Pa i eliminuar shkaqet negative, pasojat nuk kane te ndalur ne edukimin dhe arsimin tone kombetar

Shkaqet te cilat e pengojne organizimin e mirefillt te edukimit dhe arsimit tone kombetar, ditadites po e perfshijne kete fushe jetike per kombin, ne vend qe te eliminohen.
Hapsira e pamjaftueshme e lokalit shkollor, numri i madh i nxenesve neper klase, mungesa e kabineteve, mjeteve audiovizuele, ilustrative dhe demonstrative mesimore, mungesa e teksteve shkollore e univerzitare per disa lende mesimore te profileve te ndryshme, cilesia e dobte e hartimit te tyre per nga niveli pedagogjiko-psikologjik, hartimi i korikulave apo planprogrameve shkel e shko nga njerezit te cilet nuk kane pergatitje profesionale pos perkatesise partiake, pergatitja e kuadrit mesimdhenes jo e lakmueshme, hartimi dhe perpilimi i testeve per cilesim pa kriteret e parapara pedagogjiko-psikologjike per nivelet dhe moshat e ndryshme te nxenesve e studenteve dhe per llojin e shkollave, testi kombetar eshte komprimituar fare, ku po marrin pike mese shumti ata nxenes qe vetem dijne te kopjojne e per diturite e zotesite e tyre mos te flasim, me nje fjale nxenesve te shkelqyeshem qe perpiqen me forcat e veta, po u bije vlera gjithnje e me shume nga konkurenca jo reale e kolegeve te tyre, regjistrimi i nxenesve e studenteve dhe kalueshmeria e tyre mbi baza partiake, familjare e korruptive, marrja e gradave dhe titujeve shkencor po ashtu duke ngulfatur tersisht vleren e mirfillt te edukimit, arsimit dhe shkences, emrimi i kompetenteve dhe pergjegjesve te arsimit nga nivelet me te larta e deri te ato me te ulta, pa kritere profesionale, e mjaftueshme qe te jene vetem militant partiak, neglizhenca ne pune dhe papergjegjesia ndaj askujt dhe nga askush, mos percjellja e procesit organizativ te punes neper oret mesimore nga petagogu e psikologu i shkolles, profesionalist per kete qesdhtje, te cilet u ndihmojne atyre qe kane nevoje per ndihme ne procesin e mirefillte te organizimit te punes, mos trajtimi profesional i probleve te ndryshme qe u dalin nxenesve gjate procesit mesimor, mos trajtimi profesional i disiplines jo te duhur te nxenesve ne procesin mesimor, mos trajtimi i shkaqeve qe largohen pre oreve mesimore nxenesit, mos trajtimi profesional i ramjes se suksesit ne mesim, bashkpunimi jo i duhur e jo ne menyre profesionale, shkolle familja, mos percjellja profesionale e aktiviteteve jashtmesimor, mos percjellja profesionale e organizimit apo mos mbajtja e mesimit plotesues dhe shtues. Lexuesi im i dashur keto jane disa prej shkaqeve te cilat po i sjellin pasoja te pariparueshme edukimit dhe arsimit tone kombetar. Po nuk i eliminuam sa me par keto shkaqe, pasojat do te thellohen edhe me shume, ku haraqin me te madh e paguajn gjeneratat qe i leme pas. I juaj mesuesi Ise

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lini një Përgjigje