Gjendja depresive eshte paafetsi te perballemi si duhet me problemet e jetes

Depresioni shfaqet per shkak te perceptimit jo efektive te problemeve dhe detyrave qe na dalin para gjate jetes. Ky perceptim jo efektiv shkakton telashe te ndryshme depresive ne procesin psikik, intelektual, emocional, motivues, ne procesin e vemendjes dhe sjelljeve tona jo efektive gjate ballafaqimit me problemet e ndryshme dhe menyres se zgjidhjes se tyre, jo ne favor tonin                                                                                                          Dukurite depresive manifestohen ne zvogelimin e interesimit per ngjarjet e ndryshme qe ndodhin rreth nesh, ne zvoglimin e aftesive per zgjidhjen e favorshme te tyre. Manifestohen ne zvoglimin e interesimit ta ndryshojme per te mire gjendjen tone me te cilen rrethohemi dhe ne zvoglimin e interesimit ta ndryshojme veteveten dhe te pergatitemi sa më mire per jeten nga niveli personal e nivele tjera te ndryshme deri te niveli kombtar. Shkurt shprehur, zvoglim i madh i interesimit per ardhmerine tone personale, familjare, shoqerore e kombetare.                                                               Gjendja depresive nuk i lene askujt aftesi, force, vullnet, guxim, deshire dhe dashuri te mjaftushme per ti tejkaluar veshtiresite dhe pengesat qe na dalin para dhe per ti perdor mjetet e mundeshme efektive intelektuale, politike, demokratike, revolucionare e luftarake, ne rast nevoje per ti tejkaluar me çdo kush ato.                                                                                                                                                                                                                                                  Tek ai popull qe i mungon aftesia, forca, vullneti, guximi, dashuria dhe uniteti per ti tejkaluar pengesat dhe veshtiresite gjate jetes, do te perfshihet nga nje numer i madh paknaqesish, qe sjellin zhgenjim, deshprim, pikllim dhe pesimizem per te ardhmen e vendit dhe jetes se tij, duke iu nenshtruar roberise dhe politikes grabitqare e te korruptuar kembe e koke. Shkak i kesaj gjendje jo te kendshme, jane ndikimet e shumta negative te faktoreve te ndryshem politik, fetar, ekonomik, shendetesor, edukativ-arsimor, juridik e policor, qe jane korruptuar tej mase. Dukurite negative e korruptuse te ketyre faktoreve, me doemos e sjellin ne gjendje depresive individin, familjen, shoqerine e  kombin ne pergjithesi  duke ua  zvogluar kapacitetin e tyre  te perceptimit sa ma te drejte e efektiv te  rrethanave te ndryshme qe ti tejkalojme me nje racionalizem te duhur e te favorshem per ne.
Per ti shpetuar secili  gjendjes depresive psikike e shpirtnore, duhet te marrim masa sa me pare qe ti luftojme dukurite negative, duke u nisur nga vetevetja e deri ne majat me te larta politike e shtetnore. Per ta bere kete duhet te ndrmarrim veprime te rrepta duke i perdorur te gjitha mjetetet e mundeshme ne lufte kunder  veshtiresive, pengesave dhe dukurive devijante e negative ne nivel personal, familjar dhe ne nivel kombetar. Me nje fjale, kudo qe ndodhin dukurite negative, dhe kudo qe shfaqen veshtiresi e pengesa, i madh e i vogel duhet ngritur ne kembe per ti luftuar pameshirshem ato, qe ta krijojme nje ambient te shendetshem, te begatshem, te dinjitetshem, human, te lumtur e te barabart per te gjithe. Po se beme kete, do te thellohet edhe metej e keqja, nen perkrahjen e neglizhences sone te pakuptimt.
Nese pajtojme me gjendjen momentale depresive qe e ka perfshire vendin tone dhe qendrojme duar kryqe, po e bijme veten qe mos te kemi rrugedalje tjeter , pos me ike me te madhe nga vendi, per tua leshuar pushtuseve tane kete vende, qe me te gjhitha mjetet po planifikojne ta marrin. Te rijnte ma te mire te vendit apo inteligjenca jone po e marrin gjithnje e ma shume rrugen e pakthim, duke udhtuar drejte hiqit e rrethe tij neper bote.
Lexuesi im i dashur, ka ardhe koha e fundit qe se bashku te gjithe, t`i luftojme dukurite negative, qe e kane perfshire mesin tone kombetar, nese nuk dojme te perfshihemi edhe me teper nga gjendja shpirtnore depresive, e cila po manifestohet gjithnje e me shume me zhgenjim, deshprim dhe qendrim pesimiste per te ardhmen personale, profesionale, familjare, institucionale dhe kombetare. I juaj, mësuesi Isë

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lini një Përgjigje