1. 04. 2022

 

Asnje popull i pushtuar nuk i ka mundesite as perseafermi tia jep gjuhen, besimin fetar, kulturen e traditen e vete  pushtusit, siq mendojne dhe e  kane bindjen disa klerik fetar  krishten e islam dhe klientela e tyre e besimit. Perkundrazi, pushtusi i nje populli ia imponon gjuhen, besimin fetar, kulturen, traditen, zakonet e politiken e vete pushtuse, deshen apo nuk deshen te pushtuarit. Nje popull i pushtuar, i masakruar, i nenshtruar dhe i  poshtruar, nuk i ka mundesite as me te vogla, ti jep dicka pushtusit, pos jeten, lirine dhe atdheun, qe ia merr pushtusi me dhune.

 

Krishterimi ne trojet e gadishullit Ilirik tek popullata ilire, ka ardhe  200 e me shume vite pasi eshte pushtuar Iliria nga Latino-romaket e Greko-bizantinet, kryesishte ne vitin 313, apo ne fillim te shekullit te katert, kur edhe u shpalle zyrtarishte krishterimi nga pushteti i perandorise latino-romake, jo nga pushteti i principatave Ilire, te cilat e kishin humbur pavaresine dhe Iliria ishte shpalle krahine Romake. Iliria eshte pushtuar  ne vitin 49 te shekullit te pare te epokes sone nga ushtria romake, me  Jul Cezarin ne balle. Deri ne vitin 313, apo ne fillim shekullin e katert te kesaj epoke, ne skene zyrtarishte, ende ishte besimi politeist pagan, te cilin besim e kishin edhe Iliret.

 

Tani linde pyetja,  ishin me besim krishten Iliret apo ua imponuan krishterimin rrethanat politike te kohes, gjate sundimit perandorak latino-romak e greko-bizantin, apo ishin me besim pagan? Ishin me besim Pagan, besim politeiste. Nese gjate asaj periudhe pushtuse, Iliret e perhapnin krishterimin ne gadishullin Ilirik, pse i mbylli shkollat e para fillestare, te mesme e te larta  Ilire, pushteti i Perandorise pushtuse latino-romake e greko-bizantine, per favore te Ilireve apo per demtimin e tyre?! Nese kleriket Ilir e perhapnin krishterimin ne gadishullin Ilirik, se bashku me Shen Palin, siq mendojne disa klerik e besimtar te krishterimit, keta dashamire te krishterimit, ishin nen diktatin e pushtettit perandorak latino-romak e greko-bizantin, apo ishin nen diktatin e pushtetit te principatave te Ilirise, te cilat u emruan nga pushteti  kohes sebashku me Ilirine, nje pjese e krahines romake? Te gjitha keto marifetllyqe, dinakeri e djallezi te mbrapshta, qe  iu bene ilireve e Ilirise, ishin per te miren e tyre,  apo kishte qellime te caktuara e te planifikuara, pushtusit ne fjale, per ti  perqare iliret mes veti mbi baza fetare e regjionale dhe per ti privuar nga lirite dhe te drejtat njerzore qe u takonin, per ti sunduar sa me lehte e sa ma gjate?.

 

Per ta thelluar e per ta forcuar edhe metej sundimin latino-romak e greko-bizantin, pushtusit ne fjale, hapen shkolla fetare katolike e ortodokse ne konkurence njera tjetres, ne mesin e popullates iliro-shqiptare, neper oborret e kishave, ku ato gravitonin ato. E hapen edhe univerzitetin fetar katolik ne Durs, i cili konsiderohej nder te paret univerzitete ne Europe. Ne keto shkolla fetare katolike e ortodokse  hapur per popullaten Iliro-shqiptare dhe ne Univerzitetin e Dursit, mbahej mesim fetar, shkrim e lexim te librave te shejte, sidomos Bibles. Kuadri mesimdhenes ishin kleriket, te cilet emroheshin nga Kleri katolik i Romes dhe Kleri katolik i Bizantit, qe e perfaqesonin, njeri kishen katolike ne Perendim e tjetri kishen ortodokse ne Lindje. Kisha e perendimit perfaqesonte katolicizmin e Kisha e lindjes perfaqesonte ortodoksiozmin dhe beni gare te fuqishme mes veti, per ti konkuruar njera tjetres ne perhapjen e katolicizmit dhe ortodoksizmit.

 

Ne shkollat fetare katolike dhe ne Univerzitetin  e Dursit, mesidhenja mbahej ne gjuhen latine e Italiane, po ashtu edhe lutjet e riteve fetare neper kisha, qe ishin te zyrtarizuar nga pushteti romak te perdoren ne komunikim. Ndersa ne shkollat fetare ortodokse, mesimdhenja mbahej ne gjuhen greke dhe ne gjuhen sllave, kryesishte ne ate serbe, sepse edhe keto gjuhe ishin te zyrtarizuar te perdoren. As ne shkollat katolike e as ne shkollat ortodokse  te popullates iliro-shqiptare, mesim leximi e shkrimi fetar nuk mesohej ne gjuhen shqipe apo ne gjuhen ilire, sepse nuk i zyrtarizonte keto gjuhe te perdoren neper shkollat fetare katolike, e ortodoks, te populates autoktone Iliro-shqiptare Kleri katolik i Romes dhe Kleri Ortodoks i Konstantinopojes. Ky esdhte nje fakt i pa mohushem qe synimi i pushtuseve tane latino-romak e greko-bizantin, ishte, te asimiloj sa me shume popullaten autoktone iliro-shqiptare, e cila jetonte ne trojet e veta, qe tua humbin gjurmet e tyre kulturore, edukative, arsimore dhe tua humbin edhe gjuhen edhe civilizimin, qe e posedonin me te larte se tjeret per rreth, permes zyrtarizimit te gjuheve pushtuse. Ky fakte behet edhe me bindes, kur ne fillim te pushtimit, pushteti pushtues i kohes, i  mbylli masivishte shkollat ilire te te gjitha niveleve.

 

Islamizimi ne trojet autoktone, ku kishin jetuar e po jetonin edhe tani popullata arberore-shqiptare, ka filluar te perhapet kah fundi i shekullit 13, kure edhe erdhe  pushtusi i radhes Perandoria Turko-aziatike, pas afer 13 shekujve pushtim, nenshtrim, dhunim e poshtrim latino-romak e greko-bizantin, qe I behej populates Ilire, per te vazhduar avazin e njejte te pushtimit e shkaterrimit masiv te popullates dhe trojeve te tyre orberoro-shqiptare. Edhe ky pushtues, pushtimin e vete e jetessoi permes ndalimit te hapjes se shkollve e univerziteteve shqiptaro-arberore, ku ne vend te tyre hapeshin shkolla fetare islame per arberoret e shqiptaret, kuadri mesimdhenes i te cilave ishin kleriket fetar islam te emruar nga Kleri i Stambollit. Edhe ne keto shkolla mesohej mesim e lexim fetar, kryesishte fragmente te librit te shejte te Kuranit. Mesimi organizohej ne gjuhen arabe dhe ne ate turke, sepse ishin gjuhe zyrtare te pushtetit Otomano-turk pushtues dhe e ndaluan te perdoret zyrtarishte edhe gjuha shqipe neper keto shkolla. Shkurt shprehur, edhe keto shkolla, si shkollat katolike dhe ortodokse, qellim e kishin asimilimin e popullates arbroro-shqiptare, perqarjen e tyre mbi baza fetare e regjionale dhe hasmerine mes tyre, per ti mbajte nen sund me gjate e me lehte. I juaj, mesuesi Ise

 

 

25. 04. 2022
Mendimet, bindjet, besimet, pikepamjet e sjelljet aberrative apo anormale, deshmojne shmangejen e nje personi nga proceset e te menduarit dhe te vepruarit normal, i cili mbulohet me ide fikse ne baze te te cilave i bene edhe sjelljet, qe nuk kane kurrfar kuptimi, per ta pershkruar nje realitet qe i ofrohet te vertetes apo normales. Sjellja e aberruar apo anormale eshte sjellje e gabuar qe nuk mbeshtetet ne arsye por ne aberracion jo logjik. Perceptimet dhe sjelljet e aberruara te personit nuk kane asgje te perbashket me pershkrimin e realitetit qe perceptohet e veprohet krahas tij , si psh. nje situate normale e relaksuese, perceptimi aberrativ e veshtron si te rrezikshme dhe vepron enkas ndaj rrezikshmerise te pa qene. I aberruari e percepton vizualisht kalin, praktishit e perfytyron elefantin, i aberruari mikun, dashamirin, familjarin i percepton dhe i perfytyron si armiqe dhe sillet ashtu ndaj tyre. Ka edhe shume e shume shembuj tjere te kesaj natyre aberrative.
Sipas qendrimeve subjektive te disave qe i marrin si kriter sjelljet e veta, konsiderohen normale te gjitha sjelljet e tjereve qe jane te ngjajshme me sjelljet tyre. Ndersa sjelljet qe nuk jane te ngjajshme me sjelljet tyre, konsiderohen si sjellje anormale te tjereve. Ne kete rast problemi i perkufizimit real rreth konceptit sjellje normale dhe anormale, eshte marrja si kriter e sjelljeve personale te vetevetes. Nese sillesh si sillem une, sjelljet tua jane normale, nese jo, jane anormale- aberrative.
Sipas qendrimeve normative te disave, ekziston nje gjendje ideale dhe e deshiruar, se si njeriu duhet te mendoi, te bindet, te besoi e te sillet. Kesoj norme te mendimeve, bindjeve, besimeve, pikepamjeve e sjelljeve, i qendrojne pas politikanet, kleriket fetar dhe intelektualet normative, ku si kriter te sjelljes normale e anormale e konsiderojne njeriun i cili qendron sa me large sjelljeve normale, eshte me afer sjelljeve anormale, i cili edhe demonstron sjellje te tilla. Problemi i perkufizimit real te konceptit, sjellje normale e anormale ne kete rast qendron mes asaj se si duhet te jete sjellja, se si eshte e mundeshme dhe e arsyshme te jete ajo.
Sipas qendrimeve te opinionisteve dhe klinicisteve, konceptin sjellje normale e anormale e mbeshtesin mbi efektshmerine, menyren e organizimit, pershtatjen dhe funksionimin e njeriut ne rrethana e situate te ndryshme jetesore. Problemi i perkufizimit real te konceptit sjellje normale e anormale, sipas opinionisteve social e kliniciste, qendron tek dilemma se kush po i vlereson sjelljet dhe kush po e bene dallimin mes konceptit normal e anormal. Sa jane subjektive e sa objektive pikepamjet rreth situates ne fjale, zakonisht anormaliteti definohet me keqpershtatje apo me sjellje te quditshme te individit ose grupit, pa marr para sysh rrethanat me te cilat rrethohen individet apo grupet e ndryshme shoqerore qe jetojne ne ato rrethana, qe i ka krijuar kasta politike, gjendja ekonomike, shendetesore, arsimore e kulturore.
Ata qe i mbeshtesin pikepamjet kulturore te perkufizimit rreth koncepteve sjellje normale e anormale, konstatojne se sjelljet e individit sa me large normave kulturore te jene, aq me large sjelljeve normale jane, sa me afere normave kulturore te jene aq me afer sjelljeve normale qendrojne, edhe pse percaktimet e normalitetit ndryshojne ashtu siq ndryshojne mendimet, besimet, bindjet, sjelljet, veshmbathjet, gjuha e komunikimit, dashuria, folklori, mikepritja, pergdhelja dhe homoseksualizmi etj, ne praktikat kulturore te vendeve e popujve te ndryshem neper bote. I juaj, mesuesi Ise
21. 04. 2021-ripostim
Sjelljet e ketyre personave ne aspektin psikologjik e pedagogjik konsiderohen si sjellje, jo normale, jo njerzore e jo humane. Keta persona perfshihen nga nje ndjesi e tepruar per vleren dhe rendesine e tyre personale. Secili person narcist apo i dashuruar me veteveten, preokupohet tej mase me rendesine, bukurine, zotesine, trimerine, menqurine dhe poziten qe e posedon ne politike apo diku tjeter .
Keta persona, vetive personale qe i posedojne, ua shtojne vleren tej mase dhe krijojne bindje se vetem tek ta, keto vlera jane objektive dhe te persosura, më shume se sa tek dikush tjeter. Per shkak te ketyre bindjeve narciste per veten e tyre, keta persona kerkojne me ngulm nga tjeret dhe nga rrethi i tyre qe te admirohen, respektohen dhe te jene ne qender te vemendjes, te duartrokiten nga publiku, te perkrahen dhe te sakrifikohen tjeret per namin dhe autoritetin narcist qe e posedojne dhe per interesat e tyre personale, krejtesishte ekstreme.
Edhe pse kerkojne dhe presin kaq shume nga rrethi i tyre, edhe pse i shfrytezojne dhe jane te varur tersisht nga ata, vete nuk jane ne gjendje ne asnje menyre te kontribojne per tjeret, te sakrifikohen dhe ti respektojne ata. Personat narciste apo personat qe jane te dashuruar me veteveten, i konsiderojne reale, te drejta, morale dhe njerezore, vetem ato gjera, ato procese, ato veti dhe cilesi qe kane lidhje te drejteperdrejte me personalitetin e tyre, me karakterin, temperamentin, pamjen fizike dhe sjelljet qe shkojne ne favor te interesave te tyre personale dhe ne favor te autoritetit apsolut qe e desdhirojne ta kene nga publiku.
Sipas te dashuruarve me veteveten apo sipas narcisteve jane te drejta, reale dhe te verteta vetem mendimet, idete, bindjet, besimet, pikepamjet dhe sjelljet e tyre narciste. Sipas tyre eshte e drejte cdo lloj pervetesimi i pozites, karieres dhe pasurise qe e arrijne ata, paten apo nuk paten te drejte. Me nje fjale cdo gje tjeter qe e bejne tjeret dhe e pervetesojne, cdo mendim, bindje, besim, pikepamje dhe veprim i tjereve, qe shkone ne kundershtim me interesat dhe me autoritetin e tyre personal perbuzin, e injorojne, e perqmojne e perbuzin, e urrejne dhe e konsiderojne krejtesisht te pa vlefshem .
Kjo forme e crregullimit psikik merr permasa te medha patologjike tek narcistet apo personat qe jane dashuruar me veteveten, me poziten dhe me veprimet e veta. Patologjia psikike i pengon ata te perceptojne, te mendojne, te analizojne, te gjykojne e te ndjejne per gjitha ato gjera qe kane te bejne me jeten dhe poziten e tjereve. Veshtiresite, brengat, shqetesimet, pozita dhe varferia e tjereve, eshte inekzistente per narcistet dhe injorohet tej mase me qendrimet e tyre indifirente e mosperfillese.
Narcistet perpos kujdesit patologjik ndaj vetevetes, nuk kujdesen fare per raportet e tyre mes familjareve, shokeve, miqeve, te varferve dhe raportet mes njerzeve te kombit tone e mes njerzeve te botes. Keta cdo raport mes tjereve e shohin permes prizmes se tyre narciste, qe ka te beje me interesat personale. Shkurt e ship keta jane persona me ndjenja te ftohta ndaj tjereve, tersisht te kthyer nga bota e tyre personale dhe egoiste. Tipat e tille, botes i kerkojne cdo gje, e shfrytezojne ate tej mase, kurse vete nuk jane ne gjendje ti japin asgje asaje edhe pse jane te varur tersisht nga ajo.
Narcistet apo te dashuruarit me veteveten, gjithnje e me shume po dalin ne skenen tone politike, shoqerore, fetare, ekonomike, shendetesore, juridike dhe ne ate edukativo-arsimore, qe kerkojne cdo gje nga bota dhe rrethi qe i rrethone, bejne cdo gje per veten e tyre, e nuk bejne, nuk mendojne, nuk ndjejne asgje per tjeret. Keto jane disa prej sjelljeve dhe veprimeve te narcisteve apo te dashuruareve me veteveten e tyre te cilet kerkojne degjimin, neneshtrimin, peruljen dhe poshtrimin e tjereve, kurse vete nuk jane ne gjendje te bejne asgje per tjeret, perpos shfrytezimit te tyre.
Ata qe bijne ne grackat e narcizmit qe te ngriten, pasurohen dhe te marrin pozita ne deme te tjereve, duke kerkuar cdo gje nga ata, e duke mos u dhene asgje atyre, me vetedije shkelin dhe i neperkembin parimet univerzale njerezore, kombetare, fetare , familjare e personale. Kjo shkelje e ketyre parimeve, do te paguhet shume shtrejte, heret ose vone personalisht, familjarisht dhe kombtarisht. I juaj,mësuesi Isë
19. 04. 2015- ripostim
Nen ndikimin e shume faktoreve veprojne perceptimet, mendimet, bindjet, besimet, pikepamjet, shprehite, shkathtesite dhe sjelljet tona gjate jetes, ku do ta kemi veshtire ta gjejme veten sa më natyrshem ne mesin e ketyre faktoreve. Çdo gje qe e bejme gjate jetes, e ka prejardhjen nga menyra se si i perceptojme gjerat, ngjarjet, proceset e dukurite e ndryshme natyrore shoqerore, shpirterore dhe nga menyra se si mendojme, bindemi, besojme dhe cfare pikepamjesh formojme rreth ketyre proceseve ne fjale.
Eshte e mundeshme ta korigjojme menyren e perceptimeve, mendimeve, bindjeve, pikepamjeve, sjelljeve, shprehive e shkathtesive tona, te cilat tregohen gjate jetes si te pasukseseshme, destruktive apo te pa njerezishme, duke i zavendesuar ato brenda mundesive me kualitet e progresivitet.
Kure e them kete se eshte i mundshem korigjimi i te keqijave tona dhe zavendesimi i tyre me te mira, mendja me shkone se te mirat e te keqijat mesohen e pervetesohen nga ana jone gjate gjithe jetes, nene ndikimin e shume faktoreve dhe ashtu sikur mesohen, mund edhe te korigjohen e te zavendesohen me dukuri reale, progresive e te dobishme.
Familja, shkolla, shoqeria, literatura, mjetet e informacionit, te shkruara e elektronike, televizioni, interneti, teatri, filmi, profesioni e grupe shokesh e miqesh te ndryshem qe jemi te rrethuar me ta, ndikojne kush më shume e kush më pak, ne menyren e perceptimeve, mendimeve, bindjeve, besimeve ,ideve, sjelljeve, shprehive e shkathtesive tona gjate jetes , rrethe ngjarjeve e dukurive te ndryshme natyrore, shoqerore e shpirterore, pa harruar edhe menyren e ndikimit te angazhimit tone personal, qe eshte kryesor, ne mesin e ndikimit te ketyre faktoreve te shumte.
Ështe ne favor tone dhe e domosdoshme, qe gjate jetes ta permiresojme menyren e perceptimeve, mendimeve, ideve, bindjeve, shprehive, shkathtesive e sjelljeve tona, qe ti lirojme ato nga iluzionet e ndryshme, te cilat ne menyre iluzore formohen edhe perceptimet, edhe mendimet, pikepamjet, bindjet, besimet, shprehite, shkathtesite dhe sjelljet tona qe e interpretojne nje realitet te caktuar natyror, shoqeror, shpirteror, personal, profesional, familjar, kolektiv, institucional e kombtar.
Kam bindjen time personale qe shoqeria jone, dita dite po zhytet me dashje apo pa dashje, me dije apo pa dije, ne perceptime, mendime, qendrime, pikepamje, bindje, shprehi, shkathtesi e sjellje iluzore qe e deformojne interpretimin e realitetit te proceseve te ndryshme natyror, shoqeror shpirteror, personale, profesionale, familjare, institucionale, kolektive e kombtare. I juaj, mesuesi Ise
19. 04. 2018-ripostim
Le te kuptojne njeher e mire ata zera shqipfoles, se ska ekstremizem më te madh ne bote kunder shqiptareve, se sa ekstremizmi fetar e politik serb, grek, maqedon dhe ai malazez!
Ta bejne nje krahasim po deshen, te gjithe ata zera te mjere ”intelektual”, “fetar” e klerik te “feve”, propagandues kunder popullit te vete, se ku po manifeston ekstremizem fetar e politik populli shqiptar?! Kunder kujte po e bene kete “ekstremizem” ky popull, qe aqe shume po etiketohet, paragjykohet e stigmatizohet si “ekstremist” fetare, xhihadist, fundamentalist, kanibalist, ISIS e muxhahidin, shoqeruar fatkeqesisht edhe me disa mjete te informimit nga Shqiperia e nga Kosova, se bashku me disa koka te kalbura “intelektuale”, mbushur me fanatizem fetar e fanatizem politik dhee shkurtpamesi, duke iu drejtuar popullit te vete padrejtesisht e panjerzishte me shpifje, etiketime, paragjykime, gjykime hipotetike e stigmatizim si ekstremist fetare e politik, sipas qisa qarqeve propagantistike antishqiptare.
Eshte e pamundeshme, e pandershme dhe jo njerezore te barazohen shpifjet, etiketimet, paragjykimet e stigmatizimet qe po i behen popullit shqiptar mbi baza fetare, me veprimet reale ekstremiste fetare e politike, qe i kane bere dhe po i bejne pushtuesit tane greko-sllavo-ortodoks, e sidomos serbet dhe greket fashist kunder shqiptareve, te cilet mbeshteten e ndihmohen ne menyre te organizuar nga akademite e tyre, nga shteti, policia e ushtria, nga politika fashiste e tyre, nga Rusia e nga Europa ne dem te jetes se shqiptareve, ne dem te maralit te tyre, ne dem te ekzistences dhe ne dem te teritoreve tona, ku po jetojme e po gjallerojme ne menyren e sizifit te te jetuarit.
Ne si te paragjykuar e te stigmatizuar si te ashtuquajtur popull ekstremist fetar apo ideologjik, linde pyetja per ata zera te mjere, qe ta marrin nje shembull nga ekstremizamat tone te shpifura, te etiketuara, paragjykuara e stigmatizuara, nga zera shpifes, cilit popull ia derguam bijte dhe bijat e tije kufoma te prera, te masakruara, te poshtruara ne shtepite e tyre, siq naj pruan neve dhe naj lane tek dera bijte e vrare ne sherbimin ushtarak serbo-jugosllav, naj lane verdalle kufomat maleve, arave, fushave, moqaleve, puseve, te djegur e te pjekur per se gjalli dhe te masaskruar e te varur neper drunje?!
Ka ndoj rast ne histori qe kemi bere vepra te tilla si komb, apo si ekstremist fetar e ideologjik?! Cilit popull ia kemi prer femijet ne fyt, ia kemi nxjerr me bajonet frytin nenave shtatezena nga barku i tyre, siq bene me neve ekstremistet fetar e ideologjik greko-sllavo-ortodoks?!
Cilit popull ia kemi dhunuar si komb grate dhe vajzat e tyre, siq naj kane dhunuar neve?! Cilit popull ia kemi djegur shtepite, ia kemi rrembyer pasurine, ia kemi ndare teritorin, ia kemi uzurpuar arat e livadhet dhe ia kemi vrar kafshet na shtalle e neper fusha, siq na kane vrare e djegur neve, para syve te botes dhe Europes plake e raciste, siq e ka quajtur Daniel Server qajen e saje ndaj shqiptareve?!
Une po befasohem. se kush po i pergatit keta zera te mjere, qe po perhapin propagande kunder shqiptareve dhe besimeve te tyre fetare, sipas qellimeve propagandistike te qarqeve antishqiptare?!
Keta te ashtuquajtur “ekstremist” shqiptare, sipas paragjykimeve, shpifjeve e etiketimeve stigmatizuse, te disa kukovajkave shqipfolese, cilen masaker e bene kunder pupujve tjere, siq kane bere pushtuesit tane greko-sllavo-ortodoks, turqe e romak me ne, si tek jasharajt ne drenas, ne reqak, ne cdo qytet, ne cdo lagje, ne cdo komune, ne cdo teritor shqiptar, ne Cameri, ne Janin, ne maqedoni, ne serbi, ne mal te zi, ne Shqiperi, ne Iliri e ne Dardani, qe nga pushtimet e ILIRISË e deri me sote, me pushtime, masakra e gjenocid sistematik te Shqiperise etnike?!
Ka valle ndoj informacion kush nga kukovajkat shqipfolese per “ekstremistet” shqiptar te ashtuquajtur dhe te paragjykuar, se ne cilin teritor shqiptaret “ekstremist” sollen masakra kunder fqinjeve te tyre pushtues, qe e bene ndoj masaker te tille, siq edhe eshte bere masakra ne Tivar e masakra tjera te panumerta kunder shqiptareve?!
Jo, kukovajka shqipfolese, mos e etiketoni kombin shqiptare, mos e paragjykoni, mos e shpifni dhe mos e stigmatizoni si “ekstremist” fetar e politik, sipas deshires dhe qellimit te qarqeve propaganduse antishqiptare, sepse nuk ka bere populli shqiptar kurren e kurres ne historine e tij mijavjeqare, masakra kunder popujve tjere e kunder fqinjeve te vete, siq bene tjeret dhe fqinjet tane grekosllavo-ortodoks me ne!
Kur e them kete, nuk e kam ndermend te socializohem me ndoj rast ekstrem individual, qe eshte paguar nga qarqe te ndryshme antishqiptare dhe antinjerezore, edhe pse ende nuk ka asnje fakt per demet e tyre ekstreme masive kunder fqinjeve tane, qe e kane bere shqiptaret, duke u mbeshtete mbi baza fetare, politike, regjionale apo kombetare.
Jam kunder te gjitha ekstremizmave fetar ne te gjithe boten, kunder ekstremizmave ideologjik te nje kombi kunder kombit tjeter dhe kunder ekstremizmave politike uzurpuse e plaqkitese te teritoreve te huaja e pasurise se tyre, siq naj kane uzurpuar teritoret tona e pasurine ekstremistet fetar, politik e kombetare greko-sllavet-ortodoks.
Uroi qe kukovajkat shqipfolese ne mesin tone kombtar te mbushen mend njehere e mire dhe mos ta etiketojne, paragjykojne, ta shpifin e ta stigmatizojne popullin shqiptar, si “ekstremist” fetar, politik dhe regjonal, sipas qelimeve propagandistike te qarqeve te ndryshme antishqiptare, sepse nuk kemi qene kurre ekstremiste ne asnje rast historik te njerezimit dhe nuk jemi, pos neve qe iu kemi ekspozuar shekuj me radhe, ekstremizmave latino-romak, greko-bizantin, turko-aziatik , sidos ekstremizmit sllavo- ortodoks. I juaj, mësuesi Isë
17. 04. 2015- ripostim
Eksperti i qeshtjeve per ballkanin profesor Daniel Server, i cili konsultohet shpesh nga Shtepija e Bardhe per politikat ne ballkan, ne nje ligjerate qe e ka mbajtur me studentet e Kosoves ne Prishtine, e ka pohuar para tyre, se “Europa ka qasje raciste ndaj shqiptareve”. Nese ky konstatim ne kohen e tanishme i profesorit ne fjale, si njohes me serioz i qeshtjes se ballkanit, ne shqiptaret, posaqerishte politikanet qe i kemi ne balle, a duhet apo jo, ta pyesin boten dhe Europen, se si vepruan me paraardhesit tane Ilir, Perandoria Romake, Bizantine dhe Perandoria Otomane, ku dy te parat ishin ne zemer te Europes, te cilat e pushtuan Ilirine dhe kryeqendren e saje Dardanine, ku e mbajten te pushtuar kete teritor te gadishullit tone Ilirik, per afer 14 shekuj me radhe. Ky veprim i ketyre dy perandorive, ishte raciste apo jo? Siq thot tani, per Europen, profesori Daniel Server.
Keto dy perandori u sollen si eshte me keqe me popullaten autoktane te gadishullit tone Ilirik, me trojet e tyre, me kulturen, me edukimin e arsimin dhe me shkollat Ilire te asaj kohe, me gjuhen, besimin, me zhvillimin ekonomik dhe traditat tona qe i patem para pushtimit. Athu keto dy perandori, ne cilen menyra iu qasen popullit Ilire dhe teritorit te tyre, pasi e pushtuan ILirine dhe Dardanin, ne menyre raciste apo civilizuese?! Nese e rikujtojme Kongresin e Berlinit, qe u mbajte ne zemer te Europes, ky kongres, vendimet qe i mori, ishin vendime raciste kunder shqiptareve apo vendime civilizuese ne favor te tyre?! Nese e rikujtojme Paqen e Shen Stefanit, vendimet qe u moren aty, ishin raciste apo civilizuese per shqiptaret e per trojet tyre?!
Po e rikujtuam Paqen e Varsajes, vendimet qe u moren aty ishin raciste apo civilizues ndaj nesh? Po e rikujtuam Konferencen e Londres e konferenca tjera qe u mbajten ne zemer te Europes, vendimet qe u moren ne to, ishin vendime raciste apo vendime civilizues per ne, per trojet tona e per Shqiperine, edhe pse Shqiperia e kishte shpallur pavaresin me 1912-ten, per te gjitha trojet etnike te saje, pasi u shporr nga trojet tona pushtuesi i radhes turko-aziatik, apo Perandoria Otomane?! Po e rikujtuam luften e dyte boterore, u vendos ne baza raciste apo civilizuese qeshtja e shqipetareve ne ballkan dhe qeshtja e tokave te tyre, qe i ricoptuan e i bene cope e grime, per ti shperblyer fqinjet tane pushtues sllavo-greko-ortodoks?!
Krijimi i gjykates speciale ne Kosove, sipas kerkesave te DIk Martit, deputet i respektuar ne Parlamentin e Europian, ishte kerkes raciste apo civilizues ndaj luftes clirimtare te shqiptareve, te pergjakur nga serbo-gjakataret pushtues, dhunues, poshtrues, racist, fashiste e gjenocidal ndaj shqiptareve qe jetojne ne trojet e veta autoktone?! Ndarja e Kosoves lindore dhe Mitrovices mes per mes Ures se Ibrit, rrethuar me tela gjembor, sipas djallezive te KFORIT francez dhe tradhtise nga elementi i brendshem shqiptar, eshte ndarje raciste apo ndarje civilizuese, kryesisht kur mendohet Franca, “bukuroshja” e “civilizimit” te picpillosur Europian?!
Kur do te vetedisohemi ne shqiptaret dhe politikanet tane, kure do na leshoi pija alkoholike, pija nga substancat narkotike, pija nga ideologjite fetare e politike, pija nga lakmit e qoroditura dhe pija nga tradhtia, qe ta kuptojme njehere e mire, se sa e sa sjellje raciste e gjenocidale aspak civilizuese, jane bere ndaj shqiptareve dhe paraardhesve te tyre Ilire, nga pushtues te ndryshem, sidomos nga greko-sllavet ortodoks, nese dojme te shpetojme nga asimilimi dhe shfarosja si komb me i vjetri ne Europe e me gjere dhe si etnitet shqiptare, shkaku i fqinjeve tane pushtues e barbar, perkrahur e pergdhelur nga Europa plake dhe tani Europa e “re” dhe  “civilizuese por pak shelafe?! I juaj, mesuesi Ise
16. 04. 2022
Kosova e Shqipëria dhe shqiptaret kudo qe jane, duhet do e mos të gjejnë forma sa më të mira të koordinimit te raporteve dhe forcimit te unitetit mes veti dhe me miqte e aleatet tane nderkombtar, me synim qe ta rrisim, zhvillojme e forcojme ekonomine, bujqesine, tregtine, turizmin, shendetesine, arsimin, kulturen, shkencen, drejtesine, policine dhe ushtrine e të dya shteteve tona, për të ndikuar direkt në faktorizimin e shqiptarëve si komb ne ballkan dhe ta rrisim sistematikisht mundësin me te madhe te imponimit, e te ndikimit dhe te mbrojtjes ne regjion, ku jetojme e veprojme si komb ne trojet tona te gadidhullit Ilirik, qe nga nisma e fillimit te botes njerzore.
Në mes Kosovës e Shqipërisë, fatkeqesishte, me fain e te dya shteteve shqiptare, kryesishte me fajin e Shqiperise, qe eshte dhene shume pas Serbise, duke e fute ne goje te ujkut Shqiperine, te mos them e ka lene pas shpine tersishte dhe e ka harruar Kosoven e shqiptaret qe jetojne ne trojet e veta, nen qizmen pushtuse sllavo-grerke. Ka shumë, hapësirë të pashfrytëzuar dhe shume e me shume mundësi të bashkëpunimit dhe komunikimit të ndërsjellë, qe ende nuk po behen realitet, per fajet e politikes se mbrapshte qe po udheheq me shqiptaret.
Thellimi i këtij bashkëpunimi te ndersjelle ne fusha te ndryshme qe u ceken me larte, do të ndikojë në mënyrë direkte, se si na perceptojnë tjeret, e sidomos fqinjet tane sllavogrek, qe kane apetit ti zhbejne shqiparet nga faqja e dheut dhe ti shlyejn nga harta gjeografike e botes.
Nese shqiptaret e arrijne objektivisht, thellesine e gjersine e bashkpunimit te ndedrsjelle dhe forcimin e unitetit, respektit, mirekuptimit e dashurise mes nesh si komb, patjetër do të kishte ndikim direkt dhe shumë pozitiv në rritjen e mirëqenies së qytetarëve të dy shteteve shqiptare dhe ne pergjithesi te shqiptareve ne ballkan.
Neve si popull qe na kane ndare padrejtesishte dhe na kane coptuar ne disa pjese, per ti shperblyer me tokat tona fqinjet tane pushtues grekosllav, duhet te përqendrohemi esencialisht në ruajtjen e aleateve tane si syte e ballit, si dhe te perqendrohemi ne zhvillimin tonë ekonomik dhe ne zhvillimin e fushave tjera ne pergjithesi, me theks te vequar zhvillimin e forcimin tone policor e ushtarak.
Aleatët do të na ndihmojne si garancion i vazhdimësisë dhe të jetëgjatësisë së shteteve tona shqiptare, të cilat i kemi inspirim dhe synim te perhershem. Zhvillimi ekonomik afat gjate dhe zhvillimi i fushave tjera ne pergjithesi, i menduar mire e racionalishte, do të ndikojë drejtpërdrejte në ngritjen e mirëqenies së qytetarëve tanë, si dhe do ta zbehë maksimalishte dëshirën e tyre për t’u larguar nga atdheu e nga vendelindja.
Ne shqiptaret me dy shtete, qe na kane coptuar e na kane ndare, per tu krijuar favore sllavo-ortodokseve ardhacak ne trojet tona dhe grekeve, nuk duhet të harrojmë per asnje qaste, se “lufta” me varfërinë, te cilen e shkatuan tek ne, fqinjet tane pushtues sllavo-greke dhe faktori i brendshem destruktiv politik, shkaktoi migracion e po shkakton dhe tani, i cili po ndikon negativisht ne zbrazjen e trojeve tona nga pjesa me vitale e popullates, e cila po e rrit në mënyrë drastike moshën mesatare të popullsisë në Kosovë e ne Shqipëri.
Shteti nuk mund të bëhet i forte pa ide e veprime te forta e te kjarta për të ardhmen e tij. Shteti nuk mund të bëhet i forte pa popullin, e posaqerishte pa rinine tone te edukuar dhe arsimuar, sipas kerkesave te kohes, përcaktuar për punë të mëdha dhe te mbushur perplot energji, vullnet, deshire e dashuri, per ti qu perpara proceset e ndryshme te zhvillimit per atdheut tone. I juaj mesuesi Ise
14. 04. 2022
Si mund te mbrohen vlerat e luftes sone clirimtare, ideali dhe amaneti i deshmoreve te saj, qe e dhane jeten per liri, nga nje kategori e njerezeve dinake, hipokrite, cinike, arrogante, te pafytyre, egoiste, zhvates, te korruptuar, nepotiste dhe tradhtare te atdheut e shtetit te Kosoves dhe popullates se saje?! Fatkeqesisht kategori te tilla njerezish i patem ne balle te politikes e ne pushtet, per dy dekada me radhe!
Eshte ne menqurine dhe ne nderin tone si popull shqiptar, qe kemi perjetuar shume vuajtje, burgosje, helmime e vrasje dhe perzenje me dhune nga trojet tona, dhunim e poshtrim amoral dhe gjenocid masiv dekada e shekuj, qe ti perkrahim me zemer e shpirte te gjithe ata politikan qe posedojne vlera kombetare e luftarake, qe posedojne atdhedashuri , drejtesi, humanizem e moral njerzor , qe posedojne menquri, altruizem e guxim, per ta mbrojtur atdheun, shtetin dhe popullaten e tij, nese deshirojm ta kultivojme nje unitet te pathyshem kombetar, nese deshriojme ta kultivojme ndjenjen e sakrifices dhe kontributit ne interes te kombit, ndjenjen e mirekuptimit, bashkpunimit, tolerances dhe dashurise mes nesh.
Ata qe jane te zhytur ne antivlera, ne korrupcion e ne krim te organizuar, kane aftesi te nuhasin dhe te kamuflohen sipas situatave. Secili nga ne duhet pastruar veten nga keto vese shkaterruese per kombin. Secila parti apo besim fetar ne mesin tone, duhet te kete vigjilence te mbrohet e te pastrohet nga bastardet e paskrupullt qe gjenden ne mesin e saje. Eshte domosdoshmeri per ardhmerine e kombit tone, qe ti mbrojme e ti kultivojme sa me shume vlerat e virtytet tona me te medha kombetare e njerezore dhe ti luftojme antivlerat kudo qe qesin koke ato, pa e kursyer edhe veten personale, sepse veset e kqija jane shkatrrim personal, profesional, familjar, kolektiv e kombtar. I juaj, mesuesi Ise
13. 04. 2022
Motivi kryesor i narkomaneve dhe sociopateve politik eshte deshmuar qarte mbi abuzimin e rregullave te krijuara njerezore, humanitare, morale, sociale, intelektuale, profesionale, institucionale, fetare e kombtare. Kjo kategori politikanesh, e ka deshmuar veten, se jane te prirur te mos i perfillin fare rregullat qe jane koduar nga ana e shoqerise. Soi i ketyre politikaneve shqiptar shfrytezoi e shkaterroi dhe po shfrytezon e po shkaterron çdo gje qe u vije per duarsh, edhe pse haptas shkelin mbi ligjin, kushtetuten, mbi shtetin e mbi interesat kombtare me dy kembet e tyre.
Narkomanet e sociopatet jane rrenacak e mashtrues te mdhej, vjedhin, turperojne, dhunojne, vrasin dhe çdo krim jane te gatshem ta bejne per interesa te veta dhe per vetite e tyre te deformuara e tekanjoze dhe te pista.
Kjo kategori politikanesh jane ne dyluftim me ata njerze qe jane te paisur me nje force te paster shpirterore e edukative, jane ne dyluftim me ata qe kane karakter te mire e te forte, qe kane karakter e personalitet te ngritur e vizionar, qe kane potencial te madh, mbushur perplote sjellje te mira e njerezore, qe kane moral te forte e ndjenja humane dhe sociale, qe jane intelektual te medhej e profesionalist te guximshem, dhe qe jane politikan te afte, trima, guximtar, vizionar e kombtare.
Po ashtu kjo kategori politikanesh narkoman e sociopat eshte ne dyluftim dhe synon ti eliminoi nga skena politike ata njerze qe posedojne me virtytin e dashurise per atedhe, per liri, per barazi, per unitet, per bashkim, per drejtesi, per respekt ndaj gjakut te deshmoreve e amanetit te tyre, per respekt te atyre qe e japin kontributin e vete kombetare e profesional. Jane ne dyluftim me ata njerze qe tregojne gatshmeri ti dalin zot atedheut, popullit, tu dalin ne ndihme atyre qe kane nevoje per ndihme dhe te sakrifikojne per tjeret e per interersa kombetare.
Narkomanet e sociopatet jane ne dyluftim me ata njerze qe interesat e veta personale nuk i realizojne me asnje kusht e me asnje çmim, ne dem te ineresave te tjereve apo ne dem te interesave kombetare, ne dem te pjeseve te atdheut e ne dem te integritetit te Shtetit dhe pavaresise se tij.
Ne nderin e ne menqurine tone individuale, profesionale, familjare, kolektive e kombetare eshte qe te behemi njerez te virtytshem e jo mëkatare, sepse mekatet tona, heret ose vone do ti paguajm shtrejte, separi ne si individ, se dyti pasardhesit tane, familjaret e farefisi dhe kombi te cilit i takojme. I juaj, mësuesi Isë
12. 04. 2022
Mediat ne fjale, per aq sa po duken, veprimi i tyre e ka synim fuqizimin e politikes destruktive, te korruptuar e cociopate, e cila eshte deshmuar praktikisht ne skenen e politikes shqiptare per vite me radhe, si politike destruktive e shkaterruse per vendin. Ky veprim i gazetareve dhe disa analisteve politik, politiken ne fjale e mbrojne me fanatizem edhe ateher kure pozita kalon ne opozite, siq eshte rasti tani me opozitaret e PDK-s, LDK-s, AAK-s, dhe NISME-s, duke ua mveshe temetat e gabimet e tyre pozitareve ne Presidence, ne Qeveri dhe ne Parlament, paten te drejte apo nuk paten fare, permes trillimeve e etiketimeve te ndryshme, sipas deshires se politikaneve dhe politikes, te ciles u sherbejne.
Fatkeqesishte mu ne mes te mediave shqiptare qendron e keqja e informimit te pa drejte dhe me nje etike te ulte prej gazetari, duke ua imponuar shqiptareve nje lloj arti destruktiv te politikes, sipas apetiteve te politikaneve destruktiv, e cila po zhvillohet hovshem ne trojet e te dyja shteteve shqiptare dhe ne pjeset e trojeve tona te pushtuara nga serbo-malazezet dhe maqedono-greket ortodoks.
Keto mjete te informacionit po shkelin pa meshire ne etiken e gazetarit dhe gazetarise, e cila e ka per obligim te ofroi informacion sa më te drejte e sa më te sakte para popullit, me taksen e te cileve paguhen, qe ti kuptojne drejte ata dukurite negative, te cilat po zhvillohen ne vend kunder interesave te tyre te perbashkta, qe po e shkelin dhe manipulojne voten e qytetarit, qe po abuzohet me ligjet dhe me kushtetuten e vendit, qe nuk mbrohen interesat kombtare, qe instrumentalizohet shteti dhe privatizohet nga nje dore e hekurt e pushtetareve per favoret e veta, qe e ka perfshire vendin korrupcioni, nepotizmi e lloj lloj veprimesh tjera korruptive e kriminale, qe shkojne ne dem te jetes se qytetareve dhe shtetit te tyre, qe shkojne ne dem e ne shkatrrim te arsimit, shendetesise, ekonomise dhe ne dem te institucioneve qe e kane per detyre ta mbrojne drejtesine, ligjet dhe kushtetuten dhe ta luftojne me te gjitha mjetet korrupcionin, nepotizmin dhe krimin e organizuar.
Ky ves i qoroditur i disa mediave tona, gazetareve dhe disa analisteve politik, eshte tersisht shkatrrimtar e perqares mes shqiptareve, i cili po perhapet ne trojet tona dhe e ka mbuluar gati tersishte etiken e gazetarise shqiptare, etiken e gazetarit, analisteve politik dhe mediave, te cilat vesin e qoroditur e kane shnderruar ne parim veprimi, per ti sherbyer politikes sociopate e destruktive, ne vend qe te jete e kunderta, politikes e cila e ka kap shtetin, politike qe po manipulon me vlerat e lirise, po shkele mbi gjakun e deshmoreve tane, mbi vujtjet e hallet e shumta te ketij populli dhe po shkaterron çdo gje qe po e gjene perpara, qe nga clirimi e deri me sot. I juaj, mësuesi Isë
11. 04. 2015- ripostim
Kjo padrejtesi e madhe kunder shqiptareve u be nga ana e ambasadoreve te fuqive te medha te Europes, qe e perfaqesonin Froncen, Angline, Gjermanine dhe e bene nje aleance krishtene per ti marr tokat e Shqiperise dhe ti shperblejn fqinjet tane pushtues greko-sllav, te stimuluar edhe nga ana e Rusise ne ate kohe, e cila edhe sote e kesaj dite qendron prapa coptimeve tjera te tokave shqiptare.
Edhe ate pak Shqiperi qe mbet ne ate kohe, pas shpalljes se pavaresise se saje ne vitin 1912, palnifikohej nga kjo aleance krishtene te ndahet dhe ti ipet pjesa jugore Greqise e ajo veriore Jugosllavis serbo-kroato-sllovene, duke menduar qe ta eliminojn tersisht nga harta, ekzistencen e shtetit shqiptar! Fale SHBA-s, ky tmerr nuk u realizuar ne ato kohe. Nga ana ime, falenderim te perzemert e mirenjohje te perjetshem, per kete veprim te drejte, human e njerezor te saj!
Ka ardhe koha tia bejm me dije Europes, se eshte momenti i fundit te permiresohen padrejtesite e medha qe iu kane bere Shqiperise dhe trojeve shqiptare, ka ardhe koha te pranohet nga ana e saje, qe shqiptareve iu kane bere padrejtesi te medha neper kohe te ndryshme, edhe perkunder sakrificave te tyre , gjakderdhjeve, burgosjeve, torturave, vrasjeve, perzenjes me dhune nga trojet e veta e shfarosjes ne mase te tyre, te cilet perpiqeshin ti mbrojne trojet e veta, te mbrojne te drejten e vete legjitime e nderkombtare per ekzistence, me ambicje te medha qe te inkuadrohen te barabart me tjeret, ne mesin e familjes se vete europiane.
Eshte ne nderin tone te punojm dite e nate te gjithe se bashku pa medyshje ne realizimin e teritorit te Shqiperise se shpallur si shtet i pavarur ne vitin 1912, te cilin teritor pas shpalljes se pavaresise ne ate kohe, padrejtesisht e coptuan prap ambasadoret e fuqive te medha te Europes, ne nje tryez duke pire kafe se bashku e duke i vizatuar pjese pjes teritoret shqiptare, per ti shperblyer fqinjet tane pushtues greko-sllave. I juaj mesuesi Ise
9. 04. 2022
Populli thot: ” I perqeshuni te perqesh”, “i turpruari perpiqet te turperoi”, “krimineli te akuzon per krim”, “hajni te akuzon per hajni”, “kurvari te akuzon per kurvni”, “i pa fytyri, paftyresite e veta dhe tradhtine ti mvesh ty”. “Lakmitari dhe i korruptuari te akuzon, per lakmi e korrupcion”. Filozofia popullore qe ua ka zhveshe surratin lakejeve e qakejeve edhe metej vazhdon rreth kesaj zhveshje surratesh!
Po tia qesim ne shesh, opozites se tanishme, se sa punesimet e padrejta, te pandershme e te ndyta qe i ka bere per dy dekada me radhe sa ishte ne pozite, nuk mund tia shperlaj padrerjtesine, pandershmerine dhe ndytesine e saje as ujte e njelmte te nje Oqeani! Kjo opozite mendon, se populli i ka harruar mbrapshtite e padrejtesite e saje qe ia ka bere per dy dekada popullit, shtetit dhe rinise sone, e cila eshte trete neper bote per ta siguruar buken e gojes nga arroganca dhe pa shpirtesia sociopate e saje.
Kjo opozite arrogante, qe po ankohet tani ndaj qeverise per padrejtesite e saje ne punesim, mendon se populli i ka harruar veprimet e saje korruptive, nepotiste e kriminale, qe i ka bere ne dem te punsimit te tij, gjate punsimit te militanteve partiak te PDK-s, LDK-s , AAK-s dhe NISMES, per ta kapur shtetin e Kosoves ne cdo segment jetik te tij.
Kapja totale e shtetit nga kjo opozite, sa ishte ne pushtet, po deshmohet me veprimet e padrejtesite kriminale te prokuroreve e prokurorise, gjykatesve e gjykatave, po deshmohet edhe ne gjykaten e Kosoves si organ me i larte ligjor e shtetnor. Po deshmohet opozita tmerresishte ne menyren krimininale te punesimit neper organizata te medha e te vogla shtetnore e private, qe eshte bere ne dem te popullates dhe ne dem te te rinjeve tane, per ti punesuar lideret partiak, familjaret, farefisin, axhallaret e tugjaret e vete, me konkurs e pa konkurs, me ligj e pa ligj, padrejtesishte e pa njerzishte.
Kush deshiron prej kompetenteve, ta deshmoj kete faqe te zeze qe e ka bere opozita per dy dekada me radhe, ne dem te Kosoves, Shtetit, pasurise se tij, ne dem te popullit, ne dem te organizatave punuse shtetnore e private, dhe ne dem te privatizimit te tyre, do te ishte e deshirueshme dhe e domosdoshme ta bejne hulumtimin dhe dokumentimin se kush eshte punesuar dhe nga kush eshte bere ky punsim ne Telekomin e Kosoves, ne Trepce, ne Elektrokosove, ne Ferronikel, ne Iber Lepenc, ne Ajroportin Adem Jashari, ne Hekurudhat e Kosoves, ne Ujsjellesin e Kosoves, ne Hixheno-teknike, ne drejtorite komunale, ne Ministri, ne drejtorite e shkollave, qerdheve, ne Univerzitete, ne institutet shkencore ne Akademij te Kosoves, ne administrat, ne Polici, ne ushtri e kudo qe eshte bere punsim per dy dekada me radhe, do te verehet kapja apsolute e shtetit dhe kudo zhytje deri ne fyte ne korrupcion e krim te organizuar. I juaj, mesuesi Ise
7. 04. 2014- ripostim
Vetedija dhe nderdija politike sllavo-ortodokse, gjithnje e me shume po perhapet si ideologji pushtuese, qe nga Rusia e deri te shtetet sllavo-greko-ortodokse ne Ballkan, satelite te saje me Beogradin ne balle, permes akademive e akademikeve te tyre dhe permes klerikeve e kishave ortodokse, qe i sherbejne me te gjitha mjetet politikes pushtuese e cila rrjedhe nga akademiket, politikanet dhe kleriket ortodoks te kohrave te ndryshme e deri ne ditet e sotit. Kjo vetedije drejtuar nderdijes sllavo-ortodokse, rrenjet i ka ne pushtime te kahmotshme e deri ne ditet e sotit, qe po deshmohet kudo ne bote, ku jane te shtrire sllavet, duke shkelur e neperkembur barbarisht e marrezisht, parimet me univerzale dhe virtytet me te larta njerezore. Ne kete neperkembje barbare e pushtuese i ka rrenjet ideologjia politiko-fetare e sllavo-ortodoksizmit e perkrahur rrenjesisht edhe nga poltika antishqiptare e Evropes plake.
Vetedija dhe nderdija sllavo-ortodokse linde, ushqehet, rritet e zhvillohet dhe mburret e krenohet me pushtimin e popujve, me masakrat ndaj tyre, me dhunimin, perqmimin e gjenocidin, me genjeshtrat e mashtrimet, me grabitjet e plackitjet, me padrejtesite dhe me forcen barbare qe e ushtrojne ndaj popujve tjere, e sidomos ndaj popullit shqiptare. Me nje fjale vetedije e nderdije kryekput, ne kundershtim me parimet univerzale njerezore, ne essence plotesisht e pamoral. Per kete vetedije e nderdije sllavo-ortodokse eshte per ti ardhur turp botes se “civilizuar” njerezore e posaqerishte Evropes plake, qe tolerojne para syve te tyre te ushtrohet e jetesohet barbarizmi pushtuese fashist sllavo-greko-ortodokse, qe ne essence e kane masakrimin, nenshtrimin, asimilimin, dhunen, poshtrimin dhe gjenocidin ndaj popujve qe i pushtojne e sidomos ndaj popullit shqiptar, qe e ka pas fatin e keq, ti kete fqinje keta barbar e fashist sllavo-greko-ortodoks!
Dhelpnia e vetedijes dhe nderdijes sllavo-ortodokse, pa kurfar parimi etiko-njerezor, ka shkuar aqe large qe para botes dhelpnishte ta paraqes veten si viktime mbi gjakun e popujve, qe vete e ka shkaktuar dhe te perligj pa kurrfar te drejte njerzore, uzurpimet e pushtimet e trojeve dhe tokave te tyre e sidomos tokave te shqiptareve. Keto klithma e keto kukama, kudo qe u ipet rasti sllavortodokseve, derdhin lote korkodilli se edhe Kosova e dashur dhe martire, e cila eshte lare me gjakun e shqiptareve, na qenka “toke e shejte serbe” dhe “djepe ku ka linde e eshte rrite serbo-sllavizmi ortodoks”! Per cudi edhe selia e shejte ka ra pre e ketyre ndikimeve te poshtra e uzurpuese te tokave shqiptare. Kjo teze fashiste po zene vende ne mbare boten sllavo-ortodokse dhe tek nje pjese e botes dhe Evropes plake.
Shih per kete, se si u merren tokat shqiptareve edhe sot, si perhere neper rrjedhat historike, me bekimin e Evropes, qe ato toka tua bejne prone kishave ortodokse, te cilat kane qene kisha te Iliroshqiptareve ortodoks, qe nga pushtimet romako-bizantine ne gadishullin tone Ilirik, me rastin e pushtimit te Ilirise ne gjysmen e pare te shekullit te pare te eres sone, kryesisht ne vitin 49 te shekullit te pare, edhe pse para pushtimit te ketyre trojeve te gadishullit Ilirik, nuk kishte sllave e as Serbi, nuk kishte romak e as turqe te zi dhe nuk kishte katolicizem, ortodoksizem dhe islamizem, por kishte Iliri e Ilirizem dhe paganizem fetar. Te gjitha keto izma, perpos ilirizmit e paganizmit fetar, i morem me dhune pas pushtimeve qe na u bene per 20 shekuj me radhe.
Eshte per tu befasuar se, edhe sote e kesaje dite sikur shekuj me pare, etika e klerikeve sllavo-ortodoks e grek, ne parim eshte e bashkuar me politiken e pushtimit te cilet e marrin guximin qe edhe lutjet fetare te cilat i bejne ne emer te Zotit neper kishat e tyre, synim i kane vazhdimisht pushtimet, poshtrimet, uzurpimet, mashtrimet, perqarjet mes popujve, fyerjet, nenshtrimet, asimilimet, gjenocidet ndaj atyre popujve qe i pushtojne, e sidomos ndaj shqiptareve, duke hedhur permes fenereve te tyre ortodoks pluhur, helm, vnere e tyme te zi pushtues, mashtrues, nenshtrues, asimilues e gjenocidal!
Ka ardhe koha e fundit per ne shqiptaret ta pergatisim vetedijen dhe nderdijen tone kombetare, qe te behet nje dige e madhe dhe e forte, per ti bere balle burrerisht e kombtarisht vetedijes dhe nderdijes pushtuse sllavo-ortodokse, serbo-malazeze dhe maqedono-greke, qe per synim e kane pushtimin e nenshtrimin e shqiptareve, uzurpimin e tokave te tyre, shkatrrimin e cdo gjeje qe eshte Iliro-shqiptare dhe asimilimin perfundimisht e gjenocidin.
Vetedija dhe nderdija jone kombetare duhet te pergatitet ne ate menyre qe ne etiken e saje te zene vende kryesor parimet me te larta e me te virtytshme njerezore, duke leshur rrenje e duke rritur shtat te fort njehere e mire parimet per atedhedashuri, per pavaresi e liri, per unitet e bashkim kombtar, per mirkuptim, tolerance e dashuri mes veti, per pune e dije, per respekt e sakrifice per njeri tjetrin, moral e patriotizem, qe ti perballojme burrerisht e kombtarisht tendencat e qellimet pushtuse, uzurpuse, neneshtruse, poshtruse, dhunuse e gjenocidale te fqinjeve tane sllavo-greke ortodoks.
Po ashtu ne vetedijen dhe nderdijen tone individuale, familjare, fetare, shoqerore dhe kombetare, duhet ti qrrenjosim sa me pare te gjitha veset qe i posedojme ne demin tone kombetar, e ti zavendesojme ato me virtyte te larta njerezore e kombetare, per ta mbrojtur veteveten nga rrenimet e me tutjeshme asimiluese e gjenocidale sllavo-greko-ortodokse.
I juaj mesuesi Ise
6. 04. 2022
Ju “prontite” e “paniste” qe keni punesuar ulluk e sugjuk, maca e kuca, merite e pa merite, me konkurs e pa konkurs, ju qe keni punesuar militante partiak, analiste e banaliste, qe ua kane mbajte e po ua mbajne zhagun, qe keni punsuar familjar e kumar, fare fis e dajallar, pushoni pak, aq sa kane pushuar tjeret per 20 vjete, sa ishit ju ne pushtet, te punesohen tani edhe ata, sepse Kosova nuk eshte vetem e prontisteve dhe panisteve te korruptuar, nepotiste e te kriminalizuar, te cilet pa meshirshem Kosovcen e kane shkaterruar, edhe pse ajo eshte e te gjitheve!
Pushoni pak, qe te shkapet shteti nga “prontistet” e “panistet te cilet i kane pushtuar pa merite mjetet e informacionit, gjykatat, univerzitetet dhe institucionet tjera edukative, nga qerdhet e deri ne Univerzitet, te cilet i kane uzurpuar prokurorite dhe sistemin politik te drejtesise, sistemin politik, ekonomik ,shendetesor e arsimor, policine e ushtrine dhe institucionet kulturore e arstistike, Institutin Albanologjik e Institutin Historik, Akademine e shkencave dhe arteve ne Kosoves.
Pushoni pak, ju opozita “pronto” dhe “pan”, sepse nuk hani vetem ju por edhe tjeret kane nevoje te hane! Pushoni pak, ju “prontiste” e “paniste” te djallezuar, qe i keni ngarkuar marrezishte me mbipunesim jo parimor, te lloj lloj hardhucave e bucave ne Hekurudhat e Kosoves, te cilat i shiten e i stershiten, deri gati ne falimentim, po ashtu edhe Ajroportin “Adem Jashari”, po ashtu Ferro Nikelin, po ashtu Elektro Kosoven dhe repartet e saje, Iber Lepencin, e shume ndermarrje te medha e te vogla shtetnore, te privatizuara ne menyre korruptive, aspak parimore por kriminale!
Pushoni pak ju “prontiste” e “paniste” sepse keni deshmuar per 20 vjete, se nuk u dhem zemra per popull e per shtet, por u dhem zemra per interesa te ulta personale e per pushtet! I juaj, mesuesi Ise
4. 04. 2021- ripostim
Pjella e mbrapashte paten vota per Rakiqin dhe” listen serbe” e cila nuk e njeh qeverine e Kosoves dhe shtetin e saje, qe ta fusin ne qeverine Hoti, e nuk paten vota per presidenten Vjosa Osmani! Kjo pjelle e mbrapshte dhe e korruptuar paten vota ta rrezojne Qeverine Kurti 1, duke cilesuar kryeministrin si antiamerikan, e nuk paten vota per kryetarin e parlamendtit Glauk Konufca, edhe pse kerkonte Ambasadori amerikan te qendrojne deputetet ne Kuvend dhe te votojne sipas obligimeve qe ua percakton kushtetuta deputeteve. Pjella e mbrapshte, e korruptuar dhe nepotiste, paten vota ta votojne Goran Rakiqin zavendes kryeminister i qeverise Hoti , I cili nuk e njeh shtetin e Kosoves, i cili Kosoven e quan “ Kosovo i Metohija” si “pjese e pandashme e Serbise”, e nuk paten vota ta votojne qeverine Kurti 2, me kryemionister te saje! Pjella e keqe e korruptuar, nepotiste dhe kriminale ia dha 91 vota ministrit per pakica qe vije nga” Lista serbe kriminale serbe”, e cila ne menyre te organizuar nuk po i lejon te kthehen shqiptaret e Kosoves veriore neper shtepite e trojet e veta, e nuk paten vota per presidenten Vjosa Osmani!
Se kush ishin, kush jane dhe cfare karakteri e personaliteti kane politikanet dhe deputetet, tani ne opozite, mese miri e pasqyron mendimi, bindja, besimi, pikepamjet, sjelljet e qendrimet e tyre ndaj partive ne pozite, ndaj qeverise dhe kryeministrit Kurti, ndaj paralamentit e kryetarit Konjufca, ndaj presidences dhe Vjosa Osmanit presidente ne ardhje. Se kush ishin e kush jane opozitaret e kane treguar veten katerciperishte per dy dekada me radhe sa ishin ne pushtet, te cilet vodhen, zhvaten e plackiten pasurine kombtare, shiten pjese te atedheut, nenshkruan “zajednicen e komunave me shumice serbe”, nenshkruan te kene ekstra teritor kishat ortodokse te pushtuara nga Serbia, nenshkruan minishengenin serb, e falen gjysmen e liqenit te Ujmanit. Bene perpjekje sipas synimeve te Vuqiqit ta ndajne Kosoven mes permes Ures se Ibrit.
Se kush ishin e kush jane dhe cfare karakteri e personaliteti kane politikanet dhe deputetet, tani ne opozite, mese miri tregon sesa u interesuan te kthehen shqiptaret ne veriun e Kosoves dhe ne veriun e Mitrovices neper trojet e shtepite e veta, qe dy dekada ne liri, se sa u interesuan ti pengojne ndertimet e shumta pa leje, siq eshte rasti edhe ne Lagjen “Kodra e Diellit” qe po ndertohet nga ana e Serbise, per ti populluar me kriminel serb nga viset e ndryshme te ish Jugosllavise, tregon sesa u interesuan ta shtrijne pushtetin ne veriun e Kosoves, sesa ua ndaluan antareve te “listes serbe” te jene kunder repullikes se Kosoves, sipas direktivave te Serbise, duke cilesuar ate pjese si toke te Serbise jugore. E sa e sa marifetllyqe tjera te ndyra qe i kane demonstruar ne raport me Serbine dhe me kriminelet serb qe jetojne ne Kosoven Veriore.
Pjella e mbrapshte, mesemiri tregoi se kush ishin e kush jane ata per dy dekada me radhe, permes korropcionit qe e kane zhyte Kosoven deri ne fyt, permes nepotizmit te papare kund ne bote, duke punsuar e graduar familjar te vete, militante te partise, merite e pa merite, vend e pa vend pune, me konkurs e pa konkurs, me mito e pa mito, bre poqin faqen e zeze. E treguan veten se kush ishin e kush jane, permes krimit te organizuar politik, ekonomik, shendetesor, arsimor, juridik, permes varferise se sakajshme te popullit, dhe shkaterrimit te shpreses se te rinjeve tane, te jetojne ne vendelindjen dhe atdheun e vete, permes sterngarkimit te bugjetit te Kosoves me”veterane te rrejshem” te luftes, ku i shtuan rrejshem per qellime te veta djallezore afer 40 mije veteran.
Populli me voten e vete, ua tregoi vendin ku e meritojne kjo pjelle e mbrapshte, e korruptuar, nepotiste, kriminale prontiste e paniste. Populli thote:” njeriu e tregon veten se kush eshte, sa po tia japish pushtetin, e tregone veten me ke po rrin, ke po e perkrah, e ke po e mbrone, per te deshmuar veten se jane edhe pak me zi se hajnat, se te korruptuarit, se kriminelet, se te pandershmit”. Kjo pjelle e mbrapshte, ate qe e flasin dhe e premtojne, genjejne tersishte dhe mashtrojne!. I juaj, mesuesi Ise
4. 04. 2022
Derisa ta kuptojme se jemi më teper se sa dukemi ne jete, nuk marrim vendime qe na mundesojne ta ndryshojme çdo aspekt vendimtar te jetes sone, te mos mbetemi keta qe jemi, por te behemi ata qe deshirojme dhe mujm te behemi. Per me njohte e me kuptuar veten, duhet angazhim sitematik e shume serioz gjate jetes, per ndryshe e genjejm veten se jemi dikushi, edhe pse mbesim pak kushi, sepse posedojme potencial shume me te madh per brenda seq mendojme.
Sa po ta kuptojme se jemi më teper se sa dukemi, marrim vendime te mos mbetemi më pak se sa kemi mundesi te behemi. Po e beme shprehi te jetes te ndryshojme per mire, nuk pranojme kurre te jemi keta qe dukemi per momentin. Vertete brenda nesh, gjanden te fjetura potenciale, talente, force, fuqi, vellnet, deshire e dashuri, qe mezi presin ti zgjojme nga gjumi e ti perdorim per te miren tone gjate jetes.
Sa e sa talente shuhen ne mesin e njerzve te botes pa dale ne drite mrekullia e tyre, sa e sa familje, institucione, biznese e sa e sa shtete e kombe, sa e sa kultura e zakone shkaterrohen, per shkak qe nuk marrin vendime ta ndryshojne strategjine e menyres se veprimit, menyres se te jetuarit dhe pajtojne me statuskvone e nivelit te ulte te te vepruarit per te bere jete, te pa lumtur e pa dinjitet! I juaj, mësuesi Isë
31. 03. 2016- Ripostim
Po “lakmoi shume” ne “statusin e veteranit” te rrejshem dhe nuk po me pritet te me paguhet, heret ose vone mundi e djersa ime, permes” statusit te pensionistit”. Keto dy statuse kane aqe dallime mes veti, ku njerit i duhen 40 vite angazhim, e tjetrit i duhen vetem fjale e rrena dhe letra mashtruse e korruptive per perfitim.
U kerkoi falje publikishte veteraneve te luftes qe rane deshmore, mos me vdeke kurre, per atedhe e per liri dhe atyre qe sote u mungojne gjymturet, atyre qe u gjenden plumbat ne trup, te cilet kane mbete ne meshiren e kohes dhe i kane lene anash, nga konkurenca e veteraneve me fjale te rrejshme dhe me letra mashtruese e korruptive per perfitime te ulta personale, siq i kane lene anash edhe ata qe nuk i kane pranuar masat e dhunshme te Serbise neper organizatat e tyre te punes dhe e kane perkrahe greven e 3 shtatorit te asaj periudhe te jashtzakonshme, ndaj te cilave synonte Serbia integrimin e tyre me organizatat e punes ne Serbi dhe si pasoj e kesaje, i perjashtoi nga puna te gjithe puntoret shqiptar, pos atyre qe ishin lojal ndaj masave te dhunshme qe i ndermori Serbia!
Nga kjo situate shumica e pensionereve, sot marrin pension te moshes prej 90 eurove, sepse u mungojne dhjete, 11 e me shume vite pervoje pune, per ti plotesuar kriteret e pensionimit, per aq sa zgjati gjendja e jashtzakonshme e Serbise, derisa u clirue Kosova, edhe pse posedojne kualifikime te larta edukativo-arsimore nga shkolle te mesme, shkolle te larte, fakultete, magjistrature dhe doktoranture perkatese, per vendin e punes ku kane punuar.
E befasishme, se si erdhe kjo kohe, per ata qe dijne te genjejne e te mashtrojne, tu ipet mundesia te perfitojne me shume se ata qe nuk genjejne, nuk korruptohen, nuk mashtrojne dhe e meritojne perfitimin. Ata qe sa me shume punojne, nuk rrejne e nuk mashtrojne, djersen e tyre tjeter kush e gezon! Megjithate, me mire eshte te punojme dhe aske ne kete jete mos ta mashtrojme, pas djerses se huaj mos te lakmojme, vetem mundin e djersen tone ta gezojme.
Nese nuk vrapojme qe djersen, kontributin dhe sakrificen e huaj, padrejtesishte, permes rrenave e mashtrimeve ta pervetesojme, do te bindemi heret ose vone, se jemi perfitusit e merituar  me te medhej gjate jetes. I juaj mesuesi Ise