Truri yne eshte vlere mbi te gjitha vlerat por pak e njhohim dhe e vleresojme ate

Njohja me fenomenet natyrore, shoqerore dhe shpirterore te kesaje bote, mundesohet permes trurit tone. Keto fenomene i kuptojme, i ndryshojme, i persosim dhe i pershtatim per nevojat tona jetesore fale trurit.
Sa e pa vlefshme do te ishte jeta pa njohjen vizuele te kesaje bote, qe mundesohet permes syve tane, te cilet funksionojne ne saje te trurit, Sa e pa vlefshme do te ishte bota akustike ne mungese te vesheve tane ,si shqisa degjimore te cilat jane te lidhura ngusht me trurin. Nuk do te kishin vlere aspak shqisat e nuhatjes , shijes dhe shqisa e lekures pa trurin, qe na mundesojne te njihemi me llojet e ernave te kendeshme e te pa kendeshme, me llojet e shijeve te ndryshme te ushqimit dhe lengjeve. Po ashtu nuk do te kishin vlere aspak edhe shqisa statike qe mundeson baraspeshen e trupit tone, shqisa kinestetike qe mundeson levizjen e gjymtyreve te trupit dhe shqisa organike qe mundeson njohjen tone me dhembjet e ndryshme ne trup, me helmimet, me ngopjen e me urine.
Vertet vlere te madhe e te pazavendesueshme ka truri per jeten e njeriut, per zhvillimin e tije, per hulumtime te ndryshme ne fenomenet natyrore, shoqerore e shpirterore te kesaje bote, qe jane te domosdoshme ti njohim sa ma shume, ti zhvillojme e ti pershtatim per nevojat tona, per ta bere nje jete ma cilesore, ma humane, te lumtur e produktive, permes njohjese, pershtatjes, zhvillimit dhe persosjes se tyre.
Lexusi im i dashur, pasurine ma te madhe te kesaj bote e kane ata njerez qe bejne perpjekje ta njohin, ta zhvillojne dhe ta persosin sa ma shume trurin e tyre. Te rralle jane ata njerez qe i shfrytezojne mrekullite e trurit mbi 7%. Pjesa tjeter e trurit tone qe kap shifren 93% nuk shfytezohet dhe na rrine kote duke mbajtur per se rendi ne koken tone. I juaj, mesuesi Isë

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lini një Përgjigje