Si i menagjojm emocionet, ashtu e kemi menyren e te jetuarit dhe shendetin tone personal, familjar dhe ate kombetar

Ne me shume e komandojm inteligjencen qe te na fus ne rrugen e gjendjes se plogte emocionale, ne rrugen e shqetesimeve te panevojshme dhe ne rrugen e pandershmerive te llojllojshme, duke leshuar veten ne ngjarjet e jashtme mbi te cilat nuk kemi mundesi ti kontrollojm, e te cilat na rrembejn e na fusin ku mos. Kjo pamundesi neve na shqeteson tej mase dhe emocionet tona marrin vale dhe dalin prej taktit duke na revoltuar per pamundesine tone qe ti ndryshojm gjerat, apo duke na joshur rrugeve te pa rruge, me ndere e pa ndere. Revolta e cila linde per ngjarjet ne fjale, shpeshhere mundet me qene subjektive per shkak te kendeveshtrimeve tona po ashtu subjektive, te ndikuara nga shume faktor, qe shpeshehere nuk jemi ne gjendje ta kuptojm ardhjen e atij ndikimi te imponuar nga jasht.E tere kjo revolte shkakton humbjen e kontrollit te emocineve, te cilat na sjellin probleme te medha ne gjendjen shendetesore, morale dhe ne menyren e te jetuarit, pa pas mundesi ti ndryshojm gjerat aspak, apo te tretemi pas tyre duke u bere jo vetja jone. E ter kjo qe u tha,e ka per qellim ta senzibilizoi secilin qe ti dallojm gjerat te cilat kemi mundesi te ndikojm per ndryshimin e tyre e te cilat nuk kemi, qe mos te tretemi panjerezisht prapa tyre.Gjerat qe nuk mund ti ndryshojm dhe nuk jane ne kompetencen tone, eshte mire te largohemi sa me large tyre, qe mos ta shkatrrojm veten per ta ndryshuar ate qe nuk ndryshon dhe ka kaluar. Per shkak te menagjimit jo produktiv emocional, na dalin prej doresh nje mori talentesh qe i posedojm ne boten tone shpirtnore. Do te ishte zgjuaresi per ne, qe ti qasemi talenteve tona dhe ti zhvillojm ato te cilat do te jene te efektshme per nje jete te lumtur dhe shendet te mire emocional, mendor, social, moral dhe fizik. Po iu qasem forcave tona qe i posedojm, vertete i kemi mundesite e pashtershme brenda vetit, ti bejm mrekullite per veten, per familjen dhe per kombin. Nese nuk i perdorim drejte forcen e emocioneve pozitive dhe atyre negative, do te na shuhen gjithnje e me shum talentetet tona qe i posedojm dhe jeta e shendeti do te na shkatrrohen tersisht, duke devalvuar cdo gje njerezore qe e posedojm. Lexuesi im i dashur menagjoje sa me mire te jete e mundshme forcen e emocioneve tuaja pozitive dhe negative, per nje organizim me racional, me produktiv dhe me njerzor te jetes tende personale, familjare dhe kombetare, brenda mundesive dhe kompetencave tuaja personale.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lini një Përgjigje