Doemos duhet kontrolluar thjerzat me të cilat e përceptojm botën që na rrethon

28. 01, 2022
Thjerzat permes te cillave e perceptojme boten politike, kulturore, shkencore, religjioze, boten e gjalle bimore, shtazore e njerezore, boten shoqerore e ate shpirterore dhe proceset e ndryshme organizative mes ketyre botrave, themelohen, formesohen e transoformohen permes mendimeve, bindjeve, besimeve, pikepamjeve e veprimeve tona individuale e kolektive, te cilat rrjedhin e ndikohen nga menyra e perceptimeve qe ua bejme proceseve organizative te ketyre botrave ne fjale, ku secilen bote duhet perceprtuar permes thjerzave adekuate.
Ashtu si e posedojme nivelin e karakterit, temperamentit e personalitetit ne pergjithesi dhe si i zhvillojme e i persosim keto paradispozita, po ashtu i ndjejme e i perceptojme proceset organizative te botrave ne fjale. Pra si jemi, ndjejme e perceptojme, mendojme, bindemi e besojme, formojme pikepamje dhe ne baze te tyre veprojme.
Per ta ndjere e perceptuar sa me realishte e sa me objektivisht boten politike, kulturore, shkencore, religjioze, boten e gjalle bimore, shtazore, njerezore, boten shoqerore e ate shpirterore, me te cilat rrethohemi eshte e domosdoshme ti kontrollojme thjerzat me te cilat i perceptojme botrat ne fjale, qe ti perdorim ato thjerza te cilat jane adekuat per secilen bote qe e perceptojme per momentin, apo per nje kohe te caktuar.
Qe te sigurohemi, ne vertetesine, cilesine dhe vlefshmerine e perceptimeve, mendimeve, bindjeve, besimeve, pikepamjeve dhe veprimeve tona qe i bejme gjate jetes rreth botrave ne fjale, medoemos duhet analizuar ato, rezultatet e sukseset e tyre, qe naj sjellin gjate jete ne fushat te ndryshme te saje, per te ardhe deri te nje konkluzion se sa te vertetta, te sakta e te vlefshme ishin ato.
Nese vijme te konkluzioni se atyre u mungon vertetesia, saktesia dhe vlefshmeria, te cilat nuk na sjellin rezultate gjate jetes, perdorimi i tyre do te ishte i pavlere dhe i pakuptimte, qe na bene me dije se ato duhet zavendesuar me procese tjera psikike ma te anvansuara.
Nje individ, grup sosh, nje familjar, nje intelektuale e shkenctar, politikan e klerik fetar, te cilet nuk e bejne kontrollin sistematik te vlefshmerise dhe cilesise se thjerzave, perceptimeve, mendimeve, bindjeve, besimeve, pikepamjeve dhe veprimeve te veta gjate jetes, eshte e pamundeshme ta ngrisin, ndryshojne dhe ta persosin veteveten, jeten, familjen, profesionin, kulturen, religjionin, politiken, shkencen, shtetin dhe atedheun ne pergjithesi.
Nese deshirojme te ecim ne trend me kohen dhe te mos na shkel ajo, eshte e domosdoshme te ndryshojme sistematikishte, ta ngrisim, ta zhvillojme, persosim e ta mirembajme ne ekuiliber boten tone fizike, biologjike, shendetesore, psikike, emocionale, intelektuale, morale, humane, sociale, kombtare e njerezore, pa te cilat do ta humb kuptimin dhe vleren e vete cdo veprim i yni gjate jetes.
Sipas mendimit tim personal dale nga gjendja me te cilen jemi rerethuar ne shqiptaret, brenda e jashte kufijeve shtetnor, po deshmojme se pak, te mos them aspak, po merremi me veteveten qe ta ndryshojme, ta ngrisim e ta persosim ne trend me kohen, ne menyre te ekuilibruar boten tone fizike, shendetesore, psikike e emocionale, intelektuale e morale, humane e sociale, kombtare e njerezore, qe ti perballoojme njerezishte sfidat e jetes, te cilat na dalin para, qe te mos behemi gazi i botes dhe fatkeqesia e vetevetes! I juaj, mesuesi Ise
0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lini një Përgjigje