Krijues shqiptarë shumë e lexues pak, kush është fajtori, krijuesi apo lexusi

17. 11. 2022
Vitrinat e bibliotekave tona shqiptare janë mbushë e stërmbush me libra të krijuesëve të shumtë shqiptarë, të cilat po lexohen nga lexues të paktë, apo nuk po lexohen fare! Lexusi, i lexon pak apo aspak ato libra, që nuk e gjenë vetën në to, nuk i gjenë interesat përsonale, profesionale, familjare, kulturore e shkencorere, apo i lexon ato aqë sa e gjenë vetën në to.
Nëse i qëndron realitetit ky konstatim i imi, për të cilin po bëhet fjalë, rrjedhë konkludimi, se fajin kryesor e bartin krijuesit e shumtë shqiptarë, kurse pak apo aspak lexuesit e tyre. Sapo ta kuptojnë krijuesit në fjalë, për ta ndryshuar këtë realtet të hidhur rreth leximit të paktë të veprave të tyre nga ana e lexuesit, ata më parë duhet ta ndryshojnë qasjen e vetë rreth nivelit të krijimitarisë së veprave të tyre, që automatikishtë tua ndryshojnë edhe qasjen e lexusëve ndaj leximit të veprave në fjalë.
Pose bënë këtë veprim të menqur krijuesit tanë në fjalë, nuk do të mësojnë kurrë ti kontrollojnë “thjerëzat” me të cilat e përceptojnë botën natyrore, shoqërore dhe botën shpirtërore të njeriut, sepse pikërisht thjerzatë janë ato që e përcaktojnë mënyrën e përceptimëve tek secili, përmes të cilave interpretohet bota natyrore, shoqërore dhe bota shpirtërore e njeriut.
Është gabim i madh nga ana e krijuesit, sado shumë që krijon e vepron ai, nëse i bartë tek lexuesi, përmes veprave të veta, gabimet e papërshtatshme apo të prapambetura përceptive, sepse edhe lexuesi keqinformohet për një realitet të caktuar rrethë botës natyrore, shoqërore e shpirtërore të njerëzve. Ky keqinformim e iriton lexuesin, sepse i sjellë koqarje gjatë interpretimit të një realiteti të caktuar. Këto kokqarje, lexuesit i sjellin edhe zhgënjim, mosbesim, humbje të vullnetit, dëshirës e dashurisë që ti lexojnë ato vepra, të cilat u sjellin kokqarje, nervozë që nuk e gjejnë vetën aspak në to. I juaj mësuesi Isë

Postuar

nga

Etiketa:

Komente

Lini një Përgjigje