Muaj: Shkurt 2018

 • Njeriu per nga natyra eshte grabitqar

  Sa i dhemshem eshte ky konstatim, qe ia pershkruan njeriut natyren e tije grabiteqare, ziliqare e shkaterrimtare. Kurse civilizimi i tije eshte nje triumf qe bene perpjekje te vazhdueshme, ta mbizoteroi natyren e eger dhe grabitqare te njeriut. Civilizimi dhe natyra grabitqare e popujve te ndryshem, nuk korespondojne mes veti por kundershtohen. Tek shumica e […]

 • E mira u takon atyre qe e meritojne ate

  Kote vrapojne disa ta rrembejne te miren apo ta mbajne me dhune ate, qe e kane rrebyer dhunshem e rrejshem, duke i manipuluar tjeret ne mesin e kombit te vet. Nuk rrembehet e mira po se meritove, ajo te iken e nuk e zene dote. E mira qe u rrembehet tjereve, kushtone shtrejte ose paguhet […]

 • E pamoralshme dhe kriminale eshte ta ndertosh lumturine mbi fatkeqesine e tjereve

  Ne shoqerine tone shqiptare, dita dites po behet ndertimi i lumturise personale, familjare, grupore e partiake, mbi demin apo fatkeqesine e tjereve. Kjo dukuri ka tendenca te shnderrohet ne mode per vetekzistence, ne vend qe te ndodhe e kunderta e saje. Veprimi ne fjale demonstron nivelin ma te ulte njerezor, shemtine ma te madhe edukative, […]

 • Ekzistojne tri kategori intelektualesh

  Nje pjese e intelektualeve karakterizohet me mendimet dhe pikepamjet e veta jo kritike e jo analitike, nje pjese karakterizohet me mendimet e pikepamjet egoiste egocentrike dhe pjesa e trete karakterizohet me mendimet dhe pikepamjet kritiko-analitike mbeshtetur ne arsye, argumente te verteta, verifikime te ndryshme e bindeshmeri sa ma te madhe per te verteten. Kategorise se […]

 • Nuk eshte mire te shpresojme se jemi ne enderr edhe kur ujqit na shkaterrojne trupin dhe jeten

  Disa prej neve po i gjasojme gomarit qe shpresonte se eshte ne enderr kur e hanin ujqit. Profesor Dr. Skender Kodra, thote: ” truri i disave nuk i ka rrenjet ne sistemin nervor qendror, periferik e autnom, por i ka ne zorren e trashe”. Kjo pjese e njerezve me rrenje te tilla trunore, eshte fatkeqesia […]

 • Pedagogu dhe psikologu te domosdoshem per shkollat tona

  Puna e pedagogut dhe psikologut ne shkolle doemos jep rezultate duke vendosur rende e rregull, disipline e vullnet dhe angazhim te mirfillte ne procesin e organizimit mesimor neper shkolla, qe nga stafi udheheqes, stafi i mesimdhenjes, stafi i mesimnxenjes dhe stafi teknik i mirmbajtjes se higjenes, ngrohjes dhe stabilimenteve te sanitarive te ndryshme. Nga largimi […]

 • Karakteristikat primare te mesimdhenjes efektive

  Sipas te dhenave pedagogjiko-didaktike dhe metodike, si karakteristika primare te mesimdhenjes e mesimnxenjes efektive konsiderohen: 1. Parimi i konkretizimit te mesimdhenjes, 2. Parimi i ekonomizimit dhe racionalizimit ne mesim, 3. Parimi i shkallshkallshmerise apo rrathve koncentrik didaktik i mesimdhenjes, 4. Parimi i mesimdhenjes se shumllojshme, 5. Parimi i drejtimit te mesimdhenjes ne temen mesimore, 6. […]

 • Problemet e mesimdhenjes me te cilat ballafaqohet mesimdhenesi ne shkolle

  Zvillimi i te kuptuarit tek nxenesit, rritja e vullnetit, zhvillimi i deshires, dashurise dhe disiplines tek ata, eshte dhe do te mbetet problem qendror i mesimdhenesve te seciles lende dhe ne secilin nivel te shkollimit. Problemet me te cilat ballafaqohet mesuesi gjate mesimedhenjes jane te shumta, ku ma te theksuarat jane:1. problemi i perzgjedhjes se […]

 • Disa prej cilesive qe i posedojne mesuesit e suksesshem ne mesimdhenje

  Titujt dhe gradat qe i posedojne mesuesit, nuk eshte e thene, qe medoemos te garantojne mesimdhenje te suksesshme. Mesimdhenes i suksesshem eshte ai mesues, qe i realizon synimet dhe objektivat e plan-programit mesimor, per aqe sa eshte i suksesshem edhe hartimi i atyre plan-programeve, per nivelet e ndryshme shkollore dhe po ashtu sa eshte e […]

 • Shejntria e profesionit te mesuesit demonstrohet permes punes se tij me nxenes

  Mesuesi i cili punon me vullnet, dashuri e perkushtim ne profesionin e tij dhe i pergatit nxenesit per nje te ardhme ma te mire, vertete e ruan sado pak shejnterine kombetare te profesionit te mesuesit, permes demonstrimit e reformimit te perhershem te punes se tij organizative me nxenes. Dikur shejnteria e punes se mesuesit qendronte […]

 • Nga kultura pedagogjiko-psikologjike dhe profesionale qe e posedon mesimdhenesi, varet edhe mesimdhenja e tije

  Nder karakteristikat pedagogjiko-psikologjike ma te theksuara te mesimdhenesit, jane menyra e ndertimit dhe formimit te personalitetit te tije, menura e ndertimit dhe formimit te qendrimeve te veta dhe menyra e ndedrtimit dhe formimit te pervojes personale, ne procesin e tije edukativo-mesimor me nxenes. Ate personalitet qe e ka formuar mesimdhenesi, nga ndikimi i shume faktoreve […]

 • Sa large ndjenjes dhe unitetit kombetar jemi!

  Nuk mund te mbahet uniteti yne dhe te kultivohet ndjenja kombetare permes paragjykimeve e etiketimeve mbi baza fetare, politike, ideologjike e mbi baza regjionale kunder njeri tjetrit. I pabesueshem dhe i pamundshem eshte ndertimi i unitetit tone kombtar dhe kultivimi i ndjenjes kombetare, permes dyshimeve, insinuatave, paragjykimeve , thash e themeve dhe urrejtjes ndaj njeri […]

 • Pa lexuar e studjuar, nuk e njohim veteveten, historine tone kombetare dhe boten qe na rrethon

  Nuk mund te behemi njerez te edukuar dhe te pasur me dituri e pasuri, nuk mund te behemi human, te ndershem, profesionalist, politikane, nuk mund te behemi te fjales e beses dhe besimtar. Nuk mund te behemi edukatore te femijeve tane ne familje, nuk mund te behemi edukator te gjeneratave te reja ne pergjithesi. Nuk […]

 • A e meritojme lirine dhe pavaresine si komb apo nuk e meritojme

  Kure te mbeshtetemi njerezisht dhe kure t`i respektojme vendosmerisht parimet univerzale te lirise, pavaresise, drejtesise, edukates, arsimit, shendetesise, ekonomise, tregtise, turizmit, biznesit dhe parimet univerzale te mardhenjeve ndernjerezore, humanitare e sociale, duke u nisur nga individi, familja, shoqeria dhe kombi, doemos e meritojme lirine, pavaresine dhe bashkimin kombetare. Sa te virtytshem e sa njerezor jemi […]

 • Çka kuptojme me gjendje te mjere shpirterore

  Me gjendje te mjere shpirterore kuptojme kure perngjajme ne shumçka, e mese paku ne njerez. Kure i masim vlerat tona njerezore me numrin e veprave qe i kemi shkruar , e jo me numrin e lexuseve qe i lexojne ato. Me sasine e tyre, e jo me cilesine. Me gjendje te mjere shpirterore kuptojme, kure […]

 • Cilesimi dhe notimi i nxenesve dhe studenteve po bije dita dites nen ndikimin e simpatise antipatise dhe mitos

  Notimi dhe cilesimi real e objektiv i nxenesve dhe studenteve, pasqyron nivelin edukativ, arsimor e profesional te mesimdhenesit dhe nivelin e ngritjes se nxenesit dhe studentit rreth pervetesimit te permbajtjeve mesimore te lendeve te ndryshme, ne procesin edukativ- mesimor dhe rrethe mesazhit shume dimensional qe e japin ato permbajtje te ndryshme mesimore qe i pervetesojne […]

 • Baba i keqe apo i mire i veprimeve tone eshte menyra e marrjes se vendimit per te vepruar gjate jetes

  Niveli i te jetuarit para dhjete e ma shume viteve, niveli i te jetuarit sot dhe niveli i te jetuari pas dhjete e ma shume viteve, eshte menyra e marrjes se vendmeve per te vepruar gjate jetes. Njerezit qe nuk marrin vendime per te vepruar dhe nuk perkujdesen se çfar vendimi marrin, i presin befasi […]

 • Pasojat qe dalin nga stresi i pakontrolluar

  Jeta po behet gjithnje e me dinamike duke na obliguar me detyrime, qe t´i kryejme ato per nje kohe sa ma te shkurte. Gjate jetes ballafaqohemi me rrethana te llojllojshme, te cilat ndodhin per shkak te gabimeve tona dhe per shkak te dukurive natyrore e shoqerore, si psh: humbjen e te dashurve tone, humbjen e […]

 • Mendimet, bindjet deshirat dhe lutjet drejtuar nderdijes sone, shkaktojne mrekulli apo shemti

  Menyra e te menduarit, bindjeve, deshirave dhe lutjeve drejtuar nderdijes sone, mundesone realizimin e vlerave univerzale njerezore apo antivlerave, mundesone besimin apo mosbesimin per jete te begatshme, te lumtur e te dinitetshme. Mendimet, bindjet, deshirat dhe lutjet si procese psikike drejtuar nderdijes, nese nuk i kane per baze vlerat dhe virtytet njerezore, nuk jane te […]

 • Premtimeve boshe, mashtruese dhe genjeshtrave, shpejte u dele boja dhe behen bajat

  Ështe premtuar per krijimin e Forcave te Armatosura te Republikes se Kosoves, nuk u krijuan ato edhe sote e kesaje dite, eshte premtuar per hapjen e 200 mije vendeve te punes, nuk u realizua ende ky premtim dhe nuk trazohet askush per genjeshtrat premtuese e mashtruese. Ështe premtuar antarsimi i Kosoves ne NATO, nuk u […]

 • Ti kthehemi vetevetes ta njohim sa ma shume e ta ndryshojme per te mire

  Thirrja psikologjike, t`i kthehemi vetevetes per ta njohur ma shume, ne parim eshte thirrje mjafte e qelluar, nese kuptohet drejte, nese nuk deformohet me qellime te caktuara dhe nese nuk keqeinterpretohet. Sa e kuptojme, si e kuptojme dhe a kemi vullnet te mire ta kuptojme kete thirrje, pa e deformuar parimin e saje universal e […]

 • Perpjekje djallezore e disave te na fshijn trurin nga mendimi e ndjenja kombetare

  Disa prej shqipfolesve, nuk lene gure pa rrotulluar, nuk lene propagande antishqiptare qe behet nga te huajt pa e perdorur, per t`iu bashkangjitur fyerjeve, perbuzjeve, urrejtjes dhe etiketimeve ndaj bashkombaseve te vete, te nje gjuhe, te nje kulture e te nje teritori, mbi baza fetare e politike. Sidomos, ma te rrezikshimit ne kete drejtim jane […]

 • Ma shume veteran se sa luftetar mes popullit shqiptar

  Ruje o Zot kombin shqiptar nga veteranet e rrejshem te luftes, te cilet nuk kane luftuar por deshirojne te zhvatin pas saje, ne dem te veteraneve  te vertete! STATUSIN e Veteranit mund ta merr nje luftetar i vjeter me pervoje te madhe ne lufte, mund ta merr nje atdhetar i vjeter qe ka marr pjese […]

 • A i vrete ndergjegja ndojhere ata qe i sherbenin UDB-se serbo-jugosllave dhe po i sherbejne edhe tani

  Si eshte e mundur me kete popull te manipulojne edhe sote, ata qe manipulan dje, duke bashkpunuar me UDB-en?! Athu jane harruar kaçe shpejte te ligat e tyre, qe ia sollen ketij vendi dhe rinise sone e cila perpiqej te lirohet nga zgjedha pushtuese serbo-jugosllave?! Athu bashkombasit e mij te Anadrinise i harruan ata qe […]

 • Ti perdorim kapacitetet qe i posedojme per te miren e jo per te keqen tone e te Atedheut

  Nuk eshte mire te manifestojme vese te ulta njerezore ne deme te kombit, shtetit, ekonomise, drejtesise, ne deme te kaluares sone historike dhe te Atedheut ne pergjithesi. Nuk eshte mire te bejme perpjekje te qoroditura, qe historine dhe kulturen tone te lashte ta njejtesojme me krishterimin katolik e ortodoks dhe me islamizmin turko-aziatik. Çdo perpjekje […]