16. 05. 2024

Të menqurit kanë thënë:” Nga fjala e thënë dhe puna e bërë, në mes e ka një det të tërë”. Ky mendim i thënë, i shkonë përshtati shqiptarëve! “Më shumë vlenë një shembull i mirë se sa 1000 fjalë të tilla” Edhe ky mendim po ashtu i shkon përshtati shqiptarëve, sepse ne flasim shumë e bëjmë pak për veti dhe më pak për tjerët!

Intelektualët e sinqert kur flasin për dukuritë negative të shoqërisë, mes të cilës jetojnë, vetë e familjet e tyre, me asnjë kusht nuk duhet ti maskojnë dukurit negative që i posedojnë ata dhe familjet e tyre, edhe pse është e vështirë tia heqish maskën vetit me të cilën maskohesh para publikut gjatë jetës.

Edhe për këtë kanë thënë të menqurit: ” Nisu nga vetëvetja dhe shih, ke dukuri negative apo jo, nisu po ashtu dhe nga familja të cilës i takosh, pastaj fol lirshëm për negativitetet e tjerëve dhe familjes së tyre, me kërkesën që të ndryshohen negativitetët dhe të zavendësohen ato me të mira njerëzore”!

Këtë vlerë kam frikë se, pak e zbatojmë në jetë, ne intelektualët shqiptar dhe qytetarët në përgjithësi! Edhe rreth kësaj frike populli ka thënë: ” Më parë shih t’metat tua, e pastaj ke të drejtë ti shohish edhe tmetat e tjerëve”! Po se bëre këtë, mendimet, bindjet, besimet dhe pikëpamjet që i manifeston ndaj tjerëve, pak u besojnë tjerët, të mos them aspak!

Po si rregullove punët tua më parë, do të bëhesh qeharak të përpiqesh tua rregullon punët e tjerëve! I juaj mësuesi Isë

11. 05. 2024

Nëse i grumbullojmë të dhënat historike dhe e analizojmë gjendjen që e përjetoi dhe po e përjeton populli ynë shqiptar, arbëror, ilir dhe çfarë ndodhi e po ndodh me atëdheun e tyre, ku jetonin ata në periudhën e perandorisë Romake, Bizantine, perandorisë Otomane dhe mbretërive sllavo-greke për 20 e më shumë shekuj me radhë, të gjitha faktet argumentojnë se, nuk kemi patur sa e si duhet dhe nuk kemi, kuptohet me pak përjashtime kohve të fundit, politikan të tillë, pos atyre që u kanë shërbyer perandorive pushtuse dhe mbretërive sllavo-greke të cilave po u sherbejnë edhe tani politikanët e sotit, duke e zvogluar sistematikisht teritorin e tokave Iliro-shqiptare!

Sllavo-grekët i kanë ndërtuar foletë e tyre dhe shtetin e vetë në trojet tona, me ndihmen e Europës plakë, Rusisë fashiste dhe perandorive pushtuse në fjalë. Ato toka të cilat dikurë quheshin “Gadishulli Ilirik”, kurse tani quhen “Gadishull Ballkanik”, për ti lënë në harresë totale, se të kujt ishin ato toka dhe kujt i takojnë realshtë. Ilirisië iu harruar emri, ndërsa kryeqendrës së sajë Dardanisë, ia ndërruan emrin, në emër“ Kosovë e Metohi”, për favore të fqinjëve tanë pushtues sllavo-grekë, përmes dinakrisë së Europës plakë e shelafe dhe fuqive tjera të mëdha, të dikurshme e të tanishme!

Patem perandor gjatë pushtimit romak e bizantin dhe gjatë pushtimit otoman, që i shërbyen këtyre perandorive, duke ia kthyer shpinën Ilirisë dhe kryeqendrës së saj Dardanisë, duke ia kthyer shpinën Arbërisë dhe Shqipërisë, të përqarë e të hasmëruar mes veti, sipas apetiteve të pushtusëve tanë në fjalë, në dëm të teritorit të Gadishullit Ilirik, në dëm të Ilirisë, Dardanisë, Arbërisë e Shqipërisë dhe në dëm të popullates iliro-arbrore- shqiptare të këtij Gadishulli, për favore të pushtuesëve tanë në fjalë dhe për favore të fqinjëve tanë pushtues sllavo-grek.

Për qudi edhe pse kaluan 2 mij e më shumë vite pushtim, burgosje, turtura, vrasje, dhunim, përzënje me dhunë nga trojet tona, nënshtrim e poshtrim të Iliro-arbroro-shqiptarëve, prap nuk jemi mbushur mend, nuk kemi mësuar nga e kaluara , nuk i kemi evituar përqarjet, hasmërit dhe vëllavrasjet mes nesh, nuk e kemi evituar tradhtinë ndaj atëdheut e popullates, të cilës i takojmë, në ballë me politikanë të korruptuar, politikanë nepotistë, politikanë që i qesin në treg pjesët e atëdheut dhe politikan organizator të krimit ekonomik, shëndetësor, arsimor e juridik dhe bashkpuntorë me pushtusit tanë, edhe më keq se politikanët e mëparshëm nëpër dekada e shekuj.

A nuk po veprojnë edhe sot politikanët tanë siq vepruan për 20 shekuj me radhë politikanët e ndryshëm të kohrave, mes veti të përqarë, të hasmëruar dhe duke stimulluar vëllavrasjen për interesa përsonale, familjare, politike dhe karieriste?! A nuk kemi edhe sot politikanë të korruptuar, nepotist dhe politikan të zhytu deri në fyt në krime ekonomike, politike, arsimore, shëndetësore dhe juridike?! A nuk kemi politikanë që nuk po rrihen e vriten mes veti mbi baza politike, korruptive, nepotiste, kriminale e çka jo tjetër?!

A nuk kemi politikan edhe sot që po qesin në treg pjesë të atdheut, që po përpiqen ta ndajn Kosovën me Shqipërin e Serbinë?! A nuk kemi politikan edhe sot që e kanë kap shtetin, gjykatat, prokuroritë, policinë për tu shërbyer interesave të tyre, a nuk kemi politikan edhe sot si dje, që po e zhvatin buxhetin e shtetit për interesa përsonale, që po i përvetësojnë paligjshëm pronat shoqërore e shtetnore, a nuk kemi politikan të cilët bashkpunojnë ngushtë me pushtuesit tanë rreth e pëprqark nesh dhe me bandat kriminale serbe?! I juaj mësuesi Isë

04. 05. 202

Shprehitë dhe shkathtësitë tona, sa më shumë që i përserisim, aqë më shumë përforcohen dhe kalojnë ato në zakone pozitive apo negative tek ne. Zakonet negative, edhe nëse përpiqemi ti shlyejmë nga programimi në kokën tonë, e kemi bukur vështirë shlyerjen e tyre, pos nëse jemi të vendosur e të pjekur në mënyrë evolutive, ta bëjmë vendosmërisht pastrimin e kokës sonë nga programimi i zakoneve negative që janë bartur nga e kaluara, të cilës tani i ka skaduar koha të shërbehemi me ato xhepura, që nuk premtojnë aspak të ecim në hap me kohën dhe të aftësohemi, që të jemi konkurent profesionalisht e moralisht, me kërkesat e tregut bashkohor.

Sa here që përpiqemi të bëjmë zgjedhje të reja, të cilat dallojnë pre programimimeve të mëparshme,” mendja jonë e nënvetëdijshme do të përpiqet të na rikthej përseri te e njohura” që gjendet në programimet e mëparshme brenda kokave tona, duke na bërë rezistencë mendore ti përdorim risitë që i kemi zgjedhur më pare, për të bërë ndryshime tek vetja jonë. Rezistenca mendor shfaqet si siklet psikologjik dhe si siklet fizik, “duke marrë formen e mendimeve ciklike, të tilla si: mund ta bëj këtë më vonë ose nuk kam nevojë ta bëj fare dhe si siklet fizik, i cili mund të shprehet me simptama fizike në fërmën e ankthit, apo në formen e ndjenjës, se nuk jemi “vetja” ”! Pra nënvetëdija jonë, na tregon se nuk është rehat me fushën e re të ndryshimeve të propozuara, pa e arritë pjekurinë tone evolutive.

“Mendja e nënvetëdijshme pëlqen të jetë në një hapësirë ku ndihet rehat. Vendi më i sigurt, mesa duket, është ai ku kemi qenë më pare, sepse ne mundë ta parashikojmë rezultatin e njohur, të panjohurat kërkojnë përpjekje të vështira që të parashikojmë diçka rreth tyre”. Zakonet, sjelljet apo shprehitë e shkathtësit të cilave u kthehemi përsesi dhe i përserisim prap, ato bëhen një funksion i paracaktuar i mendjes së nënvetëdijshme. Sa më e pjekur vetëdija jonë në mënyrë evolutive, ajo i përzgjedhë porosit më të frytshme për nënvetëdijen tonë, që ti bej realitet ato porosi, edhe kurë asaj i prishet rehatia me gjërat që i ka përvetësuar më pare dhe I ka bër realitet ato. I juaj mësuesi Isë

O2. 05. 2024

Përcjellja dhe analiza e veprimeve tona intelektuale, emocionale, morale, humane e saciale, na mundëson të koptojm se cilat veprime na mbajnë të mbërthyer e të shqetësuar gjatë jetës dhe cilat na relaksojnë, na mbushin kurajo, vullnet, dëshirë e dashuri për jetën, për punën, për edukatën, diturinë, kulturën dhe për njerëzit. Nëse këtë përcjellje ia bëjmë vetit, kuptojmë fare mire se cilat veprime po na mbajnë të mbërthyer e cilat jo, duke nau dhënë mundësia të lirohemi gradualishtë nga ato veprime intelektuale dhe emocionale, të cilat na mbajnë të mbërthuer e të tensionuar, stresuar, friksuar e në ankthë të vazhdushëm.

Nëse jemi mjaftushëm të vëmendshëm e të kujdesshëm, i zavendësojmë ato me veprime intelektuale e emocionale, që na relaksojnë, na mbushin kurajo, vullnet, dëshirë, guxim e dashuri për jetën, për vetën, për punën, edukatën, diturinë, kulturën dhe për njerëzit.

Gjatë përcjelljes, analizës, sintezës e analogjisë së veprimeve tona intelektuale dhe emocionale, shpesh e gjejmë vetën të pa aftë për ti mbrojtur premtimet, që ia bëjmë vetit për të zgjedhur e zhvilluar zakone të reja, duke iu kthyer prap zakoneve të vjetra, të cilat janë të programuar në kokat tona. Kjo pa aftësi e jona imponon shpeshherë reagime emocionalisht të pamatura, aspak racionale, here here edhe aggressive ndaj disa ngjarjeve të ckatuara të jetës, duke u ndjerë se kemi dale jashtë kontrollit të emocioneve të cilat kanë vërshuar tërë qenjen tonë.

Pa aftësia për ti marr në duarë frejtë e emocioneve, veprimeve që i bëjmë, shpeshëherë shkonë në dëm më shumë, se sa në favor të shëndetit tonë intelektual, emocional, shpirtëror, fizik e fiziologjik dhe në dëmë të zgjidhjes së problemeve të situatave tona, të cilat na sfidojnë gjatë jetës.

Po ashtu zbulojmë tek vetja se vëmendja jonë është e shpërqendruar, duke humbur kontaktin me vetën, me ngjarjet që rrethohemi, duke nau luhatur mendimet rreth të kaluarës, të ardhmes, apo duke u ndjerë plotësisht diku tjetër. E vërejmë poashtu se jemi të mbingarkuar apo të dërmuar nga mendimet e brendëshme gjykuese, duke na vështirësuar përshtatjen me nevojat tona fizike, emocionale dhe shpirtërore.

E kaluara nuk kthehet më që ta përmirësojmë, e ardhja është e pa kjartë ,se si do të na vije, andaj duhet ta kuptojmë sa më pare se, është e kotë të trazohemi mendërisht dhe emocionalisht për të ardhmen e për të kaluarën. Koha e artë që e kemi në dispozicion është e tashmja, që mund ta përmirësojmë vetën duke mësuar nga gabimet e së kaluarës.

Po su morem aktivisht e logjikishtë me të tashmen, shpesh e gjejmë vetën të mbingarkuar me telashet e së shkuarës dhe me të padishmet e së ardhmes, mbushur përplot me stress kronik, shqetësime të mëdha emocionale, me trauma e fobi nga më të ndryshmet, që e përkeqësojnë shumë shënddetin tone fizik, fiziologjik, intelektual, emocional, shpirtëror, moral, human e social dhe stagnojmë tmerrësisht rreth sukseseve tona e progresit për ti plotësuar dëshirat, synimet dhe qëllimet , që ia kemi vuar vetit si obligim jetësor.

Pos këtyre pasojave, kemi pasoja të medhe në qrregullimin e raporteve ndërnjerëzore, familjare, miqësore, profesionale, përsonale e kolektive, duke përseritur kotë të kaluarën tonë të padobishme përmes përdorimit të modeleve jetësore të cilave u ka skaduar koha, por ende janë të programuara në kokat tona.

Është në favorin tonë ti përcjellim, analizojmë, sintetizojmë dhe krahasojmë sistematikisht natyrën përmbajtësore të mendimeve, bindjeve, besimeve, pikëpamjeve dhe emocioneve tona, pa ndryshimin progresiv të të cilave, nuk ka jetë të dinjitetshme e të lumtur njerëzore. I juaj mësuesi Isë