23. 12. 2023

Për ata që janë të shëndetshëm intelektualisht, emocionalisht, shpirtërisht, moralisht e kombtarishtë, e kanë mëse të kjartë se ekstremizmi fetar islamik, ekstremizmi fetar ortodoks krishten, dhe ekstremizmi krishten katolik e tjerë ekstremizma, ishin dhe janë e keqja e kombit shqiptar dhe e popujve tjerë për rreth nesh dhe në botë, ishin e keqja edhe e paraardhësve tanë Iliro-pellazg, në numër të banorëve e në sipërfaqe të trojeve tona të gadishullit ILIRIK.

Përpjekjet që po bëhen nga disa zëra të qakorduar, të cilët nuk mund ta kontrollojnë as vetën tyre nga zjarri urrejtës, e lere më që ta kontrollojnë botën dhe shqiptarët, manifestojnë për publikun mendime, bindje , besime, pikëpamje dhe sjellje jo produktive, duke poshtruar një ekstremizëm fetar e duke lënë në heshtje ekstremizmin tjetër fetar e politik, edhe pse ekstremizmat fetar e politik, pa dalllim i kanë sjellë të zeza, tmerre e gjenocid dhe po i sjellin kombit shqiptar e paraardhëve tanë Iliro-pellazg që 2000 e sa vite pushtim! U kanë sjellë edhe popujve tjerë të botës.

Këto tmerre që na kan ndodhur nëpër vite e dekada, i mbajnë të fshehur vetëm intelektualët e shitur për pak pare të pista dhe analfabetët në kokë që u janë programuar programe të mbrapshta, me qëllime të caktuara propagandistike për ti përqar shqiptarët mes veti mbi baza fetare, politike e regjionale, që mos ta rimarrin vetën si një popull autokton në këto troje dhe të vendosin për fatin e vet njëherë e përgjithmon të bashkuar, të guximshëm e të vendosur për ti fituar drejtat tona që na takojnë botërishtë e jo të hedhim zjarrë urrejtës e përqarës për goje kundër vetëvetës e kundër kombit shqiptar!

O Allah po të lutna jep mend aty ku nuk ka, të qetsohet kjo botë që vetën po e shkatërron, sikur me qenë e qmendur! I juaj mësuesi Isë

20. 12. 2023

Në pamundësi që ta citoi në tërsi dorshkrimin në fjalë, mora vetëm pjesën përfundimtare të këtij dorshkrimi

“…Jam thellësisht i bindur që shumica dërrmuese e shqiptarëve myslimanë kanë njohuri shumë sipërfaqësore, për t’mos thënë fare, për fenë islame dhe këtë fé e trashëgojnë vetëm verbërisht e dogmatikisht nga prindërit dhe gjyshërit e tyre, pikërishtsi unë vetë. Shumica e tyre, madje, nuk kanë njohuri fare për çështjet që i ceka më sipër, dhe se fenë islame e praktikojnë pjesërisht, përciptazi dhe shumë prej tyre fare hiç. Së këndejmi, mendimi se shqiptarët statistikisht janë shumicë myslimane në trojet shqiptare është i pabazë, i pathemeltë”…!

Përfundimisht, besoj në Zot, por jam joreligjioz…

(Pjesëz nga dorëshkrimi im “Monolog”)

Zekerija Idrizi – Teolog

Berlin/Shkup”

PËRGJIGJËJA IME:

I nderuar hoxhë Zekirija Idrizi, inisitiva që e keni marr, ka mundësi që të mbytesh, përmbytësh dhe të zhytesh në filozofitë religjioze, nën ndikimin e të cilave keni ra, ku më shumë e ku më pak, në mungesë të njohurive të mjaftushme rreth religjioneve që ushtrohen mes shqiptarëve, enkas filozofisë së religjionit islam, që e ushtrojnë shumica e shqiptarëve.

Shkurt shprehur, i nderuar Zekerija, të gjitha filozofitë religjioze që ushtrohen mes shqiptarëve dhe në botë kanë nevojë të madhe të reformohen, jo vetëm filozofia religjioze Islame, sepse të gjitha kanë ardhë tek ne, përmes presionit politik të pushtusëve tanë latino-romak, greko-bizantin e sllavo-ortodoks dhe turko-aziatik, që synim kishin ti zhbëjnë nga faqja e dheut paraardhësit tanë Iliro-pellazg dhe ne shqiptaroarbërorëve si pasardhës të tyre, duke naj marr dhe trojet tona, duke naj mbyllë edhe shkollat që i kishim ndër më të parat në botë dhe ndër më të mirat në rreth, për kohen dhe duk na penguar të ecim në hap me trendin pëparimtar zhvillimor.

Filozofitë religjize të botës kanë forcë të madhe tërheqëse e mashtruese i nderuar miku im Zekeija, të cilat të qojnë me pij uj e të lënë pa te, po nuk pate vigjilencë të madhe dhe njohuri të mjaftushme që ti interpretosh në opinjion vlreat os tmetat e tyre, pa u komprimituar para besimtarëve të këtyre filozofive religjioze, të cilat kanë nevojë të madhe ti nënshtrohen reformave, që mos ta pengojnë shoqërinë të ecën me kohën, mos ta pengojnë zhvillimin e lirshëm të edukimit , arsimit dhe kultuës së popujve që u përkasin filozofive të ndryshme religjioze, dhe mos ti përqajnë mes veti popujt, mos tua fusin urrejtjen dhe hasmërinë dhe mos ti qojnë deri te lufttrat e përgjakshme e të pamëshirshme, duke ardhë në shprehje racizmi dhe gjenocidi racist fetar!

Respekt nga mëuesi Isë me porosinë që mos ta përbuzish e mos ta urrejsh edukatën familjare, me të cilën të kanë rritë, të kanë edukuar e arsimuar prindërit tuaj, me ato pak kushte që i kishin dikurë! I juaj mësuesi Isë

19. 12. 2019- ripostim

Ndërhyrja brutale e politikës së korruptuar, nepotiste e sociopate në pavarësin e punëve të brendëshme organizative të shkollave dhe univerzitetëve tona private e shtetnore, e ka pruar në këtë gjenje të palakmushme edukimin dhe arsimin tonë kombëtar.

Derisa të abuzohet me shkollat e univerzitetet, me edukatën dhe arsimin, me diturinë, kulturën dhe shkencën nga ana e matrapazëve të korruptuar politik, nuk do të lulëzojnë shkollat dhe univerzitetet tona, nuk do të prodhojnë kuadër të mirfillt profesional, moral, human, social e kombtar për arsimin dhe edukimin tonë kombtar. Po ashtu nuk do ta rimarrin vetën kurrë shkollat e univerzitetet tona në fjalë, që ti kryejn si duhet detyrat dhe obligimet profesionale, pedagogjike, didaktike, metodike, metodologjike e psikologjike që u takojnë.

Derisa shkilen ligjet, statutet dhe konkurset e shpallura sipas ligjit të arsimit për vende të ndryshme të punës, për regjistrimin e nxënësve e studentëve. Derisa shkilen rregullat dhe normat rreth notimit e cilësimit dhe kalushmërisë së tyre, do të vazhdoi ky kaos që i ka përfshirë shkollat dhe univerzitetet tona.

Derisa te behet emrimi i kuadrit menagjus, mesimdhenesve, dhe stafit teknik mbi baza partiake, mbi baza korruptive e amorale, familjare e farefisnore, duke shkelur me dy kembet mbi ligjin dhe kerkesat e konkurseve të shpallura sipas vendëve të punës, vaj halli per menagjimin dhe pergjegjesite qe duhet ti ket menagjusi, kupto drerjtori, vaj halli per procesin e mesimdhënjes dhe cilësinë e tijë që është në përgjegjësi profesionale e morale të mësimdhënsve, vaj halli për mësim nxënjen e nxënësve, mirembajtjen e pastertise, mirembajten e ngrohjes ne shkolle dhe mirembajtjen e sanitarise e stabilimenteve te ndryshme qe i nevoiten mirevajtjes se procesit organizativ mësimor!

Derisa emrohen apo përcaktohen nga matrapazët e korruptuar politik, autoret e hartimit dhe përpilimit të planprogrameve mësimore apo korikulave të Kosoves, derisa të emrohen autor të hartimit e përpilimit të teksteve , literatures shkollores dhe doracakeve udhezues për mesimdhënës e për nxënës nga militantë besnikë të partisë e familjarë dhe të afërm të korruptuar, jo profesionist të deshmuar në këto lëmij, dihet fare mire se si do të jetë niveli i cilesisë së planprogramëve, teksteve e literatures shkollore dhe doracakëve udhëzues, që nuk ekzistojnë fare!

Derisa ti fusin hundët të korruptuarit politik e sociopat në mënyren e regjistrimit të nxënësve e studentëve duke shkel mbi parimet e rregullat pedagogjike, në mënyrën e notimit e cilesimit dhe kalushmerise se tyre, dihet fare mire cilësia e tyre dhe pergatitja profesionale, edukative e arsimore!

Derisa ti fusin hundet të korruptuarit politik e sociopat, nëpeë tender të ndryshem gjatë ndërtimit të ndertesave shkollore, dihet fare mire niveli dhe standardet e ndertimit të tyre, dihet fare mire niveli dhe standardet e kabineteve mësimore nëpër to, dihet fare mire paisja e tyre me mjete të mësimit, dihet fare mirë sa e si paisen shkollat me lëndë djegëse, sa e si rregullohen e mirëmbahen sallat e edukatës fizike, ateletë arteve , sa e si rregullohen e mirembahen terenet sportive, parqet e gjelbrime te ndryshme rreth ambientit shkollor, ku luajn e pushojne nxenësit!

Derisa ti fusin kthetrat e veta dhe të nderhyjne brutalisht politikanet sociopat nga lartë poshtë, korrupcioni, militantizmi partiak, familjarizmi e dukuri tjera të qoroditura neper shkollat e univerzitetet tona dhe kolegjet private, të cilat janë të korruoptuara e matrializuara fund e krye, vaj halli qe e pret edukimin dhe arsimin tone kombtar, vaj halli për nxënësit e studentët tanë, vaj halli për nivelin e pergatitjes kadrovike, për kulturën dhe shkencën tonë në nivel kombtar! I juaj mësuesi Isë

16. 12. 202

Sa më i kompletuar të jetë njeriu me shëndetin intelektual, emocional, shpirtëror, social, moral, human, kombtar, fetar e njerëzor, po për aqë i pranon ato vlera prej intelektualëve tjerë, politikanëve, klerikëve fetar e sidomos prej fatit të jetës që i besohet me krijuar, me rritë e me edukuar pasardhës sëbashku me te, gjatë jetës.

Uroi për intelektualët, politikanët, klerikët fetar, për bahkshortën time dhe për vetën të kompletohemi sa të jetë e mundur me shëndetin e vlerave madhore të cekura më lartë dhe mos të vlej “fjala e thënë dhe puna e bërë, në me e ka një detë të tërë” për ne, por mes asaj që thuhet e bëhet, të mos ketë hapsirë deti, lumi, liqeni dhe hapsirë prrocke në mes, por të shkelqei praktikishtë ajo që thuhet e publikohet.

Duhet përpjekje serioze gjatë gjithë jetës që ti arrijmë sa do pak vlerat madhore apo virtytet njerëzore të përmendura më lartë! Edhe pse kërkohet përpjekje dhe mund i madh për t’i kompletuar tek vetja këto vlera, pak po përpiqemi të mos them aspak të arrijmë më të mirat e mundëshme mes nesh, të arrijmë unitetin, mirëkuptimin, bashkpunimin, tolerancën, vullnetin, dëshirën, dashurinë dhe guximin, që t’i kultivojmë vlerat njerëzor dhe t’i mbrojmë ato, ta mbrojmë atdheun dhe ta fitojmë lirinë që na takon.

Edhe pse e hidhur kjo që po e them, praktika mes shqiptarëve po e dëshmon këtë katërcipërisht në politikë, në fe, në kulturë, në shkencë, në parlamentin e Kosovës, në ekonomi, shëndetësi, arsim, drejtësi, në gjykata, prokurori, përmes korrupcionit, nepotizmit dhe përmes krimit të organizuar politik e ku jo tjetër?! I juaj mësuesi Isë

2. o1. 2023- ripostim

Tu përgjigjesh këtyre pytjeve dhe përgjigjet të jenë më afër të vërtetës, duhet të merrën parasysh disa faktor si, fyqitë e mëdha dhe aleancat mes tyre nëpër periudha të ndryshme historike, të cilat e treguan brutalitetin e dhunshëm kundër qenjës sonë si popull Iliro- pellazg e arbroro-shqiptar, për 20 shekuj me radhë. Ky brutalitet vandal shkatrroi çdo gjë që ishte autoktone e jona.

Këto aleanca shkatrruese ndaj nesh, përpos që e përdorën forcën e dhunën që nuk nënshtroheshim dhe nuk e pranonim pushtimin, përdorën në kombinim mashtrimin e dhunën, duke ofruar njëkohesisht, edhe kulaqin edhe kërbaqin.

Pra përdorimi i kombinuar i forcës, mashtrimit e paditurisë dhe përdorimi i kulaqit e kërbaqit kundër nesh, nau imponuen, ku më dashje e ku pa dashje, ku me dije e ku pa dije, ku me lajka e ku me mashtrime, që t’ia kethejmë shpinën asaj që ishim dhe e kishim dikurë dhe ta pranojmë atë që se patëm kurrë.

Këtë pranim që e bëmë, na kushtoi shume shtrejte sepse i humbëm qinda e mija kilometra katror të trojeve tona, kemi humbur qinda, mija e miliona banor të substances sone njerëzore që e kishim në kohën e Ilirisë, duke derdhur gjakun lum në luftra mbrjotëse nga pushtuesit tanë. Shkurt shprehur e humbëm Ilirinë me kryeqendrën e sajë Dardaninë, e humbem Arbërinë dhe Shqiperinë Etnike.

Krahas kësaj humbje, fituam përqarjen mes nesh, përmes imponimit të feve të ndryshme, fituam kishat katolike që naj imponuan romakët, fituam kishat ortodokse që naj imponuan greko-ruso-sllavët dhe i fituam gjamijat, tyrbet dhe teqet, që naj imponuan turqit dhe arabet aziatik.

Fituam emrat romako-latin katolik, si Pal, Lek, Zef, Gjon, Gjergj e tjere. Fituam emrat ortodoks greko-ruso-sllav, si Pjetër, Millosh, Dhimitër, Pandeli, Majko, Bogdani, Budi e tjerë. Fituam emrat turko-arabo-aztiatik-islamik, si Sami, Avdyl, Naim, Ismajl, Skender, Xhafer e tjere, duke i harruar përfundimisht emrat Ilir,si Gent, Bardhyl, Agron, Teutë, Dardan, Korab, Petrit, Gentianë, Sokoleshë, Trimëresh, Trim e tjere. Edhe pse kohëve të fundit po e rimarrim vetën dalëngadal, duke i rikthyer ne skenën tonë kombtare emrat tanë të vërtetë, që i kishim në kohen e Ilirise, para pushtimit të sajë.

Për ta parë këtë imponim agresiv të pushtusve tanë pa dallim, këtë agresivitet e shohim, edhe në familjen e madhe të kastriotëve me në krye Gjon Kastriotin e Gjergj Kastriotin- Skenderbe, heroi i ynë i madh kombetar, ku në familjen e tij të ngushtë kishte emra katolikesh si gjone e gjergj, kishte emra ortodoks,si voisava dhe emra muslimanesh,si hamza kastrioti, i cili edhe e tradhtoi xhaxhain e vetë Skenderbe.

Ja deri ku ka shkuar perqarja nga ana e pushtusve tanë nëpër meset tona. Deri në këtë masë kanë ardhë pushtimet romako-bizantine-katolike, greko-ruso-sllave-ortodokse dhe turko-arabo-aziatike-islame.

Nga të gjitha këto të bëma të pushtuesëve tanë, Iliria me kryeqndrën e saj Dardaninë, me qindra e mija kilometra katror dhe me qindra, mija e miliona banor Ilir, me emrat e tyre të pastër, që si kishin pushtuesit tanë, me kulturën specifike e besimin në Zot, me edukaten dhe arsimin e niveleve të kohës ndër më të mirat që i kishte koha, me traditën, veshën, artin , muzikën, kulturën dhe gjuhën, ka mbetë po thuaja gati si mit apo një ëndërr, sepse gjurmët e saje i ka mbuluar pluhuri i pushtimeve për 20 shekuj me radhë, që e shkaktuan, e shkatërruan dhe e tjetërsuan këtë realitet të lashtë pushtuesit tanë, të cilin realitet, si me inatë po e ruan përbrënda toka jonë Ilirio-pellazge dhe arbëroro-shqiptare si pasardhës të Iliro-pellazgëve.

Lexuesi im i dashur u luti juve dhe vetëvetën, që të mësojmë sa më shumë se, kush ishin Ilirët dhe Iliria me kryeqndrën e sajë Dardaninë, cilat ishin zakonët tona dhe besimi në Zot, cila ishte kultura, arti, muzika, vesha, edukata, arsimi dhe gjuha. Ta mësojmë sa më shumë historinë tonë, arkeologjin, filozofin, sociologjin, pedagogjin, psikologjinë, logjikën, letersinë dhe gjuhesinë tonë të lashtë që e kishim ndër më të parët.

Ta mësojmë filozofin fetare të Ilirëve duke e krahasuar dhe duke i bërë dallimet mes filozofisë fetare të latino-romakëve, greko-bizantinëve, sllavo-ortodoksëve dhe turko-arabëve aziatik, sepse edhe ne si popull nuk kishim asgjë më pak, se sa popujt tjerë të asaj kohe, ndoshta kishim edhe më shume për ti civilizuar tjerët, në shëndetësi, ekonomi, arsim, arkitektuar, ndërtimtari, zejtari, bujqësi, pemtari, shpeztari e bletari. I juaj mësuesi Isë

13. 12. 2023

Bota e brendëshme shpirtnore, emocionale, sociale, humane, morale, intelektuale dhe njerëzore e njeriut kërkon kujdes të madh për ta ruajt balansimin funksional të sajë. Në këtë baraspeshë apo ekuilibrim bënë pjesë vullneti, guximi, dëshira, dashuria, motivacioni, që i mundëson njeriut ta organizoi jetën e tij sa më racionalisht e sa më denjësisht. Nëse merremi pak me vetëvetën, do ta kemi shumë vështirë ta bëjmë ekuilibrin e duhur e të mjaftushëm të elementëve përbërëse të botës sonë të brendëshme, të cilët u përmendën më lartë dhe pa të cilat nuk ka ekzistencë të mirfillt jetësore.

Sa shumë kohë na duhet e sa pak kohë u kushtojmë mbajtjes në nivel të duhur elementëve përbërse të botës sonë të brendëshme që ta ruajm ekuilibrin e tyre gjatë mirëmbajtjes, zhvillimit e ndryshimit sistematik, që ato të jenë më produktive e më të frytshme për organizimin e proceseve tona jetësor. Me një fjalë merremi kotë me gjërat sekundare dhe i nëvlersojm ato primare, që e vulosin fatin tonë të mirë apo të keq gjatë jetës.

Mosmbajtja e këtij ekuilibrimi shpirtnor, emocional, intelektual, moral, human social, kombtar e njerëzor, mos kalitja e mjaftushme e vullnetit, guximit, dëshirës, dashurisë dhe motivacionit për jetë, do të na dalin duarsh frejtë që e mbajnë nën kontroll ekuilibrin e lementeve përbërs të botës sonë të brendshëm, pa të cilin pamundësohet jetë me dinjitet, jetë e begatshme, e lumtur dhe e mbushur me plotë fat, duke dominuar botë e shqtësimeve, trazirave, presionit, stresit dhe ankthit, mbushur përplot iracionalitet.

Duhet ta keimi të kjartë secili prej nesh se sikur ti kishim edhe tri jetë kohë nuk do të mjaftonin ta mirëmbajmë sa e si duhet ekiulibrimin e elementëve përbërs të botës sonë intelektuale, emocionale, sociale, humane, kombtare e njerëzore dhe kalitjen e mjaftushme të vullnetit, guximit, dëshirës, dashuris dhe motivacionit ton, patë cilët pamundëshet ekzistenca e mirëfilltë jetësore. I juaj mësuesi Isë

10. 12. 2023

Afër tri dekada përpjekje dështuse të ekspertëve në fjalë gjatë reformimit të arsimit tonë kombtar, duke politizuar, korruptuar, kriminalizuar dhe duke përhapur nepotizmin përmes segmenteve të ndryshme reformuse, të mos them deformuse. Ky dështim i ekspertëve tanë të ashtuquajtur u dëshmua praktikisht përmes kapjes së segmenteve të arsimit nga politika e militantëve partiak, që titujt e gradat shkencore i mrerrnin duke iu falenderuar shërbimit militant të partive të tyre.

Këta ekspert militant partish dështimin e tyre e dëshmuan edhe gjatë hartimit dhe përpilimit të plan-programeve apo korikulave të ashtuquajtura të Kosovës për tri dekada me radhë duke u mbështetur në kopi paste të planprogrameve të huja, të cilat nuk kanë patur asgjë të përbashkët me realitetin mbi të cilin kanë funksionuar, shkollat, mësuesit, në mungesë të investimeve të duhura për reformim mbi të cilin thirreshin ekspertet tanë në letër me plotë gojen progresivitet e përparim.

Po kjo megalomani e pa mbuluar fare me profesionalizëm, pos me titullin “ekspert” në letër e jo në vepër, për tri dekada me radhë u përserit dhe u ripërserit dështimi gjatë hartimit dhe përpilimit të teksteve e literaturës shkollore dhe doracakëve udhëzues për mësimdhënje e mësimnxënje, me tendencë të përkeqësimit të mëtejshëm të tyre, në mungesë shpeshëherë edhe të kabineteve të mjaftushme shkollore dhe mjeteve të duhura mësimore, duke u mjaftuar vetëm me tabelën e mësimit, shpuzën dhe tekstin mësimor.

Dështim për tri dekada me radhë praktikisht u dëshmuar nga ekspertët në letër, edhe rreth trajnimit të mësimdhënësve
për përgatitjen e përdorimit të formave, teknikave dhe metodove bashkohore të mësimdhënjes e mësimnxënjes nëpër orët e mësimit, pa menduar mirë se a posedon shkolla me kabinete dhe me mjete bashkohore të organizimit mësimor mbështetur në format, teknikat e metodat sa më bashkohere në procesin e organizimit mësimor gjatë orëve të mësimdhënjes e mësimnxënjes.

Po ashtu u dëshmua dështim i përgatitjes së drejtorëve për udhëheqje të re shkollor, dështim i kshillit të shkollës në detyrat dhe obligimet që dalin nga ai, dështim i kshillit të prindërve që ti bashkangjiten kontributit dhënë për shkollën dhe për nxënësit e saj dhe poashtu dështim i kshillit të nxënësve, që nuk përfillen sa e si duhet kërkesat e tyre.

Dështimi i ekspertëve në fjalë u dëshmua për tri dekada me radhë rrethë përdorimit të formave, metodave, teknikave, instrumenteve dhe testeve të ndryshme gjatë cilësimit dhe notimit të nxënësve, ku më shum ka patur pasqyrim jo real të suksesit sesa pasqyrim real. Këtë pasqyrë jo reale apo më mirë të them këtë dështim të notimit dhe cilësimit të nxënësve, e dëshmoi edhe testi ndërkombtar PISA që sa e sa herë nuk kalum në këtë test. I juaj mësuesi Isë