24. 08. 2023

Të jemi vetëvetja, duhet me qenë pjesë e pandashme e mësuesit familje, e mësuesit shkollë, e mësuesit shoqëri, e mësuesit natyrë dhe e mësuesit jetë. Jeta mësuesja më e madhe mes këtyre mësuesëve. Pa këto pjesë nuk jemi vetëvetja por jemi vetëm një thes i mbushur me mishë e eshtra pa vlerë, që nuk kanë emocion, edukatë, dituri të mjaftushme, për ta ndërtuar unin, idin, egon dhe superegon që nuk treten në mbi unin e tjetrit. Idi apo oqeoni i pafund i dëshirave të njeriut, nëse e ka unin e nështruar nga mbiuni i liderit, kushdo qoftë ai, politik, fetar, e ideologjik, e ka të nënshtruar edhe egon, peshorën e drejtësisë dhe supëregon, vetdijën për rregullat njerëzore që i ka krijuar një shoqëri e caktuar.

Lum për ata njerzë qi i mbajnë të ekuilibëruar apo të baraz peshuar dhe i kanë në duartë e veta frejtë e funksionimit të UNIT, IDIT, EGOS dhe SUPËREGOS, si pjes të pandashme e trupit tonë fizik, psikik, emocional, shpirtëror, intelektual, human, social, moral , kombtar e njerëzor!

Nuk duhet tu besojmë lajkatarëve që të servirën në emër të miqësisë, të cilët premtojnë mrekullira e asgjë nuk realizojnë nga premtimet, të cilët ti rrahin krahtë e të thurin lavde, të cilët asnjëherë nuk janë dëshmuar si miqë të mir e të sinqertë, por janë dëshmuar lajkatar të vërtetë, servil, që serviren derisa ti plotësojnë interesat e veta përsonale, pastaj nuk e qajne kokën per të mirat që ua ke bërë atyre, nuk e qajnë kokën fare për premtimet e dhëna, perkundrazi, bëhen xheloz për të mirat që ua ke bërë dhe për meritat që i posedon.

Lajkatarët dhe servilët të serviren në emër të miqësisë , të lajkëtojnë, të thurin lavde, të premtojnë, t’i rrahin krihtë, derisa ti plotësojnë interesat e veta, pastaj ndryshon çdo gjë nga e para tek e fundit, ate që e kanë premtuar lajkatarët e servilët. Me këtë soj njerzish pakurrizor, butak e shpuzor, nuk është mire të miqasohemi, sepse të lënë në gjysëm të rrugës, kurë ke nevoj për ta, ata ta kthejnë shpinën, sapo ti realizojnë interesat e veta! Ky soi njerzimi e ka qorjentuar organizimin e shoqërisë sonë kombtare, e kane banalizuar fjalën e dhënë dhe besen shqiptare dhe e kanë bërë njeriun një thes me një grumbull mishi e eshtra pa vlerë !

Do ti pysja të gjitha kategorit fetare, politike e intelektuale të njerzëve, se cilës rrugë na qojne sjelljet dhe veprimet e lajkatarëve dhe servilëve që veprojnë si është më keq në mesin tonë duke manifestuar urrejtje, xhelozië, gënjesjhtra, mashtrime e dukuri tjera deviante e mashtruese mes atyre ku jetojnë?! Athu mos na qojne drejtë rrugës së Zotit, që aq shumë po flasim në emër të tije, a mos na qojnë drejtë zhvillimit e perparimit kombtar, a mos na qojnë drejtë ngritjes së humanizmit, edukatës e diturisë, që aqë shumë po belbëzojmë në emër të tyre, apo mos pa na qojnë drejtë rrugës së djallit e drejtë shkatrrimit total, kofshin sa më largë nesh ky soi njerzish me mendime, bindje, besime e ndjenja qoroditëse, të shëmtuara dhe shkatërruse!?

Mëse e domosdoshme është per ne, që në mënyrë sistematike, të bëjmë përpjekje t`i kultivojmë, t`i rrisim, t`i zhvillojmë, t`i kalisim, ti gdhendim e t`i humanizojme vlerat tona shpirterore, emocionale, intelektuale, morale, humane, sociale e kombtare, që t`i tejkalojme pengesat dhe veshtiresite djallëzore të cilat na dalin para si pengesë, për t`i realizuar dëshirat dhe synimet tona njerëzore e kombtare gjatë jetës. I juaj mësuesi Isë

23. 08. 2020- ripostim

Rregullat e kota apo gjepurat thënë më mirë që bazohen në supozime dhe mbështetën në to në mungesë të faktëve dhe argumentëve shkencore, me idenë se qenjet njerëzore në pergjithesi apo popujt të cilëve u takojmë në veqanti, janë kryesishte qenje të mira apo kryesishtë qenje të këqija, unë përsonalisht këto ide i konsideroi gjepura apo rregulla të kota qellim kqija, të pa mbështetura në fakte e argumente shkencore dhe bindëse.

Rregullat e kota apo më mire me thënë gjepurat që bazohen në supozime negative për njerëzimin, në përgjithësi dhe për popujt në veçanti, apo grupe njerëzish që i perkasin kombësive, partive të ndryshme, shtresave shoqërore dhe besimëve fetare, unë kam bindjen time përsonale të dyshoi, të mos bindem, të mos besoi dhe të mos shpresoi asesi në ato supozime dhe ide të pa mbështetura në fakte e argumente bindëse e shkencore.

Për aq sa kam lexuar dhe përvetësuar njohuri deri më tani, nuk kam gjetë prova bindëse e shkencore, se ne kemi lindur në këtë botë si qenje të kqija njerëzore në përgjithësi apo si qenje të këqija përkatëse të një populli në veçanti. Përkundrazi ka ide të mirëfillta se, qenjet njerëzore vijnë në këtë botë si një” leter e paster”, ku gjatë jetës në te shkruhet përvoja njerëzore, e mirë apo e keqe qoftë ajo.

Megjithate këndvështrimet, mendimet, besimiet, bindjet e pikëpamjet pesimiste, ndikojnë negativisht tek miliona e miliona njerzë, po ashtu edhe tek grupe njerëzish që u perkasin popujve të caktuar.

Po më duket se zë vend meritor në këtë shkrim timin, qe po bëhet fjalë për mendimet, bindjet, besimet dhe pikëpamjet e ndryshme ndaj njerëzimit të botës në përgjithësi dhe ndaj popujve në veçanti, ka konsideratë mendimi, bindja, besimi dhe pikëpamja vizionare e Gandit, i cili thot:” Nuk duhet ta humbisni shpresën, besimin dhe bindjen në njerëzimin e botës në përgjithësi dhe në popujtë e ndryshëm n`veçanti, si pjesë përbërse e njerëzimit”.

“Njerëzimi është një Oqean; në qoft se disa pika të Oqeanit janë të ndotura, Oqeani nuk behet i pist”, edhe pse ndoshta nga trazimi i valeve mund te turbullohet pjeserisht!

Është e domosdoshme për ne, që në mënyre sistematike të bëjmë përpjekje t`i kultivojmë, t`i rrisim, t`i zhvillojmë, t’i përsosim, t`i kalisim e t`i humanizojmë vlerat tona shpirtërore, emocionale, intelektuale, morale, humane e kombtare, që t`i tejkalojmë pengesat dhe vështirësite të cilat na dalin para, si pengesë për t`i realizuar deshirat dhe synimet tona njerëzore e kombtare gjatë jetës, që ta meritojmë, besimin, bindjen dhe shpresen e njerëzimit dhe popujve të botes. I juaj mësuesi Isë

21. 08. 2023

Që nga pushtimi i Ilirisë prej Latino-romakëve dhe Heleno-bizantinëve dhe që nga ardhja e sllavëve në Gadishullin tonë Ilirik, nuk kanë pushuar së vepruari teoritë konspirative, raciste e përqarëse mbi baza fetare, politike e regjionale mes shqiptaro-ilirëve, si nga jashtë prej pushtusëve tanë, si nga brenda prej grupeve të ndryshme shqiptaro-ilire! Këto ide konspirative mbi baza fetare, politike e regjionale, i kanë paguar dhe po i paguajnë shumë shtrejtë shqiptarët dhe paraardhësit tanë ilir! E quditshme, edhe pse përjetuam fatkeqësi të mëdha nëpër shekuj e dekada, ende nuk jemi mbush mend rreth kësaj vetëvrasje!

Miku im i qmuar dhe intelektuali Margarit Nilo, sot më ka befasuar me një konstatim të tij për ne shqiptarët, i cili thot: “Shqiptaret rreth 60% e kane perqafu muslimanizmin. Shqiptar, nuk jane ata qe ndiekin fene me tradita arabe”!

Pyetjet dhe përgjigjet e mia pasuan për mikun tim dhe intelektualin Nilo:

Ata që ndjekin fenë me tradita Ruso-sllavo-greke, janë shqiptar apo jo Margarit? E ata që ndjekin fenë me tradita italjane, gjermane, angleze, çka na qenkan?! Sipas kësaj teorie qorre, konspirative, dashakeqe dhe raciste fetare për shqiptarët, po na dilka se në Shqipëri nuk paska shqiptar, në Kosovë poashtu dhe në trojet shqiptare nën qizmën e pushtusëve greko-sllav nuk paska shqiptar, pos 60% turko-arabo aziatik, 20% ruso-sllavo-grek dhe 20% Italjano-gjermano- anglezë!

Me këtë mentalitet racist fetar e me teori të tilla konspirative e kanë vrar dhe po e vrasin vetëvetën shqiptarët që 2 mij vite. Mentalitet i qoroditur dhe racor, fatkeqësisht Margarit Nilo!

Teori të tilla konspirative e raciste mbi baza fetare, politike e regjionale po gjallërojnë ende në trojet shqiptare, të inspiruara nga jashtë prej qarqeve të ndryshme propagandistike antishqiptare, dhe nga brenda prej grupe individësh që kanë ra viktimë e këtyre qarqëve, të shitur për pak pare të pista!

Kurë vritemi ne shqiptarët nga brenda, nuk ka kush të na qanë hallin. Kurë vritemi nga jashtë, ka dikush që mund të na qaj hallin, nëse vërtetë e meritojmë përkrahjen dhe e kemi bërë vendin për përkrahje. Nëse nuk e meritojmë përkrahjen dhe nuk e kemi bërë vendin, duhet sa më parë të mbushemi mend e të punojmë në këtë drejtim ditë e netë, nëse nuk pajtojmë të zhdukemi për ditë e nga pak duke vrarë e shkatërruar vetëvetën! I juaj mësuesi Isë

20. 08. 2013- ripostim

Duhet guxim, vendosmëri, vullnet, dëshirë, dashuri e menquri për ti refuzuar modelet e imponuara të jetës nga ana e politikanëve tanë dhe nga ana e pushtusëve, per ti thyer ato hallka të hekurta e zingjirore që e përcaktojnë mënyren e të jetuarit tonë pa dinjitet, të varfur, të pa shpresë, të nënshtruar e të poshtruar. Mos refuzimi i këtyre modeleve imponuse nga politikanet dhe nga pushtusit tanë, me vetëdije apo pa te pranojmë të jetojmë një jetë primitive, të varfur e të pa dinjitet.

Modeli impoinues i të jetuarit nga ana e politikanëve tanë e ka formatin: mua më takon pasuria, ty varfëria, mua më takon pushteti, ty shërbimi. Mua më takon e drejta e tradhtise kurse ty nenshtrimi e poshtrimi. Mua më takon trimeria, krenaria, liria dhe atdheu e ty të takon lufta, sakrifica, gjakderdhja, torturat, vrasjet, dhunimet dhe ballafaqimi fyta fyt me pushtusin.

Modeli imponimit jetesor ka formatin: Mua me takon ti korri frytet e luftës kurse ty të takon të jetosh me dhembjet e sakrificës që bëre për atdheun e për lirine. Mua më takon e drejta të shkeli mbi gjakun e dëshmorëve, mbi amanetin e tyre dhe të fali pjesë të atdheut pushtusit, edhe pse u mbrojten me gjakun e dëshmorëve të lirise tokat, arat, fushat, malet qytetet, fshatrat, ujrat detrat dhe pasurite toksore e nentoksore. Ti fal ato për teritor ekstra që tu sherbejne kishave ortodokse serbe të cilat janë pushtuar prej shqiptareve nga serbia, kurse ty të takon ta ulish kokën si i marr dhe të më duartrokasish për dhuratat që po ia bëj pushtusit!

Modeli i imponimit jetesore te politikaneve tane ka formatin: mua më takon ti gezoi të gjitha privilegjet në shkollim, në punesim, në udhëheqje të institucioneve edukativo arsimore, shendetesore, ekonomike, juridike, kulturore policore ushtarake e shtetnore dhe të emroi militantë partiak të udheheqin mbi ato institucione, kurse ty të takon ti vesh gishtat në gojë dhe të pohon me kokë e të duartrokasish për këto mrekulli e marifetllyqe, sa mirë po veprojmë!

Për të gjitha këto veprime të modelit imponues jetësor nga politikanët tanë në bashkpunim me pushtusit: mua më takon nderi e krenaria, ty të takon turpi, nenshtrimi, poshtrimi, perulja, vuajtja e varferia! Kjo marrëzi mund të pranohet vetëm te ata njerzë që nuk kanë dinjitet njerzor, që janë servil, butak e pakurrizor, kurse për njerzit normal qe kane dinjitet njerezor, ky model jetesor është totalisht i papranushem, i pështyer dhe duhet rrefuzuar me te gjitha mjetet. I juaj mësuesi Isë

19. 08. 2014- ripostim

Nëse mbështetemi në parimet univerzale të lirisë, pavarësisë, drejtësisë, edukatës, arsimit, shëndetësisë, ekonomisë, tregtisë, turizmit, biznesit dhe në parimet univerzale të mardhënjeve ndërnjerëzore, humanitare e sociale dhe i jetësojmë ato në praktikë, duke u nisur nga individi, familja, shoqeria, institucionet e ndryshme, shteti dhe komnbi, doemos e meritojmë lirinë, pavaresinë dhe bashkimin tonë kombëtar.

Po na munguan parimet univezale të cekura më lartë, nuk e meritojmë lirinë, pavarësinë dhe bashkimin kombetar!

Sa më të virtytshem që jemi me parimet univerzale të përmendura më lartë, si individ, si profesionist, si familje, si shoqëri e institucione të punës, si shtet dhe si komb, po për aqë e meritojmë lirinë, pavaresine dhe unitetin e bashkimin tonë kombetar.

Po që se, në vetëdijen dhe ndërdijen tonë kombëtare, duke u nisur nga individi e deri te kombi në përgjithesi, nuk e mbjellim në ndërdijen tonë faren e parimeve univerzale për të vërtetën, të ndershmën, të drejtën, për barazinë, pastërtinë, të shejten, për dinjitetin, integritetin, moralin, respektin, mirëkuptimin, tolerancën, dashurinë, sakrificën, punën, diturinë dhe shumë e shumë virtyte tjera njerëzore, që kanë të bëjnë me lirinë, pavarësin, unitetin, atedhedashurinë dhe bashkimin kombetar, edhe atë far lirie që e posedojmë, do ta humbim vetevetiu, me fajet dhe gabimet tona, po ashtu edhe tjerët do ta kenë më lehtë të na rrëmbejnë lirinë e pavarësinë nga duartë tona.

Në secilen periudhë të historisë sonë si individ, si familje, si institucione, si shoqëri dhe si komb, i kemi paguar shumë shtrejtë gabimet dhe t’metat tona individuale e kolektive, që nga periudha e Ilirise e deri në ditët e sotme, edhe pse në çdo periudhë historike kemi dhënë martir, heronjë e patriot të pushkës dhe penës. Por krahas kësajë, për qudi patëm dhe ende kemi individ që shkelën e po shkelin mbi gjakun, sakrificen dhe kontributin e atyre, që e bënë të pamundëshmen për vendin, lirin, pavaresinë, unitetin dhe për bashkimin kombetar.

Nëse ne, përmes vetëdijes i dërgojmë ndërdijes sonë mendime që nuk mbështetën në parime dhe virtyte univerzale njerëzore, qoftë si individ, qoft si familje, qoftë si kolektivitet, qoftë si institucion apo si komb, do ti korrim frytet e dëmshme, të pandershme, të turpshme dhe shkaterruese, që janë pasoje e atyre përmbajtjeve të mendimeve, bindjeve, besimeve, pikëpamjeve dhe sjelljeve qe i kemi mbjellë në ndërdijen tonë. Atë që e mbjellim sotë, do ta korrin nesër gjeneratat e ardhshme, së bashku me ne, derisa të jemi gjallë.

Konstatimet që u përmendën më lartë, gjithnjë e më shumë po i dëshmon koha dhe mënyra e të jetuarit tonë individual, profesional, familjar, institucional, shoqëror dhe kombëtarë. Çdo gjë që po na ndodhë si komb, si familje e si individ, si profesionist, si institucione, është pasojë e përmbajtjes së mendimeve, bindjeve, besimeve, pikëpamjeve dhe sjelljeve tona të ndryshme që janë mbjellë thellë dhe programuar në ndërdijen apo në shpirtin tonë.

Çdo gjë që e mendojmë, ndërdija jonë e përvetëson pa dallim e pa ndryshim, qoftë e mirë apo e keqe, qoftë e bardhë apo e zezë, qoft e drejtë apo e padrejte, qoftë e ndershme apo e pandershme dhe qoftë kombëtare apo tradhtare e mendime, bindje dhe besimeve tjera, ku produkt i përmbajtjes së tyre jemi edhe ne sëbashku me sjelljet tona që i bëjmë gjatë jetës. Krahas kësaje e kemi edhe mënyrën e të jetuarit si idvid, si profesionist, si familje, si shoqëri, si institucion e si komb, që do të thot, bëjmë jetë të begatshme apo jo të begatshme, të ndershme apo jo të ndershme, të lirë apo jo të lirë, të pavarur apo të robëruar dhe jetë kombetarisht apo tradhtishtë.

Lexuesi im i dashur ka ardhe koha e fundit që të kemi kujdesë të shtuar dhe vëmendje të përqendruar, se me cilat përmbajtje të mendimëve, bindjeve, besimëve dhe pikpamjeve, vetëdija po i drejtohet ndërdijes sonë, sepse ndërdija është kopshti ku mbillen farat e mendimeve, bindjeve, besimeve dhe pikëpamjeve tona, të cilat lindin, rriten dhe zhvillohen në te, duke naj imponuar edhe veprimet tona, që ato të bëhen sa më parë realitet i këndshëm apo i hidhur gjatë jetës.

Farat që i mbjellim në kopshtin e ndërdijes përmes vetëdijes sonë, mundë të jenë fara që prodhojnë barishta e therra të egra, apo fara që prodhojnë bimë të cilat japin fryte të ëmbla dhe të këndëshme. Per aqe sa kemi kujdese ne kete qeshtje, po për aqe do ta kemi jetën e lumtur, të begatshme, njerëzore, të lirë, të pavarur, të dinjitetshme e kombëtare. I juaj mësuesi Isë

18. 08. 2023

Europerëndimorët ishin të padrejtë ndaj shqiptarëve dhe parardhësve tanë arbëror e ilir, edhe kurë ishim pagan me besim fetar, edhe kurë na imponuan krishterimin katolik e ortodoks, edhe pasi nau imponua besimi musliman e deri në ditët e sotit, padrejtësitë e saj nuk kanë të ndalur, për interesat e veta strategjike në aleancë me fuqitë tjera, në dëm të qështjes sonë kombtare e në dëm të tokave tona! Kush e mendon dryshe këtë qështje, mendoi se e ka gabim.

Disa pyetje drejtuar publikut që shërbejnë për të ndriquar shkaqet e padrejtësive që naj ka bërë europa neve shqiptarëve dhe paraardhësve tanë arbëror e Ilir:

Kurë u pushtue Iliria nga Latino-romakët dhe Heleno-bizantinët, ishim me besim fetar pagan, katolik, ortodoks apo musliman? Kush e pushtoi Ilirinë, aziatikët apo europerëndimorët, në cilin shekull e në cilin vit? Sa shekuj pas pushtimit të Ilirisë u legalizua krishterimi dhe sa na mbajtën të pushtuar perëndimoret e sa aziatikët? Pse perëndimoret i ndajtën shqiptarët në krishten katolik e në krishten ortodoks e pse turqit imponuan fenë e vetë? Trojet shqiptare i coptuan europianët apo aziatikët?

Kongresi i Berlinit ishte në Europë apo në Azi, që i coptoi trojet shqiptare sipas diktatit të Rusisë, me i shpërblyer ardhacakët sllavo-grek me tokat e shqiptarëve? Paqa e Shen Stefanit ishte në Europë apo në Azi, që vazhdoi po ashtu me coptimin e tokave shqiptare në favor të ardhacakëve sllavo-grekë? Paqa e Varsajës ku ishte, në Europë apo në Azi, e cila vazhdoi me coptimin e tokave shqiptare në favor të ardhacakëve sllavo-grek? Konferenca e Londrës ishte europiane apo aziatike, që vazhdoi me coptimin e tokave shqiptare, për ti shpërblyer ardhacakët sllavo-grekë me tokat tona?

Sot Euro-Amerika po ia mbanë krahun Serbisë apo Kosovës, edhe pse e kanë të kjartë se është bërë gjenocid sistematik ndaj paraardhësve tanë Ilir, arbror dhe naj shqiptarëve pasardhës të tyre që 20 shekuj me radhë nga fqinjët tanë pushtues, të shpërblyer me tokat tona nga Europa dhe nga Perandoria pushtuse turko-aziatikët? Shqiptarëve ua kanë thyer boshtin kurrizor dhe i kanë lënë pa kurriz si butak e shpuzor, përmes imponimit të frakcioneve fetare dhe përmes dhunës politike nga pushtusit tanë latino-romak, heleno-bizantin, turko-aziatik dhe nga sllavët orodoks!

Kush e koncepton tragjedinë e shqiptarëve në tjetër këndëvështrim, sidomos nga këndëvshtrimi fetar, sipas mendimit tim e ka tërsisht gabim! I juaj mësuesi Isë

15. 08. 2023

Kjo veti e ultë dhe përbuzëse njerëzore rrjedhë nga klasat e ndryshme harbute politike, shfrytëzues ndaj vegjëlisë si klasë masive e shfrytëzuar. Harbutet dhe harbutëria e tyre dita ditës gjihnjë e më shumë po shtrihet harbutërishtë edhe në trojet shqiptare e më gjërë në mënyrën më të pasjellshme që mund ta bëjnë, në mënyrën më të pagdhendur, më të ashpër, më të vrazhdë, më të rëndë e të egërsuar, pa pikë eukate njerzore, aspak humane, morale e sociale, tërsisht e mbushur me harbutëri!

Harbutët me të gjithë, amo bash me të gjithë po e dmonstrojnë harbutërinë e tyre, pos ndaj harbutëve që kanë mardhënje të mira dhe bashkpunojnë ngushtë mes veti, për ta shtrirë harbutërinë e tyre në gjeografinë shqiptare e më gjërë, aty ku munden e ku u shitet harbutëllaku! Harbutet asku në hapësirën gjeografike shqiptare as në botë nuk gjejnë vëndë që nuk ka nevojë ta zbrazin harbutëllakun e ndjenave, emocioneve, motivacionit, mendimeve, bindjeve, besimeve, pikëpamjeve dhe sjelljeve të veta, të mbushura me harbutëri të egërsuar!

Për ta pastruar botën e brendëshme shpirtërore, emocionale, intelektuale, motivues, bindëse, të besimit, pikëpamjeve dhe sjelljeve të harbutëve nga harbutëria e tyre, është një betej e madhe që mund ta bëj në jetë ndojherë kombi shqiptar dhe politikbërsit që i ka në ballë, është një betej e vështirë, shumë e mundimshme, por dobiprurës për jetën e lirë të qytetarëve, për mbrojtjen e ligjit dhe kushtetutës sonë dhe për shpëtimin e atdheut dhe lirisë së kombit shqiptar që e ka fituar përmes gjakderdhjeve të mëdha nëpër rrjedha të ndrshme historike! I juaj mësuesi Isë

12. 08. 2014- ripostim

Parimi i parë thelbësor është ndrfyshimi, përmirësimi dhe përsosja e mendimeve, bindjeve, besimeve, pikëpamjeve e veprimeve tona, krahasuar me ato të deritanishme, që nuk japin rezultate të mjaftushme, më shumë seq kanë dhënë deri më tani.

Pasi secili prej nesh, secila familje, secili institucion shtetnor e privat, kulturor e shkencor dhe secila shoqëri e secili komb, ka për synim që ti realizoi në një mënyrë apo tjetër, deshirat dhe qellimet e veta. Për ta bërë sa më të mundshëm këtë realizim, në radhë të parë është ngritja e standardeve tona si parim i pare thelbesor, mbi ato standarde të cilat nuk kanë efektë të japin rezultate më të larta për ti realizuar qëllimet që ia kemi parashtruar vetës.

Kur i sqarojmë standardet si parim i parë thelbësor dhe i kuptojmë drejtë ato, se cilat janë të frytshme e cilat jo, standartet e pafrytëshme i zavendësojmë me standarde tjera të fryteshme e më të suksesëshme, të cilat kanë nivel më të lartë që ta ndryshojmë dhe ta ngrisim edhe nivelin e rezultateve tona, drejtë realizimit të dëshirave dhe qëllimëve përsonale, profesionale, familjare, institucionale, shoqërore, shtetnore dhe kombetare.

Secili përson, secila familje, secili institucion dhe secili komb e shtet që synon realizimet e qellimëve të veta, e kanë për obligim parësor ti gjejnë mangësitë, dobësitë dhe tmetat e mendimeve, bindjeve, besimeve, pikpamjeve dhe veprimeve, qe nuk ia deshirojnë vetës, t’i zavendësojnë ato me përparësitë që ua mundësojnë ti arrijnë qëllimet gjatë organizimit të proceseve të ndryshme jetësore.

Sa e sa njerëz, familje, institucione, biznese dhe sa e sa shoqëri kombtare e shtete kanë dështuar për shkak të standardeve të ulta në fushën e të menduarit, besimeve, bindjeve, pikëpamjeve e veprimeve të tyre dhe mos zavendesimi i standardeve të ulta, me standarde më të ngritura, sipas kerkesave të kohës per ti mundësuar vetit realizimin e qëllimëve gjatë jetës.

Të gjithë ata që bëjnë ndryshime në standartet e veprimeve të tyre dhe i zavendësojnë ato me standarde të nivelit më të lartë, kanë krijuar mrekulli të botës gjatë rrugtimit të tyre, me i realizuar deshirat dhe qellimet e veta të parashtruara më parë. Standartet që nuk japin fryte gjatë organizimit të procesit jetësor, janë standarde të nivelit më të ultë, krahasuar me kërkesat e kohës, të cilat duhet zavendësuar sa më parë me standarde të niveleve më të larta që japin fryte gjatë orvatjeve tona,sipas kërkesave të kohës.

Parimi i dytë thelbësor është të bëjmë ndryshime sa më të mëdha në bindjet e besimet tona kufizuese, të cilat na e marrin guximin, vullnetin, deshirën, këmbëngulësinë dhe qendrueshmërinë për ti realizuar me doemos dëshirat dhe qëllimet tona të parapara më pare.

Nese i ngrisim standardet për ti realizuar qëllimet tona dhe kemi besime të kufizuara ndaj tyre apo pak u besojmë, i kemi sabotuar ato standarde, pa e kuptuar fatkeqësinë e sabotazhës. Për ta bërë realitet realizimin e qëllimeve që ia parashtrojmë vetit, më parë duhet ta marrim nënë kontrollë sistemin e besimeve tona duke u dhënë forcë, vullnet, guxim, dashuri dhe kurajo bindjeve dhe besimeve që i posedojmë.

Bindjet e besimet tona duhet t’i përdorim si komanda të pa diskutueshme që na tregojnë se cilat dëshira e qëllime janë të mundëshme e cilat jo, duke formësuar çdo mendim, ide, pikëpamje, qëndrim dhe çdo veprim që e rfealizojmë dhe e përjetojmë praktikishtë gjatë organizimit të procesve të ndryshme jetësore.

Sa më të fuqizuara të jenë mendimet, bindjet, besimet, pikëpamjet dhe veprimet tona, prapa tyre qëndron forca, guximi, vullneti, dëshira dhe dashuria për realizimin e çdo suksesi përsonal, profesional, familjar, institucional, shoqëror, kulturor, shkencor, shtetnor dhe kombetare, i vogël apo i madh qoftë ai.

Parimi i tretë thelbesor është ndryshimi i strategjive tona të veprimit përsonal, profesional, familjar, institucional, kulturor, shkencor, shtetnor e kombtar, për realizimin e dëshirave dhe qëllimeve tona që ia kemi parashtruar vetës gjatë jetës, atëherë kurë strategjive të mëparshme u skadon koha vepimit dhe nuk mjaftojnë më ti përdotim për realizimin e qëllimev tona që i synojmë.

Secili prej nesh duhet ta kuptoi se është e kotë përpjekja t’i ngrisim standartet tona, nëse nuk u besojmë fuqishëm atyre, është e kotë t’i forcojmë e t’i ngrisim bindjet e besimet, tona, nëse nuk i ndryshojmë strategjite e veprimit, nga ato të pa dobishme në ato të dobishme për t’i realizuar dëshirat dhe qellimet tona të synuara.

Ta bëjmë realitet atë për të cilin jemi zotuar dhe e kemi për qëllim ta realizojmë, na duhet të përdorim strategji të reja, më të mira e më të përsosura, të cilat japin me doemos fryte gjatë realizimit të dëshirave dhe qëllimeve tona, duke i lënë anash të gjitha strategjitë e vjetruara të veprimit tonë, të cilat nuk japin fryte.

Strategjia më e mirë e më racionale e veprimit tonë është mbështetja në modelet strategjike të përparuara të atyre që kanë treguar rezultate të lakmuara, duke i modifikuar, persosur dhe përshtatë ato sipas nevojave, mundësive dhe synimeve tona përsonale, profesionale, familjare, institucionale, shtetnore dhe kombetare.

Lexuesi im i dashur, ka ardhë koha që sa më parë t’i ngrisim standartet, ti forcojmë e ti rrisim besimet dhe ti ndryshojmë strategjitë tona, nga ato të vjetruara në ato bashkohore, që t’i realizojmë sa më efektivisht deshirat dhe qëllimet tona,për një jetë sa më njerëzore, sa më të barabart, sa më humane, sa më të drejtë, sa më reale, sa më të begatshme, sa më të lumtur e sa më kombëtare.

I juaj mësuesi Isë

10. 08. 2015- ripostim

Qëllimet, synimet dhe dëshirat tona nuk realizohen pa përdorimin e ndonjë plani strategjik dhe efikas gjatë veprimëve për ti realizuar sa më parë ato që ia kemi vuar vetit për obligim gjatë jetës. Përdorimi i zotimëve që ti realizojmë dëshirat të cilat i synojmë, kërkon aplikim të ndonjë plani strategjik e më të mirë, që i posedon bota njerëzore rreth e përqark nesh.

Strategjitë më të mira për ti realizuar dëshirat tona, mund ti gjejmë tek veprimet e atyre njerëzve qe kanë thyer rekord në realizimin e deshirave të veta. Në fushat e jetës që kemi dëshirë të tregohemi të suksesshëm, ka shembuj të mjaftueshëm të atyre që kanë thyer rekord dhe kanë arritur suksese të mëdha gjatë jetës. Do të thot, rrugën që e kanë trasuar tjerët, neve na mbetët që ta përsosim shembullin në fjalë edhe metej dhe ta adaptojë për veti që ti arrijmë sukseset tona, aty ku edhe e kemi qëllimin si individ, si familjar, si institucion, si politikë e si komb.

Strategji më e domosdoshme për ne, që nga individi e deri te kombi, është të mos mjaftohemi vetëm me dijenin, se çka duhet të bëjmë, pa i bërë realitet në praktikë ato që i dijmë.

Nëse ato që i dijmë nuk i perdorim në praktikën jetësore, asgjë nuk mund të arrijmë, të ndryshojmë dhe të realizojmë diçka në jetë. Përdorimi i planeve e strategjive më të mira për kohën mundësojnë rritjen e fuqive tona të cilat e përmirësojnë dukshëm cilësine e të jetuarit.

Ësht në nderin dhe në favorin tonë përsonal, familjar, institucional, politik, fetar, kulturor, shkencor dhe kombëtar që gjatë veprimëve, të mbështetemi në plane e strategji efektive më të mira për kohën, që i kanë aplikuar njerëzit më të sukseshëm në botë dhe tek ne. Ti adaptojmë ato e ti përsosim që ti realizojmë suksesshëm kërkesat tona të ndryshme gjatë jetës. I juaj mësuesi Isë

8. 08. 2023

Kjo botë, siq po duket bukur shumë është mbushur me njerëz që u përmendën në titull të shkrimit, me mendjemdhej, bajraktaristë, rrahagjoks, lakmitar e karieristë që nuk i përfillin tjerët për rreth tyre, të cilët mendojnë e veprojnë vetëm për interesat e tyre përsonale, të cilat i ralizojnë në dëmë të interesave të tjerëve. Këta njerzë janë primitiv që bijnë ndesh me rregullat parimore që i ka vuar njerzimi, janë shkurtpamës, që nuk shohin më largë se sa i kanë hundët e veta të gjata, janë të pandershëm, që i shkelin parimet themelore etike të rrethit shoqëror ku jetojnë dhe mosmirënjohës ndaj të mirave që ua ofron rrethi!

Prej kategorive të tilla njerzish nuk pritet mirënjohje e falenderime, sepse ata nuk i lejon urrejtja, xhelozija, inati, paditurija, arrognca dhe primitivizmi, të jenë mirënjohës dhe falenderues ndaj atyre njerzeve qe janë e mira e vetit, e mira e familjarëve, farefisit dhe e rrethit ku jetojnë, e mira e institucionëve ku punojnë, e mira e kombit të cilit i shërbejnë me te gjitha mjetet dhe mundësitë që i kanë në dispozicion, e mira e kulturës, artit, e mira e filozofisë , arsimit, shëndetësisë, ekonomisë, drejtësisë dhe e mira e shkencës, pa të cilën nuk ka progres shoqëror, institucional, shtetnor e kombëtarë.

Ata që janë e mira e vetit, familjes dhe e mira e rrethit ku jetojnë e punojn, nuk i mashtrojnë tjerët, nuk i keqpërdorin, nuk u premtojnë rrejshëm, nuk rrahin gjoks para tjerëve, gjëja për mrekullitë e veta që i kanë bërë për tjerët, nuk janë mendje mdhej që nuk i përfillin tjerët dhe që i përbuzin ata, i shfrytëzojnë pamëshirshëm, i malltertojnë, i përulin, i nënshtrojnë dhe i poshtrojnë pa shkas para tjerëve.

Po ne shqiptarët si komb, a jemi mirënjohës ndaj atyre që kontribuan për kombin dhe sakkrifikuan edhe jetën për liri e për Atdhe, a jemi të gatshëm tua mbrojmë nderin dhe kontributin e tyre që e dhanë për lirinë tonë, për mbrojtje të atdheut, për dinjitetin tonë kombtar, apo po shkelim mbi idealet e tyre njerëzore e kombtare?! Sa po e respektojmë familjen e Jasharajve e cila e zu vendin e parë në historinë botërore, si familje emblematike e pashoqe për sakkrificë në mbrojtje të lirisë, të nderit në pragun e shtëpis dhe në mbrojtje të nderit e krenarisë sonë kombtare?! I juaj mësuesi Isë

06. 08. 2023

Mjaftë e kanë përgjakur Kosovën nëpër shekuj e dekada fqinjët tanë pushtues dhe nuk po heqin dorë edhe tani, ta përgjakun dhe tia nxjerrin zemër e mushkeri nga trupi i sajë i dërmitur dhe i pergjakur nga plagët e shumta të luftrave. Athu deri këtu ka ardhë gjendja e mjerë shpirtnore, emocionale, intelektuale dhe motivuse e politikanëve tanë dhe militantëve të tyre, që ta përgjakun Kosovën, edhe njëherë me një luftë civile, njëjtë si pushtuesit e sajë të parreshtur, të cilët e ropën, e shnukën, e dogjën, e prenë e dhunuan, e poshtruan dhe e shkatërruan për së gjalli, siq e zhvatën edhe politikanët tanë për dy dkada me radhë dhe prap po synojnë ta hedhin të njëjtën valle mbi supet e saj të dërmitur e të përgjakur nga armiqtë e vetë ?!

Mos po me duket mua gabimishtë, apo vërtetë jemi bërë e po bëhemi gazi botës duke dëshmuar para sajë dhe para miqëve tanë ndërkombtarë e para armiqëve, se vërtetë jemi shkatërrues të shtetit e jo themelues dhe mbrojtës të tij! Ky zhgënjim përsonal që po e demonstroi përmes mendimeve, bindjeve, pikëpamjeve e qëndrimeve të mia, ndaj realitetit tone të hidhur politik, kulturor, shkencor, arsimor, shëndetësor, ekonomik dhe juridik, a është rrjedhë e përceptimeve reale apo e përceptimeve iluzore, që e përmbysin me kokë të poshtë interpretimin tim të realiutetit i cili po përshkruhej përmes mendimeve të mia përsonale, rreth raporteve tona mes nesh dhe rreth dukurisë së përqarjeve, hasmërive, kundërshtimeve, kacafytjeve, përleshjeve e vrasjeve po ashtu mes nesh mbi baza politike e regjionale?

Është përceptim real apo iluzor i imi, që po me qonë drejtë zhgënimit të thellë e drejtë revoltës, dominimi partiak i nepotizmit në punsim që e ka pruar gjendjen deri aty, sa të hudhen në shporten e plehrave diplomat, titujt e gradat shkencore dhe specializimet e trajnimet e ndryshme profesionale, që si merr para sysh far nepotizmi i qmendur gjatë punësimit duke i favorizuar vetëm militantet e vet partiak dhe familjarët , farefisin dhe miqtë e ndryshëm! Përhapja e korrupcionit në të gjitha poret e jetës në Kosovë, krimi i organizuar dhe i politizuar në politikë, në kulturë, në shkencë dhe rreth emrimit të kuadrave nëpër poste të ndryshme në fushën e ekonomis, shëndetësisë, arsimit dhe drejtësisë?

Është përceptim real apo iluzor i imi, që po më qonë drejtë zhgënjimit dhe revoltës përceptimi i kapjes së shtetit, gjykatave, prokurororive dhe administratës shtetnore. Përceptimi i tradhtisë që po i bëhet shtetit e popullit përmes disa mjetëve të informacionit që u shërbejnë qarqeve të ndryshme propagandistike antishqiptare, si TV KLAN i Kosovës, duke u shërbyer përqarjeve e hasmërive mes nesh, së bashku me disa analistë politik që janë ra viktimë e këtyre qarqeve negative propagantistike antishqiptare, për pak pare të pista, për të dëshmuar varfërinë e tradhtinë e vetë të programuar në kokën e tyre!

Si në Kosovë e si në Shqipëri, i ekmi punët për mrekulli, apo si është më keq e si është më zi?! Luje vallen luje Kosova jonë martire dhe ti mëmë Shqipëri, sëbashku me politikanët tuaj, që të kanë pruar në këtë gjendje, mbushur plotë gëzim e lumturi! I juaj mësuesi Isë

05. 08. 2018- ripostim

Dialogu në fjalë me Serbinë, i filluar si “teknik” në Bruksel, dalëngadalë Qeverinë e Kosovës e futi në një qorr sokak, duke e shnderruar dialogun teknik në dialog të nxehtë politik me xhelatin e Ballkanit, posaqerisht me gjelatin e shqiptarëve e ashtuquajtura Serbi fashiste, i cili vështirë se do të përfundoi pa pasoja tragjike për vendin e për shqiptaret!

Serbia në fjalë përmes dialogut me Kosovën, ka avancuar me hapa të shpejtë drejtë anëtarësimit në BE, kurse në anën tjetër ajo Kosovës i ka dizajnuar se bashku me Europën ndarjen territoriale përmes të ashtuquajturit “Asociacion” i komunave me shumicë serbe dhe përmes ekstra teritorit në favor të kishave ortodokse shqiptare të uzurpuara me dhunë prej shqiptarëve ortodoks nga bandat serbe, me rastin e pushtimit të Kosovës nga Serbia gjenocidale.

Pala serbe dialog pas dialogu me palën kosovare, po e imponon shtrirjen e agresionit të saj politik, përmes bandave të ndryshme serbe, mbi shtetin e Kosovës në pjesën e veriut të saj. Raundi final i bisedimeve mes palës kosovare dhe asaj serbe në Bruksel, sipas të gjitha gjasave mundet me rezultuar me ndarjen finale, gjegjësisht me humbjen përfundimtare të pjesës veriore të Kosovës dhe humbjen e dy asetëve kombtare strategjike të shtetit Kosovar,Trepçën dhe Liqenin e Ujmanit!

Nese e humbim veriun e Kosoves ne dialog me Serbinë, pasojat do të jenë të pariparueshme për Republikën tonë, sepse në të gjitha komunat serbe në brendi të Kosovës, në vend të mbishkrimit “Republika e Kosovës”, po legjitimohen ditaditës mbishkrimet e vendosura të Republikës së Serbisë, madje edhe në çirilicë, me të gjitha simbolet e shtetit serb, mbushu me flamuj të saj cep më cep veriun e Kosovës, posaqërisht në komunat me shumicë serbe, pa asnjë mbishkrim apo simbol të shtetit të Kosovës, duke shkaktuar edhe një prerje tjetër cezariane të territorit që i takon shtetit kosovar ligjërisht, moralisht e politikisht, i cili është fituar me luftë e gjakderdhje të mëdha nga populli shqiptar!

Në fund të gjitha këtyre “marifeteve” qe ndodhen e do të ndodhin mes qeveritarëve tanë e atyre serb, popullatës shqiptare do t`i mbetët të përgatitet prap si më parë, për të papriturat tjera nga pasojat e këtij dialogu, i cili do të prodhojë destabilitet e pasiguri totale per shqiptaret ne ballkan. Ngase, pas perfundimit të dialogut dhe finalizimit të marrëveshjes së Brukselit, strukturat kriminale të shtetit serb do të veprojnë lirshëm e të papenguar nga askush në territorin e veriut të Kosovës, për ta aneksuar atë pjesë, me ia bashkangjit Serbisë.

Policia e Kosovës, do të jet ajo që do të sfidohet përherë nga këto struktura paralele e kriminale, të cilat do të inskenojnë përmes genjeshtrave e shpifjeve si modalitet i sllav, pasigurinë e tyre nga “sulmet” gjaja të shqiptarëve, për të kërkuar kthimin e forcave policore serbe në këtë pjesë.

Veprimi i strukturave kriminale serbe, do të jetë një motiv shtesë për qëndrimin edhe për një kohë të gjatë të ushtarakëve ndërkombëtar, KFOR e EULEKS në vendin tonë, të cilët haptas po i favorizojnë e po i trimërojnë strukturt paralele në fjalë.

Lexusi im i dashur, tradhëtia e vendit nga politikanët tanë dhe tradhtia e idealit të dëshmoreve, në mënyrën më primitive nga ata. Shitja e pjesëve të atdheut dhe shkelja mbi gjakun e amanetin e çlirimtarëve, mbi gjakun e afër 15 mijë shqiptarëve, viktima të pafajshme të luftës së fundit në Kosovë dhe shkelja mbi moralin e dhunimit të 20 mij femrave shqiptare, në mënyrë “moderne”, janë dyfishi i tradhtisë! I juaj mësuesi Isë

3. 08. 2018- ripostim

Edhe pas shumë tragjedive që naj sollën gjakatarët serbë, prapë po na dalin në sipërfaqe shqipfolës, që janë të gatshëm për ripërtëritjën e “kumbarisë” me gjakatarët e Serbisë, duke propozuar “traktate paqeje” në dëm të popullit të Kosovës, në dëm të teritorit të saj dhe në dëm të organizimit të brendshëm të shtetit, në kundërshtim me vullnetin e popullit!

Ata që sot po vrapojnë pas një “kumbarie” të re, si pala dialoguse e Kosovës, disa mjete të Informacionit”, disa analistë politik, dhe disa biznismen, vazal të kësaj kumarie me vrasësit tanë, me dhunusit e femrave shqiptare, nuk i kanë zëmrat e përvëluara nga terrori e gjenocidi serb, por janë profiter të luftës çlirimtare, të cilët u pasuruan para luftës, në luftë dhe pas saj, të cilët u bënë multimilioner duke i tradhtuar idealet e dëshmorëve dhe të rënëve për të ardhmën e kombit shqiptar, jasht “bashkëjetesës” e jashtë kumarisë, me serbët e me Sërbinë.

Normalizimi i mardhënjëve Kosovë-Sërbi, pa përmbushjen e asnjë kushti nga ana e Serbise ndaj Kosovës, jo vetëm që është anti njerëzore, anti humane e anti civilizuse, por është edhe tradhti kombëtare nga ana e politikanëve tanë, nga ana e palës dialoguse, nga ana e mjeteve të informacionit, analistëve politik dhe nga ana e biznismenëve, marioneta të shitura për pak pare të pista, të cilët po lëshojnë pe ndaj xhelatit të shqiptarëve, ndaj Serbisë fashiste.

Veprimi i politikanëve tanë të vërbuar, palës dialoguse, veprimi i mjeteve të informacionit, sidoms Klan Kosova, veprimi i analistëve politik të pa aftë fare dhe veprimi i disa biznismenëve të harlisur pas përfitimeve prrallore, pa kurrfar merit në dëm të Kosovës, shtetit të sajë dhe në dëm të interesave tona kombtare, në raport me Serbinë e fqinjët tanë pushtues, lënë pak për të shpresuar, të mos hem aspak për një paqë të qëndrueshme në rajon, për shkak se shqiptarët nuk e dëshirojnë më një “bashkjetesë” të nështruar e poshtruar me serbët, malazezët, maqedonët dhe me grekët!

Kjo dukuri e politike vëndore shqiptare dhe ajo ndërkombtare, nuk ka të bëj fare me drejtësinë, me humanizmin, por më tepër ka të bëj me shperblimin që po i bëhet shtetit gjakatar Serbë, ka të bëj me amnistimin e krimëve e gjenocidit që e ka bërë në Kosovë Serbia fashiste dhe ka të bëj me synimin që t`i shpërblej fqinjët tanë me teritore tjera të Kosovës, edhe përkundër gjakderdhjeve të mëdha që ua shkaktuan shqiptarëve fqinjët tanë serbo-sllav e grekë, sidomos Serbia dhe Greqia, pa i harruar edhe malazezët e maqedonët për krimet e tyre.

Marrëveshjet eventuale mes xhelatit e viktimës, nuk paraqesin kurrfarë zgjidhje të problemit serbo-shqiptar, perpos barazimit të viktimës me xhelatin, duke lënë të hapur derën e konflikteve të reja serbo-greko-sllave me shqiptarët!
Këto gabime tragjike do t’i vuajnë pas një kohe të shkurtë gjeneratat e ardhshme të Kosovës dhe trojeve tjera shqiptare, duke u përballë prap me dhunën e terrorin serbomadh dhe hegjemonizmin greko-sllav.

Shtrirja gjeografike e Serbisë së sotme në shtetin e Kosovës, i gjason “Rripit te Gazës” mes trojeve shqiptare, i cili nesër jo vetëm që do të prodhojë konflikte ndëretnike mes serbëve e shqiptarëve, por do ta bëjë të pa mundur realizimin e ëndrrës së shqiptarëve për bashkim kombëtar.
Nën “petkun” fetar, u fuqizuan, po fuqizohen dhe po sllavizohen ish kishat e Manastiret e shqiptarëve ortodoks nga serbët, sllavët e nga grekët në ballkan. Po ashtu në emër të këtyre kishave po grabiten tokat e shqiptarëve nga ana e popadikave serbe, duke e legalizuar sistematikisht nocionin “Kosovo i Metohija” para bashkësisë ndërkombëtare.

Vetem Manastiri i Deçanit ka zapuar mbi 70 hektarë tokë të komunës së deçanasëve dhe toka private të shqiptarëve me bekimin e gjykatës së Kosovës e politikanëve të saj dhe nën patronatin e UNESCOS, përkrahur padrerjtësisht palën sllave e greke nga ndërkombtarët, Europa plakë. SHBAë Mos te flasim për kishat e manastiret tjera në Kosovë, të uzurpuara padrejtësisht e të sllavizuar nga serbët, që synim e kanë sëbashku me politikën serbe ta dërmitin e ta devalvojnë shtetin e Kosovës!

Përderisa politkanët e Kosovës po bëjnë “luftë” mes veti për pushtet në këtë gjysëm shtet, Serbia po përkujdesët për shtrirjen gjeografike dhe gjeopolitike të saje në Kosovë. Serbët e Kosovës, në saje të politikës së verbët shqiptare, me ndihmen e Serbisë dhe perkrahjen e nderkombtarëve, si asnjëherë më parë, e kanë të drejtën e “Vetos” në Kuvendin e Kosovës dhe janë bërë hisetarë në të gjitha asetët kombëtare të shtetit, të cilin nuk e njohin dhe nuk e pranojnë si shtet të tyre! I juaj mësuesi Isë

2. 08. 2023

Nuk ka krenari më të madhe, se sa ti reflektosh vlerat tua përmes veprave praktikikisht. Po ashtu nuk ka shëmti më të neveritshme e turp më të madh kurë praktikishtë dëshmohesh me antivlera, edhe përkundër fjalëve demagogjike që fshihesh pas tyre si një përson i vlefshëm.

Madhështitë, i bënë përsoni i madhërishëm, shëmtitë përsoni i shëmtuar . Këta dy përsona gjendën brenda nesh, nëse japim përparësi, përkrahje, vlersim e mirënjohje përsonit të vlefshëm, ai përson do të na komandoi gjatë jetës. Po ashtu do të na ndodh, nëse e përkrahim përsonin e pavlefshëm brenda nesh, ai do të na komandoi.

Brenda shumicës së politikanëve tanë bëjnë pjesë shumë përsona në botën e tyre shpirtërore, emocionale, intelektuala, morale, sociale, humane, kombtare e njerëzore, pos përsonit të madhërishëm e të vlefshëm, sepse këta i kanë dhënë përparësi, përkrahje, vlerësim, e mirënjohje shumë përsonave brenda vetës, nga të cilët edhe komandohen barbarishtë e me arrogancë, si përson i shëmtuar i korruptuar i pandershëm i kriminalizuar, vrastar, lakmitar dhe si tradhtar.

Politikanëve tanë është vështirë tu besosh, sepse shumica prej tyre, të mos them të gjithë janë përsonalitete të shumfishta, ku bëjnë pjesë brenda tyre djalli e i biri e djallit, bënë pjesë sfinga e gjallë gjysëm njeri e gjysëm kali, gjysëm peshkaqen e gjysëm balenë, sa që nuk ka mundësi njeriu tu besoi, janë shqiptar apo baloza të zi! Fjalët e tyre nuk përputhen kurrësesi me sjelljet, që i bëjnë gjatë jetës. Fjalët që i thojnë ata, janë maska të zbukuruara mirë, për mashtrimin e tjerëve dhe për ta maskuar shumfishin e përsonalitetit të vetë para publikut.

Është e madhërishme dhe vlerë e madhe ta shprehish praktikishtë vetën se kush je, përmes punës e djersës së ballit, përmes dijës e nderit, përmes mirënjohjes, respektit e dashurisë ndaj tjerëve, përmes drejtësisë e humanizmit, përmes besës, moralit, atëdhedashurisë dhe përmes vullnetit, guximit e sakrificës për liri e për atëdhe. I juaj mësuesi Isë