15. 11. 2015- ripostim

Eshtë lehtë t’i flasim fjalët e bukura, të mëdha e premtuse dhe ta mbulojmë komunikimin me tjerët, por është vështirë tu përmbahemi e ti realizojmë ato. Populli ynë e ka një mendim të qëlluar rreth kësaj qështje i cili thotë:” Aty ku tregojnë dredhëza shumë, merr krojshën sa më të vogël, sepse do të mbetet e zbrazët ajo”. Në anën tjetër veprat godasin për të mirë apo për të keq zemrat dhe shpirtërat e njerëzve, edhe pse nuk qojnë pluhur e nuk bëjnë zhurëm të madhe, përmes fjalëve të bukura e të mëdha, dhe tëkqia, mbushur me plotë gënjeshtra e befasira.

Siq po duket dita ditës realiteti ynë kombëtar, politik, fetar, ekonomik, juridik, kulturor, shëndetësor, arsimor, shkencor e fusha tjera të realitetit jetik, po mbulohet gjithnjë e më shumë me fjalë të mëdha e të bukura, perplot gënjeshtra e premtime mashtruse, që fatkeqësisht po i godasin për të keq veshët, zemrat dhe shpirtin tonë për çdo dit, duke futur mes tyre zemrim, frikësim, hidhërim, pikëllim, urrejtje, xhelozi dhe zhgënjim!

Lexuesi im i dashur, ka ardhe koha ti lëmë fjalët e bukura mbushur me gënjeshtra, ti lëmë fjalët e mëdha e të thata, që po i godasin veshët, e tu apim përparësi veprave meritore, të cilat i godasin sa më këndshëm e sa më thellë zemrat e shpirtin tonë, duke i mbushur me vullnet, dashuri, respekt, mirëkuptim, angazhim, bashkpunim, solidaritet, tolerancë, krenari, guxim e atedhedashuri.

I juaj mësuesi Isë

14. 11. 2016- ripostim

Te disa njerëz ekziston një lidhje e ngusht psikologjike e unit të tyre me unin e liderit që i besojnë. Sigmun Frojd këtë dukuri psikologjike në veprën e tije „Psikoanaliza“, e trajton si përulje e unit të një grupi njerëzish nën ndikimin total të mbiunit të lideriit të tyre, të cilin e mbështesin arsye e pa arsye, me të drejtë e pa te, duke asimiluar unin e vetë në mbiunin e liderit të tyre, ku si rrjedhojë e këtije identifikimi, figura e udhëheqësit bëhet pjesë e pa ndashme e unit të tyre.

Besimi i verbërt në shembulltyren e liderit bënë që udhezimet, urdherat dhe keshillat e tije të konsiderohen si ligje të përsosura morale, humane, sociale e njerëzore dhe të pagabueshme për unin e secilit që kanë ra nën ndikimin e mbiunit të liderit.

Kësi raste në historinë njerëzore ka të shumta. Sa e sa gjermanët kanë ra nën ndikimin e Hitlerit dhe iu kanë bindë etikës, humanës, socialës e drejtësisë së tijë dhe unin e vetë e kanë asimiluar nën mbiunin e Hitlerit. Sa e sa rusët, unin e tyre e kanë asimiluar nën mbiunin e Stalinit. Sa e sa shqiptaret unin e tyre e kanë asimiluaar nën ndikimin e mbiunit të Enver Hoxhës e Josip Broz Titos, Sllobodan Millosheviqit, e shembuj tjerë të tillë nëpër botë e tek ne shqiptarët, që kishte dhe ka edhe tani se bashku me disa klysh shqiptar që u shkonin prapa e po u shkojnë liderëve të tyre duke nënshtruar e perulur tërsisht unin e tyre tek mbiuni i lederit që i kanë besuar e po u besojnë.

Edhe në kohët e tanishme ka shembuj të tillë që e nënshtrojnë unin e vetë tek mbiuni i liderit të tyre disa përsonalitetet karieriste, interesgjinjësh, nepotistësh e organizator të krimeve të ndryshme në ekonomi, shëndetësi, arsim e drejtësi, si shembujttë me HashimThaçin, Kadri Veselin, Isa Mustafen, Fatos Nanon, Sali Berishen, Ali Ahmetin, Edi ramën e shumë lider tjerë.

Sa e sa bashkëvendasit e mij të Anadrinis e kane asimiluar unin e vetë ,e jo vetëm unin por edhe ndergjegjen pas mbiunit të Isuf Sherifit të Drenovcit nga Rahoveci, edhe pse përsoni në fjalë nuk e ka asnje masdarke shkollë që të ketë ndikim aqë të madh në atë hapësirë të Anadrinisë Dukagjinase.

Sa e sa besimtarët e asimilojne unin e vetë, nën mbiunin e liderit të tyre fetar, e shumë e shumë shembuj tjerë me radhë. Me një fjalë uni i kesaje kategorie të njerëzve, asimilohet dhe tretet në tërsi duke u kënaqë me shijet e mbiunit të liderit të tyre, që i besojnë verbërisht!

Kjo formë e sjelljeve të njerëzve nëpër periudha të ndryshme është treguar jo e suksesshme, jo humane dhe mjaft shkaterruese e përqarëse në mes njerëzve të botës dhe në mes njerëzve të një kombi, e sidomos mes ne shqiptarëve.

Lexuesi im i dashur mos i asimilo dëshirat e unit tëndë në dëshirat e mbiunit të liderit që i beson verbërisht!

I juaj mësuesi Isë

06. 11. 2023

Fat i keq për një popull është kurë në ballë të arsimit qendror, rajonal, komunal dhe lokal janë të paedukuarit dhe të paarsimuarit, jo profesionistët, të korruptuarit, të pandershmit dhe militantët e vërbuar partiak.

një shtet ku puna menagjohet nga i papuntori, dituria dhe arsimi nga i pa edukuari e i pa arsimuari, politika nga i korruptuari dhe pseudopolitikani, feja nga pseudofetari, kultura nga i pakulturuari dhe historia e shkenca nga pseudohistoriani e pseudoshkenctari, vërtetë në at vend stagnon zhvillimi e përparimi i një kombi dhe shkatrrohen të gjitha proceset e organizimit jetësor në shtetin e atij!

Jo të gjitha fajet i takojnë mësuesit të shkollës shqipe, edhe pse nuk ka pak faje të veta ai! Mësuesit aspak nuk i takon faji për mënyrën e menagjimit brenda një shkolle, nuk i takon faji i militantëve partiak që e kanë politizuar tej mase shkollën tonë dhe mënyrën e menagjimit brenda sajë.

Nuk i takon faji i hartusëve dhe përpilusëve të korikulave shkollore e univerzitare të cilat posedojnë plotë mangësi dhe i teksteve dhe literaturës shkollore, të cilat bukur shumë po ua vështirësojnë punën mësuesëve tanë me defektet e tyre, edhe pse në mes të kësaj qështje po e vështirëson mbarvajtjen e organizimit të procesit mësimor edhe përgatitja jo e mjaftushme e mësimdhënësve në aspektin profesional, pedagogjik, didaktik, metodik, metodologjik e psikologjik, që e vështirësojnë bukur shum arritjen e suksesit të tyre në lëmin e edukimit dhe arsimimit të gjeneratave tana gjatë shkollimit.

Mësuesit nuk i takon faj kurë shkollave tona i mungojnë kabinetet e duhura shkollore, kurë u mungojnë mjetet e ndryshme mësimore dhe stabilimentet elektronike gjatë përdorimit të tyre në mirëvajtjen e organizimit të një ore mësimore.

Nuk u takon mësuesëve faj i pranimit të nxënësve nëpër shkolla dhe studentëve nëpër univerzitete, pa kritere të mjaftushme pedagjogjike, didaktike e psikologjike, po ashtu edhe kalushmëria, e cila imponohet nga lartë poshtë, edhe pse këtë valle e luajn edhe mësuesit sëbashku me ata që e kanë politizuar shkollën dhe e kanë zhvesh tërsisht nga kriterët e përmendura më lartë, pa të cilat nuk mund të ketë shkollë dhe edukim e arsimim të dinjitetshëm e konkurent në tregun bashkohor.

Për gjitha këto probleme e probleme tjera të shumta, fajin kryesor e bartë ministria e arsimit, DKAtë e arsimit nëpër komuna dhe drejtorët nëpër shkollat e komunave gjatë klasifikit të kuadrit, i cili pranohet nëpër komuna pa i respektuar kriteret ligjore të konkursit të cilat janë parapar për secilin vënd pune, fajin e kanë inspektorët e arsimit që nuk bëjnë kurrfar përcjelljesh të procesit organizativ mësimor nga ana e mësimëdhënësve e shumë probleme tjera që nuk ka hapsirë të nummrohen të gjitha në këtë koment, fatkeqësisht! I juaj mësuesi Isë

01. 11. 2023

Këtë fatkeqësi e cila e përfshinë popullin, atdheun, shkencën, kulturën, zakonet edukatën, shëndetësinë, arsimin, ekonominë, drejtësinë dhe religjionin, e ka sqaruar shumë mirë menquria e popullit me pakë fjaë por me shumë vizion.

“Gjysëm politikani”, i pakompletuar sa e si duhet me njohuri e shkathtësi politike, nuk është gjë tjetër pos një maskara që e zhvatë atdheun, e ushqen korrupcionin e nepotizmin dhe e përhap krimin e organizuar në ekonomi, në shëndetësi, arsim, drejtësi dhe e kap shtetin në të gjitha poret e tij, si gjykatat, prokuroritë dhe tërë sistemin politik e ligjor e Kushtetutën e shtetit në përgjithësi. E qet në treg atdheun dhe shet pjesë të tij. Në fund është i gatshëm edhe për tradhti.

“Gjësëm mësuesi” e “gjysëm intelektuali”, i pakompletuar me njohuri e shkathtësi profesionale, pedagogjike, didaktike, metodike, metodologjike e psikologjike dhe i politizuar, e prish nxënësin dhe studentin në fushën e edukimit, në fushën emocionale, intelektuale, morale, humane, kombtare, njerëzore e shkencore. Ia programon në kokë njohuritë, shprehit e shkathtësitë defanzive që ia deformojnë tërsisht karakterin dhe përsonalitetin e tij dhe e paaftësojnë të jetë konkurent në tregun bashkohor të punës.

“Gjysëm mjeku”, i pa kompletuar sa e si duhet me njohuri , shprehi e shkathësi profesionale biologjike, anatomike, fiziologjike, psikiatrike dhe neuroppsikiatrike, ta prish shëndetin , ta shkurton, ta shkatrron e ta zezon jetën, duke të paaftësuar përjtësisht të jesh konkurent në organizimin e proceseve të ndryshme jetësore, për të berë jetë me dinjitet, si një përson i formuar dhe i kompletuar në fushat e ndryshme të jetës.

“Gjysëm juristi”, i pa kompletuar mjaftushëm në fushën e procedurës penale, procedurës civile, prokurorriale, avokatisë dhe proceseve të ndryshme kriminale, më shumë prish punë se sa rregullon në këto fusha të jurispodencës që u cekën më lartë, kur ndeshet me to praktikisht si përgjegjës profesional i këtyre fushave juridike, për të cilat ka nevoj shteti, popullata që të trajtohen sa më profesionalisht e sa më të pa anshme.

“Gjysëm hoxhe, prifti e gjysëm popi” i pakompletuar kënaqshëm në fushën e filozofisë religjioze të Islamit e muslimanizmit, në fushën religjioze të krishterimit katolik e ortodoks dhe të politizuar politikisht e ideologjikisht, ta prishin shpirtin, karakterin, dinin e imanin, ta prishin kombin, kulturën, edukatën, shkencën dhe moralin kombtar e njerëzor, ta prishin gjuhën, emrin zakonet dhe traditën e paraardhësve tanë Iliro-pellazgë, të fusin urrejtje e përqarje mbi baza fetare kundër njerzimit dhe kundër popullatës sate. dhe të fusin në terrorizëm e gjenocid kundër popujve tjerë për tua uzurpuar trojet e tyre dhe për tua shkatërruar strehimin.

Kjo që u tha më lartë, sidomos në pjesën e fundit të shkrimit tim e ka dëshmuar koha dhe po e dëshmon me terrorizmin gjenocidal ortodoks greko-sllav, që është dëshmuar kundër shqiptarëve historikisht dhe po dëshmohet, përmes kishave, akademive dhe politikës së tyre pushtuse, gjakatare, terroriste e gjenocidale kundër shqiptarëve. Të mos them e njejta është dëshmuar edhe përmes gjamiave muslimane otomano turke, përmes kishave ortodokse dhe përmes kishave katolike. I juaj mësuesi Isë