Leter publike drejtuar Ministrit te arsimit Shyqiri Bytyqi,

Leter publike drejtuar Ministrit te arsimit Shyqiri Bytyqi, si pergjigje fjalimit te tij, mbajtur ne seansen e jashtzakonshme te Kuvendit te Kosoves, lidhur me plotesimin e oreve te humbura, si pasoje e greves te organizuar nga SBASHK-u
—————————————————————————– Ballaban pasha i arsimit Shyqiri Bytyqi, po ua hudh fajin e vete dhe te digasterit te tij arsimor tjerever , per ta mbuluar neglizhencen e perbuzjen, qe po i bene arsimit tone kombtar, puntoreve dhe nxenesve te shkolles shqipe, i cili i ka mbyllur syte para planprogrameve qe aspak nuk jane cilesore e te dobishme per te miren e nxenesve tane dhe nuk ndane bugjete per hartimin e tyre nga dora e profesionisteve dhe kompetenteve te pergatitur per kete qeshtje, por bene shperlarje parash duke angazhuar militante partiak qe ti hartojne ato dhe te kene mundesi më te madhe per shperlarje parash e per korrupcion, i cili po behet qe dy dekada me radhe. I ka mbylle syte para teksteve e literatures shkollore me permbajtje te stervjetruar te njisive mesimore dhe duke i lejuar ti hartojne ato shkel e shko militantet e ndryshem te politikes, qe mese paku jane te pergatitur per kete qeshtje, pos per shperlarje te parave ne dem te bugjetit arsimor qe parashihet per perpilimin, hartimin e botimin e teksteve te reformuara dhe literatures shkollor. I ka mbyllur syte para mangeses totale te mjeteve mesimore mese te nevojshme, ku mesimdhenesi detyrohet me nje shpuze, me nje shkums e me nje tekst shkollore te stervjeteruar ta organizoi mesimin para nxnesve te vete, ne vend qe ti hap syte e mos ta keqperdor bugjetin e arsimit per shperlarje parash permes militanteve partiak qe nuk levizin ne kete drejtim, por hargjojn shuma te medha parash duke i trajnuar puntoret e arsimit me trajneret militant pertiak qe nuk kane kurrfar pergatitje profesionale univerzitare per kete qeshtje, ne vend qe ta bejne kete pedagogu e psikologu i punesuar neper shkollat tona, te cilet jane te pergatitur profesionalisht permes studimeve te tyre ne univerzitetin publik te Prishtines dhe jane te specializuar per kete qeshtje profesionale per organizimin e mesimit permes metodave, teknikave, formave dhe mjeteve bashkohore mesimore, permes planprogrameve, tekesteve e literatyres bashkohore shkollore e cilesore te cilat premtojne mjaftushem per edukimin dhe arsimin e nxenesve tane, te cilat i mungojne arsimit e edukimit tone. I ka mbyllur syt para mungeses se stafit profesional pedagogjike e psikologjik neper shkolla- pedagogut dhe psikologut e sherbimit te tyre profesional, te domosdoshem per mbarvajtjen e rregullt te organizimit te procesit mesimor, duke i shkarkuar tmerresisht tonelata fajesh te digasterit te tij arsimor e duke ia hudhur fajin padrejtesisht SBASHK-ut, qe lufton per te drejtat e barabarta te puntoreve te arsimit, me puntoret tjere ne mesin e shoqerise sone, te cilet e meritojne më shume se tjeret kete barazim dhe askush nuk ka te drejte ligjore ta bej kete diskriminim ne te ardhurat e tyre personale. I ka mbyllur syte dhe nuk i shkon mendja fare ta percjelle punen ne menyre profesionale permes kompetenteve profesional te arsimit e jo permes miltitanteve partiak neper shkollat tona, se si organizohet procesi mesimor, si notohen e cilesohen nxenesit tane. I ka mbylle syte, ta percjelle ne mneyre profesionale vijushmerine e mos vijushmerine e nxenesve ne mesim neper shkollat tona, ta percjelle nivelin e disiplines gjate oreve misimore, ta percjell ne menyre profesionale bashkpunimin e mesimdhenesve mes veti, e mes nxneneseve, ta percjelle menyren e bashkpunimit shkolle familje dhe çka perfshihet ne ate bashkpunim, qe behet shkele e shko nga kushdo dhe te lyp pergjegjesi per mangesite e evidentuara. I ka mbyllur syt ta percjelle nivelin e pergatitjes profesionale te kuadrit mesimdhenes dhe pergatitjes pedagogjike, psikologjike, didaktike e metodologjike te tyre dhe pergatitjes morale, sociale, humane e kombtare te ketij kuadri, ta percjelle nivelin e pastertise, nivelin e ngrojes dhe nivelin e ruajtjes se inventarit shkollor dhe mirmbajtjes se ambienteve brenda e jashte shkolle, ta percjelle gjendjen e tereneve, se kane apo nuk kane shkollat salla te edukates fizike dhe mjete te duhura per to, ka apo nuk ka kabinete te muzikes dhe instrumente qe i duhen atyre kabineteve, ka apo nuk ka kabinitete mesimore te fizikes, kimise, biologjise dhe mjete te nevojshme per to, ka apo nuk ka kabinete tjera per lende te ndryshme mesimore dhe mjete te duhura per to, ka apo nuk ka kabinete te Informatikes dhe kompjuter te mjaftushem dhe kush e mirmbane gjendjen e rregullt te funksionimit te tyre. I ka mbyllur syte ministri Bytyqi para bashkpunimit shkolle familje, qe te kuptoi a u ipet informacion i duhur prinderve, se si te sillen e te bashkpunojne me femijet e tyre neper shtepite e veta, duke u dhene informacion edhe udhezime e keshillime profesionale atyre permes pedagogut e psikologut te shkolles, se si duhet te sillen e te bashkpunojne me femijet e vete. I ka mbyllur syte para punsimit te kuadrit arsimor ne baza pertiake, farefisnore, e ne baza korruptive. Nuk besoi qe ka te drejte Ministri i arsimit tua hudhe fajin e vete dhe te digasterit te tij arsimor tjereve e as SBASHK-ut! Po ashtu nuk besoi qe munde te fshihet pergjegjesia e tije permes ketij fjalimi demagogjik e aspak bindes! I juaj, mësuesi Isë

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lini një Përgjigje