30. 09. 2022
Shumica e atyre që dekorohen, mëse paku i meritojnë dekoratat e mëse shumti përulen pas atyre që i dekorojnë. Disa bashkvendas të mij nga Anadrinija i kanë shkyer nga pesë, gjashtë a shtatë palë këpucë duke vrapuar pas dekuratorëve të pushtetit, edhe pse të pashkolluar ata, që përmes tyre të depërtojnë më lehtë në karierë dhe të përfitojnë poste e përgjegjësi, tituj e grada shkencore pakurrfar merite, të përfitojnë dekorata, mirënjohje, lavdata, besa 1, 2, 3, 4 e më shumë vende pune permes grebatjeve e lajkave për favore të eprorëve të tyre dorëshlirë, patën e nuk patën meritë të dekorohen.
Ata që i meritojnë dekoratat, pak dekorohen apo nuk dekorohen fare. Merituesit e dekoratave, nuk i pranojnë kurrë dhe nuk i kerkojnë dekoratat prej askujtë e sidomos prej atyre që nuk kanë vlera as për dekorata, as për mirënjohje, as pë lavdata e as për tituj, poste e as për grada shkencore. Ata punojnë, veprojnë, mësojnë dhe sakrifikojnë për të mirën e tjerëve, që ti meritojnë dekoratat, mirënjohjet, lavdatat, titujt e gradat nga te merituarit, edhe pse mësepaku mendojnë për to, apo nuk mendojnë fare.
Ata që e bëjnë punën, fitojnë dituri me meritë, bëjnë vepra të mira për popullin, sakrifikohen për të mirën e kombit, kurrë nuk kërkojnë dekorata, as nuk i grebaten kujtë as nuk i bëjnë lajka, për grande e kredit, për tituj të rrejshëm vetranësh të luftës, as për gjera tjera të pandershme e të pameritushme, ato vijn gjithësesi nga populli dhuratë, nëse mbetësh vërtetë bir i paharruar në gjiun dhe kujtesën e tije. I juaj, mësuesi Isë
28. 09. 2022
Nuk është mirë të zë vënd nepër kokat tona inferioriteti dhe arsyetimi neglizhent, duke i fajsuar tjerët për gjendjen e palakmuar e cila na ka rrethuar, pa e vrarë ndërgjegjën asnjëherë, se fajet më të mëdha i kemi edhe vet, që i tolerojmë të sillën lirshëm para syve tanë keqbërsit, të korruptuarit, nepotistët dhe organizatorët e krimëve të ndryshme, për qudi duke ua dhënë edhe votën atyre!
Forca e ndryshimit progresiv të jetës dhe fatit tonë gjendët brënda nesh dhe është në duartë tona, jo jasht e në duartë e huja. Po e kërkuam jasht nga tjerët këtë forcë, do të mbesim si figura shahu, duke manipuluar ata me jetën e me fatin tonë dhe duke na bërë të vuajm vargun e parreshtur të dekurajimëve, depresionëve e zhgënjimëve, që pasojnë nga qëndrimet tona inferiore, në raport me keqbërsit.
Për të kuptuar inferioritetin tonë ndaj keqëbërsëve, për të kuptuar sa pak dijmë për vetën, duhet të lexojmë e të mësojm shumë gjatë jetës, që të kuptojm, se ku është e fshehur forca më e madhe që na mundëson të jetojmë denjësisht e njerëzisht, jasht apo brënda nesh, që të ballafaqohemi me keqbërësit në kundërshtim me të kqijat e tyre që po naj sjellin, duke na mashtruar me fjalë të mira demagogjike e me ngaj kockë që na e hudhin në pjatë.
Po me duket se dita ditës po rrëshqasim në anën tjetër të mesazhit, po lexojm e po mësojm pak, kurse në anën tjetër, përkundër inferioritetit që e posedejmë në përballje me të keqën, po mendojm dhe po paraqitemi se dijmë shumë!
Nëse qëndron ky konstatim i imi, është koha ta ndërrojm rrugën e vetëmashtrimit, inferioritetit dhe të mësojm shumë gjatë jetës, për të kuptuar sa pak dijmë për vetën e sa shumë jemi tolerant ndaj dukurive të kqija, që po na e bëjnë jetën të padinjitetshme.
Vetmashtrimi dhe inferioriteti na ka sjellë shekuj me radhë e po na sjellë edhe tani dëme të mëdha dhe të pariparueshme gjatë jetës sonë përsonale, profesionale, familjare, politike, kulturore, shkencore, shtetnore e kombëtare.
Ato që i kemi bërë dje si komb, i kemi sot. Ato që i bëjmë sot, do ti kemi nesër. Këtë duhet ta dij secili prej nesh dhe të mos vetëmashtrohemi, as të na zej gjumi inferior! Pëngesat që gjenden para e pas nesh, janë më të vogla, se sa ato që gjendën brënda nesh, duke naj vështirësuar realizimet e dëshirave tona, që i kemi vuar si qëllim gjatë jetës.
Pa i eliminuar pengesat e brendëshme që gjendën tek ne si individ, si familje, si politike, si kulturë, si shkencë, si institucion, si shtet e si komb, nuk realizohen kurrë synimet tona përsonale, profesionale, familjare, institucionale, shtetnore e as kombëtare, sepse pengesat e brendëshme tonat njëjtësohen me ato të jashtmet dhe e vështiresojn apo e pamundesojn tërsishtë realizimin e idealeve tona kombetare, politike, ekonomike, shëndetesore, edukativo-arsimore, juridike, policore e ushtarake, si lëmij të domosdoshme për funksionimin normal të një shteti, të një kombi e të jetës së dinjitetshm të qytetarëve.
Ate që e ka bërë dje politika jonë, ekonomia, shëndetesia, edukimi, arsimi, jurispadenca e policia, pasojat e tyre po i ndjejmë sot, do ti ndjejm thellë edhe nesër, po ashtu do ta kemi vështirë ti riparojmë e ti normalizojmë ato degradime në nivel kombetar e ndërkombetar.
Duhet të kemi kujdes të shtuar dhe të jemi plotësisht të vëmendshëm, se çka vërtetë po bëjmë sot? Jemi apo jo të udhëhequr nga egoizmi i pa socializuar përsonal dhe inferioriteti ynë, të cilët do të na qojnë drejtë humnerave të mëdha, apo jemi të udhëhequr nga altruizmi njerëzor e kombëtar, që do të na qoj drejtë virtytëve të larta njerezore, nëse vërtetë nuk dëshirojmë të pendohemi e të turpërohemi nesër për atë që e kemi bërë sot, por të krenohemi me atë që e kemi bërë vërtetë. I juaj, mësuesi Isë
26. 09. 2022
Është mëse shkatërruese për ne, nëse nuk mund ti kontrollojmë tiparët e temperamentit tonë në raport me vetëvetën e në raportë me tjerët. Mjetët më efikase që na mundësojnë ta marrim vetën nën kontrollë jane respekti, mirëkuptimi, toleranca e durimi gjatë komunikimit me tjerët. Me këto veprime e shukim zjarrin, para se të merrë flakë, ku mund të digjemi, dy palët pa e përfunduar komunikimin.
Nuk ka gjë më të lodhshme e shkatërruese për jetën, shëndetin e përspektivën tonë, se sa zemrimi, ndjenja e pasigurisë, humbja e vetëbesimi dhe vetkontrollit në komunikim me tjerët, të cilat na pamundësojnë të shprehemi lirshëm, guximshëm e të vendosur para tyre, përmes argumenteve rreth të vërtetës, për të cilën komunikohet. Sa më i madh zemrimi ndaj tyre, aqë më e madhe bëhet frika dhe zvoglohet shume guximi, të ballafaqohemi përmes argumentve me palën komunikuse rreth rreth të vërtetës.
Mjetët që e zbusin zemrimin, e zvoglojnë frikën dhe e rrisin guximin e vetëkontrollin të përballemi me tjerët, tham se janë respekti, mirekuptimi dhe toleranca ndaj në raport me komunikusi. Nëse i bëjmë këto veprime, i krojojmë vetit mundësi të madhe në komunikim, të flasim më qetë, me guximshëm, më bindshëm dhe më me respekt ndaj vetëvetës, duke argumentuar të vërtetën gjatë komunikimit me palët komunikuse.
Të mos zemrohemi, të mos e humbim vetkontrollin, guximin në komunikim me tjerët, duhet pranuar ata ashtu s’iç janë, sepse asnjëri prej tyre dhe prej neve, nuk jemi aqë të përsosur dhe pa t’meta, kush më shumë e kush më pak. Edhe pse e kemi vështirë t’i pranojmë njerëzit ashtu s’iç janë, nëse i përdorim mjetët e përmendura më lartë, behet i mundshem disi pranimi, që të dalim palë ngadhnjyse në komunikim, duke i dhënë përparësi të vërtetës përmes argumentëve bindëse. I juaj, mësuesi Isë
25. 09. 2022
Ajo që jemi, më bindshëm fletë e pasqyrohet para tjerëve, se sa ajo që përpiqemi të paraqitemi para tyre.
Shumë më bindshëm rreflektohen tek tjerët, tiparët e karakterit dhe përsonalitetit që i posedojmë, sesa ajo që bëjmë përpjekje të paraqitemi, përmes fjalëve të mëdha e të zbukuruara për vetën para tyre.
Tek secili prej nesh posedohet një fuqi mahnitëse, për mirë ose për keq, e cila rrezatohet shumë kjartë në publik ashtu si jemi, pavarësisht dëshirës sonë të paraqitemi si nuk jemi. Fuqia për të cilën po flasim, e pasqyron kjartë atë se çka në të vërtetë jemi si njerëz, e jo atë se çka pretendojmë të paraqitemi në publik.
Është mbushur përplotë shoqëria jonë shqiptare me tipa njerëzish, që përpiqen të paraqesin para publikut rrezatim maskash të kamufluar prapa tyre, se sa rrezatim të natyrshëm njerëzor të karakterit e personalitetit që e posedojnë. Sado që i maskojmë vesët apo ligësitë tona, ato flasin më kjartë, sesa maskat përmes të cilave bëjmë përpjekje të kota gjatë gjithë jetës të paraqitemi ne publik. I juaj, mësusi Isë!
24. 09. 2022
Është dobsi për ne si individ, si familje, si kolektivitet, politikë, kulturë, shkencë e si komb, ta humb betejën e sinqerta në ballafaqim me të pasinqertën. E pasinqerta dita ditës po e dominon skenën e pergjithshme jetësore mes njerezish, e sidomos mes ne shqiptarëve, duke i bërë rezistencë të pamëshirshme të sinqertës.
E sinqerta është veprim i njerzëve altruistë, që i ofrojnë njerëzimit liri, barazi, drejtësi, zhvillim, përparim, humanizëm, mirëkuptim, bashkpunim, tolerancë e dashuri. Njerëzit e sinqertë janë dietarë, të drejtë e vizionarë, human, social, moral e kombtar, në raport me vetëvetën, me familjen, kolektivin ku punojnë, në raport me të varfurit, me fëmijët, me pleqtë, me pensionistët dhe në raport me gjeneratat e reja e me nevojat e tyre ekzistenciale.
E pasinqeta është veprim i njerzëve egoistë që e marrin rrugën e kundërt, krahasuar me altruistët, të cilët e mbushin skenën tonë jetësore perplot veprime të shëmtuara, aspak njerëzore, aspak të drejta, humane, sociale, morale e aspak kombtare, duke bërë përpjekje për grabitje sa më të madhe në favoret e veta përsonale e karieriste, kejtësisht të pasocializuara, në dëm të interesave të përbashkta, kombtare e shtetnore. Shëmtitë nuk i shkojnë aspak për shtati njerëzimit e as ne shqiptarëve. I juaj, mësuesi Isë
23. 09. 2022
Egoistët nuk zgjedhin mjete për t`i plotësuar interesat e veta, edhe në dëm të tjerëve, edhe në dëm të shtetit, edhe në dëm të pjesëve të atdheut. Te maskuar e kamufluar përmes përdorimit të fjalëve demagogjike, pa etikë fare, për levërditë e veta, ditën i vajtojnë për së gjalli skamnorët e natën kurdisin kurthe të manipuilimit për ta, që tu shkëlqen sa më shumë maska e tyre, që ia kanë vuar pafytyrësisë së vetë!
Përqudi, egoizmi dita ditës po lëshon rrënjë të thella në kokat, zemrat e shpirtat e politikanëve shqiptar dhe përkrahsëve të tyre, kurse altruizmit tek ta, gjithnjë e më shumë po i thahen rrënjët, duke u shkaktuar dëme të pariparushme interesave të tjerëve, të shtetit dhe të pasurisë së përbashkët shoqërore e kombtare. Sa shumë janë shtuar këta të mallkuar!
A nuk janë të mallkuar nga Zoti e nga populli politikanët egoistë dhe përkrahsit e tyre, të cilët e shkatërrojnë shtetin e pasurinë kombtare, i manipulojnë, i përsonalizojnë, i politizojnë institucionët edukativo-arsimore, në dëm të nxënësve dhe në dëm të mirëvajtjes së arsimit dhe edukimit tonë kombtar, në dëm të mirëvajtjes së shëndetësisë, ekonomisë, jurispodencës, prokurorisë, gjykatave e policisë, për interesa të veta përsonale, familjare, grupore e partiake, duke shkelë me dy këmbët mbi interesat e kategorive tjera shoqërore e kombtare në mesin tonë?! I juaj, mësuesi Isë
20. 09. 2022
I kotë është besimi ynë, se miqtë tanë ndërkombtar do t`i rregullojn problemet tona kombtare, nëse nuk i rregullojm vet ato. Edhe më i kotë bëhet besimi, se miqtë tanë do ti rregullojnë punët e brendëshme tonat, do ta mbrojnë shtetin dhe asetët e pasurisë sonë kombtare, kur ne i zhvatim, i keqpërdorim, i shesim, i përvetësojm paligjshëm ato dhe e korruptojm shtetin, e bejmë instrument manipulimi të politikës korruptuse e kriminale dhe krijojmë probleme të shumta duke u bërë problematik përballë miqëve tanë, që investuan në shtetndërtimin e Kosovës dhe në lirinë e popullit të sajë.
Është dobsi e madhe për ne, të presim drejtësi sikur presin fëmijët, sepse ajo vjen rrallëherë në histori, apo nuk vjen kurrë, pa e merituar ate. Drejtësin, lirin duhet kërkuar, duhet merituar, duhet me e fituar vet dhe me e mbrojtë, se bashku me ndihmën e miqëve tanë të sinqert dhe duhet të mos shkelim mbi gjakun e dëshmorëve, mbi dhunimin e 20 mij femrave shqiptare, mbi gjakun e më shumë se 2000 mij fëmijëve që janë viktimizuar barbarisht para prindërve të vet pa fajin e tyre, të mos shkelim mbi gjakun e më shumë se 10 mij viktimave të Kosovës, të mos abuzojmë me ndihmën e miqëve tanë ndërkombtar dhe mos të abuzojmë atë ndihmë barbarisht, që na dolën krah, në ditët më të vështira, më të përgjakshme e më gjenocidale, që i përjetoi Kosova dhe populli i sajë, i madh e i vogël, gra e burra.
Nuk i besohet shtëpia miqëve, se do ta trajtojnë, mirëmbajnë e do ta rregullojn si duhet, kur ne e shkaterrojm vet shtepinë tonë, shtetin tonë, asetet e pasurise sonë kombtare dhe e shesim atdheun pjesë, pjesë, për interesa të ulta përsonale e karieiste, partiake, grupore e kriminale. Besime të tilla bëjnë vetëm fëmijët, që presin sheqerka nga fqinjët e lagjës së tyre. I juaj, mësuesi Isë

 

  1. 09. 2020

“Veprimet intelektuale e të vullnetshme, reagimet emocionale, integrimi dhe organizimi i tipareve të përsonalitetit e karakterit të njeriut dhe shumë veprime tjera të tij, janë produkt i të mësuarit”, Prof. Dr. Pajazit Nushi- akademik. Me produkte të tilla mësimore, progresive apo regresive, është e mbushur përplotë bota e brendëshme e njeriut, ku më shumë e ku më pak progresivitet apo regresivitet.

 

Përseritja graduale e disa veprimëve tona, formohën në shprehi të përditshme. Këto shprehi, sa më shumë i përsërisim kalojnë në pasione. Pasionet mundën me qenë të dëmshme apo të dobishme për ne, gjatë organizimit të procesëve të ndfyshme jetësore, deshëm apo nuk deshëm ta pranojmë. Po deshëm fat të mirë e jetë të lumtur, duhet kultivuar sa më shumë të jet e mundur shprehi të mira jetësore, e sa më pak të jetë e mundur shprehi të kqija, të cilat kalojnë në pasione negative apo pozitive gjatë jetës.

 

Formimi i shprehive që të përfitojmë sa më shumë edukatë, dituri e sjellje të mira, të respektojmë, ndihmojmë, të jemi mirënjohës, të vetpërmbajtur, të ndershëm, të respektushëm, të guximshëm, të dashur, altruist, puntor, human, social e shprehi tjera të tilla, të cilat në mënyrë graduale kalojnë në pasione pozitive, që na mundësojnë krijimin e një bote progresive rreth e përqark nesh, mbushur përplot me fat të mirë e me jetë të lumtur, të begatshme, të këndëshme e të dinjitetshme.

 

Formimi i shprehive ta përdorim duhanin, alkoholin, bixhozin, drogën, prostitucionin, trafikimin me qenje njerëzore, vrasjet, tradhtinë, gënjeshtrën, mashtrimet, pabesinë, amoralittin, korrupcionin, shpiunazhën, etiketimet, urrejtjen, përqarjet mes nesh, përtacinë e shprehi tjera të shëmtuara, të cilat kalojnë në pasione negative,  na bëjnë njerëz fatkeq e të palumtur gjatë gjithë jetës. Lum për ata njerëz që u mbizotërojnë shprehi pozitive tek ta,  mjerë për ata që u mbizotërojnë shprehi negative gjatë jetës!.

 

“Produkt i të mësuarit janë shprehitë e mira, edhe ato të kqija, të folurit dhe mënyra e mendimit të njeriut, dijenia e tij për mjedisin e botën që e rrethon, dijenia e tij për vetëvetën, puna profesionale, synimet, qëndrueshmëria në vendime dhe në realizimin e tyre dhe qëndrimet e ndryshme të njeriut etj.

 

Njeriu mëson edhe si duhet mësuar, si duhet përceptuar, vëzhguar, si duhet mbajtur mend për një kohë më të gjatë. Sjelljet problemore të njeriut, sikurse edhe eleminimi i tyre janë rezultat i procesit të të mësuarit. Disa nga autoritetët shkencore të njohura në shkencën e psikologjisë pohojnë se njeriu mëson edhe disa çrregullime, madje edhe disa reagime të smuara shpirtërore. Po këta pohojnë se njeriu, në bazë të të mësuarit, i eliminon këto çrregullime të sjelljëve të veta. Me fjalë tjera, njeriu zhvillohet në qenje intelektuale, sociale e humane, fale procesit të të mesuarit”, Prof. Dr. Pajazit Nushi- akademik. I juaj, mësuesi Isë

 

Instikti mbrojtës agresiv është i domosdoshëm ta përdorim për mbrojtje
17. 09. 2022
Në rrethana fatkeqësie e gjenocidale duhet të na vras ndërgjegjëja secilin shqiptar dhe ta shfaqim medoemos instiktin mbrojtës të agresivitetit, nëse nuk dëshiromë të bëhemi mish ushqyes për kanibalët sllavo-grek. Agresiviteti i instiktit mbrojtës tek ne shqiptarët është mese i domosdoshëm të shfaqet, kurë na rrihen e na vritën fëmijët tanë, si në shembullin që e kam ofruar në ketë shkrim, kurë na vritën trimat e lirisë, kurë na dhunohen femrat tona shqiptare, kur na digjen shtëpitë dhe na grabitet e na shkatërrohet pasuria nga pushtusit sllavo-greke, e kushdo tjetër qoftë.
A i vretë ndërgjegjëja politikanët tanë dhe misionarët shqiptar të “paqës” që e bëjnë “paqën” dhe lidhin kumari me fqinjët tanë pushtues e kriminel, që naj burgosin, turturojnë dhe naj vrasin trimat e trimëreshat më të mirët e kombit, naj ndjekun e naj turturojnë fëmijët, si në shembullin e ofruar nga ky shkrim, naj mbyllin shkollat, e na kolonizojnë vëndin? A i vretë ndërgjegjëja biznismenët shqiptar që e bëjnë biznesin dhe tregtinë me ata që i plaqkisin trojet tona dhe na shesin mallë me plotë dyshime në cilesinë e tyre dhe me qmime të larta dhe që bëjnë krime të ndryshme nga më qnjerëzorët? A i vretë ndërgjegjëja ata prindë që i lejojnë vajzat e veta të martohën me bijtë e kriminelëve serbo- malazez e maqedono-greke…?
Ndergjegjëja i vretë te gjithë ata që kanë ndërgjegje, kurse atyre që u mungon ajo, i zgërdhijnë dhëmbët sebashku me fqinjët tanë pushtues, duke bërë “paqë” e duke lidhur kumari me ta, duke bërë biznes e tregti kriminale me ta, duke u martuar e bërë krushqi me ta, duke u falur edhe troje atyre për interesa të veta jo njerëzore e antikombtare. Atyre që u mungon ndërgjegjëja kërcnohen, shahen e fyhen përmes instiktit të agresivitetit, si qakejtë mes veti në parlament, për karierë, për pushtet, për pasuri e për zhvatje nga të gjitha anët, ndësa në raport me pushtusit paraqiten aqë të urtë, bash si qingjat e krishtit! I juaj, mësuesi Isë

 #STOP SULMEVE PRIMITIVO-BARBARE MBI SHQIPTARET E PAMBROJTUR!

—————————————M. Mema & E. Kocaqi—–
“Kjo pamje rrënqethese dhe ky sulm barbar mbi një 13 vjeçar shqiptar dhe shumë të tjerëve sot në #Shkup, është vepër e përsëritshme çdo ditë, e toleruar, e sponzorizuar dhe e padënueshme nga ana e qeverisjes #antishqiptare vmro/bdi”!

 

 

Mund të jetë një imazh i 1 person
16. 09. 2022
Në atë vëndë e tek ai popull ku mbretëron anarhia, padituria, lakmia, dëshira dhe kërkesat ekstreme në dëm të interesave të tjerëve lindë kokëforcia, mendjemadhësia, mos dëgjushmëria, lakmia e zhveshur nga karakteri njerzor dhe përqarja mes njerëzve. Del në skenë, keqpërdorimi, korrupcioni, tradhtia, amoraliteti, varferia dhe krimi i organizuar.
Si shkak i këtyre dukurive negative e të panjerzishme, pason ikja masive e qytetarëve prej vëndit dhe zbrazja e tij, zbrazja e shkollave dhe univerziteteve tona nga nxënësit e studentët shqiptar, pjesa më vitale e kombit tonë dhe e atdheut, pa të cilët nuk ka atëdhe, nuk ka shtet, nuk ka jetë as progres, sepse nuk ka kush i mbron ato dhe kush i zhvillon për shkak të humbjes së shpresës, përspektivës përsonale, familjare, institucionale, shoqërore e kombtare, duke u perpjekë ta gjejnë bukën e gojës rrugëve të botës, në vënd që ti kenë mjaftushëm të gjitha këto kushte për ekzistencë në atdheun, vendëlindjen dhe ne familjet e tyre!
Tagrën e paditurise, lakmisë së zhveshur nga karakteri njerëzor, human e social, dëshirave e kërkesave ekstreme, kokëforcisë, mendje madhësisë, shkurtpamësisë, xhelozisë, karierizmit, mos dëgjushmërisë dhe përqarjes mes nesh, e paguan shume shtrejte populli shqiptar dhe pasardhësit e tij! I juaj, mësuesi Isë
14. 09. 2022
Jo rrallë herë udhehiqemi nga kërkesat dhe dëshirat e panjerëzishme, të cilat na sjellin pasoja të mëdha në jetë e në shëndet, neve si përson, familles, shoqëris dhe kombit të cilit i takojmë. T`u largohemi pasojave gjatë jetës është e domosdoshme t’i zavendesojme kërkesat e deshirat tonae, me kërkesa e dëshira sa më njerezore, që ti largohemi sa më shumë njeriut ujk kundër njeriut.
Deshira e kërkesa me ngrën, me pij dhe me fjetë përtej mase, nuk është humane, sociale, morale as njerëzore, ato duhet zavendësuar me masë, me kujdesë dhe me vetëpërmbajtje, që të largohemi nga njeriu ujk kundër njeriut, duke jetuar pasiv dhe në dëm të tjerëve, për të jetuar aktiv dhe interesat tona t’i plotesojmë përmes angazhimit e punës së përhershme, pa i dëmtuar interesat e tjerëve, siq po vepron SBASHK e Opozita kosovare kundër interesave të armatës së madhe të të papunësuarëve të cilët po e zbrazin vëndin, shkollat dhe univerzitetet tona, duke u tretur rrugëve të botës për ta siguruar bukën e gojës.
Për këtë fatkeqësi SBASHK-ut, Opozitës kosovare dhe gjithë atyre akterëve të politizuar e manipuluar nga opozita që ishte deri dje në pushtet, nuk i shkon mendja, as nuk i vranë ndergjegjëja për këtë armatë të papunësuarish, për penisionerët që nuk i gëzojnë pensionet e veta të merituara, por marrin pension të të moshuarëve prej 100 eurove, që nuk e kanë bërë asnjëditë pune nëpër institucionet shoqërore e shtetnore.
Për padrejtësitë që po bëhen në shfrytëzimin e buxhetit të shtetit, nuk i vretë ndërgjegjëja e vetë SBASHK-un, opozitarët, shoqatat e dala nga lufta, që akterët e ndryshëm politik, padrejtësisht ia kanë bërë barrë buxhetit të shtetit edhe afër 45 mij veteran të rrejshëm, duke dëmtuar rëndë imazhin dhe interesat e merituara të veteranëve të vërtetë të luftës sonë çlirimtare.
Të mos flasim për kategoritë e shumta sociale, që kanë nevojë të madhe, tua zgjatë dorën e ndihmës shteti, përmes buxhetit që e ka në dispozicion për të gjitha nevojat shtetnore, shoqërore, sociale, humane e njerëzore, për të cilët nuk e vret mendjen aspak SBASHK-u, opozitarët, dhe gjithë akterët e politizuar dhe manipuluar për dëshirat e interesat e panjerëzishme të politikanëve opozitar.
Kërkesat dhe dëshirat amorale, prostitucionale dhe trafikimit të qenjëve njerëzore, dëshmojnë njeriun ujk kundër njerëzve. Të mos bëhemi ujqër kundër njerëzve, dëshirat e kërkesat e tilla duhet zavendësuar me deshirën dhe kërkesën e moralshme dhe njerëzore, që të jetojmë moralisht e njerëzisht, te krijojmë familje e shoqëri të shendoshe, të rrisim dhe edukojme fëmijë sa më të shëndetshëm fizikisht, shpirterisht e moralisht, në një mes të shendosh familjar e shoqëror.
Dëshirës për prostitucion, trafikimin me qenje njerëzore dhe abuzmin e trafikimin me substanca narkotike, t’i themi jo, në mënyrë apsolute me një JO të madhe!
Deshirën për t’u korruptuar në dëm të tjerëve, për ti mashtruar, vjedhur, vrarë dhe dëshirën për me sunduar mbi tjerët, duhet zavendesuar me dëshirën mos të korruptohemi, mos të vjedhim, mos të mashtrojmë, mos te vrasim dhe mos të sundojmë mbi tjerët, me asnjë qmim. Dëshirën për me urrejte, xhelozu, frikësu e kërcnu tjerët, si njeri ujk kundër tjerëve, duhet eliminuar sa më parë. Dëshirën mu zemru me dike, me përbuz e nënqmu dikë, duhet zavendësuar me dëshirën e respektit, mirëkuptimit, tolerancës, bashkëpunimit, ndihmës dhe dashurisë ndaj tjerëve, nëse nuk deshirojm të jetojmë me cilësin e njeriut ujk kundër njeriut.
Dëshirën për tradhti ndaj atedheut dhe kombit, duhet zavendësuar me dëshirën e atdhedashurise, dëshirën e skarificës per liri, per atëdhe, për komb, për gjuhë, për kulturë kombëtare e për shkecë.
Ata që i përmbysin dëshirat e pa njerëzishme dhe i zavendësojnë ato me dëshira të njerëzishme, i bashkangjitën fuqisë madhore të virtyteve të larta njerëzore dhe i largohen tërsishtë njeriut ujk kunër njerëzve, për të na bërë jetën më pak frikësuese, për të na rritë vullnetin, dëshirën dhe energjinë tonë me jetuar, duke e parë të ardhmen tonë me shpresë , dhe duke i eliminuar hap pas hapi veset e liga përsonale, familjare, shoqërore e kombetare që i posedojmë.
Lexuesi im i dashur, i kemi të gjitha mundësitë, ti zavendesojmë sa më parë dëshirat e kërkesat jo njerëzore me ato njerëzore. Po e bëmë këtë, bota jonë shpirtërore, emocionale e intelektuale do të pastrohet nga ndotjet e ndryshme që naj sjellë koha dhe jeta. I juaj, mësuesi Isë
14. 09. 2022
Jo rrallë herë udhehiqemi nga kërkesat dhe dëshirat e panjerëzishme, të cilat na sjellin pasoja të mëdha në jetë e në shëndet, neve si përson, familles, shoqëris dhe kombit të cilit i takojmë. T`u largohemi pasojave gjatë jetës është e domosdoshme t’i zavendesojme kërkesat e deshirat tonae, me kërkesa e dëshira sa më njerezore, që ti largohemi sa më shumë njeriut ujk kundër njeriut.
Deshira e kërkesa me ngrën, me pij dhe me fjetë përtej mase, nuk është humane, sociale, morale as njerëzore, ato duhet zavendësuar me masë, me kujdesë dhe me vetëpërmbajtje, që të largohemi nga njeriu ujk kundër njeriut, duke jetuar pasiv dhe në dëm të tjerëve, për të jetuar aktiv dhe interesat tona t’i plotesojmë përmes angazhimit e punës së përhershme, pa i dëmtuar interesat e tjerëve, siq po vepron SBASHK e Opozita kosovare kundër interesave të armatës së madhe të të papunësuarëve të cilët po e zbrazin vëndin, shkollat dhe univerzitetet tona, duke u tretur rrugëve të botës për ta siguruar bukën e gojës.
Për këtë fatkeqësi SBASHK-ut, Opozitës kosovare dhe gjithë atyre akterëve të politizuar e manipuluar nga opozita që ishte deri dje në pushtet, nuk i shkon mendja, as nuk i vranë ndergjegjëja për këtë armatë të papunësuarish, për penisionerët që nuk i gëzojnë pensionet e veta të merituara, por marrin pension të të moshuarëve prej 100 eurove, që nuk e kanë bërë asnjëditë pune nëpër institucionet shoqërore e shtetnore.
Për padrejtësitë që po bëhen në shfrytëzimin e buxhetit të shtetit, nuk i vretë ndërgjegjëja e vetë SBASHK-un, opozitarët, shoqatat e dala nga lufta, që akterët e ndryshëm politik, padrejtësisht ia kanë bërë barrë buxhetit të shtetit edhe afër 45 mij veteran të rrejshëm, duke dëmtuar rëndë imazhin dhe interesat e merituara të veteranëve të vërtetë të luftës sonë çlirimtare.
Të mos flasim për kategoritë e shumta sociale, që kanë nevojë të madhe, tua zgjatë dorën e ndihmës shteti, përmes buxhetit që e ka në dispozicion për të gjitha nevojat shtetnore, shoqërore, sociale, humane e njerëzore, për të cilët nuk e vret mendjen aspak SBASHK-u, opozitarët, dhe gjithë akterët e politizuar dhe manipuluar për dëshirat e interesat e panjerëzishme të politikanëve opozitar.
Kërkesat dhe dëshirat amorale, prostitucionale dhe trafikimit të qenjëve njerëzore, dëshmojnë njeriun ujk kundër njerëzve. Të mos bëhemi ujqër kundër njerëzve, dëshirat e kërkesat e tilla duhet zavendësuar me deshirën dhe kërkesën e moralshme dhe njerëzore, që të jetojmë moralisht e njerëzisht, te krijojmë familje e shoqëri të shendoshe, të rrisim dhe edukojme fëmijë sa më të shëndetshëm fizikisht, shpirterisht e moralisht, në një mes të shendosh familjar e shoqëror.
Dëshirës për prostitucion, trafikimin me qenje njerëzore dhe abuzmin e trafikimin me substanca narkotike, t’i themi jo, në mënyrë apsolute me një JO të madhe!
Deshirën për t’u korruptuar në dëm të tjerëve, për ti mashtruar, vjedhur, vrarë dhe dëshirën për me sunduar mbi tjerët, duhet zavendesuar me dëshirën mos të korruptohemi, mos të vjedhim, mos të mashtrojmë, mos te vrasim dhe mos të sundojmë mbi tjerët, me asnjë qmim. Dëshirën për me urrejte, xhelozu, frikësu e kërcnu tjerët, si njeri ujk kundër tjerëve, duhet eliminuar sa më parë. Dëshirën mu zemru me dike, me përbuz e nënqmu dikë, duhet zavendësuar me dëshirën e respektit, mirëkuptimit, tolerancës, bashkëpunimit, ndihmës dhe dashurisë ndaj tjerëve, nëse nuk deshirojm të jetojmë me cilësin e njeriut ujk kundër njeriut.
Dëshirën për tradhti ndaj atedheut dhe kombit, duhet zavendësuar me dëshirën e atdhedashurise, dëshirën e skarificës per liri, per atëdhe, për komb, për gjuhë, për kulturë kombëtare e për shkecë.
Ata që i përmbysin dëshirat e pa njerëzishme dhe i zavendësojnë ato me dëshira të njerëzishme, i bashkangjitën fuqisë madhore të virtyteve të larta njerëzore dhe i largohen tërsishtë njeriut ujk kunër njerëzve, për të na bërë jetën më pak frikësuese, për të na rritë vullnetin, dëshirën dhe energjinë tonë me jetuar, duke e parë të ardhmen tonë me shpresë , dhe duke i eliminuar hap pas hapi veset e liga përsonale, familjare, shoqërore e kombetare që i posedojmë.
Lexuesi im i dashur, i kemi të gjitha mundësitë, ti zavendesojmë sa më parë dëshirat e kërkesat jo njerëzore me ato njerëzore. Po e bëmë këtë, bota jonë shpirtërore, emocionale e intelektuale do të pastrohet nga ndotjet e ndryshme që naj sjellë koha dhe jeta. I juaj, mësuesi Isë
10. 09. 2015- ripostim
Naj kanë imponuar fetë, përqarë kombin dhe coptuar atëdheun, si është më zi. I përkas prindërve, familjes, kombit dhe Zotit, që e krijoj edhe kombin tim, edhe prindërit edhe familjen time, si krijues i gjithësisë, pjesë e sëcilës jemi edhe ne shqiptarët. Ikonat e besimit krishten dhe atij islam nuk janë shqiptar, edhe pse janë ulur këmbëkryq në trurin e kombit tim.
Disa klerik, politikanë e intelektual jo aqë të devotshëm të besimit krishten katolik e ortodoks dhe të besimit islam, po hudhin ashkla përqarëse mes nesh si komb. Mjeshtria e dinakrija e tyre na ka përqarë bukur shumë ne shqiptarëve, duke u maskuar pas fjalëve të ëmbla e punëve të tharbta dhe të idhta djallëzore, largë zemrës e shpirtit kombëtar dhe larg Zotit e besimit të sinqert në te!
Derikurë do të jetojmë ne shqiptarët me këtë filozofi vetëvrasëse politike, religjioze e kulturore?! Fjalë të mëdha e fukarallak kemi patur përherë me bollak. Dikush thot i përkas Jezu Krishtit e jam shqiptar i vërtetë, e dikush thot i përkas Hazreti Muhamedit, duke u kundërshtuar dhe urrejtur mes veti si shqiptar, edhe pse i madhi Zot na fali në këtë botë si të tillë.
Kishte shqiptar dhe ka, pa marr parasysh besimëve që i posedojmë, të cilat nau imponuan nga pushtuesit tanë, me gjithate kombi është mbi të gjitha, sepse i madhi Zot e krijoj edhe kombin shqiptar të barabart me kombet tjera të botës, jo të jet i dënuar, i përqar, i nënshtruar e i poshtruar nga pushtusit tanë.
Nuk duhet mbeshtetur mbi turpin, se dikurë kishte shqiptar të vërtetë, sa ishim krishten e tani pak kanë mbetë, që na u ndërruan fetë, sepse që 2000 vite kemi dëshmuar sakrifica e gjakderdhje të mëdha, duke i mbrojtur trojet tona edhe pse me pak sukses, por me gjithate mbetëm shqiptar edhe sotë e kësaj dite, në ballafaqim me furtuna të mëdha dekadë pas dekadash dhe shekuj pas shekujsh, deri në ditët e sotit, duke u ballafaquar me armiqë të shumtë, të cilët i favorizoi Europa, Turqija dhe Rusia të diskriminohemi si komb shqiptar dhe të zhdukemi tërsisht si popull nga faqja e dheut e nga harta gjeografike e botës, duke filluar nga pushtimi i Ilirise e deri në ditët e sotit.
Lexuesi im i dashur, kombi është mbi të gjitha, sepse Zoti na krijoj të tillë. Besimi në Zot nuk udhëzon as sesi urrejtje mes njerëzve të botës mbi baza fetare, politike, kulturore, gjuhësore e racore dhe nuk udhëzon sidomos urrejtje mes nesh si komb shqiptar. Besoni sinqerisht e shqiptarisht Zotin, jo pallavrave të disa klerikëve që fusin ashkla përqarëse mbi baza fetare e politike mes shqiptarëve si komb, sipas qarqëve propagandistike antishqiptare. I juaj, mësuesi Isë