22. 05. 2024

Pasardhësit e atyre që se bënë Shqipërinë, po vazhdojnë ta zhbëjnë edhe këtë copëz që na ka mbetë! Fjala e thënë dhe vepra e bërë është e pandashme, për ata që e duan atdheun dhe popullin e vetë, edhe nëse u kushton me qmimin e jetës, siq ishte mes tyre filozofi ynë i dashur Ukshin Hoti. Për pasardhësit e atyre që se bënë Shqipërinë, fjala e thënë dhe vepra e bërë e tyre , në mes e kanë një Det të madh apo një Oqean, siq fjalët e kryeministrit të Shqipëris që i tha para mërgatës shqiptare në Greqi.

Populli thot: ” Mos u besoni kurrë fjalëve që thuhen nga goja e tjerëve, por besonju veprave që i bëjnë ata, sepse veprat ua qjerrin maskat atyre që fshihen e maskohen prapa maskave të veta. Sa shumë fjalë të mira thuhenë në opinion e sa pak vepra të tilla bëhen në realitet! Të rrallë janë ata që fjalët dhe vepratë e tyre janë të pandashme në jetë, për ti bërë realitet. Sa shumë i duhen atdheut, popullit dhe shtetit, ata që fjalët dhe veprat e tyre janë të pandashme gjatë jetës dhe bëhen realitet! Por pak kemi të tillë!

Tani po e bëjë një pyetje publike për opinionin tonë shqiptar: Tu besojmë apo jo, fjalëve që i thojnë liderët politik opozitar të PDK-s, LDK-s, AAK-s, AKR-s dhe deputetëve të tyre apo veprave që i demonstruan praktikisht ata për dy dekada me radhë, sa ishin në pushtet?! Ti besojmë fjalëve të Edi Ramës dhe Ali Ahmetit apo veprave të tyre që po i bejnë për Shqipërinë, Kosovën, popullin e Çamërisë, popullin e Iliridës, poullin e Preshevës dhe popullin shqiptar në Podgoricë?! I juaj mësuesi Isë

16. 05. 2024

Të menqurit kanë thënë:” Nga fjala e thënë dhe puna e bërë, në mes e ka një det të tërë”. Ky mendim i thënë, i shkonë përshtati shqiptarëve! “Më shumë vlenë një shembull i mirë se sa 1000 fjalë të tilla” Edhe ky mendim po ashtu i shkon përshtati shqiptarëve, sepse ne flasim shumë e bëjmë pak për veti dhe më pak për tjerët!

Intelektualët e sinqert kur flasin për dukuritë negative të shoqërisë, mes të cilës jetojnë, vetë e familjet e tyre, me asnjë kusht nuk duhet ti maskojnë dukurit negative që i posedojnë ata dhe familjet e tyre, edhe pse është e vështirë tia heqish maskën vetit me të cilën maskohesh para publikut gjatë jetës.

Edhe për këtë kanë thënë të menqurit: ” Nisu nga vetëvetja dhe shih, ke dukuri negative apo jo, nisu po ashtu dhe nga familja të cilës i takosh, pastaj fol lirshëm për negativitetet e tjerëve dhe familjes së tyre, me kërkesën që të ndryshohen negativitetët dhe të zavendësohen ato me të mira njerëzore”!

Këtë vlerë kam frikë se, pak e zbatojmë në jetë, ne intelektualët shqiptar dhe qytetarët në përgjithësi! Edhe rreth kësaj frike populli ka thënë: ” Më parë shih t’metat tua, e pastaj ke të drejtë ti shohish edhe tmetat e tjerëve”! Po se bëre këtë, mendimet, bindjet, besimet dhe pikëpamjet që i manifeston ndaj tjerëve, pak u besojnë tjerët, të mos them aspak!

Po si rregullove punët tua më parë, do të bëhesh qeharak të përpiqesh tua rregullon punët e tjerëve! I juaj mësuesi Isë

11. 05. 2024

Nëse i grumbullojmë të dhënat historike dhe e analizojmë gjendjen që e përjetoi dhe po e përjeton populli ynë shqiptar, arbëror, ilir dhe çfarë ndodhi e po ndodh me atëdheun e tyre, ku jetonin ata në periudhën e perandorisë Romake, Bizantine, perandorisë Otomane dhe mbretërive sllavo-greke për 20 e më shumë shekuj me radhë, të gjitha faktet argumentojnë se, nuk kemi patur sa e si duhet dhe nuk kemi, kuptohet me pak përjashtime kohve të fundit, politikan të tillë, pos atyre që u kanë shërbyer perandorive pushtuse dhe mbretërive sllavo-greke të cilave po u sherbejnë edhe tani politikanët e sotit, duke e zvogluar sistematikisht teritorin e tokave Iliro-shqiptare!

Sllavo-grekët i kanë ndërtuar foletë e tyre dhe shtetin e vetë në trojet tona, me ndihmen e Europës plakë, Rusisë fashiste dhe perandorive pushtuse në fjalë. Ato toka të cilat dikurë quheshin “Gadishulli Ilirik”, kurse tani quhen “Gadishull Ballkanik”, për ti lënë në harresë totale, se të kujt ishin ato toka dhe kujt i takojnë realshtë. Ilirisië iu harruar emri, ndërsa kryeqendrës së sajë Dardanisë, ia ndërruan emrin, në emër“ Kosovë e Metohi”, për favore të fqinjëve tanë pushtues sllavo-grekë, përmes dinakrisë së Europës plakë e shelafe dhe fuqive tjera të mëdha, të dikurshme e të tanishme!

Patem perandor gjatë pushtimit romak e bizantin dhe gjatë pushtimit otoman, që i shërbyen këtyre perandorive, duke ia kthyer shpinën Ilirisë dhe kryeqendrës së saj Dardanisë, duke ia kthyer shpinën Arbërisë dhe Shqipërisë, të përqarë e të hasmëruar mes veti, sipas apetiteve të pushtusëve tanë në fjalë, në dëm të teritorit të Gadishullit Ilirik, në dëm të Ilirisë, Dardanisë, Arbërisë e Shqipërisë dhe në dëm të popullates iliro-arbrore- shqiptare të këtij Gadishulli, për favore të pushtuesëve tanë në fjalë dhe për favore të fqinjëve tanë pushtues sllavo-grek.

Për qudi edhe pse kaluan 2 mij e më shumë vite pushtim, burgosje, turtura, vrasje, dhunim, përzënje me dhunë nga trojet tona, nënshtrim e poshtrim të Iliro-arbroro-shqiptarëve, prap nuk jemi mbushur mend, nuk kemi mësuar nga e kaluara , nuk i kemi evituar përqarjet, hasmërit dhe vëllavrasjet mes nesh, nuk e kemi evituar tradhtinë ndaj atëdheut e popullates, të cilës i takojmë, në ballë me politikanë të korruptuar, politikanë nepotistë, politikanë që i qesin në treg pjesët e atëdheut dhe politikan organizator të krimit ekonomik, shëndetësor, arsimor e juridik dhe bashkpuntorë me pushtusit tanë, edhe më keq se politikanët e mëparshëm nëpër dekada e shekuj.

A nuk po veprojnë edhe sot politikanët tanë siq vepruan për 20 shekuj me radhë politikanët e ndryshëm të kohrave, mes veti të përqarë, të hasmëruar dhe duke stimulluar vëllavrasjen për interesa përsonale, familjare, politike dhe karieriste?! A nuk kemi edhe sot politikanë të korruptuar, nepotist dhe politikan të zhytu deri në fyt në krime ekonomike, politike, arsimore, shëndetësore dhe juridike?! A nuk kemi politikanë që nuk po rrihen e vriten mes veti mbi baza politike, korruptive, nepotiste, kriminale e çka jo tjetër?!

A nuk kemi politikan edhe sot që po qesin në treg pjesë të atdheut, që po përpiqen ta ndajn Kosovën me Shqipërin e Serbinë?! A nuk kemi politikan edhe sot që e kanë kap shtetin, gjykatat, prokuroritë, policinë për tu shërbyer interesave të tyre, a nuk kemi politikan edhe sot si dje, që po e zhvatin buxhetin e shtetit për interesa përsonale, që po i përvetësojnë paligjshëm pronat shoqërore e shtetnore, a nuk kemi politikan të cilët bashkpunojnë ngushtë me pushtuesit tanë rreth e pëprqark nesh dhe me bandat kriminale serbe?! I juaj mësuesi Isë

04. 05. 202

Shprehitë dhe shkathtësitë tona, sa më shumë që i përserisim, aqë më shumë përforcohen dhe kalojnë ato në zakone pozitive apo negative tek ne. Zakonet negative, edhe nëse përpiqemi ti shlyejmë nga programimi në kokën tonë, e kemi bukur vështirë shlyerjen e tyre, pos nëse jemi të vendosur e të pjekur në mënyrë evolutive, ta bëjmë vendosmërisht pastrimin e kokës sonë nga programimi i zakoneve negative që janë bartur nga e kaluara, të cilës tani i ka skaduar koha të shërbehemi me ato xhepura, që nuk premtojnë aspak të ecim në hap me kohën dhe të aftësohemi, që të jemi konkurent profesionalisht e moralisht, me kërkesat e tregut bashkohor.

Sa here që përpiqemi të bëjmë zgjedhje të reja, të cilat dallojnë pre programimimeve të mëparshme,” mendja jonë e nënvetëdijshme do të përpiqet të na rikthej përseri te e njohura” që gjendet në programimet e mëparshme brenda kokave tona, duke na bërë rezistencë mendore ti përdorim risitë që i kemi zgjedhur më pare, për të bërë ndryshime tek vetja jonë. Rezistenca mendor shfaqet si siklet psikologjik dhe si siklet fizik, “duke marrë formen e mendimeve ciklike, të tilla si: mund ta bëj këtë më vonë ose nuk kam nevojë ta bëj fare dhe si siklet fizik, i cili mund të shprehet me simptama fizike në fërmën e ankthit, apo në formen e ndjenjës, se nuk jemi “vetja” ”! Pra nënvetëdija jonë, na tregon se nuk është rehat me fushën e re të ndryshimeve të propozuara, pa e arritë pjekurinë tone evolutive.

“Mendja e nënvetëdijshme pëlqen të jetë në një hapësirë ku ndihet rehat. Vendi më i sigurt, mesa duket, është ai ku kemi qenë më pare, sepse ne mundë ta parashikojmë rezultatin e njohur, të panjohurat kërkojnë përpjekje të vështira që të parashikojmë diçka rreth tyre”. Zakonet, sjelljet apo shprehitë e shkathtësit të cilave u kthehemi përsesi dhe i përserisim prap, ato bëhen një funksion i paracaktuar i mendjes së nënvetëdijshme. Sa më e pjekur vetëdija jonë në mënyrë evolutive, ajo i përzgjedhë porosit më të frytshme për nënvetëdijen tonë, që ti bej realitet ato porosi, edhe kurë asaj i prishet rehatia me gjërat që i ka përvetësuar më pare dhe I ka bër realitet ato. I juaj mësuesi Isë

O2. 05. 2024

Përcjellja dhe analiza e veprimeve tona intelektuale, emocionale, morale, humane e saciale, na mundëson të koptojm se cilat veprime na mbajnë të mbërthyer e të shqetësuar gjatë jetës dhe cilat na relaksojnë, na mbushin kurajo, vullnet, dëshirë e dashuri për jetën, për punën, për edukatën, diturinë, kulturën dhe për njerëzit. Nëse këtë përcjellje ia bëjmë vetit, kuptojmë fare mire se cilat veprime po na mbajnë të mbërthyer e cilat jo, duke nau dhënë mundësia të lirohemi gradualishtë nga ato veprime intelektuale dhe emocionale, të cilat na mbajnë të mbërthuer e të tensionuar, stresuar, friksuar e në ankthë të vazhdushëm.

Nëse jemi mjaftushëm të vëmendshëm e të kujdesshëm, i zavendësojmë ato me veprime intelektuale e emocionale, që na relaksojnë, na mbushin kurajo, vullnet, dëshirë, guxim e dashuri për jetën, për vetën, për punën, edukatën, diturinë, kulturën dhe për njerëzit.

Gjatë përcjelljes, analizës, sintezës e analogjisë së veprimeve tona intelektuale dhe emocionale, shpesh e gjejmë vetën të pa aftë për ti mbrojtur premtimet, që ia bëjmë vetit për të zgjedhur e zhvilluar zakone të reja, duke iu kthyer prap zakoneve të vjetra, të cilat janë të programuar në kokat tona. Kjo pa aftësi e jona imponon shpeshherë reagime emocionalisht të pamatura, aspak racionale, here here edhe aggressive ndaj disa ngjarjeve të ckatuara të jetës, duke u ndjerë se kemi dale jashtë kontrollit të emocioneve të cilat kanë vërshuar tërë qenjen tonë.

Pa aftësia për ti marr në duarë frejtë e emocioneve, veprimeve që i bëjmë, shpeshëherë shkonë në dëm më shumë, se sa në favor të shëndetit tonë intelektual, emocional, shpirtëror, fizik e fiziologjik dhe në dëmë të zgjidhjes së problemeve të situatave tona, të cilat na sfidojnë gjatë jetës.

Po ashtu zbulojmë tek vetja se vëmendja jonë është e shpërqendruar, duke humbur kontaktin me vetën, me ngjarjet që rrethohemi, duke nau luhatur mendimet rreth të kaluarës, të ardhmes, apo duke u ndjerë plotësisht diku tjetër. E vërejmë poashtu se jemi të mbingarkuar apo të dërmuar nga mendimet e brendëshme gjykuese, duke na vështirësuar përshtatjen me nevojat tona fizike, emocionale dhe shpirtërore.

E kaluara nuk kthehet më që ta përmirësojmë, e ardhja është e pa kjartë ,se si do të na vije, andaj duhet ta kuptojmë sa më pare se, është e kotë të trazohemi mendërisht dhe emocionalisht për të ardhmen e për të kaluarën. Koha e artë që e kemi në dispozicion është e tashmja, që mund ta përmirësojmë vetën duke mësuar nga gabimet e së kaluarës.

Po su morem aktivisht e logjikishtë me të tashmen, shpesh e gjejmë vetën të mbingarkuar me telashet e së shkuarës dhe me të padishmet e së ardhmes, mbushur përplot me stress kronik, shqetësime të mëdha emocionale, me trauma e fobi nga më të ndryshmet, që e përkeqësojnë shumë shënddetin tone fizik, fiziologjik, intelektual, emocional, shpirtëror, moral, human e social dhe stagnojmë tmerrësisht rreth sukseseve tona e progresit për ti plotësuar dëshirat, synimet dhe qëllimet , që ia kemi vuar vetit si obligim jetësor.

Pos këtyre pasojave, kemi pasoja të medhe në qrregullimin e raporteve ndërnjerëzore, familjare, miqësore, profesionale, përsonale e kolektive, duke përseritur kotë të kaluarën tonë të padobishme përmes përdorimit të modeleve jetësore të cilave u ka skaduar koha, por ende janë të programuara në kokat tona.

Është në favorin tonë ti përcjellim, analizojmë, sintetizojmë dhe krahasojmë sistematikisht natyrën përmbajtësore të mendimeve, bindjeve, besimeve, pikëpamjeve dhe emocioneve tona, pa ndryshimin progresiv të të cilave, nuk ka jetë të dinjitetshme e të lumtur njerëzore. I juaj mësuesi Isë

28. 04. 2024

Përceptimet, mendimet, bindjet, pikëpamjet, emocionet dhe sjelljet tona kanë nevojë ti ndryshojmë sistematikisht, sipas kërkesave të kohës dhe tregut bashkohor, të jemi konkurent mes kërkesave në fjalë. Duhet kuptuar sa më parë, se këtyre proceseve psikologjike, që janë programuar në kokat tona, u skadon koha, kujt më shpejtë e kujt më ngadal dhe nuk na shërbejnë sipas nevojave tona, për ti bërë ballë kohës dhe kërkesave të tregut bashkohor. Nuk ecët përpara dhe nuk tejkalohen ngecjet me mendime, bindje, besime, pikëpamje e sjelje, të cilave u ka skaduar koha, përkundrazi përforcohet ngecja dhe e shtrin diapazanin e saj në të gjitha fushat e jetës sonë organizative, duke na sjellë neve telashe gjatë gjithë jetës.

Po se bëmë këtë ndryshim tek vetja, duke i përmirësuar e zavendësuar përceptimet mendimet, bindjet, besimet, pikëpamjet e sjelljet tona dhe marrjen e vendimeve të ndryshme të cilave u ka skaduar koha, që ti zavendësojmë ato me procese të moderuara përceptuese, psiko-emocionale, intelektuale e shpirtërore, që i plotësojnë kërkesat tona sipas kohës dhe sipas kërkesave të tregut bashkohor, me të vërtetë e vullosim me dashje apo pa dashje, me dije apo pa dije stagnimin tek vetja e më gjërë, duke ia kthyer shpinën tërsisht sukseseve progresive dhe përgatitjes së vetës sipas kërkesave të kohës dhe tregut bashkohor. Të mos flasim për mundësit tona të konkurencës, të cilat shuhen fare, duke i dhënë hapsirë dominimit të energjisë negative përmes proceseve të ndryshme psiko-emocionale, intelektuale e shpirtnore.

Energjia negative e cila merr vale për shkak të stagnimeve tona gjatë jetës dhe në pamundësi të konkurencës sipas kërkesave të tregut bashkohor, sjellë dëme të mëdha tek ne, si individ, sjellë dëme të mëdha në familje, në kolektiv dhe në shoqërinë tonë në përgjithësi, të cilës i takojmë. Përmes shqetësimeve tona, stresit kronik, ankthit, traumave, përmes fobive që na kaplojnë shëndetin tone fizik, emocional, intelektual, moral, human, social e njerëzor, duke përhapur tek tjerët urrejtje, xhelozi, përqarje e vëllavrasje dhe vetëvrasje e veprime tjera të pamatura fare. Pos kësaj energjia negative e shkatërron tërsisht edhe shëndetin tone fizik, psikik dhe emocional, duke na shkurtuar jetën përmes smundjeve të ndryshme të pasherueshme.

Dr. Nicole Leper, na udhëzon.” Ta fikum autopilotin tonë të nëndërgjeshëm- ose zakonet e përditshme që na mbajnë “të mbërthyer” duke përseritur të kaluarën tonë. Ju filloni të ecni përpara duke u angazhuar vazhdimisht në aktivitetet e mëposhtme:

1.Identifikoni mënyrat që ju mbajnë “ të mbërthye” në zakonet e së shkuarës.

2.Përseriteni çdo ditë dhe me vetëdije qëllimin tuaj për të ndryshuar.

3.Përcaktoni hapa të vegjël dhe të arritshëm, që mbështesin zgjedhjet e përditshme dhe që qojnë në një rezultat të ndryshëm në të ardhmen.

4.Vërtetoni këto zgjedhje të përditshme pavarësisht përvojave të ndryshme dhe pranisë së rezistencës mendore”. I juaj mësuesi Isë

26. 04. 2024

Abetarja e psikologjisë holistike është një testament i një qasje revolucionare ndaj mirëqenjes sonë fizike, mendore, emocionale, shpirtërore, humane, sociale, morale e njerëzore. Pra është një lëvizje përforcuse që na mëson si ti kushtohemi zhvillimit dhe përparimit sistematik të mirëqenjes sonë dhe ti përmbysim modelet negative apo xhepurat e kohës, që janë bartë nga e kaluara dhe janë programuar në kokat tona duke qëndruar këmbëkryq në sistemin nervor qendror dhe në kujtesën tonë, edhe pse u ka skaduar afati që shumë mot, të përdoren gjatë jetës.

Kjo abetare apo ky testament i psikologjisë holistike, nëse mishrohemi me te, i përmbys të gjitha modelet tona negative që i përdorim gjatë jetës, e sheron të kaluarën tonë negative dhe e kultivon tek ne një vetëvete të vetëdijshme, duke u fokusuar në mendjen, shpirtin dhe trupin tonë, që ta ndihmojmë në rivendosjen e ekuilibrit midis trupit e sistemit tonë nervor, për ti vetsheruar traumat emocionale, stresin, ankthin dhe frikërat e tepëruara, qi i bartim kotë, si një barrë e rëndë mbi supet tona gjatë jetës, duke na e shpenzuar vrullin tonë energjik për gjera të kota, të cilat i shkaktojnë trupit tonë telashe të mëdha në shëndetin fizik, psikologjik, emocional e intelektual.

Të kota mbesin testamentet e Abetarës së psikologjisë holistike, nëse ato i përvetësojmë dhe e kuptojmë vlerën e tyre që i sjellin shëndetit tonë intelektual, emocional, moral, human, social e njerëzor, nëse ato nuk i përdorim në praktikë gjatë jetës. Edhe pse ka njerzë që i kuptojnë tmetat e tyre dhe janë të vetëdijshëm për negativitetin që ua sjellin tmetat atyre, gjatë organizimit të proceseve të ndryshme jetësore, nuk kanë forcë as energji ti përdorin aftësitë dhe njohuritë e ndryshme në praktikë, që ta hedhin hapin e parë nga të diturit në të bërë. Po su respektuar ky parim psikologjik, edhe pse dijmë shumë gjëra, nuk vlejnë për ne sikur të mos dijmë asgjë!

Psikologjia holistike, është një filozofi praktike e shërimit, e cila merr në konsideratë dhe i trajton të gjitha pjesët e përsonit, si mendjen, trupin e shpirtin dhe inkurajon eksplorimin e shkaqeve të simptomave, në vend që ti shtyp ato dhe e pranon ndërlidhjen e universit me ato shkaqe simptomatike tek vetë përsoni. I juaj mësuesi Isë

23. 04. 2024

Frika për aqë sa ka vlera tek njerëzimi, po për aqë, mos më shumë, ka edhe antivlera! Ajo ia merr guximin njeriut, që ta merr në duar të veta fatin e vetë, duke ia imponuar që të mbyllet në një qoshe të errësuar pa pikë kushte të volitshme për ekzistencë! Por ajo edhe ia shton vigjilencën që të ruhet dhe të mbrohet nga rrziqet që mund ti kanosen atij gjatë jetës! Varsisht nga niveli i vetëdijës së individit apo një populli të tërë, ajo posedon të mirat dhe të kqijat e saj për individin, grup sosh dhe për një popull.

Tek ata që mbizotëron vetëdija, mendja racionale e toleranca dhe durimi e qndrueshmëria, në raport me emocionet e tij, vlera emocionale e frikës është më e madhe sepse i mundëson njeriut ti analizoi forcat e veta përsonale, ti forcoi e ti zhvilloi ato edhe më shumë, për ti përdor në raste të ndryhme, që ti zgjidh problemet në favorin e vetë, të cilat i dalin si pengesë gjatë organizimit të proceseve të ndryshme jetësore, të cilat nuk janë të rralla por shpeshëherë dalin pengesë, me fajin e tij, apo të dikuj tjetër.

Mbizotrimi i emocioneve në raport me vetëdijen e individit, grup sosh apoi një populli të tërë, frika ka më shum pasoja dhe sjellë rreziqe të mëdha për individin, grup sosh e për njëshoqëri të tërë. Kur marrin valë emocionet vetëdija struket për aq sa e ka nivelin e ngritur të saj, ku sa më i lart të jetë niveli, më e vogël është strukja, pasojat dhe rreziqet, sa më i vogël të jetë zhvillimi i saj, më e lartë ësht strukja, pasojat dhe rreziqet. Emocionet tona kontrollohen nga vetëdija që e posedojmë. Ekuilibri i tyre është i domosdoshëm gjatë gjithë jetës. I juaj, mësuei Isë!

17. 04. 2024

Të zbulosh për vetën çfarë bënë e çfarë nuk bënë gjatë jetës dhe ta gjesh ate, se çfarë të pëlqen e çfarë jo, pra ta gjeshë më të mirën, është menquri e madhe dhe e dobishme, për ta organizuar një jetë të begatshme, të dinjitetshme, të lumtur e miqësore mes tjerëve. Një menquri e tillë, edhe pse kërkon përpjekje të madhe e vullnet të arrihet, është domosdoshmëri e kohës për të jetuar racionalisht, njerzishtë, moralishtë, humanisht dhe kombtarisht, sipas parimeve të larta njerëzore.

Kjo vlerë e madhe dhe shumë e dobishme arrihet kurë kemi vullnet, dëshirë, guxim, qëndrushmëri, dashuri dhe kurë përpiqemi ti barazpeshojmë dhe ti ekuilibrojmë sa më sakt e sa më drejtë vlerën e emocioneve dhe vlerën e vetëdijes sonë, duke ua kuptuar vlerën thellë, drerjtë e sakt dy procesve në fjalë, që mos tu japim përparësi njërës në dëm të tjetrës. Barazpeshimi i tyre nuk u jep mundësi as njërës të mbizotërojnë njëra tjetrën, duke shkaktuar dëme të medha individuale, familjare, kolektive, shoqërore e kombëtare.

Kurë marrin valë emocionet, e rrok një tush i ftohtë arsyen, ku ajo struket në një qoshe duke ia dorzuar pushtetin emocioneve, që gurgullojnë si uji kur del prej shtratit të tij dhe rrënojnë çdo gjë që gjejnë përpara. Tu vëshë fre emocioneve, që të mos gurgullojnë si valet e lumit që del prej shtratit të tij, i jep mundësi arsyes ti menagjoi situatat problemore dhe ti zgjidh ato në favorin tonë. Kurë emocionet ngriten, bjen poshtë vetëdija, kur vetëdija gritet bien poshtë emocionet.

Krijuesi i gjithësisë i ka krijuar tek ne, vetëdijen e emocionet dhe shumë gjëra tjera në botën e brendëshme tonën, njëra pa tjetrën nuk funksionojnë, sepse dalin prej shtratit të vetë emocionet dhe rrëmbejnë e përmbysin çdo gjë që gjejnë përpara, ndërsa vetëdija struket në një qoshe, duke e dërzuar pushtetin tek dhunimi emocional, që ka dalë prej shtratit të vetë. Rrespekt, mirënjohje e falendderim për të gjithë ata që mësojnë sa më shumë rreth emocioneve dhe vetëdijës së tyre dhe rreth proceseve të shumta që i posedojmë në botën tonë të brendëshme, që tua kuptojnë sa më drejtë vlerën e tyre, që ti përdorim ato, pa abuzuar gjatë jetës me to! I juaj mësuesi Isë

30. 03. 2024

“Kujfitë e diturisë dhe edukates nuk janë apsolut por relativ. Secili i ka kufijtë e këndvështrimit të tij, si kufij të botës”, thoshte dikurë filozofi gjerman Arthur Schopenhauer. Njerëzimi për një kohë të gjatë të historisë së vetë, është marrë dhe ka mbijetuar vetëm pëprmes punës fizike. Dekadave të fundit ai ka filluar nëpër vende të ndryshme të botës së zhvilluar, të jetoi më shumë dhe ta siguroi bukën e gojës, kryesisht përmes punës mendore, duke u larguar sistematikishtë nga puna fizike, për ta sigurar ekzistencën e vetë dhe mënyrën e të jetuarit në nivel pak a shumë më të lartë.

Kalimi kryesishtë prej punës fizike në atë mendore, është bërë me një shpejtësi të madhe, pa e përjetuar njeriu natyrshëm pjekurinë evolutive që i mundëson atij të përshtatet sistematikisht sipas kërkesave të kohës. Ky ndryshim i shpejtë si poduket, e ka sjellë një boshllëk të madh ndërmjet zhvillimit teknologjik dhe përshtatshmërisë së njeriut me këto ndryshime. Dita ditës po zvogllohen kërkesat që veglat tona të punës, të jenë edhe mëtej muskujt. Kalimi kryesisht nga puntor fizik në puntor kryesisht mendor, ka sjellë ndryshime të mëdha.

Për këto ndryshime i duhet njerëzimit një përgatitje dhe zhvillim medor që në vend të muskujve të përdoret mendja, për me kryer punë të ndryshme gjatë jetës. Krahas rritjes së diturisë, pason dhe plakja e shpejtë e saj, e cila kërkon aftësim sistematik sipas kërkesave të kohes në tregun bashkoihor. Psikologu amerikan Abraham Masllow ka deklaruar:” Nëse di të përdorish vetëm çekiçin, atëherë çdo problem do ti ngjaj gozhdës”. Dita ditës truri i njeiut po bëhet mjeti kryesor i punës, duke i zënë hapsirë muskujve të përdoren si mjete për punë.

Ky ndryshim i madh, njeriut i kërkon vëmendje dhe përqëndrim të saj, ta balansoj sa më shumë boten e vetë të brendëshme të zhvillimit intelektual, emocional, shpirtëror, imagjinativ, fantazues sipas nevojave të kohës, që njeriu të jetë konkurent në tregun bashkohor të punës. Potencialet më të mëdha të zhvillimit tonë , të pashfrytëzuara, i gjejmë brenda nesh, sidomos në trurin tonë. Këtë potencial të madhë që e posedojmë përbrenda , të tërin e kemi gratis, pos që duhet të aftësohemi sistematikishtë që të dijmë sa më mire ta përdorim aty ku duhet e si duhet, për nevojat tona të përditshme ekzistenciale.

Vlerë më e rëndësishme në botën bashkohore ka mundësi dhe duhet të jet njeriu krahasuar me vlerat tjera që i posedojmë për rreth, sepse njeriu është ai që din dhe duhet të dij ti shfrytëzoi ato të mira për nevojat e veta ekzistenciale. Potencialet më të mëdha të pashfrytëzuara i gjejmë në truin tone, i cili po na pret me zemërgjërsi e padurim ta shfrytëzojm sa më shumë të jet e mundëshme. Shkenctarët kanë konstatuar se njeriu i zakonshëm e shfrytëzon këtë potencial që gjendet në trurin tone prej 1% e deri në 10%! Mbi 90 % e trurit tone mbetet kot i pa shfrytëzuar. Ende nuk janë gjatë teknika e forma bashkohore, se si të shfrytëzohet truri ynë 20 e deri në 50 %.

Do të bëhej mrekullia e Zotit sikur të aftësohej njeriu ta shfrytëzoi trurin e vetë 100%, që të mos shkoi kot 90% e potencialit që e posedojmë në trurin tone! I juaj, mësuesi Isë

D

25. 03. 2024

Me qenë i lumtur e kranar gjatë jetës, me asnjë kusht nuk duhet lejuar vetit avanturat e mbushura përplot vepra të liga, që u shkaktojnë dëme e shqetësime tjerëve. Vepra të liga i ka kualifikuar bota njerëzore gënjeshtrat e mashtrimet, që i bëjnë gënjeshtarët e mashtruesit, për përfitime përsonale, në dëm të atyre që gënjehen e mashtrohen, duke u besuar gënjeshtarëve e mashtruesëve. Nuk bëjnë lum kurrë në jetë dhe nuk ndjejnë krenari para botës e para Zotit, gënjeshtarët dhe mashtruesit, pos ndjenjës së turpit dhe frikës për pasojat që mund tu ndodhin nga të gënjyerit e të mashtruarit dhe nga Zoti.

Të jesh i pabesë dhe amoral në dëm të tjerëve, për dëfrime e kënaqësi rasti, manifeston ligësi, dobësi, cektësi, aspak menquri, aspak njerëzishmëri, që e posedon brenda botës tënde shpirtërore, emocionale, intelektuale, morale e njerëzore. Ai që posedon besë e moral njerëzor, me asnjë kushtë nuk ia lejon vetit këtë marre, turp e pabesi, ta ushtroi në dëm të tjerëve, përkundrazi u del në mbrojtje të dëmtuarëve, duke i udhëzuar që mos të bijnë viktimë e atyre që nuk kanë besë e moral njerëzor. Të jesh i pabesë dhe amoral, nuk do të ndjehesh kurrë krenar, pos i turpëruar dhe i frikësuar nga veprat tua të liga. Të poseosh besë e moral njerëzor, krenaria do të përcjellë gjatë gjithë jetës.

Tradhtarët, vrastarët dhe të korruptuarit janë kategoria më e ultë që bëjnë pjesë në mesin e njerëzve, ku veprat e tyre kriminale i sjellin dëme të mëdha atdheut, shtetit dhe popullit ku ata jetojnë e veprojnë. Veprat e tradhtarëve, vrastarëve dhe të korruptuarëve nuk u sjellin atyre kurrë në jetë lumturi, gëzim, rehati e krenari, pos shqetësim, anth, frikë e turp mes tjerëve. Tradhtarëve, vrastarëve e të korruptuarëve, shpesh u ka përfunduar jeta ose me vrasje, ose në burgje, pa e përjetuar lumturinë, qetësinë, rehatinë e krenarinë për asnjë qast të jetës, sepse nuk ka rehati, lumturi, gëzim e krenari, duke e dëmtuar jetën e tjerëve, duke i vrarë ata ose duke ua rrëmbyer pasurinë.

Të jesh altruist, humanist, social, moral, kombtar, atdhetar, dietar, nuk i lejon vetit kurrë, ti posedosh vetitë e egoistit, gënjeshtarit, mashtruesit, të pandershmit, të korruptuarit, tradhtarit e vrastarit dhe do të jetosh i lumtur gjatë gjithë jetës edhe krenar! I juaj mësuesi Isë

24. 03. 2024

Nëse i marrim shembull sjelljet e disa deputetëve që po i bëjnë në parlamentin e Kosovës, as përsëafërmi nuk i plotësojnë kriteret, që i posedon një përsonalitet i sjellshëm, i kulturuar, i respektushëm, i dijshëm, i matur, atëdhetar, i moralshëm, human e social! Po i qëndroi të vërtetës ky konstatim i imi, lindë pyetja, i duhen apo jo popullit, shtetit dhe atëdheut, kategori e tillë njerëzish, që në mendje, edukatë, në shpirt dhe në sjellje janë të mbushur përplot vese e arrogancë, përplot brutalitet e fodullëk, që synojnë me çdo kushtë të rikthehen në pushtet, edhe me dhunë po qe e nevojshme, të cilët arrogancen e vetë e treguan për dy dekada me radhë, sa ishin në pushtet!

Unë mendoj se kategori e tillë njerëzish nuk i duhen askujt, nuk i duhen shtetit, atdheut, as popullit, as familjes dhe as vetëvetës, pos që i shërbejnë marrëzive përsonale, karieriste, partiake, përmes korrupcionit, nepotizmit dhe krimit të organizuar ekonomik, shëndetësor, arsimor e juridik, ku përmes të cilave e shkatërruan shtetin, e varfëruan popullin dhe i qiten në treg pjestë më të mira të atdheut! Kjo që po e them tani është dëshmuar katërcipërisht në praktikë, që prej pas luftës së Kosovëe e deri në ditët e sotit! Ata që votojnë kategori të tilla njerëzish dhe ua mundësojnë me votën e vetë të vijnë në pushtet, barrën kryesore të fajt e posedojnë.

Një popull që nuk mëson nga gabimet përsonale, nuk i përmirëson ato dhe nuk e ndryshon vetën dhe mënyrën e të jetuarit, rrezikon ti përseriten edhe më shumë të kqijat, dëmet, krrupcioni, nepotizmi, krimi i organizuar ekonomik, shëndetësor, arsimor, juridik, përqarjet, vëllavrasjet dhe luftrat shkatërruese, siq iu përseriten popullit shqiptar për 2 mij vite me radhë, që nga pushtimi i Ilirisë e deri në ditët e sotit! Për këto dëme të mëdha që naj sollën shekujt e shumtë nëpër rrjedhat e ndryshme historike, fajin kryesor e bartim ne si popull, pos pushtusëve të ndryshëm që padrejtësisht iu sulen barbarishtë ti pushtojnë trojet tona, ta përzënë me dhunë popullin shqiptar nga trojet dhe nga shtëpitë e veta, të na vrasin, të na dhunojnë e të na poshtrojnë!

Të mbushemi mend o populli im i dashur, sepse mjaftë e kemi shkatëruar veten që 2 mij vite me radhë, pos shkatrrimit e gjenocidit, që na e sollën pushtuesit tanë të shumtë! I juaj mësuesi Isë

23. 03. 2024

Njeriu për nga natyra nuk është bishë e egër, kafshë, shpezë, zvarranik e as insekt. Pasi nuk qenka si i tillë, nuk i shkojnë natyrës së tij, as sjelljet e këtyre gjallesave që nuk i përngjajnë qenjes së arsyeshme njerëzore. E quditshme por e vërtetë, se edhe njerëzit disa sjellje i bëjnë shumë të egra, ndoshta edhe më të egra se sa bishat e pyllit! Për ta argumentuar këtë kualifikim aqë të rëndë për natyrën e njeriut, fatkeqësisht praktika gjithnjë e më shumë po e dëshmon, se vërtetë njeriu disa sjellje i ka më të egra, se sa sjelljet e bishave të pyllit! Kjo egërsi sjelljesh po dëshmohet në parlamentin e Kosovës dhe gjetiu, jashtë tij!

Siq ka thënë filozofi i njohur anglez Hopsi: ” Njeriu për njeriun është Ujk”! A nuk po dëshmohet praktikisht thënja e tij, edhe në ditët e sotit, se vërtetë sjelljet e njeriut kundër njeriut, qenkan edhe më të rrezikshme se sa sjelljet e ujkut dhe egërsirave tjera, ndaj gjallesave të pyllit?! Kjo nuk mohohet dot, sa do i rëndë të jet ky kualifikim për njeriun njeri, që të pranohet! Sa është njeri e sa jo një individ apo shumë sosh, besnikrisht tregon niveli i të përceptuarit, mendimit, bindjeve , besimit, pikëpamjeve dhe sjelljeve të tij, në raport me publikun, me të cilin është i rrethuar.

A nuk quhen sjelljet e njeriut kundër njerëzve, sjellje të egra ujku,, tigri, dhelpëre, ariu e sjellje tjera egërsirash të pyllit, që i masakrojnë gjallesat e pafajshme në pyllë?! Me siguri se quhen, sepse këto sjellje të egra të njeriut, shpeshherë ia tejkalojnë nivelit të egërsisë së sjelljeve të bishave në pyllë! Sjelljet amorale që i bëjnë njerëzit në dëm të tjerëve, si mund ti quajmë ndryshe, pos sjellje bishash të egërsuara nëpër pyje?! Në mesin e shoqërisë sonë, kemi apo jo njerzë amoral, mashtrues, vjedhës, rrenacak, dinak, të pabesë, kriminel, tradhtar dhe vrastar?! Këto sjellje individësh apo grup sosh, janë sjellje njerëzore apo sjellje bishash të egërsuara në pyllë?!

Si mund ti quajmë ndryshe sjelljet e fqinjëve tanë greko-sllav, ardhacak në trojet tona, pos sjellje egërsirash dhe bishash të egra nëpër pyje, që kanë kryer krim, vrasje, dhunim, terror e gjenocin kundër popullit shqiptar, i cili ka jetuar e jeton në trojet e veta të gadishullit tonë Ilirik den baba den dhe i kanë dhunuar me dhjeta e mija gra e vajza shqiptare, edhe i kanë përzën nga trojet e veta shqiptaret shekuj me radhë, që ta shlyjn nga harta e botës, kombin shqiptar njëher e përgjithmon. Si ti quajm ndryshe sjelljet e policisë dhe ushtrisë së Izraelit dhe Hamasit, që i demonstruan e po i demonstrojnë me forcë kundër popullatës palestineze e Izraelite, pos sjellje të egra bishash nëpër pyje, pa pikë morali, pa pikë humanizmi e pa pikë sjellje njerëzore në dëm të njerëzimit! I juaj mësuesi Isë

20. 03. 2024

Kemi bërë lum apo mjerë o populli im, në kohën e pushtimit të përgjakshëm nga Perandoria latino-romake e nga Perandoria greko-bizantine, për 13 shekuj me radhë pushtim, poshtrim, përqarje e nënshtrim mbi baza fetare, politik e regjionale?!

Kemi bërë lum apo mjer o populli im, në kohën e Perandorisë Otomano-turke aziatike për afër 6 shekuj me radhë pushtim, nështrim, poshtrim dhe përqarje mbi baza fetare, politike e regjionale?!

Po bëjm lum apo mjerë edhe sot o populli im, që jemi të rethuar me fqinjët tanë sllavogrek, të cilët po na pushtojnë, poshtrojnë, nënshtrojnë e po na përqajnë sistematikishti mbi baza fetare, politike e regjionale, falë përkrahje që po ua bënë Europa plakë e shelafe si përherë, kundër shqiptarëve?!

Po bëjmë lum apo mjerë o populli im, që su mbushem mend kurrë dhe ty mend po të shesim, edhe pse nuk kemi fare mend për veti!

Lum për ne apo mjerë o populli im, që su bashkuam kurr, por mbetëm të përqarë, si në kohën e pushtimit, poshtrimit e nënshtrimit latino-romak, si në kohen e pushtimit dhe poshtrimit greko-bizantin, për 13 shekuj me radhë. Si në kohën e pushtimit dhe poshtrimit të Perandorisë otomane- turke- aziatike, për afër gjashtë shekuj me radhë dhe si në kohen e pushtimit dhe poshtrimit sistematik të tanishëm nga fqinjëve tanë greko-sllav?!

Do të bëjmë mjerë e jo lum gjithmonë o populli im, derisa të mbushemi mend dhe të bashkohemi mes veti, ne shqiptarët dhe ti mshojmë shkelëm përqarjes, që na e kanë mbjellë e programuar në kokat tona armiqët tanë pushtues, të përmendur më lartë!

Mjerë do të bëjm e jo lum o populli im, derisa ti lutemi Zotit përmes riteve fetar dhe përmes gjuhës që naj kanë imponuar pushtusit tanë dhe derisa të asimilohemi e të zhdukemi fare!

Mjerë për të gjithë krijuesit shqiptar, që i shesin pallavra popullit të vetë për favore të pushtuesit, duke i përqar ata mbi baza fetare , politike e mbi baza regjionale, për interesa të veta të ulta! Paqin faqen e zezë përjetësisht! I juaj mësuesi Isë

18. 03. 2024

Mos po ndodh kolonizimi i asaj lagje me kolon qetnik e terrorist serb, të ardhur nga viset e ndryshme të ish serbo-Jugosllavisë, apo po na vijnë vëllëzërit serb partizan të Lumir Abdigjikut, Memli Krasniqit, Ramush Haradinajt, Bexhet Pacollit, Abelard Tahirit, Arben Gashit dhe disa deputetëve të zëshëm në Parlamentin e Kosovës, të porositur nga liderët partiak të PRONTO- mafisë dhe PANIT, që ta zhvillojnë vëllaznim bashkimin mes shqiptarëve e serbëve në veriun e Kosovës?!

Po befasohem shumë, si nuk e quan lëndën në Gjykatën kushtetuse të Kosovës, akterët e zëshëm të PRONTO- mafisë dhe PANIT, e cila gjykatë ia dha 24 hekatar tokë kishës së Deqanit, që dikurë ishte kishë shqiptare, e pushtuar nga falangat kolonizues serbe, që ta shqyrtoi gjykata kushtetuse në fjalë, se ndërtimi pa lejen e pushtetit qendror të Kosovës, në lagjen Dielli të Zveqanit në Mitrovicën veriore, ishte i ligjshëm apo, po abuzohet skajshmërisht me ligjin e Kushtetutës së Kosovës?!

Ndoshta këta “babloka atdhetar”, nuk e konsiderojnë veprimin terrorist të bondave serbe që po veprojnë natë e ditë ta minojnë shtetin e Kosovës dhe ta terrorizojnë popullaten kosovare, më të rrezikshëm se sa veprimet e Kryeministrit Kurti, për ta mbrojtur rendin, ligjin, kushtetutën dhe popullatën multietnike të Kosovës, me shqiptarët mbi 90% të kësaj strukture popullore multietnike?! Nëse vërtetë mendojnë kështu bablokat në fjalë, i kisha lutë, sëpaku mos të flasin në Parlamentin e Kosovës, në emër të popullit shqiptar, e në emër të Kosovës e shtetit tësaj, sepse po ndjehemi të turpruar e të ternsionuar, kë e kemi patur në ballë të shtetit për 24 vite me radhë!

Si është e mundëshme për “bablokat atdhetar”, përmendur më lartë, ta konsiderojnë më të rrezikshëm veprimin e kryeministrit të Kosovës Albin Kurtit, që po vendos rend e rregull në tërë teritorin e Kosovës dhe po e mbronë ligjin dhe kushtetuten e sajë, se sa veprimet e bandave kriminale e terroriste serbe, që po e synojnë ta marrin veriun e Kosovës, ta kolonizojnë atë pjesë me kolon kriminel e terrorist, të ardhur nga viset e ndryshme të ish serbo-Jugosllavis fashite e gjenocidale, me synimin që ta minojnë shtetin e Kosovës dhe ta terrorizojnë popullatën e saj miltietnike me mbi 90% e përbër me shqiptar?!

Si është e mundëshme për” bablokat atdhetar”, përmendur më lartë, të konsiderohet më i rrezikshëm veprimi i kryeministrit Kurti, që po përpiqet ta rikthej pas dy dekadave e gjysëm që ka pushuar lufta gjnocidale e Serbisë kundër Kosovë e popullit shqiptar, atë pjesë të popullatës shqiptare, nëpër shtipitë e nëpër tokat e veta, më të rrezikshëm se sa sa veprimin e bandave çetnike terroriste serbe, që i kanë djegë e shkatërruar shtëpit e shqiptarëve dhe për dy dekada me radhë po i pengojnë ata të rikthehen në trojet dhe në shtëpitë e veta?!

Nuk më mbetet gjë tjetër të them rreth këtij problemi e problemeve tjera të shumta që e kanë rrethuar Kosovën dhe popullin shqiptar, pos ti lutem Zotit: O Allah jep mend aty ku nuk ka! I juaj mësuesi Isë

17. 03. 2024

Opozita e tanishme PDK, LDK, AAK dhe AKR, si kurë ishin në pushtet, si tani në opozitë u dëshmuan praktikisht para ndërkombtarëve e para popullit të vet, se i falin lehtë e pa mëdyshje trojet shqiptare, duke i vendosur edhe shtetit të Kosovës pyka të rrezikshme e kriminale, që të marrin nga ndërkombtarët vetëm ndoj fjalë përkrahse e miradie, posaqërisht nga ndërmjetësit europian e amerikan, në dialogun e pa barabart mes Kosovës e Serbisë , duke i dhënë asaj proiritet sikur ajo të ishte viktimë e Kosova, ndërsa xhelati i saj Kosova.

Për ta ilustruar këtë që e thash më lartë, mjafton të përmenden nënshkrimet bllanko në dëm të Kosovës e në favor të Serbisë nga akterët në fjalë, si nënshkrimi i marrveshjës mes demarkacionit me Malin e Zi, ku i humbi Kosova mbi 8200 hektar tokë, pa fituar asgjë, pos fjalë të thata përkrahëse e miradie nga ndërkombtarët, ashtu ndodhi edhe me nënshkrimin e marrveshjes mes demarkacionit me Maqedonin e Veriut, ku Kosova i humbi mbi 4000 hektar tokë në favor të Maqedonisë, pa fituar asgjë vet, amo bash asgjë!

Veprim kriminal e disfatik në dëm të Kosovës dhe shtetit të sajë, ishte nënshkrimi i marrëveshjes së asociacionit të komunave me shumicë serbe, ku i vuan pyka të rrezikshme e kriminale të ardhmes së shtetit të Kosovës, për ti favorizuar kriminelët serb, që ditë e natë punojnë, planifikojn e organizojn veprime terroriste kundër shtetit të Kosovës dhe popullates së sasj. Nënshkrimi i marrveshjes për ekstra teritor në favor të kishave ortodokse shqiptare, që u uzurpuan dhe u përvetësuan padrejtësisht me ndihmen e ndërkombtarëve, kur Kosovën e pushtioi dhe e kolonizoi Serbo-jugosllavia me kolonët serbo-malazez të ardhur në Kosovë nga viset e ndryshme Serbo-jugosllave.

Veprim kriminal e tradhti kombtare kundër popullates shqiptare ishte marrja e vendimit që tu paguhet rryma kriminelëve serb në veriun e Kosovës, për afër tri dekada me radhë. Marveshja për lejimin e gjykatës speciale kundër ushtarëve tanë çlirimtar e kundër shtetit të Kosovës, edhe pse Kosova i dha 15 mij viktima të pafajshme, dhe iu dhunuan 20 mij femra shqiptare nga fallangat qetnike të ushtrisë e policis serbosallave ortodokse, të cilët i vranë dhe i masakruan edhe 2600 fëmij të moshave të ndryshme.

Marrveshja për ndarjen e Liqenit të Ujmanit, përpjekjet për ndarjen e Kosovës me Serbin e me Shqipërin, që ti takoi veriu Serbisë, hambari i pasurisë kosovare, e Jugu Shqipërisë . Abuzimi me privatizimin e pronave shtetnore. Shitja e energjisë kosovare Turqisë për 20 miljon euro, në shfrytëzim për 90 vite. Korrupcioni, nepotizmi , krimi i organizuar ekonomik, shëndetësor, arsimor dhe juridik, vëllavrasjet për shkaqe politike e tj.

Të gjitha këto budallira e pisllyqe janë bërë në dëm të Kosovëse, shtetit dhe popullates së saj e në dëm të teritorit të atdheut tonë , gjithnjë duke varfëruar skajshmërisht popullatën dhe duke rrezikuar lirinë dhe shtetin e kosovës, për tu pasuruar vetë dhe pushtusit tanë! I juaj mësuesi Isë

16. 03. 2024

Vlersimi i situatës sonë nga një këndëvështrim sa më objektiv, na mundëson të heqim dorë nga emocionet negative dhe të çlirohemi nga presioni i tyre, që e bartim kot mbi supet tona. Po e bëmë këtë vlerësim të situatës dhe po e pranuam si të tillë gjendjen ku ndodhemi emocionalisht e motivisht, lirshëm shprehemi se jemi të bllokuar ende, duke i shtyer ditë të tëra punët tona për një projekt me vlerë të madhe, shkaku që nuk e kemi gjetur motivimin e duhur dhe të mjaftushëm për t’ia filluar punës rreth atij projekti me rëndësi të madhe përsonale, profesionale, familjare, shoqërore e kombtare. Gjëra të tilla na ndodhin shpesh!

Ndoshta nuk e kemi akumuluar sa e si duhet dëshirën, vullnetin, guximin, motivimin dhe dashurinë që të punojmë me vendosmëri në biznesin tonë qoftë përsonal e profesional, qoftë familjar e shoqëror dhe kombtar. Ndoshta kemi ngecur e jemi bllokuar sepse nuk dijmë se qfarë po dojmë, çfarë do të bëjm e si ta organizojmë punën gjatë jetës, nëpër raste të shumta organizative motivuse e demotivues, optimiste e pesimiste, stresuese e frikësuese, që dëshmojnë praktikisht, se jemi pesimist apo optimist, aktiv apo pasiv, Kurë ndjehemi të bllokuar i dramatizojmë gjërat, më shumë se sa ka nevojë dhe shpërqëndrohemi nga qëllimi kryesor, duke u frikësuar se nuk do tia dalim qëllimeve që ia kemi vuar vetit si detyrë.

Kritika ndaj vetës nuk na motivon por na demotivon.”Dhemshuria për vetën ka rezultuar përherë, të jetë më efektive për motivimin tonë”. “Ndjenjat na shërbejnë të na thojnë diçka, spse emocionet tona janë mënyra, se si reagon mendja dhe trupi ynë. Pra janë paralajmrues, se ne duhet të ndryshojmë diçka nga situata, në të cilën gjendemi. Nëse jemi në situatën që na mungonë motivimi, ndoshta do të thot se ne duhet:

-“të qartësojmë se çfarë dojmë në jetë, -të mbarojmë punët e paprfunduara, -të rregullojmë ambientin ku jetojmë, -të përqendrohemi në atë që na pëlqen ta bëjmë, -të largohemi nga aktivitetet që na shpërqëndrojnë, -të largojmë njerëzit toksik nga jeta jonë, -të kujdsemi më shumë për vetën dhe të qetësohemi”, sepse nuk është nevoja të mbajmë tërë peshën e botës mbi supe, peshë e cila është jashtë zonës së ndikimeve tona. I juaj mësuesi Isë

13. 03. 2024

Për ta kuptuar sa kemi hequr dorë nga emocionet negative dhe sa jemi liruar nga presioni i tyre, që e bartim kot mbi supet tona, është e domosdoshme ta bëjmë një këndëvështrim objektiv e sistematik të gjendjes sonë emocionale, që të konstatojmë në mënyrë sa më objektive përbërjen e tyre, negative apo pozitive, në botën tonë të brendëshme shpirtnore dhe emocionale. Vlerësimet e tilla emocionale dhe përcjelljen e tyre sistematike, shumica prej nesh e bëjmë pak të mos them aspak. Tregues i sakt i gjendjes sonë emocionale është përmbajtja e tyre negative apo pozitive, të cilat na udhëheqin gjatë jetës sonë dhe gjatë organizimit të proceseve të ndryshme jetëssore.

Duhet ta kuptojmë sa më parë, se emocionet tona komunikojnë me ne, nëse ne, jemi të vëmendshëm ti dëgjojmë dhe ti kuptojmë ato, se çfarë mesazhi emocional po na japin, pozitiv apo negativ, të cilat i ndjejmë dhe i përjetojmë fare kjartë gjatë jetës. Falë mesazhit të tyre, që na japin emocionet, ne kuptojmë se me cilat emocione po udhëhiqemi për momentin, pra po udhëhiqemi me emocione negative apo pozitive. Nëse udhëhiqemi përmes emocioneve negative, gjendja jonë shpirtërore karakterizohet me motivacion të ultë gjatë organizimit të poceseve të ndryshme jetësore, ndjehemi të zhgënjyer, depresiv, pesimist, të stresuar, deri në bllokim total të veprimeve tona.

Motivacioni i ultë na bënë të ndjehemi të zhgënjyer, depresiv, pesimist e të stresuar, i cili na bllokon ti kryejmë obligimet tona me rregull e si duhet, duke i shtyer ato sot për nesër e më shumë kohë, me javë, muaj e vite. Me një fjalë bllokim total të procesit organizativ të jetës sonë pësonale, profesionale, shoqërore, humane e sociale, kombtare e shkencore. Pra ndjehemi tërsishtë të pa aftë që ti kryejmë obligimet tona dhe të shpërqendruar nga qëllimet kryeore të jetës, duke u ndjerë se nuk do tia dalim kurrë të ecim në trend me kohën. Një gje e tillë nuk ndodhë kurrë, tek ata që udhëhiqen nga emocionet pozitive, të cilat i motivojnë për jetën, ua rrisin vullnetin, guximin, dëshirën dhe dashurinë për jetën e për punën, pa të cilat është e pamundëshme të mbijetoi motivimi tek njerëzit.

Kurë rritet motivimi, bie poshtë shumë demotivimi, kurë rritet demotivimi, bie poshtë motivimi. Pra këo dy procese emocionale vijnë shpejtë e rriten, po nuk u kushtuam vëmendje, po aq shpejtë ikun nga ne. Motivimi rritet sistematikisht duke vepruar për ti bërë realitet përceptimet, mendimet, bindjet, besimet dhe pikëpamjet përmes veprimeve tona, ndërsa demotivimi zvogllohet. Kur rritet demotivimi, zvoglohen veprimet tona së bëri realitet proceset psiko-emocionale që u pëmendën më lartë. Ta mirëmbajmë motivimin dhe ta rrisim e ta përsosim atë përmes veprimeve tona motivuese, që të mos na dominoi demotivimi në shpirtin, trupin dhe mendjen tonë I juaj mësuesi Isë

12. 03. 2024

Ata që nuk janë të motivuar gjatë jetës, do të ndjehen të bllokuar dhe pasiv ndaj saj, mbushur përplot shqetësime, stres e ankth në vete, të bllokuar për ti krye detyrat, që e mundësojnë ndryshimin, përparimin dhe përsosjen për të ekzistuar në jetë, sa më dinjitetshëm e sa më të begatshëm. Kurë ndjehemi të bllokuar, ndodh shpesh që ti harrojmë gjërat më të rëndësishme dhe të domosdoshme për ekzistencë, duke përfunduar në shqetësime, stres e ankth, më shumë se sa duhet. Kurë shqetësimet na rriten, motivimi na ulet, veprimet stagnojnë dhe bllokohen, duke menduar më shumë sesa duhet, pa vepruar fare. Populli thot: ” bënë mendë e rri në vënd”.

Të veprojmë e mos të rrijmë në vend, duke bërë mendë, më parë duhet ti përfundojmë detyrat, të cilat i kemi shtyer për shumë kohë duke bërë mend e duke qëndruar në vend, për shkak të neglizhencës sonë. Detyrat duhet ti përfundojmë në kohë dhe sa më parë, të mbushemi me guxim, vullnet, dëshirë e dashuri, duke e rritur sistematikisht motivimin tonë dhe këmbngulësin, që ti kryejmë detyra sipas radhës, vlerës dhe sipas rëndësisë që kanë ato për ekzistencën tonë jetësore.

Nëse lindë pyetja se cilat detyra duhet krye më parë apo me cilën detyrë të nisim veprimin tonë, e pyesim vetën:1.”Çfarë detyre duhet bërë, çfarë detyre nuk kam dëshirë ta bëj dhe çfarë detyre dëshiroi ta bëj?” Ia bëjmë me di vetës obligimet që i kemi parpara, 2. Nëse e bëj një detyrë tani, realizimi i cilës do të më bëj të ndjehem i çliruar dhe i lumtur? Pra bëjmë përzgjedhjen e atyre detyrave që na bëjnë të ndjehemi të çliruar, krenar e të lumtur dhe ato detyra që nuk na motivojnë e nuk na bëjnë të lumtur, nuk na çlirojnë dhe nuk na bëjnë krenar, i largojmë nga skena, apo gjejmë rrugë tjera, për ta motivuar vetën edhe për to që ti kryejm.

Nuk duhet të harrojmë për asnjë qast se motivimin e arrijmë përmes veprimit, ndërsa jo motivimin e arrijm përmes bllokimit të veprimit, duke bërë mend e duke qëndruar në vend e me duar lidhur kryq. Të ndihesh i pamotivuar ose në depresion apo zhgënjim, nuk të bënë njeri më të keq, se sa njeriu që ishe disa ditë më parë apo disa javë kurë ishe i lumtur dhe i entuziazmuar. Jepi vetës kohë, merre me të mirë vetën dhe me ngadal. Mos e vë vetën nën presion dhe qetësohu për një kohë. Motivimi dhe jo motivime vijnë e shkojnë. Po deshëm e kemi të kjartë rrugën se si motivohemi e si demotivohemi. I juaj mësuesi Isë

11. 03. 2024

Si të gjitha shkencat edhe shkenca e pedagogjisë dhe psikologjisë, nëse nuk ecin në trend me kohën, nuk kanë mundësi të shërbejnë sa e si duhet për nevojojat e ndryshme të njerëzimit, sidomos pedagogjia dhe psikologjia kosovare , siq po dëshmohet, nuk po i shërben knaqshëm shkollës shqipe, nxënëseve, studentëve, mësimdhënësve, prindërve, dhe qytetarëve të Kosovës, sipas kërkesave të kohës . Këtë që po e them për shkencën e pedagogjis dhe psikologjis kosovare po e dëshmon koha dhe praktika e mos integrimit të tyre, sa e si duhet me korikulat mësimore të Kosovës, me tekstet dhe literaturën shkollore, me metodat, farmat dhe teknikat mësimore, të mësimdhënjes dhe mësimnxënjes, me format, teknikat dhe metodt e cilësimit dhe notimit të nxënësve dhe studentëve tanë, me prindërit e nxënësve, me digjitalizimin e kompjuterizimin e shkollave dhe me aprovimin e inteligjencës artificiale nëpër korikulat e Kosovës dhe nëpër tekstet dhe literaturën shkollore, si kërkesë e domosdoshme për shkollën, për mësimdhënësit, për nx,nësit, për studentët dhe për kohën e cila ka kërkesa të mëdha për përgatitjen e gjeneratave të reja, që ti përballojnë kërkesat e tregut në kohen bashkohor dhe të jenë konkurent të atyre kërkesave.

Nëse pedagogjia, psikologjia, didaktika, metodika dhe metodologjia nuk integrohen sa më parë si e sa duhet sipas kërkesve të kohës dhe sipas kërkesave tëreformimit të arsimit tonë kombtar, gjatë përpilimit të korikulave të Kosovës, gjatë përpilimit dhe hartimit të tekstëve dhe literaturës shkollore, gjatë përpilimit të doracakëve udhëzuaes, se si të mësojnë nxnësit, studentët e si të japin mësim mësimdhënësit, gjatë moderimit e përdorimit të teknikave, formave dhe metodave të mësimdhënjes e mësimnxënjes, gjatë moderimit, përpilimit e përdorimit të formave teknikave, instrumenteve dhe metodave të testimit, cilësimit dhe notimit të nxënësve e studentëve tanë, gjatë digjitalizimit, kompjuterizimit dhe gjatë instalimit të inteligjencës artificiale nëpër korikulat e mësimit kosovar, nëpër tekstet e literaturën shkollore, gjatë përdorimit të metodave të mësimdhënjes e mësimnxënjes, gjatë përdorimit të teknikave, formave , instrumenteve dhe metodave të cilësimit dhe notimit të nxënësve e studentëve tanë, shkolla shqipe, arsimi ynë kombtar. korikulat e Kosovës, metodat, teknikat, format, e mësimdhënjes dhe mësimnxënjes, metodat, farmat teknikat e cilësimit dhe notimit të nxënësve e studentëve, do të mbeten edhe mëtej duke u vetknaqur me formalizmin dhe vërbalizmin e edukimit dhe arsimimit të gjeneratave tona të reja.

Që ti kyqemi seriozisht luftës kundër formalizimit dhe vërbalizimit në mësimdhënje e mësimnxënje, që të lirohemi nga vërbalizimi e formalizmi i mësimit, duhet zavendësuar ate sa më parë me parimin e mësimit konkretizues e racional, me parimin e shkallëshkallëshmërisë, me parimin nga e afërta drejtë së largtës. Ka nevojë të madhe arsimi ynë kombëtar të kontrollohet nga kompetentet professional, të arsimit e jo nga partiakët që e kanë kap shkollën politikisht, të kon trollohet na njerzë të përgatitur dhe të aftë pedagogjikisht, psikologjikisht, didaktikisht, metodikisht dhe metodologjikisht, që të bëjnë reformë të duhur e të natyrshëm, jo reformë dështuse si deri me tani në arsimin tonë kombtar, që të hartojnë e të përpilojnë sa më profesionalisht korikula mësimore, në nivel kombtar të arsimit tonë, të hartojnë e përpilojnë sa më profesionalisht tekste dhe literature shkollëre.

Të hartojnë doracak metodike për mësimnxënje e mësimdhënje, të përzgjedhin profesionalisht farmat, teknikat dhe metodat bashkohor të mësimdhënjes e mësimnxënjes, të përzgjedhin profesionalisht metodat farmat, teknikan dhe instrumentet e testimit dhe cilësimit të nxënësve e studentëve tanë, ta bëjnë në mënyrë profesionale integrimin e pedagogjisë, psikologjis, korikulave, teksteve dhe literaturës shkollor, mjeteve e kabineteve mësimore, me digjitalizimin, kompjuterizimin dhe aplikimin e inteligjancës artificiale nëpër shkollat tona, sa më pare të jetë e mundur. Të bëhet përgatitja dhe trajnimi i mësimdhënësve nga kompetentet profesionist për trajnim të mësimdhënëseve dhe përgatitjen e prindërve të nxënësve me kulturë pedagogjike, psikologjike teknologjike, që ta luajn rolin edhe ata në këtë valle me interes të përbashkët kombtar. I juaj mësuesi Isë

09. 03. 2024

Leximi i librave që na ndihmojnë për zhvillimin dhe përparimin personal e professional, na mundëson ta zotrojmë, ta ngrisim e ta përsosim motivimin tonë e ta luftojmë demotivimin dhe bllokadën që mund ta ndjejmë në ndonjë moment të caktuar. Librat në fjalë na paralajmrojnë drejtë e sakt, kurë ndjehemi të bllokuar e të demotivuar dhe pse ndjehemi e si sillemi me tjerët dhe me organizimin e proceseve të ndryshme jetësore, në mënyrë ofanzive apo defanzive?! Librat në fjalë na paralajmrojnë kurë mendojmë më shumë se sa duhet në dëm të veprimeve tona e në dëm të motivimit, që ti vejmë në praktikë mendimet, bindjet, besimet dhe pikëpamjet, nëse nuk dëshirojmë të amortizohen ato, të programuara kot nëpër kokat tona. Kotë lexojmë libra të mirë për zhvillimin personal e professional, nëse mesazhet e tyre nuk i aplikojmë gjatë organizimit të proceseve tona jetësore e profesionale. Të vepruarit në jetë sipas mesazhit të përceptimeve, mendimeve, bindjeve, besimeve e pikëpamjeve, që i apsorbojmë nëpër librat e zhvillimit përsonal e professional, është më i dobishëm shumë, se sa të mjaftohemi vetëm me përceptimet, mendimet, besimet, bindjet dhe pikëpamjet, që i formojmë përmes leximit të librave, që na e mundësojnë zhvillimin dhe përparimin personal e profesional.

Në shumicën e rasteve të vepruarit na nxjerrë nga gjendja e demotivimit dhe bllokadës sonë stagnuse, më shumë se sa vetëm proceset e ndryshme të të përceptuarit, menduarit, bindjeve, besimeve e pikëpamjeve tona përsonale e profesionale. Dan Millman këshillon dy metoda: 1. “ përqëndro energjinë dhe vëmendjen për të mbledhur mendjen, përqëndrohu dhe afirmo energjinë tënde, largo emocionet, sidomos ato negative dhe përfytyro përfundimin pozitiv, që më në fund të marrish guximin dhe të kesh vetëbesim për të vepruar. 2. Thjesht vepro. Të ftoi që “thjeshtë të veprosh”. Të mendosh e të mos veprosh është më keq se sa të mos mendosh e mos veprosh, sepse të menduarit i vequar nga veprimi, stimulon me të madhe demotivimin dhe bllokimin e poceseve organizative gjatë jetës. Nuk duhet të harrojmë për asnjë qast se, vrullin dhe motivimin tonë e krijojmë përmes veprimit, më shumë se sa përmes mendimeve, bindjeve, besimeve dhe pikëpamjeve përsonale. Andaj duhet ta shfrytëzojmë me prioritet veprimin për ta kapërcyer bllokaden dhe demotivimin që na sfidon gjatë organizimit të proceseve të ndryshme jetësore.

Toni Robins na këshillon se:” emocioni është energji në lëvizje”. Daullja bie për ata që kanë vesh me dëgjuar dhe kokë me kuptuar. Pa lëvizur do ta humbish fare motivimin dhe do ti bllokosh proceset e ndryshme organizative gjatë jetës! “ Ngrihu mos prit dhe fillo të lëvizish trupin, bëj disa pompa boks pranë pasqyrës ose hidhu e përdridhu para saj, që ta shkatërrosh monotonin e pasivitetit personal dhe ta rikthesh prap motivimin . Bëj çfarëdolloj gjëje që të vë në lëvizje e cila e demolon bllokadën që shkaktohet nga demotivimi. Tani, shko dhe bëje detyrën. Do të jemi duke të të pritur”,Thibaut Meurisse! Detyrat dhe obligimet që i kemi për ditën e sotit nuk duhet ti lëmë për nesër , pasnesër apo pas një jave e pas një muaj, sepse pika pika mbushet pusi i demotivimit dhe bllokimit të veprimeve tona gjatë jetës. Duhet të veprojmë çdo dit e ngapak derisa të ndjehemi më të motivuar dhe të arrijmë sa më shumë qëllime, që i kemi vuar vetës dhe t’i përdorim të gjitha strategjitë, të cilat na mundësojnë ta ruajm , ta ngrisim e ta përsosim motivimin tonë personal, që na mundëson arritjen e qëllimeve tona me plotë vetëbesim.

Ndër librat më të mirë që më kan ndihmuar në zhvillimin dhe edukimin tim personal e professional janë: 1. Zotrimi i Motivimit , Thibaut Meurisse, 2. Zotrimi i Emocineve, Thibaut Meurisse, 3. Të fitosh çdo negociatë, Chris Voss me Tahl Raz, 4. Rrethuar nga Idiot, Thomas Erikson, 5. Elementi, Ken Robinson she Lou Aronica, 6. Shtat Zakonet e njerzëve të suksesshëm, Stephen R. Covey, 7. Dymdhjet regull për jetën, Jordan B. Petërson, 8. Si të sillesh me njerëzit, Dale Carnegie, 9. Si të pëmirësojmë shëndetin emocional, Oliver James, 10. Shkolla e jetës, Bruno Shimlesha, 11. Mjetet që do ti shëndrrojnë problemet tua në krijueshmëri dhe kuraj, Phil Studz dhe Barry Mighels, 12. Zgjoni gjigantin e brendshëm, Anthony Robbins e tj.

I juaj mësuesi Isë

08. 03. 2024

Ligji natyror i lëvizjes vlenë njëjt edhe për qenjet njerëzore kurë flitet për arritjet e qëllimeve të ndryhme gjatë jetës, që ia kemi vuar vetit obligim. ” Thënë ndryshe kurë jemi në lëvizje dhe veprojmë që ti arrijmë qëllimet tona, ndonjëherë mund të ndihemi të pandalshëm dhe të arrijmë më shumë sesa zakonisht”, Thibaut Meurisse. Nëse ndalojmë të lëvizim e të veprojmë, demotivohemi dhe bllokohemi në vend, duke i pamundësuar vetit ti arrijmë qëllimet tona, përmes lëvizjes dhe veprimit që ti plotësojmë dëshirat, pa të cilat nuk mundë të arrijmë asnjë deshirë dhe asnjë qëllim, sado mendimet, bindjet, besimet dhe pikëpamjet tona të jenë të qëlluara. Pa lëvizur dhe pa vepruar do të mbesin ato pezull në kokat tona, sikur të mos ishin fare.

Kurë ndjehemi të bllokuar jemi në gjendje demotivuese dhe mund ta gjejmë vetën në një nga stituatat e mëposhtme:

-“duke u ndjerë të bllokuar, të pamotivuar dhe të pa aftë për të bërë progres në qëllimet tona më të rëndësishme,

– duke fajsuar vetën se nuk po bëjmë asgjë.

-duke u ndjerë të mbingarkuar dhe duke mos ditur se si të veprojmë.

– duke dyshuar tek vetja dhe duke u shqetësuar më shumë seç është e nevojshme.

-duke kaluar sa në një detyrë apo qëllim, në një tjetër, pa arritur asgjë”.

Nëse rastësishtë e gjejmë vetën në ndonjëren prej situatave të përmendura më lartë, nuk është mirë të shqetësohemi shumë, sepse për fat të mirë, mungesa e veprimit tonë apo bllokimi ynë, nuk janë të përhershme. Ne e kemi në duar ta ndryshojmë situatën e demotivuar, në situat të motivuar, përmes lëvizjeve e veprimeve tona duke e zhbllokuar vetën nga bllokada e demotivimi. Nga përvoja dijmë, se nuk mund të jemi gjithmonë të motivuar, sepse motivimi mund të ikën shpejtë, por edhe kthehet po ashtu shpejtë. Ata që e demontojnë bllokaden e demotivimit për mes lëvizjes dhe veprimit motivues, janë njerzë aktiv e të suksesshëm gjatë jetës. Përmes motivimit që e stimulojnë lëvizjet dhe veprimet tona, ndërtojmë qëndrueshmërinë dhe vrullin për ti realizuar qëllimet tona pa kurrfar hezitimi.

I juaj mësuesi Isë

02. 03. 2024

Tendenca për ti shtyer detyrat dhe obligimet që i kemi për nesër, pasnesër, pas një jave apo pas një muaj, nuk është shprehi e mirë por është ves i keq, sepse këto shprehi kurë përseriten kalojnë në zakone jo të mira, po ashtu zakonet jo të mira kurë përseriten kalojnë në pasione jo të mira, apo në pasione negative. Pasionet negative janë emocione shumë të forta, aq sa vështirë shlyhet programimi i tyre nga kokat tona. Pasionet negative në ballë me përtacinë, i sjellin individit dëme të pariparueshme gjatë jetës. Kujdesë me stimulusit e përtacisë dhe frikës së pa arsyeshme, që e shkatërrojnë të ardhmen dhe na e mbushin shpirtin, mendimet, bindjet, besimet, pikëpamjet dhe sjelljet tona përplot negativitet, inatë, urrejtje, xhelozi, hasmëri dhe vëllavrasje!

Obligimet dhe detyrat, shumica prej nesh i shtyjm nën justifikimin se detyra momentale është e mërzitshme dhe e vështirë. Kjo detyrë për momentin është e parëndësishme, detyra tjetër përceptohet si shumë sfiduese, detyra apo obligimi i stotit shtyhet për nesër e për më vonë, nga frika se mos po gabojmë dhe nuk po e kryejm detyrën si duhet, apo ato shtyhen vërtetë nga përtacia që na e ka kapluar trupin e mendjen. Paramendojeni detyrat dhe obligimet sikur të ishin argtuese, të rëndësishme dhe të lehta, që nuk dështojmë ti kryejm ato, asnjërit prej nesh nuk do ti shkoj mendja ti shtyej ato për asnjë qast. Nëse i shtyjmë gjërat rregullisht për më vonë gjatë jetës, dyshohet se kemi probleme me vetëvlerësimin ose na mungon disiplinimi ynë dhe motivimi.

Faktet që nuk i kryejmë detyrat dhe obligimet me kohë dhe sipas rëndësisë së tyre që kanë, krijojnë një situatë të pakëndëshme në brendinë tonë shpirtërore, intelektuale dhe emocionale, sepse të menduarit tonë fokusohet tek ato gjëra që nuk i kemi plotësuar dhe nga fakti i vërtetë që ne duhet medoemos ti kryejmë obligimet që nuk i kemi kryer, mendimet na trokasin si qekan në kokë dhe na paralajmrojnë shqetësimin tonë reth mos kryerjes së obligimeve të cilat mund të na qojnë në një situatë të vështirë, pa e kuptuar psehun e vështirësive që na humbin tërsisht edhe motivimin tonë për ti kryer obligimet me kohë, sipas vlerës e sipas rëndësisë që kanë ato për ne dhe për jetën tonë përsonale, profesionale, kolektive e kombtare. I juaj mësuesi Isë

28. 02. 2024

“Nëse nuk mund t’i duam armiqtë, të paktën të duam vetën. Të duam vetën aq shumë, sa të mos i lejojmë ata të na kontrollojnë lumturinë, shëndetin, pamjen tonë fizike” dhe të mos naj kontrollojnë e derigjojnë përceptimet, mendimet, bindjet, besimet pikëpamjet, dëshirat, qëllimet, guximin dhe dashurinë ndaj vetës, fëmijëve tanë, familjes, farefisit, miqëve, dashamirëve kolegëve të punës, ndaj lirisë atëdheut dhe kombit që i takojmë. Ndaj kulturës, edukatës, diturisë, shkencës, traditës, gjuhës dhe ndaj shtetit që është fituar me gjakun e dëshmorëve që e kanë dhënë jetën për liri e për atëdhe.

Mos merr inatë, mos u mërzit, mos u shqetëso shumë dhe mos dil prej taktit për asnjë qast, sado i madh të jet inati dhe revolta, sepse tjerët dhe armiqtë tanë kurrë nuk veprojnë sipas synimeve, qëlimeve dhe dëshirave tona, që ia kemi vuar vetit obligim dhe detyrë që duhet të kryhet me nderë e me vigjilencë. Ata veprojnë në kundërshtim me synimet, qëllimet dhe dëshirat tona, që ia kemi vuar vetit si obligim e përgjegjësi, ti realizojmë. Ata përpiqen poashtu me të gjitha mjetet ti pengojnë që ti relizojmë synimet tona.

Përkundrazi bëju i fortë, stoik, i vullnetshëm, i vendosur, i guximshëm e kurrë dhe me asnjë qmim mos heq dorë nga realizimi i qëllimeve tua, duke rritur sistematikisht vullnetin, guximin, menqurinë, vendosëshmërinë, qëndrushmërinë dhe dashurinë për ti realizuar me doemos synimet, qëllimet dhe dëshirat në fjalë.

Nelson Mandela për inatin thoshte:” Inati është helmi që ke pranuar të pish! Inati është si barërat e këqia që i lejon të rriten në kopshtin tënd. Inati është si të pish helm dhe të shpresosh se do të vdesin armiqtë dhe kundërshtarët tu”! Ndjekja e kësaj rruge është shumë e gabueshme, sepse duhet ta kemi të kjartë se, vdesin të gjithë ata që e pijnë helmin e nuk vdesin kundërshtarët dhe armqtë që na e përgatisin vdekjen dhe zhdukjen nga faqëja e dheut!

Njerëzit që e duan vetëvetën, fëmijët e tyre, familjen, farefisin, bashkombasit, miqtë, kolegët e punës, dashamrët, kombin të cilit i takojnë, atdheun, lirin dhe shtetin që është fituar me gjakun e dëshmorëve të lirisë, janë njerzë të menqur, guximtar, vizionar,të drejtë, trima, atdhetar,të vendosur, të vullnetshëm, të qëndrushëm, që të triumfoi liria, barazia, paqa, mirëkuptimi, drejtësia, toleranca, respekti, ndihma, bashkpunimi dhe dashuria mes njerëzve të kësaj bote, duke i bërë ballë me të gjitha mjetet, të mos triumfoi fashizmi, racizmi, gjenocidi e shfarosje e njerëzve përmes krimeve e kriminelëve të ndryshëm që dita ditës po dalin në skenë kundër njerëzimit. I juaj mësuesi Isë

27. 02. 2024

Të vrasish mendjen për opinionin e tjerëve do të lëndohesh shumë, sepse askush nuk mendon për vlerat tua, vujtjet, mangësitë dhe përparësit siq mendon ti për vetën. Vetja jote është më e mira në botë krahasuar me vetëvetën e tjerëve, siq është vetëvetja e secilit më e mirë në botë krahasuar me tjerët. Askush nuk na donë, respekton, mirëkupton se sa vetja jonë, atëherë humbja kohë pas opinioneve të tjerëve që kanë për ne, nuk është menquri sepse asmkush nuk ka kohë të humb kotë për vlerat , përparësitë, mangësitë, vuejtjet e mbrapametunitë tona, siq nuk kemi edhe ne të humbim kohë kotë për tjerët.

Po e morëm një shembull, se sa mendojmë, sa kohë humbim që tua kushtojmë vlerave, përparësive, mangësive, krijimtarisë e pasurisë së tjerëve, do ta shohim kjartë se shumë pak apo hiq merremi me qështjet e shokëve, miqëve dhe me qështjet e atyre me të cilët rrethohemi e bashkpunojmë. Këtë e bëjmë se nuk kemi kohë tua kushtojmë tjerëve sa vetëvetës, që të merremi me qështjet e ndryshme të tyre, të mira qofshin ato apo të këqija, sepse kemi mjaft probleme që ti zgjidhim në favorin tonë, kemi mjaftë tmeta, e vuajtje, që presin angazhimin tonë ti përmirësojmë ato. Pra shprehur shkurt nuk ia vlenë fare të humbim kohë pas opinioneve të tjerëve, sepse edhe ata nuk kanë kohë të humbin për ne.

Shumë kohë humbim duke mbrojtur imazhin tonë përsonal para tjerëve, duke bërë përpjekje ta ngrisim ate mbi imazhet e tyre. Kjo humbje kohe dhe kjo përpjekje e kotë shkonë në dëm të autoritetit dhe vlerave tona që duhet ti posedojmë për vetën dhe duhet ti rrisim e ti ngrisim ato sistematikisht për ti bërër ballë kohës dhe për të konkuruar objektivisht sipas kërkesave të tregut bashkohor. Për ndryshe imazhi i rremë që e ngrisim në apoinion me kohen shafitet për toke dhe humb si bryma para diellit. Ata që lidhen shumë pas imazhit të tyre në publik, ka mundësi që të shqetësohen më shumë se sa ka nevoj duke pritë nga publiki se po e pranojnë apo jo imazhin e tyre sipas bindjeve që kanë për vlerat e veta, apo mos po psojnë humbje të autoritetit nga kritikat që ua bëjnë publiku.

Psikologjikisht e pedagogjikisht thuhet, është mëse miri të jesh vetëvetje, jo siq të thojnë tjerët, sepse është e pamundëshme një përsonalitet e një karakter i formuar si duhet, të ndahet e të coptohet në pjesë të vogla, ashtu siq kërkojnë tjerët sipas bindjeve dhe opinionëve të tyre duke dalë një produkt i shumfisht, shumëngjyrësh dhe i pakjartë për vetëvetën e për publikun. I juaj mësuesi Isë

25. 02. 2024

Nëse përpiqemi ta bëjmë kontrollin, përmirësimin e korigjimin e atyre gjërave që nuk varen prej nesh, bëjmë përpjekje të kota dhe nuk korrim kurrfar rezultate në atë drejtim.

Kemi gjëra tërsishtë nën kontrollin tonë, kemi gjëra pak nën kontrolloin ton dhe kemi gjëra që nuk janë aspak nën kontrollin tonë.

Gjërat që janë nën kontrollin tonë ia vlenë të pëpiqemi me vullnet që ta bëjmë ndryhimin dhe përshtatjen e tyre, sipas nevojës sonë dhe sipa këkesave të kohës. Sado të mundimshme të jenë këto përpjekje, ia vlenë ti bëjmë dhe janë të arsyeshme e të domosdoshme të bëhen ndryshime të nevojhme.

Gjërat të cilat pak i kemi nën kontrollin tonë duhet ti veqojmë dhe ta bëjmë dallimin e tyre nga gjërat që plotësisht janë të varura nga përpjekjet ton për ndryshim. Kur e kuptojmë sasin e varshmërive të gjërave nga ana e jonë, aqë edhe përpiqmi ta bëjmë nryshimin as më pak e a më shumë.

Kemi aqë shumë gjëra në jetë që nuk i kemi fare nën kontrollin tonë dhe nuk varen aspak nga përpjekjet tona që ti ndryhojmë ato, por ne pëpiqemi shumë e kotë sikoti të bëjmë ndryhimin e tyre për shkak të mosdijes sonë. Është me rëndësi të madhe jetësore, intelektule, emocionale, sociale e morale për ne, të kuptojmë sa më parë se, gjërat që nuk kontrollohen e nuk korigjohn nga ne, të mos merremi fare me to.që të humbim kotë kohë

Po u morem me gjërat që nuk kontrollohen e nuk varen nga ne, bëjmë përpjekje të kota në dëm tonin përsonal, intelektul. profesionl e më gjërë. Është menquri e madhe për ne, të kemi vullneit e guxim ti ndryshojmë gjerat dhe ti përsosim ato që varen nga kontrolli ynë përsonal.

Po ashtu ti kuptojmë edhe gjërat që nuk mundë ti ndryhojmë, të mos bëjmë përpjekje të kota për ti ndryshuar gjërat që nuk varen nga ne. I juaj mësuesi Isë

23. 02. 2024

Vetëdija është njëri ndër elementet kryesor të zhvillimit personal, profesional, familjar, kolektiv, shoqëror e kombtar, sepse pa vetëdije të duhur nuk mund ta ndryshojmë vetën dhe jetën. Vetëdija si process psikik është aftësi për të vëzhguar në mënyrë objektive e sistematike nivelin dhe cilësinë e përceptimeve, mendimeve, bindjjeve, besimeve, pikëpamjeve, emocioneve dhe sjelljeve tona, mes tjerëve dhe rrethit ku jetojmë. Pa e bërë këtë përcjellje dhe pa u aftësuar vetëdija jonë për këtë qëshje, kotë bëhen përpjekjet drejtë kontrollimit, korigjimit, ndryshimit dhe përsosjes së tyre sipas nevojave të kohës.

Hulumtimet e autorëve të ndryshëm kanë konstatuar se, ne në çdo kohë jemi mbi apo nën vijen mesatare të vetëdijes. Kur jemi mbi vijë, jemi të hapur, kurreshtar dhe të etur për të mësuar më shumë, kurë jemi nën këtë vijë të vetëdijës jemi të mbyllur në vetëvete dhe ndaj ideve të reja. Me pak fjalë kurë jemi mbi vijën mesyatare, jemi të vetdijshëm, ndërsa kurë jemi nën vijen mesatare, jemi të pavetëdijshëm. Pozicionin nën vijen mesatare na takon ta përmirësojmë, nëse deshirojmë të jemi të gatshëm dhe të hapur ndaj risive dhe ndaj progresivitetit. Nëse nuk deshirojmë, e dëshmojmë vetën se jemi nën vijen mesatare të vetëdijës, ku qëndrojmë të mbyllur hermetikisht ndaj risive që janë domosdoshmëri e kohës.

Sipas hulumtimeve autoriale, ne veprojmë gjatë ditës, javës, muajt dhe vitit, të shtyrë nga frika apo për të marr nga tjerët dhe të shtyer nga dashuria apo për tu dhënë tjerëve. Ne vprojmë nga frika në ato momente kurë dëshirojmë të marrim nga tjerët e jo edhe tu japim atyre sipas nevojës. Kurë veprojmë nga dashuria, qëlllimi kryesor i yni është tu japim tjerëve aq sa u marrim atyre, mos edhe më tepër, në favor të përmirësimit të jetës së tyre. Për ta kuptuar vetën se kush jemi, na mundësojnë emocionet tona pozitive apo amocionet negative, të cilat zbulojnë motivacionin tonë kryesor se, është i bazuar apo jo, në marrjen ndaj tjerëve apo i bazuar në dhënjen atyre. I juaj mësuesi Isë

19. 02. 2024

Ata që i zotrojnë emocionet dhe i udhëheqin ato për të mirën e tyre përsonale, profesionale, familjare, shoqërore, institucionale e kombtare, i kanë në duarë të e veta frejtë e jetës, pa të cilët nuk ka jetë të mirëorganizuar, nuk ka jetë të begatshme, jetë me dinjitet, të lumtur e të frytshme për vete, për pasardhësit e për tjerët. Të mos i zotërosh emocionet, të mos i udhëheqish ato, nuk do ti keshë në dorën tënde frejtë e jetës, sepse ato ti rrëmbejnë frejtë pamëshirshëm nga duartë tua. Të mos i kesh në duarë tua frejtë e jetës është barazi me vetëvrasjen.

Familja, shkolla, literatura, revistat, mjetet e informacionit, entet kulturo-artistike, teatri, filmi e mjete tjera me ndikim, nuk e kanë patur dhe nuk i kanë ende si duhet prioritet hartimin e planeve dhe programeve të tyre tua kushtojnë të rinjëve përpjekjet që ti udhëzojnë ata sado pak në aftësimin e tyre që ti zotërojnë emocionet e veta përsonale dhe ti përdorin ato për organizimin më të mirë, më përmbajtësor, të durueshëm dhe me mirëkuptim, në bashkpunim me tjerët, me tolerancë ndaj tyre, me respekt e dashuri, për të mirën e vetë përsonale dhe për të mirën e tjerëve.

Po si frenove emocionet negative, ato ta vërshojnë trupin, shpirtin, mendjen, përfytyrimin, imagjinatën, fantazinë, kujtesën, vëmendjen, shqisat dhe përceptimet, duke i ngarkuar ato me negativitet dhe helmim masivë të trupit, fizik, biologjik, anatomik, fiziologjik , psikologjik e neurologjik dhe duke bllokuar funksionimin normal të tyre. Ky anormalitet i funksionimit të këtyre proceseve në fjalë e rrënon trupin tonë dalngadal, e rrënon trupin tonë fizikisht, biologjikisht, shpirtërisht, emocionalisht dhe mendërishtë, duke zvogluar funksionimin e logjikës, botës racionale e duke e zmadhuar sherrin e botës iracionale jo logjike, sepse ia marrin frejtë nga duartë përsonit të këtyre proceseve dhe e fusin në anarhi pa kurrfar frejshë në duarë.

Shfrenimi i emocioneve negative në botën tonë të brendëshme e paralizon funksionimin e emocioneve pozitive, duke i futë dhunshëm ato në një skutë të errtë që tua dobsojnë sa të jetë e mundur funksionimin normal të tyre, për të mirën tone e për të mirën e tjerëve. U bëj thirrje çdo familje shqiptare, shkollave shqipe, mësuesëve të sajë, hartusëve të planprogrameve, hartusëve të librave e literaturës shkollore, trajnusëve të mësimdhënësve, krijusëve të literaturës së ndryshme, mjeteve të informacionit, revistave, rrethit shoqëror dhe shtetit, të mendojnë seriozisht, rreth paisjes së fëmijëv tanë, sa më shumë të jetë e mundur me aftësi, shprehi, shkathtësi e njohuri që ti zotrojnë e ti menagjojnë emocionet e veta! I juaj mësuesi Isë

15. 02. 2024

Libri që nuk ua ndriqon mendjen, nuk ua mbush zemren dhe nuk ua forcon shpirtin, vullnetin, guximin, dëshirën e dashurin për atëdheun, lirinë, kulturën, diturinë dhe edukatën lexusëve të vetë, nuk është libër, por një grumbull letrash të bardha, nxirë me shkronja të zeza.

Po më duket mua se nau kanë mbushë vitrinat e librave me grumbuj letrash të bardha, nxirë e bërë katron me shkronja të zeza, që pak kush apo askush nuk i lexon, duke zvogluar dita ditës vullnetin e lexusëve tanë për lexim, pa të cilin nuk ka dituri dhe edukatë të mjaftushme.

Uroi për krijusit tanë ta kenë parasysh shkakun e mos leximit të librave të tyre dhe shkakun e humbjes së vullnetit, dëshirës dhe dashurisë për lexim të gjeneratave tona të reja, që ta ngrisin cilësinë e librit e jo sasinë e tij, për tua plotësuar dëshirën lexusëve tanë, që ta gjejnë vetën dhe interesat e tyre në përmbajtjet e librave të shkruara nga autorët tanë të shumtë.

Në atë moment kurë krijusit i mbizotron vullneti në sasinë e jo në cilësinë e librave të krijuar, sasia e tyre e mbizotron cilësin dhe e majorizin tërsishte atë, duke ia humbur vlerën librit dhe duke ia humbur lexusit vullnetin, dëshirën dhe dashgurinë për lexim, sepse nuk e gjenë vetën lexusi në mesin e atyre librave që u mbizotron sasia e jo cilësia. I juaj mësuesi Isë

14. 02. 2024

Të mos e kontrollosh dhe të mos e korigjosh sipas nevojës procesin e përceptimeve, mendimeve, bindjeve, besimeve, pikëpamjeve, emocioneve, motivacionit dhe sjelljeve tua, është e vështirë t’i korrish frytet e mira të kësaj bote. Po e bëmë këtë veprim të duhur e të domsdoshëm gjatë jetës, në mënyrë sistematike, të mirat e saj do të jenë më të mëdha për favoret tona përsonale, profesionale, familjare, kolektive, institucionale e kombëtare. Të mirat e botës është e pa mundur të arrihen pa kontrollimin, ndryshimin, ngritjen, zhvillimin, përsosjen dhe menagjimin e duhur të proceseve të brendëshme në botën tonë përsonale që u përmendën më lartë.

Sipas standardeve, nivelit përmbajtësor dhe të mënyrës së përceptimeve, po ashtu pasojnë edhe mendimet, bindjet, besimet, emocionet, motivacioni dhe sjelljet tona gjatë organizimit të proceseve të ndryshme jetësore, sepse të gjitha këto proces në fjalë varen dhe imponohen nga standardi, niveli përmbajtësor dhe nga mënyra e të përceptuarit të fenomeneve të ndryshme të botës natyrore, shoqërore, shpirtëore, shtazore, bimore dhe ujore. Pra nga kjo varshmëri e këtyre proceseve të botës së brendëshme, prej mënyrës së përceptimeve, si hap fillestar i prosesit të njohjes, pu dashka një vëmendje e shtuar rreth procesit të përceptimeve, që mos të rrëshqasim në botën iluzore gjatë interpretimit të një realiteti për të cilin bëhet fjalë në një moment të caktuar.

Sa shumë vuajmë nga iluzionet që e shtrembërojnë realitetin objektiv të botës përceptuese, si hap i parë drejtë njohjes së fenomeneve të ndryshme natyrore, shoqërore, shpirtërore, shtazore, bimore e ujore!

Është e pamundëshme të kontrollohen, korigjohen, ndryshohen, zhvillohen, përsosen mendimet, bindjet, besimet, emocionet, motivacioni, pikëpamjet dhe sjelljet tona, po si ndryhuam për të mirë në fillim përceptimet, që të jenë të liruara nga thjerzat e gabuara, nga këndëvështrimi simpatik e antipatik i gjërave, nga këndëvështrimi i interesit përsonal, matrial, karierist e shumë këndëvështrime tjera që e deformojnë njohjen fillestare dhe përshkrimin e një realitetit për të cilin bëhet fjalë, në bazë të cilave frymëzohen edhe proceset tjera në fjalë, si hap i dytë i njohjes dhe motivimit, frymëzimit, ndjeshmëris dhe si shtytës të sjelljeve tona.

I jaj mësuesi Isë

08. 02. 2014- ripostim

Kjo vetij sllavo- greko-ortodokse gjithnjë e më shume po perhapet si ideologji pushtuese, përmes akademikëve nëpër institucione të ndryshme ku punojnë ata, klerikëve fetar përmes kshave ortodokse dhe politikanëve përmes intsrumenteve shtetnore, sëbashku i shërbejn me të gjitha mjetet politikës pushtuese, poshtruse, nënshtruse, dhunuse, terroriste e gjenocidale kundër popujve me të cilët rrethohen, sidomos kundër shqiptarëve.

Kjo vetëdije e tyre drejtuar ndërdijes së vetë sllavo-greko-ortodokse, rrenjet i ka në pushtime të kahmotshme e deri në ditët e sotit, që janë dëshmuar e po dëshmohen nga të gjitha anët e botës, duke shkelur e nëpërkëmbur barbarisht e marrëzisht, parimet univerzale dhe virtytet njerëzore.

Në këtë nëpërkëmbje barbare, përbuzje, urrejtje, dhunë, terror e gjenocid, kundër popullit shqiptar, i ka rrënjët ideologjia politiko-fetare, kulturoro-historike dhe propaganda sllavo- greko-ortodokse kundër. shqiptarëve!

Këto vetij qoroditës sllavo-greko-ortodokse kundër shqiptarëve janë ushtruar e po ushtrohen edhe sot para syve të botës, me stimulimin dhe përkrahjen e Europës, e cila i coptonte tokat tona, që ti shpërblej ardhacakët sllavo-greko- ortodoks për hatër të Rusisë. Fatkeqësisht kohëve të fundit edhe me përkrahjen e SHBA-ve

Vetëdija dhe ndërdija sllavo-greko-ortodokse lindë, ushqehet, rritet, zhvillohet, mburret e krenohet mbi pushtimin e popujve, sidomos popullit shqiptar mbi masakrat ndaj tyre, mbi dhunimin e perqmimin, mbi genjeshtrat e mashtrimet, mbi grabitjet e plackitjet, mbi padrejtesite dhe mbi forcen qe e ushtrojne ndaj tjerëve e sidomos ndaj shqiptareve. Me një fjalë vetëdije e ndërdije kryekput, pa u mbështetur për asnjë qast në parime univerzale njerezore, në përmbatje plotesisht e pamoralshme.

Për këtë vetëdije e ndërdije sllavo-greko-ortodokse është për ti ardhur keqë botës së civilizuar njerezore e posaqerishtë Europes plake, që para syve të sajë po ushtrohen e po jetësohen barbarizmat më të ulta pushtuese, terroriste e gjenocidale, që në essencë e kanë masakrimin, nënshtrimin, përuljen, poshtrimin, asimilimin dhe gjenocidin e popujve me të cilët rrethohen e sidomos ndaj popullit shqiptar.

Ku është ndërgjegjëja e Europës, ka apo nuk ka fare ndërgjegje ajo për këto krime njerëzore që janë bërë e po bëhen kundër shqiptarëve, para syve të saj, me stimulimin dhe përkrahjen e sajë?!

Dhelpnia e vetëdijes dhe ndërdijes sllavo- greko-ortodokse pa kurfar parimi etiko-njerezor, ka shkuar aqe large qe para botës ta paraqes vetën si viktime mbi gjakun e popujve, sidomos mbi gjakun e shqiptarëve që vete e kanë shkaktuar dhe te perligj vetën si viktimëpa kurrfar te drejte, e viktimën ta shpallin fajtore, për ti arsyetuar pushtimet e uzurpimet e trojeve dhe tokave te tyre e sidomos tokat e shqiptarëve.

Këto klithma e këto kukama kudo që u ipet rasti sllavo-greko-rtodokseve, derdhin lotë korkodilli, se edhe Kosova jone e dashur dhe martire, na qenka, “tok e shejte serbe dhe djep ku ka linde e eshte rrite serbo-sllavizmi ortodoks”. Për çudi kjo teze fashiste shqiptare po zen vende në mbarë botën sllavo-ortodokse, pak përjashtime dhe tek një pjesë e botes perëndimore dhe Europës plakë e shelafe.

Shih për këtë, se si u merren tokat personale shqiptareve me bekimin e Europes, qe ato toka tua bejne prone kishave ortodokse te cilat kane qene produkt i pushtimeve romako-bizantine qe nga koha e pushtimit te Ilirise ne gjysmen e pare te shekullit te pare te eres sone, kryesisht viti 49 i shekullit te pare, kur para pushtimit te ketyre trojeve nuk kishte sllave e as Serbi, nuk kishte romak e as turqi dhe nuk kishte katolicizem, ortodoksizem dhe islamizem, por kishte Iliri e Ilirizem.

Të gjitha keto izma perpos ilirizmit, i morem me dhunë pas pushtimeve që na u bene për 20 e me shume shekuj me radhe. Për këtë fare nuk i bëhet vonë Europës, sepse është dashuruar marrëzishtë pas pushtimeve të shqiptarëve nga sllavo-grkët ardhcak në Gadishullin ILIRIK!

Eshte per tu befasuar se edhe sote e kesaje dite sikur shekuj me pare, etika e klerikeve sllavo-ortodoks ne parim eshte e bashkuar me politiken e pushtimit te cilet e marrin guximin qe edhe lutjet fetare te cilat i bejne ne emer te Zotit neper kishat e tyre ortodokse, per synim i kane vazhdimisht pushtimet, uzurpimet, mashtrimet, perqarjet ne mes popujve, fyerjet, nenshtrimet dhe asimilimet e ndryshme te atyre qe i pushtojne e sidomos neve shqiptareve, duke hedhur permes fenereve te tyre ortodoks pluhur, helm, vnere e tyme pushtues, mashtrues, nenshtrues e asimilues.

Ado të ngopet ndojerë Europa me veprat e veta “Lavdi marrëzisë” kundër shqiptarëve?!

Lexuesi im i dashur ka ardhe koha e fundit ta pergatisim vetedijen dhe nderdijen tonë kombetare që të bëhemi një digë e madhe dhe e fortë, për ti bërë ballë burrërisht e kombtarisht vetëdijes dhe ndërdijes sllavo-greko-ortodokse, që për synim e kishin dhe e kanë pushtimin, nënshtrimin, poshtrimin, dhunimin, terrorin, asimilimin dhe gjenocidin e shqiptareve. Uzurpimin e tokave të tyre, shkatrrimin e cdo gjeje që është Iliro-shqiptare dhe asimilimin perfundimisht e përzënjen e tyre masivishtë nga trojet e veta.

Edhe pse jemi vonuar, më mirë vonë se kurrë!

Vetedija dhe ndërdija jonë kombetare duhet te pergatitet në atë mënyrë që në etikën tonë të zënë vëndë kryesor parimet dhe virtytet e larta njerëzore, duke lëshur rrënjë e duke rritur shtat të fort njehere e mir parimete për atedhedashuri, për pavarësi e liri, për unitet e bashkim të trojeve tona, per punë e dije, për respekt e dashuri mes veti, tolerancë, mirëkuptim, solidaritet, moral njerëzor e kundërshtim ndaj amoralitetit, dashuri e patriotizëm, që ti perballojmë burrërisht e kombtarisht pushtimet, uzurpimet, nënështrimet e poshtrimet e sllavo-grekëve ortodoks, duke u ballafaquar ballëpërballë në dyluftim me ta duke rrzistuar me të gjitha mjetet që ti mbizotrojmë gënjeshtrave sllavo-greko-ortodikse me të vërtetën tonë të patjetërsueshme .

Po ashtu në vetëdijen dhe nderdijen tonë individuale, familjare, kolektive, fetare, shoqerore dhe kombetare, duhet ti qrrënjosim sa me pare te gjitha veset qe i posedojme në demin tonë kombetar, e ti zavendesojmë ato me virtyte të larta njerëzore e kombetare, për ta mbrojtur vetëvetën nga rrenimet e me tutjeshme asimiluese sllavo-greko-ortodokse.

“Uniteti i shqiptarëve mes veti, të pamundëshmen e bënë të mundëshme, përqarja e tyre, të mundëshmen e bënë të pamundëshme”!

I juaj mësuesi Isë

07. 02. 2024

“Është e pamundur të thyejmë ligjin. Ne vetëm mund të thyhemi përballë ligjit” ose përballë parimeve njerëzore. “Realiteti objektiv është i përbër nga parime që e drejtojnë rritjen dhe lumturinë njerëzor pa dallim racor, fetar, politik e regjional, pra ligje natyrale që i tokojnë një shoqërie të qytetruar gjatë histories së saj”. “Realiteti i ligjeve natyrale apo parimeve të tilla bëhet i dukshëm për këdo që mendon thellë dhe shqyrton epokat e histories shoqërore. Këto parime lëmohen herë pas here dhe shkalla me të cilën njerzit në një shoqëri i njohin dhe jetojnë në harmoni me to, i lëviz at ose drejtë mbijetesës dhe qëndrueshmërisë ose drejtë shpërbërjes dhe shkatrrimit”.

Nëse e analizojmë konceptin e drejtësisë dhe pa anësisë parimore, sjelljet e Europës, ambasadorëve të KUINTIT dhe SHBA-s rreth zgjidhjes së problemit mes Kosovës e Serbisë janë parimore e të drejta apo të njëanshme në dëm të Kosovës e për favore të Serbisë, që 11 vite dialog mes dy shteteve? Nëse janë parimore siq po hiqen akterët në fjalë, atëherë ndërhyrja e Kosovës në puntë e brendëshme të Serbisë, Malit të Zi dhe Maqedonisë së Veriut, është e lejueshme që të manifestoi edhe Kosova praktikisht ndërhyrjen e sajë për përkrahjen e pakicës së komunitetit shqiptar që të barazohen të drejtat dhe liritë e tyre, siq i ka pakica serbe të garantuara me kushtetutën multietnike të Kosovës?!

Kur bëhet fjalë për dinjitetin njerëzor dhe respektimin e tij, koncepti themelor i Deklaratës së Pavarësisë së SHBA-s, manifeston këtë vlerë ose parim njerëzor:” Ne mbrojmë këto të vërteta që janë të vetëdukshme se, të gjithë njerëzit janë krijuar të barabart dhe të paisur nga Krijuesi, me të drejta të patjetërsueshme e të sigurta, midis të cilave është jeta, liria dhe rruga e lumturisë”. Nëse shtrohet pyetja para Europës, ambasadoëve të KUINTIT dhe SHBA-ve, apo respektohen të drejtat e shqiptarëve në Serbi, Mal të Zi dhe Maqedoni, sipa udhëzimeve të Deklaratës së Pavarësisë së SHBA-ve, nëse jo, pse atëherë po përbuzen shqiptarët kaqë padrejtësisht dhe nuk po përfillen të drejtat e tyre as përsafërmi, krahasuar me të drejtat e pakicës serbe në shtetin multietnik të Kosovës dhe prap po vehet nën saknksione Kosova, ndërsa Serbia fashiste, gjenocidale po përgdhelet edhe pas sulmit terrorist të bandave serbe në Bajnsk!

Ku është drejtësi, ku është barazia, ku është paanshmëria e faktorit ndërkombtar, ndaj kësaj padrejtësie kundër shqiptarëve, për ti privilegjuar bandat teroriste serbe të udhëhequra, të përkrahura, të stimulluara nga krimineli bandit Aleksandër Vuçiq, kundër shtetit të Kosovës e kundër populates shqiptare?! I juaj mësuesi Isë

Të gjitha reagimet:

1Ekrem Fazliu

05. 02. 2024

Apetitet e Rusisë, padrejtësitë e Europës dhe përgdhelja e Serbisë nga ato e kanë shëndrruar ballkanin në bure baroti dhe po tentojnë prap ta ndezin flakë këtë bure, që të shkaktojnë gjakderrdhje mes popujve të këtij vëndi, i quajtur bure baroti, të cilën e kanë ndezë fuqitë e mëdha për interesa të veta strategjike, sa herë është dashtë, pa i logoritur asnjëherë interesat e përgjithshme të popujve ti këtij vëndi, pos interesave të Greqisë dhe Serbisë, për hatër të Rusisë, përmes lojnave djallëzore të Europës Plakë, që i coptonte trojet e shqiptarëve për tua plotësuar apetitet pushtuse fqinjëve tanë sllavo-grek, pasaqërishtë Serbisë dhe Greqisë gjakatare e gjenocidale ndaj popullit shqiptar. Siq po duket, në këtë lojë djallëzore, me dashje apo pa dashje, me dije apo pa dije është kyqë edhe SHBA.

Që të bindën për këtë që e thash Europa e SHBA dhe ambasadorët e KUINTIT, po i lus publikisht të gjejnë pak kohë që ti lexojnë dokumentet e “Kongresit të Berlinit”, “Paqës së Shen Sefanit”, “Paqës së Varsajës” “Konferencës së Londës” dhe dialogut mes Kosovës e Serbisë, që të kuptojnë kush ishte Rusia, Turqia, Europa dhe në dëm të kujt dhe me përkrahjen e kujt i konsoliduan trojet e veta dhe shtetet e tyre Serbia, Mali Zi, Maqedonia e Veriut dhe Greqia! Poashtu ta analizojnë përmbajtjen e dialogut të tanishëm 11 vjeqar që të kuptojnë SHBA e EUROPA, kë po e përgdhelin më shumë, Serbinë apo Kosovën dhe kush e meriton më shumë ndëshkimin në këtë rast, Kosova si viktimë e luftës apo Serbia gjenocidale si gjelat i luftës kundër shqiptarëve?!

Ishte apo jo i drejtë dhe i barabart dialogu i Kosovës me Serbinë, ku si ndërmjetsues të dialogut ishin përfaqësuesit europian e amerikan, ku i kërkohej përherë Kosovës të lëshoi pe në dëm të vetin e në favor të gjelatit pushtues serb?! Nëse i lexojnë ato dokumente të dialogut që i kanë nëpër sirtarët e tavolinave të tyre, vërtetë e shohin drejtësinë të veshur me tesha të lugatit në shokë e përpjet e me tesha të dhëmpitit në shokë e poshtë, pra një drejtësi me pamje trishtuse e qoroditëse në dëm të Kosovës, e cila u përgjak, u vra, u masakru, u dhunu dhe u përzu nga trojet e shtëpitë e veta me forcë ushtarako-policore të ushtrisë e policisë gjakatare, terroriste e gjenocidale ndaj popullit shqiptar, e dëshmuar për këtë qështje trishtuse shekuj me radhë në raport me shqiptarët.

Kjo loj e ndyrë po vazhdon edhe tani në dëm të Kosovës përmes Asociacionit të Komunave me shumicë serbe, përmes ekstra teritorit për kishat tona ortodokse, të ozurpuara nga serbet, me rastin e pushtimit të Kosovës nga serbo-jugosllavia e mëparshme. Po vazhdon përmes demarkacionit me Malin e Zi ku i ka humbur Kosova padrejtësisht mbi 2800 hektar tokë, përmes demarkacionit me Maqedonin e Veriut, ku i ka humbë Kosova mbi 4000 hektar tokë, përmes pagesës së rrymës për bandat serbe në veri duke i dëmtuar shqiptarët dhe bugjetin e Kosovës, përmes ndërtimit të shtëpive pa lejen e Kosovës, për kriminelet serb të luftës, që ta kolonizojnë veriun e Kosovës dhe shumë e shumë marifetllyqe tjera që i shkilnin e po i shkelin të drejtat e shqiptarëve në trojet e veta, pa harruar terrorin e banditëve serb në Bajnsk dhe krijimin e Komunave paralele të financuara nga ana e Serbisë për ta amorizuar funksionimin e shtetit të Kosovës. Këtyre veprimeve nuk u thuhet drejtësi por krim i madh ndaj shqiptarëve Oj EUROPË e SHBA! I juaj mësuesi Isë

04. 02. 2024

Problem nuk janë ata që me të drejtë e mbrojnë kushtetutën e Kosovës, pa i ndërhyrë askujt në punët e tyre të brendëshme dhe pa e provokuar askë, pos nëse provokohen terroristët serb që synim e kishin dhe e kanë ta terrorizojnë Kosovën, shtetin e saj, popullatën shqiptare dhe të kryejn gjenocid ndaj saj, siq kanë kryer shekuj me radhë. Problem i Kosovës janë ata që shkelën dhe po shkelin mbi te drejtat e saj dhe popullit shqiptar. Europa, SHBA e ambasadoret e KUINTIT, po e shohin problemin mes Kosovës e Serbisë duke aluduar padrejtësishtë tek Presidetja Osmani, Kryeministri Kurti dhe Kryeparlamentari Konjufca, se mos po provokohet pakica serbe prej tyre, duke mbrojtur ata kushtetuten e Kosovës dhe duke shtrirë pushtetin sistematikisht në tërë teritorin e saj, sipa kushtetutës së shtetit tonë multietnik, i cili mbronë të drejtat dhe liritë e pakicave, sidomos pakicës serbe më shumë seq mbrohen ato në shtetet europiane , në SHBA e më gjërë nëpër botë, me theks të veqant në veriun e Kosovës ku shtrihen katër komunat me shumicë serbe, edhe pse çdo veprim i udhëheqësve të shtetit tonë , po bëhet duke mbrojtur ligjin, kushtetuten, demokracinë dhe barazinë për të gjithë qytetarët atje pa dallim, të cilët nuk kanë ra e nuk bijnë ndesh me Kushtetuten e ligjet e sajë, nuk punojnë kundër shtetit të Kosovës, nuk organizojnë korrupcion e krime në dëmë të shtetit, nuk organizojnë krime e terror kundër shqiptarëve, kundër pakicave tjera nacionale dhe kundër serbëve lojal ndaj shtetit tonë demokratik e multietnik!

Pse nuk u shqetësuan për dy dekada me radhë e nuk po shqetësohen edhe tani Europa, SHBA, ambasadoret e KUINTIT, NATO, UNMIK dhe EULEKS për ndarjen e Mitrovicës Veriore tek Ura e Ibrit, e cila është e rrethuar me tela gjembor, duke ua pamundësuar shqiptarëve, bandat terroriste serbo-qetnike të kthehen atje nëpër shtëpitë e veta, edhe pas afër tri dekada që po bëhen kurë ka përfunduar lufta, PSE?! Pse nuk u shqetësuan akterët në fjalë, që para syve të tyre vriteshin shqiptaret në veriun e Mitrovices, hudheshin në Lumin Ibër fëmijt shqiptar, të cilëve u dilte shpirti për gazepi në valet rrëmbyse të këtij lumi dhe askush nuk mori përgjegjësi për këto akte terroriste kundër shqiptarëve, PSE?! I thojnë kësaj drejtësi, barazi, mirëkuptim e respekt ndaj popullit shqiptar shumicë, mbi 90%, që i dha afër 15 mij viktima të pafajshme gjatë luftës fashiste e gjenocidale të kriminelit Millosheviq? Jo aspak, kjo nuk është drejtësi por padrejtësi e madhe! Pse nuk u shqetësuan Europa, SHBA, NATO, KFORI, UNMIKU, EULEKSI dhe ambasadoret e KUINTIT, që ndërtoheshin nga bandat serbe, finansuar nga Serbia, shtëpi pa lejen e pushtetit qendror të Kosovës në Mitrovicën veriore tek Kodra e Diellit e gjetiu, për kolonët serb të ardhur nga viset e ndryshme të Jugosllavisë që kanë kryer krime të ndryshme kundër popullatës kroate e boshnjake gjatë luftës, nëpër ato vende, tani me synimin që ta kolonizojnë atë pjesë të veriut të Kosovës dhe ta pengojnë popullatën shqiptare të kthehen nëpër shtëpitë e veta, PSE?! I thojnë kësaj drejtësi e mirëkuptim ndaj popullit shqiptar që u përgjak nga fallangat terroriste të ushtrisë dhe policisë serbe dhe u dhunuan nga ata mbi 20 mij femra shqiptare? Jo zotëri ndërkombtar nuk i thojnë kësaj drejtësi, as barazi e as mirëkuptim, kurë nënshtrohet e poshtrohet një popull i tërë, siq ka ndodhur e po ndodh me puppullin shqiptar !

Pse nuk u shqetësuan e nuk po shqetësohen akterët në fjalë, siq po shqetësohen tani për serbët e Veriut, kurë iu morën Kosovës mbi 2800 hektar tokë me nënshkrimin e marrveshjes mes demarkacionit me Malin e ZI e me Kosovën dhe mbi 400 mij hektar tokë mes demarkacionit me Maqedonin, PSE?! Me nënshkrimin e marrveshjes për asociacionin e komunave me shumicë serbe që të priviligjohen si race superiore nga pakicat tjera dhe nga popullata shumicë e përgjakur, e vrarë, e dhunuar e përdhunuar dhe e përzënë nga trojet e veta prej fallangave ushtarako-policore të pushtetit fashist, terrorist e gjenocidal serb. Nënshkrimin e marrveshjes për ekstra teritor të kishave tona ortodokse të ozurpuara nga kolonët serbo-malazes, kurë e ka pushtuar serbo-jugosllavia Kosovën, PSE?! I thojnë kësaj drejtësi ndaj një populli që e ka pare të zitë e ullirit shekuj me radhë prej pushtetit fashist , terrorist e gjenocidal serb, si në këtë rast populli shqiptar shumicë në Kosovë? Jo bre ndërkombtar kjo nuk është drejtësi, humanizëm, moral njerëzor por e kundërta e tyre! Pse akterët në fjalë nuk u shqetësuan e nuk po shqetësohen aspak për hapjen e komunave paralele para syve të ndërkombtarëve, edhe pse këto paralelizma janë në kundërshtim me kushtetuten e Kosovës dhe populates së sajë, si komuna paralele në Pejë, Istog, Klinë, në veriun e Mitrovës, në Dragash katër komuna paralele kundër komunave legale e legjitime të Suharekës, Prizërenit, Rahovecit e Dragashit, PSE?! I thojnë kësaj drejtësi, respekt e mirëkuptim ndaj popullatës shumicë shqiptare e ndaj pakicave jo serbe që jetojnë në shtetin multietnik të Kosovës, të cilët duhet ti gëzojnë të drejtat e veta në mënyrë të barabart, pa u majorizuar nga pakica serbe afër 3% e popullates së sajë? Kësaj mundë ti thojnë gjithçka pos drejtësi, baraza, humanizëm,moral njerëzor Jo! I juaj mësuesi Isë

02. 02. 2024

Ajo që ne përcptojmë, mendojmë, bindemi, besojmë e formojmë pikëpamje është e mvarur me ate çfarë jemi. Ashtu si jemi edhe sjellje të tilla bëjmë. ” Nuk mund të shkojmë shumë larg për të ndryshuar përceptimin tonë pa ndryshimin e menjëhershëm të të qenurit e vetës sonë”. Ndryshimi jonë nënkupton transformimin sistematik të përceptimeve, bindjeve, besimeve, pikëpamjeve, qëndrimeve, vullnetit, dëshirës, tolerancës, durimit, mirëkuptimit, bashkpunimit, solidaritetit dhe dashurisë mes njerzëve. Pa këto sjellje parimore njerëzore, e kemi të vështirë të ecim përpara.

Ne si qenje njerëzore, sociale e shoqërore, ndikohemi nga shumë faktorë, ku si pasoj e këtij ndikimi, ashtu edhe ndërtohemi, formohemi ose deformohemi në fushën e të përceptuarit, të menduarit, bindjeve e besimeve, pikëpamjeve dhe sjelljeve tona, që na e përcaktojnë fatin e mirë apo jo të mirë gjatë jetës. Për një fat të mirë jetësor, është i domosdoshme transformimi ynë sistematik në fushën përceptive, mendore, shpirtrore, humane, sociale, morale e kombtare, gjithnjë duke u liruar nga egoizmi i pagdhendur drejtë paisjes sistematike me altruizëm njerzor e parimor.

Njerzit janë të ndryshëm për nga gjinia, karakteri, përsonaliteti, temperamenti, profesioni dhe pozita, po ashtu edhe për nga dituria, edukata dhe mrësjellja. Ashtu siq janë të ndryshëm në karakter, përsonalitet, temperament e profesion, janë të ndryshëm edhe në mënyrën e edukimit dhe sjelljeve të tyre në raport me tjerët e në raporët me faktorët e ndryhëm të ndikimit në transformimin e përsonalitetit, karakterit dhe tempramentit që i posedojnë sipas bazës trashiguese.

Të gjitha këto specifika që u përmendën më lartë argumentohen e dëshmohen përmes sjelljeve të ndryshme të secilit individ që i demonstron gjatë jetës mes njerzëve e në raport me ta. Ekonomisti, mjeku, psikologu, neuropsikiatri, psikiatri, pedagogu, mësuesi, edukatori, juristi, ingjinieri, ushtaraku, poeti, filozofi, sociologu, qytetari i zakonshëm i demonstrojnë sjelljet e tyre sipas ndikimit të profesionit të tyre, sipas përsonalitetit, karakterit dhe temperamentit të tyre, po ashtu edhe qytetarët e zakonshëm, kuptohet edhe nga ndikimi i shumë faktorëve tjerë, si familja, shkolla, mjetet e informacionit, literatura, institucionet religjioze, kulturore, politike e shkencore. I juaj mësuesi Isë

01. 02. 2024

Fuqia e transformimit të përceptimeve, mendimeve, bindjeve, besimeve, pikëpamjeve dhe sjelljeve tona është më e madhe, më e frytshme dhe më e dinjitetshme për progresivitetin shoqëor, kombtar, institucional, familjar, personal e professional, ku i organizojmë proceset e ndryshme jetësore. Mos transformimi i tyre është e kundërta e kësaj që tham. Çdo zbulim i madh në fushën e hulumtimeve dhe përpjekjeve shkencore, është një shkëputje graduale nga tradita dhe nga mënyrat e vjetruara të përcptimeve, mendimeve, bindjeve, besimve, pikëpamjeve dhe sjelljeve tona.

Astronomi egjiptas Ptolemeu, konstatoi se” toka ishte në qendër të universit”. Koperniku krijoj një transformim pikëpamje me pikppamjet e mëparshme duke e konstatuar” diellin e jo tokën në qendër të univessit”, siq konstatohej më parë. Shumë shpejtë rreth kësaj qështje interpretoheshin krejtë ndryshe pikëpamjet shkencore. Model i fizikës së Njutnit” ishte një pikëpamje mekanike dhe është akoma baza e inxhinjerisë moderne”, edhe pse ai ishte i “pjesshëm, jo i plotë”. Modeli i “botës shkencore u revolucionarizua nga Ajnshtajni me “pikëpamjen e tij të relativitetit, e cila ka shumë vlerë shpjeguse dhe parashikueshmëri më të lartë” se modelet e mëparshme shkencore.

Mendimet, bindjet, besimet dhe pikpamjet tona janë të fuqishme sepse “ato i krijojnë thjerzat përmes të cilave e përceptojmë botën. Fuqia e tyre është fuqi thelbsore e ndryshimit sasior, qoftë edhe kurë transformimi është një proces i menjiheshëm ose i ngadalshëm dhe i kujdesshëm”. Këto transformime të menjëhershme apo të ngadalshme e të kujdesshme, vërehen kjartë tek ne, përsonalisht e profesionalisht, tek familja jonë, kolektiviteti ku punojmë, rreti shoqëror mes të cilit jetojmë, vërehen edhe tek kombi të cilit i takojmë. Vërehen në ekonomi, shëndetësi, arsim e drejtësi.

Vërehen nëpër organizata të punës, nëpër spitale, nëpër qerdhe e shkolla dhe nëpër univerzitete, nëpër gjykata e prokurori, në polici e në ushtri: Vërehet sasia e cilësia e punës, përkushtimi e serioziteti i tyre në punë, sjelljet, edukata dhe përgjegjësitë që i posedojnë rreth punës nëpër organizatat dhe institucionet e tyre, kulturore, historike e shkencore, informative, analitike, politike e religjioze dhe në çdo pore tjetër të jetës ku punon klasa puntore. I juaj mësuesi Isë

30. 01. 2024

Këto sinjale sipas përmbajtjes së tyre dhe sipas sasisë e cilësisë që e posedojnë ato, i orientojnë edhe sjelljet tona, për mirë apo për keq gjatë organizimit të proceseve të ndryshme jetësore. Mënyrën e orientimit të sjelljeve tona që i stimulojnë mendimet, bindjet, besimet dhe paradigmat që i posedojmë, na e dëshmon praktika gjatë jetës, për mirë apo për keq qofshin ato, përmes rezultateve që rrjedhin sipas përmbajtjes së tyre, gjatë zgjidhjes së një problemi të caktuar. Njerëzit e suksesshëm të botës i kontrollojnë, i ndryshojnë dhe i përshtatin sistematikisht sipas nevojës, mendimet, bindjet, besimet dhe paradigmat e veta, të cilat nuk japin rezultate të volitshme, duke i mbështet ato sa më shumë në zakonet themelore që i përvetësojnë parimet më të drejta të mundëshme gjatë zgjidhjes së problemeve të ndryhme.

Secili prej nesh ka mendime, besime, bindje dhe paradigma që i stimulojnë sjelljet tona gjatë jetës, të cilat mund të ndahen në dy kategori kryesore, “në kategori që i interpretojnë realitetet e ndryshme të cilat na rrethojnë ashtu siq janë, apo që i interpretojnë ato ashtu siq duhet me qenë”. Shprehur shkurt ne intrpretojmë çdo gjë që e përceptojmë dhe e përjetomë përmes mendimeve, bindjeve dhe paradigmave tona, ku rrallëherë e vëjm në dyshim përpikmërin në pasqyrimin e reliteteve për të cilat bëhet fjalë, duke supozuar se mënyra se si i shikojmë gjërat,” janë ashtu se si ato janë në të vërtetë apo se si ato duhet të jenë”. Pra proceset e të mendurit në fjalë, kanë nevojë të përcillen sistematikisht gjatë jetës se, mos u ka skaduar koha dhe nuk u përgjigjen nevojave tona sipas kërkesave të kohës.

Sa më të vetdijshëm të jemi rreth mendimeve, bindjeve, besimeve, paradigmave dhe sjelljeve tona themelore, parashikimet dhe shkalla e ndikimit nga eksperienca jonë, po aq më shumë përgjegjësi marrim rreth proceseve mendore dhe sjelljve tona, që ti shqyrtojmë ato dhe ti vëjmë në provë përballë realitetit me të cilin ballafaqohemi. Të dëgjojmë të tjerët dhe të jemi të hapur ndaj pëceptimeve, mendimeve, bindjeve, paradigmave dhe sjelljeve të tyre, për ta formuar si rrjehim një pamje më të thellë, më objektive dhe më të kuptueshme rreth gjërave e realiteteve të ndryshme me të cilat ballafaqohemi dhe përpiqemi ti zgjidhim ato në fvorin tonë. Sa më të kontrolluara të jenë përceptimet, mendimet, bindjet, besimet, paradigmat dhe sjelljet tona, rezultatet janë më të frytshme rreth përpjekjeve që i bëjmë për ti zgjidhë qështjet problemore që na dalin para si pengesë gjatë jetës. I juaj mësuesi Isë

28. 01. 2024

Për ta ndryshuar këtë gjendje mes të cilës jetojmë, na duhet sa më parë të bashkohemi dhe të forcohemi, që ti mbrojmë trojet tona dhe lirinë, të cilat naj moren fqinjët tanë pushtues sllavo-grek, me përgdheljen e Europës, që i stimuloi ata me tokat tona, edhe përkundër gjenocidit që e ushtruan ndaj shqiptarëve për afër dy shekuj me radhë e deri në ditët e sotit. Edhe pse Serbia po armatoset deri në dhëmb, ajo po e akozon SHBAN dhe forcat tjera perëndimore, se po e armatosin Kosovën për vetë mbrojtje. Këtë mesazh të Serbisë ne shqiptarët në përgjithësi kudo që jemi e Kosova ne Veqanti, duhet ta mirrim seriozisht, nëse nuk dëshirojmë të mebesim nën majorizimin e Serbisë, që po planifikon ti vej nën tutelën e sajë dhe të Rusisë vendet e ballkanit perëndimor, posa qërisht ta rikthej Kosovën si pjesë jugore e legjitime e Serbisë.

Me mendime, bindje, besime, paradigma e sjellje që i kemi demonstruar deri me tani në mes veti, ne shqiptarët, nuk do të kemi sukses ta dëshmojmë vetën se e dojmë atdheun, e qmojmë lirinë, e dojmë unitetin, bashkimin e trojeve edhe përkundër sakrificave që mund të na ndodhin gjatë realizimit të kërkesave tona legjitime, të cilat naj nëpërkëmbën forcat nderkombtare që vendosnin fatet e popujve të vegjël, siq ishim dhe ne shqiptarët, për ti shpërblyer fqinjët tanë me trojet tona. Këtë padrejtësi të madhe historikisht e ka dëshmuar Europa ndaj shqiptarëve. Për ti bërë realitet dëshirat që ia vejm vetit si qëllim, më par duhet ti ndryshojmë mendimet, bindjet, besimet, paradigmat dhe sjelljet tona, të cilat na kanë pruar deri në këtë gjendje qesharake si etnitet i kombit shqiptar, i përulur dhe i gjunjëzuar ndaj fqinjëve tanë sllavo-grekë.

Albert Ajnshtajn ka vënë në dukje se, “Problemet e vështira që i përballojmë, nuk mund të zgjidhen me të njëjtin nivel mendimi që kishim kurë i krijuam ato”. Pra po nau dashka një nivel i ri, një nivel më i thellë, më përmbajtsor, më produktiv i mendimeve, bindjeve, besimeve, paradigamave dhe sjelljeve tona, shkurt shprehur na duhen paradigma që bazohen në parime dhe i kanë në epiqendër të paradigmave parimet më të shëndosha, më të drejta, më njerëzore, më humane, më sociale, më morale e më kombtare, të cilat me doemos na qojnë drejtë fitoreve që na takojnë me plotë meritë, sepse paradigmat tona me parime në epiqendër, nuk na lejojnë së sillemi në dëmë të tjerëve dhe ti krijom privilegje vetit duke i dëmtuar tjerët, përkundrazi na detyrojnë të ecim vendosmërisht përballë çdo rreziku, në përpjekje të përmirësimit të padrejtësive që naj kanë bërë fqinjët tanë shekuj me radhë. I jua mësuesi Isë

26. 01. 2024

Sapo ta kuptojmë se duhet ta ndryshojmë një situatë mes të cilës jetojmë, më parë duhet ta ndryshojmë vetën. Për ta ndryshuar vetën në mënyrë sa më efikase, është e pamundur, nëse fillimisht nuk i ndryshojmë përceptimet tona. Mënyra e të perceptuarit tonë përcakton edhe mënyrën e zgjidhjes së problemit që e përfshinë në vete situata të cilën dëshirojmë ta zgjidhim në favor tonin.

Mënyrat e të përceptuarit janë të shumëllojta të cilat varen nga thjerzat që i përdorim për ta përceptuar situatën dhe sfidën e saj që na del përpara. Ka mundësi që përzgjedhja e thjerzave për ta përceptuar një situatë është e gabuar dhe gabimishtë i bëjmë përpjekjet për zgjidhjen e problemit të sajë.

Tek karakteri etik qëndron forca primare e zgjidhjes së problemit që e posedon një situatë e pazgjidhur. Karakteri etik si themel primar i suksesit e ka integritetin, besnikërinë përmbajtësore, etikën kombtare e njerëzore, humanën, socialën në raport me njerëzit, kurajon, vullnetin, guximin, drerjtësinë, mirkuptimin, vendosmërinë, dëshirën, durimin, bashkpunimin, zellin, dhe dashurinë e sinqert për ti zgjidhur problemet sa më drerjtë e sa më sinqerishtë në favor të qështjes sonë kombtare e deri tek qështjet tjera shoqërore, shtetnore, rajonale, institucionale, profesionale, familjare, përsonale e profesionale.

Kurë e them ketë nuk me shkon mendja për asnjë qastë ta mohoj forcën dytësore të përsonalitetit etik. Edhe pse karakteri etikë në përmbajtje ka parime thelbsore të jetës efektive, ku njerzit mundë të përjetojnë suksesin e vërtetë dhe lumturinë e qëndrushme, duke integruar parimet e shëndosha në brendinë e karakterit themelor të tyre.

Kohen të cilën po e jetojm, pikëpamja themelore e suksesit ka ndryshuar nga karakteri etik krahasuar me përsonalitetin etik, sepse sukseset e arritura dhe zgjidhja e problemeve të ndryshme janë bërë funksion i përsonalitetit etik, ku prinë imazhi publik i tij, qëndrimet dhe sjelljet, aftësitë dhe teknikat që lubrifikojnë proceset e ndërveprimit njerëzor dhe përsonaliteti etik mori dy rrugë, rrugën e teknikave të lidhjeve publike e njerëzore dhe rrugën e qëndrimit mendor pozitiv, si ” Qënrimi juaj vendos lartësinë tuaj”, ” E qeshura fiton më shumë miqë se e vrejntura” dhe “Çfardo që mendja e njeriut mund të besojë dhe përfytyroj mund të arrihet”, gjë që nuk mundet me qenë tërsishtë ashtu.

Pra synim themelor po bëhen teknikat ndikuese të zgjidhjeve të shpejta, strategjitë e fuqishme, aftësitë e komunikimit dhe qëndrimet pozitive të përsonalitetit etik, rritja e zhvillimi i tij, përgatitja dhe përsosja e aftësive komunikuse dhe edukimi në fushen e strategjive të ndikimit dhe mendimit pozitiv, jo që nuk janë përfituse e nganjëher thelbësore për arritjen e sukseseve dhe zgjidhjen e situatave problemore, por janë tipare dytësore e kurrsesi tipare parsore, siq janë tiparet e parimeve të karakterit etik.

Këtë dukuri dalluse mes përsonalitetit dhe karakterit etik, duhet ta kemi të kjartë sa më parë, sepse parimet themelore të karakterit etik, i mundësojnë më gjatë njerzëve të jetojnë me dinjitet, të lumtur e të suksesshëm një jetë, më shumë se sa mundësojnë parimet dytësor të përsonalitetit etik, pa i mohuar kuptohet edhe sukseset e tyre. I juaj mësuesi Isë

24. 01. 2024

Mos mdoshta opozita po e kërkon sigurinë e Kosovës, shtetit dhe popullatës së sajë, me shqetësimet e shumta që po i demonstron publikisht përmes formave të ndryshme dhe në emër të kordinimit me ndërkombtarët. Ndoshta shqetësimi i saj po e synon rrëmbimin e pushtetit përmes ndihmës së ndërkombtarëve. Opozita po hiqet se nuk e dëshironë pasigurinë e Kosovës, edhe pse po kontribon me të gjitha mjetet për destabilizimin e saj, për ta siguruar sa më shumë zhvatjen, përmes kumarisë me ndërkombtarët, që po e përgdhelin me të madhe Vuçiqin, banditin fashist e gjenocidal kundër shqiptarëve, kundër Kosovës dhe kundër shtetit të sajë.

Opozita në fjalë, sa ishte në pushtet për dy dekada me radhë, për qudi nuk trazohej fare për sigurinë e vëndit, për mbrojtjen e tij dhe për shtrirjen e pushtetit qendror të Kosovës në gjithë teritorin e sajë, posaqërishtë në pjesën veriore të katër komunave me shumicë serbe. Përkundrazi bënin kumari me ta në dëmë të shtetit e pushtetit e në favor të bandave e kryebandave, duke i dhënë mundësi lulzimit të krimit të organizuar nga bandat në fjalë, të cilat haptas e kundërshtonin shtetin e Kosovës dhe shtrirjen e tij në gjithë teritorin e sajë, duke rezikuar sistematikisht funksionimin normal të tij, për ti dhënë hapsirë të mjaftushme veprimit të bandave kriminale që derigjoheshin nga Vuçiqi dhe pushteti i tij fashit e gjenocidal kundër shqiptarëve.

Si fakte dhe argumnte kërcnuse e destabilizuse në dëmë të sigurisë së vëndit dhe shtetit të Kosovës, janë dëshmuar e po dëshmohen haptas veprimet kriminale të bandave të ndryshme serbe nënë kupolën e “serbska Listës”, e udhëhequr dhe e manipuluar nga kriminelët dhe banditët serb, marioneta të udhëhequr nga fashiste, e krimineli Aleksandër Vuçiq, në krye të politikës gjenocidale serbë, e frymëzuar nga kisha ortodokse e tyre për të bërë gjenocid ndaj shqiptarëve, ku janë dëshmuar për dy dekada me radhëe e po dëshmohen edhe tani, si djegëja e doganave të Kosovës në kufi me Serbinë, ndërtimi i shtëpive në Kodrën e Diellit në veriun e Mitrovicës dhe në Zveqan, pa lejen e pushtetit qendror të Prishtinës për ta kolonizuar atë pjesë të Kosovës me kolon serb, të ardhur nga viset e ndryshme të jugosllavisë, që kanë bër krime njerëzore kundër boshnjakëve e kroatëve gjatë luftës në ish Jugosllavi.

Ndarja e Mitrovicës mes për mes Urës së Ibrit me tela gjembor, vrasja e shqiptarëve para syve të KFORIT francez e para policisë së UNMIKUT, hudhja e fëmijëve shqiptar në lumin e Ibrit, bllokimi i rrugëve për ta penguar zbatimin e ligjit në mënyrë të barabart për të gjithë qytetarët e vëndit, mos pagimi i rrymës nga na e kriminelëve serb prej pas luftës e deri më sot, nënshkrimi i marrveshjes për Asociacionin e komunave me shumicë serbe”, nga kjo opoizitë që tani po gajlohet shumë për kosovën, nënshkrimin e ekstra teritorit për kishat tona orodokse të pushtuara nga Serbija fashiste pushtuse e gjenocidale dhe të kolonizuar nga ajo me kolon serbo-malazez, nënshkrimi i marrveshjes për ndarjen e Liqenit të Ujmanit me Serbinë.

Penngimi i shqiptarëve të kthehen nëpër shtëpitë e veta nga bandat serbe në mënyrë të organizuar, sikur të mos kishte shtet fare në atë pjesë të veriut të Kosovës, edhe pse ishte KFORI e UNMIKU dhe Policia jonë prezent, u tërhoqen djallëzisht edhe prej organeve shtetnore për ta bllokuar funksionimin e shtetit të kosovës dhe shumë e shumë marifetllëqe korruptive të pozitarëve të atëhershëm dhe opozitarëve të tanishëm në bashkpunim me kriminelet serb, që e dëshmuan vetën në Bajnskë, tek kisha e saj përpjekjen e dështuar që të organizojnë një krim të madh kundër shqiptarëve dhe kundër shtetit të tyre! I juaj mësuesi Isë

22. 01. 20 16- ripostim

Nëse me reformë nënkuptohet zavendësimi i procesëve të vjetruara edukativo-mësimore me proce të reja që i përgjigjën kohës e interesave të nxënësve dhe studentëve shqiptar të këtij vëndi, po dyshoi se shkolla dhe arsimi ynë kombtar po ecin knaqshëm drejtë reformimit real e objektiv? Për ta mbështetë dyshimin tim personal profesinal, do ta ngacmoi vëmendjën e opinjonit dashamirës të shkollës shqipe dhe arsimit tonë kombëtar, përmes disa pyetjëve që vejnë në pah dyshimin tim, se sa po reformohet dhe apo reformohet shkolla dhe arsimi ynë ?!.

A është larguar apo jo nga sistemi i vjetër edukativo-arsimor shkolla e arsimi ynë kombtar dhe sa janë larguar? Sa është pais shkolla me mjete të duhura bashkohore mësimore dhe sa po i përdor ato apo nuk ka mjaftushëm ti perdor fare? Apo përdoren apo jo format, metodat dhe teknikat e reja e të avancuara, në organizimin e procesit mësimor, a mos po i fasadojmë ato me një shkums, e një shpuzë pran tabelës së mësimit? A janë dhe sa janë të përshtatura përmbajtjet mësimore- edukative dhe sa po bëjmë përpjekje që ato përmbajtje përmes njësive mësimore tua përshtatim moshës, kapacitetit e interesave të nxënësve dhe studentëve tanë sipas llojit të shkollimit, që të motivohen e të aftësohen dhe të përgatitën për një jetë më të mirë, më të begatëshme, me të lumtur dhe të jenë konkurent në tregun bashkohor?

Sa janë tejkaluar mardhënjet hierarkike mes nxënësit e mësimdhanësit, për ta larguar moralin hipokrit dhe pozitën nënshtruese të nxënësit në mësim? Sa është larguar shkolla dhe arsimi ynë kombëtar nga skematizimi dhe dogmatizimi i mendimëve të të rinjëve tanë, që të krijohet atmosfera dhe bindjet e tyre se “Unë po mësoj” e nuk po më “Mesojne tjeret”? Sa ka krijuar reformimi kushte pedagogjiko-psikologjike dhe didaktiko-metodike, që nxënësi dhe studenti ynë të jet jo vetëm aktiv në punën mësimore, por të kontriboi maksimalisht edhe për zhvillimin e vetë sipas kërkesave të kohës dhe nevojave përsonale të tij që të jet konkurent në tregun e punës?

Sa ka ndryshuar funksioni i mësimdhënësit që të jet më pak “enciklopedi që ecën” apo “libër që flet” e më shumë strateg, hulumtues, programer, diagnostifikues dhe terapeut pedagogjik e psikologjik, organizator i punës, këshillues dhe edukator i gjeneratave të reja? Sa e ka tejkaluar vërbalizmin dhe formalizmin në mësimdhënje shkolla dhe mësimdhënësi ynë, sa është e lidhur ajo me jetën shoqërore, me jetën e nxënesve dhe studntëve tanë, sa janë krijuar kushte që ajo ti orientoi profesionalisht nxënësit në shkollimin e mëtutjeshëm, sipas aftësive që i posedojnë ata?

Trajnimi i mësimdhënësve pat apo nuk pat sukses në mësimdhënje e në mësimnxënje të refurmuar, pat apo nuk pat sukses në përdorimin e teknikave, formave dhe metodave të reformuara gjatë procesit organizativ të mësimdhënjes e mësimnxënjes? Pat apo nuk pat sukses përdorimi i formave, teknikave dhe metodave të reformuara gjatë notimit, cilësimit e testimit të nxënësve dhe studentëve tanë? Sa janë reformuar planprogramet apo korikulat e Kosovës dhe tekstet e literature mësimore, mjetet dhe kabinetet shkollore sipas lëndëve mësimore

Sa është reformuar mënyra e bashkpunimit të shkollës me familjet e nxënësve, bashkpunimi i arsimtarit me nxënësin, bashkpunimi i arsimtarëve mes veti, bashkpunimi i drejtorisë së shkollës me kshillin e arsimtarëve, me kshillin e nxënësve, me këshillin e shkollës, me këshillin e prindërve dhe me stafin pedagogjiko-psikologjik të shkollës dhe shumë e shumë pyetje tjera kam për ti bërë rreth procesit organizativ të punës në shkollë e jashtë sajë, por per momentin po mjaftohem me kaqe pyetje.

Lexuesi im i dashur, eja vete në njëfar perfundimi se apo reformohet shkolla shqipe dhe arsimi ynë kombetare apo jo?!

Nëse po reformohet mjaftushëm, pse në testin ndërkombtar PISA, nxënësit tanë po ngelin?! I juaj mësuesi Isë

19. 01. 2024

Duhet ta kemi të kjartë se “nuk ka përsosmëri të vërtetë në këtë botë, që mund të jetë e ndarë nga jeta e përditshme”. Një pjesë e njerzëve edhe pse janë të suksesshëm në një lamij të caktuar jetësore, “përballen me urinë e brendëshme për përshtatëshmërinë dhe dobishmërinë e tyre përsonale gjatë jetës dhe për lidhje të shëndetshme e të vazhdushme me njerzit tjerë”.

Orientimi parimor nga brenda jashtë është një rrugtim i mbarë për secilin prej nesh. E kundërta e këtij parim është rrugtimi nga jashtë brenda ndaj të cilit rrugtim vuajm kotë shumica prej nesh. Nuk mund të kemi sukses kurrë në jetë ti rregullojmë punët e tjerëve dhe ti korigjojmë ata, pa i rreulluar punët tona dhe vetëvetën më parë e pastaj, brenda mundësive e sipas nevojës, nëse kërkohet nga ne, që tu ndihmojmë edhe tjerëve në përmirsimin e vetës dhe në regullimin e punëve të tyre të parregulluara.

Sipas psikologut amerikan Stephen Covey dhe hulumtimeve të tija shumë individ që konsiderohen profesionalisht të suksesshëm në jetë kanë shfaqë paknaqësitë e tyre rreth jetës përsonale, asaj familjare dhe mardhënjet me tjerët, të paknaqur edhe me vetëvetën, duke u zhgënjyer skajshmërisht me atmosferën e pakandëshme familjare dhe raportet jo të shëndosha mes familjarëve. Edhe ankesa e disave për martesën e mërzitshme e monotane të tyre, përkundër konsultave me psikolog të ndryshëm, monotonia ka vazhduar mes bashkëshortëve.

Dissa ankohen për kompleksin e xhelozisë ndaj sukseseve të miqëve, të afërmëve, shokëve dhe kurë vlerësohen ata nga tjerët. Sipas hulumtimeve psikologjike vertetohen se gjiha këto shqetësime burimin e kanë të mënyra jo e drejtë e të përceptuarit tonë, që përfshihen nga subjektivizmi iluzor i të përceptuarit, ku iluzionet e deformojnë dhe e kthejnë me kokë të poshtë interpretimin e një realiteti për të cilin bëhet fjalë, si në ankesat e individëve të përmendur më lartë, edhe përkundër arritjes së suksseve profesionale e biznesore të tyre.

Ata e kanë harruar vetën, familjen, fëmijët, bashkshortën etj, duke u marrë kryesishtë me profesionin, hulumtime shkencore dhe me bizneset e tyre, pra një jetë kryesisht e pa ekuilibruar. I juaj mësuesi Isë

18. 01. 2024

“Unë ju ftoi që të tregoni kujdes të shtuar për sfidat univerzale dhe për nevojat e sfidat tuja unike. Nëse bëni kështu do të gjeni zgjidhje dhe drejtim të qëndrushëm. Ju gjithashtu do ta gjeni dallimin midis trajtimit kuluror popullor dhe trajtimit të përjetshëm parimor të epokës që po bëhet gjithnjë e më e dukshme ndaj trajtimit të natyrës njerëzor katerdimenzionale” Stephen R. Covey

Trajtimi përmes prirjes kulturore dhe trajtimi i përjetshëm parimor i katër dimenzioneve të natyrës njerëzorer dallojnë rrënjësisht mes veti, si për nga sasia, si për nga cilësia e trajtimit të këtyre dimenzioneve.

“TRUPI: Prirja kulturore: ruan stilin e jetës; trajton problemet e shëndetit përmes medikamenteve dhe intervenimeve kirurgjike. Qasja parimore: parandalon smundjet dhe problemet e ndryshme nëpërmjet rregullimit të stilit të jetës në harmoni me parimet e krijuara univerzale të shëndetit, pranuar botërisht.

MENDJA:

Prirja kulturore: Ndiq TV, ” më argto”. Qasja parimore: lexo gjërsisht dhe thellsisht, edukim i vazhdushëm.

ZEMRA:

Prirja kulturore: shfrytëzo lidhjet me tjerët për të mbështetur interesat egoiste përsonale. Qasja parimore: dëgjimi dhe shërbimi thellësisht e me respekt ndaj tjerëve, sjellë përmbushjen dhe gëzimin më të madh për ne.

SHPIRTI:

Prirja kulturore: të jepesh pas laicizmit dhe cinizmit të rritur. Qasja parimore: kupto se burimi i nevojës sonë themelore për të kuptuar dhe i gjërave pozitive që i kërkojmë në jetë është parimi- ligjet natyrale të cilat unë besoi se e kanë burimin tek Zoti” S. R. C

Stephen Covey në vepren e tij ” 7 zakonet e njerzëve të suksesëshëm”, na këshillon ta ndajmë me të dashurit tanë atë që e mësojmë gjatë jetës dhe t’i zbatojmë ato në praktikë. Ai thot: ” të mësosh e të mos veprosh është njësoi si të mos mësosh. Ta dish një gjë dhe të mos e bësh praktikisht, është e njëjta gjë si të mos dish.

I juaj mësuesi Isë

17. 01. 2024

Pak dëshira më të mëdha kanë njerzit se sa me qenë të kuptushëm nga tjerët gjatë komunikimit me ta. Pra një zë që dëgjohet, respektohet, vlerësohet dhe që ka ndikim në masë me të cilën komunikon. Kjo dëshirë në fjalë nuk është e njëjtë kurë bëhet fjalë edhe me i kuptuar tjerët. Shumica e tjerëve që i dëgjojnë mendimet e bashkfolësit nuk kanë durim ta dëgjojnë bisedën deri në fundë për ta kuptuar më mirë ate, por ata tretën në mendime se si tia kthejnë përgjigjen pa e kuptuar thellë, drejtë e sinqerishtë bisedën e tij.

Kjo gjendje e komunikimit nuk sjellë rezultate mes palëve që dialogojnë për agjendat e tyre, ku dalin në pah ndryshimet dhe mosmarrveshjet në pranimin e përmbajtjeve dalluse të agjendave mes palëve, edhe pse kultura e shoqërisë sonë kërkon me të madhe tek palët më parë të kuptuarit e gjërave dhe pastaj ndikimin. Megjithatë parimi i ndikimit drejtohet nga të kuptuarit reciprok të palëve, i lindur falë angazhimit të palëve në dialog për ta dëgjuar e kuptuar sa më thellës njëra palë tjetrën. Në të kundërten divergjencat, ndryshimet dhe mosmarveshjet rriten.

Edhe pse njerzit e botës kanë shumë të përbashkta mes veti, “ndryshojnë shumë me njëri tjetrin, mendojnë ndryshe, kanë vlera, motivime dhe objektiva të ndryshme nga njëherë edhe konkuruese” Mes këtyre dallimeve mund të lindin edhe konflikte të ndryshme, nëse nuk vie në shprehje kompromisi mes palëve. “Është humbje e madhe kurë dështojnë platët në zgjedhjen parimore të bashkveprimit krijues dhe në gjetjen e zgjidhjeve për problemet që janë më të mira se çdo pikëpamje e palës tjetër”! Pa artin e kompromisit nuk ka zgjidhje të situatave të ndryshme konfliktuoze. I juaj mësuesi Isë

16. 01. 2024

Pa ekuilibër jetësor gjatë të jetuarit do bëjmë jetë të vështirë, jo të lumtur dhe aspak të dinjitetshme. Jeta nën ndikimin e shumë faktorëve është komplekse, kërkuse, stresuse dhe absolutisht rraskapitës, edhe përkundër përpjekjeve tona për ta menagjuar kohën sa më mirë, për të bërë më shumë, me qenë më shumë dhe për të arritur efikasitet më të madh, përmes revulicionit teknologjik modern. Përkundër këtij angazhimi, ne e gjejmë vetën mes gjërave të dobpta, si shëndeti jo i mirë, atmosfera jo e këndëshme në familje, stresi rreth një gare e cila shpeshëherë nuk jep rezultate të kndëshme në atmosferën familjare, në shoqëri e më gjërë.

Për këtë moskënaqësi problemi nuk është tek angazhimi në punën tonë, si motor mbështetës i jetës, nuk është kompleksiteti i ndryshimeve të mëdha teknologjike. Problemi është kryesishtë tek kultura dhe tradita jonë e cila kërkon të shkojmë në punë sa më herët dhe të qendrojmë në te sa më vonë, të jemi më efikas, të jetojmë me sakrifica të tashmen, duke mos e vuar në epiqendër të vërtetën, se ” ekuilibri dhe paqja e mendjes nuk bëhen nga këto veprime të përmendura më lartë, por ekuilibri jetësor dhe paqja e mendjes pasojnë përsonin që e ka një gjykim të kjartë rreth prioriteteve të tij më të larta, që e jeton jetën me kjartësi dhe integritet kundrejt tyre.

Jeta na mëson, “nëse duam diçka në jetë, duhet ta kërkojmë më të mirën, sepse jeta është një lojë, një konkurencë, të cilën është mirë ta fitojmë”. Në këtë lojë, shokët, familjarët, miqtë e dashamirët i shohim si konkurent. Kurë fitojnë ata, më pak ngelet për ne, edhe përkundër përpjekjeve që të dukemi zemërgjërë dhe të gëzuar për sukseset e tyre, vërtetë zemra na dhemb. ” “Shumica e gjërave të mëdha në historinë e qytetrimit janë arritur nga vullneti i pavarur i një shpirti të vendosur, por mundësitë më të mëdha dhe arritjet e pakufishme të Epokës së Njohurisë së Puntorit, janë të përcaktuara veç për ata që arrijnë ta zotërojnë artin e “ne”-s. “Madhështia e vërtetë do të arrihet falë mendjes së pasur që funksionon me vetëmohim, me respektin reciprok për fitime reciproke”. I juaj mësuesi Isë

14. 01. 2024

Kurë vërtetë e kuptojmë se jemi forcë krijuse ose shkatërrus e jetës sonë, nuk humbim kohë dhe energji kot duke i fajsuarsuar dhe përndjekë tjerët për mangësitë dhe shkatrrimet tona gjatë jetës. Nuk e humbim shpresën duke e arsyetuar vetën nga pengesat që naj sjellin tjerët dhe rrethanat mes të cilave jetojmë. Si psh: Sikur të mos kisha lindur kaq i varfur, sikur të jetoja në një vënd më të mirë, sikur gruja ime të ishte më e kuptushme, sikur e sikur…!

Fajsimi i dikujt dhe çdo gjëje tjetër për problemet dhe sfidat tona përsonale, familjare, grupore, kolektive, shoqërore dhe kombtare mund të jetë një model dhe mund të siguroi një lehtësim të përkohshëm nga dhimbja që naj shkatojnë problemet dhe sfidat e ndryshme jetësore, por na gozhdon dhe frenon tek problmet dhe sfidat e rënda e të vërteta, duke mos e marr përgjegjësinë mbi supet tona.

Kurë i dorzohemi faktit të besimit se jemi viktima të rrethanave dhe gjendjes së vështirë që naj kanë shkaktuar tjerët, ne e humbim shpresën, vullnetin, dëshirën, guximin, energjinë e dashurinë dhe qëndrojmë në pozicione të tërheqjes dhe amullisë. Ky qendrim na bënë të mendojmë se jemi figura shahu dhe kukulla në duarë të tjerëve për të na manipuluar ata. Jo pak njerzë të talentuar e të shkëlqyer e ndjejnë këtë dhe e vuajnë dekurajimin dhe depresionin që pason.

Me zbulimin e parimit dallues të zhvillimit dhe shpresës për gjatë hitorisë, kemi kuptuar thellë, se ne jemi forca krijuse e jetës sonë ose forca shkatërruese e sajë. Falë kuptushmërisë sonë rreth zbulimit të këtij parimi të shëndosh e objektiv të zhvillimit, tani e tutje nuk është mirë ti dorzohemi faktit të besimit, se ne jemi viktima të rrethanave dhe gjendjes së vështirë që naj kanë shkaktuar tjerët. I juaj mësuesi Isë

13. 01. 2024

“Dua para më shumë, shtëpi të madhe e të bukur, makinë luksoze, vikendicë, një qendër të madhe argtimi, sepse i meritoi të gjitha këto”. Edhe pse shqoqëia përmes kredive ua bënë të mundur kërkesat e qytetarëve për gjëra të ndryshme, ti marrin tani e ti paguajnë më vonë ato. Kjo mundësi në shiqim të par është bukur e kndëshme, por në fundë shihen pasojat e mëdha gjatë pagesës së kësteve mujore, duke e konstatuar secili hapin e nxitushem që mundën ta bëjnë jashtë mundësive që i posedojnë ata që i kërkojnë gjërat në qast, pa u pjekur kushtet dhe pa u arrit balansimi i gjithë faktorëve të duhur për një jetë të baraspeshuar.

Ndryshimi i hovshëm i teknologjisë dhe konkurenca në rritje e udhëhequr nga globalizmi i tregut dhe tknologjisë kërkon edukim e riedukim sistematik dhe të rinojmë vetëvetën me paisje të njohurive, bindjeve, besimeve, pikpamjeve, shprehive, shkathtësive dhe sjelljeve tona, që i kërkojnë ndryshimet teknologjike dhe globalizimi i tregut, për të ecur në hap me kohen dhe në hap me kërkesat e saj. Që të mos dalim jashtë mode, është e nevojshme të zhvillojmë mendjen, bindjen, besimin, qëndrimin, shprehitë e shkathtësit dhe vazhdimishtë të aftësohemi dhe ti përmirësojmë aftësitë, shprehitë dhe shkathtësitë tona për llojin e punës me të cilën merremi që të jemi më të qëndrushëm në obligimet që dalin nga natyra e punës me të cilën merremi.

Edhe nëse jemi të aftë ti pagujmë këstet mujore nga huamarrja e kredive, duhet ta vrasim mendjen nga ajo huamarrje, po bëjmë apo jo investime të domosdoshme që do të mbështesin dhe zmadhojnë suksesin brenda një, dy, pesë e dhjetë viteve të mëpasme. Kultura jonë klith më shumë për rezultate të tanishme, kurse parimi i shëndosh për të ekuilibruar nevojën për të plotësuar kërkesat e sotme me nevojën për të investuar në aftësitë tona që do të sigurojnë suksesin nesër, është e pashmangshme. E njëjta gjë parimor ndodhe edhe me shëndetin tonë përsonal, martesën, lidhjet familjare dhe me komunitetin. I juaj mësuesi Isë

11. 01. 2024

Kjo ndjenjë frikësimi na bënë të cenushëm dhe të dobsuar në vëndin e punës, mes një kloektivi apo mes një shoqërie, me të cilën jemi rrethuar, duke u frikësuar se do të mbesim pa punë dhe do na zvoglohen dita ditës mundësitë tona që ti mbajmë komod familjarët për të cilët mbajmë përgjegjësi morale, njerëzore, humane, sociale e ligjore. Kjo cenushmëri detyron drejtë një mënyre të të jetuarit si të ndërvarur në raport me tjerët, pra një mënyrë jetese e cila është më pak kërcnuese.

Reagimi i zakonshëm i kulturës së shoqërisë sonë, ndaj këtij problemi frikësues ekzistencial është reagim që të bëhemi gjithnjë e më të pavarur, duke u përqëndruar tek vetja dhe e imja, për ta bërë punën sa më mirë e sa më kualitative që ta arrijmë kënaqësinë e gëzimin e vërtetë në procesin organizativ të punës, pa menduar se zgjidhja parimore e këtij problemi ekzistencial, do të ishte përgatitja dhe aftësimi ynë sa më i madh, sa më cilësor e sa më profesional drejtë ndërvarësisë, si një fazë më e lartë e zhvillimit dhe pjekurisë së një shoqërie, e cila premton një zgjidje parimore të problemeve të ndryshme ekzistencile të jetës njerëzore.

Ne si shoqëri jetojmë dhe duhet të përgatitemi sa më shumë që të jetojmë vërtetë një realitet të ndërvarur mes veti, si shoqëri që e synojmë zhvillimin sa më të madh demokratik, sa më human , social, moral e sa më kombtar, që arritjet tona të rëndësishme të përputhen objektivisht me aftësitë intelektuale, morale, humane, sociale, profesionale e kombtare të një shoqërie, që e synon zhvillimin dhe pjekurinë e ndërvarur mes shoqërive tjera, i cila synim ka mundësinë të marri aqë sa ka aftësi e potencial edhe tu jep tjerëve. Aftësia e ndërvarësisë së një shoqëria, mundëson ecjen dhe zhvillimin në trend me kohën, duke mos e pranuar jetën pasive në kurriz të tjerëve. I juaj mësuesi Isë

09. 01. 2024

Në jetën tonë përsonale, familjare, kolektive, shoqërore, kombtare dhe në organizimin e procesit të punës, si veprimtari kryesore ekzistenciale, po sfidohemi me pengesa të shumta e të mëdha që po na dalin para gjatë jetës. Këto sfida që po na dalin para, jo vetëm që janë të shumta e të ndryshme, por janë edhe të llojlojshme për nga përmbajtja, sasia dhe cilësia.

Sa më e madhe është përmbajtja dhe ndryshimi i tyre, edhe vështirësit janë më të mëdha gjatë përpjekjeve tona për zgjidhjen e problemeve, që bartin me vete sfidat që na dalin para si pengesë. Zgjidhja më e lehtë e tyre kërkon mbështetjen e domosdoshme në shtat zakonet, ligjet apo parimet natyrale të njerzëve të suksesshëm, që i përdorin menqurisht për zgjidhjen e problemeve të ndryshme që u dalin para atyre, duke u larguar sa më shumë nga gjepurat të cilave u ka skaduar koha.

Stephen R. Covey, në librin e tij” 7 zakonet e njerzëve të sukssshëm” na këshillon: ” nëse doni t’i arrini aspiratat tuaja më të larta dhe t’i mposhtni sfidat e shumta dhe të mëdha, identifikoni dhe zbatoni parimet natyrale, objektive dhe të suksesëshme, që i udhëheqin përfundimet të cilat ju i kërkoni”! Parimet në fjalë identifikohen dhe zabatohen natyrshëm dhe objektivishtë sa më shumë qëndrojmë largë praktikave të zakonshme dhe mendimeve të kulturës sonë që u ka skaduar koha për ti përdor gjatë zgjidhjes së problemeve të ndryshme.

Mënyra se si e zbatojmë një parim natyror të njerzëve të suksesshëm apo një parim tjetër, ndryshon shumë dhe do të përcaktohet nga fuqitë tona unike, intelektuale, humane, morale, sociale, profesionale, kombtare dhe nga talentet e krijimtaria që e poseojmë për brenda. Sipas psikologut të njohur apo Sokratit amerikan Stephen R. Covey këshillohemi se: ” Zgjidhjet parimore qëndrojnë në kontrast të plotë me praktikat e zakonshme dhe mendimin e kulturës sonë popullore”, Ai këshillon se: ” nuk zgjidhen problemet me të njëjtën mënyrë që i kemi krujuar ato”! I juaj mësuesi Isë

05. 01. 2018- ripostim

Është veprim shumë i ultë të shkelim mbi nderin, kontributin, sakrificën, gjakun, mbi lavdin dhe krenarinë e tjerëve, që të dukemi vet më të mirë se ata. Shumë të tillë ka mesi ynë shoqëror, që shkelin mbi nderin, lavdin, krenarinë, sakrificën dhe kontributin e tjerëve!

Ata që vuajnë nga kompleksi i infeioritetit dhe ndërgjegjës së vrarë, moralit e dinjitetit të ultë, dinakerisë e cinizmit të tepruar, bëjnë përpjekje sistematike dhe e përdorin çdo mjet për t`ua lënë nën hije lavdinë, nderin, kontributin, krenarin që e posedojnë tjerët, që të duket në skenë vetëm lavdi e krenaria e tyre, edhe pse nuk i posedojnë këto vlera në nivel të duhur apo nuk i posedojnë fare.

Ky veprim i ultë tregon atë pjesë të unit primitiv të atyre që u flenë në deshirën përsonale thojnë : ” Shikomni e dëgjomni mua, se atë që e them nuk e luan topi”. “Une jam i veçantë”, “këtu kullem unë e jo tjerët”. “Ajo që e them dhe e bëj është me vlera më të mëdha sesa ajo që e thojnë dhe e bëjnë tjerët”. “Kontributi dhe arritjet e mija janë më të vlefshme sesa kontributi dhe arritjet e tjerëve”, e shumë marifetllëqe tjera të këtij niveli shumë të ultë dhe qesharak!

Egoja e këtyre rrëmbysëve të nderit, kontributit, lavdisë dhe krenarisë së tjerëve, është ajo pjesë e deformuar e karakterit, përsonalitetit, shpirtit dhe mendjes së tyre, që ka përbrenda poashtu dëshirën e deformuar dhe bënë përpjekje të deformuara, që me çdo kusht të bije në sy të opinjanit, të dëgjohet e të rrespektohet nga opinioni dhe të konsiderohet si ma i veçanti në mesin e tjerëve dhe si i vetmi, edhe pse keto perpjekje i bene ne deme te kontributit, nderit dhe lavdisë që e posedojnë tjerët, edhe pse tipat e tillë kurrfar vlere e kurfar kontributi nuk japin për tjerët.

Veprimi i qoroditur i këtyre rrëmbyseve, më shume ua ulë nderin, moralin, kontributin dhe lavdin atyre , sesa ua rritë, nëse posedojnë sado pak lavd e nderë ata.

Per ta ruajt nderin, kontributin, lavdin dhe krenarine aq sa e posedojme , nuk është mirë të bëjmë përpjekje të tilla që shkelin dhe ua fshehin kontributin e tjerëve, sepse pozicionohemi në pikën më të ultë njerëzore dhe e pasqyrojmë vetën sesa poshtë kemi ra, sesa të pakarakter e të pa shpirt jemi dhe sesa shkaterrim e dëm të madh i kemi sjellë e po ia sjellim atedheut, popullit dhe shtetit të cilit i takojme! I juaj mësuesi Isë

23. 12. 2023

Për ata që janë të shëndetshëm intelektualisht, emocionalisht, shpirtërisht, moralisht e kombtarishtë, e kanë mëse të kjartë se ekstremizmi fetar islamik, ekstremizmi fetar ortodoks krishten, dhe ekstremizmi krishten katolik e tjerë ekstremizma, ishin dhe janë e keqja e kombit shqiptar dhe e popujve tjerë për rreth nesh dhe në botë, ishin e keqja edhe e paraardhësve tanë Iliro-pellazg, në numër të banorëve e në sipërfaqe të trojeve tona të gadishullit ILIRIK.

Përpjekjet që po bëhen nga disa zëra të qakorduar, të cilët nuk mund ta kontrollojnë as vetën tyre nga zjarri urrejtës, e lere më që ta kontrollojnë botën dhe shqiptarët, manifestojnë për publikun mendime, bindje , besime, pikëpamje dhe sjellje jo produktive, duke poshtruar një ekstremizëm fetar e duke lënë në heshtje ekstremizmin tjetër fetar e politik, edhe pse ekstremizmat fetar e politik, pa dalllim i kanë sjellë të zeza, tmerre e gjenocid dhe po i sjellin kombit shqiptar e paraardhëve tanë Iliro-pellazg që 2000 e sa vite pushtim! U kanë sjellë edhe popujve tjerë të botës.

Këto tmerre që na kan ndodhur nëpër vite e dekada, i mbajnë të fshehur vetëm intelektualët e shitur për pak pare të pista dhe analfabetët në kokë që u janë programuar programe të mbrapshta, me qëllime të caktuara propagandistike për ti përqar shqiptarët mes veti mbi baza fetare, politike e regjionale, që mos ta rimarrin vetën si një popull autokton në këto troje dhe të vendosin për fatin e vet njëherë e përgjithmon të bashkuar, të guximshëm e të vendosur për ti fituar drejtat tona që na takojnë botërishtë e jo të hedhim zjarrë urrejtës e përqarës për goje kundër vetëvetës e kundër kombit shqiptar!

O Allah po të lutna jep mend aty ku nuk ka, të qetsohet kjo botë që vetën po e shkatërron, sikur me qenë e qmendur! I juaj mësuesi Isë

20. 12. 2023

Në pamundësi që ta citoi në tërsi dorshkrimin në fjalë, mora vetëm pjesën përfundimtare të këtij dorshkrimi

“…Jam thellësisht i bindur që shumica dërrmuese e shqiptarëve myslimanë kanë njohuri shumë sipërfaqësore, për t’mos thënë fare, për fenë islame dhe këtë fé e trashëgojnë vetëm verbërisht e dogmatikisht nga prindërit dhe gjyshërit e tyre, pikërishtsi unë vetë. Shumica e tyre, madje, nuk kanë njohuri fare për çështjet që i ceka më sipër, dhe se fenë islame e praktikojnë pjesërisht, përciptazi dhe shumë prej tyre fare hiç. Së këndejmi, mendimi se shqiptarët statistikisht janë shumicë myslimane në trojet shqiptare është i pabazë, i pathemeltë”…!

Përfundimisht, besoj në Zot, por jam joreligjioz…

(Pjesëz nga dorëshkrimi im “Monolog”)

Zekerija Idrizi – Teolog

Berlin/Shkup”

PËRGJIGJËJA IME:

I nderuar hoxhë Zekirija Idrizi, inisitiva që e keni marr, ka mundësi që të mbytesh, përmbytësh dhe të zhytesh në filozofitë religjioze, nën ndikimin e të cilave keni ra, ku më shumë e ku më pak, në mungesë të njohurive të mjaftushme rreth religjioneve që ushtrohen mes shqiptarëve, enkas filozofisë së religjionit islam, që e ushtrojnë shumica e shqiptarëve.

Shkurt shprehur, i nderuar Zekerija, të gjitha filozofitë religjioze që ushtrohen mes shqiptarëve dhe në botë kanë nevojë të madhe të reformohen, jo vetëm filozofia religjioze Islame, sepse të gjitha kanë ardhë tek ne, përmes presionit politik të pushtusëve tanë latino-romak, greko-bizantin e sllavo-ortodoks dhe turko-aziatik, që synim kishin ti zhbëjnë nga faqja e dheut paraardhësit tanë Iliro-pellazg dhe ne shqiptaroarbërorëve si pasardhës të tyre, duke naj marr dhe trojet tona, duke naj mbyllë edhe shkollat që i kishim ndër më të parat në botë dhe ndër më të mirat në rreth, për kohen dhe duk na penguar të ecim në hap me trendin pëparimtar zhvillimor.

Filozofitë religjize të botës kanë forcë të madhe tërheqëse e mashtruese i nderuar miku im Zekeija, të cilat të qojnë me pij uj e të lënë pa te, po nuk pate vigjilencë të madhe dhe njohuri të mjaftushme që ti interpretosh në opinjion vlreat os tmetat e tyre, pa u komprimituar para besimtarëve të këtyre filozofive religjioze, të cilat kanë nevojë të madhe ti nënshtrohen reformave, që mos ta pengojnë shoqërinë të ecën me kohën, mos ta pengojnë zhvillimin e lirshëm të edukimit , arsimit dhe kultuës së popujve që u përkasin filozofive të ndryshme religjioze, dhe mos ti përqajnë mes veti popujt, mos tua fusin urrejtjen dhe hasmërinë dhe mos ti qojnë deri te lufttrat e përgjakshme e të pamëshirshme, duke ardhë në shprehje racizmi dhe gjenocidi racist fetar!

Respekt nga mëuesi Isë me porosinë që mos ta përbuzish e mos ta urrejsh edukatën familjare, me të cilën të kanë rritë, të kanë edukuar e arsimuar prindërit tuaj, me ato pak kushte që i kishin dikurë! I juaj mësuesi Isë

19. 12. 2019- ripostim

Ndërhyrja brutale e politikës së korruptuar, nepotiste e sociopate në pavarësin e punëve të brendëshme organizative të shkollave dhe univerzitetëve tona private e shtetnore, e ka pruar në këtë gjenje të palakmushme edukimin dhe arsimin tonë kombëtar.

Derisa të abuzohet me shkollat e univerzitetet, me edukatën dhe arsimin, me diturinë, kulturën dhe shkencën nga ana e matrapazëve të korruptuar politik, nuk do të lulëzojnë shkollat dhe univerzitetet tona, nuk do të prodhojnë kuadër të mirfillt profesional, moral, human, social e kombtar për arsimin dhe edukimin tonë kombtar. Po ashtu nuk do ta rimarrin vetën kurrë shkollat e univerzitetet tona në fjalë, që ti kryejn si duhet detyrat dhe obligimet profesionale, pedagogjike, didaktike, metodike, metodologjike e psikologjike që u takojnë.

Derisa shkilen ligjet, statutet dhe konkurset e shpallura sipas ligjit të arsimit për vende të ndryshme të punës, për regjistrimin e nxënësve e studentëve. Derisa shkilen rregullat dhe normat rreth notimit e cilësimit dhe kalushmërisë së tyre, do të vazhdoi ky kaos që i ka përfshirë shkollat dhe univerzitetet tona.

Derisa te behet emrimi i kuadrit menagjus, mesimdhenesve, dhe stafit teknik mbi baza partiake, mbi baza korruptive e amorale, familjare e farefisnore, duke shkelur me dy kembet mbi ligjin dhe kerkesat e konkurseve të shpallura sipas vendëve të punës, vaj halli per menagjimin dhe pergjegjesite qe duhet ti ket menagjusi, kupto drerjtori, vaj halli per procesin e mesimdhënjes dhe cilësinë e tijë që është në përgjegjësi profesionale e morale të mësimdhënsve, vaj halli për mësim nxënjen e nxënësve, mirembajtjen e pastertise, mirembajten e ngrohjes ne shkolle dhe mirembajtjen e sanitarise e stabilimenteve te ndryshme qe i nevoiten mirevajtjes se procesit organizativ mësimor!

Derisa emrohen apo përcaktohen nga matrapazët e korruptuar politik, autoret e hartimit dhe përpilimit të planprogrameve mësimore apo korikulave të Kosoves, derisa të emrohen autor të hartimit e përpilimit të teksteve , literatures shkollores dhe doracakeve udhezues për mesimdhënës e për nxënës nga militantë besnikë të partisë e familjarë dhe të afërm të korruptuar, jo profesionist të deshmuar në këto lëmij, dihet fare mire se si do të jetë niveli i cilesisë së planprogramëve, teksteve e literatures shkollore dhe doracakëve udhëzues, që nuk ekzistojnë fare!

Derisa ti fusin hundët të korruptuarit politik e sociopat në mënyren e regjistrimit të nxënësve e studentëve duke shkel mbi parimet e rregullat pedagogjike, në mënyrën e notimit e cilesimit dhe kalushmerise se tyre, dihet fare mire cilësia e tyre dhe pergatitja profesionale, edukative e arsimore!

Derisa ti fusin hundet të korruptuarit politik e sociopat, nëpeë tender të ndryshem gjatë ndërtimit të ndertesave shkollore, dihet fare mire niveli dhe standardet e ndertimit të tyre, dihet fare mire niveli dhe standardet e kabineteve mësimore nëpër to, dihet fare mire paisja e tyre me mjete të mësimit, dihet fare mirë sa e si paisen shkollat me lëndë djegëse, sa e si rregullohen e mirëmbahen sallat e edukatës fizike, ateletë arteve , sa e si rregullohen e mirembahen terenet sportive, parqet e gjelbrime te ndryshme rreth ambientit shkollor, ku luajn e pushojne nxenësit!

Derisa ti fusin kthetrat e veta dhe të nderhyjne brutalisht politikanet sociopat nga lartë poshtë, korrupcioni, militantizmi partiak, familjarizmi e dukuri tjera të qoroditura neper shkollat e univerzitetet tona dhe kolegjet private, të cilat janë të korruoptuara e matrializuara fund e krye, vaj halli qe e pret edukimin dhe arsimin tone kombtar, vaj halli për nxënësit e studentët tanë, vaj halli për nivelin e pergatitjes kadrovike, për kulturën dhe shkencën tonë në nivel kombtar! I juaj mësuesi Isë

16. 12. 202

Sa më i kompletuar të jetë njeriu me shëndetin intelektual, emocional, shpirtëror, social, moral, human, kombtar, fetar e njerëzor, po për aqë i pranon ato vlera prej intelektualëve tjerë, politikanëve, klerikëve fetar e sidomos prej fatit të jetës që i besohet me krijuar, me rritë e me edukuar pasardhës sëbashku me te, gjatë jetës.

Uroi për intelektualët, politikanët, klerikët fetar, për bahkshortën time dhe për vetën të kompletohemi sa të jetë e mundur me shëndetin e vlerave madhore të cekura më lartë dhe mos të vlej “fjala e thënë dhe puna e bërë, në me e ka një detë të tërë” për ne, por mes asaj që thuhet e bëhet, të mos ketë hapsirë deti, lumi, liqeni dhe hapsirë prrocke në mes, por të shkelqei praktikishtë ajo që thuhet e publikohet.

Duhet përpjekje serioze gjatë gjithë jetës që ti arrijmë sa do pak vlerat madhore apo virtytet njerëzore të përmendura më lartë! Edhe pse kërkohet përpjekje dhe mund i madh për t’i kompletuar tek vetja këto vlera, pak po përpiqemi të mos them aspak të arrijmë më të mirat e mundëshme mes nesh, të arrijmë unitetin, mirëkuptimin, bashkpunimin, tolerancën, vullnetin, dëshirën, dashurinë dhe guximin, që t’i kultivojmë vlerat njerëzor dhe t’i mbrojmë ato, ta mbrojmë atdheun dhe ta fitojmë lirinë që na takon.

Edhe pse e hidhur kjo që po e them, praktika mes shqiptarëve po e dëshmon këtë katërcipërisht në politikë, në fe, në kulturë, në shkencë, në parlamentin e Kosovës, në ekonomi, shëndetësi, arsim, drejtësi, në gjykata, prokurori, përmes korrupcionit, nepotizmit dhe përmes krimit të organizuar politik e ku jo tjetër?! I juaj mësuesi Isë

2. o1. 2023- ripostim

Tu përgjigjesh këtyre pytjeve dhe përgjigjet të jenë më afër të vërtetës, duhet të merrën parasysh disa faktor si, fyqitë e mëdha dhe aleancat mes tyre nëpër periudha të ndryshme historike, të cilat e treguan brutalitetin e dhunshëm kundër qenjës sonë si popull Iliro- pellazg e arbroro-shqiptar, për 20 shekuj me radhë. Ky brutalitet vandal shkatrroi çdo gjë që ishte autoktone e jona.

Këto aleanca shkatrruese ndaj nesh, përpos që e përdorën forcën e dhunën që nuk nënshtroheshim dhe nuk e pranonim pushtimin, përdorën në kombinim mashtrimin e dhunën, duke ofruar njëkohesisht, edhe kulaqin edhe kërbaqin.

Pra përdorimi i kombinuar i forcës, mashtrimit e paditurisë dhe përdorimi i kulaqit e kërbaqit kundër nesh, nau imponuen, ku më dashje e ku pa dashje, ku me dije e ku pa dije, ku me lajka e ku me mashtrime, që t’ia kethejmë shpinën asaj që ishim dhe e kishim dikurë dhe ta pranojmë atë që se patëm kurrë.

Këtë pranim që e bëmë, na kushtoi shume shtrejte sepse i humbëm qinda e mija kilometra katror të trojeve tona, kemi humbur qinda, mija e miliona banor të substances sone njerëzore që e kishim në kohën e Ilirisë, duke derdhur gjakun lum në luftra mbrjotëse nga pushtuesit tanë. Shkurt shprehur e humbëm Ilirinë me kryeqendrën e sajë Dardaninë, e humbem Arbërinë dhe Shqiperinë Etnike.

Krahas kësaj humbje, fituam përqarjen mes nesh, përmes imponimit të feve të ndryshme, fituam kishat katolike që naj imponuan romakët, fituam kishat ortodokse që naj imponuan greko-ruso-sllavët dhe i fituam gjamijat, tyrbet dhe teqet, që naj imponuan turqit dhe arabet aziatik.

Fituam emrat romako-latin katolik, si Pal, Lek, Zef, Gjon, Gjergj e tjere. Fituam emrat ortodoks greko-ruso-sllav, si Pjetër, Millosh, Dhimitër, Pandeli, Majko, Bogdani, Budi e tjerë. Fituam emrat turko-arabo-aztiatik-islamik, si Sami, Avdyl, Naim, Ismajl, Skender, Xhafer e tjere, duke i harruar përfundimisht emrat Ilir,si Gent, Bardhyl, Agron, Teutë, Dardan, Korab, Petrit, Gentianë, Sokoleshë, Trimëresh, Trim e tjere. Edhe pse kohëve të fundit po e rimarrim vetën dalëngadal, duke i rikthyer ne skenën tonë kombtare emrat tanë të vërtetë, që i kishim në kohen e Ilirise, para pushtimit të sajë.

Për ta parë këtë imponim agresiv të pushtusve tanë pa dallim, këtë agresivitet e shohim, edhe në familjen e madhe të kastriotëve me në krye Gjon Kastriotin e Gjergj Kastriotin- Skenderbe, heroi i ynë i madh kombetar, ku në familjen e tij të ngushtë kishte emra katolikesh si gjone e gjergj, kishte emra ortodoks,si voisava dhe emra muslimanesh,si hamza kastrioti, i cili edhe e tradhtoi xhaxhain e vetë Skenderbe.

Ja deri ku ka shkuar perqarja nga ana e pushtusve tanë nëpër meset tona. Deri në këtë masë kanë ardhë pushtimet romako-bizantine-katolike, greko-ruso-sllave-ortodokse dhe turko-arabo-aziatike-islame.

Nga të gjitha këto të bëma të pushtuesëve tanë, Iliria me kryeqndrën e saj Dardaninë, me qindra e mija kilometra katror dhe me qindra, mija e miliona banor Ilir, me emrat e tyre të pastër, që si kishin pushtuesit tanë, me kulturën specifike e besimin në Zot, me edukaten dhe arsimin e niveleve të kohës ndër më të mirat që i kishte koha, me traditën, veshën, artin , muzikën, kulturën dhe gjuhën, ka mbetë po thuaja gati si mit apo një ëndërr, sepse gjurmët e saje i ka mbuluar pluhuri i pushtimeve për 20 shekuj me radhë, që e shkaktuan, e shkatërruan dhe e tjetërsuan këtë realitet të lashtë pushtuesit tanë, të cilin realitet, si me inatë po e ruan përbrënda toka jonë Ilirio-pellazge dhe arbëroro-shqiptare si pasardhës të Iliro-pellazgëve.

Lexuesi im i dashur u luti juve dhe vetëvetën, që të mësojmë sa më shumë se, kush ishin Ilirët dhe Iliria me kryeqndrën e sajë Dardaninë, cilat ishin zakonët tona dhe besimi në Zot, cila ishte kultura, arti, muzika, vesha, edukata, arsimi dhe gjuha. Ta mësojmë sa më shumë historinë tonë, arkeologjin, filozofin, sociologjin, pedagogjin, psikologjinë, logjikën, letersinë dhe gjuhesinë tonë të lashtë që e kishim ndër më të parët.

Ta mësojmë filozofin fetare të Ilirëve duke e krahasuar dhe duke i bërë dallimet mes filozofisë fetare të latino-romakëve, greko-bizantinëve, sllavo-ortodoksëve dhe turko-arabëve aziatik, sepse edhe ne si popull nuk kishim asgjë më pak, se sa popujt tjerë të asaj kohe, ndoshta kishim edhe më shume për ti civilizuar tjerët, në shëndetësi, ekonomi, arsim, arkitektuar, ndërtimtari, zejtari, bujqësi, pemtari, shpeztari e bletari. I juaj mësuesi Isë

13. 12. 2023

Bota e brendëshme shpirtnore, emocionale, sociale, humane, morale, intelektuale dhe njerëzore e njeriut kërkon kujdes të madh për ta ruajt balansimin funksional të sajë. Në këtë baraspeshë apo ekuilibrim bënë pjesë vullneti, guximi, dëshira, dashuria, motivacioni, që i mundëson njeriut ta organizoi jetën e tij sa më racionalisht e sa më denjësisht. Nëse merremi pak me vetëvetën, do ta kemi shumë vështirë ta bëjmë ekuilibrin e duhur e të mjaftushëm të elementëve përbërëse të botës sonë të brendëshme, të cilët u përmendën më lartë dhe pa të cilat nuk ka ekzistencë të mirfillt jetësore.

Sa shumë kohë na duhet e sa pak kohë u kushtojmë mbajtjes në nivel të duhur elementëve përbërse të botës sonë të brendëshme që ta ruajm ekuilibrin e tyre gjatë mirëmbajtjes, zhvillimit e ndryshimit sistematik, që ato të jenë më produktive e më të frytshme për organizimin e proceseve tona jetësor. Me një fjalë merremi kotë me gjërat sekundare dhe i nëvlersojm ato primare, që e vulosin fatin tonë të mirë apo të keq gjatë jetës.

Mosmbajtja e këtij ekuilibrimi shpirtnor, emocional, intelektual, moral, human social, kombtar e njerëzor, mos kalitja e mjaftushme e vullnetit, guximit, dëshirës, dashurisë dhe motivacionit për jetë, do të na dalin duarsh frejtë që e mbajnë nën kontroll ekuilibrin e lementeve përbërs të botës sonë të brendshëm, pa të cilin pamundësohet jetë me dinjitet, jetë e begatshme, e lumtur dhe e mbushur me plotë fat, duke dominuar botë e shqtësimeve, trazirave, presionit, stresit dhe ankthit, mbushur përplot iracionalitet.

Duhet ta keimi të kjartë secili prej nesh se sikur ti kishim edhe tri jetë kohë nuk do të mjaftonin ta mirëmbajmë sa e si duhet ekiulibrimin e elementëve përbërs të botës sonë intelektuale, emocionale, sociale, humane, kombtare e njerëzore dhe kalitjen e mjaftushme të vullnetit, guximit, dëshirës, dashuris dhe motivacionit ton, patë cilët pamundëshet ekzistenca e mirëfilltë jetësore. I juaj mësuesi Isë

10. 12. 2023

Afër tri dekada përpjekje dështuse të ekspertëve në fjalë gjatë reformimit të arsimit tonë kombtar, duke politizuar, korruptuar, kriminalizuar dhe duke përhapur nepotizmin përmes segmenteve të ndryshme reformuse, të mos them deformuse. Ky dështim i ekspertëve tanë të ashtuquajtur u dëshmua praktikisht përmes kapjes së segmenteve të arsimit nga politika e militantëve partiak, që titujt e gradat shkencore i mrerrnin duke iu falenderuar shërbimit militant të partive të tyre.

Këta ekspert militant partish dështimin e tyre e dëshmuan edhe gjatë hartimit dhe përpilimit të plan-programeve apo korikulave të ashtuquajtura të Kosovës për tri dekada me radhë duke u mbështetur në kopi paste të planprogrameve të huja, të cilat nuk kanë patur asgjë të përbashkët me realitetin mbi të cilin kanë funksionuar, shkollat, mësuesit, në mungesë të investimeve të duhura për reformim mbi të cilin thirreshin ekspertet tanë në letër me plotë gojen progresivitet e përparim.

Po kjo megalomani e pa mbuluar fare me profesionalizëm, pos me titullin “ekspert” në letër e jo në vepër, për tri dekada me radhë u përserit dhe u ripërserit dështimi gjatë hartimit dhe përpilimit të teksteve e literaturës shkollore dhe doracakëve udhëzues për mësimdhënje e mësimnxënje, me tendencë të përkeqësimit të mëtejshëm të tyre, në mungesë shpeshëherë edhe të kabineteve të mjaftushme shkollore dhe mjeteve të duhura mësimore, duke u mjaftuar vetëm me tabelën e mësimit, shpuzën dhe tekstin mësimor.

Dështim për tri dekada me radhë praktikisht u dëshmuar nga ekspertët në letër, edhe rreth trajnimit të mësimdhënësve
për përgatitjen e përdorimit të formave, teknikave dhe metodove bashkohore të mësimdhënjes e mësimnxënjes nëpër orët e mësimit, pa menduar mirë se a posedon shkolla me kabinete dhe me mjete bashkohore të organizimit mësimor mbështetur në format, teknikat e metodat sa më bashkohere në procesin e organizimit mësimor gjatë orëve të mësimdhënjes e mësimnxënjes.

Po ashtu u dëshmua dështim i përgatitjes së drejtorëve për udhëheqje të re shkollor, dështim i kshillit të shkollës në detyrat dhe obligimet që dalin nga ai, dështim i kshillit të prindërve që ti bashkangjiten kontributit dhënë për shkollën dhe për nxënësit e saj dhe poashtu dështim i kshillit të nxënësve, që nuk përfillen sa e si duhet kërkesat e tyre.

Dështimi i ekspertëve në fjalë u dëshmua për tri dekada me radhë rrethë përdorimit të formave, metodave, teknikave, instrumenteve dhe testeve të ndryshme gjatë cilësimit dhe notimit të nxënësve, ku më shum ka patur pasqyrim jo real të suksesit sesa pasqyrim real. Këtë pasqyrë jo reale apo më mirë të them këtë dështim të notimit dhe cilësimit të nxënësve, e dëshmoi edhe testi ndërkombtar PISA që sa e sa herë nuk kalum në këtë test. I juaj mësuesi Isë

15. 11. 2015- ripostim

Eshtë lehtë t’i flasim fjalët e bukura, të mëdha e premtuse dhe ta mbulojmë komunikimin me tjerët, por është vështirë tu përmbahemi e ti realizojmë ato. Populli ynë e ka një mendim të qëlluar rreth kësaj qështje i cili thotë:” Aty ku tregojnë dredhëza shumë, merr krojshën sa më të vogël, sepse do të mbetet e zbrazët ajo”. Në anën tjetër veprat godasin për të mirë apo për të keq zemrat dhe shpirtërat e njerëzve, edhe pse nuk qojnë pluhur e nuk bëjnë zhurëm të madhe, përmes fjalëve të bukura e të mëdha, dhe tëkqia, mbushur me plotë gënjeshtra e befasira.

Siq po duket dita ditës realiteti ynë kombëtar, politik, fetar, ekonomik, juridik, kulturor, shëndetësor, arsimor, shkencor e fusha tjera të realitetit jetik, po mbulohet gjithnjë e më shumë me fjalë të mëdha e të bukura, perplot gënjeshtra e premtime mashtruse, që fatkeqësisht po i godasin për të keq veshët, zemrat dhe shpirtin tonë për çdo dit, duke futur mes tyre zemrim, frikësim, hidhërim, pikëllim, urrejtje, xhelozi dhe zhgënjim!

Lexuesi im i dashur, ka ardhe koha ti lëmë fjalët e bukura mbushur me gënjeshtra, ti lëmë fjalët e mëdha e të thata, që po i godasin veshët, e tu apim përparësi veprave meritore, të cilat i godasin sa më këndshëm e sa më thellë zemrat e shpirtin tonë, duke i mbushur me vullnet, dashuri, respekt, mirëkuptim, angazhim, bashkpunim, solidaritet, tolerancë, krenari, guxim e atedhedashuri.

I juaj mësuesi Isë

14. 11. 2016- ripostim

Te disa njerëz ekziston një lidhje e ngusht psikologjike e unit të tyre me unin e liderit që i besojnë. Sigmun Frojd këtë dukuri psikologjike në veprën e tije „Psikoanaliza“, e trajton si përulje e unit të një grupi njerëzish nën ndikimin total të mbiunit të lideriit të tyre, të cilin e mbështesin arsye e pa arsye, me të drejtë e pa te, duke asimiluar unin e vetë në mbiunin e liderit të tyre, ku si rrjedhojë e këtije identifikimi, figura e udhëheqësit bëhet pjesë e pa ndashme e unit të tyre.

Besimi i verbërt në shembulltyren e liderit bënë që udhezimet, urdherat dhe keshillat e tije të konsiderohen si ligje të përsosura morale, humane, sociale e njerëzore dhe të pagabueshme për unin e secilit që kanë ra nën ndikimin e mbiunit të liderit.

Kësi raste në historinë njerëzore ka të shumta. Sa e sa gjermanët kanë ra nën ndikimin e Hitlerit dhe iu kanë bindë etikës, humanës, socialës e drejtësisë së tijë dhe unin e vetë e kanë asimiluar nën mbiunin e Hitlerit. Sa e sa rusët, unin e tyre e kanë asimiluar nën mbiunin e Stalinit. Sa e sa shqiptaret unin e tyre e kanë asimiluaar nën ndikimin e mbiunit të Enver Hoxhës e Josip Broz Titos, Sllobodan Millosheviqit, e shembuj tjerë të tillë nëpër botë e tek ne shqiptarët, që kishte dhe ka edhe tani se bashku me disa klysh shqiptar që u shkonin prapa e po u shkojnë liderëve të tyre duke nënshtruar e perulur tërsisht unin e tyre tek mbiuni i lederit që i kanë besuar e po u besojnë.

Edhe në kohët e tanishme ka shembuj të tillë që e nënshtrojnë unin e vetë tek mbiuni i liderit të tyre disa përsonalitetet karieriste, interesgjinjësh, nepotistësh e organizator të krimeve të ndryshme në ekonomi, shëndetësi, arsim e drejtësi, si shembujttë me HashimThaçin, Kadri Veselin, Isa Mustafen, Fatos Nanon, Sali Berishen, Ali Ahmetin, Edi ramën e shumë lider tjerë.

Sa e sa bashkëvendasit e mij të Anadrinis e kane asimiluar unin e vetë ,e jo vetëm unin por edhe ndergjegjen pas mbiunit të Isuf Sherifit të Drenovcit nga Rahoveci, edhe pse përsoni në fjalë nuk e ka asnje masdarke shkollë që të ketë ndikim aqë të madh në atë hapësirë të Anadrinisë Dukagjinase.

Sa e sa besimtarët e asimilojne unin e vetë, nën mbiunin e liderit të tyre fetar, e shumë e shumë shembuj tjerë me radhë. Me një fjalë uni i kesaje kategorie të njerëzve, asimilohet dhe tretet në tërsi duke u kënaqë me shijet e mbiunit të liderit të tyre, që i besojnë verbërisht!

Kjo formë e sjelljeve të njerëzve nëpër periudha të ndryshme është treguar jo e suksesshme, jo humane dhe mjaft shkaterruese e përqarëse në mes njerëzve të botës dhe në mes njerëzve të një kombi, e sidomos mes ne shqiptarëve.

Lexuesi im i dashur mos i asimilo dëshirat e unit tëndë në dëshirat e mbiunit të liderit që i beson verbërisht!

I juaj mësuesi Isë

06. 11. 2023

Fat i keq për një popull është kurë në ballë të arsimit qendror, rajonal, komunal dhe lokal janë të paedukuarit dhe të paarsimuarit, jo profesionistët, të korruptuarit, të pandershmit dhe militantët e vërbuar partiak.

një shtet ku puna menagjohet nga i papuntori, dituria dhe arsimi nga i pa edukuari e i pa arsimuari, politika nga i korruptuari dhe pseudopolitikani, feja nga pseudofetari, kultura nga i pakulturuari dhe historia e shkenca nga pseudohistoriani e pseudoshkenctari, vërtetë në at vend stagnon zhvillimi e përparimi i një kombi dhe shkatrrohen të gjitha proceset e organizimit jetësor në shtetin e atij!

Jo të gjitha fajet i takojnë mësuesit të shkollës shqipe, edhe pse nuk ka pak faje të veta ai! Mësuesit aspak nuk i takon faji për mënyrën e menagjimit brenda një shkolle, nuk i takon faji i militantëve partiak që e kanë politizuar tej mase shkollën tonë dhe mënyrën e menagjimit brenda sajë.

Nuk i takon faji i hartusëve dhe përpilusëve të korikulave shkollore e univerzitare të cilat posedojnë plotë mangësi dhe i teksteve dhe literaturës shkollore, të cilat bukur shumë po ua vështirësojnë punën mësuesëve tanë me defektet e tyre, edhe pse në mes të kësaj qështje po e vështirëson mbarvajtjen e organizimit të procesit mësimor edhe përgatitja jo e mjaftushme e mësimdhënësve në aspektin profesional, pedagogjik, didaktik, metodik, metodologjik e psikologjik, që e vështirësojnë bukur shum arritjen e suksesit të tyre në lëmin e edukimit dhe arsimimit të gjeneratave tana gjatë shkollimit.

Mësuesit nuk i takon faj kurë shkollave tona i mungojnë kabinetet e duhura shkollore, kurë u mungojnë mjetet e ndryshme mësimore dhe stabilimentet elektronike gjatë përdorimit të tyre në mirëvajtjen e organizimit të një ore mësimore.

Nuk u takon mësuesëve faj i pranimit të nxënësve nëpër shkolla dhe studentëve nëpër univerzitete, pa kritere të mjaftushme pedagjogjike, didaktike e psikologjike, po ashtu edhe kalushmëria, e cila imponohet nga lartë poshtë, edhe pse këtë valle e luajn edhe mësuesit sëbashku me ata që e kanë politizuar shkollën dhe e kanë zhvesh tërsisht nga kriterët e përmendura më lartë, pa të cilat nuk mund të ketë shkollë dhe edukim e arsimim të dinjitetshëm e konkurent në tregun bashkohor.

Për gjitha këto probleme e probleme tjera të shumta, fajin kryesor e bartë ministria e arsimit, DKAtë e arsimit nëpër komuna dhe drejtorët nëpër shkollat e komunave gjatë klasifikit të kuadrit, i cili pranohet nëpër komuna pa i respektuar kriteret ligjore të konkursit të cilat janë parapar për secilin vënd pune, fajin e kanë inspektorët e arsimit që nuk bëjnë kurrfar përcjelljesh të procesit organizativ mësimor nga ana e mësimëdhënësve e shumë probleme tjera që nuk ka hapsirë të nummrohen të gjitha në këtë koment, fatkeqësisht! I juaj mësuesi Isë

01. 11. 2023

Këtë fatkeqësi e cila e përfshinë popullin, atdheun, shkencën, kulturën, zakonet edukatën, shëndetësinë, arsimin, ekonominë, drejtësinë dhe religjionin, e ka sqaruar shumë mirë menquria e popullit me pakë fjaë por me shumë vizion.

“Gjysëm politikani”, i pakompletuar sa e si duhet me njohuri e shkathtësi politike, nuk është gjë tjetër pos një maskara që e zhvatë atdheun, e ushqen korrupcionin e nepotizmin dhe e përhap krimin e organizuar në ekonomi, në shëndetësi, arsim, drejtësi dhe e kap shtetin në të gjitha poret e tij, si gjykatat, prokuroritë dhe tërë sistemin politik e ligjor e Kushtetutën e shtetit në përgjithësi. E qet në treg atdheun dhe shet pjesë të tij. Në fund është i gatshëm edhe për tradhti.

“Gjësëm mësuesi” e “gjysëm intelektuali”, i pakompletuar me njohuri e shkathtësi profesionale, pedagogjike, didaktike, metodike, metodologjike e psikologjike dhe i politizuar, e prish nxënësin dhe studentin në fushën e edukimit, në fushën emocionale, intelektuale, morale, humane, kombtare, njerëzore e shkencore. Ia programon në kokë njohuritë, shprehit e shkathtësitë defanzive që ia deformojnë tërsisht karakterin dhe përsonalitetin e tij dhe e paaftësojnë të jetë konkurent në tregun bashkohor të punës.

“Gjysëm mjeku”, i pa kompletuar sa e si duhet me njohuri , shprehi e shkathësi profesionale biologjike, anatomike, fiziologjike, psikiatrike dhe neuroppsikiatrike, ta prish shëndetin , ta shkurton, ta shkatrron e ta zezon jetën, duke të paaftësuar përjtësisht të jesh konkurent në organizimin e proceseve të ndryshme jetësore, për të berë jetë me dinjitet, si një përson i formuar dhe i kompletuar në fushat e ndryshme të jetës.

“Gjysëm juristi”, i pa kompletuar mjaftushëm në fushën e procedurës penale, procedurës civile, prokurorriale, avokatisë dhe proceseve të ndryshme kriminale, më shumë prish punë se sa rregullon në këto fusha të jurispodencës që u cekën më lartë, kur ndeshet me to praktikisht si përgjegjës profesional i këtyre fushave juridike, për të cilat ka nevoj shteti, popullata që të trajtohen sa më profesionalisht e sa më të pa anshme.

“Gjysëm hoxhe, prifti e gjysëm popi” i pakompletuar kënaqshëm në fushën e filozofisë religjioze të Islamit e muslimanizmit, në fushën religjioze të krishterimit katolik e ortodoks dhe të politizuar politikisht e ideologjikisht, ta prishin shpirtin, karakterin, dinin e imanin, ta prishin kombin, kulturën, edukatën, shkencën dhe moralin kombtar e njerëzor, ta prishin gjuhën, emrin zakonet dhe traditën e paraardhësve tanë Iliro-pellazgë, të fusin urrejtje e përqarje mbi baza fetare kundër njerzimit dhe kundër popullatës sate. dhe të fusin në terrorizëm e gjenocid kundër popujve tjerë për tua uzurpuar trojet e tyre dhe për tua shkatërruar strehimin.

Kjo që u tha më lartë, sidomos në pjesën e fundit të shkrimit tim e ka dëshmuar koha dhe po e dëshmon me terrorizmin gjenocidal ortodoks greko-sllav, që është dëshmuar kundër shqiptarëve historikisht dhe po dëshmohet, përmes kishave, akademive dhe politikës së tyre pushtuse, gjakatare, terroriste e gjenocidale kundër shqiptarëve. Të mos them e njejta është dëshmuar edhe përmes gjamiave muslimane otomano turke, përmes kishave ortodokse dhe përmes kishave katolike. I juaj mësuesi Isë

13. 10. 2013- ripostim

Dinakeria është një process psikik i cili bënë pjesë në veset e qoroditura individuale dhe grupore, e kurresesi në virtytet njerëzore. Veset e shëmtojnë secilin përsonalitet, që me dashje apo pa dashje, që me dije apo pa dije mbështetet mbi to.

Dinakët që janë të përfshirë nga dinakeria e tyre, interesat e veta përsonale i vejnë mbi çdo interes kolektiv, shoqëror e kombëtar. Këta realizimin e interesave të veta nuk e mbështesin për asnjë qast mbi parimin e drejtësisë, parimin e moralit dhe humanizmit që i ka përcaktuar civilizimi njerezor. Për dinakët e dinakërinë e tyre është halë në sy e helm në zemër, parimi i drejtësisë, dinjitetit njerëzor, integritetit, ndershmërisë, kontributit, potencialitetit vetanak, durimit, edukimit dhe inkurajimit njerezor.

Parimet e tyre mbeshteten ne padrejtësinë, mashtrimin, poshtërsinë, antivlerat, mediokritetin apo degjenerimin e skajshëm. Të gjitha këto vese, dinakët i kamuflojnë dhe i mbështjellin me petkun e parimeve njerezore, duke folur në emër të parimëve e virtyteve,kurse praktikisht veprojnë sipas veseve të tyre plotesisht të shëmtuara.

Do të ishte në nderin tonë njerëzor të ecim brenda mundësive tona intelektuale që i posedojmë të mbështetemi sa më shumë mbi parimet dhe virtytet më të larta të drejtësisë, ndershmërisë, dinjitetit, kontributit vetanak e kolektiv, potencialitetit, durimit, edukimit dhe inkurajimit personal e kolektiv , si parime e virtyte më të larta njerëzore, nëse deshirojmë të ecim njerëzisht e kombtarisht drejtë sukseseve dhe majave më të larta të tyre. Veset janë fluska sapuni për suksesin, sepse ato fryhen e fryhen shumë, por në fund pelcasin e asgjë nuk mbetët prej tyre.

“Njihe veteveten”, kshillonte dikur filozofi i njohur Sokrati!

Sa shume kemi nevojë ta njohim vetëvetën e sa pak e njohim, edhe pse përpiqemi ta formojmë një bindje e ta gjejmë psehun e veprimeve tona dhe të kuptojmë me cilin potencial intelektual, emocional, shpirteror e moral posedojmë kur flasim, mendojm e kure veprojmë. Edhe pse mendojmë se dijmë diçka për vetëvetën, shpeshhër ai informacion për botën tonë të brendëshme, për potencialin dhe vlerat që i posedojmë, eshte i gabuar.

Pedagogjia, Psikologjia e Sociologjia kanë konstatuar se, njohjet për vetëvetën shpeshëher janë të formuara gabimisht nga ndikimi i shumë faktorëve, duke u nisë prej familjës, shkollës dhe mjedisit shoqëror, që i transmetojnë tek ne bindjet e veta për vlerat tona.
Vleresimi nga këta faktor, më shumë është subjektiv se sa objektiv, qoftë kur na vlerësojnë lartë apo kurë na vlersojne ultë, kur na vlerësojnë për të mirë, për të dijshëm, të ndershëm, kombtar e atdhetar dhe anasjelltas, shpeshëher mbretëron subjektivizmi dhe kapaciteti i ultë intelektual e profesional i atij që na vlerson.

Lexusi im i dashur, njihe, vleresoje, ngrite, perparoje dhe duje sa më shumë vetën, nëse ke dëshirë t’i duash e ti vleresosh sa më drejtë e sa më sakt edhe tjerët.

Do ta turperojme veten, familjen dhe kombin tone, nese presim edhe metej, të naj rregulloi punet Evropa e Amerika me fqinjët tane pushtues dhe të naj rregullojne punet tona të brendshme, nëse ato më pare nuk perpiqemi t`i rregollojmë vet e mos t`i shkaterrojme edhe më shumë ato. Kaluan mija vjeqarë e nuk mësuam dhe nuk po mësojmë ta njohim vetëvetën dhe t`i njohim situatat që i perjetuam nepër shekuj e vite që të mësojmë e të kalitemi të mos na përseritën gabimet e të ligat tona prap, dhe t`i përforcojmë vlerat që i kishim e të mësojmë nga gabimet tona që i kemi bërë dhe po vazhdojmë t`i bejmë.

“Mëkatet e tjerëve janë para syve tanë, mëkatet tona i kemi pas shpine”- Seneka

Mekati dhe gabimi më i madh është t`i fshehim mekatet tona pas mëkateve të tjerëve, në vend që më parë t`i shqyrtojme mëkatet dhe gabimet përsonale e të lirohemi prej tyre. Ky veprim i pa matur dhe fodull, na qone drejte gremines për theqafje. Sa shume jemi te ngarkuar me veprime te tilla, që na qojnë drejtë greminës e sa pak i hetojmë dhe i ndjejmë ato! Për këtë dukuri, populli e ka një mendim të artë:” Mekatari, tek tjerët e sheh mekatin dhe gabimin ma të vogël, tek vetja nuk e sheh as kalanë e mëkateve dhe gabimëve që i bënë gjatë jetës”.

Ekonomisti i njohur Adam Smith parashikoi se, “njerezit që i mbivlerësojnë mundësitë dhe aftësitë e veta, bëjnë një fodullëk absurd me punën që kryejnë, e cila vjenë nga trillimet e mendjemadhësisë që e kanë për aftësitë e tyre”.

Lexusi im i dashur, mos u merr me mëkatet e tjereve, para se të lirohesh prej mëkateve tua përsonale, nëse nuk ke dëshirë të ecish me vrap drejte greminës në theqafje! I juaj mësuesi Isë

28. 10. 2011 -ripostim

Detyra jonë përsonale është zevendësimi sistematik i shprehive të mendimit negativ me shprehitë e të menduarit pozitiv gjatë jetës, brenda munësive tona që i posedojmë.

Mbi 40 mijë mendime brenda ditës hyjnë e dalin nga mendja jonë. Afër 70% e tyre janë helmuese që na qojnë drejtë të menduarit negativ apo drejtëmendimëve frikësuese, hidhëruese, zemëruese, urrejtese, hakmarrese,gjelozuese dhe depresive. Ky helm mendor përmes qarkullimit të gjakut shpërndahet edhe në trupin tonë, duke helmuar shpresën, besimin, vullnetin, dëshirën dhe dashurinë për jetën.

Për t´a larguar këtë helm shkaterrues të trupit, shpirtit, emocionëve, ndjenjave, mendimeve, bindjeve, besimëve, pikëpamjeve, sjelljeve, vullnetit, guximit, dëshirës e dashurisë ndaj jetës, ndaj njerzëve dhe rrethit mes të cilit jetojmë, i cili helm na vie përmes shprehive të menduarit negativ, duhet zevendësuar sistematikisht gjatë jetës me shprehi të menduarit pozitiv apo me shprehi të respektit, dashurisë, miqësisë, vullnetit të mirë, përzemërsisë, optimizmit, butësisë, vetpërmbajtjes, paqës, durimit, e mirekuptimit.

Interesimit të sinqert ndaj të tjerëve, dhënies ndihmë atyre, aferisë së ngrohtë e të këndëshme me ta dhe shfrytëzimi i të gjitha virtyteve njerëzore për t´i zevendësuar çdo ditë e më shumë veset tona të qoroditura aspak njerëzore. Nuk duhet harruar për asnjë qast, se shprehit e të menduarit pozitiv janë shprehi miqësore, produktive, humane, sociale, morale, kombtare e njerëzore në mendjen tonë e cila na miqëson shumë edhe me Zotin, duke na pastruar shpirtin nga ndotjet helmuese të përmendura më lartë.

Mbushna mendjen tonë me dashuri O Zot, sepse ju jeni vet dashuria! Mbushna mendjen dhe trupin tonë me shëndet, sepse Ju jeni shendeti më i përkryer! Mbushna mendjen plot gëzim e dashuri O Zot, sepse Ju jeni vet gëzimi dhe mrekullia e jetës sonë. Amin…!

27. 10. 2023

Komentues të nderuar edhe unë po e shfaqi mendimin tim përsonal rreth këtij fenomeni përqarës mbi baza fetare mes shqiptarëve, edhe ashtu të përqarë politikisht, fetarisht, ideologjikisht dhe regjionalisht.

Duhet ta kuptojmë sa më parë e njëherë e mirë se besimet fetare krishtene katolike, ortodokse dhe islamike, na kanë ardhë nga pushtusit tanë latino-romak- besimi krishten katolik. Nga pushtusit greko-bizantin e sllav- besimi krishten ortodoks. Nga pushtusit otomano-turk- besimi islam- musliman. përndryshe e gënjejmë vetën duke u përqar e hasmëruar mes veti ne shqiptarët, duke shitur patriotizëm të mjerë.

Kush bënë përpjekje té fus fyerje, urrejtje, përqarje, hasmëri dhe véllavrasje mes shqiptarëve, që ata nga besimtar në Zot, të konvertohen në ateist shqiptar, nga besimtar musliman të konvertohen në krishten katolik apo ortodoks, kam frikë të madhe se po e ndezin një zjarr të madh mes shqiptaréve, ku më parë mund të digjen në te, ndezësit e zjarrit e pastaj flaka do ta pérfshij gjithë shqiptarinë, sipas apetiteve të qarqeve të ndryshme anti shqiptare, që po e stimulojnë ndezjen e këtij zjari fatkeq!

Kujdesë mos ia shtini flakën kombit shqiptar, sepse ajo djegë e shkrumon si fajtorët dhe të pafajshmit, si të mirët dhe të kqijtë, si të ndershmit dhe të pandershmit, si budallejntë dhe të menqurit, si tradhtarët dhe atdhetarët, duke shitur patriotizëm të dresuar me dije apo pa dij, me dashje apo pa dashje nga armiqtë e kombit shqiptar! I juaj mësuesi Isë

23. 10. 2023

Në përbërje të këtyre dimensioneve bëjnë pjesë trupi, mendja, zemra e shpirti rreth të cilave kemi dy qasje të trajtimit e mirëmbajtjes së tyre.

1. Prirjen kulturore dhe

2. prirjen parimore

Trupi si dimension i par mirëmbahet sipas prirjes kulturore që e ka qasjen e ruajtjes së stilit të jetës bartur nga e kaluara, duke i trajtur problemet e shëndetit përmes medikamenteve dhe përmes mënyrës së intervenimit kirurgjikal, edhe pse bien ndesh me parimet themelore të shëndetit. Sipas prirjes parimore parandalohen smundjet dhe problemet përmes rregullimit të stilit jetësor në harmoni me parimet e krijuara të shëndetit dhe të pranuara universalisht.

Mendja si dimension i dytë, sipas prirjes kulturore e ka këtë qasje, ndiq TV, “më argto”. Sipas qasjes parimore lexo gjërsisht e thellësisht duke u edukuar sistematikisht gjatë jetës.

Zemra si dimension i tretë, sipas prirjes kulturore e ka qasjen e shfrytëzimit të lidhjeve me tjerët për të mbështetur interesat egiste përsonale. Ndërsa qasja parimre, në thelb e ka dëgjimin e shërbimin me një respekt të thellë ndaj tjerëve, i cili sjellë përmbushje dhe gëzim më të madh se veprimet tjera.

Shpirti si dimension i katërt, sipa prirjes kulturore jipet pas laicizmit dhe cinizmit në rritje. Ndërsa sipas qasjes parimore përpiqesh të” kuptosh se burimi i nevojave tona themelore dhe i gjërave pozitive që i kërkojmë në jetë, janë ligjet natyrore, të cilat unë besoj se e kanë burimin tek Zoti” Stephen R. Covey.

“Ndajeni me të dashurit tuaj atë që e mësoni dhe filloni të zbatoni atë që e keni mësuar. Kini para sysh, të mësosh dhe të mos veprosh është njësoj si të mos mësosh. Ta dish dhe të mos e bësh është e njëjta gjë si të mos e dish. Sa më shumë arrini, aq më shumë ndryshon natyra e vërtetë e sfidës gjatë përpjekjes për ti jetsuar zakonet parim-mëshiruar” S. R. Covey. I juaj mësuesi Isë

22. 10. 2014- ripostim

Nëse nuk e menagjojmë mirë, drejtë e njerëzishtë paranë, ajo na menagjon jo mirë, jo drejtë dhe jo njerëzishtë. Paraja edhe pse mendohet se është qels univerzal i të bërit jetë të lumtur, gabohen të gjithë ata që vërbohen dhe bien viktimë e këtij konstatimi. Ajo nëse është dicka, nuk është gjithcka. Sepse ka edhe shumë faktor që mundësojnë një jetë më të dinjitetshme, më të begatshme, më humane dhe më të lumtur.

Po na menagjoi paraja, është një shpatë e mprehtë që na ndanë edhe me miqtë e pandashëm, pa të cilët jeta nuk ka kuptim. Kjo mund të na pasuroi, por njeri të edukuar, të dijshëm, të ndershëm, tolerant, të dashur, human, kombtar e njerëzor në raport me tjerët, sikur shkollimi e arsimimi nuk na bënë kurrë. Paraja na ofron grumbuj të mëdhej ushqimi, por oreksin që të kenaqemi me të, nuk na e jep, po ashtu nuk na jep edhe qetësinë emocionale e shpirteror.

Paraja nëse na menagjon zemrat, shpirtin, emocionet e mendjën, na ngurtëson na ngurtëson de na bënë akull trup, gjak e shpirt. Mirësinë, dhemshurinë, dashurin dhe mirkuptimin, talerancën, bashkpunimin, moralin, humanizmin e njerëzore, na e zhduk tërsisht në raport me të afërmit, me fëmijët, familjen dhe në raport me miqtë, dashamirët e në raport me kombin në përgjithësi.

Do të ishte në nderin tonë moral e personal, të mos e lejojmë në asnjë mënyrë të na menagjoj paraja, sepse ajo sytë, mendjen dhe shpirtat tanë përjetësisht do naj vërboi e dehumanizoi në raport me tjerët, me drejtësinë, me të vërtetën, njerëzoren e kombtaren, përmes “kurvërisë” së sajë. I juaj mësuesi Isë

17. 10. 2019- ripostim

Gjithnjë e më shumë po zvoglohet ambicja e njerëzve të jetojnë me nderë e me dinjitet.Të rrallë janë ata ambicioz që i pervjelin duartë dhe i përvishën punës me deshirë, vullnet e dashuri, që përmes djersës së ballit, menqurisë që e posedojnë, t`i arrijneë sukseset dhe të mirat e kësajë bote gjatë jetës dhe ta ruajnë të pa luhatur nderin e dinjitetin përsonal, familjar e kombtar.

Është ndjenjë e pakëndëshme kurë vërehet rritja e numrit të njerëzve, që vrapojnë në mënyrë marramendëse të uzurpojnë sa më shumë, të mashtrojnë, të kërcnojnë, të turturojnë dhe të dhunojnë pameshirshëm tjerët, për përfitime përsonale, grupore e politike, në dëm të tyre e në dëm të qështjes sonë institucionale, shtetnore e kombtare.

Vërtetë është ndjenjë jo e mirë për secilin dashamirë të kombit, kurë vërehët dita ditës, se në mesin tonë kombëtar, po zvoglohet numri i njeëezve që kanë ambicje të jetojnë ndershëm e me dinjitet, pa i dëmtuara interesat e tjerëve dhe interesat e perbashkta institucionale, arsimore, shendetesore, ekonomike, juridike, kombëtare e më gjërë. Nuk është jetë luksoze, e lumtur dhe njerëzore, nëse bëjmë jetë pa nderë e pa dinjitet. I juaj mësuesi Isë

A

15. 10. 2015- ripostim

Kohën e kemi dhuratë të barabart gjithë njerzit e botës pa dallim feje, regjioni, kombi, gjinije, politike dhe pa dallim race. Edhe pse na është dhuruar gratis, ajo është më e qmueshme se sa ari e dollari.

Nëse kohen e qmojmë dhe e vlerësojmë më shumë se sa arin e dollarin, shumë të mira të kësaj bote do ti posedojmë.

A thu po e vlerësojmë kohen për aqë sa e ka vlerën ajo? Jo! Sepse po e vrasim mizorisht shpeshherë ate! Por edhe neve sa e sa vrasjet mizore, po naj bënë ajo gjatë jetës dhe nuk po e kuptojm fare?!

Nëse e vrasim kohën kot dhe nuk e investojmë ate në shërbim të lirisë, pavarësi e bashkimit kombtar dhe trojeve tona, do të na vras ajo qinda herë më shumë me robëri, nënshtrim, poshtrim, coptim, përqarje dhe përulje mes pushtusëve tanë gjakatar, terrorist e gjenocidal sllavo-grek!

Nëse e vrasim kohen kot dhe nuk e investojmë ate të marrim sa më shumë dituri e edukatë, të paisemi mjaftushëm me dëshirë, vullnet, guxim, vendosmëri e dashuri, aftësi e shkathtësi për ta fituar lirinë e plotë, për ta mbrojtur atedheun, për ti bashkuar pjestë e tij, ajo do të na vret qindaherë më shumë neve me padituri, pa edukatë, pa vullnet e guxim, pa dëshirë e dashuri duke na e mpreh shpatën e tradhtisë ndaj atedheut.

Ata që e vrasin kohën me kotësira, ajo do t’i vras me budallira, varfëri e xhelozi, me përqarje, urrejtje, hasmëri e vëllavrasje mes shqiptarëve, duke i lënë pas shpine dituri e edukatë, vullnet e guxim, dëshirë e dashuri aftësi , shprehi e shkathtësi për atëdhe e për liri.

Lexuesi im i dashur mos e vraj kohën kotë, sepse ajo në të njejtën mënyrë do të na vras neve, ndoshta qindaherë më shumë! I juaj mësuesi Isë

12. 10. 2019- ripostim

Politika, feja, oqeani dhe deti, në siperfaqen e tyre fshehin e premtojnë qetësi e kënaqesi mashtruese, kurse përbrenda tyre vlojnë rrymime e përdredhje të shumta shkatrruese, për të kapërdirë çdo gjë që gjejnë përpara llavat përdredhëse të tyre.

Po ramë viktimë e këtyre kamuflimeve dhe premtimeve mashtruese, nuk do të shpëtojmë lehtë nga rrembimi i rrymimeve dhe valëve përdredhëse e vdekjeprurese të oqeanit e detit dhe dinakrive, cinizmave, injorimeve e mashtrimeve fetare , politike e ideolopgjike që u vlojnë përbrenda botës se mistershme të tyre e të disa intelektualëve shqiptar, misionar të paqës e shërbtor të politikave shkatërruse të kohës, që u shërbejnë qarqeve e qendrave të ndryshme antishqiptare për interesa të veta përsonale dhe për karierë të mjerë, siq janë edhe vetë mjerana.

Ata që renditen me kolonën e dashamirëve për rregullimin e qështjes kombtare shqiptare, punojnë e mësojnë ditë e netë gjatë tërë jetës që të jenë syqelë të mos bijnë lehtë viktimë e qetësive dhe premtimeve të kamufluara mashtruese politike, fetare, detare dhe oqeanike, sepse përdredhjet dhe rrymimet e tyre qe u vlojnë përbrenda janë të pamëshirshme e vdekjeprurëse, për qështjen tonë kombtare të pazgjidhur.

Uroi nga zemra që tani e tutje të ketë sa më shumë intelektualë, politikanë, klerikë fetarë e qytetarë të devotshëm, që punojnë, mësojnë dhe veprojnë të jenë lajmtar e pararojë e kombit shqiptar, që të mos bije viktimë e perdredhjeve, rrymimëve e valëve shkatërruse që prodhohen nëpër kushzina të ndryshme greko-sllave, të cilat përherë kanë qenë dhe janë shkatërruse të interesave tona kombtare dhe zaptus të trojeve shqiptare nëpër shekuj, dekada e deri me tani, me të njëjtin synim qnjerzor, duke vrare e prere shqiptar, duke burgosur e dhunuar dhe duke i blerë tradhtarët, lakmitarët e krieristët që gjenden në mesin tonë dhe duke i varfruar në çdo aspekt qytetarët shqiptar e duke i përzën me dhunë nga trojet e veta para syve të botës dhe Europës. I juaj mësuesi Isë

04. 10. 2015-ripostim

Të gjitha problemet që po i ndodhin botës natyrore, botës shtazore dhe botës njerëzore, janë pasojë e mënyrës së sjelljeve tona, të cilat po manifestohen sipas nivelit të ndërgjegjës sonë dhe nivelit të ndotjes shpirtërore që e posedojmë dhe e manifestojmë në raport me natyrën, me shtazët, shpezët, insektet dhe në raport me njerëzit e kësajë bote.

Nëse punojmë seriozisht e sistematikishtë ta ngrisim sa më lartë nivelin e ndërgjegjës dhe ta pastrojmë e ta mbrojmë ndotjen e botës sonë shpirtërore, emocionale, intelektuale, morale, humane, sociale e njerëzore, do ta shpëtojmë nga katastrofa bota natyrore, njerëzore dhe atë shtazore.

Niveli ultë i ndërgjegjës sonë dhe niveli i ndotjes shpirtërore që e posedojmë, është shkaktar i shumë fatkeqësive natyrore, fatkeqësive të botës shtazore, luftrave të shumta mes njerëzve, numrit të madh të pastrehëve, vdekshmerisë së madhe të njerëzve nga varfëria, smundjet e ndryshme, luftrat e pergjakshme, deficitet e mëdha buxhetore, shkatrrimi në masë i ekosistemëve, vrasjeve të shumta kriminale, terroriste e gjenocidale!

Trafikimi me qenje njerëzore, drogimi i tyre me substanca narkotike, prosticucioni, papunësisa, korrupcioni, nepotizmi, uzurpimet, keqperdorimi i pasurisë shoqërore e kombëtare, ndarja, mbi baza fetare, mbi baza politike, kombëtare e racore dhe shumë e shumë dukuri tjera negative, të cilat pasohen shkaku i nivelit të ultë të ndërgjegjës sonë përsonale e kolektive dhe shkaku i nivelit të ndotjes së botës sonë shpirtnore, emocionale, intelektuale, morale, humane, sociale e njerëzore të cilat po pasqyrohen përmes sjelljeve tona vetëshkatërruese.

Lexuesi im i dashur, mbrojtja dhe pastrimi sistematik i botës sonë të brendëshme, bëhet përmes investimeve të përhershme kapitale që e qojnë përpara vetezhvillimin tonë përsonal dhe vetëzhvillimin tonë kolektiv, shoqëror e kombtar, duke i zavendësuar veset tona të liga e të shëmtuara, me virtyte njerëzore. Te gjitha dukuritë e shëmtuara vetëshkatërruese që u përmendën më lartë, janë pasojë e ndotjeve tona shkatërrimtare, që gjenden brenda nesh, fatkeqësisht!

Po deshëm me zemër e me shpirtë dhe me këmbëngulje ti eliminojmë veset e dukuritë tona të shëmtuara qe gjenden brenda nesh gjatë jetës dhe që po e vetëshkatërrojmë botën natyrore, shtazore dhe dhe botën njerëzore, do t’ia dalim. I juaj mësuesi Isë

03. 10. 2023

“Nuk mund të ketë transformim të erresirës në dritë dhe transformim të plogshtisë në lëvizje pa patur emocion” Carl Jung

Mendimi i Jungut ka vuar në pah vlerën që posedojnë emocionet në transformimin e errësirës në dritë dhe plogshtisë në levizje. Errësira dhe plogshtia janë armiku më i madhë i dritës, lëvizjes, përparimit dhe përsosjes sistematike të njerëzimit gjatë organizimit të procesve të ndryshme jetësore. Mendimet, emocionet, bindjet, besimet, pikëpamjet, janë shtytës kryesor që qojnë drejtë dritës së diturisë, përsosjes emocionale, intelektuale, morale e kombtare dhe anasjelltas.

Që qojnë drejtë përsosjes edukative, përsosjes dhe ngritjes së vullnetit, dëshirës, guximit dhe dashurisë, pa të cilat na kaplon errësira, padituria, plogshtia, dembelllaku, melankolia, urrejtja, xhelozia, hasmëria dhe përqarja mes veti.

Si po duket tek ne shqiptarët po na mungon bukur shumë forca e emocionit dhe logjikës, bindjes dhe besimit, vullnetit e guximit, dëshirës dhe dashurisë, që na mundësojnë ta transformojmë errësirën në dritë dhe plogështinë në forcë dinamike lëvizëse të proceseve të ndryshme organizative jetësore!

Nga kjo mungesë me dashje apo pa dashje, me dije apo pa dije pajtojmë me errësirën dhe plogshtinë, me përqarjet e hasmërinë, me urrejtjen e gjelozinë mes veti si shoqëri e si komb! Poashtu pajtojmë me pushtimin e nështrimin, me burgosjet, me vrasjet e poshtrimet dhe me terrorin e gjenocidin që e kanë shkaktuar e po e shkaktojnë fqinjët tanë pushtues greko-sllav, nën përkrahjen dhe stimulimin e Europës plakë.

Derisa të na mungon forca e emocionit dhe logjikës, bindjes dhe besimit, vullnetit e guximit, dëshirës dhe dashurisë, nuk do të ecim përpara dhe nuk do t’i ndryshojmë kurrë gjërat për të mirë e në favor tonin. I juaj mësuesi Isë

28. 09. 2023

Fatkeqësisht ky popull në mesin e tij ka kukovajka shqipfolëse që po kukasin kundër unitetit, bashkimit, mirkuptimit, bashkpunimit dhe tolerancës mes tij! Ortodoksizmi dhe katolicizmi gati është zhduk tërsisht me terrorizëm ortodoks greko-sllav mes shqiptarëve dhe i ka asimiluar ata, pos grabitjes dhe pushtimit të trojev të tyre dhe vrasjeve në masë të popullatës e cila nuk është bindë të sllavizohet!

Shqiptarët nuk e zhdukën asnjë fe në trojet e tyre përmes riteve islame dhe përmes gjamijave të tyre, as përmes ritev fetare katolike e ortodokse, ku i kryenin ritet ata. Asnjë gjamij, asnjë kishë katolike, as ortodokse në trojet shqiptare pas çlirimit të Shqipërisë dhe pas çlirimit të Kosovës nuk është dëshmuar, se e ka përkrah terrorizmin duke lejuar të mbushen ato me armatim nga llojet më të ndryshme dhe të strehohen terrorist kundër shteteve fqinje, siq kanë bërë e po bëjnë klerikët sllavo-grek përmes kishav ortodokse të pushtuara me dhunë nga Serbia e Greqia fashiste!

Paqin faqen e zezë kukovajkat shqipfolëse që po ndjellin kob mbi oxhaqet e trojeve shqiptare duke fut urrjtje, vëllavrasje, përqarje në dëm të unitetit e bashkpunimit mes shqiptarëve, për ti quar proceset pëpara kombi shqiptar dhe për ta zgjidhur njëherë e mirë qështjen tonë kombtare dhe për t’i rikthyer trojet tona që naj kanë pushtuar terroristët greko-sllav të cilët kanë kryr gjenocid të pa parë ku në bot kundër shqiptarëve, përmes instrumentalizimit të kishave ortodokse të cilat përherë janë dëshmuar me terrorizëm e gjenocid kundër shqiptarëve! I juaj mësuesi Isë

27. 09. 2019- ripostim

Sinqeriteti sikur po e humb betejen në ballafaqim me të pasinqertën. E pasinqerta dita ditës po e dominon skenën e përgjithshme jetësore mes njerëzëve, e sidomos mes shqiptarëve, duke luftuar pamëshirshëm të sinqertën, të vërtetën dhe të drejtën e shqiptarëve me të pasinqertën, të panjerzishmen, me kriminalen terroriste e gjenocidale të fqinjëve tanë, banda kriminelësh sllavo-grek!

Skenat e jetës të dominuar me njerzë jo të sinqeritë, jane skena të shëmtuara e rrënqethëse të jetës njerëzore. Shëmtitë edhe pse nuk i shkojnë për shtati njerezimit, pos të panjerzishmës, ato po mbulohen me veshën e terrorizmit e gjnocidit ndaj njerzëve, sidomos ndaj shqiptarëve në trojet e veta, që kan jetuar e po jetojnë dem baba dem në Gadishullin Ilirik, kurë në këto toje nuk kishte sllav as grekë, pos paraardhësit tanë Ilir dhe pasardhësit e tyre shqiptar.

Terrorizmi gjenocidal i sllavëve dhe grekëve historikisht për 20 shekuj me radhë e ka dëshmuar brutalitetin e vetë kafshëror kundër paraardhësve tanë Iliro-pellazgë, siq po e dëshmon edhe tanë ndaj shqiptarëve pasardhës të Ilirëve, duke demonstruar pangopshmërinë e tyre me gjak të shqiptarit, me rrëmbim të trojeve, me vrasje, tortura e përzënje me dhunë nga trojet tona dhe me djegëje të shtëpive dhe pasurive që i posedonim, pa i kursyer as femijët e pafajshëm as pleqtë dhe dhunimin e e fmrave tona!

Kjo është përmbajtja e të pasinqertës terroriste dhe gjenocidale e fqinjëve tanë sllavo-grek që e ushtruan, mbi trojet e tyre, mbi shtëpit e mbi shqiptarët të mdhej e të vegjël, gra e bura, pleq, plaka e fëmij! I juaj mësuesi Isë!

21. 09. 2020- ripostim

Ekstremistët në fjalë i kanë sjellë dëme të mëdha e po i sjellin kombit shqiptar. Ndërsa në anën tjetër po i sjellin favore fqinjëve tanë pushtues, të cilët po investojnë propagandë e pare të madhe që të lulëzojnë e të zhvillohen ekstremizmat politik, fetar, regjonal, ideologjik e kulturor.

Po ta kishim ndjekë e po ta ndjekim tani shembullin e dijetarëve të Rilindjes sonë kombtare, edhe pse ata ishin fetarë të devotshëm e të njohur në botë, ata me asnjë qmim e me asnjë kusht nuk i lejuan vetit ekstremizma fetar e politik, kulturor e regjional e ideologjik, as ta vejnë fenë në radhë para kombit.

Ata nuk e perqmonin, nuk e perqanin, nuk e urrenin, nuk e fyenin kombin e vetë mbi baza fetare, politike e regjionale, kulturore e ideologjike dhe nuk e ngatrronin ate për interesa të ndryshme fetare e personale dhe nga kjo filozofi racionale arriten ta themelojne kombin shqiptar.

Askush nuk mundet me qenë fetar i devotshëm, pa qenë më parë atedhetar e kombëtar i devotshëm.

Ata që e njohin mirë e drejtë kulturën dhe filozofinë fetare, është e pamundur të mos jenë edhe adhurues të flaktë të atedheut, të gjuhës, të kulturës dhe zakonëve të përbashkta kombtare dhe mbrojtës të guximshëm të atyre vlerave që i posedon atdheu dhe kombi shqiptar.

Kush nuk e mbronë gjuhen e nënës, atdheun dhe lirinë e kombit të vetë, e gënjen vetëvetën se është politikan i ndershëm e produktiv në shërbim të interesave kombtare dhe e gënjen Zotin se është fetar edhe besimtar i vërtetë e i sinqert.

Secili prej nesh e kemi per detyrë kombëtare në radhë të parë dhe fetare në radhe të dytë që të mendojmë, të flasim e të veprojmë në atë mënyrë që t’i ulim gjakrat dhe emocionet, t’i eliminojmë interesast personale, urrejtjet dhe kundershtimet, ta forcojmë unitetin e ta eliminojme perqarjen mes kombit tonë, sepse në fundë të fundit do t’i humbim të gjitha nën sundimin e fqinjëve tanë greko-sllav.

Do ta humbim gjuhen, kombin, atedheun edhe fenë. Do ta humbim edhe njerzishmerin dhe çdo gjë mbi këtë tokë. I juaj mësuesi

16. 09. 2019- ripostim

Vëndi i një populli ku mbisundon padituria, lakmia për pushtet, dëshirat ekstreme të pushtetarëve, në dëm të interesave shoqërore e kombtare, lindë kokëforcia, mendjemadhësia, mos dëgjushmëria, shkurtpamësia e zhveshur nga karakteri njerzor dhe lindë përqarja mes njerëzve. Del në skenë anarhija, keqpërdorimi, korrupcioni, nepotizmi, amoraliteti, krimi i organizuar, varferia dhe tradhtia e politikanëve që i kemi në ballë të politikës.

Si shkak i këtyre dukurive negative e të panjerëzishme, pason ikja masive e qytetarëve prej vëndit dhe zbrazja e tij, zbrazja e shkollave dhe univerziteteve tona, nga nxënësit e studentët shqiptar, pjesa më vitale e kombit tonë dhe e atdheut, pa të cilët nuk ka atëdhe, nuk ka shtet e as liri, sepse nuk ka kush i mbronë ato dhe kush e qonë përpara procesin e zhvillimit të tyre, për shkak të humbjes së shpresës, përspektivës përsonale, familjare, institucionale, shoqërore e kombtare, duke u perpjekë ta gjejnë bukën e gojës rrugëve të botës, në vënd që ti kenë mjaftushëm të gjitha këto kushte për ekzistencë në atdheun, vendëlindjen dhe ne familjet e tyre!

Tagrën e paditurise, lakmisë së zhveshur nga karakteri njerëzor, human e social, dëshirave e kërkesave ekstreme, kokëforcisë, mendje madhësisë, shkurtpamësisë, xhelozisë, karierizmit, mos dëgjushmërisë dhe përqarjes mes nesh si shkak i politikës djallëzore të politikanëve tanë, në të gjitha trojet shqiptare, e paguan shume shtrejte populli ynë dhe pasardhësit e tij gjatë jetës!

Pastrimi dhe lirimi i Kosovës nga këto ndotësira të politikanëve tanë nuk mund të bëhet, pa pastrimin e kokës dhe shpirtit, pa ngritjen e edukatës, kulturës dhe vetëdijes së tyre, per mirëmbajtjen dhe ngritjen e zhvillimit të Kosoves dhe mbrojtjen e lirise, shtetit dhe pasurisë kombtare dhe pa ngritjen e vetëdisë sonë që mos ti tolerojmë në pushtet e mos tua japim votën politikanëve ndëtës, zhvatës e tradhtarë të vendit e kombit. I juaj mësuesi Isë

09. 09. 2023

Varësia, pavarësia dhe ndërvarësia janë etapa të zhvillimit njerëzor, të cilat duhet të përjetohen në mënyrë sistematike për ta kompletuar vetën si një përsonalitet i pjekur dhe i aftë që të kontriboi në mesin shoqëror për aq sa merr, po për aq edhe t’i jep rrethit ku jeton e më gjërë. Po nuk u arritë ky synim, diçka nuk ka shkuar në rregull me etapat e zhvillimit njerëzor. Etapa e varësisë vetëm merr nga tjerët, por nuk ka aftësi, pjekuri e as mundësi, edhe tu jap tjerëve , e jo vetëm të merr nga ta.

Etapa e pavarësisë është një shkallë më e lartë e pjekurisë krahasuar me etapën e varësisë, ku aftësitë, pjekuria dhe mundësitë e individit krijojnë kushte për tu pavarësuar individi t’i plotësoi nevojat përsonale nga forcat vetanake i pavarur nga tjerët, por ai pak mundësi ka tu jap tjerëve, aq sa merr nga rrethi. Kjo etapë pjekurie njerëzorer, ngjanë me at, sukses për mu e jo për tjerët. Ky sukses më shumë i dëmton tjerët se sa kontribon tek ta. Me një fjalë shprehur, ky sukses për mu është plaqkë në dëm të tjerëve!

Etapa e ndërvarësisë së zhvillimit njerëzor është etapë më e lartë dhe e fundit e cila i jep mundësi individit t’i jep aq rrethit, sa merr nga rrethi. Ky sukses i merituar dhe i lartë, i ngjanë suksesit për ne, jo suksesit për mua, me një fjalë për aq sa i merr rrethit individi, po për aq ka kapacitet edhe ti jep. Kurë në një shoqëri mbizotëron pjekuria e ndërvarësisë, për aq sa marrish nga tjerët edhe japish, konsiderohet një shoqëri që posedon standard të lartë demokratik, politik, ligjor e kushtetues, human, sociaë, kulturor, shkencor, moral, kombtar e njerëzor.

Shumë largë këtij ideali shoqëror të zhvillimit qëndron shoqëria jonë shqiptare! Uroi nga zemra e nga shpirti që ta ofrojmë sa më afër e sa më shpejtë idealin dhe suksesin e zhvillimit të ndërvarur në mesin e shoqërisë sonë shqiptare! I juaj mësuesi Isë

Të gjitha reagimet:

08. 09. 2015- ripostim

Si ka mundësi tu besohet atyre që na pushtuan, poshtruan, na vranë e na dhunuan, na djegën e na shkatërruan dhe bënë gjenocid mbi ne, dekada e shekuj, që një ditë të jenë shpëtimtarët e kombit tonë dhe të bëhen miqë për ne, pa patur ndoi levërdi të madhe ata për veti?! Asnjë popull i menqur nuk u beson politikanëve të vetë kuisling, marioneta të manipuluar dhe tradhtar të atdheut, po ashtu nuk u beson as armiqëve që janë dëshmuar për armiqësi të vrazhdë, pushtues të paskrupullt, të cilët kanë kryer krime ,dhunime, djegëje e shkatrrime dhe gjenocid mbi ta!

A ka mundësi tu besohet dialogu, marrveshjet e nënshkrimet atyre që projektuan lloj lloj memorandumesh shfarosese kundër shqiptarëve, atyre që naj kanë uzurpuar më tepër se sa 80% të trojeve tona, atyre që shekuj me radhë na e mbollën varfërinë, paditurinë, friken, përqarjen mes nesh, përmes teknikave më monstruoze fetare e politike, ushtarake e policore?! Si ka mundësi që populli ynë ti besoj politikës kuislinge e antikombetare që me sjelljet e veprimet e sajë të verbërta po fundos çdo gjë me vlerë kombëtare e shtetnore në favor të pushtuesëve tanë?!

Si ka mundësi ti besohet kësaj politike e cila është zhytë fund e krye në korrupcion, nepotizëm, krim të organizuar, në prostitucion, amoralitet, në militantizëm partiak dhe në shkatrrimin e vlerave tona kombëtare, kulturore, historike, ekonomike, shëndetësore, juridike dhe arsimore?!

Vërtetë a ka mundësi ti besohej kësaje politike që ka synim ta nxjerrë nga kriza e nga falimentimi shtetin tonë dhe kombin në përgjithësi, i cili është ndarë në gjashtë pjesë, ku katër pjesë edhe sote e kësajë dite janë nënë pushtim, nën poshtrim e nënë dhunim të paparë greko-sllav?!

Lexuesi im i dashur, si ka mundësi ti besohet kësajë gjendje të mbushur përplot anarhi, nëse nuk zavendësohet me ligje të respektueshme demokratkei?! I juaj mësuesi Isë

24. 08. 2023

Të jemi vetëvetja, duhet me qenë pjesë e pandashme e mësuesit familje, e mësuesit shkollë, e mësuesit shoqëri, e mësuesit natyrë dhe e mësuesit jetë. Jeta mësuesja më e madhe mes këtyre mësuesëve. Pa këto pjesë nuk jemi vetëvetja por jemi vetëm një thes i mbushur me mishë e eshtra pa vlerë, që nuk kanë emocion, edukatë, dituri të mjaftushme, për ta ndërtuar unin, idin, egon dhe superegon që nuk treten në mbi unin e tjetrit. Idi apo oqeoni i pafund i dëshirave të njeriut, nëse e ka unin e nështruar nga mbiuni i liderit, kushdo qoftë ai, politik, fetar, e ideologjik, e ka të nënshtruar edhe egon, peshorën e drejtësisë dhe supëregon, vetdijën për rregullat njerëzore që i ka krijuar një shoqëri e caktuar.

Lum për ata njerzë qi i mbajnë të ekuilibëruar apo të baraz peshuar dhe i kanë në duartë e veta frejtë e funksionimit të UNIT, IDIT, EGOS dhe SUPËREGOS, si pjes të pandashme e trupit tonë fizik, psikik, emocional, shpirtëror, intelektual, human, social, moral , kombtar e njerëzor!

Nuk duhet tu besojmë lajkatarëve që të servirën në emër të miqësisë, të cilët premtojnë mrekullira e asgjë nuk realizojnë nga premtimet, të cilët ti rrahin krahtë e të thurin lavde, të cilët asnjëherë nuk janë dëshmuar si miqë të mir e të sinqertë, por janë dëshmuar lajkatar të vërtetë, servil, që serviren derisa ti plotësojnë interesat e veta përsonale, pastaj nuk e qajne kokën per të mirat që ua ke bërë atyre, nuk e qajnë kokën fare për premtimet e dhëna, perkundrazi, bëhen xheloz për të mirat që ua ke bërë dhe për meritat që i posedon.

Lajkatarët dhe servilët të serviren në emër të miqësisë , të lajkëtojnë, të thurin lavde, të premtojnë, t’i rrahin krihtë, derisa ti plotësojnë interesat e veta, pastaj ndryshon çdo gjë nga e para tek e fundit, ate që e kanë premtuar lajkatarët e servilët. Me këtë soj njerzish pakurrizor, butak e shpuzor, nuk është mire të miqasohemi, sepse të lënë në gjysëm të rrugës, kurë ke nevoj për ta, ata ta kthejnë shpinën, sapo ti realizojnë interesat e veta! Ky soi njerzimi e ka qorjentuar organizimin e shoqërisë sonë kombtare, e kane banalizuar fjalën e dhënë dhe besen shqiptare dhe e kanë bërë njeriun një thes me një grumbull mishi e eshtra pa vlerë !

Do ti pysja të gjitha kategorit fetare, politike e intelektuale të njerzëve, se cilës rrugë na qojne sjelljet dhe veprimet e lajkatarëve dhe servilëve që veprojnë si është më keq në mesin tonë duke manifestuar urrejtje, xhelozië, gënjesjhtra, mashtrime e dukuri tjera deviante e mashtruese mes atyre ku jetojnë?! Athu mos na qojne drejtë rrugës së Zotit, që aq shumë po flasim në emër të tije, a mos na qojnë drejtë zhvillimit e perparimit kombtar, a mos na qojnë drejtë ngritjes së humanizmit, edukatës e diturisë, që aqë shumë po belbëzojmë në emër të tyre, apo mos pa na qojnë drejtë rrugës së djallit e drejtë shkatrrimit total, kofshin sa më largë nesh ky soi njerzish me mendime, bindje, besime e ndjenja qoroditëse, të shëmtuara dhe shkatërruse!?

Mëse e domosdoshme është per ne, që në mënyrë sistematike, të bëjmë përpjekje t`i kultivojmë, t`i rrisim, t`i zhvillojmë, t`i kalisim, ti gdhendim e t`i humanizojme vlerat tona shpirterore, emocionale, intelektuale, morale, humane, sociale e kombtare, që t`i tejkalojme pengesat dhe veshtiresite djallëzore të cilat na dalin para si pengesë, për t`i realizuar dëshirat dhe synimet tona njerëzore e kombtare gjatë jetës. I juaj mësuesi Isë

23. 08. 2020- ripostim

Rregullat e kota apo gjepurat thënë më mirë që bazohen në supozime dhe mbështetën në to në mungesë të faktëve dhe argumentëve shkencore, me idenë se qenjet njerëzore në pergjithesi apo popujt të cilëve u takojmë në veqanti, janë kryesishte qenje të mira apo kryesishtë qenje të këqija, unë përsonalisht këto ide i konsideroi gjepura apo rregulla të kota qellim kqija, të pa mbështetura në fakte e argumente shkencore dhe bindëse.

Rregullat e kota apo më mire me thënë gjepurat që bazohen në supozime negative për njerëzimin, në përgjithësi dhe për popujt në veçanti, apo grupe njerëzish që i perkasin kombësive, partive të ndryshme, shtresave shoqërore dhe besimëve fetare, unë kam bindjen time përsonale të dyshoi, të mos bindem, të mos besoi dhe të mos shpresoi asesi në ato supozime dhe ide të pa mbështetura në fakte e argumente bindëse e shkencore.

Për aq sa kam lexuar dhe përvetësuar njohuri deri më tani, nuk kam gjetë prova bindëse e shkencore, se ne kemi lindur në këtë botë si qenje të kqija njerëzore në përgjithësi apo si qenje të këqija përkatëse të një populli në veçanti. Përkundrazi ka ide të mirëfillta se, qenjet njerëzore vijnë në këtë botë si një” leter e paster”, ku gjatë jetës në te shkruhet përvoja njerëzore, e mirë apo e keqe qoftë ajo.

Megjithate këndvështrimet, mendimet, besimiet, bindjet e pikëpamjet pesimiste, ndikojnë negativisht tek miliona e miliona njerzë, po ashtu edhe tek grupe njerëzish që u perkasin popujve të caktuar.

Po më duket se zë vend meritor në këtë shkrim timin, qe po bëhet fjalë për mendimet, bindjet, besimet dhe pikëpamjet e ndryshme ndaj njerëzimit të botës në përgjithësi dhe ndaj popujve në veçanti, ka konsideratë mendimi, bindja, besimi dhe pikëpamja vizionare e Gandit, i cili thot:” Nuk duhet ta humbisni shpresën, besimin dhe bindjen në njerëzimin e botës në përgjithësi dhe në popujtë e ndryshëm n`veçanti, si pjesë përbërse e njerëzimit”.

“Njerëzimi është një Oqean; në qoft se disa pika të Oqeanit janë të ndotura, Oqeani nuk behet i pist”, edhe pse ndoshta nga trazimi i valeve mund te turbullohet pjeserisht!

Është e domosdoshme për ne, që në mënyre sistematike të bëjmë përpjekje t`i kultivojmë, t`i rrisim, t`i zhvillojmë, t’i përsosim, t`i kalisim e t`i humanizojmë vlerat tona shpirtërore, emocionale, intelektuale, morale, humane e kombtare, që t`i tejkalojmë pengesat dhe vështirësite të cilat na dalin para, si pengesë për t`i realizuar deshirat dhe synimet tona njerëzore e kombtare gjatë jetës, që ta meritojmë, besimin, bindjen dhe shpresen e njerëzimit dhe popujve të botes. I juaj mësuesi Isë

21. 08. 2023

Që nga pushtimi i Ilirisë prej Latino-romakëve dhe Heleno-bizantinëve dhe që nga ardhja e sllavëve në Gadishullin tonë Ilirik, nuk kanë pushuar së vepruari teoritë konspirative, raciste e përqarëse mbi baza fetare, politike e regjionale mes shqiptaro-ilirëve, si nga jashtë prej pushtusëve tanë, si nga brenda prej grupeve të ndryshme shqiptaro-ilire! Këto ide konspirative mbi baza fetare, politike e regjionale, i kanë paguar dhe po i paguajnë shumë shtrejtë shqiptarët dhe paraardhësit tanë ilir! E quditshme, edhe pse përjetuam fatkeqësi të mëdha nëpër shekuj e dekada, ende nuk jemi mbush mend rreth kësaj vetëvrasje!

Miku im i qmuar dhe intelektuali Margarit Nilo, sot më ka befasuar me një konstatim të tij për ne shqiptarët, i cili thot: “Shqiptaret rreth 60% e kane perqafu muslimanizmin. Shqiptar, nuk jane ata qe ndiekin fene me tradita arabe”!

Pyetjet dhe përgjigjet e mia pasuan për mikun tim dhe intelektualin Nilo:

Ata që ndjekin fenë me tradita Ruso-sllavo-greke, janë shqiptar apo jo Margarit? E ata që ndjekin fenë me tradita italjane, gjermane, angleze, çka na qenkan?! Sipas kësaj teorie qorre, konspirative, dashakeqe dhe raciste fetare për shqiptarët, po na dilka se në Shqipëri nuk paska shqiptar, në Kosovë poashtu dhe në trojet shqiptare nën qizmën e pushtusëve greko-sllav nuk paska shqiptar, pos 60% turko-arabo aziatik, 20% ruso-sllavo-grek dhe 20% Italjano-gjermano- anglezë!

Me këtë mentalitet racist fetar e me teori të tilla konspirative e kanë vrar dhe po e vrasin vetëvetën shqiptarët që 2 mij vite. Mentalitet i qoroditur dhe racor, fatkeqësisht Margarit Nilo!

Teori të tilla konspirative e raciste mbi baza fetare, politike e regjionale po gjallërojnë ende në trojet shqiptare, të inspiruara nga jashtë prej qarqeve të ndryshme propagandistike antishqiptare, dhe nga brenda prej grupe individësh që kanë ra viktimë e këtyre qarqëve, të shitur për pak pare të pista!

Kurë vritemi ne shqiptarët nga brenda, nuk ka kush të na qanë hallin. Kurë vritemi nga jashtë, ka dikush që mund të na qaj hallin, nëse vërtetë e meritojmë përkrahjen dhe e kemi bërë vendin për përkrahje. Nëse nuk e meritojmë përkrahjen dhe nuk e kemi bërë vendin, duhet sa më parë të mbushemi mend e të punojmë në këtë drejtim ditë e netë, nëse nuk pajtojmë të zhdukemi për ditë e nga pak duke vrarë e shkatërruar vetëvetën! I juaj mësuesi Isë

20. 08. 2013- ripostim

Duhet guxim, vendosmëri, vullnet, dëshirë, dashuri e menquri për ti refuzuar modelet e imponuara të jetës nga ana e politikanëve tanë dhe nga ana e pushtusëve, per ti thyer ato hallka të hekurta e zingjirore që e përcaktojnë mënyren e të jetuarit tonë pa dinjitet, të varfur, të pa shpresë, të nënshtruar e të poshtruar. Mos refuzimi i këtyre modeleve imponuse nga politikanet dhe nga pushtusit tanë, me vetëdije apo pa te pranojmë të jetojmë një jetë primitive, të varfur e të pa dinjitet.

Modeli impoinues i të jetuarit nga ana e politikanëve tanë e ka formatin: mua më takon pasuria, ty varfëria, mua më takon pushteti, ty shërbimi. Mua më takon e drejta e tradhtise kurse ty nenshtrimi e poshtrimi. Mua më takon trimeria, krenaria, liria dhe atdheu e ty të takon lufta, sakrifica, gjakderdhja, torturat, vrasjet, dhunimet dhe ballafaqimi fyta fyt me pushtusin.

Modeli imponimit jetesor ka formatin: Mua me takon ti korri frytet e luftës kurse ty të takon të jetosh me dhembjet e sakrificës që bëre për atdheun e për lirine. Mua më takon e drejta të shkeli mbi gjakun e dëshmorëve, mbi amanetin e tyre dhe të fali pjesë të atdheut pushtusit, edhe pse u mbrojten me gjakun e dëshmorëve të lirise tokat, arat, fushat, malet qytetet, fshatrat, ujrat detrat dhe pasurite toksore e nentoksore. Ti fal ato për teritor ekstra që tu sherbejne kishave ortodokse serbe të cilat janë pushtuar prej shqiptareve nga serbia, kurse ty të takon ta ulish kokën si i marr dhe të më duartrokasish për dhuratat që po ia bëj pushtusit!

Modeli i imponimit jetesore te politikaneve tane ka formatin: mua më takon ti gezoi të gjitha privilegjet në shkollim, në punesim, në udhëheqje të institucioneve edukativo arsimore, shendetesore, ekonomike, juridike, kulturore policore ushtarake e shtetnore dhe të emroi militantë partiak të udheheqin mbi ato institucione, kurse ty të takon ti vesh gishtat në gojë dhe të pohon me kokë e të duartrokasish për këto mrekulli e marifetllyqe, sa mirë po veprojmë!

Për të gjitha këto veprime të modelit imponues jetësor nga politikanët tanë në bashkpunim me pushtusit: mua më takon nderi e krenaria, ty të takon turpi, nenshtrimi, poshtrimi, perulja, vuajtja e varferia! Kjo marrëzi mund të pranohet vetëm te ata njerzë që nuk kanë dinjitet njerzor, që janë servil, butak e pakurrizor, kurse për njerzit normal qe kane dinjitet njerezor, ky model jetesor është totalisht i papranushem, i pështyer dhe duhet rrefuzuar me te gjitha mjetet. I juaj mësuesi Isë

19. 08. 2014- ripostim

Nëse mbështetemi në parimet univerzale të lirisë, pavarësisë, drejtësisë, edukatës, arsimit, shëndetësisë, ekonomisë, tregtisë, turizmit, biznesit dhe në parimet univerzale të mardhënjeve ndërnjerëzore, humanitare e sociale dhe i jetësojmë ato në praktikë, duke u nisur nga individi, familja, shoqeria, institucionet e ndryshme, shteti dhe komnbi, doemos e meritojmë lirinë, pavaresinë dhe bashkimin tonë kombëtar.

Po na munguan parimet univezale të cekura më lartë, nuk e meritojmë lirinë, pavarësinë dhe bashkimin kombetar!

Sa më të virtytshem që jemi me parimet univerzale të përmendura më lartë, si individ, si profesionist, si familje, si shoqëri e institucione të punës, si shtet dhe si komb, po për aqë e meritojmë lirinë, pavaresine dhe unitetin e bashkimin tonë kombetar.

Po që se, në vetëdijen dhe ndërdijen tonë kombëtare, duke u nisur nga individi e deri te kombi në përgjithesi, nuk e mbjellim në ndërdijen tonë faren e parimeve univerzale për të vërtetën, të ndershmën, të drejtën, për barazinë, pastërtinë, të shejten, për dinjitetin, integritetin, moralin, respektin, mirëkuptimin, tolerancën, dashurinë, sakrificën, punën, diturinë dhe shumë e shumë virtyte tjera njerëzore, që kanë të bëjnë me lirinë, pavarësin, unitetin, atedhedashurinë dhe bashkimin kombetar, edhe atë far lirie që e posedojmë, do ta humbim vetevetiu, me fajet dhe gabimet tona, po ashtu edhe tjerët do ta kenë më lehtë të na rrëmbejnë lirinë e pavarësinë nga duartë tona.

Në secilen periudhë të historisë sonë si individ, si familje, si institucione, si shoqëri dhe si komb, i kemi paguar shumë shtrejtë gabimet dhe t’metat tona individuale e kolektive, që nga periudha e Ilirise e deri në ditët e sotme, edhe pse në çdo periudhë historike kemi dhënë martir, heronjë e patriot të pushkës dhe penës. Por krahas kësajë, për qudi patëm dhe ende kemi individ që shkelën e po shkelin mbi gjakun, sakrificen dhe kontributin e atyre, që e bënë të pamundëshmen për vendin, lirin, pavaresinë, unitetin dhe për bashkimin kombetar.

Nëse ne, përmes vetëdijes i dërgojmë ndërdijes sonë mendime që nuk mbështetën në parime dhe virtyte univerzale njerëzore, qoftë si individ, qoft si familje, qoftë si kolektivitet, qoftë si institucion apo si komb, do ti korrim frytet e dëmshme, të pandershme, të turpshme dhe shkaterruese, që janë pasoje e atyre përmbajtjeve të mendimeve, bindjeve, besimeve, pikëpamjeve dhe sjelljeve qe i kemi mbjellë në ndërdijen tonë. Atë që e mbjellim sotë, do ta korrin nesër gjeneratat e ardhshme, së bashku me ne, derisa të jemi gjallë.

Konstatimet që u përmendën më lartë, gjithnjë e më shumë po i dëshmon koha dhe mënyra e të jetuarit tonë individual, profesional, familjar, institucional, shoqëror dhe kombëtarë. Çdo gjë që po na ndodhë si komb, si familje e si individ, si profesionist, si institucione, është pasojë e përmbajtjes së mendimeve, bindjeve, besimeve, pikëpamjeve dhe sjelljeve tona të ndryshme që janë mbjellë thellë dhe programuar në ndërdijen apo në shpirtin tonë.

Çdo gjë që e mendojmë, ndërdija jonë e përvetëson pa dallim e pa ndryshim, qoftë e mirë apo e keqe, qoftë e bardhë apo e zezë, qoft e drejtë apo e padrejte, qoftë e ndershme apo e pandershme dhe qoftë kombëtare apo tradhtare e mendime, bindje dhe besimeve tjera, ku produkt i përmbajtjes së tyre jemi edhe ne sëbashku me sjelljet tona që i bëjmë gjatë jetës. Krahas kësaje e kemi edhe mënyrën e të jetuarit si idvid, si profesionist, si familje, si shoqëri, si institucion e si komb, që do të thot, bëjmë jetë të begatshme apo jo të begatshme, të ndershme apo jo të ndershme, të lirë apo jo të lirë, të pavarur apo të robëruar dhe jetë kombetarisht apo tradhtishtë.

Lexuesi im i dashur ka ardhe koha e fundit që të kemi kujdesë të shtuar dhe vëmendje të përqendruar, se me cilat përmbajtje të mendimëve, bindjeve, besimëve dhe pikpamjeve, vetëdija po i drejtohet ndërdijes sonë, sepse ndërdija është kopshti ku mbillen farat e mendimeve, bindjeve, besimeve dhe pikëpamjeve tona, të cilat lindin, rriten dhe zhvillohen në te, duke naj imponuar edhe veprimet tona, që ato të bëhen sa më parë realitet i këndshëm apo i hidhur gjatë jetës.

Farat që i mbjellim në kopshtin e ndërdijes përmes vetëdijes sonë, mundë të jenë fara që prodhojnë barishta e therra të egra, apo fara që prodhojnë bimë të cilat japin fryte të ëmbla dhe të këndëshme. Per aqe sa kemi kujdese ne kete qeshtje, po për aqe do ta kemi jetën e lumtur, të begatshme, njerëzore, të lirë, të pavarur, të dinjitetshme e kombëtare. I juaj mësuesi Isë

18. 08. 2023

Europerëndimorët ishin të padrejtë ndaj shqiptarëve dhe parardhësve tanë arbëror e ilir, edhe kurë ishim pagan me besim fetar, edhe kurë na imponuan krishterimin katolik e ortodoks, edhe pasi nau imponua besimi musliman e deri në ditët e sotit, padrejtësitë e saj nuk kanë të ndalur, për interesat e veta strategjike në aleancë me fuqitë tjera, në dëm të qështjes sonë kombtare e në dëm të tokave tona! Kush e mendon dryshe këtë qështje, mendoi se e ka gabim.

Disa pyetje drejtuar publikut që shërbejnë për të ndriquar shkaqet e padrejtësive që naj ka bërë europa neve shqiptarëve dhe paraardhësve tanë arbëror e Ilir:

Kurë u pushtue Iliria nga Latino-romakët dhe Heleno-bizantinët, ishim me besim fetar pagan, katolik, ortodoks apo musliman? Kush e pushtoi Ilirinë, aziatikët apo europerëndimorët, në cilin shekull e në cilin vit? Sa shekuj pas pushtimit të Ilirisë u legalizua krishterimi dhe sa na mbajtën të pushtuar perëndimoret e sa aziatikët? Pse perëndimoret i ndajtën shqiptarët në krishten katolik e në krishten ortodoks e pse turqit imponuan fenë e vetë? Trojet shqiptare i coptuan europianët apo aziatikët?

Kongresi i Berlinit ishte në Europë apo në Azi, që i coptoi trojet shqiptare sipas diktatit të Rusisë, me i shpërblyer ardhacakët sllavo-grek me tokat e shqiptarëve? Paqa e Shen Stefanit ishte në Europë apo në Azi, që vazhdoi po ashtu me coptimin e tokave shqiptare në favor të ardhacakëve sllavo-grekë? Paqa e Varsajës ku ishte, në Europë apo në Azi, e cila vazhdoi me coptimin e tokave shqiptare në favor të ardhacakëve sllavo-grek? Konferenca e Londrës ishte europiane apo aziatike, që vazhdoi me coptimin e tokave shqiptare, për ti shpërblyer ardhacakët sllavo-grekë me tokat tona?

Sot Euro-Amerika po ia mbanë krahun Serbisë apo Kosovës, edhe pse e kanë të kjartë se është bërë gjenocid sistematik ndaj paraardhësve tanë Ilir, arbror dhe naj shqiptarëve pasardhës të tyre që 20 shekuj me radhë nga fqinjët tanë pushtues, të shpërblyer me tokat tona nga Europa dhe nga Perandoria pushtuse turko-aziatikët? Shqiptarëve ua kanë thyer boshtin kurrizor dhe i kanë lënë pa kurriz si butak e shpuzor, përmes imponimit të frakcioneve fetare dhe përmes dhunës politike nga pushtusit tanë latino-romak, heleno-bizantin, turko-aziatik dhe nga sllavët orodoks!

Kush e koncepton tragjedinë e shqiptarëve në tjetër këndëvështrim, sidomos nga këndëvshtrimi fetar, sipas mendimit tim e ka tërsisht gabim! I juaj mësuesi Isë

15. 08. 2023

Kjo veti e ultë dhe përbuzëse njerëzore rrjedhë nga klasat e ndryshme harbute politike, shfrytëzues ndaj vegjëlisë si klasë masive e shfrytëzuar. Harbutet dhe harbutëria e tyre dita ditës gjihnjë e më shumë po shtrihet harbutërishtë edhe në trojet shqiptare e më gjërë në mënyrën më të pasjellshme që mund ta bëjnë, në mënyrën më të pagdhendur, më të ashpër, më të vrazhdë, më të rëndë e të egërsuar, pa pikë eukate njerzore, aspak humane, morale e sociale, tërsisht e mbushur me harbutëri!

Harbutët me të gjithë, amo bash me të gjithë po e dmonstrojnë harbutërinë e tyre, pos ndaj harbutëve që kanë mardhënje të mira dhe bashkpunojnë ngushtë mes veti, për ta shtrirë harbutërinë e tyre në gjeografinë shqiptare e më gjërë, aty ku munden e ku u shitet harbutëllaku! Harbutet asku në hapësirën gjeografike shqiptare as në botë nuk gjejnë vëndë që nuk ka nevojë ta zbrazin harbutëllakun e ndjenave, emocioneve, motivacionit, mendimeve, bindjeve, besimeve, pikëpamjeve dhe sjelljeve të veta, të mbushura me harbutëri të egërsuar!

Për ta pastruar botën e brendëshme shpirtërore, emocionale, intelektuale, motivues, bindëse, të besimit, pikëpamjeve dhe sjelljeve të harbutëve nga harbutëria e tyre, është një betej e madhe që mund ta bëj në jetë ndojherë kombi shqiptar dhe politikbërsit që i ka në ballë, është një betej e vështirë, shumë e mundimshme, por dobiprurës për jetën e lirë të qytetarëve, për mbrojtjen e ligjit dhe kushtetutës sonë dhe për shpëtimin e atdheut dhe lirisë së kombit shqiptar që e ka fituar përmes gjakderdhjeve të mëdha nëpër rrjedha të ndrshme historike! I juaj mësuesi Isë

12. 08. 2014- ripostim

Parimi i parë thelbësor është ndrfyshimi, përmirësimi dhe përsosja e mendimeve, bindjeve, besimeve, pikëpamjeve e veprimeve tona, krahasuar me ato të deritanishme, që nuk japin rezultate të mjaftushme, më shumë seq kanë dhënë deri më tani.

Pasi secili prej nesh, secila familje, secili institucion shtetnor e privat, kulturor e shkencor dhe secila shoqëri e secili komb, ka për synim që ti realizoi në një mënyrë apo tjetër, deshirat dhe qellimet e veta. Për ta bërë sa më të mundshëm këtë realizim, në radhë të parë është ngritja e standardeve tona si parim i pare thelbesor, mbi ato standarde të cilat nuk kanë efektë të japin rezultate më të larta për ti realizuar qëllimet që ia kemi parashtruar vetës.

Kur i sqarojmë standardet si parim i parë thelbësor dhe i kuptojmë drejtë ato, se cilat janë të frytshme e cilat jo, standartet e pafrytëshme i zavendësojmë me standarde tjera të fryteshme e më të suksesëshme, të cilat kanë nivel më të lartë që ta ndryshojmë dhe ta ngrisim edhe nivelin e rezultateve tona, drejtë realizimit të dëshirave dhe qëllimëve përsonale, profesionale, familjare, institucionale, shoqërore, shtetnore dhe kombetare.

Secili përson, secila familje, secili institucion dhe secili komb e shtet që synon realizimet e qellimëve të veta, e kanë për obligim parësor ti gjejnë mangësitë, dobësitë dhe tmetat e mendimeve, bindjeve, besimeve, pikpamjeve dhe veprimeve, qe nuk ia deshirojnë vetës, t’i zavendësojnë ato me përparësitë që ua mundësojnë ti arrijnë qëllimet gjatë organizimit të proceseve të ndryshme jetësore.

Sa e sa njerëz, familje, institucione, biznese dhe sa e sa shoqëri kombtare e shtete kanë dështuar për shkak të standardeve të ulta në fushën e të menduarit, besimeve, bindjeve, pikëpamjeve e veprimeve të tyre dhe mos zavendesimi i standardeve të ulta, me standarde më të ngritura, sipas kerkesave të kohës per ti mundësuar vetit realizimin e qëllimëve gjatë jetës.

Të gjithë ata që bëjnë ndryshime në standartet e veprimeve të tyre dhe i zavendësojnë ato me standarde të nivelit më të lartë, kanë krijuar mrekulli të botës gjatë rrugtimit të tyre, me i realizuar deshirat dhe qellimet e veta të parashtruara më parë. Standartet që nuk japin fryte gjatë organizimit të procesit jetësor, janë standarde të nivelit më të ultë, krahasuar me kërkesat e kohës, të cilat duhet zavendësuar sa më parë me standarde të niveleve më të larta që japin fryte gjatë orvatjeve tona,sipas kërkesave të kohës.

Parimi i dytë thelbësor është të bëjmë ndryshime sa më të mëdha në bindjet e besimet tona kufizuese, të cilat na e marrin guximin, vullnetin, deshirën, këmbëngulësinë dhe qendrueshmërinë për ti realizuar me doemos dëshirat dhe qëllimet tona të parapara më pare.

Nese i ngrisim standardet për ti realizuar qëllimet tona dhe kemi besime të kufizuara ndaj tyre apo pak u besojmë, i kemi sabotuar ato standarde, pa e kuptuar fatkeqësinë e sabotazhës. Për ta bërë realitet realizimin e qëllimeve që ia parashtrojmë vetit, më parë duhet ta marrim nënë kontrollë sistemin e besimeve tona duke u dhënë forcë, vullnet, guxim, dashuri dhe kurajo bindjeve dhe besimeve që i posedojmë.

Bindjet e besimet tona duhet t’i përdorim si komanda të pa diskutueshme që na tregojnë se cilat dëshira e qëllime janë të mundëshme e cilat jo, duke formësuar çdo mendim, ide, pikëpamje, qëndrim dhe çdo veprim që e rfealizojmë dhe e përjetojmë praktikishtë gjatë organizimit të procesve të ndryshme jetësore.

Sa më të fuqizuara të jenë mendimet, bindjet, besimet, pikëpamjet dhe veprimet tona, prapa tyre qëndron forca, guximi, vullneti, dëshira dhe dashuria për realizimin e çdo suksesi përsonal, profesional, familjar, institucional, shoqëror, kulturor, shkencor, shtetnor dhe kombetare, i vogël apo i madh qoftë ai.

Parimi i tretë thelbesor është ndryshimi i strategjive tona të veprimit përsonal, profesional, familjar, institucional, kulturor, shkencor, shtetnor e kombtar, për realizimin e dëshirave dhe qëllimeve tona që ia kemi parashtruar vetës gjatë jetës, atëherë kurë strategjive të mëparshme u skadon koha vepimit dhe nuk mjaftojnë më ti përdotim për realizimin e qëllimev tona që i synojmë.

Secili prej nesh duhet ta kuptoi se është e kotë përpjekja t’i ngrisim standartet tona, nëse nuk u besojmë fuqishëm atyre, është e kotë t’i forcojmë e t’i ngrisim bindjet e besimet, tona, nëse nuk i ndryshojmë strategjite e veprimit, nga ato të pa dobishme në ato të dobishme për t’i realizuar dëshirat dhe qellimet tona të synuara.

Ta bëjmë realitet atë për të cilin jemi zotuar dhe e kemi për qëllim ta realizojmë, na duhet të përdorim strategji të reja, më të mira e më të përsosura, të cilat japin me doemos fryte gjatë realizimit të dëshirave dhe qëllimeve tona, duke i lënë anash të gjitha strategjitë e vjetruara të veprimit tonë, të cilat nuk japin fryte.

Strategjia më e mirë e më racionale e veprimit tonë është mbështetja në modelet strategjike të përparuara të atyre që kanë treguar rezultate të lakmuara, duke i modifikuar, persosur dhe përshtatë ato sipas nevojave, mundësive dhe synimeve tona përsonale, profesionale, familjare, institucionale, shtetnore dhe kombetare.

Lexuesi im i dashur, ka ardhë koha që sa më parë t’i ngrisim standartet, ti forcojmë e ti rrisim besimet dhe ti ndryshojmë strategjitë tona, nga ato të vjetruara në ato bashkohore, që t’i realizojmë sa më efektivisht deshirat dhe qëllimet tona,për një jetë sa më njerëzore, sa më të barabart, sa më humane, sa më të drejtë, sa më reale, sa më të begatshme, sa më të lumtur e sa më kombëtare.

I juaj mësuesi Isë

10. 08. 2015- ripostim

Qëllimet, synimet dhe dëshirat tona nuk realizohen pa përdorimin e ndonjë plani strategjik dhe efikas gjatë veprimëve për ti realizuar sa më parë ato që ia kemi vuar vetit për obligim gjatë jetës. Përdorimi i zotimëve që ti realizojmë dëshirat të cilat i synojmë, kërkon aplikim të ndonjë plani strategjik e më të mirë, që i posedon bota njerëzore rreth e përqark nesh.

Strategjitë më të mira për ti realizuar dëshirat tona, mund ti gjejmë tek veprimet e atyre njerëzve qe kanë thyer rekord në realizimin e deshirave të veta. Në fushat e jetës që kemi dëshirë të tregohemi të suksesshëm, ka shembuj të mjaftueshëm të atyre që kanë thyer rekord dhe kanë arritur suksese të mëdha gjatë jetës. Do të thot, rrugën që e kanë trasuar tjerët, neve na mbetët që ta përsosim shembullin në fjalë edhe metej dhe ta adaptojë për veti që ti arrijmë sukseset tona, aty ku edhe e kemi qëllimin si individ, si familjar, si institucion, si politikë e si komb.

Strategji më e domosdoshme për ne, që nga individi e deri te kombi, është të mos mjaftohemi vetëm me dijenin, se çka duhet të bëjmë, pa i bërë realitet në praktikë ato që i dijmë.

Nëse ato që i dijmë nuk i perdorim në praktikën jetësore, asgjë nuk mund të arrijmë, të ndryshojmë dhe të realizojmë diçka në jetë. Përdorimi i planeve e strategjive më të mira për kohën mundësojnë rritjen e fuqive tona të cilat e përmirësojnë dukshëm cilësine e të jetuarit.

Ësht në nderin dhe në favorin tonë përsonal, familjar, institucional, politik, fetar, kulturor, shkencor dhe kombëtar që gjatë veprimëve, të mbështetemi në plane e strategji efektive më të mira për kohën, që i kanë aplikuar njerëzit më të sukseshëm në botë dhe tek ne. Ti adaptojmë ato e ti përsosim që ti realizojmë suksesshëm kërkesat tona të ndryshme gjatë jetës. I juaj mësuesi Isë

8. 08. 2023

Kjo botë, siq po duket bukur shumë është mbushur me njerëz që u përmendën në titull të shkrimit, me mendjemdhej, bajraktaristë, rrahagjoks, lakmitar e karieristë që nuk i përfillin tjerët për rreth tyre, të cilët mendojnë e veprojnë vetëm për interesat e tyre përsonale, të cilat i ralizojnë në dëmë të interesave të tjerëve. Këta njerzë janë primitiv që bijnë ndesh me rregullat parimore që i ka vuar njerzimi, janë shkurtpamës, që nuk shohin më largë se sa i kanë hundët e veta të gjata, janë të pandershëm, që i shkelin parimet themelore etike të rrethit shoqëror ku jetojnë dhe mosmirënjohës ndaj të mirave që ua ofron rrethi!

Prej kategorive të tilla njerzish nuk pritet mirënjohje e falenderime, sepse ata nuk i lejon urrejtja, xhelozija, inati, paditurija, arrognca dhe primitivizmi, të jenë mirënjohës dhe falenderues ndaj atyre njerzeve qe janë e mira e vetit, e mira e familjarëve, farefisit dhe e rrethit ku jetojnë, e mira e institucionëve ku punojnë, e mira e kombit të cilit i shërbejnë me te gjitha mjetet dhe mundësitë që i kanë në dispozicion, e mira e kulturës, artit, e mira e filozofisë , arsimit, shëndetësisë, ekonomisë, drejtësisë dhe e mira e shkencës, pa të cilën nuk ka progres shoqëror, institucional, shtetnor e kombëtarë.

Ata që janë e mira e vetit, familjes dhe e mira e rrethit ku jetojnë e punojn, nuk i mashtrojnë tjerët, nuk i keqpërdorin, nuk u premtojnë rrejshëm, nuk rrahin gjoks para tjerëve, gjëja për mrekullitë e veta që i kanë bërë për tjerët, nuk janë mendje mdhej që nuk i përfillin tjerët dhe që i përbuzin ata, i shfrytëzojnë pamëshirshëm, i malltertojnë, i përulin, i nënshtrojnë dhe i poshtrojnë pa shkas para tjerëve.

Po ne shqiptarët si komb, a jemi mirënjohës ndaj atyre që kontribuan për kombin dhe sakkrifikuan edhe jetën për liri e për Atdhe, a jemi të gatshëm tua mbrojmë nderin dhe kontributin e tyre që e dhanë për lirinë tonë, për mbrojtje të atdheut, për dinjitetin tonë kombtar, apo po shkelim mbi idealet e tyre njerëzore e kombtare?! Sa po e respektojmë familjen e Jasharajve e cila e zu vendin e parë në historinë botërore, si familje emblematike e pashoqe për sakkrificë në mbrojtje të lirisë, të nderit në pragun e shtëpis dhe në mbrojtje të nderit e krenarisë sonë kombtare?! I juaj mësuesi Isë

06. 08. 2023

Mjaftë e kanë përgjakur Kosovën nëpër shekuj e dekada fqinjët tanë pushtues dhe nuk po heqin dorë edhe tani, ta përgjakun dhe tia nxjerrin zemër e mushkeri nga trupi i sajë i dërmitur dhe i pergjakur nga plagët e shumta të luftrave. Athu deri këtu ka ardhë gjendja e mjerë shpirtnore, emocionale, intelektuale dhe motivuse e politikanëve tanë dhe militantëve të tyre, që ta përgjakun Kosovën, edhe njëherë me një luftë civile, njëjtë si pushtuesit e sajë të parreshtur, të cilët e ropën, e shnukën, e dogjën, e prenë e dhunuan, e poshtruan dhe e shkatërruan për së gjalli, siq e zhvatën edhe politikanët tanë për dy dkada me radhë dhe prap po synojnë ta hedhin të njëjtën valle mbi supet e saj të dërmitur e të përgjakur nga armiqtë e vetë ?!

Mos po me duket mua gabimishtë, apo vërtetë jemi bërë e po bëhemi gazi botës duke dëshmuar para sajë dhe para miqëve tanë ndërkombtarë e para armiqëve, se vërtetë jemi shkatërrues të shtetit e jo themelues dhe mbrojtës të tij! Ky zhgënjim përsonal që po e demonstroi përmes mendimeve, bindjeve, pikëpamjeve e qëndrimeve të mia, ndaj realitetit tone të hidhur politik, kulturor, shkencor, arsimor, shëndetësor, ekonomik dhe juridik, a është rrjedhë e përceptimeve reale apo e përceptimeve iluzore, që e përmbysin me kokë të poshtë interpretimin tim të realiutetit i cili po përshkruhej përmes mendimeve të mia përsonale, rreth raporteve tona mes nesh dhe rreth dukurisë së përqarjeve, hasmërive, kundërshtimeve, kacafytjeve, përleshjeve e vrasjeve po ashtu mes nesh mbi baza politike e regjionale?

Është përceptim real apo iluzor i imi, që po me qonë drejtë zhgënimit të thellë e drejtë revoltës, dominimi partiak i nepotizmit në punsim që e ka pruar gjendjen deri aty, sa të hudhen në shporten e plehrave diplomat, titujt e gradat shkencore dhe specializimet e trajnimet e ndryshme profesionale, që si merr para sysh far nepotizmi i qmendur gjatë punësimit duke i favorizuar vetëm militantet e vet partiak dhe familjarët , farefisin dhe miqtë e ndryshëm! Përhapja e korrupcionit në të gjitha poret e jetës në Kosovë, krimi i organizuar dhe i politizuar në politikë, në kulturë, në shkencë dhe rreth emrimit të kuadrave nëpër poste të ndryshme në fushën e ekonomis, shëndetësisë, arsimit dhe drejtësisë?

Është përceptim real apo iluzor i imi, që po më qonë drejtë zhgënjimit dhe revoltës përceptimi i kapjes së shtetit, gjykatave, prokurororive dhe administratës shtetnore. Përceptimi i tradhtisë që po i bëhet shtetit e popullit përmes disa mjetëve të informacionit që u shërbejnë qarqeve të ndryshme propagandistike antishqiptare, si TV KLAN i Kosovës, duke u shërbyer përqarjeve e hasmërive mes nesh, së bashku me disa analistë politik që janë ra viktimë e këtyre qarqeve negative propagantistike antishqiptare, për pak pare të pista, për të dëshmuar varfërinë e tradhtinë e vetë të programuar në kokën e tyre!

Si në Kosovë e si në Shqipëri, i ekmi punët për mrekulli, apo si është më keq e si është më zi?! Luje vallen luje Kosova jonë martire dhe ti mëmë Shqipëri, sëbashku me politikanët tuaj, që të kanë pruar në këtë gjendje, mbushur plotë gëzim e lumturi! I juaj mësuesi Isë

05. 08. 2018- ripostim

Dialogu në fjalë me Serbinë, i filluar si “teknik” në Bruksel, dalëngadalë Qeverinë e Kosovës e futi në një qorr sokak, duke e shnderruar dialogun teknik në dialog të nxehtë politik me xhelatin e Ballkanit, posaqerisht me gjelatin e shqiptarëve e ashtuquajtura Serbi fashiste, i cili vështirë se do të përfundoi pa pasoja tragjike për vendin e për shqiptaret!

Serbia në fjalë përmes dialogut me Kosovën, ka avancuar me hapa të shpejtë drejtë anëtarësimit në BE, kurse në anën tjetër ajo Kosovës i ka dizajnuar se bashku me Europën ndarjen territoriale përmes të ashtuquajturit “Asociacion” i komunave me shumicë serbe dhe përmes ekstra teritorit në favor të kishave ortodokse shqiptare të uzurpuara me dhunë prej shqiptarëve ortodoks nga bandat serbe, me rastin e pushtimit të Kosovës nga Serbia gjenocidale.

Pala serbe dialog pas dialogu me palën kosovare, po e imponon shtrirjen e agresionit të saj politik, përmes bandave të ndryshme serbe, mbi shtetin e Kosovës në pjesën e veriut të saj. Raundi final i bisedimeve mes palës kosovare dhe asaj serbe në Bruksel, sipas të gjitha gjasave mundet me rezultuar me ndarjen finale, gjegjësisht me humbjen përfundimtare të pjesës veriore të Kosovës dhe humbjen e dy asetëve kombtare strategjike të shtetit Kosovar,Trepçën dhe Liqenin e Ujmanit!

Nese e humbim veriun e Kosoves ne dialog me Serbinë, pasojat do të jenë të pariparueshme për Republikën tonë, sepse në të gjitha komunat serbe në brendi të Kosovës, në vend të mbishkrimit “Republika e Kosovës”, po legjitimohen ditaditës mbishkrimet e vendosura të Republikës së Serbisë, madje edhe në çirilicë, me të gjitha simbolet e shtetit serb, mbushu me flamuj të saj cep më cep veriun e Kosovës, posaqërisht në komunat me shumicë serbe, pa asnjë mbishkrim apo simbol të shtetit të Kosovës, duke shkaktuar edhe një prerje tjetër cezariane të territorit që i takon shtetit kosovar ligjërisht, moralisht e politikisht, i cili është fituar me luftë e gjakderdhje të mëdha nga populli shqiptar!

Në fund të gjitha këtyre “marifeteve” qe ndodhen e do të ndodhin mes qeveritarëve tanë e atyre serb, popullatës shqiptare do t`i mbetët të përgatitet prap si më parë, për të papriturat tjera nga pasojat e këtij dialogu, i cili do të prodhojë destabilitet e pasiguri totale per shqiptaret ne ballkan. Ngase, pas perfundimit të dialogut dhe finalizimit të marrëveshjes së Brukselit, strukturat kriminale të shtetit serb do të veprojnë lirshëm e të papenguar nga askush në territorin e veriut të Kosovës, për ta aneksuar atë pjesë, me ia bashkangjit Serbisë.

Policia e Kosovës, do të jet ajo që do të sfidohet përherë nga këto struktura paralele e kriminale, të cilat do të inskenojnë përmes genjeshtrave e shpifjeve si modalitet i sllav, pasigurinë e tyre nga “sulmet” gjaja të shqiptarëve, për të kërkuar kthimin e forcave policore serbe në këtë pjesë.

Veprimi i strukturave kriminale serbe, do të jetë një motiv shtesë për qëndrimin edhe për një kohë të gjatë të ushtarakëve ndërkombëtar, KFOR e EULEKS në vendin tonë, të cilët haptas po i favorizojnë e po i trimërojnë strukturt paralele në fjalë.

Lexusi im i dashur, tradhëtia e vendit nga politikanët tanë dhe tradhtia e idealit të dëshmoreve, në mënyrën më primitive nga ata. Shitja e pjesëve të atdheut dhe shkelja mbi gjakun e amanetin e çlirimtarëve, mbi gjakun e afër 15 mijë shqiptarëve, viktima të pafajshme të luftës së fundit në Kosovë dhe shkelja mbi moralin e dhunimit të 20 mij femrave shqiptare, në mënyrë “moderne”, janë dyfishi i tradhtisë! I juaj mësuesi Isë

3. 08. 2018- ripostim

Edhe pas shumë tragjedive që naj sollën gjakatarët serbë, prapë po na dalin në sipërfaqe shqipfolës, që janë të gatshëm për ripërtëritjën e “kumbarisë” me gjakatarët e Serbisë, duke propozuar “traktate paqeje” në dëm të popullit të Kosovës, në dëm të teritorit të saj dhe në dëm të organizimit të brendshëm të shtetit, në kundërshtim me vullnetin e popullit!

Ata që sot po vrapojnë pas një “kumbarie” të re, si pala dialoguse e Kosovës, disa mjete të Informacionit”, disa analistë politik, dhe disa biznismen, vazal të kësaj kumarie me vrasësit tanë, me dhunusit e femrave shqiptare, nuk i kanë zëmrat e përvëluara nga terrori e gjenocidi serb, por janë profiter të luftës çlirimtare, të cilët u pasuruan para luftës, në luftë dhe pas saj, të cilët u bënë multimilioner duke i tradhtuar idealet e dëshmorëve dhe të rënëve për të ardhmën e kombit shqiptar, jasht “bashkëjetesës” e jashtë kumarisë, me serbët e me Sërbinë.

Normalizimi i mardhënjëve Kosovë-Sërbi, pa përmbushjen e asnjë kushti nga ana e Serbise ndaj Kosovës, jo vetëm që është anti njerëzore, anti humane e anti civilizuse, por është edhe tradhti kombëtare nga ana e politikanëve tanë, nga ana e palës dialoguse, nga ana e mjeteve të informacionit, analistëve politik dhe nga ana e biznismenëve, marioneta të shitura për pak pare të pista, të cilët po lëshojnë pe ndaj xhelatit të shqiptarëve, ndaj Serbisë fashiste.

Veprimi i politikanëve tanë të vërbuar, palës dialoguse, veprimi i mjeteve të informacionit, sidoms Klan Kosova, veprimi i analistëve politik të pa aftë fare dhe veprimi i disa biznismenëve të harlisur pas përfitimeve prrallore, pa kurrfar merit në dëm të Kosovës, shtetit të sajë dhe në dëm të interesave tona kombtare, në raport me Serbinë e fqinjët tanë pushtues, lënë pak për të shpresuar, të mos hem aspak për një paqë të qëndrueshme në rajon, për shkak se shqiptarët nuk e dëshirojnë më një “bashkjetesë” të nështruar e poshtruar me serbët, malazezët, maqedonët dhe me grekët!

Kjo dukuri e politike vëndore shqiptare dhe ajo ndërkombtare, nuk ka të bëj fare me drejtësinë, me humanizmin, por më tepër ka të bëj me shperblimin që po i bëhet shtetit gjakatar Serbë, ka të bëj me amnistimin e krimëve e gjenocidit që e ka bërë në Kosovë Serbia fashiste dhe ka të bëj me synimin që t`i shpërblej fqinjët tanë me teritore tjera të Kosovës, edhe përkundër gjakderdhjeve të mëdha që ua shkaktuan shqiptarëve fqinjët tanë serbo-sllav e grekë, sidomos Serbia dhe Greqia, pa i harruar edhe malazezët e maqedonët për krimet e tyre.

Marrëveshjet eventuale mes xhelatit e viktimës, nuk paraqesin kurrfarë zgjidhje të problemit serbo-shqiptar, perpos barazimit të viktimës me xhelatin, duke lënë të hapur derën e konflikteve të reja serbo-greko-sllave me shqiptarët!
Këto gabime tragjike do t’i vuajnë pas një kohe të shkurtë gjeneratat e ardhshme të Kosovës dhe trojeve tjera shqiptare, duke u përballë prap me dhunën e terrorin serbomadh dhe hegjemonizmin greko-sllav.

Shtrirja gjeografike e Serbisë së sotme në shtetin e Kosovës, i gjason “Rripit te Gazës” mes trojeve shqiptare, i cili nesër jo vetëm që do të prodhojë konflikte ndëretnike mes serbëve e shqiptarëve, por do ta bëjë të pa mundur realizimin e ëndrrës së shqiptarëve për bashkim kombëtar.
Nën “petkun” fetar, u fuqizuan, po fuqizohen dhe po sllavizohen ish kishat e Manastiret e shqiptarëve ortodoks nga serbët, sllavët e nga grekët në ballkan. Po ashtu në emër të këtyre kishave po grabiten tokat e shqiptarëve nga ana e popadikave serbe, duke e legalizuar sistematikisht nocionin “Kosovo i Metohija” para bashkësisë ndërkombëtare.

Vetem Manastiri i Deçanit ka zapuar mbi 70 hektarë tokë të komunës së deçanasëve dhe toka private të shqiptarëve me bekimin e gjykatës së Kosovës e politikanëve të saj dhe nën patronatin e UNESCOS, përkrahur padrerjtësisht palën sllave e greke nga ndërkombtarët, Europa plakë. SHBAë Mos te flasim për kishat e manastiret tjera në Kosovë, të uzurpuara padrejtësisht e të sllavizuar nga serbët, që synim e kanë sëbashku me politikën serbe ta dërmitin e ta devalvojnë shtetin e Kosovës!

Përderisa politkanët e Kosovës po bëjnë “luftë” mes veti për pushtet në këtë gjysëm shtet, Serbia po përkujdesët për shtrirjen gjeografike dhe gjeopolitike të saje në Kosovë. Serbët e Kosovës, në saje të politikës së verbët shqiptare, me ndihmen e Serbisë dhe perkrahjen e nderkombtarëve, si asnjëherë më parë, e kanë të drejtën e “Vetos” në Kuvendin e Kosovës dhe janë bërë hisetarë në të gjitha asetët kombëtare të shtetit, të cilin nuk e njohin dhe nuk e pranojnë si shtet të tyre! I juaj mësuesi Isë

2. 08. 2023

Nuk ka krenari më të madhe, se sa ti reflektosh vlerat tua përmes veprave praktikikisht. Po ashtu nuk ka shëmti më të neveritshme e turp më të madh kurë praktikishtë dëshmohesh me antivlera, edhe përkundër fjalëve demagogjike që fshihesh pas tyre si një përson i vlefshëm.

Madhështitë, i bënë përsoni i madhërishëm, shëmtitë përsoni i shëmtuar . Këta dy përsona gjendën brenda nesh, nëse japim përparësi, përkrahje, vlersim e mirënjohje përsonit të vlefshëm, ai përson do të na komandoi gjatë jetës. Po ashtu do të na ndodh, nëse e përkrahim përsonin e pavlefshëm brenda nesh, ai do të na komandoi.

Brenda shumicës së politikanëve tanë bëjnë pjesë shumë përsona në botën e tyre shpirtërore, emocionale, intelektuala, morale, sociale, humane, kombtare e njerëzore, pos përsonit të madhërishëm e të vlefshëm, sepse këta i kanë dhënë përparësi, përkrahje, vlerësim, e mirënjohje shumë përsonave brenda vetës, nga të cilët edhe komandohen barbarishtë e me arrogancë, si përson i shëmtuar i korruptuar i pandershëm i kriminalizuar, vrastar, lakmitar dhe si tradhtar.

Politikanëve tanë është vështirë tu besosh, sepse shumica prej tyre, të mos them të gjithë janë përsonalitete të shumfishta, ku bëjnë pjesë brenda tyre djalli e i biri e djallit, bënë pjesë sfinga e gjallë gjysëm njeri e gjysëm kali, gjysëm peshkaqen e gjysëm balenë, sa që nuk ka mundësi njeriu tu besoi, janë shqiptar apo baloza të zi! Fjalët e tyre nuk përputhen kurrësesi me sjelljet, që i bëjnë gjatë jetës. Fjalët që i thojnë ata, janë maska të zbukuruara mirë, për mashtrimin e tjerëve dhe për ta maskuar shumfishin e përsonalitetit të vetë para publikut.

Është e madhërishme dhe vlerë e madhe ta shprehish praktikishtë vetën se kush je, përmes punës e djersës së ballit, përmes dijës e nderit, përmes mirënjohjes, respektit e dashurisë ndaj tjerëve, përmes drejtësisë e humanizmit, përmes besës, moralit, atëdhedashurisë dhe përmes vullnetit, guximit e sakrificës për liri e për atëdhe. I juaj mësuesi Isë

Agjensia e lajmeve IBNA, pyet profesorin e njohur të historisë BUXHOVIN: A mund të involvohet edhe Shqipëria në arritjen e një marrveshje finale mes Kosovës dhe Serbisë?

30. 07. 2019- ripostim

“Shqipëria nuk mund të involvohet në marrëveshje mbi konceptin e Ramës, që shteti i Kosovës të sakrifikohet në emër të “bashkimit” me Shqipërinë, që disa komuna t’i bashkohen Shqipërisë e të tjerat Serbisë. Po e ritheksoj edhe një herë: Tirana duhet të mbështesë sovranitetin shtetëror të Kosovës, pa u përzie në pazaret me Beogradin. Tirana zyrtare duhet ta dijë se formula e bashkimit kombëtar, që po përdoret me folklorizëm, duhet të zëvendësohet me unionin e mundshëm të dy shteteve shqiptare në Ballkan, si shprehje e vullnetit demokratik të të dy shteteve dhe në përputhje me interesat e BE-së, SHBA-ve dhe NATO-s dhe assesi ndryshe”, J. BUXHOVI.

Ky është një leksion i mirë për Kryeministrin e Shqiperisë Edi Rama, për Baton Haxhiun që karrabëthet me propagandë në favor të kësaj inisiative përmes TV Klan Kosova, duke e bindur edhe presidentin HashimThaqi, që të jetësohet ndarja e Kosovës mes Shqipërisë e Beogradit! Ky është një leksion i mirë edhe për misionarët shqiptar të paqës, në Shqipëri e në Kosovë, që po i shërbejnë politikës defanzive të Kryeminstrit Rama, në dëm të teritoreve të Kosovës dhe në dëmë të shtetësisë së sajë!

Heshtja ndaj synimeve kontrabanduse me teritor të vendit dhe me asetet e pasurise kombtare qe po i synojne trradhtaret se bashku me fqinjët tane pushtus, ne emer te “bashkimit” të disa komunave me Shqipërin, është vetëvrasje për Kosovën, shtetin dhe popullin e sajë . Keto synime djallëzore duhet shafitur për toke me të gjitha mjetet, nëse nuk deshirojmë të na cungohen edhe metej pjesë të trojeve tona, siq nau kane cunguar përherë nëpër dekada e shekuj, falë matrapazëve të atdheut. Pjestë tona të atdherut që kanë mbetë nën qizmen e fqinjëve tanë pushtues, duhet rimarr e jo të japim edhe pjese tjera. Dhënja e pjesëve tjera të atdheut tonë është e barabart me një tradhti të kulluar kombtare. I juaj mësuesi Isë

29. 07. 2015- ripostim

Të gjitha problemet që po i ndodhin botës natyrore dhe asaj shoqërore, botës përsonale, familjare e kombetare, janë pasojë e mënyrës së mendimëve, bindjëve, besimëve, pikëpamjëve e mënyrës së sjeljeve tona të ndotura.

Fatkeqësite e mëdha natyrore, luftrat e pergjakshme në mes njerëzeve, numri gjithnjë e më i madh i të pa strehëve mbi kokë, vdekshmëria e madhe e njerëzve nga smundjet e ndryshme e nga varferia, deficitet e shumta buxhetore, shkaterrimi i ekosistemëve, vrasjet kriminale, trafikimi i qenjëve njerëzore, drogimi me substanca narkotike, trafikimi i droges dhe prostitucioni, janë pasoj e ndotjeve tona shpirtërore, emocionale dhe intelektuale, që po na qojnë drejtë shkatërrimit të kësaj bote.

Papunësia, korrupcioni, uzurpimi dhe keqpërdorimi i pasurisë shoqerore e kombetare, nepotizmi në punsim, krimi i organizuar në fusha të ndryshme jetësore, ndarja mbi baza fetare, politike regjionale e ndarja mbi baza kombetare dhe shumë e shumë dukuri tjera negative që na qojnë drejtë shkatërrimit të kësaj bote, janë pasojë e ambientit tonë të ndotur shpirtnor, intelektual, emocional dhe pasoj e mënyrës se sjelljeve tona të ndotura.

Derisa ta kuptojmë secili prej nesh, se në radhë të parë duhet pastruar, filtruar, ndriquar e përsosur ambientin tonë shpirtëror, intelektual, emocional, social, human, moral, kombtar e njerëzor, duke u fokusuar në këtë drejtim të na ndihmojnë edhe familja, shkolla, rrethi shoqëror, literatura, mjetet e informacionit, revistat dhe rrjetet sociale, do të jenë të kota përpjekjet tona ta pastrojmë ambientin natyror, shoqëror dhe atë kombtar!

Derisa shumica nuk ia imponon pakicës të pastrohet sa më parë nga dryshket e veta, do ta pësojmë edhe më shumë ndotjen dhe shkaterrimin e ambientit personal, profesional, familjar, institucional, natyror, shoqëror, human, social, moral kombëtar e njerëzor, në mënyre zingjirore duke ndikuar njëra palë në tjetrën.

Edhe natyra, edhe shoqëria, edhe shtetet, edhe institucionet, edhe kombet, edhe familjet dhe individët, kanë ra në pikë të hallit dhe në gazep të madh, nga sjelljet e ndotura e shkatërruse të njerëzve të kësaje bote.

Ka ardhë momenti i fundit që të shpëtojmë nga ndotjet tona shpirtnore, intelektuale dhe emocionale, që secili prej nesh të merr iniciativë dhe përgjegjësi përsonale, që ta pastroj ambientin e vetë shpirtnor, emocional e intelektual, brenda mundësive nga ndotjet e ndryshme që naj sjellë mënyra e të jetuarit tonë, si rezultat i mënyrës së mendimeve, bindjeve, besimeve, pikëpamjeve dhe sjelljeve tona. I juaj mësuesi Isë

28. 07. 2023

Akterët e armiqësisë serbo-sllave e greke i kanë bërë kërditë ndaj popullatës ilire, arbërore e asajë shqiptare, duke filluar nga fillim shekulli i tetë e deri ne ditet e sotit, pa heq dorë për asnjë qast prej krimeve të veta dhe nuk kanë të ndalur krimet e agresioni i tyre. Edhe pse kishte shumë herë dialog mes Serbosllavëve e grekëve, përpjekjet ishin të kota që dialogu të përfundoi në favor të viktimës shqiptare dhe paraardhësve të tyre arbëror e iliro-pellazg, siq jane edhe sotë ka bëhen bisedime duke përfunduar në dëm të shqiptarëve e në favor të xhelatëve të tyre serbo-sllav e grekë me ndihmën e europës plakë e shelafe!

Miqtë ndërkombtar të Serbisë, siq është Rusia, Kina dhe Europa, për asnjë periudhë historike nuk kanë treguar veprim të paanshëm mes serbo-sllavëve e grekëve dhe mes shqiptarëve, duke vepruar skajshmërisht në dëm të shqiptarëve e në favor të serbo-sllavëve e grekëve, duke i shpërblyer ata me tokat tona, edhe pse na vrisnin, na përzinin me dhunë nga trojet e shtëpitë tona, na dhunonin e na poshtronin para syve të botës!

Këta miqë ndërkombtar të Serbisë, janë armiqë të Kosovës, të Shqipërisë e të shqiptarëve në përgjithësi apo jo?! Borel e Lajçak përfaqësues të Europës, ambasadori Hill në Beograd, përfaqsuesi amerikan Grenell dhe Eskobar po punojnë për favore të Kosovës apo për favore të Serbisë?!

Miqtë ndërkombtar të Kosovës nuk punojnë kurrë në dëm të sajë e për favore të serbo-sllavëve e grekëve! Nëse qëndron ky konstatim, pas cilëve miqë po fshihet opozita kosovare, me Memli Krasniqin, me Amir Abdigjikun, me Ramush Haradinajn në ballë dhe me do klinca që i ka çitë populli në opsajt përmes votës së vetë?!

Mos ndoshta pas atyre miqëve ndërkombtar amerikano- britanez e gjerman që e bombarduan Serbinë dhe na shpëtuan nga kasaphanja e Millosheviqit, që digjte e piqte dhe shkatrronte e plaqktitëte çdo gjë që gjente përpara në trojet e Kosovës, apo pas atyre “miqëve” që po e favorizojnë Serbin e serbët në dëm të qështjes sonë kombtare, me tendencën e ndarjes së veriut të Kosovës, Liqenit të Ujmanit dhe Gjigantit Trepça, për ta pamundësuar ekzistencën e shtetit të Kosovës dhe popullatës së sajë, sipas apetiteve të Serbisë e Rusisë?!

Që nga mbreteria serbe me car Dushanin, car Llazarin e carët tjerë serbo-sllav, në fillim të shekullit të 8 e këtej, që nga Serbija e parë e deri të e dyta, që nga Jugosllavia titiste e deri të Serbia millosheviqiane dhe Serbija e pasuseve të Millosheviqit, ne shqiptarët u premë e u vramë, u masakruam e u dogjëm, u ndjekëm e përndjekëm dhe prapë fuqitë e mëdha na detyruan e po na detyrojnë të bashkëjetojmë me xhelatët tanë sllav e grek dhe ti stimulëjmë prap ata me tokat e pasuritë tona toksore e mbitoksore!

Pra, është e njëjta bashkësi ndërkombëtare që nga Evropa plakë, Rusia dhe Kina e deri të Europa e ditëve të sotme sëbashku me Borellët, Lajçakët, hillët, grfenellët dhe esko-barët, që po e detyrojnë viktimen shqiptare të lëshoj pe, në dëm të vetin e në favor te xhelateve serb, malazez, maqedon dhe atyre grek, duke ua përseritur shqiptarëve masakrat nga dy e tri herë brenda një shekulli!

Dietarët kanë thënë: “Ata që nuk mësojnë nga fatkeqësitë, u përseriten prapë ato”!

Është e pamundeshme të mos e akuzosh dhe të mos e urrejsh ate që ka ushtruar dhunë, vrasje e gjenocid ndaj teje në mënyrë sistematike, pos nëse je tradhtar! Mekati më i madh është atëherë kurë nuk mësojmë prej gabimeve tona që naj kanë sjellë fatkeqësitë, u besojmë të pabesëve që na kanë ra thikë pas shpine, na komndon lakmia e qoroditur e cila po na bënë horë para botës, nuk i shuajmë ndasitë partiake e religjioze mes njëri tjetrit dhe nuk e heqim vesin e urrejtjes, kundershtimit e hasmërisë mes veti.

I juaj mësuesi Isë

26. 07. 2023

Derisa gjejnë përkrahje në mesin e shoqërisë sonë dinakët, egoistët, cinikët, hipokritët, arrogantët, të pabesët, të korruptuarit, nepotistët, zhvatësit, organizatorët e krimeve të ndryshme në ekonomij, shëndetësi, arsim, drejtësi e gjetiu. Derisa të heshtim dhe qëndrojmë duarkryq para veprave të ndyra, kriminale, antikombtare, amorale, korruptive e tradhtisë së akterëve të ndryshëm, jo vetëm që nuk do t`i zgjidhim kurrë problemet tona kombtare dhe problemet e ndryshme të brendëshme organizative , por përkundrazi edhe mëtej do të thellohen, përhapen dhe do të përkeqësohen ato!

Nuk zgjidhen propblemet tona përsonale, familjare, institucionale, politike, fetare, kulturore, historike, shkencore, shtetnore dhe kombëtare, me përkrahjen e përsonaliteteve politike, intelektuale fetare, të cilët janë dëshmuar me vesin e dinakerisë, cinizmit, hipokrizisë, arrogancës, egoizmit dhe tradhtisë, përkundrazi ato rriten e shumohen në saje të veprimtarise së tipave mbushur përplotë me vese e t’meta nga më të ndryshmet e nga më të ultat, nëse vazhdojmë ti përkrahim e ti vejmë në ballë përmes votës sonë.

Me këtë nivel të paekuilibruar njerëzor të disa politikanëve, intelektualëve e klerikëve fetarë, të cilët më shumë i marrim sesa i japin shoqërisë sonë, më shumë shkatërrojnë se sa e ndërtojnë vëndin dhe nuk janë aspak mirënjohës që marrin gjatë jetës më shumë nga tjerët, se sa u japin atyre, duke mbizotruar lakmia e shëmtuar, egoizmi i pasocializuar, mos respekti i përgjegjsive të marrura në vendin e punës, në udhëheqjen e një institucioni ekonomik, shëndetësor, arsimor, juridik, kulturos, shkencor e fetar, nuk pritet asgjë e mië nga ta.

I juaj mësuesi Isë

24. 07. 2018- ripostim

Këto fjalë të thëna e të cituara shpeshëherë përmes vargjeve të ndryshme poetike e historike e përmes këngeve, janë fjalë mburrje e vetëmashtrimi dhe shumë fjalë tjera të zbrazta si këto, mbushur përplotë mburrje e krenari të rrejshme, përmes të cilave rrahin gjoks në të thatë mendjemdhejtë e mendjelehtët, edhe pse të gjithë pushtuesit tanë të vjetër e të rinjë, jo vetëm që na kanë tremb e po na trembin, por na kanë shkaterruar, na kanë vrarë e masakruar!

Na kanë dhunuar e poshtëruar, na kanë përqarë e coptuar, na kanë përzënë me dhunë, na kanë djegë e shkrumuar shtëpi e kafshë të gjalla dhe njerzë poashtu, e na kanë hudhë për sëgjalli nëpër puse dhe mbi 80% të trojeve tona i kanë pushtuar dhe po na gjakosin sa here po u tekët që të zgjerohen sistematikisht drejtë asaj copze të Shqipërisë së mjerë që na ka mbetë!

Miku im poeti i shquar Tahir Bezhani, me thonte në një koment rreth shkrimeve të mia të kësaj natyre: “E drejta kurë thuhet, shpeshëherë të dhemb, por duhet edhe të mbush mend. Na kurrë nuk u mbushem mend as kur e pësuem rëndë. Edhe pas kësaj luftës së fundit, kinse u çliruam, desh shpuan gjoksat disa „gjeneralë“ me mburrje se çliruam vendin… Ja se si po na vijnë punët me këta mburraveca…! Ti je idol i realitetit mësuesi Isë. Rrespekt qëndrimëve tuaja intelektuale e njerezore”!

Edhe nëse nuk mund të ballafaqohemi me forcat e ndryshme pushtuse, që po synojnë sistematikishtë të na pushtojnë vendin, të na burgosin, turturojnë, vrasin e të na përzënë dhunshëm nga trojet tona që të mbesin ato pa shqiptar dhe ti kolonizojnë me kolon serbo-malazezë, maqedono-bullgar dhe me grekë, nuk është aspak mirë nga ana e jonë, të përtypemi sikur dele e të qëndrojmë të heshtur e e duarë kryq, siq përypen delet para kasapit!

Nuk është mirë të përtypemi si delet para kasapit, edhe në ato momente kurë na hyn hasmi në trojet e konaqet tona, edhe kurë naj turturon, poshtronë djem e vajza, gra e burra dhe naj vretë para syve tanë e na përzen nga shtëpitë tona, duke na dhunuar e poshtruar, sepse jeta e dhunuar dhe e poshtruar është më e keqe dhe më e vështirë se vdekja. I juaj mësuesi Isë

22. 07. 2023

Atyre që u mungon ndjenja e mirënjohjes ndaj kontributit të tjerëve, mes të cilëve jetojnë e gjallerojnë, atyre që u mungon ndjenja e faljes, tolerancës, mirëkuptimit dhe ndjenja e kontributëdhënjes për vetëvetën, për familjen, për rrethin ku jetojnë dhe për vendin ku punojnë, dëshmojnë kjartë se nuk e kanë të formuar, të gdhendur e të kultivuar, sa e si duhet sistemin e të jetuarit me nderë, me dinjitet, me optimizem, me respekt e me dashuri gjatë jetës mes njerzëve, duke dëshmuar vetën me mosmirënjohje, arrogancë, gënjeshtër, egoizëm e amoralitet.

Mosmirënjohesit, arrogantët, gënjeshtarët, egoistët dhe amoralët njihen kjartë me veprimet e veta destruktive, që sjellin telashe e kokëqarje në familje, në vendin e punës, në rrethin ku jetojnë e veprojnë, duke keqperdor pozitën, profesionin dhe përgjegjësinë që e kanë, në mënyren më banale e më antinjerëzore.

Kjo kategori njerzish jo vetëm që nuk kanë ndjenja të mirëkuptimit, tolerancës, bashkpunimit me tjerët dhe ti falin ata për ndoj gabim të mundshëm e të paqëllimshëm që e bëjnë ndaj tyre, por rebelohen e hakmerren në mënyrën më të egër shtazarake të mundeshme!

Akterët e përmendur më lartë, jo vetëm që nuk kanë ndjenja për të falë e për të mirëkuptuar, por ata nuk kanë ndjenja as për të dhënë kontributin e vetë në rrethin ku jetojnë, por përkundrazi ata zhvatin e shkatërrojnë çdo gjë që gjejnë përpara, të presin në besë, shpiunojnë tek hasmi, bashkpunojnë me hasmin, tregtojnë e bëjnë tugjarllak me pjesë të atdheut e me pasurinë e kombit dhe e shkaterrojnë tërsisht shtetin dhee atedheun ku jetojnë.

Shoqërisë njerëzore që i mungojnë mirenjohësit, falësit, tolerusit, mirëkuptusit, bashkpunusit, të moralshmit dhe kontributëdhënësit, në skenën e sajë politike, institucionale, kulturore, shkencore e fetare, në atë shoqëri mbizoteron korrupcioni, nepotizmi, krimi i organizuar politik, ekonomik, shendetesor, juridik , arsimor, kulturor e fetar dhe mbizotronë përqarja, hasmëria dhe vëllavrasja. I juaj mësuesi Isë

21. 07. 2021- ripostim

Ata që mendojnë, binden, besojnë e formojnë pikepamje dhe veprojnë duke u mbeshtetur mbi kendveshtrimin simpatik, antipatik, mbi kënvështrimin e interesit përsonal, karierist, familjar, miqësor, partiak e këndëvështrime tjera iluzore, e kanë dënuar vetën të jenë sa më largë të vërtetës, të drejtës, humanës, socialës dhe njerëzorës, sepse këndvështrimet në fjalë, jo vetëm që e deformojnë realitetin por edhe hudhin ashkla zjarri dhe përqarje mes njerzëve, familjarëve, grupeve të ndryshme shoqërore, mes një kombi dhe kombeve mes veti, gjatë përpjekjes për të ardhur sa më afër të vërtetës apo për tu larguar qëllimshëm nga e vërteta, për të cilin bëhet fjalë në një moment të caktuar.

Të mbështetësh mbi kënvështrimin simpatik ke më shumë prirje të vështrosh vetëm përparësit e një ngjarje përsonale, familjare apo grupore, vetëm përparësitë ndaj vetëvetës, një përsoni apo grup sosh për të cilët bëhet fjalë. Në të kundërtën nëse mbështetemi mbi kënvështrimin antipatik kemi më shumë prirje ti vërejmë tmetat se sa përparësit e një ngjarje, një përsoni apo shumë sosh. Po kështu ndodhë me deformim të vërtetës së një realiteti të caktuar, edhe nëse mbështetemi mbi kënvështrimin e interesit përsonal, familjar, miqësor, kolegial, partiak dhe nga kënvështrimi iluzor, i gjërave të ndryshme, e përmbysim me kokë të poshtë dhe e deformojmë tersishtë interpretimin real të një realiteti të caktuar.

Me mendime, bindje, besime, pikepamje e veprime të cilat dalin nga këndveshtrimi simpatik, antipatik, nga kënvështrimi i interesave përsonale, karieriste, familjare, farefisnore, miqësore dhe iluziore, nuk mund t`i qojmë proceset përpara e t`i arrijmë dëshirat që ia kemi vuar vetit si qëllim, qoft si individ, si familjar, si institucion, shoqëri, shtet e qoftë si komb, sepse mendimet, bindjen, besimet, pikepamjet dhe veprimet tona që rrjedhin nga këndveshtrimi simpatik, antipatik, e interesave të ndryshme dhe iluzore, e deformojnë tërsishtë të vërtetën kurë bëhet fjalë për një realitet të caktuar.

Ata që arrijnë suksese të vlefshme gjatë jetës, i menagjojnë mirë e drejtë mendimet, bindjet, besimet, pikepamjet dhe veprimet e veta, duke i liruar ato tërsishte nga e pavërteta që vije përmes këndvështrimeve të cekura më lartë, i lirojnë ato nga frika e pa arsyshme dhe friken e shëndrrojnë në forcë përmes vullnetit, dëshirës, guximit, dashurisë, vendosmërisë dhe përkushtimit, edhe me qmimin e sakrificës, për t`i kapërcyer pengesat që u dalin para gjatë veprimëve me i realizuar dëshirat dhe synimet që ia kanë vuar vetit si obligim.

Të mirat e të kqijat e kesaje bote që na ndodhin gjate jetës, rrënjët i kanë në botën e mendimeve, bindjeve, besimeve, pikëpamjeve dhe veprimeve tona.

Gezimi, dashuria, shendeti e lumturia, pasuria e mjaftushme dhe e ndershme, ngritja profesionale, raportet e mira mes njerezve, morali, humanizmi, sukseset e ndryshme gjate jetes dhe gjerat tjera të bukura qe i posedon Univerzi, realizohen permes mendimeve, bindjeve, besimeve, pikepamjeve e veprimeve tona pozitive. Ndërsa të kqijat e kësaj bote rrënjët i kanë në pjesën e negativitetit tonë të botës mendore.

Lexusi im i dashur mendimet, bindjet, besimet, pikepamjet dhe veprimet tona pozitive apo negative qofshin ato, mund t`i dallojme permes ndjenjave tona të këndëshme e të pakëndëshme, të turpshme e krenare, që pasojne fill pas tyre.

Njenjat tona janë udhërrëfysi yne që na bëjnë me dije se në cilin pozicion gjandemi, në pozicionin e pozitivitetit energjik apo në pozicionin e negativitetit. I juaj mësuesi Isë

18. 07. 2021-ripostim

Ata që jemi sot, të mirë apo të kqij qofshim, është pasojë e marrjes së vëndimëve dje. Ato vendime që i marrim sotë, do të jemi pasoj e tyre nesër.

Ky parim vlenë njëjtë si për individin, si për familjen, si për institucionet e ndryshme ekonomike, shëndetësore, arsimore, juridike, kulturore, historike e shkencore. Si për institucionet private e shtetnore, si për shtetin dhe si për kombin në përgjithsi.

Në ato momente kur vendosim të marrim një vendim, fillon edhe formësimi i jetës sonë sipas përmbajtjes që e ka vendimarrja. Ato vendime që i marrim sot, atë përmbajtje të tyre e ka fati apo fatkeqësia jonë nesër. Farën që e mbjellim në kopshtin e jetës, frytet e sajë ia korrim me kohën. Nëse kujdesemi se çfar fare po mbjellim, do t’i vjelim frytet e ëmbla e të shishme, e nuk do të korrim barishta helmuse e barishta me gjemba, nga pakujdesia gjatë mbjelljes.

“Kosova ndoshta nuk do të ekzistonte sot pa vizionin dhe kombënguljen e Presidentit Rugova. Ai ishte një njeri i madh dhe populli i Kosovës ishte me fat që e kishte atë si udheheqës”, Riçard Hollbruk, mik i shqiptarëve. ” E kam njohur Presidentin Rugova për shume vite. E kam takuar në ditë të vështira dhe në kohë më të mira. Kam patur shumë biseda të gjata me të dhe e kam patur mik”. Havier Solana

Kurë të zezës i thojnë e bardhë, e të bardhës e zezë, nuk bëhet fjalë për të vërtetën e një realiteti i cili ka ndodh e po ndodh mes shqiptarëve. E bardha dhe e zeza eshte pjesë, ku më shumë e ku më pak mes partive të ndryshme politike e gjetiu në Kosovë dhe në trojet shqiptare, si mes PDK-es, LDK-es, AAK-es, AKR-s, NISM-s, PSD-s, VV-es, etj dhe mes dy forcave të armatosura të Kosovës, si mes FARK-ut e UÇK-es dikurë, e partive dhe përsonalitetëve tjera që janë involvuar për ta vuar në dritë fatin e kombit shqiptar dhe për ta zgjidhur njëherë e mirë përfundimisht, që edhe sot e kësaj dite nuk u zgjidh!

Akterët që u përkasin këtyre asociacionëve në fjalë dhe i perkrahin apo i kundërshtojnë dhe bëjnë përpjekje ta nxjerrin me çdo kusht si të shejtë dhe pa t`meta e gabime atë asociacion të cilit edhe i takojnë, kanë gabuar e po gabojnë shumë rëndë, duk i sjellë dëme të pariparueshme qështjes tonë kombtare, qështjes se unitetit, duke e frenuar apsolutisht progresivitetin dhe zgjidhjen e duhur të qështjes sonë kombtare shqiptare, ende të pazgjidhur e shumë largë zgjidhjes.

Kur e them këtë mendim, kam bindjen time përsonale, se asnjëri subjekt i permendur më lartë nuk ishte e nuk është tërsisht i shejtë, as tërsisht i pavlerë, por tek secili prezentojnë vlerat dhe antivlerat, diku kuptohet më shumë e diku më pak.

Po t’ishin të shejtë akterët në fjalë, nuk do ta kishim këtë gjendje të mjerë mes shqiptarëve si komb, nuk do ta kishim në këtë nivel të palakmushëm ekonominë, shëndetësinë, arsimin, edukimin, drejtësinë, e fusha tjera me rëndësi jetike për kombin tonë.

Nuk do ta kishim këtë varfëri, këtë papunësi dhe nuk do të na ikte rinija nga atedheu, për ta gjetë kafshatën e bukës, tretur nëpër botë. Nuk do të ishim të ndarë e të përqarë mbi baza fetare, politike e regjionale dhe nuk do të kishim mbetë të coptuar në gjashtë pjesë. Katër pjesë ende të pushtuara nën qizmën e serbëve, malazëzëve, maqedonëve dhe grekëve.

Dy pjesë Kosovë e Shqipëri, nën diktatin e një elite të politikës sociopate shtetnore, qe e ka kap shtetin në të gjitha poret e tij, për dy dekada me radhë e sa vite, duke mos lejuar të marrin frymë lirshëm, duke përsonalizuar aparatin shtetnor, pronën e përbashkët dhe duke lejuar korrupcionin më të madh në trojet shqiptare, krahasuar me fqijët tanë për rreth, duke lejuar nepotizmin në punësim, i cili ka marr hov marrëzishte dhe duke lejuar krimin e organizuar politik, ekonomik, shendetësor, juridik e ku jo tjeter?!

Këtyre dukurive të shëmtuara, dikush po u thot janë dukuri të bardha e dikush po u thot dukuri të zeza. Ndërsa e vërteta e hidhur po përjetohet në lëkurën e e mbi supet e popullit. I juaj mësuesi Isë

16. 07. 2023

Duhet të jesh njeri i formur, i edukuar, i karaktershëmm, human, kombtar dhe i njerzishëm, që ta dallosh natyrën e pushtetit të zankonshëm e të vërtetë nga natyra e pushteti të jashtzakonshëm, të panjerzishëm dhe aspak i vërtetë. Të panjerzishmit, karieristët, egoistët, lakmitarët, kriminelët dhe tradhtarët, pushtetin e zakonshëm dhe të vërtetë e konsideojnë të jashtzakonshëm dhe të pavërtetë, pos atij pushteti që është në duartë e grabitqarëve, të panjerzishmëve, për ta jetësuar e arsyetuar rrezikshmërinë e tyre kundër popullatës që i takojnë, përmes pushtetit që ëndrrojnë ta uzurpojn pa meritë, përmes mjetëve më brutale, kundër shtetit e pushtetarëve që kanë ardhë në ballë të tij përmes votës legale të mbi 51% të popullatës.

Si ka mundësi të arsyetohen akterët e politikës pronto mafioze dhe pan, që gjaja na paskan bërë politikë konstruktive për dy dekada me radhë pas shkatërrimit të Kosovës gjatë atyre dekadave, krahauar me politikën e Qeverisë Kurti, pas nënshkrimit të zajednicës serbe, pas nënshkrimit të ekstra teritorit për kishat serbe që ishin pronë e shqiptarëve ortodoks, të uzurpuara nga bandat serbomalazeze, pas pagesës së rrymës, që nga pas lufta për bandat kriminale serbe të veriut në Kosovë, pas bashkpunimit në krimin ekonomik e politik me bandat e listës serbe për dy dekada me radhë, pas humbjes të mbi 8200 hektar tokë të Kosovëës rreth marrveshjës së demarkacionit me Malin e Zi, pas humbjes mbi 4000 hektar tokë rreth marveshjes së demarkacionit me Maqedonin veriore, pas nënshkrimit të marrveshje për ndarjen e Liqenit të Ujmanit dhe Trepçës?!

Si ka mundësi të arsyetohen akterët e politikës pronto-mafioze dhe pan, pas lejimit të ndertimit pa leje të laxheve në kodren e Diellit në veriun e Mitrovicës dhe në Zveqan për serbët kriminel të luftës, që ta kolonizojnë atë pjesë të mbi 15 shqiptarëve të shpërngulur me dhunë nga bandat serbe të veriut të Kosovës, të cilët sot e kësaj dite nuk janë lejuar të kthehen në tokat dhe shtëpitë e veta, pas korrupcionit golopantë për dy dekada me radhë, pas nepotizimit kriminal rreth punsimit të macave e kucave farefisnore, miqësore, partiake të tyre, në dëmë të punsimit real, të drejtë, profesional e njerëzor, pas abuzimit me prona shoqërore, pas abuzimit me privatizimin e ndërmarrjeve shoqërore, pas keqpërdorimit të buxhetit shtetnor?!

Si ka mundësi të arsyetohen akteret e politikës pronto-mafioze dhe pan, që kanë bërë politikë konstruktive për dy dekada me radhë, krahasuar me politikën e Qeverisë Kurti, pas shtimit të mbi 45 mij veteranëve të rrejshëm të luftës, nga afër 14 mijë veteran të vërtetë të luftës që ishin realisht më parë, pas vrasjeve të kundërshtarëve politikë të Kosovës, pas përqajve politike e regjionale, pas përpjekjeve për ta ndar Kosovën me Shqipërnë dhe Serbinë tek Ura e Ibrit, pas qitjes në treg të atdheut të Kosovës dhe tjera marifetllyqe të shumta korruptive e kriminale?!

Nuk besoi aspak që këto krime mundë të fshihen para popullit dhe prapa miqësisë me Europën plakë e Shelfae dhe prapa miqësisë së vërtetë të popullit shqipar me Amerikën që 100 e sa vite me radhë deri tek Presidenti Historik i Kosovës Dr. Ibrahim Rugova, që i ka kontribu kësaj miqësie të thellë me Amerikën! Çfarë tu themi këtyre veprimeve arogante që iu bënë Kosovës për dy dekada me radhë, pos veprime të kulluara arrognte që po kundëmojnë tradhti! I juaj mësuesi Isë

14. 07. 2023

Një pjesë e deputetëve, sëbashku me liderët e tyre partiak, dje u dëshmuan në PARLAMENTIN e KOSOVËS, se janë sikur urithët që i pengon drita e diellit dhe sa po të depërton para syve të tyre, i vërbon e i alarmon tërsisht ata dhe i nxjerr prej kontrollit racional duke arsyetuar errësirën në të cilën ndjehen komod, që mos tu vrehet verbëria e tyre dhe të fshehen pas skutave të errta, që të ndjehen sa më komod me sekretet kriminale verbuse, duke kërcnuar e shantazhuar permes erresirës, që ta pengojnë depertimin e lirshëm të dritës tek tjerët, e cila ua zhvesh para tjerëve, maskat e krimit urithëve në fjalë.

Kjo dukuri përqarëse e urrejtëse e urithëve që po qendron si re e zezë mbi fatin e kombit shqiptar, i ka shkaktuar dëme të medha nëpër rrjedha të ndryshme historike dhe po i shkakton edhe sotë e kësaj dite, nga urithët që e kanë lënë vetën pa e balansuar shendetin e tyre biologjik me atë intelektual, shëndetin shpirteror me atë emocional, shendetin human me at moral dhe shendetin e tyre kombtar me atë njerëzor, duke i humbur sytë e vetë, që të mbesin në errësirë për jetë!

Me një fjalë urithët e kane lejuar vetën të komandohen nga instiktet e egërsuara shtazore e jo nga logjika e të menduarit njerëzor, të komandohen nga egoizmi i egërsuar e jo nga altruizmi, nga lakmia e qoroditur antinjerëzore e jo nga lakmia njerëzore, humane, sociale, morale e kombtare. E kane lejuar vetën të udhehiqen nga emocionet negative, e jo nga ato pozitive dhe jane shnderruar në urrithë që i pengon drita, të cilët i kane humbur shqisat e të pamunit, e kanë tjetërsuar tërsisht funksionimin normal të sistemit të tyre nervor qendror i cili udhehiqet nga truri dhe palca kurrizore.

Populli im i dashur, mos u beso kurrë urithëve që i kanë humbë sytë e vetë, duke ikur nga drita drejtë errësirës, tua besosh fatin tëndë, sepse ata nuk i mbrojnë interesat tua, shtetit, interesat kombtare, pos interesave të veta të ulta, pas të cilëve i kanë humbë edhe shqisat e të pamurit si urithët e vërtetë duke ikur nga rrezet e diellit, për tu fshehur skutave të errta, sëbashku me krimet e tyre!

I juaj mësuesi Isë

13. 07. 2018- ripostim

I kemi mundesitë thuja gati të gjithë, nëse jemi në rregull nga aspekti i shëndetit fizik, intelektual, psikik, emocional, social, human, moral e kombtar, t`i formësojmë, t`i përsosim, humanizojmë dhe standardizojmë veprimet tona gjatë jetës, përmes forcës së ndjenjës së dhembjës, kënaqësisë, turpit dhe përmes ndjenjës së krenarisë, të cilat i posedojmë brenda nesh.

Nëse i marrim nën kontrollë këto forco formësuese dhe orientuse, i kemi marrë në duarë frejtë që e drejtojnë jetën tonë, përmes mendimeve, bindjeve, besimeve, pikëpamjeve dhe veprimeve që i bëjmë gjatë saje dhe vendimet që i marrim, do të jenë plotësisht të ndërgjegjëshme.

Të gjitha sjelljet e kqija e të pasocializuara, nëse dojmë t`i eliminojmë nga përdorimi gjatë jetës dhe të mos i përserisim herave tjera, ato duhet t`i lidhim me forcen e ndjenjës së dhembjes dhe turpit. Ndërsa sjelljet e mira, të socializuara, humanizuara, sjelljet morale, kombtare e njerëzor, duhet t`i lidhim me forcën e ndjenjës së kënaqësisë dhe krenarisë që t`i përdorim si parime tona jetesore.

Lidhja e sjelljeve të këqija, të pasocializuara dhe të pahumanizuara, me ndjenjen e dhembjës dhe turpit dhe lidhja e sjelljeve të mira, të socializuara e të humanizuara e tj. me ndjenjën e kënaqësisë dhe krenarisë, forca e tyre formsuese dhe orientuse sjellë ndryshime të mëdha progresive, humane, sociale, morale, kombtare e njerëzore tek ne, nëse vërtetë u përmbahemi bindshëm dhe me vendosmëri këtyre parimeve jetike e njerëzore.

Sa më parë që bëhemi të vetëdijshëm për fuqinë formsuese e orientuse, qe e ushtrojnë ndjenja e dhimbjes dhe turpit, ndjenja e kenaqesise dhe krenarisë mbi mendimet, bindjet, besimet, pikpamjet e veprimet tona dhe mbi mënyren e marrjes së vendimeve të ndryshme gjatë jetës, do të jemi më të kujdesshëm, se cilat sjellje po i lidhim me ndjenjat tona të përmendura më lartë.

Lexusi im i dashur, është fat i mirë, i lumtur e krenar për ne, si individ, si familje, si shoqëri e si komb, kurë mësojmë dhe edukohemi t’i lidhim ndjenjat tona të dhembjes, kënaqësisë, krenarisë e turpit si forca formësuese e orientuse që nuk na lejojnë veprimet tona të orientohen kah e panjerzishmja, jo humanja, jo socialja, jo moralja jo kombtarja e veprime tjera të ulta, që na qojnë drejtë dhembjeve shpirtërore dhe drejtë turpit para syve të botës njerëzore! I juaj mësuesi Isë

11. 07. 2020-ripostim

Shumica e deputetëve në Parlamentin e Kosovës dhe Shqipërisë, në vend që të dëshmohen përfaqësues të popullit dhe interesave të tij, ata po i përfaqësojnë interesat e veta përsonale dhe interesat e liderëve të tyre partiak nga të cilët udhëhiqen, kuptohet militantizëm partiak pakurrizorësh!

Mënyra e përfaqësimit të tyre po i ngjanë arinjëve, luajve, tigrave dhe ujqërve, kurë kacafyten mes veti pranë viktimës që ta marrin copën sa më të madhe nga trupi i pergjakur i saj, në ato momente sapo i kanë zënë pusinë asaj!

Skena rrënqethëse e trishtuse në Parlamentin e Kosovës e të Shqipërisë kanë kaluar në modë fatkeqësisht dhe po demonstrohen në mënyrën më të vrazhdë, më agresive dhe aspak njerëzore nga grupe deputetësh, të cilët luftojnë si gladiator mes veti, për t’i mbrojtë interesat e veta përsonale e partiake në mënyrën më të ultë të mundëshme njerëzore, pa e trazuar kokën fare, se ata janë përfaqësues të popullit dhe interesave të tij, interesave të vendit dhe shtetit të cilit i takojnë!

Në mendjen e secilit qytetar këta “arinj”, “luaj”, “tigra”, “ujqër” e “gladiator” janë ngulit si deputet të trishtë e të prishtë në shpirt dhe të pacipë, që nuk janë fare përfaqësues dhe mbrojtës të interesave të tyre, por shkatërrues maksimal, të joshur nga motivi përsonal, i pangopshëm dhe agresiv, që të marrin copën më të madhe nga trupi e nga jeta e qytetarit të viktimizuar, duke i shkaterruar maksimalisht interesat e tyre. I juaj mësuesi Isë

10. 07. 2015- ripostim

Po si larguam shkaqet që po e pengojnë organizimin e mirëfillt të edukimit dhe arsimit tonë kombëtar, do të jetë e pa mundëshme të eliminohen pasajat e shumta, që ditaditës po e përfshijnë këtë fushë jetike të realitetit tonë, pa të cilën është e pamundëshme të ecim në trend me kohën dhe të bëjmë jetë me dinjitet, të begatshme e të lumtur.

Hapsira e pamjaftueshme e lokalit shkollor, numri i madh i nxënësve nëpër klasë. Mungesa e kabineteve dhe mjetëve audiovizuele, ilustrative dhe demonstrative mësimore, mungesa e teksteve shkollore e univerzitare për disa lëndë mësimore të profileve të ndryshme, cilesia e dobtë e hartimit dhe përmbajtjeve të tyre për nga niveli teknologjisë pedagogjike e psikologjike.

Hartimi i korikulave apo planprogrameve shkel e shko nga njerëzit që nuk kanë përgatitje profesionale.

Pergatitja e kuadrit mësimdhënës jo aq e lakmueshme. Hartimi dhe përpilimi i testeve për cilesim, pa kritere të mjaftushme pedagogjiko-psikologjike për nivelet dhe moshat e ndryshme të nxënësve dhe studentëve. Testi kombëtar është i komprimituar fare, ku po marrin pikë më shumë ata nxënës që dijnë vetëm të kopjojnë e per dituritë e zotësitë e tyre mos të flasim!

Nxënësve të shkëlqyeshëm që përpiqen me forcat e veta, po u bije vlera gjithnjë e më shumë nga konkurenca jo reale e kolegëve të tyre. Regjistrimi i nxenesve e studenteve dhe kalueshmeria e tyre mbi baza partiake, familjare, farefisnore e mbi baza korruptive. Marrja e gradave dhe titujve shkencor po ashtu duke ngulfatur tërsisht vleren e mirfillt të edukimit, arsimit dhe shkencës.

Emrimi i kompetentëve dhe përgjegjësve të arsimit nga nivelet më të larta e deri të ato me të ulta, po bëhet pa i respektuar kriteret profesionale, pedagogjike e psikologjike, duke u mjaftuar që ata të jenë vetëm militant partiak. Neglizhenca në punë dhe papërgjegjësia ndaj askujt dhe nga askush e shkaqe tjera që nuk po i përmend në këtë shkrim, të cilat po i sjellin pasoja të mëdha arsimit dhe edukimit tonë kombtar!

Lexuesi im i dashur, keto jane disa prej shkaqeve të cilat po i sjellin pasoja të pariparueshme edukimit dhe arsimit tonë kombetar. Po nuk i larguam sa më pare këto shkaqe, pasojat do të thellohen edhe më shumë në edukimin dhe arsimin tonë, ku haraqin më të madh do ta paguajnë gjeneratat që do ti lëmë pas!

I juaj mësuesi Isë

07. 07. 2023

Politikanët shqiptar andej e këtej kufijëve i kanë fut veshët në lesh dhe nuk kanë mision ti mbrojnë interesat e popullatës që e përfaqësojnë dhe ta mbrojnë shtetin e atdheun e tyre, por mision e kanë ta mbrojnë miqësinë me ndërkombtarët dhe interesat e veta për pushtet, duke u falë troje të atdheut fqinjëve tanë pushtues greko-sllav, pa u preokupuar fare për gjendjen e katandisur të popullatës shqiptare andej e këtej kufijëve.

Fqinjët tanë pushtues sllavo-grerkë historikisht e kanë shfrytëzuar me dinakëri miqësinë me ndërkombtarët, për ti zgjëruar trojet e veta në dëm të trojeve të shqiptarëve, në dëm të popullatës që i takon atyre trojeve, përmes burgosjeve, torturave, dhunimeve, vrasjeve, gjenocidit dhe përmes përzënjes me dhunë nga trojet e shtëpitë e veta. Në të kundërten politikanët shqiptar i kanë futë veshët në lesh me të vetmin synim që ta mbrojnë miqësinë me ndërkombtaret dhe interesat e veta të ulta përsonal për pushtet, edhe në dëm të trojeve, edhe në dëm te shtetit, edhe në dëm të interesave tona kombtare!

Kjo mrapshti, verbëri ligësi dhe budallij politike e politikanëve shqiptar nuk ka të ndalur, që nga pushtimi i Ilirisë e deri në ditët e sotit, duke shkatrruar trungun e atdheut, duke varfruar e masakruar popullatën, për ta ruajtë paqën me gjakatarët gjenocidal greko-sllav, për interesa përsonale e për pushtet, me ata që nuk janë të interesuar aspak për paqë, por për të konfiskuar teritore të shqiptarëve, përmes miqësisë e dinakërisë me ndërkombtarët. Kurse në anën tjetër politikanët shqiptar për ta ruajtë miqësinë e interesat përsonale antinjerëzore me ndërkombtarët, falin pjesë të atdheut, e lënë popullatën e vetë nën zjarrin e robërisë greko-sllave!

Për tu dokumentuar kjo që u tha më lartë për gjendjen e mjerë të politikanëve tanë andej e këtej kufijëve, që nuk interesohen fare për ti mbrojtë trojet shqiptare dhe popullatën e sajë, dëshmon teritori çam me madhësi sa dy Kosova dhe popullata e Çamerisë e asimiluar nën qizmen pushtuse greke, dëshmon teritori i tokave tona dhe popullata shqiptare që ka mbetë nën qizmën pushtuse maqedone, dëshmon teritori i tokave shqiptare të Sangjakut të Nishit, në të cilin nuk ka mbetë asnjë kokë shqiptari atje nga spastrimi etnik Serbisë fashiste dhe teritori i tokave shqiptare me popullatën e saj në Luginën e Preshevës që po e heqë të zitë ullirit nën pushtimin e qizmës gjakatare të Serbisë fashiste, dëshmon teritori i tokave shqiptare dhe popullatës së sajë nën qizmën pushtuse të malazezëve!

Poa ashtu edhe në ditët e sotit për politikanët tanë qyqar e tradhtar dëshmon humbja e mbi 8200 hektarëve tokë rreth demarkacionit me malin e Zi, dëshmon, humbja e mbi 4000 hektarëve tokë reth demarkacionit me Maqedonin e Veriut, dëshmon nënshkrimi i Zajednicës serbe, dëshmon nënshkrimi i marrveshjes për ekstra teritor rreth kishave ortodokse serbe, edhe pse janë ozurpuar me dhunë ato kisha nga shqiptarët e besimit ortodoks, dëshmon përpjekja e politiknëve shqiptar për tia falë Veriun, Trepqën dhe Ujmanin Serbisë, dëshmon pagesa e rrymës për kriminelët serb për afër tri dekada, ku po u paguhet edhe tani në dëmë të popullatës shqiptare.

Tani do të shihet edhe veprimi i kryeministrit të Shqipërisë se ku do tia qet tymin ardhmësisë së Kosovës dhe popullit shqiptar me këtë vizitë që po ia bënë shteteve të ballkanit, edhe pse ka kohë që qëllimet e tij janë treguar se nuk janë konstruktive për interesat e Kosovës dhe për intertesat e kombit shqiptar në përgjithësi?! I juaj mësuesi Isë

5. 07. 2020- ripostim

Pse populli im, të lutem pse, nga komb shqiptar po përqahesh, po shkatërrohesh e po poshtrohesh në popull partishë, feshë e ideologjishë, pse të lutem pse?!

Pse nuk po i friksohesh dhe turpërohesh udhtimit tënd drejtë zhdukjes sistematike, duke imituar injorishtë e pandërgjegjshëm mbeturinat e reliket e huja fetare, politike, ideologjike e prapshti tjera, prodhuar për të zezën tënde, pse poulli im i dashur pse?!

Si nuk u mësove, si nuk po mëson, si nuk u mbushe e nuk po mbushesh mend, që asgjë nuk fitove pos humbjeve tragjike, me imitimin dhe me shërbimin që ua bëre e po ua bënë sistemeve të huja politike e fetare, si sistemeve politike e fetare të latino-romakëve, greko-bizantinëve, sllavo-ortodoksëve dhe turko-aziatikeve, të përqar mes veti e të hasmëruar si është më keq?!

A mos po e trepron me këtë dembelëllak që asgjë nuk po mëson, nuk u mbushe mend dhe asgjë nuk po fiton pos humbjeve tragjike?!

Si bre si nuk u mbushe mendë duke vrapuar pas fashizmit dhe nazizmit italian e gjerman, pas komunizmit rus, socializmit veteqeverises titist serbo-jogosllav, përherë në dëm të vetëvetës, ne dem të jetës, në dëm të unitetit, në dëm të trojeve tona, në dëm të kulturës, gjuhës, historisë dhe në dëm të zakoneve e traditës sonë, si bre si çka të ka gjetë me këtë hutij, shkurtpamësi, përplot mes veti përqarje e hasmëri?!

Pse nuk ndjeve dhembje e nuk po ndjenë për teritorët tua të humbura më par, mbi 100 mij kilometra katror, për popullatën e torturuar, masakruar, dhunuar, përqmuar dhe të përzënë me dhunë nga trojet e veta, neper shekuj e dekada dhe prap po vazhdon ti humbish, siq i humben më pare paraardhesit tane, pse bre pse, çka të ka gjetë që nuk po mbushe mendë?!

A ka turp, ligësi e tragjedi më të madhe për ne shqiptarët, pos edhe të na zhdukin tërsishtë nga faqja e dheut, që na kanë ndarë e përqar mes veti dhe naj kanë coptuar trojet si është më keq e më zi, një gjymtyrë na ka mbetur nën Greqi, tjetra nën maqedoni, një gjymtyrë e mbetur nën Serbi e tjetra nën Mal te Zi! Pa i harruar edhe gjymtyrët tjera të humbura e të tretura nën Slloveni e nën Kroaci, nën Bosne e Hercegovinë! Ku ka turp më të madh o populli im i dashur për një komb, se kjo që i ka ndodhur kombit tonë shqiptar?!

A ka turp e fatkeqësi më të madhe, që na ka zë gjum i thellë para prehjes se thikave të gjelatëve shekullor, që po i mprehin të amputojnë prap gjymtyrë të trupit tonë e të atdheut, falë qyqarëve tanë politik, dhe qyqarllakut tonë si popull, që u kemi shkuar e po u shkojmë prapa politikanëve sociopat, qyqarë, tradhtar, që ishin e janë fatkeqesia e jetes sonë, fatkeqesia e pasardhësve tanë dhe fatkeqësia e tokave tona!

Sa turp, sa ligësi e sa fatkeqësi ti mbyllim syt ,të qëndrojmë duarkryq si sociopat, si qyqar, si tradhtar, si budallenjë, të përqarë e të hasmëruar mes veti prapa politikajve tradhtar dhe para përpjekjeve të fqinjëve tanë pushtues, të na e marrin Trepçën, Ujmanin dhe pjesen Veriore te Mitrovicës, veriun e Kosovës dhe jugun e Shqipëris së bashku me detin jugor të sajë?! Vërtetë turp i turpit që nuk e lanë as ujtë e detit! I juaj mësuesi Isë

04. 07. 2023

A ka kush mes popullit shqiptar që se ka kuptuar këtë opozitë, që po lufton për pushtet e jo për shtet?! Nuk besoi, pos tradhtarëve zhvatësve të Kosovës, nepotistëve, të korruptuarëve dhe organizatorëve të krimit, sëbashku me bandat terroriste serbe në veri! Kjo opozitë që po fshihet kaq dinakërisht prapa miqëve ndërkombtar europiano- amerikan, a mos e ka për synime ta mbroi shtetin e Kosovës, popullin e saj dhe teritorin e atdheut, apo të rikthehet në pushtet?! Nuk i besoi aspak miqësisë së pistë të PDK-s, LDK-s, AAK-s, NISMËS, AKR-s dhe të PSD-s me shumë fytyra, maskuar me pafytyrësinë e tyre në emër të miqësisë me Amerikën e me Europën, që kanë tjetër synim, pos ardhjes në pushtet!

A ka kush mes shqiptarëve që i beson kësaj opozite e cila po përpiqet dhe po e bënë të pamundëshmen që ti kthej me dhjeta mija shqiptar që janë përzën me dhunë nga bandat terroriste serbe prej veriut të Kosovës, të cilët edhe pas 24 viteve liri, ende nuk po munden të thehen nëpër shtëpitë, arat dhe fushat e tyre nga bandat terroriste serbe në veri, të komanduara e të derigjuara nga presidenti terrorit i Serbisë, me synimin që ta aneksoi veriun e Kosovës, Trepçën dhe Ujmanin para syve të KFORIT? Nuk ka kush që i beson, pos tradhtarëve që gjenden mes shqiptarëve!

Këtë opozitë që ishte në pushtet për dy dekada me radhë, a ka kush mes shqiptarëve, pos tradhtarëve, që nuk e kanë kuptuar se e ka kap shtetin për interesa të veta përsonale e partiake, i ka kap gjykatat, prokurorinë, sistemin politik e ligjor, për të abuzuar me to, në dëm të zhvillimit ekonomik, shëndetësor, arsimor, juridik. Në dëm të shtetit, popullit dhe në dëm të interesave tona kombtare, për interesa të veta shumë të pista! Kjo kapje abuzive dhe bllokadë e shtetit, po deshmohet edhe në ditet e sotit nga deputetet opozitar në parlament, duke bllokuar funksionimin e tij norma, edhe pse paguhen nga taksat e popullit, haram e paqin!

A ka kush mes shqiptarëve, pos tradhtarëve, zhvatësve dhe shkatërruesve të shtetit të Kosovës, që ia beson kësaj opozite udhëheqjen e shtetit, e cila është dëshmuar për dy dekada me radhë si rrënues e tij, si rrënues e pasurisë kombtare, si rrënuese e interesave të popullit, si abuzuese me instrumentet shtetnore, si abuzues me privatizimin e ndërmarrjeve shoqërore, si politikë e korruptuar deri në fyt, me korrupcion, me nepotizëm, dhe me krim të organizuar në të gjitha sferat e ndryshme shtetnore, si sociopat në politikë që kanë bashkpunuar me bandat kriminale serbe në veri, e çka nuk ka bërë tjetër për të keqën e Kosovës, shtetit dhe popullit të sajë opozita në fjalë?! I juaj mësuesi Isë

01. 07. 2023

Hipokrit në politikë, hipokrit në kulturë, në fe e hipokrit në shkencë! Hipokrit në shëndetësi, ekonomi, arsim e hipokrit në drejtësi! Kudo kanë depërtuar hipokritet dhe hipokrizia e tyre në mesin e shoqërisë shqiptare! Vertetë po i kanoset një shkatrrim brenda vetëvetës kombit shqiptar, dy shteteve të tij, politikës, kulturës, religjionit, shkencës shqiptare e ku jo tjetër?!

Hipokrizia vërehetë tek ata individ, të cilët nuk janë të paktë në mesin e shoqërisë sonë, që shtirën sikur janë njerzë të mirë, të virtytshëm, të dashur, të dijshëm, atdhetar, të ndershëm, human e social me qëllim që ti gënjejnë, ti mashtrojnë e ti bindin tjerët, për qëllimet e veta hipokrite në dëm të atdheut, shtetit, popullit, kulturës, shkencës religjionit, shëndetësisë, ekonomis, arsimit dhe drejtësisë!

Hipokrizia vërehet tek ata individ që po përhapen si virues i madhe infektues për shoqërinë shqiptare, të cilët mbajnë qëndrim me dy e më shumë fytyra, që nuk janë të sinqertë, të çiltërt, nuk e zbulojnë fytyren e vetë të vërtetë, shtijnë, shpifin e trillojnë të pavërteta për tjerët, nuk i shprehin haptas mendimet, bindjet, besimet e pikëpamjet e veta, u buzqeshin tjerëve përplotë hipokrizi kur ballafaqohen me ta, kurse prapa shpinës ua mbarojnë varrin!

Hipokritet me hipokrizinë e tyre e përqajnë dhe hasmërojnë popullin shqiptar mes veti, për ta fshehur djallëzinë e tyre që po e qojnë ujtë në millijtë e qareqve antishqiptare dhe në mullijt e fqinjëve tanë pushtues sllavo-grek, për ta fshehur djllëzinë e tyre që po e zhvatin dhe po e shkatërrojnë pasurinë tonë të përbashkët kombtare, që po e përhapin korrupcionin e nepotizmin, krimin e organizuar, prostuticionin, trafikimin me qenje njerëzore dhe po e përhapin narkomanin për përfitime të veta përsonale e grupore!

I juaj mësuesi Isë

26. 06. 2018-ripostim

Librat e zinjë të mbushura me rrena, sharje, shpifje e banalizime tjera poshtëruese për shqiptaret quheshin libra “te bardhe”, nga qarqet “shkencore” në Beograd, Podgorice, Maqedonin Veriore, Athine dhe Moske. “Shqiptarët dhe Fuqitë e Mëdha” i autorit serb Vladan Gjorgjeviq, është shembulli më tipik i librave që fabrikohen kundër shqiptarëve nga qarqet “shkencore”, kishtare e politike sllavo-greke të përmendura më lartë, i shkruar më 28 janar 1913, dhe i cilesuar si libër i “ bardhe” në mesin e librave tjerë të “ bardhe”, edhe pse në këtë libër, si në librat tjerë shkruhet, paragjykohet e shpifet zi e më zi kundër shqiptarëve.

Vlladan Gjorgjeviq me etikën e tijë të ultë sllave, ofron paragjykime e shpifje të rënda prej një snobi, njëjtë si snobistët sllavo-grek në librat tjerë që i kanë prodhuar kundër shqiptareve, duke i paragjykuar ata “si derra që zhgrryhen në flligshti plehu e gjaku”, “ si të zhytur në sëmundje të rënda të tokës dhe të mbërthyer nga zjarrmia e vrasjes, vetvrasjes dhe epsheve kanibaliste”. “Të harruar nga zoti e robi”, “ si krijesa të përçudnuara, që na paskan ardhë drejtpërdrejt nga parahistoria njerëzore dhe i paskan pare tek mbaheshin me bishtin e tyre nëpër pemë”.

Sipas snobistit Vladan Gjorgjeviq e viqëve tjerë snob me etikë të ultë aspak njerëzore sllave, shqiptaret paragjykoheshin si “egersira” dhe:” Egërsirat, doemos, nuk mund të kene gjuhë, histori, as figura historike, as shtet, as komb”. “Artin dhe ndjenjat njerëzore nuk i njihnin, as lirikën, as epikën.Të ndarë mes veti, atje ku ndaheshin në lashtësi ilirët dhe epirotët, gegët dhe toskët, të cilet kishin shkuar aq large në ndarje sa ngordhnin nga dëshira për të vrarë e zhdukur njëri- tjetrin”.

Kështu vepronin e po veprojnë snobistët e ndryshëm sllav e grek, me ritëm të njëjtë si snobisti specifik Vlladan Gjorgjeviq, duke ua vjedhur e përçudnuar të kaluarën historike, gjuhësore, kulturore, shpirtërore e traditat e shqiptarëve dhe ilirëve, me shpresën që tu errësohej e ardhmja dhe tu zhduken gjurmet e tyre të lashta, si një popull më i lashtë e më i ngritur për kohen mes popujve tjerë, e mos të flasim për ardhacakët pa bishta e pa brina, me kokë plotë snobizëm e egërsirë dhe të ndyrë plotësisht në shpirt, ardhur në trojet tona të gadishullit Ilirik.

Pa pikën e turpit, snobisti në fjalë, si snobistët tjerë sllavo-grek, në librin e tijë dhe magjinë e zezë autoriale kundër të kaluarës sonë, përrallat mitike e paragjykemet snobiste të sajuara, i shëndrron në histori, kurse të vërtetën historike të iliro- shqiptarëve përpiqet kot ti shëndrron në përralla, për ta sheruar etjen snobiste me gjak shqiptari e tokë të tij. Ky snobist, si snobistët tjere greko-sllav, nuk do të merrej me shqiptarët, nëse nuk do të ishte brenga fashiste e gjenocidale kundër shumimit të shqiptarëve në trojet e veta, i cili konsiderohet si rrezik për Serbinë e sllavët fashist, gjakatar e gjenocidal së bashku me Greqinë fashiste poashtu gjenocidale, mu në zemër të mbretërisë mesjetare serbe, që pati vdekur me kohën, por që ishte ringjallur si me magji ndër tempuj të trashëguar me urrejtje plot myk e kalb kundërmues antinjerëzor!

Pas ritualeve magjike dhe fabrikimit të miteve, kjo mbretëri e turpshme, fashiste, gjakatare e gjenocidale e ringjallur, filloi të ushqehet prap me tehun e bajonetave përgjakur me gjak shqiptari dhe krimit të paparë kundë në botë, ra mbi trupin e kombit shqiptar, i cili jetonte e po jeton në trojet e veta. Krejtë kjo blojë me trupat e shqiptarëve, fëmijëve të tyre, grave e burrave u demonstrue para syve të Europës, atëherë e tani, e cila ishte e mbushur dhe është me borell e lajçak pa shpirt e ndërgjegje njerëzore, i shpërblyen me tokat tona dhe prap po përpiqen ti shpëblejnë, në emër të lirisë, demokracisë, barazisë e humanizmit!

Lexuesi im i dashur, lexoje me vemendje Librin e “bardhe” i mbushur përplot me të zezat e snobistit dhe kriminelit serb të Vladan Gjorgjeviqit,”Shqiptaret dhe Fuqite e Medha”, shkruar me 28 janar 1913, nëse don të kuptosh dredhite greko-sllave dhe përkrahesit e tyre europian borelloviqët e lajqakoviqët, dhe grenelloviqët amerikan kundër ekzistencës shqiptare dhe fallsifikimit të historise dhe trojeve tona. I juaj mësuesi Isë

26. 06. 2023

Mendimet, bindjet, besimet dhe pikëpamjet tona janë shtytësit kresor të verimeve të mira, të kqija e të tradhtisë!

Shtytësit e proceseve në fjalë gjenden brenda e jashtë nesh, shtytësit e brendshëm që nxjerrin kokë për të mirë, për të keq apo për tradhti, janë shkurtpamësia, lakmia, dëshira, vullneti, guximi, dashuria, urrejtja, inati dhe xhelozia. Nes i edukojmë drejtë e mirë, i socializojmë, humanizojmë dhe i veshim ato me etikë njerëzore e kombtare, i kemi fortsuar, gdhendur, përsosur dhe i kemi ndritur me dritën e diturisë dhe edukatës proceset në fjalë, si shtytës i veprimve më të mira njerëzore, duke ua kthyer shpinën përplotël urrejtje veprimeve të kqia dhe tradhtisë kombtare.

Sa shumë i duhen atdheut tonë njerzit e edukuar, arsimuar largpamës, me lakmije e dëshirë, me vullnet e guxim dhe me dashuri për atdhe, për liri e për mbrojtje të tij! Pa atëdhe, pa liri dhe pa mbrojtje të tij, gënjehemi shumë rëndë se mundë të bëjmë jetë të ndershme, të ndritshme, të qetë, të begatshme e të dinjitetshme! Zgjidhje tjetër më të mirë, unë besoi që nuk ka!

Sa shumë e kanë shkatërruar atdheun tonë, kombin shqiptar dhe shtetin që është fituar me gjakun e popullit në fjalë ata politikan, intelektual të quajtur, klerikë fetarë dhe veteran të rrejshëm të luftës, të cilët nuk i kanë edukuar drejtë e mirë, mendimet, bindjet, besimet dhe pikëpamjet e veta, duke mbetur shkurtpamës, lakmitar të dëmshëm, duke mbetur me dëshirë e vullnet destruktiv, me guxim e urrejtje kundër atëdheut e lirisë, duke mbetur me urrejtje, me inatë dhe me xhelozi, të pasocializuar e të pahumanizuar të pandriquar e të pafisnikruar me dritën e diturisë dhe edukatës së mirë e konstruktive!

Ndikimi i faktorëve të jashtëm si shtytës për të mirë e për të keq dhe për tradhti kombtare, janë mjetet e informacionit, të shkruara dhe audiovizuele, shkolla si institucion edukativ arsimor, familja, rrethi shoqëror, literatura, gazetat dhe qarqet e ndryshme propagandistike pro e antishqiptare, për të cilat ka përgjegjësi morale, kombtare e shtetnore politika e shoqëria jonë. I juaj mësuesi Isë

24. 06. 2023

Mos u habitni shumë që nuk jam pozicionuar në politikë për asnjë qast, që nga fëmijëria e deri në ditët e sotit, që i kam mbushur 7 dekada e dy vite e gjysëm jetë, sepse politika më ka shpallë armiqësi dhe unë asaj po ashtu, për të vzhduar me nderë e faqe të bardhë misionin e shejtë të mësuesit për katër dekada me radhë. Sa ia kam dalë këtij misioni, ia kam lënë kohës të flet e të vlerësoi punën time si mësues.

I falenderoi të gjithë ata që pikëpamjet e sjelljet e mia në punën edukativo-mësimore, në raportë me kolegët, nxënësit, miqtë e dashamirët e mi dhe familjarët e farefisinj, bashkvendasit e bashkombasit, i kanë përceptuar si pikëpamje e sjellje të pa kompromitueshme për ti plotësuar interest e mia përsonale, karieriste, matriale e njerëzore!

Nuk jamë i vetmi une por edhe mbi 50% e elektoratit që ua ka besuar voten e vetë, udhëheqësve në fjalë, që i kundërshtojnë idetë konspirative që ua ka besuar votën, figurës së Albin Kurtit, Vjosa Osmanin e Glauk Konjufcës, tri figura emblematike të udhëheqësisë kosovare, në presidencë në ballë të cilës po qëndron denjësisht Vjosa Osmani, në qeveri në ballë të cilës po qëndron denjësisht Albin Kurti, në paralament në ballë të cilit, denjësisht po qëndron Glauk Konjufca.

Këtë dinjitet nuk e ka demonstruar asnjë udhëheqësi shqiptare andej e këtej kufijëve shqiptaro-shqiptar, që nga shpallja e pavarësisë së dy shteteve shqiptare, në mbrojtje të interesave kombtare përgjithësishtë.

Këto bindje përsonale që i kam për udhëheqjen emblematike të tri figurave në fjalë nuk janë bindje të një politikani që i takoi politikës së tyre, sepse asnjë partie në Kosovë e jashtë saj nuk i tokoi, që tua bëj argatin si servil i pa cipë, për ti plotësuar tekat e mia përsonale si pakurrizor, si butak e si shpuzor, në dëm të popullit birë i të cilit jam.

Të gjitha bindjet e mia që i kam demonstruar publikishtë janë qëndrime të një mësuesi që nuk tallet, nuk zgërdhihet e nuk kokorizet në kundërshtim të interesave të popullit që i tkon, siq ka bërë e po bënë kasta politike e sociopatëve dhe përkrahsit e tyre andej e këtej kufuijëve shqiptaro-shqiptar!

Pse i kam këto bindj e besime ndaj figurave emblemtike në krye të udhëheqjes së tanishme kosovare? Sepse kjo udhëheqësi është e vetmja që i ka shpallë luftë të pamëshirshme krrupcionit, nepotizmit, krimit të organizuar ekonomik, shëndetësor, arsimor dhe juridik. I ka shpallë luftë të pamëshirshme kapjes së shtetit nga mafiozët, kapjes së gjykatave, kapjes së prokurorisë e kapjes së sistemit politik ligjor e kushtetues të Kosovës në përgjithësi! I Ka shpallë luftë narkomanëve, trafikusëve të qenjeve njerëzore, abuzuesëve me pasurinë kombtare, abuzuesëve të privatizimit të pronave shoqërore dhe i ka shpallë luftë prostitucionit që po bëhet për përfitime të ndryshme kriminale!

Nuk besoi që mundë ti vërehën në detaje kontributet apo dëmet e kesaj udhëheqëje në Kosovë për dy vite në pushtet, pos akterëve konspirativ e dashakeqë ndaj kësaj udhëheqësie, të cilës i kanë shpallë luftë udhëheqisit shqiptar e opozitar andej e këtej kufijeve, për ti mbuluar ndytësirat e veta që ia kanë bërë këtij populli tradhtishtë!

Udhëheqja kosovare në fjalë nuk është dëshmuar me nënshkrime e marrveshje në dialog me Serbinë në dëm të interesave të Kosovës, shtetit dhe popullates së saj, siq janë dëshmuar qveritë e mëparshme për një dekadë me radhë në dialog me Serbinë. Nuk e ka nënshkruar kjo udhëheqje asnjë marrveshje në dëm të Kosovës ,duke u thirruar në partneritet me ndrkombtarët dhe në miqësinë e tyre ,siq kanë vepruar udhëheqësit e mëparshëm në dëm të Kosovës.

Ata që i kanë lavdruar e i lavdrojnë, i kanë përkrahur e i përkahin politikanët sociopat të politikës sociopate andej e këtej kufijëve dhe e kanë kritikuar dhe po e kritikojnë pa mbulesë të argumenteve, politikën e politikanëve tanë që i kemi në ballë, mbështetur në konspiracion dashakeq e djallëzor, që buron nga thash e themet e atyre që shkelën e po shkelin mbi interesat e Kosovës, Shqipëerisë e shqiptarëve, për logaritë e turpshme të veta, nuk është patriotizëm, atdhedashuri, sakrifice për liri, për të drejta e barazi, por tradhti kombtare!

Tradhti kombtare kemi patur dhe kemi tani që nga pushtimi i Ilirisë e deri në ditët e sotit, fatkeqësishtë! Uroi të jem i gabuar në përceptimin e këtyre fatkeqësive që i kanë ndodh e po i ndodhin kombit tonë shqiptar për 2000 vite me radhë!

Mos përputhja e fjalve me vepra, mëse paku gjendet te Kryeministri Kurti, Presidentja Vjosa dhe Kryeparlamentari Konjufca, krahasuar me të gjitha udhëheqësitë e mëparshme e të tanishme shqiptare andej e këtej kufijëve! Nëse kërkojmë shejntëri vetëm tek udhëheqëja e tanishme kosovare, gabohemi shumë rëndë sepse i shejtë nuk është asnjë politikan, por janë njerzë të zakonshëm, që i mbrojnë apo jo interesat kombtare brenda mundësive e përgjegjësive që i posedojnë, sepse askush të shejtë nuk jemi, kemi tmetat e gabimet tona kush më shumë e kush më pak dhe besëprerë ka gjithkund!

Gabimi që nuk falet është ai që i bënë akuzë të pamatur, të pa përmbajtur emocionalisht, të pa argumentuar me fakte, mbështetur përplot konspiracion e dashakeqësi djallëzore ndaj dikujt, që qëndron më lartë se ti, intelektualisht, emocionalisht, moralisht, kombtarisht, humanishtë e njerëzisht! Gabime të tilla po bëjmë shumë! I juaj mësuesi Isë

22. 06. 2016

Historia e këtyre aleancave treguan shekuj me radhe dhe po tregojnë se sa të padrejta, të pamëshirshme dhe të panjerëzishme ishin dhe janë ndaj popullit shqiptar dhe paraardhesve të tij Ilir, edhe pse me bijte e bijat e tij e brymosi tokën e vetë me eshtrat e gjakun e tyre, në çdo këndë e në çdo cep të saj, per ta mbrojtur ate, lirinë dhe pavarësinë e saj.

Sa e sa aleanca e aleanca të pandershme , të padrejta, të panjerzishme dhe fashizoide u bënë bashk në dëmë e në shkatërrim të popullit shqiptr, që nga pushtimi i Ilirisë, pas afër 3oo vite luftra të përgjakshme të Ilirëve, ballë për ballë me romako-bizantinët, derisa u pushtue Iliria përfundimisht nga ushtria Romake me Cezarin ne ballë të sajë rreth vitit 49 të shekullit të parë të kësaj epoke.

Aleanca e aleanca të krimit njerëzor e krimit ndaj shqiptarëve u bënë e po bëhen duke i shfrytëzuar edhe budallitë, përqarjet e mosmarrveshjet tona mes veti, gjate ardhjes së sllavëve në trojet tona të Gadishullit Ilirik, qe nga fillimi i shekullit te gjashtë, ku Perandoria Romake e ajo Bizantine, për pak kohë, këta ardhacak në trojet tona i favorizuan që të bëhen edhe mbretër udhëheqës të gadishullit Ilirik.

Historia Iliro-shqiptare nuk i harron kurrë gjakderdhjet e mëdha që ua shkatuan Ilirëve gjatë konvertimeve fetare me dhunë e me gjenocid të kësaj popullate, deri tek hudhja në detë për së gjalli e atyre që rezistonin konvertimin fetar krishten ortodoks, nga ai katolik që e kishin më parë, duke dëmtuar e masakruar tragjikisht, substancën tonë kombetare, teritoriale, ekzistenciale, kulturore dhe gjuhesore.

Aleanca e aleanca anti shqiptare u bënë në dëm të tyre edhe gjatë luftrave 500 vjeqare me Perandorinë Otomane turke. Aleanca e aleanca të turpit kundër shqiptarëve sëbashku me aleancat e brendëshme të tradhtisë kombëtare u bënë edhe gjatë shpalljes së pavarësisë së Shqipëisë me 1912, pas humbjes së Perandorisë Otomane, turko-aziatike.

Aleanca të turpshme, të padrejta, fashizoide nga jashtë e nga brenda u bënë në dëmë tonin kombtar e në favor të grekëve e sllavëve, ardhacak në trojet tona, siq u bënë më parë në Kongresin e Berlinit, Paqën e Shën Stefanit e deri te Konfernca e Londrës.

Aleanca e aleanca të turpshme, të padrejta, fashizoide dhe gjenocidale u bënë në dëmë të shqiptarëve, që nga përfundimi i luftës së parë e luftës së dytë botnore e deri te lufta clirimtare e UÇK-s.

Është për tu habitur në prisit tanë politik dhe ata shqiptarë që i përkrahin politikanët që si mbrojnë interesat kombtare të shqiptarëve, të cilët ende nuk janë mbushë mendë, ta mbrojnë nderin dhe gjakun e derdhur të bijëve dhe të bijave më të shtrejtë të këtij populli.

Edhe pse nëpër dekada e shekuj 2000 vjeqarë, bëmë luftra të përgjakshme për liri e pavarësi, per unitet e mbrojtje të trojeve tona, prap se prap gjaku i derdhur na shkoj dëmë dhe mbi këtë gjak i mbollën fitoret pushtuesit tanë greko-sllav, me bekimin e Evropes plakë dhe qarqeve të ndryshme antishqiptare.

Lexuesi im i dashur, mos harro se historia nuk ka filluar e nuk do të përfundoi vetëm me ne seps ka filluar edhe para nesh e do të vazhdoi edhe pas nesh! Në këtë rrugtim mijavjeqar është mirë ti kuptojmë sa më parë padrejtësit historike që na janë bërë e po na bëhen, nëse dëshirojmë të zëmë vend meritor mes kombëve tjera të botës. I juaj mësuesi Isë

20. 06. 2020- ripostim

Kurë i kanë kërkuar Stiv Xhobsit tu drejtohej studentëve të diplomuar në Stenford, ai para tyre i ka thenë këto fjalë të menqura:

“Koha e juaj është e kufizuar, mos e humbni atë duke jetuar jetën e dikujt tjetër. Mos u bllokoni nga dogmatizmi, që të jetoni me rregullat e të menduarit të njerzëve tjerë. Mos lejoni që zhurma e mendimeve të tjrëve të mbys zërin tuaj të brendshëm. Dhe më e rëndësishmja, keni guximin të ndiqni zemrën dhe intuitën tuaj. Ato tashmë e dine disi se çfarë ju doni vërtetë të beheni. Çdo gjë tjetër është dytësore”.

Shumë prej nesh e humbim kohen kot duke jetuar jetën e dikuj tjetër. Bllokohemi shumë nga dogmatizmi i mendimeve, bindjeve, besimeve, pikëpamjeve dhe rregullave të tjerëve. Quditërisht e lejojmë zhurmën e mendimeve të tjerëve të na mbys zërin tonë të brendshëm dhe sa pak guxim kemi ta ndjekim zemrën dhe intuitën që i posedojmë për brenda, të cilat e dijnë apo duhet ta dijnë disi se çfarë ne dojmë të bëhemi e çfarë ne dëshirojmë të kemi.

Derisa mendimet, bindjet, besimet, pikëpamjet dhe veprimet tona varen nga gjepurat e tjerëve, të imponuara si rregulla për jetën tonë, pa iu nënshtruar analogjisë, analizës, gjykimeve dhe kunkluzionit tonë kritik, vërtetë dëshmojmë në praktikë, që po e jetojmë jetën e tjerëve, jo jetën tonë!

Kemi nevojë urgjente t’i largojmë nga koka programimet e vjetra, të cilave u ka skaduar koha dhe ato programime që nuk janë produkt i të menduarit, besuarit, bindjes, pikëpamjeve dhe të vepruarit tonë origjinal, por i bartur nga tjerët, pa iu nënshtruar analizës, analogjisë, gjykimit e konkludimit tonë kritik. I juaj mësuesi Isë

17. 06. 2023

Ato fatkeqësisht ende po vazhdojnë si më parë mos më keq, edhe pse po i paguajmë me gjak e me jetë shqiptari dhe me tkurrje sistematike të trojeve tona, që nga pushtimi i Ilirisë e deri me sot! Për qudi prap nuk po mbushemi mend por po i thellojmë edhe mëtej përqarjet mes veti, si një ogur i zi për Kosovë e për Shqipëri dhe për shqiptarët në përgjithësi! Kurë e them këtë uroi të mos kem aspak të drejtë, por realitetin të cilin po e perceptoi, nuk po me lejon të mendoi e të ndjej nryshe, sepse po me dhembë thellë në shpirte e në trup dhe po me shqetëson shumë emocionalishtë realiteti i hidhur mbarë trojeve shqiptare!

A nuk po vazhdojnë edhe sot përqarjet mes shqiptarëve në Kosovë e në Shqipëri dhe mes shqiptarëve që jetojnë në trojet e veta të pushtuara nga fqinjët tanë sllavo-grek, si përqarjet mes principatave Ilire dhe Arbërore , derisa u pushtua tërësisht Iliria dhe Arbëria nga pushtuesit latino-romak e Greko-bizantin dhe serbo- bullgaro-sllav ortodoks e nga Perandoria Otomane- turko-aziatike, për të vazhduar pushtimi edhe mëtej nga fqinjët tanë pushues sllavo-grek, deri në ditët e sotme, me synimin që ti zhdukin shqiptarët nga faqja e dheut dhe nga harto gjeografike e botës, pa u mbushur asnjëherë mend shqiptari, si më parë paraardhësit tanë arbëror e Ilir, mos më keq si ata!

A nuk është më keq sot përqarja mes shqiptarëve andej e këtej kufijëve, brenda e jashtë tyre, apo përceptimet e mija janë iluzore që po e shtrembërojnë realitetin pa dashjen time, me të cilin jan rrethuar shqiptarët andej e këtej kufijëve, brenda e jashtë tyre? Është iluzion i imi përqarës apo realitet perceptues i përqarjeve mes veti të deputetëve opozitë e pozitë në Parlamentin e Kosovës dhe në Paralamentin e Shqipërisë, si një ogur i zi për Kosovë e për Shqipëri, për atdhe e për liri?

Nuk besoi që mund të perceptohet e të përjetohet ndryshe ky realitet i hidhur që i ka rrethuar shqiptarët, për ata që kanë zemër e shpirt të ndjejnë, për ata që kanë sy të perceptojnë dhe mendë e vetëdije të kuptojnë?!

A nuk është përqarja ogurzezë për Kosovë e për Shqipëri dhe për shqiptarët në përgjithësi, mes Kryeministrit të Shqipërisë e Kryeministrit të Kosovës?! A nuk është sjellje orguzezë ta përkrahish e të bashkëpunosh me armikun e shqiptarëve në jugë e në veri, në lindje e në perëndim, që po rrijnë me gojë të hapur ta kapërdijnë Kosovën me Shqipërin?! Cili mik i donë shqiptarët të përqarë e të hasmëruar mes veti, pos armiqëve greko-sllav për rreth nesh me Rusinë në ballë?!

Cili mik i përkrah shqiptarët e korruptuar, nepotistë dhe kriminel të krimit të organizuar kundër vetëvetës e në dëm të trojeve të tyre, në dëm të pasurisë kombtare, në dëm të shtetit e në dëm të popullatës në përgjhithësi?! Asnjëri prej tyre pos armiqive tanë!

Miqtë tanë nuk i prishin planet, interesat dhe strategjitë e veta për budallitë e shqiptarëve, hasmëritë e tyre mes veti, vëllavrasjet, krimit të organizuar ekonomik, shëndetësor, politik, arsimor dhe juridik. Këtë duhet kuptuar sa më parë populli shqiptar dhe të mbushemi mend, që mos të na pëseriten tragjeditë njëra pas tjetrës në trojet dhe në popullatën tonë shqiptare! I juaj mësuesi Isë

16. 06. 2015- ripostim

-E para, se përkundër zhvillimeve evoluese të dekadës së fundit, veçanërisht në Kosovë kur çështja e saj u shtrua në një dritë të re, me një perspektivë të re dhe premtuese, çështja shqiptare ende nuk është zgjidhur, as në segmentet e veçuara, dhe as në tërësinë e saj.

-E dyta, se janë shumë të ndërvarura dhe të ndërkushtëzuara zhvillimet politike në hapësirën shqiptare që, shprehur figurativisht, do të duhej të kuptohej se : pa qenë mirë në Shqipëri, nuk do të bëhet mirë në Kosovë; pa qenë mirë në Kosovë, nuk do të jetë mirë me shqiptarët në hapësirën tjetër shqiptare.

-E treta, se janë shumë të ndërlikueshme proceset politike që po zhvillohen në hapësirën shqiptare, se janë shumë të ndërlikueshme shkaqet që po shkaktojnë ato procese dhe se janë shumë të ndërlikueshme veprimet që duhen të ndërmirren për krijimin e kushteve për t’u bashkuar në një zë : si një popull dhe si një komb, në kohën kur, ç’ është e vërteta, nga njëra anë, po rritemi si popull, e nga ana tjetër, ende po na kërcënon rreziku që të tkurremi si komb.

Pak fjalë për të kaluarën tonë

-Nëse do të përmblidhej, qoftë edhe me një fjali të vetme, e kaluara jonë e hidhur, do të mund të nxirrej përfundimi vërtet i parrëzueshëm se Evropa cënoi rëndë tërësinë tonë territoriale, dhe bëri përpjekje që të na shlyejë nga harta gjeopolitike e saj.

-Përfundimi i dytë, gjithashtu i parrëzueshëm, që do të mund të nxirrej në lidhje me pushtimin e tokave tona nga Serbia, Mali i Zi dhe Greqia, është se as Serbia, as Mali i Zi dhe as Greqia “nuk kishin mbështetje historike për të përligjur lakmitë e veta ndaj trojeve shqiptare”.

-Copëtimi i trojeve shqiptare dhe aneksimi i më tepër se gjysmës së tyre ndodhi nga ana e monarkive fqinje. Serbia qe e para që bëri pastrimin etnik që në luftën ruso-turke(1877-78), ndërsa pas Konferencës së Ambasadorëve në Londër(1913), qeveritë e Beogradit, Cetinës dhe Athinës, filluan dëbimin e shqiptarëve nga trojet e tyre etnike dhe i dërguan të mërgonin në Turqi, sa më larg prej kufijve të tyre.

-Edhe pas vitit 1918, Jugosllavia vazhdoi për dekada, fushatën e dëbimit të shqiptarëve nga Kosova, Maqedonia dhe Mali i Zi.

Edhe pse gjatë Luftës së Dytë Botërore, prej aleatëve të mëdhenj shqiptarëve iu premtua respektimi i parimit të vetëvendosjes, procedurat ndodhen ndryshe.

-Kthimi i shkurtër në histori është në të vërtetë, një thirrje që “ t’i kthehemi vetës sonë dhe përgjegjësive tona, në mënyrë që të nxjerrim mësim nga e kaluara, që të mos pësojmë në të ardhmen si komb”.

Çka nuk kemi mësuar nga e kaluara ?

-Nga e kaluara jonë e hidhur nuk kemi nxjerr mësim që sot të ndërgjegjësohemi që, jo vetëm të mendojmë, por edhe të shprehemi dhe të veprojmë, si një popull dhe si një komb politikë.

-Në fjalët dhe në fjalimet tona ende ka shumë porosi folklorike , pa vra mendjen se: po të bëhej me sharki a me çifteli, ne shqiptarët të parët në Hënë do të kishim mbërri! Mirëpo, duhet të pushojmë ta fajësojmë historinë dhe Evropën për padrejtësitë ndaj nesh, sepse ato janë të pakontestueshme.

-Neve na duhet konsolidimi kombëtar pikërisht që të mos na përsëritet e kaluara. Na duhen qëndrime të përbashkëta për çështje të përbashkëta. Ne, sikur, ende nuk e ndiejmë nevojën që të funksionojmë si një tërësi kombëtare. Prandaj, energjinë tonë krijuesë do të duhej ta shpenzonim dhe ta shteronim në rrafshin kombëtar, në projekte kombëtare. E. S.

Lexuesi im i dashur ka ardhe koha e fundit, të mendojmë, të ndjejmë dhe të veprojmë si një komb i përbashkët për zgjidhjen e qështjes sonë kombëtare të pazgjidhur. I juaj mësuesi Isë

14. 06. 2023

Çfarë idesh brilante i kanë depërtuar në kokë Edit, që të anuloi njëanshëm mbledhjen e dy qeverive Shqiptare, asaj të Shqipërisë mëmë dhe qeverisë së Kosovës, e cila është përcaktuar më parë të mbahet në Gjakovë?! Me siguri ky burrë shteti e ka për qëllim t’i forcoi edhe mëtej mardhënjet mes vëllëzërve të Kosovës e të Shqipërisë!

Këtë përkujdes vëllazërorë, kombtarë, moral e human e vërtetoi katërcipërishtë Edi, me propozimin e draft statusit për asociacionin e komunave me shumicë serbe në veriun e Kosovës, apo ai me veprimin e vetë e vërtetoi publikisht para botës të kundëten e sajë?! Qofsha i gabuar me këto mendimet e mia të trazuara, që po e shqetësojnë botën time shpirtërore, emocionale dhe intelektuale!

Si është e mundëshme Kryeministri i Shqipërisë mëmë të kujdeset për hartimin e draftë statusit të komunave me shumicë serbe në veriun e Kosovës, e nuk i ka shkuar mendja të kujdeset për draft statuset e komunave me shumicë shqiptare në Janinë e Çamëri, që janë nën çizmen Greke, për shqiptarët në maqedonin e Veriut që janë nën çizmen maqedone?!

Si nuk i ka shkuar mendja të propozoi draftë statuse për komunat me shumicë shqiptare në Luginën e Preshevës, të cilët janë nën qizmën gjakatare serbe, për shqiptarët në mal të zi, që janë nën çizment e Malit të Zi, edhe pse e ka obligim kushtetues të kujdesët me të gjitha mjetet, ti mbroj të drejtat njerëzore e kombtare të shqiptarëve, si prisë i Shqipërisë, shtet amë i tyre!

Konica thoshte dikurë: “Ruje o Zot Shqipërinë nga shqiptarët se nga armiku e ruajmë vet”! I madhi Gjergj Fishta thoshte: ” Më lehtë i bënë bashk një grusht pleshta se sa një grushtë shqiptar”! Vaj medet ku kemi mbetë, po pajtojmë të jetojmë pa dinjitet njerzor, moral, human e pa dinjitet kombtar! I juaj mësuesi Isë

09. 06. 2023

Nuk po mundem të bindem aspak, që populli ynë i dashur nuk u mbush mend kurrë në këtë periudhë 2000 vjeqare me përqarjet, hasmëritë, me urrjtjet, me vllavrasjet, me lakmitë brutale për pushtet, për bjraktarllak, për rrhagjokse, për mendjemadhësitë me kokë përpjetë, për bashkpunim me hasmin tonë, që kjo po i bie hasmëri e brendëshme, më e madhe se hasmëria e jashtme, kundër vetë vetës e pro fvoreve të fqinjëve tanë pushtues sllavo-grekë. Për kët ka thënë Faik Konica: ” Ruje o Zot Shqipërinë nga shqiptarët se nga hasmi e ruajm vetë”!

Hasmëria e brerndëshme, vëllavrasjet, lakmitë për pushtet, përqarjet mbi baza partiake, fetare e regjionale, po i japin forcë e trimëri fqinjëve tanë pushtues greko-sllavë dhe po ia bëjnë me die edhe miqëve tanë ndërkombtar se nuk e meritojmë përkrahjen e tyre, miqësinë e tyre, sepse për dy dekada e gjysëm para tyre dëshmuam se jemi të prirur vetëm për pushtet e jo për të bërë shtet e jo për ta mbrojtur shtet, por për ta shkatrruar, për ta zhvatur ate, për ta qitë në tregë të kusuriten greko-sllav me pjesë të tij.

Nuk mbahet miqësia, as nuk të mbronë ajo përjetësisht, kurë hasmi i brendshëm i shtetit, i atdheut, i popullit shumohet e forcohet me hasmëri më shumë se hasmi i jashtëm, nuk mbahet shteti as miqtë tanë me të korruptuar, me nepotistë dhe me kriminel të krimeve të organizuara kundër shtetit, kundër vendit, kundër pasurive të tij, kunder aseteve kombtare, kundër arsimit, shëndetësisë, ekonomisë, kundër drejtësisë!

Cili mik i sinqert është ai që investon dhe na mbronë me të gjitha këto marrëzira për brenda? Askush! Këtë marrëzi të madhe është dashtë ta kuptojmë si popull para se ti tolerojmë këto marrëzira të të marruarve, para syve të botës, sepse mu këto marrëzira i kanë kthyer kundër nesh miqtë tanë, të cilët na kanë shpëtuar nga shfarosja!

Unë mendoi lexusit e mij të dashur, se për këta armiqë e ka patur fjalën poeti ynë i madh Ali Podrimja e jo për ata që na kanë shpëtuar nga shfarosja, i cili është shprehur përplot revoltë për armiqtë e mbrendshëm dhe të jashtëm, duke shpresuar në forcën e popullit që iu ka drejtuar mesazhin e kjartë se qfarë duhet të bëjmë si popull:”Tokë me nda nuk kam hasmi n’pidh t’samës, me dekë duhet mësue, qenqe nuk jetohet ma”!

Mua po me duket se e kemi shkelë me dy këmbët bukën, përkrahjen dhe mbrojtjen nga shfarosja të miqëve tanë, duke i toleuar për dy dekada e gjysëm në ballë të shtetit të korruptuari, nepotistët, organizatorët e krimit ekonomik, shëndetësor, arsimor, juridik, të cilët abuzuan rëndë edhe me pasurinë kombtare, me privatizimin derisa e qitën në treg edhe atdheun për kusuritje të fqinjëve tanë pushtues greko-sllav. I juaj mësuesi Isë

05. 06. 2015-ripostim

Kanë thënë dijetarët se shkenca nuk ka atëdhe, por akademikët me doemos duhet ta kenë atëdheun. Si po duket akademikët tanë kanë mbetë pa shkencë e pa atëdhe, nese konsiderohet shkenca kapiten që u prinë përpara zgjidhjes së problemeve të ndryshme kombetare e ndërkombetare. Për akademikët tanë sipas të gjitha gjasave, nuk po vlejka kjo konsideratë!

Shkenctarëve u besohet që dijnë t’i shohin dhe t’i ndjejnë shpirtnisht aqë largë problemet e ndryshme, ku tjerët nuk kanë mundësi, aftësi t’i shohin e as t’i ndjejnë ato . Si po duket akademikëve tanë të shkencës, po u konvenon të mos shohin asgjë rreth problemeve tona kombëtare e ndërkombetare dhe kanë ra në një gjum të thellë, që mos tia prishin rehatinë vetës dhe politikës së kohës!

Akademikët e fqinjëve tanë pushtues po hartojnë projekte për zhdukjen e shqiptarëve dhe për uzurpimin e tokave tona, ndërsa akademikët tanë nuk orvatën fare, që të bëjnë projekte, se si duhete të mbrohemi nga pushtuesit barbar. Akademikët e pushtuesëve tanë bëjnë projekje nga më të ndryshmet që ta përvetësojnë lashtësinë tonë kombetare, ta tjetërsojnë ate, që të konsiderohen ata më të lashtë se sa ne në trojet tona.

Ndërsa akademikëve tanë as që u shkon mendje, tu kundërvihen këtyre tezave e hipotezave fashiste pushtuese. Sa e sa projekte, sa e sa enciklopedi jane hartuar nga akademitë sllavo-greko-ortodokse, që të hudhin baltë e pluhur mbi të kaluarën tonë, ta përvetësojnë ate per veten e tyre, e neve të na zhdukun nga trojet tona si kombe dhe të na burgosin, të na vrasin dhe të na nënshtrojnë e poshtrojnë, sipas projeketeve të tyre ogurzeza, kurse akademikët tanë nuk e nxjerrin as më të voglen fjalë shkencore që tu kundervihen këtyre projekteve famkeqe, për ne shqiptarët si komb.

Lexuesi im i dashur nuk na ka mbetë gjë tjetër përpos një lutje Zotit te mos vdesin për së gjalli akademikët tanë por të bëjnë diçka për të mirën e kombit në radhë të parë e për të mirën e shkencës në radhë të dytë! I juaj mësuesi Isë

04. 05. 2023

Këtë krim njerëzor të bërë kundër shqiptarëve të asaj ane dhe shqiptarëve në përgjithësi, mëse miri e din KFORI Francez, që i vuri telat gjembor mbi Uren e Ibrit në Mitrovocë, policia e UNMIKUT, policia e EULEKSIT, Opozita kosovare sa ishte në pushtet, past faqen e zezë, e dijnë edhe politikanët e Shqipërisë, miqtë dhe armiqtë tanë nga Europa e nga bota, e din fare mirë edhe miku ynë tradicional Amerika!

Psehun e kësaj heshtje djallëzore ndaj krimit njerëzor bërë nga bandat serbo-qetnike kundër shqiptarëve, posaqërisht atyre nga veriu i Kosovës, të derigjuara e të dresuara nga Beogradi dhe eskortat policore e ushtarake të Vuçiqit, për të bërë krime monstruoze për dy dekada e sa vite pas luftës, mëse miri e dijnë akterët e përmendur më lartë!

Psehun e lejimit të Serbisë Kriminale të ndërtoi pa lejen e pushtetit qendror të Kosovës lagje të mëdha shtëpish në Kodren e Diellit të Mitrovicës dhe në Zveqan për kolonët serbë banditë, të ardhur me duar të përgjakura me gjak të shqiptarëve, boshnjakëve dhe kroatëve, ta kolonizoj atë pjesë me bandat kriminale në fjalë, për ta zhbër shtetin e Kosovës dhe për ta konfiskuar për veti Serbiai fashiste e Vuçiqit, përmes rrenave e shpifjeve të ndryshme kriminale, pjesën më të pasur të Kosovës, mëse miri e dijnë akterët e përmendur në fjalë!

Krijimin edhe të një Republike serbe në Kosovë, dhënjen e akstra teritorit për kishat tona ortodokse të uzurpuar nga Serbia Fashiste, dhënjen e mbi 8200 hektar tokë Malit të Zi rreth demarkacionit mes dy shtetevedhe, mbi 4000 mij hektar tokë rreth demarkacionit me Maqedoninë e Veriut, ndarjen e liqenit të Ujmanit me Serbinë fashiste dhe pagesën e rrymës për bandat kriminale serbe në veri për dy dekada e gjysëm, e dijnë fare mirë fshehtësinë kriminale antinjerëzore kunër shqiptarëve dhe kundër shtetit të tyre, akterët e përmendur më lartë, kurse shqiptarët po e ndjejnë barrën e fshehtësisë mbi supet e veta me dhembje, përulje, nënshtrim e poshtrim! I juaj mësuesi Isë

03. 06. 2015- ripostim

Dëshmorët e mbollën lirinë, horat, hajnat dhe tradhtaret po i zhvatin frytet e saj. Luftën e bënë trimat e atdheut të cilët ranë dëshmor për atdhe e për liri, kurse frytet e sajë po i korrin laraskat e tradhtisë që nuk kanë të ngopur, si lugetërit! Si është e mundur kjo padrejtësi, panjerzishmëri e pangopshmëri e shpiunëve, tradhtarëve, laraskave dhe zhvatësve të atdheut e të popullit, të tolerohet nga populli kjo e keqe tragjike?!

Ata që ishin shpiun e tradhtar, për qudi po i gezojnë tani frytet e lirise që i mbollën farat e sajë dëshmoret e vendit tonë, me gjakun dhe jetën e tyre.

Nuk besoj që ka diku në bote, padrejtësi kaq të madhe sikur në vëndin tonë, që po prodhohet nga akterët politik, të cilët e shkatërruan vendin dhe po i zhvatin marrëzishtë frytet e lirisë që ia lanë peshkesh popullit tonë dëshmoret e këtij vendi, të cilët janë rritë e edukuar në gjiun e popullit shqiptar që i takojnë.

Dëshmorëve të Atdheut që e ulen tokën e tij me gjak dhe po qëndrojnë krenarë nën dheun e kësaje toke, po tentojnë t’ua rrëmbejnë krenarinë ata të cilët nuk e meritojnë fare, sepse mëse paku kane kontribuar për liri e për pavarësi, e mëse shumti kanë penguar e kanë shpiunuar në dëm të qështjes sonë kombëtare.

A e meritojnë këtë padrejtësi, këtë pabesi dhe këtë tradhti, tua bejnë heronjëve tanë, ata që ishin dje, ata që janë edhe sot vetem tradhtar e sahanlëpirës dhe asgjë më shumë e asgjë më pak?!

A e meritojnë ata, që të heshtim ne të gjallët sikur të vdekur, duke shiquar duarkryq përbaltjen e gjakut dhe amanetit të dëshmorëve, duke shiquar varfërinë e skajshme të vendit, duke shiquar punësimin e njëanshem të militanteve partiak e tradhtarëve të tij, duke shiquar shkatrrimin dhe përvetesimin e paligjshëm të pasurisë sonë kombëtare, duke shiquar korrupcinin që e ka zhytë vendin deri ne fyt dhe duke shiquar degradimin e vlerave tona kombetare, humane, morale, sociale e njerëzore?!

Përgjigjur shkurt, nuk ia vlenë dhe nuk e meritojmë si popull ta bartim këtë turp kombëtar e njerëzor, ne të gjallët, që kemi vdekë për së gjalli, duke toleruar shkeljen e gjakut dhe amanetin e bijëve dhe bijave tona më të shtrejtë, që ia dhanë jetën lirisë e pavaresisë, e nuk ia dhanë horave, tradhtarëve, karieristëve, sahanlepirsëve të pangopshmëve dhe lugetërve që rrënuan e po rrënojnë çdo gjë të vlefshme e të levërdishme për vendin dhe për popullin. I juaj mësuesi Isë

I paska harruar Sarazin budallitë e shumta raciste të Europës që ua ka bër shqiptarëve në Kongresin e Berlinit, në Paqen e Shen Stefanit, në Konferencën e Varsajës, në Konferencën e Londrës e shumë e shumë tubime tjera raciste që i kanë masakruar trojet shqiptare padrejtësisht, për ti shpërblyer gjakatarët tanë fashist e gjenocidal sllavo-grekë, me tokat, malet e fushat tona tona!

I paska harruar Sarazin burgosjet, torturat, vrasjet masakrimet, djegëjet e shtëpive të shqiptarëve në trojet e veta dhe ua kanë vrarë edhe kafshët shtëpiaka dhe qentë e shtëpive, sepse nuk janë ngopë me vrasjet e njerzëve, fëmijëve, pleqëve, grave dhe burrave nga kasapët gjakatar serbo-sllav e grekë dhe i kanë përzën me dhunë nga shtëpitë e veta, sipas direktivave të Rusisë Cariste! I nderuar Sarazin edhe nëse i ke harruar ti masakrat që ua kanë bërë shqiptarëve, kasapët e ballkanit serbo-sllav e ata grekë, ne nuk i kemi harruar, sepse na kanë mbetë nën pushtim greko-sllav mbi 80% e trojeve tona dhe është bër gjenocid i madh ndaj shqiptarëve para syve të Europës!

I nderuar Sarazin populli shqiptar nuk e harron kurr ndihmën e miqëve tanë ndërkombtar, posaqërisht SHBA-s dhe ky popull nuk është mosmirënjohës i përkrahjes së miqëve të vetë, por na ka ardhë thika deri në palcë të eshtrave, dhembjet për ne si popull janë bërë të padurueshme, sepse po kalojnë shekuj duke i shfryer epshet shtazarake pushtuse e gjenocidale sllavët e grekët mbi shqiptarët, mbi shtëpitë dhe mbi trojet e tyre, edhe në ditët e sotit dhe prap po i hudhen budallitë shqiptarëve, që po përpiqen ta mbrojnë shtetin e vetë demokratik, multietnik dhe ta shtrijnë pushtetin që të ushtrohet rend e rregull, i cili po pengohet nga bandat kriminale serbo-ruse që janë instaluar në veriun e Kosovës, edhe për kundër 15 mijë viktimave kosovare që i shkaktuan në luftën e fundit!

Sarazin, miku ynë i nderuar, padrjtësisht po i quan budallira të shqiptarëve që po përpiqen shpirtërisht e njerëzishtë të vëjnë rend e rregull, barazi e demokraci në shtetin e Kosovës! Po ua bëj me die se ne shqiptarët nuk e harrojmë kurrë gjenocidin që na e bëri Serbia e Greqia fashiste, nuk e harrojmë kurrë vrasjen dhe masakrimin e femijëve tanë të pafajshëm, vrasjen e pleqëve dhe masakrimin e tyre nëpër shtëpitë e veta, vrasjen e grave shtatzëna dhe nxjerrjen e frytit të tyre nga barku me bajoneta të luftës edhe ashtu të përgjakshme në Kosovë, nuk e harrojmë kurrë dhunimin e mbi 20 mijë femrave shqiptare nga bandat e ndryshme gjkatare të ushtrisë e policisë së shtetit të Serbisë!

Uroi për miqtë tanë Europian e Amerikanë, të kenë pakë mëshirë për popullin shqiptar, sepse jemi ngopur e stërngupur me sjellje raciste e gjenocidale të fqinjëve tanë sllavo-grek, që naj kanë marr me dhunë mbi 80% të trojeve tona me përkrahjen e Europës dhe prap nuk kanë të ngopur ku përmes gënjeshtrave më të ulta njerëzore po i arsyetojnë sjelljet dhe kërkesat e tyre shtazarake! Uroi sa më pak racizëm të ketë bota e civilizuar! I juaj mësuesi Isë

26. 05. 2021-rispotim

Veprimet më të dëmshme ndaj Kosovës për dy dekada me radhë, ishin qeveritë e mëparshme që i patëm në ballë për dy dekada me radhë e jo qeveria e tanishme me Kryministrin Albin Kurti, Presidenca me Presidenten Vjosa Osmani, Kryeparalamentarin Glauk Konjufca, Ministren e puneve te jashtme Donika Gervalla dhe ministrat tjerë në përbërje të Qeverisë në fjalë.

Dëmet e shumta që ia sollën Kosovës qeveritarët e mëparshëm, dihen botërisht dhe janë të pariparushme të cilat i kanë kuptuar fare mire edhe qytetaret e Kosoves i madh e i vogël pa perjashtim, pos atyre që në epiqendër të frymëzimit kishin dhe e kanë korrupcionin, nepotizmin, dhe krimin e organizuar politik, ekonomik, shëndetësor, arsimor, kulturor, akademik, shkencor e juridik, per interesat e veta shumë të ulta personale e familjare, duke shkelur mbi interesat kolektive, kombtare e shtetnore dhe duke shkelur mbi gjakun e amanetin e dëshmorëve tanë dhe mbi gjakun e afër 15 mij viktimave kosovare nga fëmijët e sapo lindur e deri te pleqtë e moshës më të shtyrë të pleqërisë!

Nërsa dëmet që mund t’ia sjellin shtetit të Kosoves, atedheut dhe popullatës së saj, pushtetarët e tanishëm mbetët t’i shohim gjatë qeverisjes së tyre katërvjeqare.

Dëmi që i sollën Kosovës qeveritë e mëparshme janë me pasoja të mëdha e të pariparushme si, duke filluar me ndarjen e Mitrovicës dhe popullatës së sajë, si mos kthimi i shqiptarëve nëpër trojet e shtepitë e veta që nga pas lufta e deri më tani, duke mos e shtrir pushtetin si duhet e sa duhet ne pjesen e Kosovës veriore, si mos pengimi i Serbise të ndërtoi banesa për kriminelet serb në pjesën veriore të Kosovës dhe të organizoi qëllimshëm krime të ndryshme ekonomike, në bashkpunim me policinë veriore serbe në veriun Kosovës, të cilëve ua amnestuan krimet që i kishin bërë gjatë luftës kundër popullatës së pafajshme shqiptare, të cilët edhe pas luftës e deri në ditët e sotit i pengonin e po i pengojnë shqiptarët të kthehen nëpër shtëpitë e trojet e veta, para syve të KFORIT, EULEKSIT dhe para syve të policisë serbe kriminale të amnistuar nga qeveritë e mëparshme që të inkuadrohen në policinë e Kosovës, duke ua blere Serbia per pak pare tokat e disa shqiptarëve me qëllime që ta kolonizoi atë pjesë të Kosovës me serbë kriminel e me bonda të ndryshme kriminale ardhur nga viset e ndryshme të ish Jugosllavisë qe ta pastrojnë atë pjesë të Kosoves nga popullata shqiptare.

Po ashtu falja e mbi 4 mij hektar tokë Maqedonisë së Veriut, nënshkrimi i asociacionit një etnik serb, nënshkrimi i marrveshjes për statusin special të kishat ortodokse të pushtuara nga Serbia, nenshkrimi i dhenjes ekstra teritor për kishat në fjalë, marrja e vendimit permes një letre dërguar Sekretarit të NATOS që Ushtria e Kosovës të mos vendoset në katër Komunat me shumicë serbe në pjesën e veriut të Kosovës, faljen e mbi8200 hektar tokë Malit të Zi, cilësimin e veriut si tokë e dhuruar nga Rankoviqi dhe kerkesat publike për ndarjen e Kosovës dhe faljen e veriut Serbisë.

Mbetja e Kosoves dhe pjesëve tjera të atdheut shqiptar nën qizmen pushtuse të fqinjëve tanë greko-sllav që nga 1913 e deri më tani nga askush prej politikanëve tanë për asnjë qast nuk e ka potencuar kete qeshtje tragjike e gjenocidale për shqiptarët në asnjë organizatë apo asociacion ndërkombtar, apo në dialog me Serbinë, dhe para palëve ndërmjetësuese në dialog.

Linde pyetja, kush e inicoi e kush e hodhi poshte idene per ndarjen e Kosoves dhe ndryshimin e kufijëve tësajë, qeveritarët e mëparshëm të Kosovës, qeveritarët e Shqipërisë apo kancelarja gjermane Merkel?! Kjo ngjarje tani dihet boterishte dhe nuk ka nevojë për koment.

Të gjitha fajet e krimet që ia kanë bërë Kosovës qeveritarët e mëparshëm, tani përpiqen nga mënyrat më të ulta jo njerezore tua hudhin fajin padrejtësishte qveritarëve të tanishëm, kryesisht drejtuar sulmin e padrejtë, e pandershëm dhe vulgar kundër Presidentës së Kosovës Vjosa Osmani, Kryeministrit Albin Kurti, Kryeparlamentarit Glauk Konjufca, ministres së punëve të jashtme Donika Gervalla dhe kundër ministrave tjerë që pëfaqësojnë qeverinë Kurrti.

Nuk ka veprime më të ulta njerëzore sesa veprimet e atyre që ua hudhin fajet dhe krimet e veta tjerëve, për ta mbuluar poshtërsinë e vetë! Paqin faqën e zezë, turpin e botës dhe i vraft gjaku i derdhur e amaneti per liri i dëshmorëve tanë kombtar, i vraftë gjaku i derdhur i mbi afër 15 mij viktimave të pafashme shqiptare dhe dhunimi i afër 20 mij femrave shqiptare nga fallangat gjakatare të shtetit serb! I juaj mësuesi Isë

22. 05. 2015- ripostim

Kjo kategori politikanësh dhe përkrahsit e tyre intelektual, klerikë fetarë e qytetarë të zakonshëm e kanë bërë modë të zhurmojnë përmes fjalorit të tyre mbushur përplotë Europë, kurse po t’ua dëgjosh mendimet e tyre dhe po t’ua vërenë veprimet, i bëjnë sikur të ishin duke jetuar në zemër të Xhunglës! Për t’i mbuluar veset dhe mrapshtitë e veta, që i bëjnë në dëm të interesave tona kombtare e shtetnore, maskohen pas slloganit Europë e Vatikan, Azi e Stamboll, Beograd, Athinë e Moskë, edhe pse me trup, mendje e shpirtë u gjasojnë Xhungnglashëve!

Për qudi kjo kategori njerëzish manifestojnë krenari me civilizimet e pushtuesëve tanë, të cilët e shkatrruan deri në fund civilizimin tonë që e kishim më parë, e shkatërruan edhe substancën tonë njerëzore në trojet tona, të cilat i coptuan pamëshirshëm për ti shpërblyer me to fqinjët tanë greko-sllav. Këtë qmim e ka asimilimi dhe gjenocidi që e ushtruan shekuj me radhë pushtusit tanë përmes burgosjeve, torturave, vrasjeve, dhunimeve dhe përzënjes me dhunë nga trojet tona të cilave ua shtinin flakën shtëpive e pasurive që i posedonim për të jetuar!

Këto të bëma gjenocidale përpos zhdukjes e shfarosjes në masë sollën edhe tjetërsimin e qenjes tonë të të menduarit e të vepruarit kombtarisht e atdhetarishtë. Ky qmim i madh asimilimi gjenocidal ka ndodhë e po na ndodh ndodhe dita ditës, duke u konvertuar ne kulturat e në besimet fetare të pushtueseve tanë, te mëparshëm e te tanishem. Tjetersimi që i ka ndodhe trurit tonë përmes pushtimeve, nënshtrimeve, poshtrimeve, burgosjeve, vrasjeve dhe përzënjes me dhunë nga trojet tona shekuj me radhë nga pushtues të ndryshëm, duhet kohë që të pastrohet e përmirësohet nga plehrat që naj imponuan pushtusit tanë.

Nëse ne si komb vazhdojm ta pranojm sipas disave, inferioritetin tonë kombëtar në raport me tjerët,kryesisht në raport me pushtuesit tanë, këtë qorbë bajate do ta na servojnë përher, ata në të cilët jemi bërë merak dhe e kemi harruar vetën fare. Ne momentet kur i mbivleresojm tjerët dhe e nenvlersojmë vetën, kurrë nuk do të vlerësohemi, por do të përbuzemi e do të poshtrohemi edhe me shumë nga tjerët.

Derisa nuk i nënshtrojmë si komb mendimet shkatrruse të disa tekanjozëve në mesin tonë kombetar, të cilët nuk i përfillin argumentët që e demonstrojnë të vërtetën e realitetit të hidhur që e kemi përjetuar si komb, kështu do të na kalojnë vite , dekada e shekuj, s’iq na kanë kaluar edhe më parë, duke u sorrullatur në mjegullën e pa fund, përmes fantazive tona jo të natyrshme, që burimin e kane në plehrat e pushtuyesëve tanë mija vjeqarë.

Lexuesi im i dashur nuk mund të deshmohemi se ishim më europian se europianët, se e dojmë Europen edhe pse po kjo Europë, së bashku me Azinë, Rusinë, na e kanë shkatërruar dhe përbaltë civilizimin tonë që e kishim më parë.

E pamundëshme është të dëshmohemi përmes gënjeshtrave, përmes korupcionit e shkaterrimit në masë të pasurisë sonë kombetare, përmes devalvimit të arsimit, shëndetësisë, ekonomisë dhe drejtesisë, përmes varfërisë së skajshme të popullatës, përmes papunësisë, trafikimit të qenjëve njerëzore, substanacave narkotike, permes prostitucionit dhe përmes divergjencave të shumta e përqarjes mbi baza partiake, fetare e regjionale, sado që e mbushim gojën plotë Europë, nuk mund të fshifen apo të maskohen dot, mendimet, sjelljet dhe veprimet xhunglashe të disave, që fatkeqësisht nuk janë pak në mesin tonë kombetar.

Ah europa! Të gjithë intelektualët e vërtetë e dijnë se si, e quante Fishta ate, kur i plaste zemra e shpirti me sjelljet monstruoze antishqiptare të sajë! I juaj mësuesi Isë

Pëlqej

Komento

Ndaj

20. 05. 2023

“Serbia merr më shumë zëmër e kurajo të bëjë diversion ndaj Kosovës”, së pambrojtur përballë Serbisë, duke logoritur se e ka prej vetit Shqipërinë! “Vuçiq e përdor Ramën si mjet shfajësimi për politikat e tij agresive ndaj Kosovës”, i cili po vepron me dinakri e mjeshtri djallëzore për t’i përçarë sa më thellë mes veti Kosovën e Shqipërinë, duke u shprehur se „E keqja gjendet në Kosovë, për ndryshe ne nuk do t’i kishim këto marrëdhënie kaq vëllazërore me Edi Ramën“! Hajde djallëzi e poshtërsi hajde dhe e thefsh qafën!

Sintagma „Shqiptarët në Shqipëri janë të arsyeshëm, por këta të Kosovës nuk kuptojnë“, po ma rikujtonë sintagmen e mëhershme të vëllazërim bashkimit mes partizanëve shqiptar, me ata serbo-malazez, që e patën krijuar masakën e përgjakshme të Tivarit, duke i vrarë shqiptarët e Kosovës si ballistë të dyshuar, veshur me petkat e partizanëve, të bërë bashkë me partizanëit shqiptar, për t’u ndihmuar vëllëzërve partizan serbo-malazez, t’i çlirojnë tokat e tyre nga nazizmi gjeman!

Politika djallëzore dhe e përgjakshme, e bërë bashk me politikën akademike dhe kishtare serbe, që nga shekulli 8,9,10 e11 përmes djallëzirave, gënjeshtrave të kurdisur tipike, serbo-ruso-sllave kanë krijuar gjenocide të shumta nëpër rrjedhat e përgjakshme historike kundër shqiptarëve, për tua marr me dhunë tokat e tyre përmes kombinimit të gënjeshtrave të politikanëve, intelekualëve dhe klerikëve fetar ortodoks e fashist serb! I juaj mësuesi Isë

18. 05. 2020- ripostim

Një klasë politike që nuk e ndëshkon korrupcionin, nepotizmin, krimin e organizuar, amoralitetin, prostitucionin, narkomaninë, trafikimin me qenje njerëzore, trafikimin me substanca narkotike, e ka shkatërruar bazën themelore të rendit e rregullit shtetnor, ka shkelë me dy këmbët mbi ligjin dhe kushtetutën shtetnore dhe i ka shkatërruar tërsisht interesat e përbashkta kombtare e njerezore.

Jam mase i interesuar ta kuptoi se, qeveritë tona për dy dekada me radhë e ndëshkuan apo jo korrupcionin, nepotizmin, krimin e organizuar, amoralitetin, prostitucionin, narkomaninë, trafikimin me qenje njerzore, e trafikimin me substanca narkotike?! E kanë shkatërruar apo jo bazën themelore të rendit e rregullit shtetnor, kanë shkelë apo jo mbi ligjin e kushtetutën shtetnore, i kanë shkatërruar apo jo interesat tona të përbashkta kombtare e nijerëzore?!

Pala dialogus e Kosovës në dialog me Palën serbe, u tregua apo jo vigjilente, konstruktive dhe mbrojtëse e interesave të Kosovës, shtetit të saj dhe organizimit të mbrenshëm shtetnor, pa ndërhyrë Serbia nga jashtë me bandat e veta kriminale?! Klasa jonë politike andej e këtej kufive për dy e më shumë dekada, e ruajti apo jo unitetin tonë kombtar, mirëkuptimin, tolerancën, bashkpunimin dhe solidaritetin mes shqiptarëve, pa të cilat nuk do të ketë shqipëri e kosovë?!

Kah po shkon Shqipëria, Kosova dhe populli shqiptar me kastat e tyre politike, drejtë nënshtrimit e poshtrimit ndaj të huajve, si përherë apo drejt konsolidimit të interesave tona kombtare e njerëzore?! I juaj mësuesi Isë

16. 05. 2015- ripostim

Politikanët, disa prej avokatëve, gjykatësve, prokurorëve, disa prej intelektualeve, shumica e gazetareve e analistëve politik dhe klerikëve fetar, po ecin në të njëjtin drejtim me pushtuesit tanë sllavo-grekë, për t’ua kryer sa më besnikrisht sherbimet atyre dhe për t’i mbushur pjatat e veta me kocka që ua hudhin atyre pushtuesit.

Është e befasueshme, së paku për mua, pas asaj tragjedije që i ndodhi popullit shqiptar të kumanovës dhe vëllëzërve të tyre nga Kosova, pse të organizohen edhe bastisje të familjarëve, farefisit e shokëve të tyre, sipas kërkesave të Ali Ahmetit e Gruevskit?! Pse të organizohen bastisje kundër djemëve tanë më të mirë të Lirisë?! Vërtetë nuk e kam të kjartë se ku po don me i dalë tymi?! Luftë për brenda e luftë nga jashtë kundër shqiptarëve!

Në këtë luftë tragjike kundër shqiptarëve në ballkan po veqohet si organizatore dhe po i prinë valles dhelpra pushtuese, gjakatare e qujtur Serbi e cila shkoj te meqka plakë ruse, të ankohet për Shqipërinë e Madhe. O ju shqiptar, oj politikë e mbrapsht kombetare, a nuk po e hetoni se, po bëhet luftë kunder shqiptarëve për brenda e nga jashtë nga qarqe të ndryshme ndërkombtare antishqiptare, po bëhet luftë përbrenda shqiptarëve, po bastisen, po burgosen po rrihen e në fund edhe po vritën shqiptarët pa shkas, që të derdhet sa më shumë gjak shqiptari?!

Kjo është befasija ime për këtë gjendje të mjerë të politikës sonë antikombtare. Armiqtë na vrasin në trojet tona, kurse ne po e vrasim vetëvetën, duke iu ndihmuar apetiteve të pushtueseve tanë, të cilët i kanë grabit më tepër se sa 80.000 kilometra katror të vendit tonë, duke spastruar në vazhdimësi elementin shqiptar, përmes gjenocidit ku kanë jetuar e jetojn në trojet e veta shqiptarët!

Lexuesi im i dashur, edhe pse po na vrasin armiqtë tanë, ne duhet të bëjm përpjekje me të gjitha mjetët që mos të lejojm ta vrasim vetëvetën dhe të mbrohemi masivisht nga vrasjet dhe gjenocidi sllavo-grekë. I juaj mësuesi Isë

15. 05. 2021-ripostim

Katër dekada i kalova në arsim dhe për qudi në të gjitha dekadat, ministria e arsimit, drejtoritë komunale të arsimit, drejtoritë e shkollave, qerdhet e entet parashkollore kanë qenë të mbuluara me miltantë partiak që ishin të besuarit e partive të veta në pushtet. Rrallë, shumë rrallë figuronte nëpër këto mese ndoj pedagog apo ndoj psikolog, pra dhënë një shkelëm i fortë profesionalizmit në arsim, dominuar nga politika e nga militantët e vërbuar të sajë. Fatkeqësishtë ende po vazhdon në arsimin tonë kjo smundje ngjitëse, e mbrapsht dhe shkatërruse për arsimin!

Këto mese që i përmenda më lartë, per qudi jane dominuar nga matematicientë, fizicientë, kimistë, gjuhtarë, histoerian, biolog, gjeograf, politikolog, juristë dhe ingjinier, për qudi nuk janë dominuar kurrë nga pedagog e psikolog që e kane studjuar pedagogjinë e psikologjinë, të cilat janë përgatitë gjatë studimeve të jenë profesionistë e ekspertë të arsimit, sëpaku më profesionistë e më ekspertë se të gjithë ata që u përmendën më lartë, pa e mohuar vlerën e tyre profesionale për të cilën janë shkolluar e përgatit si ekspertë të fushave përkatëse e jo kurrsesi si ekspertë të politikës arsimore e profesionalizmit të tij, si ekspertë të udheheqësisë në arsim, si ekspertë të trajnimeve, si ekspertë të hartimit e përpilimit të planprogrameve mesimore, si ekspertë të hartimit e perpilimit të teksteve e literaturës shkollore, si ekspertë të përzgjedhjes së mjeteve mësimore, si ekspert të përpilimit të testëve për cilësim, vlrësim e notim të nxënësve dhe gjetiu.

E njëjta djallëzi politike është ushtruar e po ushtrohet edhe me trajnerët e trajnimit të mësimdhënësve, kapur dhe ngulfatur tërsishtë nga politika dhe militantët e vërbuar politik të partive në pushtet, ku për trajner të mësimdhënësve dominonin e dominojnë të gjithë ata që nuk ishin e nuk janë profesionistë te duhur për këtë qështje, duke i larguar dhe izoluar nga skena e arsimit pedagogët në radhë të parë e psikologët shkollor, të cilët janë kompetentë për këto qështje organizative të procesit mësimor në përgjithesi dhe për qështje organizative të mësimdhënjes e mesimnxënjes në veçanti, më shumë se të gjithë ata që ua kanë dhënë privilegjin t’i trajnojnë kolegët e vetë me të njëjtat dispozita intelektuale e profesionale.

Unë e kam krijuar bindjen time përsonale e profesionale si, profesionist teorik e praktik i arsimit, se të gjitha këto dështime që i kanë ndodhë e po i ndodhin edukimit dhe arsimit tonë, janë shkak dhe posoj e ngulfatjes politike të edukimit dhe arsimit tonë në të gjitha segmentet e tij.

Pa u bërë shkapja e ngulfatja e edukimit dhe arsimit nga politika dhe militantët e vërbuar politik, që nga ministria, drejtoritë komunale, drejtoritë e shkollave dhe nga akterët jo profesionist të trajnimit të mësimdhënësve, nga hartusit e planprogrameve, teksteve e literaturës shkollore dhe përpilusit e testeve për cilësim e notim të nxënësve, të cilët janë jo kompetent për qështje të tilla, do na përcjellin sistematikishtë dështimet që na rezervojnë sigurt vendin e fundit ne PISA. I juaj mësuesi Isë

13. 05 2017, ripostim

Shprehitë e shkathtësitë janë produkt i mendimeve, bindjeve, besimeve e pikëpamjeve tona apo të dikuj tjetër që i kemi pranuar nga ta, si të vërteta dhe veprojmë sipas përmbajtjes së tyre gjatë jetës. Secilën shprehi e shkathtësi që e posedojmë është produkt i mendimeve tona pozitive apo negative që i kemi formuar gjatë jetës, ndikuar nga rrethi e nga faktor tjerë të shumtë. Andaj është në favorin tonë t’ua bëjmë një analizë më të thellë e sistematike shprehive e shkathtësive tona gjatë organizimit të proceseve të ndryshme jetësore.

Lexusi im i dashur mos i lejo mendjes tënde brenda mundësive që i posedon, të prodhoi mendime, bindje, besime e pikëpamje që të mbulojnë me shprehi e shkathtësi jo të mira, sepse ato kane kosto të lartë të jetuarit jo mirë, e jo njerëzisht. Duhet shumë kujdesë kur bëjmë dallime mes mendimeve e veprimeve tona pozitive e negative, sepse ato janë të ndikuara nga shumë faktor, ku egziston rreziku të bëjmë gabime trashanike gjatë jetës kurë i përzgjedhim ato dhe gabimet tona i paguajme shtrejtë përsonalisht, familjarisht, profesionalisht, fetarisht, politikisht, moralisht, kombtarishtë e njerzishtë.

Ata që janë të vëmendshëm dhe koncentrohen në vlerën apo antivlerën e mendimeve, bindjeve, besimeve dhe pikëpamjeve të veta e të tjerëve, nuk lejojnë lehtë të depërtoi negativiteti që bartin ato tek shprehitë e shkathtësitë e tyre. Në të kundërtën nëse nuk jemi të vëmendshëm, antivlerat barten shumë lehtë përmes tyre në shprehitë e shkathtësitë tona. Për këtë arsye është e domosdoshme të jemi shumë të vëmendshëm në çdo proces organizativ gjatë jetës, që mos të dominoi negativiteti tek shprehitë e shkathtësitë tona për shkak të mendimeve, bindjeve, besimeve e pikëpamjeve që në përmbajtje kanë një sasi negativiteti. I juaj mësuesi Isë

5. o5. 2017- Ripostim

Segmentet bazë të arsimit tonë kombetar nuk mbetën pa u trazuar gjatë këtyre dy dekadave, në përpjekje për të bërë ndryshime apo reformë në organizimin e procesit edukativ-mësimor, nëpër të gjitha nivelet e shkollimit. Këto përpjekje nisën sëbashku me ndërkombëtarët dhe vendorët, por si po duket gjithnjë e më shumë po humb besimi në ato premtime të mëdha e megalomane politike, për një reformim të shkelqyeshëm në proceset bazë të arsimit tonë kombtar dhe niveleve e llojeve të ndryshme te shkollës shqipe nga qerdhet, arsimi parafillor, fillor, i mesëm i ultë, i mesem i lartë apo arsimi parauniverzitar dhe ai univerzitar .

Nëse nisemi nga segmenti bazë i planprogrameve apo korikulave të Kosovës, në vend që tu ngritet cilësia dhe niveli strukturor i përmbajtjeve, atyre po u bie gjithnjë e më shume, sepse kanë mbetë në duar të atyre që nuk kanë përgatitje profesionale, nuk kanë përvoj dhe zotësi të mjaftushme, për të hartuar planprograme cilësore për nevojat e shkollave dhe nxënësve e për nevojat univerzitare dhe studentëve, pra në të gjitha nivelet e llojet, nga ai para univerzitar e deri tek ai univerzitar.

Nuk mund të konsiderohet reformë korikulare duke bërë kopi paste të korikulave të huja dhe duke i përkthyer ato në gjuhen shqipe, pa e bërë një analizë shkencore e profesionale se, ku kanë mundësi të përdoren ato korikula dhe si të përdoren dhe sa mund të përdoren ato, a kemi mundësi ekonomike, materile, kadrovike, a kemi sypërstruoture shkollore, kabinete e mjete të mjaftushme mësimore dhe poashtu hapsirë të mjaftushme nëpër lokalet shkollore apo nuk kemi dhe të gjitha këto përputhen apo nuk përputhen me kapacitetin e nxënësve dhe studentëve tanë dhe me nevojat e tyre që i plotësojnë kërkesat e tregut bashkohor.

Këtë qështje nuk e kanë marr parasysh autorët reformator të hartimit dhe perpilimit të korikulave dhe për këtë arsye gjatë hartimit ato kanë mbetë të nivelit më të ultë professional, pedagogjik, psikologjik, didaktik, metodik e metodologjik.

Nëse nisemi nga segmenti i hartimit dhe përpilimit të tekstëve dhe liuteraturës shkollore e univerzitare, edhe tek ato vërehet niveli i ultë profesional i hartimit dhe përpilimit të tyre, sipas standardeve bashkohore pedagogjike-psikologjike e standardeve didaktike-metodike dhe metodologjike, të cilave po ashtu u mungon edhe një brum përmbajtësor e kualitativ që të përvetësohen njohuri të domosdoshme dhe elementare për jetën e nxënësve dhe studentëve tanë.

Tekstet dhe literatura shkollore nuk përcillen me doracak udhëzues, se si duhet të shpjegohen njësitë mësimore që i posedojnë ato nga ana e mesimdhënësve dhe ato njësi si të përvetësohen nga ana e nxënësve. Në shumicën e lëndëve mësimore mungojnë fare tekstet dhe literatura shkollore, sidomos nëpër shkolla të mesme të larta profesionale e nëpër univerzitete, ku tekste e literature shkollore janë skriptet nëpër skriptore që i hartojnë mësimdhënësit për levërditë e veta komerciale dhe për ta mbuluar pasivetetin e mosaftësinë e vetë profesionale që e posedojnë.

Me një fjalë këto tekste e kjo literaturë e quajtur skriptomania, nuk përcillen me një literaturë më të gjërë profesionale, që t’u mundësohet nxënësve, studentëve dhe mësimdhënësve të paisen me një kulturë sa më të gjërë për mësimdhënje e për mësimnxënje, duke e arsyetuar vetën secili mësimdhënës dhe hartues i teksteve dhe literaturës shkollore, se është obligim sipas reformës në fjalë, që nxënësit dhe studentët të hulumtojnë literaturë të nevojshme përmes internetit!

Kjo gjendje e mjerë aspak humane e aspak profesionale nuk ka të bëj aspak me reformen, pos me deformimin e saje, sepse për të bërë reformë në arsim, më parë duhet të jenë të reformuar e të përgatitur profesionalisht e moralishtë reformatoret, mësimdhënësit, menagjerët e shkollave, univerziteteve, trajnerët e mësimdhënësve, hartusit e përpilusit e korikulave, tekstëve dhe literaturës, hartusit e përpilusit e testeve kombtare, shkollore e univerzitare për testimin e nxënësve dhe studentëve tanë, që të kenë drejtë morale, njerëzore, kombtar, profesionale e shkencore te bëjnë me përgjegjësi reformë arsimore.

Nëse nisemi nga segmenti i përdorimit të formave, teknikave, metodave dhe parimeve mësimore gjatë organizimit të procesit mësimor në klasë, në kabinet, apo në mësim onllajn përmes Tv e mësim në natyr, nuk ka korelacion të duhur e profesional mes formave, teknikave, metodave dhe parimeve mësimore, në raport me natyrën përmbajtësore të plan-programeve apo korikulave mësimore, në raport me strukturën përmbajtësore të teksteve e literature shkollore, në raport me mjetet e kabinetet mësimore dhe testeve e teknikave tjera të notimit e testimit të nxënësve e studenëve tanë.

Të ketë një harmonizim korelativ mes planprogrameve, teksteve e literatures shkollore e univerzitare, formave, teknikave, metodave, parimeve, mjetëve e kabinetëve mësimore, testeve e teknikave tjera të shumta të notimit e testimit të nxënësve e studentëve, është e pumundëshme pa një studim serioz, profesional, pedagogjik, didaktik, metodik, e metodologjik dhe pa nje studim professional psikologjik ne fushen e psikologjise se pergjithshme, femijnore, psikologjhise pedagogjike dhe psikologjise se edukimit. Për ndryshe dështimi na qëndron prapa dyrerve të shkollës dhe univerzitetit.

Pa këtë qasje profesionale është e denuar të dështoi çdo përpjekje delitante e militantëve partiak, jo profesionistë e të pa përgatitur si duhet e sa duhet, të bëjnë reformë të duhur në arsimin tonë kombtar, të mos them e shkatërrojnë më shumë strukturën integrale e përmbajtësore të edukimit dhe arsimit tonë!

Nëse nisemi nga segmenti i mjeteve dhe kabineteve mësimore, në shumicën e shkollave tona, në fakultete e në kolegje, mjetet dhe kabinetet në fjalë mungojnë tërsisht dhe e vetmja mundësi që i ka mbetë mësimdhënësit është tabela, një shkums, një shpuze, teksti bazë i lëndës mësimore dhe metoda frontale e ligjerimit në të shumten e rasteve, ku shumë tekste shkollore e univerzitare mungojnë për shumicën e lëndëve mësimore, duk u zavendësuar me skripte e me diktime të mësimdhënësve!

Edhe ato pak kabinete e mjete mësimore përdoren sa për sye e faqe, ku më shumë krijohet tollovi në procesin mësimoir, se sa një mirvatje kreative e punës mësimore, sepse mungon pergatitja metodike e perdorimit racional e funkcional e kabineteve dhe mjeteve mësimor nga ana e mësimdhënësve.

Nese nisemi nga segmenti i përcjelljes profesionale të organizimit të punës edukative-mësimore në shkollë, univesitet, kjo përcjellje po bëhet nga një garniturë e njerëzve që nuk janë të përgatitur sa e si duhet profesionalisht, në aspektin pedagogjik e psikologjik, nga nivelet me te larta e deri te nivelet me te ulta shkollore, ku ne shumicen e shkollave besa edhe univerziteteve e kolegjeve, mos të them në të gjitha, mungon instalimi i shërbimit profesional pedagogjik e psikologjik në shkolla e në fakultete, për ta bërë punen e vetë profesionale rrethe organizmit të procesit edukativ-mësimor, rreth bashkupunimit shkollë –familje-nxënës, rreth bashkupunimit mësues nxënës e student dhe mësues-mësues, rreth bashkpunimit shkolla me shkollën fakulteti me fakultetin, rreth organizimit të aktiviteteve të lira jashtmësimore, rreth organizmit të mësimit plotësues, mësimit shtues, mësimit suplimentar, të cilat nuk perfillen fare. Rreth organizimit të punës së kshillit të shkollës, këshillit të nxënësve, kshillit të studentëve dhe këshillit të prindërve.

Nëse nisemi nga segmenti i mënyrës së cilesimit të nxënësve dhe studentëve i cili dita ditës po korruptohet dhe po i bie niveli objektiv i cilsimit, vleresimit, testimit dhe notimit për shkak të përgatitjes jo profesionale të testeve të ndryshme dhe instrumenteve tjera të shumta për cilësim e notim, për shkak të lidhjeve farefisnore, familjare e kolegiale, për shkak të përkatësive politike dhe për shkak të menyrave të ndryshme korruptive e banale.

Nëse nisemi nga segmenti i përgatitjes së dokumentacionit pedagogjik në shkollë e më gjërë dhe dosjeve të ndryshme komulative për nxënës e studentë, janë në nivel shumë të ultë krahasuar me ndoj shkollë në Europë e më gjërë.

Nëse nisemi nga segmenti i pergatitjes profesionale, pedagogjike, psikologjike dhe didaktiko-metodike e kuadrit mësimdhënës, ka vënd shume për përmirësime dhe për ngritje të cilësisë së tyre e cila është mëse e domosdoshme për punë të efektshme e sa më cilësore.

Nëse nisemi nga segmenti i numrit të nxënësve dhe studentëve nëpër klase e kabinete, nuk ka kurrfar kriteri reformues, është i madhe numri i tyre nëpër klasë e kabinete. Regjistrimi i tyre bëhet pa kritere pedagogjike e psikologjike, ku klasët janë stërngarkuar dhe janë shëndrruar në reparte ushtarake nxënësish e studentësh, në pamundësi të punohet natyrshëm me ta. Regjistrim sipas kritereve farefisnore, kolegiale e politike, po kështu pa kritere behet edhe kalueshmeria dhe gradimi i tyre duke i pais ata me dëftesa, qertifikata e diplama, sikur ato të blehen në treg.

Lexuesi im i dashur keto janë disa prej mangësive të shumta gjatë reformimit jo profesional në shkollat parauniverzitare e ne univerzitetet tona. Mos të flasim për shkollat dhe kolegjet private, që jane konkurente vetëm për plaqkë të drejtëperdrejtë të popullatës, pa e prekë ndërgjegjen fare për kualitet dhe cilësi në procesin edukativ-mësimor të nxënësve dhe studentëve tanë në nivel kombetar. Po ashtu duhet numruar edhe mangësitë në reformimin e qerdheve dhe enteve parashkollore, në ato private e shtetnore, me nje fjale anarhi e papërgjegjësi totale nëpër to.

Këto veprime gjaja reformuse, më e drejtë do të ishte ti quajmë veprime deformuse në edukimin dhe arsimin tonë kombtar dhe papërgjegjësi totale. I juaj mësuesi Isë

09. 05. 2023

Presidente Vjosa Osmani, Kryeministër Albin Kurti, Kryeparlamentar Konjufca dhe antarë të palës dialoguse me Serbinë, mos lejoni me asnjë kusht, me asnjë presion të brendshëm e as të jashtëm ndërkombëtar dhe me asnjë qmim të sakatoset Kushtetuta e Kosovës, shteti dhe popullata e saj, sipas apetiteve fashiste e orgurzeza të Serbisë dhe sipas apetiteve të qarqeve të ndyshme anti shqiptare! Mos lejoni të përbaltet gjaku i shqiptarëve, gjaku i fëmijëve të tyre, dhunimi i 20 mij femrave shqiptare nga falangat gjakatare ushtarako-policore të Millosheviqit gjatë luftës sonë çlirimtare, në ballë të cilave sot po qëndron pasardhësi i Millosheviqit, qdetniku dhe krimineli Vuçiq!

Ms lejoni të shkilet amaneti, ideali dhe gjaku i dëshmorëve tanë që e dhanë jetën për liri e pavarësi të vendit tonë!

Une besoi fort që nuk do të pajtohen ata që e kanë luftuar lakminë e egërsuar, lakminë e pahumanizuar, e pa sosocializuar dhe ata që e kanë luftuar paditurinë, pafytyrësinë, pandershmërinë, pabesinë dhe tradhtinë tek vetjata, të sakatoset Kosova. Kurse ata që e kanë humbur betejën në këtë lloj lufte, nuk gajlohen fort për sakatosjen e Kosovës dhe lehtë shumë lehtë pajtojnë ta sakatosin Kushtetun, Shtetin dhe popullatën e Kosovës, për interesa të ngushta e shumë të ulta përsonale dhe për karierizëm!

Mos u dhashtë Zoti dhe populli kurrë shansën atyre që lejojnë sakatosjen e kushtetutës, shtetit dhe popullatës së Kosovës!

Uroi nga zemra dhe shpresoj ta fitojnë këtë betej të vështirë në mbrojtje të kushtetutës, shtetit dhe popullatës së Kosovës, para ndërkombtarëve dhe para fashistëve serb, që nuk u ngopën kurr me gjakt të shqiptarit dhe me trojet e tyre, ata burra shteti, të cilëve nuk ua ka pushtuar zemren, shpirtin e mendjen korrupcioni, nepotizmi, krimi i organizuar, lakmia, tradhtia, karrierizmi, budallizmi, qmenduria, urrejtja mes shqiptarëve, vëllavrasja si, instrumente që nuk e kanë lënë të ngris kokë shqiptari që 2000 e sa vite pushtim, nënshtrim, poshtrim, dhunim, vrasje, gjenocid e përzënje nga trojet tona Iliro- shqiptare! I juaj mësuesi Isë

7. o5. 2020- ripostim

Kompromisi ka të bëj me realizimin e të drejtave të barabarta mes palëve në dialog dhe realizimin e kërkesave që vërtetë u takojnë palëve. Kompromentimi ka të bëjë, kurë pala kërkon ndaj palës tjetër ate që nuk i takon dhe nuk është në gjendje tia jep të njëjten palës që po i kerkohet.

Kompromentimi më i madh ndodh atëherë kur pala heq dorë nga dëshirat dhe nevojat e veta me rëndësi jetësore, duke pajtuar me atë që nuk i ipet asgjë nga pala në dialog, kurse vetë jepë çdo gjë që i kërkohet nga pala tjetër, edhe pse shkon në dem të vendit dhe në dëm të popullit që e përfaqson, siq ndodhi përherë me palën kosovare në dialog!

Pala kosovare në dialog me Serbinë, që kure ka filluar dialogu e ka përqafuar marrëzishtë kompromentimin, në vend të kompromisit, mes gjërave që me të drejtë e ligjërisht dhe moralishtë i kanë takuar dhe i takojnë Kosovës dhe popullit të sajë!

Ja disa pranime kompromentuse në mes të shumë kompromentimeve tjera që i ka pranuar pala kosovare në dialog me Serbinë, tmerresisht ne dëm të interesave të Kosovës dhe popullit të saje, pa fituar asgje nga Serbia:

1. Çarmatosja e ushtrisë Çlirimtare të Kosovës dhe shëndrrimi i sajë në TMK,

2. Lejimi i ndarjes se Kosovës veriore dhe ndarjes së Mitrovicës në

dy pjesë, duke lejuar kufinin mes përmes urës së Ibrit, që të veprojnë lirshem kriminelët serb atje dhe ta përzën popullatën shqipter nga trojet e veta dhe mos ti lejojnë të kthehen prap në shtëpitë e veta edhe pas 20 e sa viteve liri,

3. Nenshkrimi i “Asociacionit të Komunmave me shumicë serbe” me kompetenca shtetnore, mes shtetit te Kosoves,

4. Nenshkrimi i marrveshjes se “Dermarkacionit me Malin eZI”, ku i humbem kot 8200 hektare toke te Kosoves,

5. Nenshkrimi i marrveshjes per ti dhene 450 hektar toke si ekstrateritor kishave serbe,

6. Negociatat qe u proklmuan si negociata teknike, u shëndrruan ne negociata politike e fatale për Kosovën,

7. U be ndarja e policisë mbi baza etnike në veriun e Kosovës dhe në veriun e Mitrovicës, ku ai teritor për shqiptaret është bërë mollë e ndaluar dhe funksioni i shtetit atje e ka ngrite flamurin e bardhë të dorzimit dhe

8. Kosova u bë me fusnotë sipas kërkesave të Beogradit, pa fituar asgjë nga Serbia, pos humbjeve e poshtrimit të Kosovës, popullit dhe shtetit të sajë.

Këto e tjera kompromise të dhimshme bërë për favor të Serbisë, u shndërruan në Kompromentim të madh e tragjik për të ardhmen e Kosovës dhe popullit të sajë dhe një turp i pa shoq për dialogusit që e kanë përfaqësuar turpshëm Kosovën gjatë dialogut!

Uroi që tani e tutje mos ta përfaqësojnë Kosovën të korruptuarit, të padijshmit, të turpruarit, të marruarit e faqezijtë që e turpëruan Kosovën dhe popullin e sajë! Ijuaj mësuesi Isë

4. 05. 2014-ripostim

Detyrat dhe obligimet të cilat u takojnë pedagogut dhe psikologut shkollor, jo vetëm që janë të shumta, por janë edhe të rëndësishme, të domosdoshme dhe të ngutshme për shkollat tona, të të gjitha niveleve dhe llojeve të tyre.

Kush mund ta bëjë një organizim më profesional, më efikas, më të dobishëm, më bashkëkohorë e më funksional rreth procesit edukativ-mësimor brenda një shkolle, më shumë se sa pedagogu dhe psikologu shkollor? Pergjigjëja do të ishte askush.

Çdo përpjekje që bëhet rrethë organizimit në fjalë, pa angazhimin e këtij kuadri profesional pedagogjiko-psikologjik, me vete bartë rrezikun e deformimit, keqtrajtimit, anarhisë, stagnimit dhe dështimit të procesit organizativ edukativo-mësimor nëpër shkollat tona.

Pedagogu dhe psikologu shkollor merret në mënyrë profesionale me përcjelljen e organizimit të procesit edukativ- mësimor brenda një shkolle dhe paraleleve të sajë, po ashtu merret me analizën e nivelit të plan-programeve vjetore e mujore të mësimit, se si i kane përgatit e se si i realizojnë në praktikë mësimdhënësit. I vizitojnë ata nëpër orë të mësimit që tu apin ndihmë profesionale sipas nevojës, aty ku hetohet se sa po qalon puna që është parapa të realizohet, sipas plan-programit vjetor, mujor, javor e ditor.

Merret me trajtimin e suksesit, disciplinës dhe vijueshmerisë së nxënësve në mësim dhe ndërmarrin masa profesionale, për t’i përmirësuar ato në favor të nxënësve.                       

Ata bashkëpunojnë ngusht me nxënës për problemet e tyre që u dalin në shkollë në raport me mësimin, me arsimtarët dhe lëndën e tyre, në raport me shokët e shoqet, në raport me shendetin e tyre psiko-fizik e emocional, në raport me anetarët familjarë, në raport me gjendjen ekonomike e shendetesore të tyre në familje.

Te gjitha këto dukuri, askush nuk mund ti trajtoj më me efikasitet, se sa pedagogu dhe psikologu shkollor. Ky kuadër bashkpunon në mënyrë profesionale me familjarë të nxënësve, kryesisht me prindërit e tyre, për të marrë informacion sa më shumë për nxënësin dhe për t’i informuar ata për gjendjen e përgjithshme të fëmijëve të tyre në shkollë, duke i koordinuar së bashku detyrat, obligimet dhe pergjegjesite që dalin nga të dyja palët.

Këtë bashkpunim e bëjnë edhe me mësimdhënësit, që të marrin informacion për gjendjen dhe mënyrën e organizimit që e bëjn ata gjatë procesit mësimor, duke marr informacion për raportet e tyre me nxënës dhe për problemet e shqetesimet tjera, që u dalin nga ana e nxënësve. Bashkëpunojnë me drejtorin e shkollës, për mënyren e organizimit të punës dhe përgjegjësive që dalin nga drejtoria si organ më i lartë udhëheqës në shkollë.

Bashkëpunojnë me këshillin e shkollës dhe përgjegjësit e tyre që u takojnë rreth proceseve organizative. Bashkpunojnë me këshillin e arsimtarëve, kshillin e nxënësve, kshillin e prindërve, aktivet profesionale për përgjegjësitë e secilit këshill prej tyre, rreth proceseve të ndryshme specifike organizative mësimore që u takojnë secilit këshil në fjalë dhe proceseve organizative gjatë aktiviteteve të lira të nxënësve. Bashkpunojnë me stafin teknik të shkollës, i cili kujdeset kryesisht për mirëmbajtjen e higjienës nëpër ambientet e ndryshme shkollore në përgjithesi si, mirëmbajtjen e kabineteve, sallave dhe hapsirave të ndryshme në veqanti, duke ruajtur nivelin e duhur të pastërtisë dhe ngrohjes së lokaleve mësimore, që të zhvillohet  normalishtë procesi organizativ mësimore e procese tjera të shumta në shkollë.

Bshkepunojn edhe me stafin e drejtorisë komunale të arsimit dhe sipas nevojës edhe me ministrine e arsimit ne nivel vendi për përgjegjësitë që dalin nga ana e tyre.

Kur parashtrohet pyetja se, a ka nevojë shkolla për pedagogun dhe psikologun shkollor, do të zë vend përgjigjëja, shkolla ka nevojë për pedagogun e psikologun shkollor, për aq sa ka nevojë bota e gjalle bimore, shtazore dhe bota e gjallë njerzore për rrezet e ngrohta e ndriquese të diellit, për ajrin, ujin dhe tokën.

Shkolla pa pedagogun dhe psikologun shkollor, do ta ketë shumë vështirë të mbijetoj shëndetshem, begatshëm e dinjitetshëm në fushat që u përmenden më lartë, sepse gjitha ato detyra e obligime brenda një shkolle e jashtë saj mbesin në kompetencë të atyre qe nuk janë të përgatitur profesionalisht në aspektin pedagogjiko-psikologjik që të merren profesionalishtë me qështjet në fjalë .

Lexuesi im i dashur ka ardhë koha që ta përkrahim shpirtërisht dhe të ndikojmë kudo, për aqë sa kemi mundësi, që të instalohen sa më parë pedagogu dhe psikologu shkollor në të gjitha nivelet e shkollave tona, nëse kemi dëshirë që ato së bashku me gjeneratat tona të e reja, të ecin në hap me kohën. I juaj mësuesi Isë

2. 04. 2023

Me këtë strategji pushtimi u sherbyen e po sherbehën njëjtë Perandoria Romake, Bizantine, Otomane, Perandoria Ruso-sllave, Europa dhe fqinjët tanë pushtues sllavo-grek, të përkrahur nga pushtusit e mëparshëm, të cilët na mbajtën e po na mbajnë të pushtuar, nështruar, poshtruar e dhunuar. Ata na asimiluan, na përzunë me dhunë nga trojet tona dhe bënë masakra e gjenocid kundër nesh. Na hudhën përsëgjalli në detë, të ketë mish të mjaftushëm për gjallesat e detit. Na hudhën përsegjalli nëpër puse me uj të pijës, nëpër gropa e zgafella, na vranë e na masakruan, na dogjën e na përvluan si është më keq për 20 shekuj me radhë e po e vazhdojnë të njëjtën rrugë prap!

Përqudi kësaj rruge si po duket po i bashkangjitet kohëve të fundit edhe miku tradicional i shqiptarëve SHBA, që e shpëtoi atë cëpëz Shqipërie të mjerë para 100 viteve nga kthetrat e pushtusëve në fjalë dhe këtë copëz Kosove të djegur, të shkatëëruar e të coptuar që e shpëtoi para 23 viteve e cila quhej dikurë Dardani! Pse po ndodhë kjo dukuri e shëmtuar, të përkrahen gjelatët shumë shekullor të shqiptarëve?!

A mos ndoshta shkaku i garës për epërsi të kryqit katolik dhe ortodoks mes veti, a mos gara e epërsisis së interesave gjostrategjike?! Aqë sa është e befasishme kjo dukuri e shëmtuar garash, po për aqë është e dhemshme, sepse po vazhdon tradita gjenocidale kundër shqiptarëve, po coptohen prap trojet tona, s’iq coptohet trupi i viktimës përsëgjalli nga hienat, për ta marrë secila nga një cope të përgjakur nga trupi i viktimës duke i dalë shpirti për gazepi!

Përdorimi i kërbaqit që mbjellë frikën e terrorin në kokat tona, përdorimi i kulaqit që i plotëson lakmitë dhe interest e ulta përsonale e karieriste të tradhtarëve në radhet tona, të cilët shiten për pak pare të pista, mashtrimi që e përdor paditurinë, pazotësinë dhe budallinë tonë dhe përqarja e cila e futë hasmërinë, urrejtjen, xhelozinë, shpiunazhën dhe vëllavrrasjen mbi baza fetare, politike e regjionale mes shqiptarëve, është treguar strategji shumë e suksesëshme e pushtusëve tanë të vjetër e të rij dhe po tregohet edhe tani!

Për këtë që e thash më lartë, po dëshmohet katërcipërisht programimi i kërbaqit, kulaqit, mashtrimit dhe përqarjes në kokat tona, duke u demonstruar haptas në politikë, kulturë, edukate dhe në mbrojtje të atëdheut dhe lirisë sonë, që fatkeqësisht nuk jemi mbushur mend fare edhe sot e kësaj dite! I juaj mësuesi Isë

30. 04. 2018

Mendimet, bindjet, besimet, pikëpamjet dhe fjalët janë ato që shërojnë dhe helmojnë si substancat e ndryshme kimike. Ato ndikojnë për të mirë e për të keqë, më par tek ne e pastaj edhe tek tjerët, si helm apo si mjaltë, sapo të dalin nga goja jonë dhe të shkojnë në veshët e tjerëve.

Sikur të kishim kujdesë t`i radhisnim ato sipas efektit që kanë dhe sipas vendit e momentit që duhen të përdoren, duke ua dhënë kuptimin atyre që thuhen, pse thuhen, a meritojnë të thuhen, do t`i kishim punët më mirë, s’eq i kemi tani. Këto huqe mendimesh, bindjesh, besimesh, pikëpamjesh e fjalësh, po demonstrohen jo vetëm në fjalorin e përditshëm mes njerëzish, por edhe në fjalorin e gazetarisë, mjeteve të shkruara dhe mjeteve elektronike audiovizuele të informacionit dhe komunikimit politik, fetar, kulturor e edukativ mes njerëzve, në vend që të pastrohen prej huqve.

Duhet ta kemi parasysh përherë se lloji i mendimeve, bindjeve, besimëve, pikëpamjeve dhe fjalëve shërojnë, edukojnë, formojnë, zhvillojnë ngrisin e transformojnë me të mirat e tyre, po ashtu edhe vrasin, lëndojnë, poshtrojne, stagnojnë dhe infektojnë me të këqiat që mund t’i posedojnë. Po të dinim t’i përdorim ato aty ku duhet, t’i përdorim sipas vëndit, sipa situatës dhe sipas meritës që kanë, do t`i bënim mrekullitë në nivel përsonal, profesional, familjar, politik, fetar, kulturor, institucional e në nivel kombtar.

Lexuesi im i dashur, është mëse e nevojshme të kujdesemi sa më shumë, se cilat mendime, bindje, besime, fjalë e pikëpamje po i përdorim gjatë komunikimit me tjerët, sepse vërtetë ato na helmojnë e sherojnë neve dhe tjerëve sikur substancat e ndryshme kimike. I juaj mësuesi Isë

29. 04. 2023

Hajnat nuk kanë tjetër profesion pos vjedhjes e abuzimit të kontributit dalë nga përpjekjet, mundimet, vuajtjet e sakrificat e shumta të tjerëve. Duhet kujdes i shtuar me kë po rrimë, shoqërohemi, miqasohemi, kujtë po i duartrokasim dhe kujt po ua besojmë vuajtjet, mundimet, sakrificën, kontributet dhe vetekzistencën tonë! Populli ka thënë: “nëse rrin me qenë, mbushesh me pleshta”, “me kë rrinë, ai je e do të bëhesh”!

Hajnat, tradhtarët, vrastarët, dhunuesit, zhvatësit, të korruptuarit, nepotistët dhe kriminelët e krimeve të organizuara në ekonomi, shëndetësi, arsim, drerjtësi, polici e institucione të ndryshme publike e private, kulturore e shkencore, politike e shtetnore, rriten si bari i keq, duke i shoqëruar ata edhe qytetarët tjerë dhe duke iu bashkangjitë në veprimet e tyre të përditshme keqbërse, duke i përkrahur, duartrokitur e stimuluar ata, pa i ndëshkuar sipas ligjit organet e mirëmbajtjes së rendit e rrgullit.

E keqja nuk eliminohet nga ajo shoqëri, nëse të keqës nuk i prehen rrënjët sapo të fillon të mbij ajo. Nëse i qëndron realitetit ajo që e ka thënë populli: ” me kë të rrish, i tillë do të bëhesh”, atëher në mesin e shoqërisë sonë kemi mjaftë njerzë që rrinë shoqërohen, lidhen ngusht, miqasohen e bashkpunojnë me akter të korrupcionit, nepotizmit, krimit të organizuar, hajnive nga më të ndryshme, vllavrasjeve, dhunimeve, trafikimeve me qenje njerëzore, me substanca narkotike dhe marrja me prostitucion. I juaj mësuesi Isë

27. 04. 2014- ripostim

Ilirët kishin edukim e besim fetar të zhvilluar i cili cilësohej kulmi i kulturës europiane. Tek Ilirët sikurse edhe tek popujt tjerë antik, organizimi i procesit edukativo-arsimor bëhej nëpër qytete si qendra organizative. Nëpër këto qendra gjatë periudhës së komunitetit skllavo-pronarë, “kujdes të posaqëm i kushtonin edukimit fizik, ushtarak dhe edukimit intelektual e punues”. Për këtë proces edukativ-mësimor,”flasin veglat e punës, mjetet e luftës, lodrat e fëmijëve të gjetura nëpër Tumulat Ilire”.

Ilirët i çmonin jashtëzakonisht llojet e ndryshme të shkathtësive ushtarake dhe “ kalerimin e përsosur me kuaj, ku në prekrenarët e tyre figuronte emblem e kalit. Keto dëshmi gjenden që nga shek. i V p.e.r”. Po ashtu “qe nga shek. i III p.e.r. gjenden pllaka bronzi me kuaj”. Po ashtu ka të dhëna se Mbreti Ilir Bardhyli në shek. IV p.e.r.“luftonte mbi kalë edhe kur ishte në moshën 90 vjeqare.

Dardanët në monedhat e tyre simbol të qmuar e kishin kalin. Ndërkaq mbreti tjetër Ilir Genti shek. II p.e.r. studjoj efektin sherues të bimëve të ndryshme, ndër të cilat i veçoi edhe vetitë shëruese të një bime që e mori emrin sipas mbretit dhe shkenctarit Gent e cila quhej Gentiana“. Mbi kete bazë të lartë kulturore lindi edhe mbretëresha Teuta, e cila bëri luftra të pergjakshme kundër luftrave pushtuese të romako-bizantinëve. Qe mos te zgjerohem se, mbi këtë bazë ka patur edhe shumë mbretër tjerë Ilir.

Krejtë kjo që u tha më lartë, dëshmon se edukimi dhe arsimi i Ilirëve ishte një veprimtari e vetëdijshme shoqërore dhe e organizuar mjaft mirë. Ilirët ishin gurgdhendës të fortë ku edhe sotë e kësaj dite gjallërojnë nëpër trojet tona kullat e mëdha dhe të forta ndërtuar prej guri dhe kështjellat e famshme. Iliret ishin prodhues keramike, punues metalësh, ndërtimtar të dalluar anijesh luftarake, ishin mjeshtër të dalluar të artizanateve dhe adhurues të edukatës esteike që dalloheshin në art, muzikë dhe oratori.

Fëmijet e Ilirëve që nga lindja e deri në moshen 6 vjeqare edukoheshin dhe mësoheshin në gjiun familjar, ku rolin kryesor në edukim dhe besim në simbolet fetare e luante nëna, e cila konsiderohet e barabart me burrin dhe për kohen ato demonstronin fuqi te barabart me burrat dhe deshirë të madhe në punë po ashtu si burrat. Besimi i tyre ishte i përqendruar në figurat e shejta dhe reale të djellit, tokës ajrit dhe ujit përmes të cilave e besonin zotin si krijues të këtyre figurave të shejta e të gjithësisë mbarë, pa të cilat nuk do të kishte e nuk do të ketë ekzistencë bota e gjalle bimore, shtazore dhe ajo njerezore.

Femijet e moshes 7-11 vjeqare „ shkonin në shkollat fillore gramatikore ilire, ku mësonin shkrim lexim dhe njehesim. Mjetët mësimore për të shkruar në to ishin tabelat e vogla prej druri dhe te lyera me shtrese dylli. Veglat e mprehta metalike apo kockat ne forme lapsi, sherbenin per te shkruar mbi to. Perdorej papirusi edhe pergameni për të shkruar në to, e sidomos me penë ndërtuar nga puplat e shpezëve që ngjyheshin në boje“.

Të rinjtë e moshës 12-14 vjeqare,“ edukoheshin dhe arsimoheshin neper Palestra, ku i kushtohej rëndësi e madhe edukimit fizik e shëndetësor, nepermjet ushtrimeve gjimnastikore dhe atletikës, duke i kalitë të rinjët sa më të fuqishëm, të qëndrueshëm, të shkathtë dhe me një trup të bukur prej një atleti“.

Rrethe moshes 15-16 vjeqare,“ të rinjtë vazhdonin shkollimin nëpër gjimnaze ku kujdesë të veçantë i kushtohej përgatitjes ushtarke nëpërmjet vrapimit, kërcimit, hedhjes së shtizës dhe diskut duke bërë edhe gara të ndryshme sportive. Po ashtu në këto gjimnaze përvetësohej arsimi letrar, filozofik, politik dhe juridik, përmes njerëzve më të ngritur të kohës“.

Në moshën 18-20 vjeqare,“ përgatiteshin të rinjtë dhe përsoseshin sa më shumë ushtarakisht për mbrojtje të kufijëve nëpër qytete ku jetonin“.

Po ashtu kishte edhe institucione të larta arsimore univerzitare antike si „në Apoloni, Butrint dhe Durs. Në këto Univerzitete jepnin mësim dijetarët më të zotët të kohës ku i mësonin studëntët në fushën e gjuhës, filozofisë, oratorisë dhe letërsisë“.

Në historinë e Ilirëve, vënd të rëndësishëm zënë edhe luftrat e tyre të shumta që ishin plotë rezistencë duke luftuar ballë për ballë me romako-bizantinët, që ta mbrojnë Ilirinë e tyre të dashur, tokat, shkollat, kulturën dhe simbolet e tyre fetare. Kjo rezistencë zgjati për më shume se sa dy shekuj me radhë, derisa u pushtua tërsisht Iliria në vitin 49 të erës sonë, apo në fundë të gjysmës se par të shekullit të parë, të erës sonë- cituar dhe parafrazuar sipas librit të Prof. Dr. Hajrullah Koliqit: Historia e Arsimit dhe mendimit Pedagogjik Shqiptar, Shtëpia Botus- Libri Shkollor, 2012

Pas shekullit të parë e tutje, çdo gjë që ndodhi me shkollat e Ilirëve, me kulturën, besimin, gjuhen, teritorin dhe simbolet fetare të tyre, u bë me qellime kryesore të asimilimit të popullit Ilir dhe atij shqiptar pastaj, nga secili pushtues që patëm fatin jo të mirë të na pushtojnë. Keto pushtime po vazhdojnë edhe sotë e kësaj dite për më shumë se gjysmën e trojeve tona edhe pas 20 shekujve pushtim!

Lexuesi im i dashur është koha e fundit ta mësojmë sa më parë historin tonë nëpër shekuj, ta mësojmë sa më drejtë e sa më realishtë, që ta qesim në dritë se kush ishin pellazgo-ilirët dhe kush shqiptarët si pasardhës të tyre. Të mësojm sa siperfaqe tokesore e sa km katror patem dikur, sa sot i kemi dhe sa km katror na kane mbetë të pushtuara edhe sotë e kësaje dite. I juaj mësuesi Isë

26. 04. 2014-ripostim

Edhe pse është folur shumë për reformën në edukim e arsim, në të ashtuquajtur korikulat shkollore, në hartimin e përpilimin e teksteve dhe literaturës ndihmëse shkollore, në hartimin e testeve për cilësim e notim të nxënësve, në reformimin e bashkpunimit shkollë familje, drejtori këshilli i arsimtarëve, këshilli i shkollës, kshilli i nxënësve, bashkpunimi arsimtarëve mes veti dhe me nxënës, u bë pak apo aspak, sepse gjendja e shkollës sonë në vënd që të përparoje ka stagnuar dhe herë herë po degradon.

Kam bindjen time përsonale për reformën e cila i ngjau një eksperimentimi spontan, pa u mbështetë në hulumtime shkencore, reale e objektive, sipas mundësive dhe rrethanave që i posedon vëndi dhe shkolla jonë, se sa një hulumtim i cili duhet të kishte synime të kjarta se ku do të arrij, a mund të arrijë, me kënd të arrij dhe me cilat kushte realizohet reforma e synuar në edukim, arsim dhe në shkollën tonë.

Dekada e pare e reformës ne arsim, pas luftës çlirimtare të Kosovës, tani ka filluar të cilësohet si e dështuar me përpjekje të kota jo profesionale për reformimin e edukimit, arsimit dhe shkollës. Kurë e them ketë, mbështetëm në përvojen time profesionale shumë vjeqare në arsim dhe po ua ofroj lexusëve disa konstatime prsonale:

-Reforma në fjalë shkollës sonë ia hoqi padrejtësisht shërbimin profesional të pedagogut dhe psikologut shkollor, të cilin shërbim e kishte halë në sy për shkollën shqipe, edhe politika serbo-jugosllave para luftës. Po me kete alergji ndaj këtij shërbimi vazhdoi edhe UNMIKU, duke rrënuar përvojen e shkollës sonë që e kishim ndërtuar me plot mund e sakrifica të mëdha.

Pashai i UNMIKUT përgjgjes i arsimit tonë, i quajtur Daksner, e pa të arsyeshme me reformën e tij eksperimentale, si të ishim ne një vënd më i prapambetur i Afrikës, i cili mori vendim qe ta mbyll Entin pedagogjik të Kosovës, i cili i kryente sherbimet profesionale e shkencore në nivel të vëndit, mori vendim tì mbyll entet rajonale e komunale pedagogjike dhe sherbimin profesional pedagogjik e psikologjik nëpër shkollat tona, të cilat sherbime e kryenin punën dhe obligimet e veta profesionale e shkencore, sipas përgjegjësive që i kishin nga lartë- poshtë e anasjelltas në mënyr të koordinuar.

-Organizimi i brendshem i procesit edukativo-mesimore ne shkolle, mbeti pa nje percjellje dhe pa nje ndihmese profesionale, te cilin mund ta beje ne menyre cilesore vetem sherbimi pedagogjik ne krye me pedagogun dhe psikologun e shkollës. Pa këtë përcjellje profesionale, po jetësohen në realitetin e shkolles tonë, mënyra të ndryshme të niveleve jo adekuate e jo profesionale gjatë organizimit te punës, te cilat here-here edhe po degradojne ne nje nivel te ulet profesional e pedagogjik, në emër të reformimit.

-Kur e them këtë, e kam mendimin tek shumica e punëtorëve të rinjë, të cilëve u mungon përvoja pedagogjike që t’i qasen në mënyrë profesionale organizimit të procesit edukativo-mësimor në lëndet e tyre të mësimit. U mungon përvoja që t’i përdorin në mënyrë efikase mjetet mësimore, format, teknikat, metodat dhe parimet sa më racionale gjatë organizimit të punës së tyre profesionale mësimore në klasë. U mungon përvoja t’i respektojnë në mënyrë profesionale etapat e një ore mësimore kurë kanë zhvillim, përseritje dhe ushtrime, të cilat etapa nuk kuptohen sa e si duhet nga një pjesë e dukshme e stafit mësimdhënës.

Do të ishte mëse e nevojshme shërbimi profesional ipedagogut dhe psikologut shkollor tu dalë në ndihmë kësaj pjese të stafit mesimor, qe ta ngrisin sa më shumë cilësinë dhe efikasitetin në organizimin e procesit edukativ-mësimor.

-Cilesimit të nxënësve nga stafi mësimdhënës, në vënd që t’i rritet efikasiteti profesional, pedagogjik dhe psikologjik, efikasiteti i tyre po bie dukshem duke u shndërruar në një fushatë pa kriter gjatë notimit dhe cilësimit të nxënësve, që në esencë e ka simpatinë, antipatinë, njoftësinë, që mos të them edhe korrupsionin (miton). Këtë gjendje jo të lakmueshme e gjendje tjera të tilla nuk i përcjellë askush në mënyrë profesionale, për t’ia ndalë rrugtimin e mëtutjeshëm kësaje dukurie devijante e të shëmtuar.

-Bashkëpunimi profesional i shkollës me familjen ka ra dukshëm, apo nuk ekziston fare, sepse mënyra e bashkëpunimit bëhet pa kritere profesionale, vetëm sa për sy e faqe që t’i bëhet me dije prindërve se, e kanë apo nuk e kanë suksesin e mirë në mësim femijët e tyre, se janë apo nuk janë të disiplinuar, se vijnë apo nuk vijnë me rregull në mesim, pa hy fare në analizën profesionale të shkaqeve që e kanë sjellë nxënësin në atë gjendje dhe pa ndermarrë kurfar masash profesionale që të përmirësohet ajo gjendje e palakmuar e tyre.

-Bashkepunimi i shkollës me nxënësit është një bashkepunim zyrtar, ku vetëm kërkohen rregulla ndaj nxënësve, e shume pak rregulla plotësohen në favor të tyre nga ana e shkollës.

-Nxënësve u mungon ndihmesa profesionale nga ana e shkollës, që të merret dikush dhe t’i trajtoj kërkesat e tyre, shqetësimet, brengat, stresin dhe ankthin në mënyrë sa më të drejtë e sa më objektive, qe u ndodhin në jetën e përditshme nxënësve. Nxënësve u mungon përkrahja profesionale dhe ndihmesa në fushën ekonomike, në raportet ndërfamiljare, ndërshoqerore, përsonale dhe në raportet mes arsimtareve, e shumë e shumë shqetësime tjera që dalin nga ana e jetës së tyre.

U mungon nxënësve trajtimi profesional i mosdisiplinës së tyre, ardhjes së tyre me rregull në mësim, ikjes nga orët e mësimit, suksesit dhe mosuksesit të tyre. Ky trajtim bëhet mbi baza ndeshkuese e jo mbi bazën profesionale pedagogjike e psikologjike, për t’i gjetur shkaqet dhe për t’i trajtuar sa më profesionalisht pasojat që u ndodhin nxënësve. Ky trajtim u ka mbetë në kompetencë puntorëve të sigurimit nëpër shkolla dhe organeve policore, që d.m.th një trajtim i dhunshëm i këtyre dukurive, ku dhuna shkakton dhunë. Kjo dhune perdite e me shume po eskalon nëpër shkollat tona.

-Teksteve mësimore në shkollë u mungon teknologjia bashkekohore-pedagogjike, psikologjike, didaktike, metodike, metodologjike e gjuhësore, që të udhëzohen nxënësit dhe arsimtarët, se si me jetësuar dhe me pervetesuar mesazhin edukativo-mësimor të përmbajtjeve të secilës njësi mësimore.

-Plan-programet mësimore nuk përcillen në mënyrë profesionale gjatë hartimit e përpilimit të tyre, nuk përcillen se si e sa bëhet realizimi i tyre nga ana e mësimdhënësve dhe nga ana e nxënësve, po ashtu nuk përcillet në mënyrë profesionale nga pedagogu dhe psikologu shkollor edhe cilesia pergatitjeve me shkrim të arsimtareve për orët e tyre mësimore.

Te gjitha këto dukuri që u përmendën më lartë është e domosdoshme të trajtohen në mënyrë profesionale nga instalimi i sherbimit profesional pedagogjik e psikologjik të pedagogut dhe psikologut shkollor nëpër shkollat tona. Sa më shumë që neglizhohet ky shërbim nga Ministria e Arsimit dhe nga DKA-të , shkollat tona gjithnjë e me shumë po thellohen në një anarki që pak kush e kupton se në cilën rrugë po ecin e ku kan synim të shkojnë ato.

Lexuesi im i dashur, ka ardhe koha që ta kuptojme sa më parë, se sherbimi profesional pedogogjiko-psikologjik i pedagogut dhe psikologut shkollor nëpër shkollat tona, është nevojë e ngutshme e domosdoshmeri dhe jetike e kohës. I juaj mësuesi Isë

24. 04. 2021-ripostim

Me reformën e duhur të edukimit dhe arsimit tonë kombtar nënkuptohet angazhimi i ekspertëve të ndryshëm të pedagogjisë e psikologjisë shkollore, këshillimit, eukimit dhe pedagogjisë e psikologjisë familjare, angazhimi i ekspertëve të didaktikës, metodikës dhe metodologjise pedagogjike.

Po ashtu është e pamundëshme të bëhet reformë e duhur në arsim pa angazhimin e ekspertëve të psikologjisë së përgjithshme, psikologjisë pedagogjike, psikologjisë së edukimit, të cilët fusin me kujdes të madh e profesionalizëm risi të duhura, cilësore, të mundëshme e te mjaftushme gjatë hartimit të plan-programeve shkollore apo siq është berë modë të quhen korikulat shkollore të Kosovës.

Nuk mund të hartohen e përpilohen planprograme mësimore që përmbajtja e tyre të ketë sasi e cilesi të duhur e të mjaftushme, pa ekspertë të njohur pedagogjik e psikologjik dhe pa ekspertë të lëndëve mësimore që përfshihen në plan-programe të ndryshme shkollore gjatë hartimit e përpilimit të tyre dhe gjatë hartimit e përpilimit të teksteve e literaturës ndihmësde shkollore.

Gjatë përpilimit, hartimit e përzgjedhjes së mjeteve të ndryshme mesimore, të cilat shërbejn për organizimin, konkretizimin dhe racionalizimin e procesit të mësimdhënjes nga ana e mësimdhënësit dhe mësimnxënjes nga ana e nxënësit.

Nuk mund të bëhet reformë e duhur dhe cilësore në arsimin tonë kombtar pa ndertesa shkollore që u përgjigjen standardeve pedagogjike, didaktike, metodike, metodologjike e psikologjike, të cilat duhet të posedojnë hapesirë të mjaftushme, duhet të jenë largë ekspozimit të zhurmave të ndryshme, duhet të kenë depërtim të mjaftushëm të dritës së diellit e ajrit të freskët, të mirëmbahet në hapsirat shkollore pastertia dhe ngrohja e duhur, të paisen ato me kabinete sipas kërkesës së lëndëve të ndryshme mësimore të cilat janë të përfshira në plan-programin mësimor të niveleve të ndryshme të shkollimit.

Nuk mund të bëhet reformë e duhur në arsim dhe edukim pa trajnimin dhe aftësimin sistematik të kuadrit mësimor përmes ekspertëve trajnues nga fusha e pedagogjise, didaktikës, metodikës, metodologjisë pedagogjike dhe nga fusha e psikologjisë shkollore, kësillimit, psikologjisë pedagogjike, psikologjise se edukimit, rreth përdorimit të formave, teknikave, metodave dhe mjeteve te duhura gjate organizimit të procesit të mësimdhënjes nga ana e mësimdhënësve dhe mësimnxënjes nga ana e nxënësve.

Poashtu gjatë mënyrës së cilësimit, notimit e testimit të nxënësve, gjatë mënyrës së hartimit e perpilimit testeve dhe gjatë parashtrimit të mënyrës së pyetjeve drejtuar nxënësve në testim dhe gjatë orëve mësimore. Gjatë organizimit të aktiviteteve të lira jashtë procesit të rregullt mësimor, vizitave të ndryshme me karakter mesimor e edukativ nëpër ekskuzione.

Nuk mund të bëhet reformë e duhur në arsim pa e konsoliduar dhe organizuar mirë vijueshmërin e rregullt të nxënësve në mësim, disiplinën dhe angazhimin e tyre gjatë orëve mësimore, gjatë mësimit onllajn e të drejtëpërdrejt. Nuk mundë të bëhet reformë e duhur në arsim pa komunikim e bashkpunim professional shkollë- familje, nxënës- mësimdhënës, udhëheqje – sherbimi pedagogjik dhe psikologjik i shkollës, udhëheqj- keshilli i arsimtareve, këshilli i shkolles dhe keshilli i nxënësve mes veti.

Reformat të cilat i patëm në arsimin tonë kombtar që dy dekada me radhë, nuk kanë treguar rezultate të knaqshme, të mos them se kanë treguar regres në hartimin e plan-programeve, teksteve e literatures shkollore, ndertesave, kabineteve e paisjes se tyre me mjete të duhura mësimore dhe arritjes së rezultateve në mësim e aktivitete të ndryshme jashtëmësimore të nxënësve. I juaj mësuesi Isë

23. 04. 2017

Nuk janë miqë të vërtetë ata që ecin sëbashku me ne sikur hija e trupit tonë që na ndjekë prapa, vetëm derisa ka rreze dielli. Sa po të errësohej moti dhe nuk gjejnë leverdi t’i plotësojnë interesat e veta, zhduken si hija e trupit kurë mungojnë rrezet e diellit. Sa qel e mshel syt, ata dhe hijen nuk i kemi prapa!

Merrne me mend se sa kontribojnë për atedheun, për lirinë, pavaresine, për kombin, kulturën, shkencën, për unitetin, mirëkuptimin, tolerancën, bashkpunimin, solidaritetin, sa kontribojnë për familjen, farefisin dhe për shoqërinë kjo kategori njerëzish që nuk kanë forcë e ndërgjegje të ngulin këmbë për miqësinë e premtuar, fjalën e besën dhënë tjerëve, edhe në raste të vështira, edhe kurë mungojnë rrezet e diellit dhe drita e tij!

Me keqardhje po e them, në mesin tonë kombëtar ka shumë njerëz që se mbajnë miqësinë e premtuar, fjalen dhe besën e dhënë!

Lexuesi im i dashur është në nderin tonë të mos e shkelim fjalën, besën e dhënë dhe miqësinë e prermtuar mikut, shokut, shoqës dhe mos të manipulojmë me to, pa marrë parasysh situatat në të cilat gjendemi, per interesa tona përsonale të ulta, qoftë ato fetare, qoft politike, ekonomike, qoft, karieriste, sepse do ta ulim vetën deri në përmasa qesharake dhe të turpshme para kombit, para botës e para Zotit. I juaj mësuesi Isë

19. 04. 2015-ripostim

Sipas definimit pedagogjiko-psikologjik emocioni gëzimit përjetohet në ato qaste kur jemi të shëndetshëm fizikisht e psiqikisht si individ, si familjar e si kombetar. Kurë jemi të qetë e rehat, kur korrim suksese e fitore të pa rreshtura në aspektin përsonal, profesional, familjar e kombetar dhe kur e kultivojmë ndjenjën e respektit, mirkuptimit, tolerancës, bashkpunimit, punës dhe sakrificës për atdhe, për liri e për bashkim të trojeve.

Emocioni i dashurisë, përjetohet në ato momente kurë e duam dike dhe na don dikush, kurë na dojnë tjerët për aqë sa i dojmë ata, kurë dashuria nuk keqpërdoret nga njëra palë në dëm të palës tjetër, kurë ajo stimulon për unitet, bashkpunim dhe respekt të dyanshëm.

Për shqiptarët janë vështirësuar shumë rrethanat ta përjetojnë plotësisht emocionin e gëzimit dhe emocionin e dashurisë sepse në mesin tonë kombtarë po perhapet varferia, po perhapet korrupcioni, po devalvohet edukata dhe dituria, po shkatrrohet ekonomia, po devalvohet arsimi e shendetesia, po devalvohet e po keqpërdoret drejtesia, po manipulohet me besimet fetare dhe me besimin e sinqert në Zot me synimin per te fut perqarje në mesin tonë kombtar e mes njerëzimit të botës!

Si ta përjetojmë lirshëm e këndshëm ne shqiptarët emocionin e gëzimit kurë i shohim shqiptarët në mal të Zi, në Serbi, në Maqedoni dhe në Greqi, se si poshtrohen, nënështrohen, burgosen, rrihen, vriten, varfërohen, përzihen nga trojet e veta dhe asimilohen dita ditës?! Si ka mundësi shqiptari ta perjetoi emocionin e dashurisë, respektit, mirkuptimit, tolerancës ndaj fqinjëve tanë pushtues, që na urrejnë mbi baza racore e fetare?!

Si ka mundësi shqiptari ta dojë Europën e cila po sillet ndaj nesh me cinizëm, me padrejtësi, me injorancë ndaj të drejtave tona, ndaj liris e pavarësië dhe ndaj unitetit e bashkimit kombetar për të cilat shekuj me radhë kemi derdhur gjak?! Si mund të duhet Europa nga shqiptarët duke bërë dallime racore ajo në dëm të shqiptarëve e në të fqinjëve tanë pushtues greko-sllav?!

Si t’i gëzohemi e si ta duam politikën tonë dhe kreatorët e sajë që bëjnë politikë antikombetare, politikë kuislinge, politikë shërbtore, politikë të korruptuar e nepotiste, kryekeput për interesa të ulta përsonale, duke ia ulur dita ditës vlerat që i posedon atdheu, liria, shteti dhe kombi jonë, duke ia humb vlerat diturisë, historisë, kulturës, shkencës dhe dëshmorëve të lirisë?!

Për të përjetuar natyrshëm, normal dhe knaqshëm emocionin e gëzimit, dashurisë dhe ndjenjen e krenarisë, më par duhet të ndryshojmë qasjet tona ndaj politikës, ndaj vetëvetës, ndaj njëri tjetrit, ndaj familjes ndaj punës, edukimit, arsimit, shëndetësisë, ekonomisë, drejtësisë, kulturës dhe ndaj shkencës, pa të cilat nuk krijohen kushtet e volitshme dhe hapesira e mjaftushme që të përjetohen lirshëm , natyrshëm dhe këndshëm emocioni i gezimit, dashurisë dhe krenarisë dhe ti respektojmë ato përmes punës, diturisë dhe përmes zemres e shpirtit.

Për t’i arritë këto vlera, duhet të mos joshemi pas antivlerave dhe veseve të liga shumë të ulta e antinjerzore. I juaj mësuesi Isë!

17. 04. 2018- ripostim

Cilës prej partive politike shqiptare duhet t`i servirem në Shqipëri, Kosovë, Maqedoni, Serbi e në mal të Zi dhe tu duar trokas, të ha sa më shumë për veti e sa më shumë të rras?! Vërtetë kam ra ne hall, t`i servirem PDK-s e LDK-s e tu duartrokas, që të ha përveti derisa të ngopem e derisa të pëlcas, edhe pse këto parti i shpërblyen serbët e Kosovës me “Serbska Zajednicen” me ekstra teritor të kishave ortodokse serbe dhe ia falen mbi 8200 hektarë tokë malit te Zi, pa e logoritur që kanë mbetë nën pushtim të tij Plavë e Gusi, Ulqinë, Hot e Grudë dhe tër Malësia e Madhe, ku e ngriti flamurin tonë kombetar, Dede Gjon Luli dikurë, edhe pse mbeti Lugina e Preshevës nën Serbi!

Vërtetë kam ra në hall, të servirem pas atyre dhe t’u duartrokas, të ha e të rras, sepse nesër kam me vdekë?! Edhe pse ata sociopat ua dhanë maqedonëve mbi 4000 hektar tokë, pa menduar fare se, më tepër se sa gjysma e teritorit maqedon është teritor shqiptar, i mbuluar me banor shqiptar! T’u servirem e tu shkoj pas PDK-s e LDK-s dhe tu duartrokas, edhe unë të ha e të rras, derisa të pëlcas, edhe pse LDK e PDK, deri dje ishin kundershtar të përbetuar mes veti, e tani më të korruptuarit, për qudi hajnë e pijnë sebashku dhe zgërdhihen, duke e shkaterruar dhe shitur vendin, me ndihmen e aleancave dhe dallaverave të ndryshme!

T’u servirem politikanëve tanë shqiptarë të të gjitha trojeve tona, andej e këtej kufijëve, që ua kthyn shpinën shqiptarëve për interesa të veta shumë të ulta dhe i lanë nën robërinë e Serbisë, malit të Zi , maqedonis së Veriut, dhe Greqisë, me politikën e tyre sociopate antikombetare, duke i lënë ata nën mëshiren e kasapëve greko-sllav, nga të cilët nuk guxojnë të marrin frymë lirshëm, të flasin e të mësojne shqip dhe të jetojnë dinjitetshëm në trojet e veta, duke synuar gjakpirësit serb e grekë ta marrin edhe jugun e Shqiperisë edhe Veriun e Kosovës!

Lexuesi im i dashur, mos ma shihni për të madhe, qe kam ra “shumë në hall” se, kujt t`i duartrokas, sepse edhe mua mu ka “mbush” mendja e cila më dalt meq fare, të gjejë rrugë të pista tani e tutje, që të ha sa më shume e të rras, derisa të pëlcas! I juaj mësuesi Isë

16. 04. 2015- ripostim

Agresiviteti greko-sllav ka për synim pushtimin, nenshtrimin, poshtrimin dhe asimilimin e shqiptarëve hap pas hapi dhe në mënyrë të organizuar. Ka për qëllim grabitjen e tokave tona dhe shfrytëzimin e te gjitha pasurive mbitokësore e nëntokesore. Ky agresivitet i tyre spak njerëzor, krejtësisht banal e i zhveshur tërsisht nga parimet etike dhe nga parimet e drejtesisë e barazisë, po jetësohet dita ditës përmes propagandës dhe lansimit të etiketimeve nga me të ndryshmet e nga më të ndoturat në botë kundër shqiptarëve, në bashkpunim me tradhtarët e vendit, që para botës ta arsyetojnë agresivitetin e vetë banal e më ç’njerëzor!

Krahas kësaj propagande, ky agresivitet në praktikë po manifestohet përmes varfërimit , përmes burgosjeve, dhunimeve dhe permes vrasjeve pa shkas të shqiptarëve për të krijuar tek ta, presion për nënështrim , për shperngulje dhe për asimilim. Krejt ky banalitet është bërë e po bëhet para syve te botës dhe Europës së “civilizuar”, dihet me ndihmen e politikës sonë kuislinge, primitive e sociopate dhe me ndihmen e disa tradhtarëve qe janë renditë krahas propagandës në fjalë dhe verpimit gjenocidal ndaj shqiptarëve, për interesat të veta shumë të ulta personale!

Agresiviteti mbrojtës i shqiptarëve në ballkan është manifestuar përher në mbrojtje të tokave, të teritorit dhe pasurive të veta e pasurive kombëtare nga fqinjët tanë pushtues greko-sllav e pushtues tjerë. Agresiviteti i tyre në ballkan përher është manifetuar për ta mbrojtur pragun e shtëpisë, nderin familjar, për t’u mbrojtur nga vrasjet masive, për tu mbrojtur nga rreziqet e ndryshme dhe të shumta gjnocidale prej fqinjëve tanë pushtues, per ta mbrojtur dinjitetin kombetar, per ta mbrojtur unitetin dhe krenarine si komb dhe per ta realizuar bashkimin e trojeve, të cilat naj coptuan aleancat e ndryshme te vendosjes ne Europë, duke bashkpunuar me rusine dhe me turko-aziatikët.

Pra agresiviteti shqiptaro-Ilir është manifestuar vetëm në mbrojtje e kurrë në sulm, që nga luftrat Iliro-romake, Iliro-bizantine, turko-aziatike e deri ne luftrat e fundit, të cilat ishin të pa rreshtuar kundër shqiptarëve dhe paraardhësve tanë iliro-pellazg.

Duhet t’ia bëjm me dije Europës dhe botës mbar se, ka ardhë koha që ata të bëjnë dallime rrënjësore mes agrisivitet banal e gjenocidal greko-sllav dhe agresivitetit mbrojtës të shqiptarëve në ballkan dhe mos të lejojm me asnjë qmim, të njëjtësohet agresiviteti mbrojtës i viktimës, me agresivitetin brutal e gjenocidal të fqinjëve tanë pushtues greko-sllav. I juaj mësuesi Isë

13. 04. 2023

Zhvatësit e atdheut, ata që e qiten në treg atdheun, të korruptuarit deri në fyt, nepotistët, vrasësit e kundërshtarëve politik, përqarësit e urrejtësit e popullit mbi baza partiake e regjionale, mafiozët e krimeve të ndryshme të organizuara, nënshkruesit e zajednicës serbe dhe propagandusit për ndarjen e Kosovës!

Nënshkruesit e demarkacionit me Malin Zi e me Maqedonin e Veriut, ku i humbën mbi 12 mij e 200 hektar tokë, nënshkruesit e ekstrateritorit për kishat e uzurpuara ortodokse të shqiptarëve, me rastin e pushtimit të Kosovës nga Serbia fashiste, nënshkruesit për ndarjen e Liqenit të Ujmanit, ata që i lejuan bandat serbe dhe Serbinë të ndërtojnë pa lejen e pushtetit qendror lagje e shtëpi të ndryshme në Mitrovicën e Veriut e në Zveqan për ta kolonizuar atë pjesë me kolon serb të ardhur nga pjesë të ndryshme të ish Jugosllavisë, me duar të përgjakura si kriminel lufte.

Ata që ua paguan rrymën për dy dekada me radhë serbëve kriminel në veriun e Kosovës, të cilët nuk i lejojnë shqiptarët të kthehen nëpër shtëpitë e veta, të cilat ua kanë djegë e demoluar me qëllime ogurzeza e kriminale, përqudi ata kanë qenë të gatshëm të bëhen të gjithë komandanta, kryetar shteti, kryetar qeverie e kryetar parlamenti, ministra e deputet, edhe pse nuk kanë patur zotësi profesionale ushtarake e as politike, pos zotësisë zhvatëse të atdheut e varfërisë së skajshme të popullit dhe urrejtjes të Presidentit Historik Dr. Ibrahim Rugovës, të cilit i organizuan edhe atentat për ta vrarë!

Presidenti Historik Dr. Ibrahim Rugova nuk e ka patur llojin e bukurisë, as nuk ka qenë syret në letër dhe nuk e ka patur llojin e trimërisë së akterëve në fjalë, të cilët i kemi patur në ballë të politikës e në ballë të luftës, ndërsa bukuroshat, syretat në letër e trimat në fjalë, nuk e kanë patur menqurinë, zotësinë dhe vizionin politik të Dr. Ibrahim Rugovës dhe Dr. Fehmi Aganit! I juaj mësuesi Isë

25. 03. 2023

Ky dëm i madh dhe i rrezikshëm për shtetin e Kosovës mund të na vie nga përgdhelja e Europës, SHBA-s dhe nga përkrahja e Rusisë me të gjitha mjet e sajë që i posedon për favore të Serbisë në Ballkan dhe nga përkrahja e Kryemistrit të Shqipërisë Edi Rama me Open Ballkanin! Krahas kësaj përgdhelje e përkrahje nga Europa, SHBA, Rusia e Kryeministri Rama, hiq më pak e dëmshme dhe e rrezikshme për shtetin e Kosovës, mos më shumë, është edhe përqarja e politikanëve tanë mes veti mbi baza partiake dhe mbi pozicionet e tyre pozitë opozitë, duke harruar tërsisht misionin e tyre që ua ka besuar populli me votën e vet!

Ky dëm i mah dhe i rrezikshëm për shtetin tonë mund të na vije, edhe nga nënshkrimi i marrveshjes së zajednicës serbe prej palës kosovare me palën serbe në vitin 2013 e 2015. Prej nënshkrimit të marrveshjes për ekstra teritor e kompetenca politike për kishat serbe ortodokse, të uzurpuara me dhunë prej shqiptarëve nga Serbia fashiste e pushtuse dhe shumë marrveshje tjera, siq rrezikoj dhe i humbi në dialog pala shqiptare mbi 8200 hektar tokë rreth marrveshjes së demarkacionit me Malin e zi dhe mbi 4000 hektar tokë rreth marrveshjes me Maqedoninë e veriut!

Poashtu finalja e rrezikshmërisë kundër shtetit të Kosovës mund të bëhet realitet me pajtimin e planit Franko-Gjerman në Bruksel e në Ohër, jo pak përgdhelës për Serbinë nga pala kosovare e pala serbe, që pjesërisht e pranoi aty ku i konvenonte palës serbe e pjesërisht e refuzoi aty ku nuk i konvenonte plani në fjalë. Nëse tani Kryeministri Kurti nuk është vigjilent, i vëmendshëm dhe i vendosur t’i mbroj me këmbngulje interesat e Kosovës gjatë realizimit të këtij plani Franko-Gjerman, finalja e rrezikshmërisë do të bëhet realitet me Republikën Serbe dhe me vetmenagjimin kulturor të shqiptarëve në Kosovë!

Mbaju fort Kryeministër se populli të ka votuar t’i mbronë vendosmërisht interesat kombtare e shtetnore të Kosovës! I juaj mësuesi Isë

All reactions:

24Arbenita Thaqi, Xheladin Tafallari dhe 22 të tjerë

10. 04. 2023

Pensionista kemi patur para lufte, gjatë lufte, pas lufte, kemi edhe tani. Secili njeri që është normal e din në detaje se, si janë trajtuar pensionstët para luftës, gjatë luftës, pas luftës dhe tani. T’ia hudhim fajin e të kaluerës të tanishmes është e panjerzishme apo djallëzi e marrëzi me ndikime politike, që së ka synim përmirësimin e gjendjes së pensionistëve, por të fus urrejtje, përqarje e vëllavrasje mbi baza partiake tek shqiptarët, edhe ashtu të përqarë skajshmërisht mes veti!

Politika përqarëse, e korruptuar, nepotiste, sociopate dhe kriminale e ka shkatërruar shtetin e Kosovës, duke e quar ujtë në mullijtë e Serbisis fashiste pushtuse! Kjo politikë e ka pamundësuar dekada e shekuj, edhe mos formimin e shtetit të plotë shqiptar, të cilit ia ndanë dhe ia coptuan pjestë e tij qarqet antishqiptare, për t’i shpërblyer fqinjët tanë pushtues greko-sllav me pjesët e tij. Për kategori të tilla individësh e politikanësh ka thënë populli: ” qeni i keq ta bjenë ujkun në torishtë”! Fqinjët tanë greko-sllav në ballë me Serbinë dhe Greqinë përherë kanë deshiruar dhe dëshirojnë edhe tani, të ketë sa më shumë qej të tillë mes shqiptarëve.

Derisa të vetëdijsohemi ne shqiptarët, edhe pse si po duket se kemi ndërmend vetdijsimin, që ta kultivojmë unitetin dhe ta ruajmë si syt e ballit, që ta eliminojmë urrejtjen, përqarjen e vellavrajen mbi baza partiake, fetare, regjionale, farefisnore e familjare dhe t’i zavendësojmë sa më parë ato me respekt, dashuri, mirëkuptim, tolerancë, bashkpunim, guxim, vullnet, solidaritet e atdhedashuri, të mundëshmen e bëjmë të pamundëshme, siq e kemi bërë që 2000 e sa vite me radhë, që nga pushtimi i Ilirisë e deri me tani! I juaj mësuesi Isë

8. 04. 2023

Këta burra trima të luftës heshtën sikur të mos ishin gjallë, kurë u themeluan komunat me shumicë serbe, kurë u ndryshua flamuri i Kosovës, kurë u rezervuan vendet për deputet serb në Parlamentin e Kosovës, kurë u nënshkrua “zajednica serbe”. Mos menduan se ke një fitore për Kosovën apo humbje e thellë për te, për popullin e sajë, i cili u përgjak këmb e duar nga gjakatarët serb, u dhunua, u poshtrua dhe u dogj e u bë shkrum e hi, që u tolerua me heshtje kaq të madhe të veteranëve tanë të luftës çlirimtare?!

Pse kjo heshtje varri e veteranëve tanë ndodhi kaq gjatë, edhe kurë u themelua gjykata speciale për Kosovën, kurë u nënshkrua marrveshja e demarkacionit me Malin e Zi, kurë i humbi Kosova mbi 8200 hektar tokë rreth demarkacionit në fjalë, i humbi edhe 4000 hektar tokë rreth demarkacionit me Maqedoninë e Veriut, kurë u nëshkrua marrveshja për ekstra tertor rreth kishat ortodokse serbe , të uzurpuara me dhunë nga Serbia pushtuse e gjakatare prej shqiptarëve?!

Pse heshten veteranët tanë të luftës kurë u pranua “Open Ballkani Serb”, ide djallëzor serbo-ruse me renegatët e tyre në ballë Vuçiq e Putin dhe Kryeministri i Shqipërisë, vëllai i Vuçiqit Edvin Rama, në përkrahje edhe nga PDK e Kosovës me Enver Hoxhën në ballë dhe me disa opozitar tjerë të Kosovës. Tani iu ka dalë gjumi shumë vonë dhe i ka lëshuar agonia e thellë veteranët tanë trima të luftës çlirimtare në Kosovë, pasi ranë nga pushteti ata që ia kanë bërë gjitha këto të “mira” Kosovës sonë Martire! I juaj mësuesi Isë

27. 03. 2023

Secili prej neve priremi të mendojmë se i shikojmë, i themi, i ndjejmë dhe i kërkojmë realishtë e objektivishtë gjërat ashtu siç janë në të vërtetë, edhe pse ky nuk është realiteti, e vërteta, e sinqerta dhe e mundëshmja, por e kundërta e saj! Ne e shohim botën, gjërat e dukuritë mes saj, me dashje apo padashje, me dije apo padije, jo ashtu siq janë gjërat, dukuritë dhe proceset, por ashtu siç jemi ne në të vërtetë apo siq jemi të kushtëzuar të shohim, të themi, të ndjejmë e të kërkojmë ato.

Këto iluzione vetmashtruese i kanë sjellë dëme të mëdha e po i sjellin popullit shqiptar, shtetit të tij, atdheut, kulturës, historisë, politikës, religjionit dhe shkencës. I kanë sjellë dëme të mëdha individit, familjes, shoqërisë, institucioneve, profesionalizmit, zhvillimit, përsosjes dhe përgtitjes për t’i bërë ballë sfidave të jetës dhe kërkesave të tregut bashkohor.

Për këtë kanë thënë të menqurit puna më e rëndë, më e guximshme dhe më fisnike e njeriut, është të merret me vetëvetën, ta ndryshoi, zhvilloi e ta përsos sistematikisht gjatë gjithë jetës, për të bërë jetë si njeri me dinjitet.

Shkak i mosplotësimit të këtyre kushteve gjatë jetës, bijmë në pozita qesharake, vetdevalvuse e vetshkatërruse, siq po bijmë në pozitë qesharake me ato që po ia themi Kryeministrit tonë dhe me ato që po i kërkojmë nga ai, edhe pse atë që po ia themi janë më shumë, të mos them tërsishtë të pavërteta se sa të vërteta dhe po i kërkohet e pamundëshmja e jo e mundëshmja që ta bëj Kryeministri ynë!

T’i hudhet faj e tradhtia që e kanë bërë tjerët kundër Kosovës, shtetit dhe kundër popullit të saj për dy dekada me radhe, jo vetëm që është e pavërtetë, por është urrejtje, xhelozi e tradhti e dyfishtë kunër Kosovës, shtetit, amanetit të dëshmorëve dhe kundër interesave kombtare të shqiptarëve!

Kujdes me gjërat që i themi ndaj tjerëve dhe me gjërat që i kërkojmë nga ata, që mos të bëhemi qesharak dhe gazi i botës duke e shkatëruar vetën, familjen, institucionet, shtetin dhe Kosovën me budallitë tona! I juaj mësuesi Isë

28. 03. 2023

Ilaqi më i mirë për shërim e parandalim të shqetësimit, stresit, nervozës, inatit, urrejtjes, xhelozisë, frikës, smundjeve dhe përballja burrërisht me armikun, dashakqijtë e ndryshëm dhe përballja me situata të vështira, është humori, satira, sarkazma, buzëqeshja, kënga dhe lufta me ta për ekzistencë, kur e lyp situata, e jo të na rrokë frika, zbehja, qyqarllaku, lemëria dhe shtangëja!

Ilaqe të tilla preferohen edhe kurë përjetojmë situata të vështira e të rrezikshme, sepse ato na bëjnë të lumtur, na japin vullnet, vendosmëri, guxim, na shtojnë energjinë në trup, qëndrushmerinë dhe menqurinë për fitore. Pra humori, satira, sarkazma e buzqeshja është balsam apo lëngë shërues i trupit, shpirtit, emocioneve, mendjes dhe veprimeve tona! Për këtë populli ynë ka thënë: ” Vaj i burrit është kënga e buzqeshja”!

Për qudi, buzqeshja, humori, satira e sarkazma e kryeministrit tonë po i pengon disa intelektual, akademik, poet, shkrimtar, opozitar, gazetar, analistë e politikan sociopat, edhe pse këto ilaqe sheruse janë e mira e të gjithë atyre që i ka përfshi subjektivizmi, egoizmi, shkurtpamësia, lakmia, kariera, urrejtja, xhelozia, smira, inati, korrupcioni, nepotizmi, krimi i organizuar në ekonomi, shëndetësi, arsim, drejtësi, prokurori, gjykata e ku jo tjetër?! Malkuar qofshin! I juaj mësuesi Isë

29. 03. 2020

Zhurma që po bëhet kundër Kryeministrit të Qeverisë së Kosovës Albin Kurti, nga LDK e titistit komunist Isa Mustafa, në ballë me përkrahsit e tij dhe nga përfaqesuesit e qeverisë së mëparshme, e quajtur qeveria PRONTO e PAN në bashkpunim me Mustafën, po me ngjanë me të lehurat që i turreshin, e shanin, e kundërshtonin e diferenconin dhe e diskualifikonin si përsonalitet, qe po i perkrah demonstratat e studentëve të cilet e kërkonin Kosovën “Republike” duke iu përzi marrëzisht edhe në punët e brendëshme familjare, filozofit tonë të dashur Mr. Ukshin Hotit, titistet e Rrahmon Buba Morinës, mes te cilëve ishte edhe titisti rrenegat Isa Mustafa!

Në mes të këtij klubi titistësh rrebel e komunist ishte më i vequari edhe titisti rrenegat Isa Mustafa, të cilin e quanin studentet në atë kohë kur isha edhe une studnt: ” titisti komunist e dhëmpir” kundërshtar, diferencues i pamëshirshëm dhe përjashtues i studentëve nga konviktet, nga menza dhe përjashtues nga fkulteti i studentëve kosovar”, në mes shume titistëve tjerë rrebel, që ia rrënuan tërsisht edhe kushtetutën e atehershme të Kosovës, hatri i Rrahman Buba Morinës dhe hatri i Sllobodan Millosheviqit, ku si pasoj e atyre veprimeve shpërthei revolta masive e popullit shqiptar të Kosovës kundër politikës fashiste të Millosheviqit dhe kundër kuislingëve politikan shqiptar qe pajtonin me atë politikë e cila e shkaterroi autonominë dhe Kushtetutën e Kosovës të vitit 1974.

Shpërthimi i kësaj revolte masive kosovare u kurorzua me mosdegjueshmëri totale të organeve shtetrore, me formimin dhe organizimin e organeve tona paralele shtetrore, duke u nisur me organizimin paralel të arsimit e me radhë organizimin e institucioneve tjera shtetnore paralele, për ta refuzuar vendosmërisht instalimin e dhunshem të sistemit politik fashist serbo-sllav, që synonte sllavizimin e shqiptarëve dhe gjunjezimin e intelektualeve qe e kundershtonin politikën fashiste të kassapit gjakatar Millosheviq, derisa shpertheu edhe lufta çlirimtare e Kosovës, ballë për ballë me pushtusit serbë. I juaj mësuesi Isë

30. 03. 2020

Vëllezërit mëkatar në ballë me Isa Putinin që i bënë puq Qeverisë së Albin Kurtit, me votat e 82 deputetëve, vëllëzër të Klanit Pan, e realizuan me sukses puqin e tyre kundër Qeverisë së Kosovës!

Mëkatet e vëllëzerve në fjalë, tashmë dihen të gjitha dhe ka mundësi të priten prej tyre edhe mekate tjera përplot erresirë e mister të rrezikshëm për Kosovën tonë të shumvuajtur, të cilës ende po i kullojnë gjak plagët e luftës së fundit.

Isa Putini, siç është bërë zakon ti thotë populli, ka shumë faje të moçme të kohës së Rrahmon Buba Morinës dhe Millosheviqit, që tani dihen nga i madh e i vogël, ka edhe mëkate të reja të pas luftes:

1. ardhja e tij me puç në krye të LDK-s dhe dëbimi i Fatmir Sejdiut që ishte në ballë të saj, 2. tradhtia që ia bëri VLAN-it duke i vizituar natën nëpër shtëpia vllëzërit rrebel politik, për të kurdisur plane djallezore kundër Kosovës, 3. zgjedhja e presidentit aktual, edhe pse shkatohej jashte Paralamentit te Kosoves tyme e flake dhe rremuj masive nga populli, per ta kundërshtuar zgjedhen e presidentit në fjalë, edhe përkunder atij kundërshtimi masiv nga populli!

4. Shtrëngesa që iu bë deputetëve me inisiativën e Isa Putinit titist e komunist i përbetuar për ta votuar Gjykatën Speciale, që i gjykon vetëm luftetarët çlirimtar shqiptar, të cilët luftuan kunder pushtimit serb, 5. Lufta e paturpshme dhe prapaskenat, shantazhet, gënjeshtrat e mashtimet që bëheshin për t’i bindur deputët ta votonin demarkacionin me Malin e Zi, që ti marrin vizat nga europa qytetaret e Kosovës!

6. Puçi i 25 marsit 2020 kundër Qeverisë Kurti, të cilit nuk do t’ia lajnë mëkatet Isa Putinit e bashkpuntorëve të tij puqist, me votën e imponuar të deputetëve , as valët e Drinit të Bardhë se bashku me valët e Drinit të Zi!

Keto ishin mekatet e reja më kryesore nder shume mekate tjera te pas luftes, qe i ka bere e pritet ti bej edhe tjera mekete, Putini titist Plaku me krroqe në ballë të LDK-s, me rrebelet deputet puçist përkrah Putinit!

Episodi më tragjikomik në historinë e politikës se Plakut me krroqe, shërbëtor i politikave pushtuse, bëri gjithçka për ta përligjur shitjen e me shume se sa 8200 hektarëve toke Malit të Zi.

Per ta realizuar kete dramë tragjikomike, plaku në fjalë përdori mashtrime, gënjeshtra, shantazhe e trillime gjithfarëshe ndaj deputetëve të vet për t’i bindur se demarkacioni është aty ku ka qenë gjithmonë me Malin e Zi!

Errësirën me të cilën e mbuluan të vërtetën Putini me bashkpuntorët e tij puqist, e zbardhi plotësisht Shpejtim Bulliqi me bashkpuntorët e tij. I jujaj mësuesi Isë

31. 03. 2023

A ka kush që nuk i thot virtyt i lartë dhe i madherishëm njerëzor, pos lakmitarëve, pjellës së djajëve dhe tradhtareve, veprimit të atyre që ia falën atdheut e lirisë sonë karierën, pasurinë, gradat, titujt dhe jetën, siq bënë Gjeneral Adem Jashari, Hamzë e bacë Shaban Jashari, se bashku me familjarët e tyre, siq bënë Gjeneral Agim Ramadani, Sali Qeku, Zahir Pajazitit dhe Luan Haradinaj me trima, trimeresha e atdhetarë tjerë, të cilët nuk i ruajtën për veti gradat, karierën, pasurinë dhe jetën, që ta zhvatin atedheun, siq e zhvatën dhe po e zhvatin si është më keq tan lakmitarët dhe pjella e djajëvei!

Për lakmitarët dhe për pjellën e djajëve që si lënë dy gurë bashk mes shqiptarëve dhe fusin urrejtje, përqarje e vëllavrasje mes nesh, virtytet madhore të ikonave që u përmendën më lartë nuk kanë kurrfar vlere njerëzore, kombtare, patriotike, humane e sociale pos zhvatjes së atdheut nga të gjitha anët, qitjes në treg pjesëve të tij, pos korrupcionit, nepotizmit në punsim, krimeve të ndryshme të organizuara gjatë jetës dhe vëllavrasjeve për shkaqe politike!

Për lakmitarët e për pjellën e djajëve nuk është i mirë askush mes shqiptarëve, përpos tyre dhe fqinjët tanë pushtues sllavo-grek, që bashkpunojnë me ta për interesa të veta djallëzore kundër interesve tona kombtare, kundër shtetit, kundër Kushtetutës së tij dhe kundër jetës së lirë, të dinjitetshme e njerëzore të qytetarëve Kosovar! I juaj mësuesi Isë

All reactions

1. 04. 2023

Nga hipnotizimi politik i pikëpamjeve të politikanëve, ka mundësi që disa nga njerzë të mirë që ishin më parë, të shndërrohen në zhvatës të atdheut dhe në zhatës të interesave të tjerëve, të shndërrohen në nepotistë e uzurpues të paskrupullt të vendëve të punës, duke i punësuar të afërmit, miqtë, dashamirët e mlitantët partiak, pa patur mëshirë aspak për tjerët. Nga njerëz të mirë që ishin më parë, të hipnotizohen në korruptues të pandershëm, drogues të tërbuar, dhunues agresiv, trafikantë e kriminel të pagdhendur ndaj qenjeve njerezore dhe vrastar gjakftohtë të kundërshtarëve politik!

Ka mundësi të ndodh edhe e kundërta hipnotike, ku hipnoza e dashurise së madhe për atëdhe e për liri, disa e mbrojnë me fanatizëm dhe me çdo kusht atdheun dhe lirinë, edhe me jetën nëse e kërkon situata. Këta njerzë nuk e zhvatin atedheun, nuk uzurpojnë vende të punës, nuk korruptohen, nuk shkelin mbi idealet e lirise, nuk shkelin mbi amanetin e dëshmorëve që e kishin për mbrojtjen e atedheut dhe lirisë dhe nuk shkelin mbi gjakun e atyre që u flijuan heroikishtë duke mbrojtur atdheun dhe lirinë e popullit të tyre.

Ata nuk e pranojnë me asnjë kusht korrupcionin, nepotizmin, pabarazin mes qytetarëve, dhunën, trafikimin me qenje njerëzore, prostitucionin, narkomanin, pabarazin shoqërore. Nuk i plotesojnë interesat e veta në dëm të interesave të tjerëve dhe në dem të interesave kombtare. Nuk shesin pjesë të atdheut, nuk e përsonalizojne shtetin, nuk i kapin institucionet e tij, nuk manipulojnë me ligjet dhe kushtetuten e shtetit dhe nuk bashkpunojnë me pushtuesit në dëm të atdheut.

Të gjitha këto vetij e cilësi pozitive e negative që u përmendën më lartë, shkaktuar nga ndikimi i hipnozës dhe vetëhipnozës, si për mirë, si per keq, para luftës, gjatë luftës çlirimtare e pas sajë, na është dhën rasti si popull për dy dekada me radhë, t’i vërejmë praktikishtë njerëzit me vetij, cilësi dhe me tipare pozitive e negative të karakterit dhe përsonalitetit të tyre, që i kanë dmonstruar në jetën e përditshme politike nëpër institucionet tona shtetnore e jo shtetnore.

Uroi të pakohen sa më shumë apo të eliminohen tërsisht nga mesi i shoqerisë shqiptare njerëzit me cilësi e veti dhe me tipare negative qe i poseddojne në karakterin dhe personalitetin e tyre, kurse në anën tjetër të shumohen sa më shumë ata që posedojnë cilesi, veti e tipare pozitive në karakterin e përsonalitetin e tyre! I juaj mësuesi Isë

3. 04. 2016

Lëshimi si i pafajshëm i Kryeqetnikut Sheshel nuk është gjë tjetër pos turpi e pafytyrësia për Drejtësinë Ndërkombëtare të HAGës!

Ky veprim i ultë nuk është gjë tjetër pos ndërgjegje e vrarë dhe shumë e pandershme për Drejtesin Ndërkombëtare në Hagë, që i lejon në liri bishat qetnike serbo-sllave-ortodokese, që nuk u ngopen kurrë me gjak njerzish dhe me gjak shqiptari, që ua mundëson të sillen si bisha kërcnuese e fyese ndaj shqiptarëve që ishin, janë dhe po vazhdojnë të jenë viktimë e këtyre plehrave, që po i lejon në liri drejtësia e plehrosur ndërkombtare e Hagës!

Ky far plehu çetnik serbo-sllavo-ortodoks gjatë tërë karierës së tijë politike, ka lëshuar krrokama fashiste dhe i kërcnonte shqiptarët se, ata duhet larguar sa më parë nga Kosova, që Kosova të pastrohet nga alementi shqiptar, duke i depërtuar përtej bjeshkëve të nemura, të paluar e paketuar si sardinat për në Shqipëri, thua se nëna e qetnikut serb Sheshel ia ka pjellë Kosovën tonë martire të cilën e kanë larë shqiptarët me gjakun e tyre!

Sa po doli në liri plehu qetnik Sheshel nga Drejtësia e plehrosur Ndërkiombëtare e Hagës, prap ia filloi avazit të vjetër me atë zërin e shfrenuar dhe kërrhatës të qetnikëve fashistë kundër shqiptarëve, sepse e ka marrë etja shumë për gjak njeriu e sidomos pëpr gjak shqiptari.

Lexusi im i dashur, për një kërkesë të një plehu që vjenë nga ndërgjegja e ultë, e plehrosur dhe e vrar Europiane, i ashtuiquajturi Dik Marti, desha me thënë martinoviq, duhet të hapet e të funksionoi gjykata speciale për luftetarët tanë, e në anën tjetër lirohen peshkaqejt e krimit serbo-sllavo-ortodoks, të cilët nuk ngopen kurr duke pirë gjak të njerëzimit, e sidomos gjak të shqiptarëve.

Të mbuloftë turpi oj Europ! Pamëdyshje herët ose vonë ka me të mbuluar turpi i padrejtësisë ndaj gjakderdhjes pa shkas të shqiptarëve! I juiaj mësuesi Isë

5. 04. 2023

O Zot na jep kurajon, vullnetin, menqurinë, durimin, largpamësinë, guximin dhe vendosmërinë neve shqiptarëve, t’i ndryshojmë gjërat që mund e duhet të ndryshohen, na jep qetësinë për t’i pranuar ato gjëra që nuk mund të ndryshohen për momentin dhe menqurinë për ti dalluar dhe njohur gjërat, të cilat mund e duhet të ndryshohen dhe të cilat nuk mund e nuk duhet të ndryshohen për momentin! O Zot mos na deno me mungesën e virtyteve njerëzor, pa të cilat jemi bërë e po bëhemi gazi i botës!

Sa shumë energji kemi humbur kot dhe po humbim, sa shumë gjak kemi derdhë e po derdhim, sa shumë kohë kemi shpenzuar e po shpenzojmë, sa shumë pasuri e teritor kemi humbur e po humbim dhe sa shumë njerzë, pa e logoritur nivelin e kurajos, vullnetit, menqurisë, durimit, largpamësisë, guximit, përgatitjes e vendosmërisë së përbashkët dhe unike tek ne shqiptarët, për t’i ndryshuar gjërat që mund dhe duhet të ndryshohen për momentin! OZot na jep kurajo, vullnet, dëshirë e dashuri të mbushemi mend dhe të mësojmë nga gabimet tona të shumta që mos të na ripërseriten tragjeditë gjenocidale që i përjetuam nëpër shekuj!

Pak apo aspak qetësi e menquri kemi patur për t’i pranuar ato gjëra që nuk mund të ndryshohen për momentin dhe menqurinë për t’i dalluar dhe njohur gjërat të cilat mund e duhet të ndryshohen dhe gjërat të cilat nuk mund e nuk duhet të ndryshohen për momentin. Për shkak të këtyre mangësive të shumta që i kemi patur nëpër vite, dekada e shekuj, ne shqiptarët kemi pësuar humbje të mëdha në teritorin e atdheut tonë, në pasuritë e shumta, e në njerzë që i kemi poseduar, në dituri, në edukatë, në unitetin tonë, mirkuptimin, bashkpunimin dhe në dashurinë mes nesh, pa të cilat vështirë realizohen idealet e dëshmorëve tanë që naj kanë lënë amanet! I juaj mësuesi Isë

6. o4. 2021

Qenjen tonë biologjike, shoqerore e socialogjike e ndërtojnë dhe e formësojnë, kush tjetër pos mënyra e përceptimeve, mendimeve, bindjeve, besimeve, pikepamjeve dhe sjelljeve tona përsonale të ndikuara nga faktorë të ndryshëm e të shumtë, të cilët konsiderohen se prodhojnë brënda trupit tonë një arsenal të madh substancash kimike, biologjike e fiziologjike që i shërbejnë mire apo keq ndertimit e formesimit të qenjës sonë biologjike, anatomike, fiziologjike, psikologjike, psikiatrike ,neuropsikiatrike, sociologjike dhe shoqerore.

Menyra e përceptimeve, mendimeve, bindjeve, besimeve dhe pikëpamjeve tona është rrugtimi ynë që na mundëson gjatë jetës mënyrën e ndërtimit dhe formësimit të mirë apo të keq të temperamentit, karakterit dhe përsonalitetit tonë. Mundëson mënyrën e ndërtimit të ndjenjave, emocioneve dhe motiveve tona pozitive ose negative. Mundëson mënyren e ndertimit të vullnetit, deshires, guximit, mirekuptimit, tolerancës, besimit, bashkpunimit dhe dashurise në raport me tjerët, me familjarët, me farefisin, me shokët e dashamirët, me miqesinë e ngusht e të gjërë dhe në raport me vetëvetën.

Menyra, përmbajtja e lloji i mendimeve, bindjeve, besimeve dhe pikepamjeve tona, pozitive apo negative qofshin ato, ndikojnë pozitivisht ose negativisht në mënyren e ndertimit të trupit tonë biologjik, anatomik, fiziologjik. Ndikojnë poashtu në mënyren e ndërtimit dhe formsimit të ndjenjave dhe emocionëve pozitive ose negative, ndikojnë gjithësesi në mënyren e ndërtimit e formsimit të botës sone intelektuale, sociale, humane, morale, profesionale e kombtare.

Po ashtu ndikojnë pozitivishtë apo negativisht edhe në mënyrën e shendetit tone fizik e psikik dhe në jetëgjatesinë e individit apo shkurtimin e sajë. Ndikojnë në mënyrën e ndertimit të roporteve tona ndërnjerezore, kombtare, familjare, kolegiale, miqësore, të cilat manifestohen permes menyrës së respektit, mirëkuptimit, tolerancës, bashkpunimit dhe përmes dashurisë në raport me tjerët, ose në të kundërten manifestohen përmes urrejtjes, xhelozisë, inatit, perqarjes e vellavrasjes etj.

Po ashtu mendimet, bindjet, besimet e pikëpamjet tona ndikojnë pozitivisht ose negativisht, se si ushqehemi, si vishemi e si mathemi, ndikojne të marrim pozicion aktiv apo pasiv gjate jetës, të shetisim mjaftushem ne natyr apo jo, të merremi me lojna të ndryshme sportive apo te mos merremi, të lexojmë e të ngritemi profesionalisht e në aspektin kulturor që ta kompletojm vetvetën në mënyrë sa më të ekuilibruar në fushat jetike të ekzistencës sonë si qenje biologjike, shoqerore e sociologjike ose të mos e kompletojm. I juaj mësuesi Isë

18. 11. 2020 – ripostim
Është i befasishëm vërshimi i doktorantëve në trojet shqiptare kohëve të fundit, edhe pse nga ky vërshim rrallë dalin apo nuk dalin fare shkenctar me mendime, ide e pikëpamje, me teza e hipoteza të reja hulumtuse përsonale, përpos ripërtypjeve të mendimeve, ideve, tezave dhe hipotezave që i kanë përtypur e ripërtypur tjerët, duke u mjaftuar me ripërtypje të radhës, pa bërë asgjë më shumë në favor të shkencës, përpos një plagjiature në dëm të hulumtimeve shkencore, që i kanë bërë tjerët.
Doktor të dashur, o doktorroni e merruni me shkencë, o mos e bëni këtë të ligë për vetën, për shkencën dhe për kombin, që të bëheni këpurdha doktorësh, si këpurdhat pas reshjëve të shiut, mbështetur mbi ajamët e familjarizmit, militantizmit partiak, korrupcionit dhe sipas ajamëve tjera të shëmtuara, dehumanizuara për të marr grada e tituj të ndryshëm shkencor, vetëm sa për tu stolisur e për levërdi të ulta përsonale në dëm të vlerave shkencore, humanitare, morale e kombtare.
Është i befasishëm, edhe fenomeni i shumë shpërblimeve, lavdatave dhe qertifikatave, që po shpërndahen në trojet shqiptare për krijues të ndryshëm të artit, kulturës, historisë, shkencës dhe për puntor të dalluar të arsimit, shëndetësisë, ekonomisë, jurispodencës e administratës, kurse në realitet krahasuar me tjerët kulturën, artin, shkencen, arsimin, shëndetësinë, ekonominë, jurispodencën dhe administratën tonë , nuk ka vëndë asesi të mburremi e të krekosemi dhe të shpërndajmë kaq shumë lavdata, shpërblime e qertifikata, të cilat shkaktojnë më shumë dëm sesa dobij! I juaj mësusi Isë
17. 11. 2022
Vitrinat e bibliotekave tona shqiptare janë mbushë e stërmbush me libra të krijuesëve të shumtë shqiptarë, të cilat po lexohen nga lexues të paktë, apo nuk po lexohen fare! Lexusi, i lexon pak apo aspak ato libra, që nuk e gjenë vetën në to, nuk i gjenë interesat përsonale, profesionale, familjare, kulturore e shkencorere, apo i lexon ato aqë sa e gjenë vetën në to.
Nëse i qëndron realitetit ky konstatim i imi, për të cilin po bëhet fjalë, rrjedhë konkludimi, se fajin kryesor e bartin krijuesit e shumtë shqiptarë, kurse pak apo aspak lexuesit e tyre. Sapo ta kuptojnë krijuesit në fjalë, për ta ndryshuar këtë realtet të hidhur rreth leximit të paktë të veprave të tyre nga ana e lexuesit, ata më parë duhet ta ndryshojnë qasjen e vetë rreth nivelit të krijimitarisë së veprave të tyre, që automatikishtë tua ndryshojnë edhe qasjen e lexusëve ndaj leximit të veprave në fjalë.
Pose bënë këtë veprim të menqur krijuesit tanë në fjalë, nuk do të mësojnë kurrë ti kontrollojnë “thjerëzat” me të cilat e përceptojnë botën natyrore, shoqërore dhe botën shpirtërore të njeriut, sepse pikërisht thjerzatë janë ato që e përcaktojnë mënyrën e përceptimëve tek secili, përmes të cilave interpretohet bota natyrore, shoqërore dhe bota shpirtërore e njeriut.
Është gabim i madh nga ana e krijuesit, sado shumë që krijon e vepron ai, nëse i bartë tek lexuesi, përmes veprave të veta, gabimet e papërshtatshme apo të prapambetura përceptive, sepse edhe lexuesi keqinformohet për një realitet të caktuar rrethë botës natyrore, shoqërore e shpirtërore të njerëzve. Ky keqinformim e iriton lexuesin, sepse i sjellë koqarje gjatë interpretimit të një realiteti të caktuar. Këto kokqarje, lexuesit i sjellin edhe zhgënjim, mosbesim, humbje të vullnetit, dëshirës e dashurisë që ti lexojnë ato vepra, të cilat u sjellin kokqarje, nervozë që nuk e gjejnë vetën aspak në to. I juaj mësuesi Isë
14. 11. 2022
Te disa njerëz ekziston një lidhje e ngushtë psikologjike e unit të vetë, me psikologjinë e mbiunit të liderit të tyre që i besojnë verbërishtë dhe kanë ra nën ndikimin e mendimeve, pikëpamjëve, bindjëve, besimëve, qëndrimëve dhe veprimëve të tij.
Sigmun Frojd, këtë dukuri psikologjike në veprën e tijë „Psikoanaliza“ e trajton si përulje e unit të një grupi njerëzish nën ndikimin e mbiunit të liderit të tyre dhe një mbështetje verbale ndaj tij. Kjo kategori e njerëzve e identifikojnë dhe e asimilojnë tërsishtë unin e vetë nën mbiunin e liderit të tyre, ku si rrjedhojë e këtij identifikimi asimilues e nënshtrues, shembulltyra dhe figura e liderit udheheqës, bëhet pjesë e pandashme e unit të tyre.
Bindja dhe besimi i verbërt në shembulltyrën e liderit udhëheqës, bënë që udhëzimet, urdhërat dhe veprimët e tij të konsiderohën si ligje të përsosura morale njerëzore e kombtare dhe absolutishtë të pagabueshme për unin e secilit që kanë ra si viktimë nën ndikimin e mbiunit të liderit të tyre.
Raste të tilla gjatë historisë njerëzore ka të shumta: Si psh, sa e sa gjermanet kane ra nën ndikimin e Hitlerit dhe iu kane binde “etikes” së tij dhe unin e vetë e kanë asimiluar nën mbiunin e Hitlerit dhe elitës së tij politike. Sa e sa rusët, unin e tyre e kanë asimiluar nën mbiunin e Stalinit dhe tani nën mbiunin e Putinit. Sa e sa kinezët unin e tyre e kanë asimiluar nën mbiunin e Mao Ce Dunit. Sa e sa serbët e kanë asimiluar unin e tyre nën mbiunin e Drazho Mihajloviqit, Aleksandër Rankoviqit, Titos, Sllobodan Millosheviqit, Aleksandër Vuçiqit.
Sa e sa shqiptarët unin e tyre e kanë asimluar nën mbiunin e Enver Hoxhës, Fadil Hoxhës dhe shumë e shumë liderëve tjerë politik, para e pas tyre! Sa e sa besimtarët e asimilojnë unin e vetë, nën mbiunin e liderit të tyre fetar, e shumë e shumë shembuj tjerë me radhë nëpër botë! Me një fjalë uni i kësajë kategorie të njerëzve, asimilohet dhe tretët në tërsi duke u mjaftuar me shijët e mbiunit të liderit të tyre që i besojnë verbërisht.
Kjo formë e sjelljëve të njerëzve nëpër periudha të ndryshme dhe në ditët e sotit, është treguar dhe po tregohet shumë e dëmshme, aspak humane, as njerëzore dhe mjaft e rrezikshme e shkatërruese për njerëzimin, përqarëse mes njerëzve të botës, mes njerëzve të një shteti me shtetin tjetër, mes njrëzve të një kombi dhe mes njerëzve të kombeve të ndryshme, duke i asimiluar e njëjtësuar dëshirat përsonale të unit me dëshirat e mbiunit të liderit që i besojnë! I juaj mësuesi Isë