Muaj: Maj 2019

 • Pozicioni as sfinks e as njeri eshte pozicion i peshtyer plote urrejtje e gerdij

  As sfinks e as njeri jane ata njerez qe nuk u kuptohen kurr mendimet, ndjenjat, sjelljet dhe qellimet e verteta qe i kane gjate jetes, sepse i maskojne ato dhe fshihen prapa maskave te veta. Ata gjasojn her si djall e her si njeri, her si peshk i bardhe e her si gogol zi, as […]

 • Formimi dhe deformimi i karakterit dhe personalitetit

  Mendimet e veprimet e perditshme tonat sipas permbajtjes se tyre e formojne apo e deformojne  dalngadal karakterin dhe personalitetin tone. Mendimet e veprimet qe i bejme gjate jetes, me permbajtje te mira apo te kqia qofshin ato, po me ate natyre permbajtjesh dita dites i ndertojne edhe tiparet e temelin e karakterit dhe personalitetittone. Sipas […]

 • Tjetersimi i te menduarit dhe etnosit psikologjik e kombtare i disa shqipfolesve nga ndikimi i qarqeve te ndryshme fetare e politike

  Nga ndikimi i qarqeve te ndryshme politike e fetare anti shqiptare, atyre iu kanos rreziku i ndarjes, perqarjes dhe urrejtjes mbi baza fetare e politike dhe tjetersimi i trurit te tyre, te mendojne  drejte e parimisht ne favor te qeshtjes sone kombtare. Disa prej shqipfolseve shkurtpames, egoist, hipokrit e cinik, garanci te vetme te kombit  […]

 • Iliret bene aq sa mujten e dijten ne mbrojtje te edukates, kultures, civilizimit dhe shkollave te veta

  Iliret edhe pse e hoqen te zite e ullirit dhe u dermiten shume rende nga luftrat qe i benin me romak e greke, me gjithate vazhdonin t’i ruanin te gjalla, sikur para periudhes dhe gjate periudhes shume shekullore nene pushtimin romak e at bizantin, tiparet e tyre edukative, kulturore e civilizuese te kohes. Iliret u […]

 • Ndalesa te shumta zyrtare te pushtuseve mbi gjuhen, kulturen dhe mbi shkollat tona Ilire, arberore e shqiptare

  Qe nga pushtimi i ILIRISE ne shekullin e pare te kesaje epoke u ndaluan zyrtarisht, perdorimi i gjuhes, kultures, tradites dhe shkollave Ilire, Arberore e Shqiptare. Ne vend te gjuhes ilire u zyrtarizua gjuha latine e Italjane, gjuha greke e ajo sllave e dy perandorive pushtuese romako-bizantine dhe e princerve serbo-sllav, ne zonat ku ata […]

 • Edukata, besimi dhe shkollat Ilire para pushtimit romako-bizantin- ripostim

  Iliret kishin edukate dhe besim te veçante e te zhvilluar i cili cilesohej kulmi i kultures evropiane. Tek Iliret sikurse edhe tek popujt tjere antik, organizimi i procesit edukativo-arsimor behej neper qytete si qendra organizative. Neper keto qendra gjate periudhes skllavo-pronare, “kujdese te posaqem i kushtonin edukimit fizik, ushtarak dhe edukimit intelektual e punues”. Per […]

 • Synimi i shkollave fetare islame te perhapura ne trojet shqiptare

  Ne trevat shqiptare osmanet themeluan institucione te shumta fetare per ta perhapur besimin dhe kulturen arabo-islame ne dem te kultures dhe gjuhes se shqiptareve, e ne favor te asimilimit dhe tjetersimit te tyre.                                                                                                                                                     Per ta objektivizuar synimin qe e kishin osmanet, me […]

 • Univerziteti religjioz i Durresit ishte nder Univerzitetet e para te Europes

  Univerziteti i Durresit u hap kah fundi i shekullit XIV, rreth vitit 1380, si universitet i pare mesjetar ne trojet e Ballkanit dhe njeri nder univerzitetet e para europiane. Univerziteti i Dursit ishte kryesisht universitet teologjik i themeluar dhe i drejtuar nga autoritetet e urdherit dominikan te qytetit te Dursit. Dursi ishte qender e studimeve […]

 • Shkollat fetare katolike te hapura ne trojet shqiptare

  Synim i shkollave fetare katolike ishte kundershtimi i perhapjes se shkollave fetare ortodokse dhe kultures helene e besimit fetar ortodoks ne trojet shqiptare dhe mbrojtjen e perhapjen e dioqezave katolike dhe kultures latino-romake ne Ballkan e ne trojet shqiptare. Per kete synim Kisha e Romes dergonte ne trojet shqiptare misionar te Urdherit te Benediktineve gjate […]

 • Shkollat ortodokse te hapura ne trevat shqiptare ishin kryekput shkolla fetare

  “Per mbrojtjen dhe perforcimin e ortodoksis ne trevat shqiptare rol te veçant lujti Patrikana e Ohrit na viti 1019\20, ecila fillimisht kishte nen administrim 31 peshkopata, pastaj edhe peshkopatat bullgare, te Moldavise, te cilat ishin edhe qendra te arsimit e te kultures. Ne kishen e lindjes, veç kesaje patrikane autoqefale, te tilla ishin Patrikana e […]

 • Shkollat dhe edukimi e arsimimi fetar mesjetar i arberoreve

  Shkollat dhe edukimi  e arsimimi mesjetar i arberoreve ishin te lidhura ngusht me kishat ortodokse e katolike dhe më vone, edhe me gjamijat   islame, te varura e te derigjuara  nga Konstantinopoja,  Vatikani dhe Stambolli. Popullata gati tersisht  ishte analfabete qe nuk dinte shkrim e lexim. Njerze te shkolluar ishin kleriket me pak perjashtime edhe nga […]

 • Ligesite tona personale, familjare dhe ato kombetar, po i paguajm shume shtrejte

   Ata qe jane te lige shpirterisht, intelektualisht, moralisht dhe kombetarisht, heret ose vone i paguajn shtrejte ligesite e veta, personale, familjare dhe kombetare. Fatkeqesisht keto ligesi po i paguajn edhe ata qe nuk bejne pjese ne kete kategori njerezish te pa njerez. Ligesite tona personale, familjare dhe ato kombetare qe 2000 vite me radhe i […]

 • SEPTEM ARTES LIBERALES

  “Shtat artet e lira qe perdoreshin neper shkollat e mesjetes”- Septem artes liberales- Sistem i lendeve mesimore, qe praktikoheshin ne shkollen e periudhes se mesjetes, e qe ndahej ne dy cikle: 1.”Trivium”- tri rruge: gramatike, retorike dhe dialektike, 2. “Kuadrivium”- kater rruge: aritmetike, gjeometri, astronomi dhe muzike. Monopolizimi i arsimit nga kisha beri qe keto […]

 • Kush jemi e çfar synimesh kemi, mëse miri e tregon ajo që e themi dhe e bëjmë

  Fjalimet, pikpamjet, qendrimet dhe veprimet e politikaneve, intelektualeve, klerikeve fetar, prisve te shoqatave homanitare, kulturore e shoqerive civile, e deshmojne sakte synimin qe e kane, nivelin e menquris, ndershmerise, humanizmit, njerzishmerise, drejtesise, te vertetes dhe atdhedashurise qe e posedojne, me te cilin nivel e synim u imponohen edhe  qytetareve ne jeten e perditshme.                                                                                                                              […]

 • Shkolla shqipe dhe gjendja e saj sot pa sherbimin professional pedagogjik e psikologjik

    Organizimi i brendshem i procesit edukativo-mesimore ne shkollat tona, ka mbete pa nje percjellje dhe pa nje ndihmese profesionale, te cilin mund ta beje ne menyre cilesore vetem sherbimi pedagogjik ne krye me pedagogun dhe psikologun e shkolles. Pa kete percjellje profesionale, eshte e pamundesdhme te evitohen dukurite negative ne sferen e organizimit te […]