Si mos ta humbim vetkontrollin

Nuk ka gje me shkaterruese per ne, se sa nje temperament qe nuk mund ta kontrollojme tek vetja jone. Mjetet me efikase qe na mundesojne ta marrim veten nene kontrolle jane dashuria, respekti, mirekuptimi dhe tolerancat ndaj tjereve. Me keto veprime e shukim zjarrin para se te mere flake, ku mund te digjemi, ne dhe tjeret ne raport me ne. Nuk ka gje me te lodhshme dhe me shkaterruese per jeten e shendetin tone, se sa zemrimi ne tjeret dhe ndjenja e pa sigurise qe te shprehemi para tyre. Sa me i madh zemrimi ndaj tyre, aqe me e madhe behet frika dhe me shume humb guximi te ballafaqohemi me ta.
Mjetet qe e zbusin zemrimin, zvoglojne friken dhe e rrisin guximin e vetekontrollin, te perballemi me tjeret, tham me pare, se jane dashuria, respekti, mirekuptimi dhe toleranca ndaj tjereve. Nese i bejme keto veprime, i krijojm vetit mundesi te flasim me qete, me guximshem, me bindshem dhe ma me respekt ndaj vetevetes, duke argumentuar bindshem te verteten ne raport me tjeret. Qe mos te zemrohemi, mos ta humbim vetkontrollin dhe mos t’i prishim raportet e mira me tjeret, duhet pranuar ata ashtu siq jane, sepse asnjeri prej tyre dhe prej neve, nuk jemi aqe te persosur dhe pa t’meta.
Edhe pse e kemi veshtire t’i pranojm njerezit ashtu s’ice jane, nese i perdorim mjetet e permendura me larte ne krye me dashurine, behet i mundshem dhe me i lehte pranimi. Lexuesi im i dashur, nese done ta keshe veten nene kontroll, ta fitosh guximin te perballesh me tjeret dhe mos t’i prishish raportet e mira me ta, perdore mjetin e dashurise, respektit, mirekuptimit dhe tolerances ndaj tyre.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lini një Përgjigje