Arsimit tone po i mungon tmerresishte qasja serioze dhe profesionale e reformimit

5. o5. 2017- Ripostim
Segmentet baze te arsimit tone kombetar nuk mbeten pa u trazuar gjate ketyre dy dekadave, ne perpjekje per te bere ndryshime apo reforma ne organizimin e procesit edukativo-mesimor, neper te gjitha nivelet e shkollimit. Te gjitha keto perpjekje nisen sebashku me nderkombetaret dhe vendoret, por si po duket gjithnje e me shume po humb besimi ne ato premtime te medha e megalomane politike, per nje reformim te shkelqyeshem ne proceset baze te arsimit tone kombtar dhe niveleve e llojeve te shkolles shqipe nga qerdhet, arsimi parafillor, fillor, i mesem i ulte, i mesem i larte apo arsimi parauniverzitar dhe ai univerzitar .
Nese nisemi nga segmenti baze i planprogrameve apo korikulave te Kosoves, ne vend qe tu ngritet cilesia dhe niveli strukturor i permbajtjeve, atyre po u bie gjithnje e me shume, sepse kane mbete ne duar te atyre qe nuk kane pergatitje, nuk kane pervoje dhe zotesi profesionale, per te hartuar planprograme cilesore per nevojat e shkollave dhe nxenesve e per nevojat univerzitare dhe studenteve, ne te gjitha nivelet e llojet, nga ai para univerzitar e deri tek ai univerzitar. Nuk mund te konsiderohet reforme korikulare duke bere kopi paste te korikulave te huja dhe duke i perkthyer ato ne gjuhen shqipe, pa e bere nje analize shkencore e profesionale, ku kane mundesi te perdoren ato korikula dhe si te perdoren. Kemi mundesi ekonomike, kadrovike apo jo, kemi syperstruoture shkollore dhe hapsire te mjaftushme apo jo. Kete nuk e kane marr parasysh autoret e hartimit dhe perpilimit te korikulave dhe per kete arsye korikulat jane te nivelit me te ulte te hartimit professional korikular.
Nese nisemi nga segmenti i hartimit dhe perpilimit te teksteve dhe liuteratures shkollore e univerzitare, edhe ne ato verehet niveli i ulte i hartimit dhe perpilimit sipas standardeve bashkohore pedagogjiko-psikologjike dhe standardeve didaktiko-metodike e metodologjike, te cilave po ashtu u mungon nje brum permbajtesor e kualitativ gjate pervetesimit te njohurive te domosdoshme dhe elementare per jeten e nxenessve dhe studenteve tane. Tekstet dhe literatura shkollore nuk percillen me doracak udhezues per mesimdhenes e per nxenes. Ne shumicen e lendeve mesimore mungojn fare tekstet dhe literatura shkollore, sidomos neper shkollat e mesme te larta profesionale e neper univerzitetet, ku tekste e literature shkollore jane skriptet neper skriptore qe i hartojne mesimdhenesit per leverdite e veta komerciale dhe per ta mbuluar pasivetetin dhe mosaftesine qe e posedojne ata.
Me nje fjale keto tekste e kjo literature e quajtur skriptomanija, nuk percillen me nje literature me te gjere profesionale, qe tu mundesohet nxenesve, studenteve dhe mesimdhenesve te paisen me nje kulture sa me te gjere per mesimdhenje e per mesimnxenje, duke e arsyetuar veten secili mesimdhenes se eshte obligim sipas reformes i secilit nxenes dhe student te hulumtoi literature permes internetit. Kjo gjendje e mjere nuk ka te bej aspak me reformen pos me deformimin e saje, sepse per te bere reforme ne arsim, me pare duhet te jene te reformuar vete reformatoret, mesimdhenesit, menagjeret e shkollave, trajneret e mesimdhenesve, hartusit e e korikulave, hartusit e teksteve dhe literatures shkollore, e pastaj te kene te drejte morale, kombtar, profesionale e shkencore te bejne reforme arsimore.
Nese nisemi nga segmenti i perdorimit te formave, teknikave, metodave dhe parimeve gjate organizimit te procesit mesimor ne klase, ne kabinet, apo ne mesim onllajn permes Tv e mesim ne natyre, nuk ka kurrfar korelacioni mes formave, teknikave, metodave ne raport me natyren permbajtesore te plan-programeve apo korikulave mesimore dhe ne raport me strukturen permbajtesore te teksteve e literature shkollore. Te kete nje harmonizim mes planprogrameve, teksteve e literatures shkollore e univerzitare eshte e pumundeshme pa nje studim serioz, profesional, pedagogjik, didaktik, metodik, e metodologjik dhe pa nje studim professional psikologjik ne fushen e psikologjise se pergjithshme, femijnore, psikologjhise pedagogjike dhe psikologjise se edukimit. Pa kete qasje eshte e denuar te deshtoi cdo perpjekje e delitanteve dhe jo profesioniste te bejne reforme te duhur ne arsimin tone, te mos them shkaterrojne me shume strukturen permbatesore te edukimit dhe arsimit.
Nese nisemi nga segmenti i mjeteve dhe kabineteve mesimore, ne shumicen e shkollave tona mjetet dhe kabinetet mungojne tersisht dhe e vetmja mundesi qe i ka mbete arsimtarit eshte tabela, nje shkums, nje shpuze dhe teksti baze i lendes ku shume tekste mungojn per shumicen e lendeve mesimore. Edhe ato pak kabinete e mjete mesimore perdoren sa per sye e faqe, ku me shume krijohet tollovi ne procesin mesimoir se sa mirevajtje e tij, sepse mungon pergatitja metodike e perdorimit racional e funkcional e kabineteve dhe mjeteve mesimore.
Nese nisemi nga segmenti i percjelljes se organizimit te punes edukativo-mesimore ne shkolle, kjo percjellje po behet nga nje garniture e njerezve qe nuk jane te pergatitur profesionalisht , ne aspektin pedagogjiko-psikologjik, nga nivelet me te larta e deri te nivelet me te ulta shkollore, ku ne shumicen e shkollave mos te them ne te gjitha, mungon instalimi i sherbimit pedagogjiko-psikologjik ne shkolle, per ta bere punen e vete profesionale rrethe organizmit te procesit edukativo-mesimore, rreth bashkupunimit shkolle –familje-nxenes, rreth bashkupunimit mesues nxenes dhe mesues-mesues, rreth bashkpunimit shkolla me shkollen, rreth organizimit te aktiviteteve te lira jashtmesimore, rreth organizmit te mesimit plotesues, mesimit shtues, mesimit suplimentar, te cilat nuk perfillen fare.
Nese nisemi nga segmenti i menyres se cilesimit te nxenesve dhe studenteve i cila dita dites po korruptohet dhe po i bije niveli objektiv i cilsimit, vleresimit dhe notimit per shkak te pergatitjes jo profesionale te testeve te ndryshme dhe instrumenteve tjera te shumta per cilesim e notim, per shkak te lidhjeve farefisnore, familjare e kolegiale, per shkak te perkatesive politike dhe per shkak te menyrave te ndryshme korruptive e banale.
Nese nisemi nga segmenti i pergatitjes se dokumentacionit pedagogjik ne shkolle e me gjere dhe dosjeve te ndryshme komulative per nxenes, jane ne nivelin me te ulte qe munde ta kete ndoj shkolle ne Europe e me gjere.
Nese nisemi nga segmenti ipergatitjes profesionale, pedagogjike, psikologjike dhe didaktiko-metodike e kuadrit mesimdhenes, ka vend shume per permiresime dhe per ngritjen e cilesise se tyre e cila eshte mese e domosdoshme per pune te efektshme e sa me cilesore.
Nese nisemi nga segmenti i numrit te nxenesve dhe studenteve neper klase e neper kabinete, nuk ka kurrfar kriteri reformues, eshte i madhe numri i tyre neper klase e kabinete. Regjistrimi i tyre behet pa kritere pedagogjike e psikologjike, ku klaset jane sterngarkuar dhe jane shendrruar ne reparte ushtarake nxenesish e studentesh, ne pamundesi te punohet natyrshem me ta. Regjistrim sipas kritereve farefisnore, kolegiale e politike, po keshtu pa kritere behet edhe kalueshmeria dhe gradimi i tyre duke i pais me deftesa, qertifikat e diplama sikur te blehen ne treg.
Lexuesi im i dashur keto jane disa prej mangesive te shumta gjate reformimit jo profesional ne shkollat parauniverzitare e ne univerzitetet tona. Mos te flasim per shkollat dhe kolegjet private, qe jane konkurente vetem per plaqke te drejteperdrejte te popullates, pa e preke ndergjegjen fare per kualitet dhe cilesi ne procesin edukativo-mesimor te nxenesve dhe studenteve tane ne nivel kombetar. Po ashtu duhet numruar edhe mangesite ne reformimin e qerdheve dhe enteve parashkollore, ne ato private e shtetnore, me nje fjale anarhi e papergjegjesi totale neper to.
Keto veprime gjaja reformuse, me e drejte do te ishte ti quajm veprime deformuse ne edukimin dhe arsimin tone dhe papergjegjesi totale. I juaj, mesuesi Ise

Militantizmi partiak po e rrezikon Kosoven, Shtetin dhe popullin e Kosoves

8. 05. 2021
A eshte e mundeshme qe militantet tane partiak opozitar te jene me te rrezikshem per Kosoven dhe per Shtetin e saje, sesa militantet e Listes Serbe ne balle me Goran Rakiqin, te derigjuar nga Beogradi?!
Nese po, fatkeqesishte po vazhdon fati i njejte e tragjik per Kosoven, per Shtetin dhe per popullin e saje, si para lufte, si gjate luftes dhe si pas saj me perqarje, mosmarrveshje mes veti, me fyrje e me sharje dhe me ngatrresa e perplasje deri ne vellavrasje, te cilat po demonstrohen publikisht ne Parlamentin e Kosoves, sipas apetiteve te fqinjeve tane pushtues, posaqerishte sipas apetiteve te Beogradit, te kordinuara mire per favoret e veta, ne dem te qeshtjes sone kombtare.
A eshte e mundeshme qe militantet tane opozitar te jene kaq te pameshirshem, kaq te pandershem, kaq te pa edukuar, kaq te pangopshem, kaq arrogante, dhe kaq karieriste te piste, sa te shkelin me dy kembet mbi gjakun e deshmoreve, mbi idealin e tyre per liri e per atedhe, te shkelin mbi gjakun e 15 mij viktimave te pafajshme te luftes, ku ne mes ketyre viktimave ishin edhe 2 mije viktima te moshes femijenore, te shkelin e te injorojne dhunimin dhe poshtrimin e 20 mije nenave dhe motrave tona shqiptare, qe ua shkaktuan fallangat e ndryshme qetnikesh te ushtise dhe policise serbe gjakatare gjate luftes?!
Nese po, mjer per Kosoven, per Shtetin dhe mjer per popullin e saje, kujte ia paskemi besuar fatin tone, fatin e Kosoves, fatin e shtetit te saje dhe fatin e zgjidhjes se qeshtjes sone kombtare te pazgjidhur, qe dy dekada me radhe! Me respekt, mesuesi Ise

Sa ka qene dhe sa eshte e pranishme ndihma e pedagogeve dhe psikologeve ne reformimin e edukimit dhe arsimit tone kombtar

 

  1.  5. 2014

Edhe pse reforma ne arsim dhe ne shkolle eshte detyre dhe pergjegjesi kryesore profesionale e pedagogeve, psikologeve  dhe stafit te sherbimit pedagogjiko-psikologjik, me se paku apo fare hiq u ka mbete kjo kompetence profesionale atyre. Fatkeqesisht, kjo gjendje solli me shume deshtime sesa ecje progresive ne ne reformimin e edukimit dhe arsimit tone kombtar, e cila po vazhdon ende!

Reformat para luftes i benin dhe ia impononin arsimit kosovar dhe shkolles shqipe ne Kosove e ne trojet e pushtuara shqiptare, pushtuesit tane serbo-sllav, kurse  vendoret vetem aminin ua benim, pa kuptuar fare se cka po behet me ato ndryshime reformuese. Vendoret, pasi kalonte koha, kuptonin se asgje nuk po ndryshon per te mire, edhe pse flitej e propagandohej permes mjeteve te informimit, se do te ndodhin mrekullite ne edukimin, arsimin e ne shkollen tone shqipe, siq eshte fole edhe pas clirimit te Kosoves e deri me tani.

Edhe pas luftes clirimtare te Kosoves, prap se prap reformat nuk mbeten kompetence kryesore  profesionale e pedagogeve dhe psikologeve te shkollave, Entit Pedagogjik te Kosoves, Enteve Rajonale Pedogogjike, Enteve Komunale Pedagogjike dhe Sherbimit Pedagogjiko-Psikologjik, qe sa do pak funksiononte me pare dhe e kishin krijuar nje pervoje e cila nuk e ka merituar te hidhet posht, sepse keto sherbime ne nivel vendi  ishin te mbuluara me stafet e tyre te pergatitura sado pak profesionalisht, e qe e kishin nje pervoje ne percjelljen e gjendjes dhe organizimit te procesit edukativo-arsimore ne nivel te vendit, ne nivel rajonit, ne nivel te komunave dhe ne nivel te institucioneve te ndryshme edukativo-arsimore ne shkalle vendi.

Per qudi keto institucione, jo vetem qe su perfillen fare, por u mbyllen tersisht nga pashaj i Unmikut i ashtuquajturi Daksner, me bekimin edhe te disa shqipfolesve, qe e luanin lojen e papagallit per pashajn, Daksner, ne vend qe ta kene rolin dhe primatin kryesor ne menagjimin, kontrollimin, percjelljen dhe udhezimin, se si duhet te behen reformat ne edukim, arsim dhe ne shkollat tona te te gjitha niveleve ne Kosove.

Keto reforma mbeten ne kompetence te politikes nderkombtare, e cila politike me se paku e ka njohur realitetin dhe ligjimitetin tone edukativo-arsimor ne Kosove dhe me se paku eshte mbeshtetur mbi kete realitet, qe mos te them edhe e ka injoruar tersishte.

UNMIK-u me pashain e tij Daksner, atehere edhe sot e njihnin si legjitim arsimin e Serbise, kurse arsimin e Kosoves si pjese te saj. Nga ky qendrim dhe pozicion u nisen reformat ne arsimin kosovar, se bashku me disa bashkepunetore  shqipfoles, apo me mire te them me perkthyesit e tyre, te cilet me se paku ishin te pergatitur ne aspektin profesional pedagogjiko-psikologjik te bejne reforma ne arsim. Pergatitja e tyre ishte te bejne vetem amin dhe te pranojne pozita te lakmueshme ne arsim, qe me se paku i meritonin ne aspektin profesional, pedagogjik dhe psikologjik, per ti marre ato pergjegjesi aqe te medha e me vlera kombetare.

Edhe pse po pranohet se dekada e pare e reformes ne arsim, pas luftes Clirimtare te Kosoves ka deshtuar, prap edhe sot e kesaj dite ka filluar i njejti avaz edhe edhe ne dekaden e dyte reformuse, ku askush nuk e merr per baze  si kriter  njohjen dhe pergatitjen profesionale te pedagogeve dhe psikologeve, qe kane kompetence e pergjegjesi profesionale, me shume se sa kushdo tjeter, per te bere reforma e ndryshime progresive sa me te arsyeshme , sa me te begatshme, e sa me te mundeshme per realitetin tone  edukativo-arsimor dhe realitetin e shkollave tona ne Kosove, realitet te cilin  e posedojme per momentin.

Ky konstatim i imi personal, mbeshtetet ne pervojen time te gjate dhe pervojen  profesionale  ne arsim, ku i kam kaluar afer kater dekada dhe po vazhdoje me tutje me kete realitet. Sipas ketij konstatimi, reformat me shume kane mbete ne duar te atyre qe ndoshta kane deshire te bejne reforma, por qe nuk kane aftesi  e pergatitje profesionale pedagogjiko-psikologjike, metodike, didaktike e metodologjike  per ti bere ato me nje vizion te qarte e profesional, se ku duhet bere reforma e ku jo per momentin, ku kemi mundesi  ekonomike e profesionale per ti bere ato ndryshime  dhe sa kemi kushte per ti realizuar ato.

Kjo reforme ka patur vetem nje sukses, e ate e ka patur te beje diferencimin e atyre punetoreve profesionaist qe kane patur zotesi profesionale, per te bere reforma ne arsim dhe i kane zevendesuar me ata qe ishin perkthyes te UNMIK-ut dhe qe ishin trajnuar per nje jave e dy e per nje muaj, per te bere gjeja reforma ne arsim. Dikush mund te ma marre per te madh kete konstatim, por nuk kane te drejte sepse ne kete beteje te ashtuquajtur reformuese, nuk ua kane dhene asnje kompetence me pergjegjesi atyre njerezve qe ishin dhe jane kolose te pergatitjeve profeisonale e shkencore pedagogjiko-psikolologjike dhe kolose te arsimit.

Si psh: Dr. Pajazit Nushi, Dr. Neki  Juniku, Dr. Besnik Spahiu, Dr. Masar Nagavci, Dr. Riza Brada, Dr. Nijazi Zylfiu, Dr. Islam Krasniqi, Dr. Hajrullah Koliqi, Dr. Aferdita Deva, Dr. Bektesh Bekteshi, Dr. Dem Hoti e shume e shume tjere, qe e kane deshmuar veten me titujt e tyre shkencor dhe vepra e botime te shumta me vlera shkencore ne fushen e pegagogjise dhe psikologjise, si  shkenca  qe merren kryesishjt dhe duhet te merren  me kompetence e pergjegjesi profesionale e shkencore , per ti bere reformat sa me objektivisht, sa me racionale dhe sa me shkencore, sepse objekt studimi  shkencat ne fjale  e kane: edukaten, arsmimin, mesimin, objektet e mjetet mesimore, format, metodat, teknikat dhe menyrat e format e ndryshme organizative te procesit edukativo-msimor, notimin e cilesimin e nxenesve, qe objekt studimi i kane: sjelljet, veprimet, proceset mentale, emocionale, kognitive dhe pervojen e njeriut ne pergjithesi , e pervojen e nxenesit ne veqanti.

Asnje trajnues, apo i trajnuar nuk mund ta kete potencialin e njejte intelektual ,kulturore, profesionalo- pedagogjik dhe psikologjik, nese nuk eshte me profesion pedagog, psikolog te cilet jane deshmuar si kreator te mirefillte ne fushat shkencore te pedagogjis, didaktikes,metodikes,  metodologjise pedagogjike  dhe te psikologjise se pergjithshme, psikologjise pedagogjhike, psikologjise femijnore dhe psikologjise se edukimit, qe te merren me kompetence e pergjegjesi profesionale me reformat edukativo-arsimore, edhe pse trajnusit dhe te trajnuarit pa drejtesisht gjenden ne vendet kyqe e me pergjegjesi  ne fushat e ndryshme te arsimit, vetem e vetem qe jane militante te flakte te partise ne pushtet dhe jane pais pa kurrfar merite me grada e tituj dhe poleta shkencore brenda nje nate, duke thyer cdo kriter te rrugtimit te rregullt  gjate shkollimit po ashtu te rregullt.

Me militante partiak e me karierist, me te korruptuar e me nepotist , kursesi nuk behen reformat ,qe mund te sjellin ndryshime progresive e te begatshme, ne realitetin tone edukativo-arsimor e cdo kund tjeter. Runa o Zot prej militanteve partiak, qe te vetmin synim e kane karrieren dhe interesin e tyre personal, te cilet  nuk dojne te shohin se po shkatrrojne cdo gje qe gjejne para vetit, per te cilen iu ka dhene edhe pergjegjesia.

Per qudi, ne krye te ketyre hulumtimeve reformuese gjenden matematiciente, kimiste, fiziciente, biologe, inxhiniere, arsimtare te batit, ekonomiste dhe kategori te tilla qe me se paku se kush tjeter kane zotesi profesionale pedogogjiko-psikologjike te bejne reforma, kuptohet pa i nenqmuar zotesite e tyre qe ndoshta mund ti kene ne fushat profesionale, per te cilat edhe jane pergatite.

Lexuesi im i dashur te lutem mos i merr kurr ato pergjegjesi  mbi  vete, per te cilat nuk ke zotesi profesionale, morale e njerezore dhe pergjegjesi e edukate kombetare,  te cilat duhet dashte e respektuar me shume se sa veten dhe jeten tende.  I juaj mesuesi Ise

Pakoja e Ahtisarit ne dem te Kosoves e ne favor te Serbise pushtuse, e cila krijoj kasaphane e gjenocid ne Ballkan

3 Maj 2015- Ripostim
Pakoja e Ahtisarit dhe pranimi i saje nga pehlivanet tane politik te korruptuar , me nje fjale pranim per vetevrasje, ka cunguar pavaresine e Kosoves ne disa shtylla baze te shtetit, me të cilat matet pavarësia, si integriteti territorial, ushtria, ministria e punëve të jashtme dhe Ulësja në OKB.
Në krejt Pakon e Ahtisaarit, një herë përmendet gjuha shqipe e askund fjala shqiptar. Te shprehja komunitetet joshqiptare, eshte permend 37 herë gjuha serbe dhe serbet, e cila flet kryesisht për të drejtat dhe privilegjet e pakicave dhe atë sidomos të pakicës serbe. Kuvendi i Kosovës me këtë Pako, kurthohet me formulen e dyfisht te shumicës. Kuvendi për çështjet e ligjet jetike, ka nevojë për shumicën e përgjithshme dhe shumicën e pakicës, gjë që praktikisht i jep të drejtë vetoje pakicës. Edhe pse Kosova nuk ishte agresor, por Serbija ishte ajo, edhe pse 90% e popullates eshte shqiptare e 10% e minoriteteve, ku ne kete perqindje bene pjese edhe minoriteti serb.
Trashëgimia kulturore konsiderohet vetëm ajo fetare ortodokse, e cila është definuar padrejtesishte si serbe, duke parashikuar themelimin e 45 zonave të veçanta qindrahektarëshe eksterritorial, të cilat uzurpojnë prone, teritor, kulturë dhe histori te shqiptareve ne Kosove.
Ahtisaari me pakon e tij përqendrohet më së shumti te decentralizimi, ku komunave te reja me shumicë serbe u dha kompetenca shumë më të mëdha se sa atyre me shumicë shqiptare dhe plotësisht të pazakonshme për komunat serbe e komunat ne pergjithesi, me kompetence apsolute, qe si shembul nuk ka kund ne bote, si në arsimin e lartë, shëndetësi e kompetenca tjera qe si ka kush ne bote prej minoriteteve.
Po ashtu kjo pako i mundesoi lidhjet horizontale të serbeve qe ta hedhin farën e një entiteti autonom serb. Lidhjet vertikale me Beogradin dhe financimi, i cili i liron nga taksat në Kosovë, i hapen rrugë kontrollit të Serbisë në çerekun e territorit të Kosovës.
Kjo pako e Instaloi përfaqësuesin Civil Ndërkombëtar, i cili njëkohësisht do të ishte përfaqësues Special i Bashkimit Evropian, me fjalën përfundimtare për gjithçka çdo herë. Ky monark i ri do ta kishte fuqinë korrektuese, pra ndryshimin e ligjeve, dhe zëvendësuese, përjashtim të ministrave e zyrtarëve të tjerë me emërim të dikujt tjetër në ato poste. Kësisoj po betonohej protektorati sundues ndërkombëtar mbi Kosovën, në vend që të flitej për dëmet e luftës dhe gjenocidin që Serbia ia ka shkaktuar Kosovës dhe popullit te saje.
Pakoja e Ahtisaarit merret me borxhet e Kosovës edhe pse Kosova u përjashtuar nga sukcesioni i ish Jugosllavisë, nuk ishte zhdëmtuar për plaçkitjet dhe shkatërrimet, dhe tash duhej të merr pjesë në borxhin e jashtëm të Serbisë. Dikur, në vend se të çarmatosej ushtria kriminale serbo-jugosllave, u çarmatos UÇK-ja, në vend se të shpërbëhet ajo, u shperblyen strukturat policore e ushtarake paramilitare të Serbisë në Kosovë, Pakoja e Ahtisaarit parashihte shpërbërjen e TMK-së.
U be nje kompromis i dhimshem nga ana e pelivaneve tane politik e te korruptuar, per te fituar Serbia shumë, por ajo mbeti prap e pakënaqur. Pavarësia nuk na kaloi në Këshill të Sigurimit të OKB-së. Serbia nuk na e njohu pavarësinë e Kosoves edhe përkundër të gjitha këtyre leshimeve, ku Pakoja e Ahtisaarit u zbatua njëanshëm në Kosovë.
Sot, Serbia është edhe më tej e pakënaqur dhe në Bruksel po zhvillohen negociata të reja ne dem te qeshtjes sone kombetare e ne dem te Kosoves per favoret e Serbise pushtuse e gjenocidale. Normalizimi i marrëdhënieve me Serbinë është normalizim i marrëdhënieve me hegjemonët dhe shovinistët e papenduar për krimet dhe per gjenocidin sistematik qe e ka bere nga e kaluara e deri me sot. Sikurse dje komunat me shumicë serbe, po ashtu edhe sot bashkësia apo asociacioni i këtyre komunave, me kompetenca shtetnore, nuk është kërkesë e serbëve të Kosovës, por e qeverisë së Serbisë e cila po i trimeron ata qe ta destabilizojn Kosoven, i trimeron ata mos ti pranojne kompetencat shtetnore te Kosoves, por ti kundershtojn ato , i trimeron ata mos te integrohen ne shoqerine kosovare, por ne ate serbe, sepse Kosova eshte pjese e serbise dhe do te mbetet si e tille. Kete ambicje edhe sote e kesaj dite po e demonstrojn serbet te derigjuar nga Serbija, se Kosova eshte pjese e serbise ,se Kosoven kurr nuk do ta njohim si shtet, por si pjese te saje. Ndersa pehlivanet tane politik i kane fut veshet ne lesh dhe po u bejn lutje serbeve e Serbise se bashku me Europen plake, qe ti permiresojne mardhenjet ne dem tonin e ne favor te te pangopurve serbo-sllave ortodoks te Sebise pushtuse e gjenocidale.
Lexuesi im i dashur ky ishte e eshte “kontributi” i Pakos se Ahtisarit. Po folem edhe per pikat e Banki Munit qe po tentohen te futen shtese, do ta shohim ne shqiptaret ne pergjithesi ,se bashku me pehlivanet tane te plitikes ne Kosove e me gjere ku jetojne shqiptaret, se ne cilen gjendje te mjere, na ka pruar Kshilli i Sigurimit te Kombeve te Bashkuar dhe Europa plake, dinake e lajkatare, edhe pse kurr nuk kemi qene nje popull agresosr e pushtues i tjereve, edhe pse kurr nuk dhunuam, poshtruam e neneshtruam popuj per rreth nesh, siq bene me ne qe 2000 vite me radhe, edhe pse derdhem gjak dhe dham viktima te shumta per liri e per pavaresi. I juaj, mësuesi Isë

Emocionet egoiste ua kane shperlare nga koka emocionet kreative te politikaneve tane

1. 05. 2021
Politikanet qe pefshihen nga egoizmi jane te mbizotruar nga emocionet e ulta, te koncentruara poshte ne pjesen e barkut, e te larguar tersisht nga emocionet e larta kreative, qe shtrihen mbi pjesen qe i takone zones se barkut brenda kokes, zemres dhe brenda shpirtit, mbushur perplote kreativitet e vetmohim.
Politikanet qe perfshihen dhe mbizotrohen nga emocionet egoiste apo emocionet e mbijeteses, i kaplon ndjenja e dyshimit, frika, zemrimi, pasiguria, gara per te rrembyer cdo gje qe gjejne perpara, armiqesia, ndjenja e fajit, e turpit, frikes dhe e depresionit per mekatet qe i kane bere e ndjenja e epshit te pangopur per majorizim mbi boten mashkullore dhe ate femrore.
Kur politikanet mbizotrohen nga emocionet egoiste te mbijeteses, u fshihen nga koka, nga zemra dhe shpirti i tyre emocionet kreative vetemohuse, si falenderimi, dashuria, gezimi, frymezimi, krenaria, sakrifica per liri e per atedhe dhe per perspektiven kombtare, paqja, besimi, mirekuptimi, mirenjohja, toleranca dhe fuqizimi altruist mes nesh e tyre, per hire te kombit, atedheut e shtetit te cilit i takojme.
Mu ka mbush mendje ime personale se politikanet shqiptar qe i kemi patur ne balle te politikes andej e keteh kufijeve, ne te dyja shtetet shqiptare dhe politikanet shqiptar ne maqedoni, ne serbi, mal te zi e ne cameri per afer tri dekada me radhe, kane deshmuar katerciperishte se jane te shperlar tersishte nga emocionet e larta kreative e vetemohuse, te vershuar tmerresishte nga emocionet egoiste te mbijeteses, te cilat po i detyrojne ata te fusin perqarje, urrejtje, fyerje e vellavrasje mes nesh si komb, per ti mbrojtur interesat dhe pashallyqet e veta, qe i kane ndertuar gjate kesaje kohe sa ishin ne pushtet, ne dem te interesave tona kombtare. Me respekt mesuesi Ise