Ishin popull “biblik” Iliret apo i bënë popull biblik pushtusit romako-bizantin – ripostim

Dyshimi rreth njohjeve tona na ofron më afer te vertetes. Njohjet rreth te vertetes per te cilen behet fjale, si ne kete rast per popullin ilir “biblik”, jane njohje subjektive dhe objektive. Njohje subjektive jane, sepse dalin prej kapacitetit dhe pervojes, qe e posedon personi i cili flet per kete realitet.
Kapacitetet intelektuale  dhe pervoja e individeve jane te niveleve te ndryshme nga te cilat rrjedh njohja.
Njohja eshte objektive, pa marr parasysh nga i cili vie ajo, sepse bene fjale per nje realitet te caktuar momental, si tani ne shkrimin tim qe po dyshohet, se ishin apo jo popull “biblik” Iliret apo i bene te tille pushtusit romako-bizantin. Njohjet tona subjektive e objektive, per aq sa i ofrohen pershkrimit real te nje realiteti,per te cilin behet fjale, po per aq jane te verteta apo afer se vertetes.
Para se te pushtohej Iliria nga romako-bizantinet, populli i saje Ilir, thuhet se i perkiste besimit pagan, ku figura kryesore te besimit ne zot ishin Toka, Uji, Ajri dhe Dielli, permes te cilave e pranonin Zotin Iliret. Ndersa personazh kryesor i Bibles, e cila ne permbajtjen e saje flete per vlerat e krishtenizmit eshte Jezu Krishti, i cili mendohej se kishte prejardhje jevreje e jo Ilire, kryesisht banor i Jerusalemit, jo banor i Dardanise.
Perkrahes i Jzu Krishtit dhe propagandues i ideve te tija, mendohet se ishte Shen Pali, edhe ky me prejardhje jevreje, i lindur ne nje qytet te Konstantinopojes i regjistruar si qytetar romak e jo qytetar Ilir. Krishterimin mendohej se e kishte perhap ne gadishullin Ilirik se bashku me perkrahsit e tije Shen Pali si akter kryesor, per te cilen veprimtari thuhet se eshte burgos ne burgjet e pushtetit Romak, jo te pushtetit Ilir dhe nuk ka dale i gjalle prej aty ku eshte burgosur. Legalizimi i Krishterimit eshte bere ne fillim te shekullit 4, kryesisht ne vitin 313 nga pushteti romak, jo nga pushteti Ilir. Ky legalizim eshte bere afer 300 vjete pas pushtimit te Ilirise nga romaket, jo pas pushtimi te Romes e Bizantit nga iliret.
Tani vertete linde pyetja dhe dyshimi ?! Ishin Iliret popull “biblik” apo u bene te tille, pas pushtimit te romako-bizantineve? Linde pyetja: Ndertimin e kishave te para ne Gadishullin Ilirik, e bene romaket apo iliret? Ato kisha te para, u ndertuan me stilin romak, bizantin apo me stilin sipas popullit Ilir “biblik”?
Nese kishat e para ishin ndertuar nga Iliret dhe te stilit Ilirik, si popull “biblik”, pse kishat tjera ishin ndertuar dhe mbizoteronin tersisht nga stili romak dhe nga ai bizantin, te cilat udhehiqeshin nga kleri katolik i Romes dhe nga kleri ortodoks i Bizantit, e jo nga kleri “biblik” i popullit “biblik” Ilir? Nese kishte kisha te ndertuara me stilin Ilir, ku na mbeten ato kisha, mos i ka perbi toka Ilire, per ti ruajt me fanatizem timulat ku luteshin Iliret?! Pasi qe populli Ilir ishte popull “biblik”, ateher cila ishte arsya e ketij populli, te ndahet ne popull me besim fetar ortodoks, te perfaqesuar nga kisha ortodokse Bizantine e lindjes dhe ne popull fetar me besim katolik, qe perfaqesohej nga kisha katolike e Romes ne perendim?
Lexusi im i dashur, Nese kontributi rreth lindjes e perhapjes se krishterimit i takon popullit ilir “biblik”, linde pytja, se Iliret ishin pushtus te romako-bizantineve e sllaveve, apo romako-bizantinet dhe sllavet ishin pushtues te Ilirise e ilireve ? Nese Iliret kan qene te pushtuar nga pushtusit ne fjale, si paska qene e mundeshme tua dhurojne krishterimin romako-bizantineve e sllaveve dhe ta legalizojne ate, nen pushtimin e tyre?! Nese iliret paskan qene pushtues te romako-bizantineve, atehere linde pyetja, pse humben gjurmet e Ilirise, Dardanis, popullit Ilir, gadishullit Ilirik dhe u mbuluan me popullate sllave dhe greke trojet ilire nga Ilirska bistrica qe gjendet tani ne veri te Sllovenis nen pushtimin slloven e deri tek Janina e Çameria qe gjendet ne jug e pushtuar nga greket. Merrni me mend nga veriu ne Slloveni e ne jug tek Janina e Çamerija, nen pushtimin grek, sa teritori u ka humb stergjysherve tane Ilir, më shume se 80% e tij, duke perhapur e duke mbrojtur krishterimin ne dem te teritorit te gadishullit Ilirik, ne dem te Ilirise e Dardanise, ne dem te gjuhes, kultures e zakoneve ilire, ne dem te shkollave e edukimit e arsimit Ilir dhe ne dem te ekonomise se vendit dhe civilizimit qe e posedonin para kristianizmit, nese nuk pasken qene te pushtuar nga latino-romaket, greko-bizantinet, sllavo-ortodokset dhe turko-aziatiket! I juaj, mësuesi Isë

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lini një Përgjigje