25. 02. 2022
Mbizotrimi i analfabeteve, kojtagjinjeve, karieristeve, te korruptuareve, nepotisteve e organizatoreve te krimit dhe tradhtise kombtare, me diploma analfabeti, e kane perfshire skenen tone politike, religjioze, kulturore, shkencore, e kane perfshire fushen ekonomike, shendetesore, arsimore e juridike dhe nga kjo perfshirje e kane sjelle ne gjendje te palakmushme jetesen e shqiptareve ne trojet e veta.
Keta analfabete me diploma e kane kap dhe instrumentalizuar cdo segmente te dy shteteve shqiptare per interesa te ulta personale, per interesa familjare, grupore e partiake, aspak njerezore, ne dem te interesave tona mbare kombtare.
Perkunder fajit personal, grupor e partiak te kesaj kaste analfabetesh me diploma, hiq me pak fajtor nuk eshte elektorati shqiptar me voten e tyre, qe po e mbajne ne skene per dye e tri dekada me radhe kete kaste analfabetesh te qoroditur me diploma, duke i veshtruar me duar kryq zhvatjet, shkaterrimet, keqperdorimet, pervetesimet e paligjshme te pasurise sone te perbashket kombtare, duke e veshtruar me duar kryq kapjen e dy shteteve shqiptare dhe shkatrrimin e tyre deri ne ate mase, sa te tallet bota me shtetet tona dhe te tallet maca e kuca me instrumentalizimin e te dya shteteve tona shqiptare.
Populli shqiptar derisa ta kuptoi se fatin duhet ta kete ne duar te veta e jo ne duar te analfabeteve politik me diploma, do ta pesoj edhe me shume, me ekzistencen e vete te padinjitetshme, te pa ndershme, te varfur, duke kapur koken ne dore per tu trertur rrugeve te botes qe ta siguroi buken e gojes, per veti e per familjaret e tyre, duke i lene djerre, arat e livadhet, fushat e malet dhe shtepite dhe kopshtet e tyre personale. I juaj, mesuesi Ise
20. 02. 2022
Marrja e vendimeve te pandergjegjeshme, te ngutshme, koke ne veti, pa u konsultuar delegacioni yne dialogues me Presidencen, Qeverine dhe me Parlamentin rreth qeshtjeve qe kane peshe te madhe kombtare e nderkombtare dhe nenshkrimi e vulosja e marrveshjeve sy mbyllur, pa e kuptuar mire permbajtjen e asaje qe nenshkruhet e vuloset, i kane sjelle Kosoves, shtetit dhe popullit shqiptar deme te pariparushme.
Per veprime te ndergjegjshme e marrje vendimesh te duhura, Henry David ka thene: “Nuk njoh fakt më inkurajues se sa aftësia e padiskutushme e njeriut për ta ngritur jetën me përpjekje të ndërgjegjshme”. Ne mesin tone kombetar e ne atë politik, akademik, kulturor, ekonomik, shendetsor, arsimor, juridik, ka pak, te mos them aspak, burra te tille qe marrin vendime në menyre të ndergjegjeshme, te duhur e te pergjegjeshme per favoret tona kombtare, shtetnore, politike, perkundrazi vendimet qe i marrin u mungon ndergjegjeshmeria, pergjegjeshmeria, duke nxituar, koke me vete dhe pa u konsultuar me aske, sidomos ne kete qeshtje prijne politikanet tane.
Marrja e vendimeve te tilla, po i sjelle vendit degradim e shkaterrim, ngecje në zhvillim e izolim total, perqarje, ngaterresa, e kundershtime aspak njerzore mes nesh, pozicione te disfavorshme mes fqinjeve tane pushtues, humbje teritoresh, korrupcion, nepotizem e krim te organizuar, pervetsime te paligjshme te pasurise dhe befasira tjera te shumta para nderkombetareve e para botes.
Për te gjitha keto veprime, çmimin po e paguajme shume shtrejtë si komb dhe po ua leme pasardhesve tane, ta paguajn edhe më shtrejte haraqin e gabimeve tona fatkeqesishte! I juaj, mesuesi Ise
16. 02. 2022
Nder karakteristikat pedagogjike e psikologjike ma te theksuara te mesimdhenesit, jane menyra e ndertimit dhe formimit te personalitetit te tije, menyra e ndertimit dhe formimit te qendrimeve te veta dhe menyra e ndedrtimit dhe formimit te pervojes personale e profesionale, ne procesin e tije edukativ e mesimor me nxenes, te cilat karakteristika i kan lene pas shpine reformatoret e arsimit, mesimit e mesimdhenjes sebashku me treajneret e mesimdhenesve dhe zyrtaret e larte, te mesem e te ulte burokrat te arsimit, pa e menduar mire kete qeshtje.
Ate personalitet qe e ka formuar mesimdhenesi, nga ndikimi i shume faktoreve dhe angazhimi i tije personal, po ato sjellje e veprime, konform formimit te personalitetit te tij, i bene ne klase para nxenesve te vete. Sjelljet e veprimet e tija , ndikojne dukshem ne shendetin mendore, emocional e social te nxenesve dhe ne suksesin e tyre gjate procesit mesimor, ku per kete qeshtje vitale per arsimin dhe edukimin e nxenesve, askush ne Kosove, ne Shqiperi e ne trojet tjera shqiptare nen pushtimin e fqinjeve tane greko-sllav nuk shqetesohet, as qe e vret mendjen ndojhere.
Per ta siguruar shkolla jone kombetare, nje mesimdhenje e mesimnxenje te sukseseshme, ne radhe te pare kerkohet ndertimi dhe formimi i nje personaliteti pedagogjik e psikologjik dhe profesional sa ma i kompletuar tek mesimdhenesi, i cili duhet te siguroi raporte te shendetshme nderpersonale me nxenesit e tije, te lidhet emocionalisht me ta, te ndertoi respektin e dyanshem tek nxenesit gjate procesit te mesimdhenjes e mesimnxenjes, te ngjalle kurreshtjen dhe motivimin e nxenesve per mesim, te shtoi vullnetin, kambengulesine dhe dashurine per pune mesimore e per dituri tek ta.
Ato qendrime qe i ka formuar mesimdhenesi ne raport me sistemin edukativ e mesimor, ne raport me profesionin e mesimdhenesit e mesimdhenjes si mesues, ne raport me mesimnxenjen tek nxenesit, ne raport me plan-programet, tekstet shkollore, literaturen dhe mjetet mesimore, ne raport me koleget e punes, me udheheqjen e shkolles, me nxenesit dhe ne raport me prinderit e nxenesve, do te varet kryesishte arritja e suksesit nga ato qendrime te formuara te mesimdhenesit gjate procesit te organizimit mesimor edukativ ne shkolle.
Edhe per kete qeshtje rreth menyres se formimit te qendrimeve te mesimdhenesve pak, te mos them aspak kujdesen reformatoret e arsimit dhe edukimit tone kombtar, trajnusit e mesimdhenesve, zyrtaret e larte , te mesem e te ulte ne ministri te arsimit, drejtoret e zavendes drejtoret e shkollave, pedagoget e psikologet shkollor, te cilet duhet te kerkojne llogari nga te gjithe e te japing llogari per nivelin e tyre professional, moral, personal e kombtar qe e posedojne dhe e demonstrojne gjate organizimit te procesit mesimor, hartimit te planprogrameve shkollore ne te gjitha nevelet, perpilimit te teksteve dhe literatures shkollore, mjeteve mesimore, formave, teknikave e metodadave te mesimdhenjes, vlersimit, testimit e cilesimit te nxenesve.
Pa kete pergjegjesi, gjerat do te rrokullisen shkel e shko ne arsim dhe edukim dhe niveli i cilesise se tyre bie ne anarhi totale, siq ka ndodhe deri me tani nga ana e pergjegjesve te arsimit, nga ana e hartuseve dhe perpiluseve te planprogrameve mesimore, teksteve dhe literatures shkollore dhe mjeteve mesimor, nga ana e perdorimit te formave, teknikave e metodave mesimore, nga ana e cilesimit, testimit dhe notimit te nxenesve, nga ana e menyres se reformimit ne arsim, menyres se trajnimit te mesimdhenesve, dhe nga ana e shkollimit e pergatitjes se tyre profesionale e mesimdhenesve, pa i dhene llogari kush askujt, duke ua siguruar nxenesve tane vendin e fundit per nga suksesi gjate testimit ne PISA!
Formimi sa me pozitiv, professional, pedagogjik, psikologjik, metodik e metodologjhik i qendrimeve te mesimdhenesit ndaj ketyre dukurive te permendura me larte, mundeson nje mesimdhenje cilesore e mesimnxenje produktive ne shkolle, per nxenesit tane te niveleve te ndryshme, nese vertete jane ne nivel pozitiv edhe planprogramet, tekstet dhe literature shkollore, mjetet mesimore e ambientet shkollore.
Nuk duhet nenvleresuar edhe rolin mjafte te rendesishem te pervojes se mesimdhenesit e cila e mundeson veprimtarine e suksesesshme te tij gjate procesit organizativ edukativo-mesimore, ne bashkpunim me nxenesit.Pervoja sa me e madhe e mesuesit, sukseset jane me te ngritura e me cilesore.
Mesimdhenja e mesimnxenja e sukseseshme, varet tersisht nga menyra e formimit te karakteristikave apo kultures pedagogjike, psikologjike e profesionale te mesimdhenesi dhe nga formimi i personalitetit te tij, nga niveli i perpilimit dhe hartimit te planprogrameve, literatures dhe teksteve shkollore, mejeteve mesimore, nga menyra e perdorimit te formave, teknikave e metodave te mesimdhenjes, nga menyre e perdorimit te cilesimit, vleresimit, testimit dhe notimit te nxenesve dhe nga menyra e bashkpunimit shkolle familje, nxenes mesues dhe mesimdhenes e menagjues te shkolles.. I juaj, mesuesi Isë
14. 02. 2022
Nuk mund ta njohim veteveten, te kaluaren tone, boten qe na rrethon, nuk mund te behemi njerze te paisur me edukate, kulture, dituri, me humanizem, altruizem, nuk mund te behemi te ndershem, profesionist, te ngritur e te persosur, te behemi poet e shkrimtar, filozof, politikan, mjek, akademik e shkenctar, mesues, edukator ne familje, ne qerdhe, shkolle e ne univerzitet, nuk mund te behemi kombetar te guximshem, te dashur, punetor dhe sakrifikues per atedhe e per liri, nese nuk lexojme, nuk mesojme e nuk studjojme ne menyre sistematike gjate tere jetes.
Eshte per keqardhje se si ia kemi kthyer shpinen, ia kemi lejuar vetit zbehjen e dashurise per librin, ia kemi lejuar vetit zvoglimin e deshires dhe vullnetit per lexim, mesim, studim e grumbullim njohurish e pervojash nga me te ndryshmet qe gjenden neper libra, te cilat bartin përvoj, edukate e dituri te shumta njerezore, permes te cilave mundemi te pergatitemi më denjesisht per jeten personale, profesionale, familjare, kombtare e njerzore.
Nuk mund te behemi te pasur, dijetar, politikan te mirfillt, fetar qe ta besojme zotin sinqerisht e pa lajka, nuk mund te behemi edukator te femijeve tane ne familje dhe edukator te gjeneratave te reja. Nuk mund te behemi kombetar te guximshem, te dashur, punetor dhe sakrifikues per atedhe e per liri, nese nuk lexojme, nuk mesojme e nuk studjojme sistematikisht qe te paisemi sa me shume me njohuri bashkohore, permes te cilave arrihet pasuria, dituria, edukata, politika racionale e kombtare, feja dhe kultura permes te cilave mirembahet dhe menagjohet vetevetja, familja, shteti, institucionet e tij dhe kombi!
Virtytet e larta njerzore nuk i arrijme kurre nese na mungon deshira, vullneti, dashuria dhe shprehia e perditshme te lexojme, mesojme, studjojme, hulumtojme e krahasojme gjera nga më te ndryshmet qe i posedon bota dhe jeta njerzore. E kunderta e kesaj gjendje dhe e ketyre veprimeve na mundeson knaqshem arritjen e virtyteve ne fjale.
Per kete mungese virtytesh, mjafton t`ia hedhim nje veshtrim introspektiv vetevetes, nje veshtrim serioz e sistematik biznismeneve, politikaneve, intelektualeve, poeteve, shkrimtareve, folozofeve, pedagogeve, sociologeve, psikologeve, mjekeve, akademikeve, edukatoreve, mesueseve dhe kategorive tjera intelektualesh qe i posedon kombi shqiptare dhe institucionet shtenore e private, ekonomike, politike, fetare, kulturore, arsimore, shendetesore, juridike, administrative, policore e ushtarake, vertete do te zhgenjehemi, se ne cilen pozite e ne cilen gjendje te paknaqshem qendrojme, duke manifestuar nivel te pamjaftushem edukativ, kulturor, intelektual, profesional e politike, per te cilat e kemi marr pergjegjesine mbi veti dhe jemi pais me tituj e grada te shumta, qe te demonstrojme pune, shprehi, shkathtesi, mjeshtri, dituri e menquri para gjeneratave tona.
Ky eshte mjerimi dhe kjo eshte varferia qe e pasqyrojme gjate jetes nese nuk lexojme, nuk mesojme nuk studjojme, e nuk paisemi me pervoje te ndryshme e te larte njerezore, qe i ofrojne librat e dokumentacioni botes dhe librat e dokumentacioni i kombit tone .
Juve nxenes e studente shqiptar, mesues, politikan e fetare, familjar e edukator, intelektual e akademik, iu lutem te mos ia kthejme shpinen leximit, ta duam librin si syte e ballit, si zemren dhe si shpirtin, nese kemi sa do pak zemer e shpirte dhe nese kemi deshire, vullnet e dashuri ta njohim sa me shume veteveten, te kaluaren tone personale, familjare, shoqerore e kombetare dhe te kaluaren e botes me te cilen rrethohemi!
Pa potencialin e madh dhe te fuqishem njerezor te leximit, mesimit, studimit dhe pa deshiren, vullnetin, motivin dhe dashurin ndaj librit, leximit, hulumtimit, krahasimit e studimit sistematik gjate jetes, do te mbetemi pak njerez per veteveten, per familjen, per kombin, per shtetin dhe do te behemi gazi i botes. I juaj, mësuesi Isë
12. 02. 2021- e ritransmetuar
Çlirimtarë apo zhvatës të Kosovës?
Sa ishin çlirimtarë të Kosoves e sa jo akterët e qeverisë Pronto e Pan, komandantët e Hotel Rognerit ne Tiranë dhe ata komandantë që ua dhanë statusin e veteranit të rrejshëm atyre që nuk kanë qenë fare në luftë dhe e rritën numrin e statusit të veteranit të rrejshëm më shumë seq kishim ushtarë ne luften çlirimtare per qellimet e tyre djallëzore, korruptive, familjare e farefisnore dhe grupeve te ndryshme te militanteve partiak, qe u shkojne prapa padroneve politik, siq i shkon muqa daisë për ta zhvatë pa meritë bugjetin e shtetit të Kosovës, të cilët u panë në skenën tonë politike që i patëm dhe i kemi në ballë për dy dekada me radhë, sa ishin çlirimtarë e sa zhvatës të Kosovës, akterët e qeverisë Pronto e Pan të PDK-es, LDK-es, AAK-es, NISMES dhe AKR-es.
Doktorra shkencash apo këpurdhë doktorra që dalin si këpurdhat pas shiut dhe rrezeve të diellit?
Athu si e ndjejnë vetën doktorrat e shkencës që u bënë pas luftës edhe për eksport, duke marr dorë e temena para padronëve të tyre politik, që të paisën më lehtë me tituj e me grada brënda natës për ta fituar një vendë pune apo një pozitë pa meritë e pa nderë, edhe pse shumica prej tyre ende nuk e kanë shkruar një skriptë të vetën me pas me çka me dalë para studentëve të cilëve u ligjerojnë, mos të flasim për tema tjera me karakter shkencor, që nuk ia kanë haberin fare!
Nuk na ka mbetë gjë tjetër tani pos të lutemi, bëje o Zot mirë në Kosovën e “lire”, edhe pse atë e kanë fshi përpara, maca, kuca edhe lara! Kerkoi falje per clirimtaret dhe deshmoret e kombit qe jane deshmuar burrerishte e guximshem neper beteja e neper fronte duke u perballur fytafyt me armikun pushtues!
Me 14 shkurt populli i Kosovës i ka vetëm dy mundesi, ti votoi prap hajnat, zhvatësit, të korruptuarit, nepotistët, karieristët, vrasësit politik, akterët e krimit te organizuar ekonomik, shendetesor, arsimor e juridik dhe akteret qe e kane qitë ne treg Kosoven e pjesë të sajë, të cilët janë dëshmuar për dy dekada me radhë në skenën tonë politike se kush ishin, apo ta votojne Albin Kurtin e Vjosa Osmanin, me subjektet e tyre politike ne aleance mes veti, te cilet nuk i kemi provuar ende? I juaj, mësuesi Isë
28. 01, 2022
Thjerzat permes te cillave e perceptojme boten politike, kulturore, shkencore, religjioze, boten e gjalle bimore, shtazore e njerezore, boten shoqerore e ate shpirterore dhe proceset e ndryshme organizative mes ketyre botrave, themelohen, formesohen e transoformohen permes mendimeve, bindjeve, besimeve, pikepamjeve e veprimeve tona individuale e kolektive, te cilat rrjedhin e ndikohen nga menyra e perceptimeve qe ua bejme proceseve organizative te ketyre botrave ne fjale, ku secilen bote duhet perceprtuar permes thjerzave adekuate.
Ashtu si e posedojme nivelin e karakterit, temperamentit e personalitetit ne pergjithesi dhe si i zhvillojme e i persosim keto paradispozita, po ashtu i ndjejme e i perceptojme proceset organizative te botrave ne fjale. Pra si jemi, ndjejme e perceptojme, mendojme, bindemi e besojme, formojme pikepamje dhe ne baze te tyre veprojme.
Per ta ndjere e perceptuar sa me realishte e sa me objektivisht boten politike, kulturore, shkencore, religjioze, boten e gjalle bimore, shtazore, njerezore, boten shoqerore e ate shpirterore, me te cilat rrethohemi eshte e domosdoshme ti kontrollojme thjerzat me te cilat i perceptojme botrat ne fjale, qe ti perdorim ato thjerza te cilat jane adekuat per secilen bote qe e perceptojme per momentin, apo per nje kohe te caktuar.
Qe te sigurohemi, ne vertetesine, cilesine dhe vlefshmerine e perceptimeve, mendimeve, bindjeve, besimeve, pikepamjeve dhe veprimeve tona qe i bejme gjate jetes rreth botrave ne fjale, medoemos duhet analizuar ato, rezultatet e sukseset e tyre, qe naj sjellin gjate jete ne fushat te ndryshme te saje, per te ardhe deri te nje konkluzion se sa te vertetta, te sakta e te vlefshme ishin ato.
Nese vijme te konkluzioni se atyre u mungon vertetesia, saktesia dhe vlefshmeria, te cilat nuk na sjellin rezultate gjate jetes, perdorimi i tyre do te ishte i pavlere dhe i pakuptimte, qe na bene me dije se ato duhet zavendesuar me procese tjera psikike ma te anvansuara.
Nje individ, grup sosh, nje familjar, nje intelektuale e shkenctar, politikan e klerik fetar, te cilet nuk e bejne kontrollin sistematik te vlefshmerise dhe cilesise se thjerzave, perceptimeve, mendimeve, bindjeve, besimeve, pikepamjeve dhe veprimeve te veta gjate jetes, eshte e pamundeshme ta ngrisin, ndryshojne dhe ta persosin veteveten, jeten, familjen, profesionin, kulturen, religjionin, politiken, shkencen, shtetin dhe atedheun ne pergjithesi.
Nese deshirojme te ecim ne trend me kohen dhe te mos na shkel ajo, eshte e domosdoshme te ndryshojme sistematikishte, ta ngrisim, ta zhvillojme, persosim e ta mirembajme ne ekuiliber boten tone fizike, biologjike, shendetesore, psikike, emocionale, intelektuale, morale, humane, sociale, kombtare e njerezore, pa te cilat do ta humb kuptimin dhe vleren e vete cdo veprim i yni gjate jetes.
Sipas mendimit tim personal dale nga gjendja me te cilen jemi rerethuar ne shqiptaret, brenda e jashte kufijeve shtetnor, po deshmojme se pak, te mos them aspak, po merremi me veteveten qe ta ndryshojme, ta ngrisim e ta persosim ne trend me kohen, ne menyre te ekuilibruar boten tone fizike, shendetesore, psikike e emocionale, intelektuale e morale, humane e sociale, kombtare e njerezore, qe ti perballoojme njerezishte sfidat e jetes, te cilat na dalin para, qe te mos behemi gazi i botes dhe fatkeqesia e vetevetes! I juaj, mesuesi Ise
31. 01. 2022
Edhe pse thuhet “pa sakrifice, perfitimet e fitoret e merituara nuk arrihen, sakrifiko sot te perfitosh neser, nese nuk sakkrifikojme, perfitimet e fitoret i vejme ne pikepyetje dhe ato do te jene te huja per ne, sakrificat jane te domosdoshme pe nje te ardhme te mire, sa me shume sakrifikojme aq me e mire, me elumtur dhe me edinjitetshme eshte e ardhmja jone”. Edhe pse thuhet se e ardhmja eshte nje baba gjithmone gati te na kritikoi e te na ngreh veshin ndaj sjelljeve defanzive, qe i kemi barte prej se kaluares, per ne shqiptaret nuk pat efekt, perkundrazi edhe pas sakrificave te medha dhe gjenocidet qe i perjetuam neper dekada e neper shekuj, humbjet, tragjedite dhe gjanocidet si po duket nuk kane te ndalur.
Sakrificat e medha, si ne te kaluaren, si ne te tanishmen nuk na sollen perfitime te mira, te ndershme e te dinjitetshme, perkundrazi na sollen vuajtje, tragjedi e gjenocid te pa perballushem, shkatuar nga fqinjet tane pushtues greko-sllav, perkrahur nga Europa dhe nga Rusia, duke i shfrytezuar dobesite e politikaneve tane te korruptuar, nepotiste dhe organizator te krimit, te cilet i kane vuar ne epiqender interesat e veta personale, familjare, grupore e partiake. Keto krime kunder njerzimit, e me theks te vecante kunder shqiptareve, u vulosen tragjikishte ne Kongresin e Berlinit, Paqen e Shen Stefanit, Paqen e Varsajes, ne Konferencen e Londres e ne shume takime tjera zyrtare, te derigjuara nga Europa e Rusia, gjithmon pa meshirshem e panjerzishem ne dem te shqiptareve e ne dem te trojeve te tyre, siq po vepron edhe tani Europa e Rusia, haptas e padrerjtesishte kunder interesave kombtare te shqiptareve ne Kosove.
Ne, si komb shqiptar e posaqerishte politikanet tane qe i patem dhe i kemi ne balle, nuk deshmuam e nuk po deshmojme maturacion edukativ dhe kulture te duhur kombtare e politike, qe ti orientojme drejte fitoreve sakrificat tona te parreshtura neper shekuj e dekada, qe u bene ne mbrojtje te trojeve tona autoktona te Gadishullit Iluirik dhe tani te Gadishullit Ballkanik. Pa kete pjekuri , edukate e kulture kombtare, pa unitet, tolerance, mirekuptim, respekte e dashuri mes nesh, pa e luftuar korrupcionin, nepotizmin, krimin e organizuar politik, ekonomik, arsimor, kulturor, shendetesor e juridik, vuajtjet, sakrificat, tragjedite e gjenocidi ndaj shqiptareve do ta vazhdoi lirshem rrugen e vete, deri ne zhberjen tone totale si komb dhe derisa te na shlyejn nga faqja e dheut dhe harta e botes! I juaj, mesuesi Ise