Kujdese me zemrimin sepse sjelle pasoja te pariparushme tek ne

Zemrimi i grumbulluar brenda trupit e shpirtit tone, manifestohet me smundje te ndryshme. Ndjenja e zemrimit paraqitet si pasoje e ndonje pengese ne plotesimin e motiveve tona gjate jetes, sidomos nese ndonje person, grup njerezish ap mesi ku jetojme eshte shkaktar per paraqitjen e ketyre pengesave, qe t`i realizojme deshiratdhe synimet tona. Kjo ndjenje mund te shfaqet me intenzitet te ndyshem, deri tek terbimi apo shkalla ma e larte e zemrimit, per shkak te paknaesive, qe naj shkaktojne individ, grupe njerezish e rrethana tjera ne mesin ku jetojme. Nese zemrimi arrine shkallen e terbimit, ne nuk mundemi ta kontrollojme veten dhe sjelljet tona ne raport me tjeret, edhe nese ata nuk jane shkaku i lindjes se zemrimit tone. Veprimet qe i bejme nen ndikimin e zemrimit apo terbimit, pas pak kohe pendohemi, sepse ka humbur kontrolli me te afermit dhe kane lindur kercnime e deme te pariparushme mes familjareve, te afermeve apo miqeve, qe jo gjitheher jane shkatar te lindjes se zemrimit tek ne. Zemrimi i nivelit te ulte, qe nenkupton jo gjendjen e terbimit, manifestohet permes fyerjeve, neçmimeve perbuzjeve dhe talljeve me tjeret, qe ndoshta gabimisht i kemi perceptuar si pengesa te realizimit te deshirave tona. Terbimi, ka mundesi te manifestohet me vrasje apo vetvrasje. Ne momentin kur e kuptojme se ndjenja e zemrimit shkakton deme te medha e te pariparueshme ne shendetin tone fizik, intelektual, social e moral, shkakton deme te pariparyshme ne kariere, ne perspektive dhe ne sukseset tona gjate jetes, ne i ndryshojme bindjet e qendrimet ne raport me zemrimin, duke mbajtur nen kontroll te rrebt ate, per ta mbrojtur veten ne radhe te pare e pastaj edhe tjeret, qe mund ta pesojne pa fajin e tyre nga sjelljet e pakontrolluara tonat, qe kane ra nen ndikimin e zemrimit apo terbimit.
Lexusi im i dashur, sa ma racional te jemi, sa ma te logjikshem dhe te vetdijshem rreth ndjenjes se zemrimit, mundesite jane ma te medha t`i mbajme nen kontroll te perhershem sjelljet tona, qe mos te shkaktojme deme te pariparushme. I juaj, mesuesi Isë

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lini një Përgjigje