Temperamentin qe nuk mund ta kontrollojme na sjelle deme te medha gjate jetes

 

Nuk ka gje me shkaterruese per ne, se sa nje temperament qe nuk mund ta kontrollojme tek vetja ne raport me tjeret dhe ne raport me situatat e ndryshme me te cilat rrethohemi. Mjetet me efikase qe na mundesojne ta marrim veten nene kontrolle jane dashuria, respekti, mirekuptimi dhe tolerance ndaj situatave te ndryshme qe na rrethojne dhe ndaj tjereve, per aqe sa e meritojne tolerancen ata. Me keto veprime e shukim zjarrin para se te mere flake, ku mund te digjemi ne te.
Nuk ka gje me te lodhshme dhe me shkaterruese per jeten e shendetin tone, se sa zemrimi dhe humbja e vetkontrallit. Nuk ka dobesi ma te madhe, se sa humbja e ndjenjes se sigurise qe te shprehemi para tjereve dhe ti kundershtojme ata me fakte e argumente, te qete e te guximshem dhe me plote vendosmeri. Sa me i madh zemrimi ndaj tjereve e situatave te ndryshme, aqe me e madhe behet frika, shqetesimi dhe na humb guximi e argumentet te ballafaqohemi me ta dhe me situatat qe na rrethojne.
Mjetet qe e zbusin zemrimin, e zvoglojne friken dhe e rrisin guximin, vendosmerine e vetekontrollin te perballemi me tjeret e me situatat e ndryshme, tham me pare se jane dashuria, respekti, mirekuptimi dhe toleranca ndaj tjereve per aqe sa e meritojne ata. Nese i bejme keto veprime, i krijojme vetit mundesi te flasim më qete, më bindshem, më guximshem dhe më me respekt ndaj vetevetesdaj situatave e ndaj atyre qe ballafaqohemi me ta, duke argumentuar bindshem te verteten para tjereve e para  situatave qe na rrethojne,se ne cilen ane eshte e verteta.
Qe mos te zemrohemi, qe mos ta humbim vetkontrollin dhe mos t’i prishim raportet e mira me tjeret, duhet pranuar ata ashtu s’içe jane, sepse asnjeri prej tyre dhe asnjeri prej neve, nuk jemi aqe te persosur dhe pa t’meta. Edhe pse e kemi veshtire t’i pranojme njerezit ashtu s’içe jane, nese i perdorim mjetet e permendura me larte ne krye me dashurine, behet i mundshem dhe me i lehte pranimi, duke u ballafaquar me ta permes argumentimit se ne cilen ane qendron e verteta e ne cilen jo, per ta vetdijsuar palen me te cilen komunikojme dhe opinjanin me te cilin rrethohemi.
Lexuesi im i dashur, nese done ta keshe veten nene kontrolle, ta fitosh guximine, vendosmerine qe te perballesh me tjeret dhe mos t’i prishish raportet e mira me ta, perdore mjetin e dashurise, respektit, mirekuptimit dhe tolerances ndaj tyre, per aqe sa e meritojne ata gjate komunikimit e bashkpunimit me ta, nese ke per synim ti ndryshosh gjerat per te miren e te gjitheve, e jo per qellime egoiste personale e grupore. I juaj, mësusi Isë

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lini një Përgjigje