31. 10. 2022
Pa motivacion nuk mbahen në nivel të duhur dëshira, vullneti, guximi, qëndrushmëria, respekti, mirëkuptimi, toleranca, bashkpunimi dhe dashuria ndaj punës, mësimit, edukatës, ndaj familjes, miqëve, shokëve, ndaj profesionit dhe arritjes së suksesëve gjatë jetës. Këto procese psikike, sëbashku e krijojnë një forcë të fuqishme përbrenda njeriut, të cilat i mundësojnë atij ti arrij qëllimet që ia ka vuar vetit obligim dhe ti realizoi kërkesat dhe nevojat e ndryshme që dalin gjatë jetës.
Motivacioni e mbanë në nivel të duhur dëshirën, vullnetin, guximin, qëndrushmërinë, respektin, mirëkuptimin, tolerancën, bashkpunimin dhe menqurinë e dashurinë, si procese tona psikike, pa të cilat nuk ka kuptim jeta dhe nuk ka forcë e fuqi të duhur individi, ti qoj përpara me vendosmëri e me sukses proceset e ndryshme organizative gjatë jetës, të cilat me vetëdie ia ka vuar vetit synim.
Mungesa e motivacionit të duhur, vërehet shumë kjartë në politikë, në kulturë, në profesion, në shkencë dhe në të gjitha proceset organizative ekonomike, shëndetësore, edukativo-arsimore, juridike e ku jo tjetër. Vërehët në raportë mes antarëve të familjës, farefisit, miqëve, shokëve e dashamirëve të ndryshëm, mes kolegëve të punës nëpër organizata, ndërmarrje dhe institucione. Me një fjalë degradim total i njeriut si qenje njerëzore.
Përtacia dhe padituia është armiku dhe vrastari më i madh i motivacionit të njeiut. Lum ata që nuk i japin shancë këtij vrastari, ta ndërtoi strofullokun e vetë në kokat e tyre! I juaj, mësuesi Isë
20. 10. 2022
Edukata, dituria , të menduarit, njohuritë e zgjuarsia janë rreze drite, që ia ndriqojnë errësirën përbrenda botës sonë intelektuale, shpirtërore, emocionale, sociale, humane, morale e kombtare dhe naj transformojnë sjelljet, tiparet e temperamentit, karakterit dhe përsonalitetit, në raport me vetëvetën e në raport me tjerët.
Pa dituri e pa edukatë, pa zgjuarsi e pa inteligjencë të zhvilluar dhe të përsosur, njeriu gjatë jetës do të mbetët i egersuar si gjallesat tjera të egërsuara në pylle. Nuk është menquri aspak ta qesim pas shpine angazhimin tonë sistematik, për të grumbulluar sa më shumë dituri e edukatë të duhur e të vlefshme dhe për tu paisë me mirësi e njerëzishmëri.
Pa këto vlera madhore në shërbim të njeriut, nuk ka ngritje e as përsosje të inteligjencës sonë, nuk ka humanizim e socializim të shpirtit, emocionëve, tiparëve të temperamentit, karakterit dhe përsonalitetit tonë në përgjithësi. Nuk ka jetë të dinjitetshme, produktive e të suksesshme, që ia kemi vuar vetit si qëllim njerëzor! I juaj, mësuesi Isë
12. 10. 2022
Dita ditës edukimit, arsimit dhe institucionëve tona edukativo-arsimore nga qerdhet e deri tek univezitetet, po ia rrënojnë për toke vlerat madhore të tyre, militantizmi partiak, familjarizmi, korrupcioni dhe niveli jo i mjaftushëm i përgatitjes profesionale, morale, humane, sociale, kombtare, njerëzore, pedagogjike, psikologjike, didaktike dhe metodologjike e kuadrit mësimëdhënës, e kuadrit menagjues e këshillëdhënës, duke e dominuar procesin organizativ të mësimit, menagjimit dhe këshillimit profesional të pedagogëve e psikologëve shkollor, militantët partiakë, të korruptuarit, nepotistët, që e posedojnë bukur një numër të tillësh, institucionet tona në fjalë, të cilët nuk e vrajnë ndërgjegjën aspak, për gjendjen e palakmushme të arsimit tonë kombtar dhe institucioneve edukativo-arsimore!
Rrënuesit në fjalë, nuk e qajnë kokën për nivelin e pamjaftushëm të kulturës profesionle, pedagogjike, psikologjike, didaktike e metodologjike të planprogrameve shkollore nga poshtë lartë e anasjelltas, pra nga qerdhetë deri tek univerzitetet, duke u dhënë mundësi e përparësi militantëve partiak, ti fusin hundët aty ku nuk e kanë vëndin, as përgatitjen profesionale, pedagogjike, psikologjike, didaktike, metodologjike, morale e kombtare, pos përgatitjes e synimit të shpërlarjes së parave. Rrënuesit në fjalë po ashtu nuk e kanë lënë lehtë të shpëtojnë as hartimi e përpilimi i teksteve dhe literaturës shkollore, të cilave u mungon dukshëm teknologjia dhe aparatura pedagogjiko-psikologjike, didaktiktiko- metodologjike, u mungon standardi gjuhësor, sqarimi i termave të ndryshëm që gjenden nëpër përmbajtjet e njësive mësimore dhe mangësi tjera të edukimit dhe arsimit të mirëfillt e të shëndetshëm për kohën.
Po kjo gjendje e palakmueshme nga rrënuesit në fjalë, ka depërtuar edhe tek trajnimi i mësimdhënësve, nga një kuadër aspak profesionalist dhe aspak më i përgatitur për këtë qështje trajnuse, se sa kolegët e vetë mësimdhënës, që trajnohen nga ata rreth formave, teknikave e metodave të mësidhënjes dhe mësimnxënjes gjatë procesit organizativ mësimor brënda shkollave. Po kështu rrënimi vazhdon edhe rreth përgatitjes së testimit dhe cilësimit të nxënësve e studentëve, ku përgatitja e testëve bëhej, adhok ,aty për aty, në mungesë të madhe profesionale, dhe në disëharmoni me përmbajtjet programore që gjendën në planprogramet mësimore dhe në tekstet e në literaturën shkollore.
E njëjta dukuri rrënuse, nga rrënusit në fjalë, e ka përfshi edhe përgatitjen e kabinetëve shkollore, mjetëve mësimore të cilat nuk janë të ndërtuara e të paisura me mjete mësimore sipas standartëve pedagogjike e psikologjike, pa e respektuar fare natyrën e lëndëve mësimore dhe moshën e nxënësve, po ashtu e njëjta dukuri negative vazhdon rreth regjistrimit te nxënësve e studntëve, rreth kalushmërisë se tyre, pa rrespektuar kurrfar kritere pedagogjik e psikologjik, pos dominimit të kriterit militant të partive, familjarzmit, farefisnisë, kolegialitetit, miqësisë dhe intervencave korruptuse nga llojet më të ndryshme.
Po këta rrënues ua kanë shkelë padrejtësisht e po ua shkelin të drejtën e punsimit të pedagogëve dhe psikologeve shkollor, pa të cilët nuk ka organizim të mirëfillt në procesin mësimor, brenda institucioneve tona edukativo-mësimore, nuk ka cilësim e notim sipas parimeve psikologjike e pedagogjike, nuk ka regjistrim të nxënësve e studentëve aty ku e kanë vëndin sipa aftësive të tyre që i kanë përfituar e sipas talentëve që i posedojnë, po ashtu nuk ka kalushmëi sipas meritës, por sipas dukurive dviante që i cekum më lartë, nuk ka edhe punsim sipas rezultateve që tregohen në testim dhe sipas përgatitjes profesionle të puntorëve në vëndin e punës ku konkuron, por ka majorizim, injorancë dhe arrogance, të atyre që e kanë shtetin dhe pushtetin në dorë! I juaj, mësuesi Isë
9. 10. 2022
Armiqtë e Kosovës nuk ia dojnë rritjet e sukseset e sajë, pos shkatërrimit, pos nënshkrimit të asociacionit të komunave me shumicë serbe, nënshkrimit të demarkacionit me Malin e Zi, ku i kemi humbur mbi 8200 hektar tokë, nënshkrimin e ekstra teritorit për kishat ortodokse të pushtuara dhe të kolonizuara me kolon serbo-malazez, pas pushtimit të Kosovëes nga Serbia, zotimin për ndarjen e liqenit të Ujmanit me Serbinë dhe ndarjen e Trepqës.
Armiqtë e Kosovës nuk ia dojnë luftën e sajë kundër Korrupcionit, nepotizmit, krimit të organizuar në ekonomi, shëndetësi, arsim , edukim, drejtësi e në polici. Nuk ia dojnë Kosovës luftën kundër kapjes së prokurorëve e prokurorisë, kundër kapjes së gjykatave e gjykatësve, kundër kapjes së sistemit ligjor e politik, kundër shkeljes së kushtetutës dhe kundër ndarjes së Kosovës mes përmes Urës së Ibrit nga mafiozët “pronto” e “pan”, në bashkpunim me kryeministrin e Shqipëris Edvin Rama dhe Baton Haxhiun !
Armiqtë e Kosovës nuk e pranojnë ndarjen e buxhetit të shtetit në mënyrë të barabart për të gjithë qytetarët e sajë, nuk pranojnë pastrimin e listave të veteranëv të vërtetë të luftës çlirimtare, nga 45 mijë veteranë të rrejshëm që janë involvuar në listën e veteranëve të vërtetë , si një barrë e rëndë mbi buxhetin e Kosovës, e cila ka dalë e dërmuar nga lufta çlirimtare e saj, duke i blerë listat me para të majme nga shitësit e tyre.
Armiqëve të Kosovës nuk i intereson punësimi i barabart dhe lufta kundër papunësis së një armate të madhe që po e zbraz ditaditës vëndin e Kosovës, duke ikur nga Kosova pjesa më vitale e të papunësuarëve të sajë, për ta siguruar bukën e gojës rrugëve të botës, nuk u intereson gjendja e mjerë e pensionistëve që nuk i marrin pensionet veta të plota, edhe pse kanë punuar 40 vite me radhë të cilat u takojnë, por marrin 100 euro pension të moshës.
Armiqtë e Kosovës nuk i dojnë asnjë të mirë asaj, pos zhvatjes së shtetit, pos abuzimit me pasuritë nëntoksore e mbitoksore, pos abuzimit me privatizimin e resurseve të saj, dhe aseteve të pasurisë kombtare, abuzimit me privatizimin e ndërmarrjeve shtetnore, vrasjen e kundërshtarëv politik, e çka jo tjetër kundër interesave të Kosovës, shtetit dhe popullatës së saj nga faqëzinjët “pronto” dhe “pan”në bashkpunim me kriminelët pushtues serbo, sllavo, rus?! I juaj, mësuesi Isë

 

7. 10. 2022

Sa më të dijshëm e të ndershëm të jemi, më shumë e socializojmë dhe e humanizojmë natyrën tonë grabitqare, e cila shpeshëherë ia kalon grabitqarëve më të mëdhej të pyllit. Njerëzit që hiqën si të dijshëm e të ndershëm, veshtirë e kanë ta maskojnë para tjerëve natyrën e vetë grabitqare, hileqare, ziliqare e cinike.

 

Sa më grabitqar që jemi, aqë më shumë e lakmojmë pasurinë e grabitur nga tjerët, e në dëm të tyre, duke harruar fare nderin tonë përsonal që duhet ta posedojmë, edhe pse me natyrë grabitqare, nuk posedojmë nderë aspak.

 

Të jesh njeri i dijshëm dhe i ndershëm, do te thot, më shumë të kesh vyrtyte se sa vese. Njeriu me vyrtyte njerëzore, e ka në zemer, në shpirtë e në mendje respektin, mirëkuptimin, tolerancën, bashkpunimin, solidaritetin, dashurinë dhe vetëpërmbajtjen në raport me tjerët dhe në raport me veset e liga që janë kundër intresave të tjerëve.

 

I dijshmi dhe i ndershmi është i pasionuar pas diturisë dhe perhapjes së sajë tek tjerët, i pasionuar pas punës, drejtësisë, barazisë dhe lirisë mes njerëzve. I pasionuar apo i dhënë pas dashurisë ndaj gjuhës amtare, si nënë e të gjith gjuhëve të botës dhe i pasionuar pas profesionit që i takon. I pasionuar pas zhvillimit e përsosjes së kulturës, historis e shkencës, ekonomisë, shëndetësis, drejtësis dhe arsimit.

 

I pasionuar pas edukimit dhe rritës së mirëfilltë të gjeneratave të reja, që e ka varur shpresën mbi supet e tyre, e ardhmja e vendit dhe kombit në përgjithësi. I pasionuar edhe pas cilësive tjera të shumta, mbarsur me themelet e diturisë dhe ndershmëris njerëzore, si njëri ndër virtytet e larta.

 

Njeriu i padijshëm dhe i pandershëm, më shumë ka vese se sa vyrtyte njerëzore. Atë e karakterizon arroganca, injoranca, dinakeria, cinizmi, hipokrizia, egoizmi, urrejtja, xhelozija, armiqësia, serviliteti, genjeshtra, pafytyresia, tradhtia, amoraliteti dhe pabesia në raport me tjerët e në raport me kombin, edhe shumë vese tjera i posedon kundër njerëzimit.

 

Nuk duhet të harrojmë për asnjë qast, se në duarë tona është të bëhemi njerëz të dijshëm e të ndershëm ndaj tjerëve, e jo të hiqemi si të tillë, duke mashtruar vetën edhe tjerët. I juaj, mësusi Isë!

 

 

 

5. 10. 2022
Nëse nuk përpiqemi sistematikisht gjatë gjithë jetës të bëhemi njerëz të dijshëm, të ndershëm, human, social, të moralshëm, kombetar, guximtar, atdhetar, punëtor, besimtar në Zot, do të bëhemi gazi i botës, duke devalvuar nderin, dijen, humanizmin, solidaritetin, etikën, kombin, atdheun, lirinë, vetëvetën, familjen dhe mbarë shoqërinë të cilës i takojmë.
Është në nderin tonë përsonal, profesional, familjar, institucional, shtetnor e kombëtar, të mos bëhemi gazi i botës për nga padituria, pandershmëria, përtacia, duke ia lejuar vetit të ngrisin kokë në trupin, shpirtin e në mendjen tonë dukuritë më negative, që na e shëmtojnë pamjen njerëzore duke na veshë me rrobat e panjerzishmërisë dhe djallëzisë.
Në gjiun e panjerzishmërisë gjejnë hapsirë të rrisin shtatin e tyre e të ngrisin kokë djallëzia, lakmia agresive dhe e pasocializuar, korrupcioni rrënues, nepotizmi i pakontrolluar, krimi i organizuar, anti humanizmi, antisolidariteti, amoraliteti, pabesia, tradhtia, urrejtja, xhelozia, shkurtpamsia, inati, përqarja mes veti dhe vëllavrasja.
Mjerë për ata që u zë vëndë në trupin, shpirtin dhe në mendjen e tyre djalli e djallëzitë, që ua verbojnë jetën duke i rrebeluar kundër të njerzishmës, të cilës i shpallin luftë djajshë, për ti realizuar interesat e veta djallëzore në dëm të interesave njerzore, kombtare, institucionale e shtetnore!| I juaj mësuesi Isë

 

 

  1. 10. 2022

 

Fatkeqsisht kemi ardhë në atë gjendje që nuk kemi sy me pa, mendë me kuptu dhe emocion me ndje, realitetin e hidhur që e ka kapluar arsimin tonë kombtar dhe fushat tjera jetike, derisa të naj hapin sytë të huajtë përmes llupës, dhe të naj ngacmojnë shqisat, mendjën dhe emocionët , që të shohim se në cilën gjendje kemi ra, jo vetëm në fushën e arsimit?! Kjo faqe e zezë që e ka mrri zenitin tek disa individ e grupe sosh, që gjenden mes nesh, fatkeqsisht nuk po sanohet, por vetëm po thellohet!

 

Mes kësaj fatkeqësie, shesin mend dhe menquri ata individ apo grupe sosh, që pak kanë mendë e menquri për veti, pos egos së plotësimit të interesave të veta përsonale, në dëm të interesave të tjerëve e në dëm të cilësisë së arsimit tonë kombtar!                                                                                     Unë do i pyesja të”menqurit”, mos po pretendoni se gjendja e arsimit dhe cilësia e tij ështe e lakmushme në Kosovë, pos gjendjes  suaj të pagave përsonale?! Mos po pretendoni se planprogramet apo koruikulat e ashtuquajtura janë në nivel të duhur shkencor e edukativ dhe të hartura nga njerzë profesional për këtë qështje, pos  gjendjes suaj të pagave përsonale?! Mos po pretendoni se tekstet e literatura shkollore, po ashtu eshte hartuar nga njerze profesional e kompetentë, dhe mjafton cilësia e tyre profesionale, pedagogjike, metodike, didaktike e psikologjike, pos gjendjes suaj të pagave përsonale ?!

 

Mos po pretendoni se Reforma ne arsim ka filluar me njerzë kompetentë, profesional e serioz të arsimit?! Mos po pretendoni se trajnimi i puntorëve të arsimit për qështje të ndryshme organizative të procesit mësimor, të notimit e cilësimit të nxënësve është bërë e po bëhet nga njerzë profesional që kanë përgatitje të mjaftushme për qështje të tille sa delikate, aq edhe serioze?! Mos po pretendoni se hapsira shkollore kabinetet, dhe mjetet mësimore janë të mjaftushme për nevojat e organizimit të duhur të procesit mësimor nëpër nivele të ndryshme të arsimit, nga qerdhet e deri te univerzitetet?! Për të gjitha këto probleme që u cekën më lartë, duhet apo nuk duhet buxhet, që të zgjidhen në favor të arsimit tonë kombtar, apo ka mbete vetëm qështja përsonale e pagave të mësimdhënësve?!

 

Nëse mendoni, se është çdo gjë në rregull në arsimin tonë kombtar, pos ngritjes së pagave të mësimdhënësve, vërtetë jeni në agoni të thellë, që nuk u lejon të perceptoni më gjerësisht problemet e shumta, jo vetëm në arsim por edhe në fusha tjera jetike të kategorive të ndryshme shoqërore, pos ngritjes së pagave tuaja.                                                                                             Fatkeqsisht, gjendjën në arsim nuk mund ta sanojnë ata që “dijne” çdo gjë në çdo fushë, e nuk dijnë asgjë për arsimin. Problemet kurë i trajtojnë militantet partiak të politizuar skajshmërisht, duke i futur hundët kumos,  e jo profesionalistët e fushave të caktuara, gjendja e mjerë që e posedojmë në arsim , do vazhdoi pamëshirshëm të keqsohët edhe më shumë në realitetin tonë shqiptar, jo vetëm në fushën e arsimit por edhe më gjërë!

 

Uroi për gjithë mësimdhënësit shqiptar në Kosovë, në Shqipëri e në trojet tjera shqiptare, ti meritojnë pagat që i marrin dhe pagat që do turriten, përmes punës cilësore që do e bëjnë gjatë mësimdhënjes e mësimnxënjes, para nxënësve e studentëve tanë! I juaj, mësuesi Isë

 

 

3. 10. 2022
Njeriu që i posedon në gjendje normale, në gjendje të shëndosh, të pastër e njerëzore ndjenjën e dhimbjës, turpit, krenarisë, respektit, humanizmit, moralit e dashurisë ndaj njerzëve, ndaj atdheut e ndaj diturisë, me asnjë kusht dhe në asnjë rast nuk bënë vepra të liga, të ndyra, amorale, kriminale, nuk bënë as tradhti ndaj atdheut e kombit të vet, sepse ndjenjat në fjalë nuk e lejojnë të bejë vepra të tilla, që shkaktojnë dhimbje e turp tek ai.
Në ato momente që nuk funksionojnë si duhet këto ndjenja te individ të caktuar, tek ata e merr pushtetin në duarë të veta lakmia egoiste, e pasocializuar dhe e pahumanizuar, e cila ua hap derën të behen lehtë vepra të liga e të ndyra dhe tradhtia, që konsiderohen nga këta individ, si të zakonshme e të levërdijshme për ta, pa shkaktuar kurrfar turpi e kurrfar dhimbje në trupin, në shpirtin, e në zemrën e tyre.
Tradhtia, keqperdorimi i pasurise së përbashkët kombëtare, amoraliteti, pabesia, mashtrimi, korrupcioni, familjarizmi, krimi i organizuar dhe militantizmi partiak, padituria dhe perqarjet mbi baza fetare e politike, tek akterët në fjalë, konsiderohen vepra të zakonshme e të levërdishme për ta, sepse këto vapra të liga jane pasoje e nivelit të doptë, aspak të shëndetshëm e aspak të njerzishëm, të posedimit të ndjenjës se dhimbjes dhe turpit e ndjenjave tjera që i përmendëm më lartë, poashtu edhe niveli shumë të ultë i diturisë.
Nuk është mirë nga ana jonë, nuk është as njerëzore e as humane të lejojmë degradimin e ndjenjës së dhimbjes dhe turpit, ndjenjës së kënaqësis dhe krenarise e ndjenjave tjera në fjalë, sepse i bëjmë lehtë veprat e dhimbëshme, kriminale e të turpshme, që kanë pasoja të mëdha përsonale, profesionale, familjare, kolektive, kombtare, njerëzore e shtetnore. I juaj, mësuesi Isë
2. 10. 2022
Numri i madh i problemeve me te cilat po perballemi sot si komb, eshte shkaktuar nga përceptimet mendimet, bindjet, besimet, pikëpamjet e sjelljet tona të disfavorshme individuale, familjare, institucionale, politike, fetare, shoqërore, kombtare e shtetnore, si ekuacion i perbashket i yni. Zgjidhja e secilit prej këtyre problemeve të shumta, bëhet në saje të ndryshimit rrënjësor të procesëve tona psikonervore, shpirtërore, emocionale, sociale, humane, morale, intelektuale e kombtare, nga ato të disfavorshme e pasive, në ato të favorshme, dinamike e aktive.
Me këtë nivel të proceseve psikike, shpirtërore, emocionale, intelektuale, humane, morale sociale, që imponojnë edhe sjelljet tona momentale sipas nivelit përmbajtësor të tyre, mbi baza politike, fetare, intelektuale e regjionale, nuk besoj që do të bëhen ndryshime progresive për kombin tonë shqiptar, për një kohë të afërt, pos ngecjës, devalvimit dhe shkatërrimit të asaj që është arrite me angazhimin e gjeneratave të mëparshme.
Premtimet e rrejshme dhe mashtrimet e shumta, ende po përdorën si teknika efikase për mashtrim të popullit nga politikanet tanë shqiptar e struktura tjera që kanë përgjegjësi të ndryshme, gjithnjë sipas nivelit përmbajtësor të proceseve psikike, shpirtërore, emocionale, intelektuale humane, morale, sociale e shumë të disfavorshme.
Këtij mashtrimi i besojnë vetëm naivët dhe pakurrizorët që kanë levërdi momentale përsonale nga premtusit dhe mashtrusit rrenacak të politikës, fesë, kulturës dhe shkencës. Është pazotësi e madhe, shkurtpamësi e thellë dhe vetëmashtrim marramendës i një populli, që u jepë shansë përmes votës së vetë të njëjtëve akter politik, që kanë rrejtë e mashtruar për dy dekada me radhë pas çlirimit të Kosovës!
Uroi nga zemra, të mbushemi mendë, që të mos e vrasim vetën përmes votës sonë, duke u dhënë mundësi rrenacakëve, të korruptuarëve, nepotistëve dhe kriminelëve të krimëve të ndryshme që i kanë bërë në ekonomi, shëndetësi, arsim, drejtësi, në prorkurori, gjykata dhe në institucione tjera të ndryshme shtetnore e private, kulturore e shkencore, në shoqata e në sindikata!

Është mëse e nevojshme të punojmë e të mësojmë tërë jetën, që ta formojmë e ta gdhendim një karakter të fortë, sa më të mirë e sa më njerëzor, ti gdhendim e ti formësojmë sa më mirë tiparet e temperamentit, ta formojmë një përsonalitet të gjithanshëm, stoik e të papërkulshëm, të paisemi me tipare e virtyte njerëzore, humane, morale, sociale e kombtare, të kultivojmë sa më shumë dëshirë, vullnet, guxim, respekt, mirëkuptim, tolerancë, bashkpunim e dashuri në raport me tjerët, që ta bëjmë një jetë me dinjitet, pa i cenuar interesat e tjerëve dhe ato kombtare, për intresa tona përsonale, familjare, grupore e politike.

“Nuk mund të ketë transformim të errësirës në dritë dhe transformim të plogshtisë në lëvizje, pa emocion” Carl Jung.  I juaj mësuesi Isë