Statusi i femres ne shoqerine shqiptare eshte i neperkembur – ripostim

Qe nga perfundimi i kohes se materirkatit femra nuk e ka statusit te cilin e meriton ne mesin e nje shoqerie. Ajo po neperkembet nga te gjitha menyrat dhe personaliteti i saje nuk po respektohet si personalitet i barabart me mashkullin. Kjo gjendje e pa barabart, dukshem po manifestohet ne mesin e shoqerise shqiptare.                                                                                                                                                                                                                                      Nese gjysma e kombit te gjinise femrore nuk e gezon lirine e plote dhe trajtimin e barabart me gjinin mashkullore, assesi nuk ka mundesi te perparoi shoqeria dhe vendi jone, nuk kane mundesi te perparojne knaqshem fushat e ndryshme jetesore, politike e shoqerore, familjare, individuale e kombetare. Kur e theme kete jam, plotesisht i bindur, se bota njerezore ze fille e zhvillohet qe ne barkun e nenes e derisa te piqet sado pak per te jetuar pa perkujdesin e perkushtimin e madhe te saje. Sipas statusit dhe respektit qe e posedon femra ne familje, ne shoqeri dhe ne vendin e punes, te njetin statues do ta kete edhe femija i saje, i cili rritet, zhvollohet dhe edukohet ne duarte e nje nene. Nje nene, nje bashkeshorte e pa trajtuar mire, me nje nivel te ulte arsimimi, e varur ekonomikisht, me nje pozite nenshtruese, e papunesuar, apo verje kushtesh te pandershme ne punesim, shkollim e avansim pozitash te saje, eshte e pamunder te kete edukim dhe zhvillim te drejte e te mirefillt femija i saje, mbi te cilet i vare shpresat kombi yne.
Pozicioni i femres ne familje eshte i neperkambur si bashkeshorte, e cila trajtohet vetem si amvise e jo si intelektuale me te drejta te barabarta ne raport me bashkeshortin. Ajo gjithnje e me shume po trajtohet nga femijet e vete e bashkshorti si nje person e cila eshte e detyruar vetem tu sherbej atyre e jo te gjene perkrahje nga ata, qe edhe ajo te kete kohe te merret me punet e veta personale, intelektuale, politike e rekreative si bashkshorti i saje. Krahas kesaje pabarazie edhe femra po eskalon me sjelljet e saje destruktive si bashkeshorte e si nene, ku shpeshehere eskalon situata ne menyren me te devalvuar  mes bashkeshorteve qe nuk kane respekt te dyanshem, qe nuk kane respekt te duhur e te barabarte per femijet e tyre. Me nje fjale krijim i nje rremuje ne familje, ku eshte humbur tersisht respekti, mirkuptimi dhe trajtimi i barabart  mes bashkeshorteve dhe mes femijeve si trup familjar.
Po ashtu edhe ne vendin e punes femra nuk e ka te njetin status dhe trajtim si te mashkullit, nuk e ka nje trajtim e respekt si intelektuale, profesionale, nje trajtim kolegial e njerezor, por më shume ka tendenca, qe ajo te trajtohet e keqeperdoret si mjet e si prone seksuale e dikujt . Kjo dukuri deviante shoqerore e kombetare, po perhapet dita dites neper organizata punuese shtetnore e me theks te veqant neper ato private. Permes ketij trajtimi te botes femerore, gjithnje e me shume po i ulet autoriteti, integriteti dhe po i devalvohet ne radhe te pare presonaliteti dhe karakteri i femres nga mashkulli, po devalvohen marrezisht pergjegjesite qe dalin nga vendi i punes, po devalvohen raportet ndernjerezore, po ulet efektiviteti  i qasjes serioze ne pune, permes keqeperdorimit moral, njerezor e profesional te paleve dhe permes keqperdorimit material e pronesor ne vendin e punes ku punojne palet. Po devalvohet dhe perulet personaliteti professional e moral i udheheqesit, i mesimdhenesit, i mjekut, i gjykatesit, i avokatit dhe i udheheqesve ne segmenetet tjera shoqeroro-politike ne nivel komune dhe ne nivel shtetnor, duke i shfrytezuar pozitat dhe pergjegjesite e veta ne deme te statusit te femres.                                                                                                                                                                                                                                Femra shqiptare edhe ne politike, edhe ne vendet udheheqese, edhe ne vendet tjera te punes, edhe permes notes gjate shkollimit, edhe permes diplomave e gradave shkencore, edhe permes pozites e funksioneve te ndryshme nuk eshte e barazuar me mashkujt, nuk trajtohet denjesishte, por si eshte me keqe, e injoruar dhe e perbuzur si personalitet ne aspektin professional, moral, human, politik e kombetar, duke u veshtruar nga shume kush qe posedon nivel te ulte moral, vetem nga kendveshtrimi eksploatus si objekt seksual, e shume pak apo aspak e trajtuar si qenje njerzore, e barabart me mashkullin.
Lexuesi im i dashur, Tani ose kurr ne shqiptaret duhet respektuar autoritetin dhe personalitetin e femres sone, te barazohet ajo me boten mashkullore, te shkollohet e te punesohet pa i vene kushte denigruse, te kete mundesi te barabarta me zgjedh e te zgjidhet neper vende udheheqese, sipas aftesive qe i ka e jo sipas kushteve denigruse qe i parashtrohen, te perkrahet e te ndihmohet profesionalisht e politikisht ne familje, ne shoqeri, ne vendin e punes dhe vertete te jete e barabart me mashkullin, nese e deshirojme nje shoqeri e nje komb komplet te shendetshem e perparimtar. I juaj, mësuesi Isë

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lini një Përgjigje