13. 10. 2013- ripostim

Dinakeria është një process psikik i cili bënë pjesë në veset e qoroditura individuale dhe grupore, e kurresesi në virtytet njerëzore. Veset e shëmtojnë secilin përsonalitet, që me dashje apo pa dashje, që me dije apo pa dije mbështetet mbi to.

Dinakët që janë të përfshirë nga dinakeria e tyre, interesat e veta përsonale i vejnë mbi çdo interes kolektiv, shoqëror e kombëtar. Këta realizimin e interesave të veta nuk e mbështesin për asnjë qast mbi parimin e drejtësisë, parimin e moralit dhe humanizmit që i ka përcaktuar civilizimi njerezor. Për dinakët e dinakërinë e tyre është halë në sy e helm në zemër, parimi i drejtësisë, dinjitetit njerëzor, integritetit, ndershmërisë, kontributit, potencialitetit vetanak, durimit, edukimit dhe inkurajimit njerezor.

Parimet e tyre mbeshteten ne padrejtësinë, mashtrimin, poshtërsinë, antivlerat, mediokritetin apo degjenerimin e skajshëm. Të gjitha këto vese, dinakët i kamuflojnë dhe i mbështjellin me petkun e parimeve njerezore, duke folur në emër të parimëve e virtyteve,kurse praktikisht veprojnë sipas veseve të tyre plotesisht të shëmtuara.

Do të ishte në nderin tonë njerëzor të ecim brenda mundësive tona intelektuale që i posedojmë të mbështetemi sa më shumë mbi parimet dhe virtytet më të larta të drejtësisë, ndershmërisë, dinjitetit, kontributit vetanak e kolektiv, potencialitetit, durimit, edukimit dhe inkurajimit personal e kolektiv , si parime e virtyte më të larta njerëzore, nëse deshirojmë të ecim njerëzisht e kombtarisht drejtë sukseseve dhe majave më të larta të tyre. Veset janë fluska sapuni për suksesin, sepse ato fryhen e fryhen shumë, por në fund pelcasin e asgjë nuk mbetët prej tyre.

“Njihe veteveten”, kshillonte dikur filozofi i njohur Sokrati!

Sa shume kemi nevojë ta njohim vetëvetën e sa pak e njohim, edhe pse përpiqemi ta formojmë një bindje e ta gjejmë psehun e veprimeve tona dhe të kuptojmë me cilin potencial intelektual, emocional, shpirteror e moral posedojmë kur flasim, mendojm e kure veprojmë. Edhe pse mendojmë se dijmë diçka për vetëvetën, shpeshhër ai informacion për botën tonë të brendëshme, për potencialin dhe vlerat që i posedojmë, eshte i gabuar.

Pedagogjia, Psikologjia e Sociologjia kanë konstatuar se, njohjet për vetëvetën shpeshëher janë të formuara gabimisht nga ndikimi i shumë faktorëve, duke u nisë prej familjës, shkollës dhe mjedisit shoqëror, që i transmetojnë tek ne bindjet e veta për vlerat tona.
Vleresimi nga këta faktor, më shumë është subjektiv se sa objektiv, qoftë kur na vlerësojnë lartë apo kurë na vlersojne ultë, kur na vlerësojnë për të mirë, për të dijshëm, të ndershëm, kombtar e atdhetar dhe anasjelltas, shpeshëher mbretëron subjektivizmi dhe kapaciteti i ultë intelektual e profesional i atij që na vlerson.

Lexusi im i dashur, njihe, vleresoje, ngrite, perparoje dhe duje sa më shumë vetën, nëse ke dëshirë t’i duash e ti vleresosh sa më drejtë e sa më sakt edhe tjerët.

Do ta turperojme veten, familjen dhe kombin tone, nese presim edhe metej, të naj rregulloi punet Evropa e Amerika me fqinjët tane pushtues dhe të naj rregullojne punet tona të brendshme, nëse ato më pare nuk perpiqemi t`i rregollojmë vet e mos t`i shkaterrojme edhe më shumë ato. Kaluan mija vjeqarë e nuk mësuam dhe nuk po mësojmë ta njohim vetëvetën dhe t`i njohim situatat që i perjetuam nepër shekuj e vite që të mësojmë e të kalitemi të mos na përseritën gabimet e të ligat tona prap, dhe t`i përforcojmë vlerat që i kishim e të mësojmë nga gabimet tona që i kemi bërë dhe po vazhdojmë t`i bejmë.

“Mëkatet e tjerëve janë para syve tanë, mëkatet tona i kemi pas shpine”- Seneka

Mekati dhe gabimi më i madh është t`i fshehim mekatet tona pas mëkateve të tjerëve, në vend që më parë t`i shqyrtojme mëkatet dhe gabimet përsonale e të lirohemi prej tyre. Ky veprim i pa matur dhe fodull, na qone drejte gremines për theqafje. Sa shume jemi te ngarkuar me veprime te tilla, që na qojnë drejtë greminës e sa pak i hetojmë dhe i ndjejmë ato! Për këtë dukuri, populli e ka një mendim të artë:” Mekatari, tek tjerët e sheh mekatin dhe gabimin ma të vogël, tek vetja nuk e sheh as kalanë e mëkateve dhe gabimëve që i bënë gjatë jetës”.

Ekonomisti i njohur Adam Smith parashikoi se, “njerezit që i mbivlerësojnë mundësitë dhe aftësitë e veta, bëjnë një fodullëk absurd me punën që kryejnë, e cila vjenë nga trillimet e mendjemadhësisë që e kanë për aftësitë e tyre”.

Lexusi im i dashur, mos u merr me mëkatet e tjereve, para se të lirohesh prej mëkateve tua përsonale, nëse nuk ke dëshirë të ecish me vrap drejte greminës në theqafje! I juaj mësuesi Isë

28. 10. 2011 -ripostim

Detyra jonë përsonale është zevendësimi sistematik i shprehive të mendimit negativ me shprehitë e të menduarit pozitiv gjatë jetës, brenda munësive tona që i posedojmë.

Mbi 40 mijë mendime brenda ditës hyjnë e dalin nga mendja jonë. Afër 70% e tyre janë helmuese që na qojnë drejtë të menduarit negativ apo drejtëmendimëve frikësuese, hidhëruese, zemëruese, urrejtese, hakmarrese,gjelozuese dhe depresive. Ky helm mendor përmes qarkullimit të gjakut shpërndahet edhe në trupin tonë, duke helmuar shpresën, besimin, vullnetin, dëshirën dhe dashurinë për jetën.

Për t´a larguar këtë helm shkaterrues të trupit, shpirtit, emocionëve, ndjenjave, mendimeve, bindjeve, besimëve, pikëpamjeve, sjelljeve, vullnetit, guximit, dëshirës e dashurisë ndaj jetës, ndaj njerzëve dhe rrethit mes të cilit jetojmë, i cili helm na vie përmes shprehive të menduarit negativ, duhet zevendësuar sistematikisht gjatë jetës me shprehi të menduarit pozitiv apo me shprehi të respektit, dashurisë, miqësisë, vullnetit të mirë, përzemërsisë, optimizmit, butësisë, vetpërmbajtjes, paqës, durimit, e mirekuptimit.

Interesimit të sinqert ndaj të tjerëve, dhënies ndihmë atyre, aferisë së ngrohtë e të këndëshme me ta dhe shfrytëzimi i të gjitha virtyteve njerëzore për t´i zevendësuar çdo ditë e më shumë veset tona të qoroditura aspak njerëzore. Nuk duhet harruar për asnjë qast, se shprehit e të menduarit pozitiv janë shprehi miqësore, produktive, humane, sociale, morale, kombtare e njerëzore në mendjen tonë e cila na miqëson shumë edhe me Zotin, duke na pastruar shpirtin nga ndotjet helmuese të përmendura më lartë.

Mbushna mendjen tonë me dashuri O Zot, sepse ju jeni vet dashuria! Mbushna mendjen dhe trupin tonë me shëndet, sepse Ju jeni shendeti më i përkryer! Mbushna mendjen plot gëzim e dashuri O Zot, sepse Ju jeni vet gëzimi dhe mrekullia e jetës sonë. Amin…!

27. 10. 2023

Komentues të nderuar edhe unë po e shfaqi mendimin tim përsonal rreth këtij fenomeni përqarës mbi baza fetare mes shqiptarëve, edhe ashtu të përqarë politikisht, fetarisht, ideologjikisht dhe regjionalisht.

Duhet ta kuptojmë sa më parë e njëherë e mirë se besimet fetare krishtene katolike, ortodokse dhe islamike, na kanë ardhë nga pushtusit tanë latino-romak- besimi krishten katolik. Nga pushtusit greko-bizantin e sllav- besimi krishten ortodoks. Nga pushtusit otomano-turk- besimi islam- musliman. përndryshe e gënjejmë vetën duke u përqar e hasmëruar mes veti ne shqiptarët, duke shitur patriotizëm të mjerë.

Kush bënë përpjekje té fus fyerje, urrejtje, përqarje, hasmëri dhe véllavrasje mes shqiptarëve, që ata nga besimtar në Zot, të konvertohen në ateist shqiptar, nga besimtar musliman të konvertohen në krishten katolik apo ortodoks, kam frikë të madhe se po e ndezin një zjarr të madh mes shqiptaréve, ku më parë mund të digjen në te, ndezësit e zjarrit e pastaj flaka do ta pérfshij gjithë shqiptarinë, sipas apetiteve të qarqeve të ndryshme anti shqiptare, që po e stimulojnë ndezjen e këtij zjari fatkeq!

Kujdesë mos ia shtini flakën kombit shqiptar, sepse ajo djegë e shkrumon si fajtorët dhe të pafajshmit, si të mirët dhe të kqijtë, si të ndershmit dhe të pandershmit, si budallejntë dhe të menqurit, si tradhtarët dhe atdhetarët, duke shitur patriotizëm të dresuar me dije apo pa dij, me dashje apo pa dashje nga armiqtë e kombit shqiptar! I juaj mësuesi Isë

23. 10. 2023

Në përbërje të këtyre dimensioneve bëjnë pjesë trupi, mendja, zemra e shpirti rreth të cilave kemi dy qasje të trajtimit e mirëmbajtjes së tyre.

1. Prirjen kulturore dhe

2. prirjen parimore

Trupi si dimension i par mirëmbahet sipas prirjes kulturore që e ka qasjen e ruajtjes së stilit të jetës bartur nga e kaluara, duke i trajtur problemet e shëndetit përmes medikamenteve dhe përmes mënyrës së intervenimit kirurgjikal, edhe pse bien ndesh me parimet themelore të shëndetit. Sipas prirjes parimore parandalohen smundjet dhe problemet përmes rregullimit të stilit jetësor në harmoni me parimet e krijuara të shëndetit dhe të pranuara universalisht.

Mendja si dimension i dytë, sipas prirjes kulturore e ka këtë qasje, ndiq TV, “më argto”. Sipas qasjes parimore lexo gjërsisht e thellësisht duke u edukuar sistematikisht gjatë jetës.

Zemra si dimension i tretë, sipas prirjes kulturore e ka qasjen e shfrytëzimit të lidhjeve me tjerët për të mbështetur interesat egiste përsonale. Ndërsa qasja parimre, në thelb e ka dëgjimin e shërbimin me një respekt të thellë ndaj tjerëve, i cili sjellë përmbushje dhe gëzim më të madh se veprimet tjera.

Shpirti si dimension i katërt, sipa prirjes kulturore jipet pas laicizmit dhe cinizmit në rritje. Ndërsa sipas qasjes parimore përpiqesh të” kuptosh se burimi i nevojave tona themelore dhe i gjërave pozitive që i kërkojmë në jetë, janë ligjet natyrore, të cilat unë besoj se e kanë burimin tek Zoti” Stephen R. Covey.

“Ndajeni me të dashurit tuaj atë që e mësoni dhe filloni të zbatoni atë që e keni mësuar. Kini para sysh, të mësosh dhe të mos veprosh është njësoj si të mos mësosh. Ta dish dhe të mos e bësh është e njëjta gjë si të mos e dish. Sa më shumë arrini, aq më shumë ndryshon natyra e vërtetë e sfidës gjatë përpjekjes për ti jetsuar zakonet parim-mëshiruar” S. R. Covey. I juaj mësuesi Isë

22. 10. 2014- ripostim

Nëse nuk e menagjojmë mirë, drejtë e njerëzishtë paranë, ajo na menagjon jo mirë, jo drejtë dhe jo njerëzishtë. Paraja edhe pse mendohet se është qels univerzal i të bërit jetë të lumtur, gabohen të gjithë ata që vërbohen dhe bien viktimë e këtij konstatimi. Ajo nëse është dicka, nuk është gjithcka. Sepse ka edhe shumë faktor që mundësojnë një jetë më të dinjitetshme, më të begatshme, më humane dhe më të lumtur.

Po na menagjoi paraja, është një shpatë e mprehtë që na ndanë edhe me miqtë e pandashëm, pa të cilët jeta nuk ka kuptim. Kjo mund të na pasuroi, por njeri të edukuar, të dijshëm, të ndershëm, tolerant, të dashur, human, kombtar e njerëzor në raport me tjerët, sikur shkollimi e arsimimi nuk na bënë kurrë. Paraja na ofron grumbuj të mëdhej ushqimi, por oreksin që të kenaqemi me të, nuk na e jep, po ashtu nuk na jep edhe qetësinë emocionale e shpirteror.

Paraja nëse na menagjon zemrat, shpirtin, emocionet e mendjën, na ngurtëson na ngurtëson de na bënë akull trup, gjak e shpirt. Mirësinë, dhemshurinë, dashurin dhe mirkuptimin, talerancën, bashkpunimin, moralin, humanizmin e njerëzore, na e zhduk tërsisht në raport me të afërmit, me fëmijët, familjen dhe në raport me miqtë, dashamirët e në raport me kombin në përgjithësi.

Do të ishte në nderin tonë moral e personal, të mos e lejojmë në asnjë mënyrë të na menagjoj paraja, sepse ajo sytë, mendjen dhe shpirtat tanë përjetësisht do naj vërboi e dehumanizoi në raport me tjerët, me drejtësinë, me të vërtetën, njerëzoren e kombtaren, përmes “kurvërisë” së sajë. I juaj mësuesi Isë

17. 10. 2019- ripostim

Gjithnjë e më shumë po zvoglohet ambicja e njerëzve të jetojnë me nderë e me dinjitet.Të rrallë janë ata ambicioz që i pervjelin duartë dhe i përvishën punës me deshirë, vullnet e dashuri, që përmes djersës së ballit, menqurisë që e posedojnë, t`i arrijneë sukseset dhe të mirat e kësajë bote gjatë jetës dhe ta ruajnë të pa luhatur nderin e dinjitetin përsonal, familjar e kombtar.

Është ndjenjë e pakëndëshme kurë vërehet rritja e numrit të njerëzve, që vrapojnë në mënyrë marramendëse të uzurpojnë sa më shumë, të mashtrojnë, të kërcnojnë, të turturojnë dhe të dhunojnë pameshirshëm tjerët, për përfitime përsonale, grupore e politike, në dëm të tyre e në dëm të qështjes sonë institucionale, shtetnore e kombtare.

Vërtetë është ndjenjë jo e mirë për secilin dashamirë të kombit, kurë vërehët dita ditës, se në mesin tonë kombëtar, po zvoglohet numri i njeëezve që kanë ambicje të jetojnë ndershëm e me dinjitet, pa i dëmtuara interesat e tjerëve dhe interesat e perbashkta institucionale, arsimore, shendetesore, ekonomike, juridike, kombëtare e më gjërë. Nuk është jetë luksoze, e lumtur dhe njerëzore, nëse bëjmë jetë pa nderë e pa dinjitet. I juaj mësuesi Isë

A

15. 10. 2015- ripostim

Kohën e kemi dhuratë të barabart gjithë njerzit e botës pa dallim feje, regjioni, kombi, gjinije, politike dhe pa dallim race. Edhe pse na është dhuruar gratis, ajo është më e qmueshme se sa ari e dollari.

Nëse kohen e qmojmë dhe e vlerësojmë më shumë se sa arin e dollarin, shumë të mira të kësaj bote do ti posedojmë.

A thu po e vlerësojmë kohen për aqë sa e ka vlerën ajo? Jo! Sepse po e vrasim mizorisht shpeshherë ate! Por edhe neve sa e sa vrasjet mizore, po naj bënë ajo gjatë jetës dhe nuk po e kuptojm fare?!

Nëse e vrasim kohën kot dhe nuk e investojmë ate në shërbim të lirisë, pavarësi e bashkimit kombtar dhe trojeve tona, do të na vras ajo qinda herë më shumë me robëri, nënshtrim, poshtrim, coptim, përqarje dhe përulje mes pushtusëve tanë gjakatar, terrorist e gjenocidal sllavo-grek!

Nëse e vrasim kohen kot dhe nuk e investojmë ate të marrim sa më shumë dituri e edukatë, të paisemi mjaftushëm me dëshirë, vullnet, guxim, vendosmëri e dashuri, aftësi e shkathtësi për ta fituar lirinë e plotë, për ta mbrojtur atedheun, për ti bashkuar pjestë e tij, ajo do të na vret qindaherë më shumë neve me padituri, pa edukatë, pa vullnet e guxim, pa dëshirë e dashuri duke na e mpreh shpatën e tradhtisë ndaj atedheut.

Ata që e vrasin kohën me kotësira, ajo do t’i vras me budallira, varfëri e xhelozi, me përqarje, urrejtje, hasmëri e vëllavrasje mes shqiptarëve, duke i lënë pas shpine dituri e edukatë, vullnet e guxim, dëshirë e dashuri aftësi , shprehi e shkathtësi për atëdhe e për liri.

Lexuesi im i dashur mos e vraj kohën kotë, sepse ajo në të njejtën mënyrë do të na vras neve, ndoshta qindaherë më shumë! I juaj mësuesi Isë

12. 10. 2019- ripostim

Politika, feja, oqeani dhe deti, në siperfaqen e tyre fshehin e premtojnë qetësi e kënaqesi mashtruese, kurse përbrenda tyre vlojnë rrymime e përdredhje të shumta shkatrruese, për të kapërdirë çdo gjë që gjejnë përpara llavat përdredhëse të tyre.

Po ramë viktimë e këtyre kamuflimeve dhe premtimeve mashtruese, nuk do të shpëtojmë lehtë nga rrembimi i rrymimeve dhe valëve përdredhëse e vdekjeprurese të oqeanit e detit dhe dinakrive, cinizmave, injorimeve e mashtrimeve fetare , politike e ideolopgjike që u vlojnë përbrenda botës se mistershme të tyre e të disa intelektualëve shqiptar, misionar të paqës e shërbtor të politikave shkatërruse të kohës, që u shërbejnë qarqeve e qendrave të ndryshme antishqiptare për interesa të veta përsonale dhe për karierë të mjerë, siq janë edhe vetë mjerana.

Ata që renditen me kolonën e dashamirëve për rregullimin e qështjes kombtare shqiptare, punojnë e mësojnë ditë e netë gjatë tërë jetës që të jenë syqelë të mos bijnë lehtë viktimë e qetësive dhe premtimeve të kamufluara mashtruese politike, fetare, detare dhe oqeanike, sepse përdredhjet dhe rrymimet e tyre qe u vlojnë përbrenda janë të pamëshirshme e vdekjeprurëse, për qështjen tonë kombtare të pazgjidhur.

Uroi nga zemra që tani e tutje të ketë sa më shumë intelektualë, politikanë, klerikë fetarë e qytetarë të devotshëm, që punojnë, mësojnë dhe veprojnë të jenë lajmtar e pararojë e kombit shqiptar, që të mos bije viktimë e perdredhjeve, rrymimëve e valëve shkatërruse që prodhohen nëpër kushzina të ndryshme greko-sllave, të cilat përherë kanë qenë dhe janë shkatërruse të interesave tona kombtare dhe zaptus të trojeve shqiptare nëpër shekuj, dekada e deri me tani, me të njëjtin synim qnjerzor, duke vrare e prere shqiptar, duke burgosur e dhunuar dhe duke i blerë tradhtarët, lakmitarët e krieristët që gjenden në mesin tonë dhe duke i varfruar në çdo aspekt qytetarët shqiptar e duke i përzën me dhunë nga trojet e veta para syve të botës dhe Europës. I juaj mësuesi Isë

04. 10. 2015-ripostim

Të gjitha problemet që po i ndodhin botës natyrore, botës shtazore dhe botës njerëzore, janë pasojë e mënyrës së sjelljeve tona, të cilat po manifestohen sipas nivelit të ndërgjegjës sonë dhe nivelit të ndotjes shpirtërore që e posedojmë dhe e manifestojmë në raport me natyrën, me shtazët, shpezët, insektet dhe në raport me njerëzit e kësajë bote.

Nëse punojmë seriozisht e sistematikishtë ta ngrisim sa më lartë nivelin e ndërgjegjës dhe ta pastrojmë e ta mbrojmë ndotjen e botës sonë shpirtërore, emocionale, intelektuale, morale, humane, sociale e njerëzore, do ta shpëtojmë nga katastrofa bota natyrore, njerëzore dhe atë shtazore.

Niveli ultë i ndërgjegjës sonë dhe niveli i ndotjes shpirtërore që e posedojmë, është shkaktar i shumë fatkeqësive natyrore, fatkeqësive të botës shtazore, luftrave të shumta mes njerëzve, numrit të madh të pastrehëve, vdekshmerisë së madhe të njerëzve nga varfëria, smundjet e ndryshme, luftrat e pergjakshme, deficitet e mëdha buxhetore, shkatrrimi në masë i ekosistemëve, vrasjeve të shumta kriminale, terroriste e gjenocidale!

Trafikimi me qenje njerëzore, drogimi i tyre me substanca narkotike, prosticucioni, papunësisa, korrupcioni, nepotizmi, uzurpimet, keqperdorimi i pasurisë shoqërore e kombëtare, ndarja, mbi baza fetare, mbi baza politike, kombëtare e racore dhe shumë e shumë dukuri tjera negative, të cilat pasohen shkaku i nivelit të ultë të ndërgjegjës sonë përsonale e kolektive dhe shkaku i nivelit të ndotjes së botës sonë shpirtnore, emocionale, intelektuale, morale, humane, sociale e njerëzore të cilat po pasqyrohen përmes sjelljeve tona vetëshkatërruese.

Lexuesi im i dashur, mbrojtja dhe pastrimi sistematik i botës sonë të brendëshme, bëhet përmes investimeve të përhershme kapitale që e qojnë përpara vetezhvillimin tonë përsonal dhe vetëzhvillimin tonë kolektiv, shoqëror e kombtar, duke i zavendësuar veset tona të liga e të shëmtuara, me virtyte njerëzore. Te gjitha dukuritë e shëmtuara vetëshkatërruese që u përmendën më lartë, janë pasojë e ndotjeve tona shkatërrimtare, që gjenden brenda nesh, fatkeqësisht!

Po deshëm me zemër e me shpirtë dhe me këmbëngulje ti eliminojmë veset e dukuritë tona të shëmtuara qe gjenden brenda nesh gjatë jetës dhe që po e vetëshkatërrojmë botën natyrore, shtazore dhe dhe botën njerëzore, do t’ia dalim. I juaj mësuesi Isë

03. 10. 2023

“Nuk mund të ketë transformim të erresirës në dritë dhe transformim të plogshtisë në lëvizje pa patur emocion” Carl Jung

Mendimi i Jungut ka vuar në pah vlerën që posedojnë emocionet në transformimin e errësirës në dritë dhe plogshtisë në levizje. Errësira dhe plogshtia janë armiku më i madhë i dritës, lëvizjes, përparimit dhe përsosjes sistematike të njerëzimit gjatë organizimit të procesve të ndryshme jetësore. Mendimet, emocionet, bindjet, besimet, pikëpamjet, janë shtytës kryesor që qojnë drejtë dritës së diturisë, përsosjes emocionale, intelektuale, morale e kombtare dhe anasjelltas.

Që qojnë drejtë përsosjes edukative, përsosjes dhe ngritjes së vullnetit, dëshirës, guximit dhe dashurisë, pa të cilat na kaplon errësira, padituria, plogshtia, dembelllaku, melankolia, urrejtja, xhelozia, hasmëria dhe përqarja mes veti.

Si po duket tek ne shqiptarët po na mungon bukur shumë forca e emocionit dhe logjikës, bindjes dhe besimit, vullnetit e guximit, dëshirës dhe dashurisë, që na mundësojnë ta transformojmë errësirën në dritë dhe plogështinë në forcë dinamike lëvizëse të proceseve të ndryshme organizative jetësore!

Nga kjo mungesë me dashje apo pa dashje, me dije apo pa dije pajtojmë me errësirën dhe plogshtinë, me përqarjet e hasmërinë, me urrejtjen e gjelozinë mes veti si shoqëri e si komb! Poashtu pajtojmë me pushtimin e nështrimin, me burgosjet, me vrasjet e poshtrimet dhe me terrorin e gjenocidin që e kanë shkaktuar e po e shkaktojnë fqinjët tanë pushtues greko-sllav, nën përkrahjen dhe stimulimin e Europës plakë.

Derisa të na mungon forca e emocionit dhe logjikës, bindjes dhe besimit, vullnetit e guximit, dëshirës dhe dashurisë, nuk do të ecim përpara dhe nuk do t’i ndryshojmë kurrë gjërat për të mirë e në favor tonin. I juaj mësuesi Isë