Ndalesa te shumta zyrtare te pushtuseve mbi gjuhen, kulturen dhe mbi shkollat tona Ilire, arberore e shqiptare

Qe nga pushtimi i ILIRISE ne shekullin e pare te kesaje epoke u ndaluan zyrtarisht, perdorimi i gjuhes, kultures, tradites dhe shkollave Ilire, Arberore e Shqiptare. Ne vend te gjuhes ilire u zyrtarizua gjuha latine e Italjane, gjuha greke e ajo sllave e dy perandorive pushtuese romako-bizantine dhe e princerve serbo-sllav, ne zonat ku ata e shtrine ndikimin e tyre politik, fetar e pushtues, nen perkrahjen e dy perandorive. Perandoria romake imponoi gjuhen latine, kishat dhe shkollat fetare katolike te derigjuara nga kleri i Romes, ndersa perandoria bizantine imponoi gjuhen greke dhe shkollat fetare ortodokse, kurse ne anen tjeter princerit sllav impononin gjuhen e tyre sllave dhe shkollat fetare ortodokse sllave te dirigjuara nga kleri i Bizantit, mjaton per ta kujtuar kodin e Dushanit kunder popullates arberore me besim katolik e islamik.
Ne kete menyre dhe sipas kesaj rrjedhe nis fillimi i shkaterrimit te gjuhes dhe kultures iliro-pellazge, shkollave, civilizimit dhe ne te gjitha fushat e organizimit jetesor te tyre ne pergjithesi, duke depertuar ndikimi  i gjuhes, kultures, fese,  kishave, gjamijave, teqeve e shkollave fetare te pushtuseve tane ne fjale. Per ta thelluar me tej pushtimin, keto dy perandori dhe princerit pushtues sllave, e perdoren me mjeshtri e me dhune elementin fetar si teknike pushtuse e maskuar me elementin e dinakerise dhe cinizmit te tyre kunder ilireve, kure u hoqe nga skena perdorimi i besimit pagan Iliro-pellazg, te cilet e besonin Zotin permes figurave hyjnore te diellit, tokes, ujit dhe ajrit dhe i luteshin Zotit  permes gjuhes se vete.
Pas pushtimit te ILIRISE, popullates iu imponua ta besojne zotin permes krishtit dhe ti luten atij me gjuhen latine besimtaret katolik, me gjuhen greke e sllave besimtaret ortodoks, sepse keshtu i pranon lutjet krishti dhe ia dergon Zotit per ti pranuar ato lutje. Ne kete menyre pushtuesit romako-bizantin dhe sllavet pushtues, synim kishin ti humbin tersisht gjurmet e gjuhes iliro-pellazge, gjurmet e besimit pagan te ilirve, gjurmte e kultures, tradites dhe gjurmte e shkollave ilire, qe funksiononin nder te parat shkolla ne bote. Kjo mortaj e zeze pushtuese dhe shkatrruese zgjati per afer 14 shekuj me radhe.
Pas ketyre shekujve pushtim, erdhe mortaja tjeter pushtuse, Perandoria Otomane-turko-aziatike dhe ne skene zurtare doli imponimi i gjuhes turke, kultures dhe shkollave fetare islamike turko-arabe, per ta zbehe nga skena e perdorimit gjuhen tone te dashur shqipe, permes te ciles ruhej substanca jone kulturore e kombetare. Per ta shkaterruar sa me shume substancen gjuhesore, kulturore e kombetare shqiptare, pushtuesi otoman e zyrtarizoi gjuhen turke, besimin islam dhe shkollat fetare islame te derigjuar nga kleri i Stambollit, per tiu lute Zotit ne gjuhen persiane e arabe, tani jo besim ne Zotin permes Jezu Krishtit, por besim ne Zotin permes  permes Hazreti Muhamedit.                                                                                                                    Pas shpalljes se pavaresis se Shqiperise, me 1912, fuqite e medha te europes ne Koferencen e Londres, e bene cope e grime, edhe njehere Shqiperine, siq e kishin bere më pare ne Kongresin e Berlinit dhe  siq e kishin bere Ilirine e Arberin para, gjate e pas mesjetes, per ti shperblyer me tokat tona greko-sllavet e ballkanit, apo klyshet e dashur te Rusise, ku gjuhe zyrtare u imponua gjuha e kultura greko-sllave e fqinjeve tane pushtues, u imponuan edhe shkollat sipas sistemit politik e pushtues te tyre neper trojet tona. Ky realitet i hidhur po vazhdon edhe sote e kesaj dite duke e asimiluar popullin shqiptar permes ndalimit te gjuhes, permes ndalimit te shkollave shqipe, permes besimeve fetare, kultures greko-sllave, permes vrasjeve, perzenjes nga trojet tona, permes pushtimit dhe grabitjes se pasurise shqiptare ne pergjithesi.
Lexuesi im i dashur, mos e harro kurr se pushtuesit tane latino-romak, greko-bizantin, sllavo-ortodoks, turko-aziatike dhe Europa plake, na asimiluan nje pjese dermuse te poopullit tone ne sllav, grek, latin e ne turqe, duke na shkaterruar me paramendim etnosin tone psikologjik dhe qenjen tone kombtare, permes zytarizimit te gjuheve te tyre, permes kultures latino-romake, sllavo-helene, turko-aziatik, permes ndalimit te shkollave shqipe, permes imponimit te feve, qe te na perqajne e te na sundojn sa me lehte ne bashkpunim me tradhtaret, lakmitaret, zuzaret, te padijshmit, klerik fetar e politikan te besimeve e partive te ndryshme qe gjendeshin e gjenden edhe tani ne rrjedhat e demshme per qeshtjet tona kombtar. I juaj, mësuesi Isë

 

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lini një Përgjigje