Disa prej rregullave të mos brengosemi pa arsye

Brengosjet e shkaterrojne shendetin tone fizik, emocional, intelektual, social e moral. E shkaterrojne vullnetin, deshiren, guximin, dashurine dhe perkushtimin tone te merremi aktivisht me jeten.                                                                                                                                                                                      -Nese nuk dojme te humbim kohe me brengosjet e pa arsyshme, është mirë të angazhohemi me ndonjë aktivitet që mundëson largimin e përqendrimit të vëmendjes prej ngjarjes e cila ka shkaktuar brengosje sipas bindjeve tona, si psh: marrja me ndonjë lloj pune, loje, leximi, ushtrimi, meditimi, shetije, muzike, poezie dhe picture dhe me shkrime te ndryshme. Marrja me këto aktivitete, është ilaqi më i mirë që ka ekzistuar ndonjëherë për ta dobësuar apo eleminuar fare brengosjen e cila më shume shkaktone problem se sa  zgjidhje te tyre.
-Problemet e vogla nuk duhet t’i lëmë të na brengosin, sepse ato në qdo hap të jetës janë prezente pran neshë dhe na shkatërrojnë jetën, shëndetin, na marrin forcën, vullnetin, deshiren, guximin dhe dashurine për të jetuar qete, aktiv e te  lumtur.
-Të gjitha ngjarjet e imagjinuara shqetësuese duhet eliminuar nga imagjinata jonë, duke i analizuar ato se sa kanë shancë reale të na ndodhin, duke kuptuar se shumica prej tyre nuk kanë mundësi fare të ndodhin, e pakica nëse rastësisht ndodhë, mos të na zë në befasi, por të përgatitur të ballafaqohemi me to.
-Ngjarjet të cilat na ndodhin e nuk mund t’i ndryshojmë, nuk duhet të humbim kohë kote duke u ballafaquar me to, por sa më shpejtë që të jetë e mundur të pajtojmë e mos te merremi me to.
-Nuk duhet të brengosemi fare me të kaluarën e hidhur dhe të ardhmen e padukshme, sepse e kaluara është e vdekur njëherë e përgjithmonë, kurse ardhmja e padukshme është e pamundshme të qëllohet. Nga gabimet e se kaluares duhet te mesojme, qe mos t`i perserisim herave tjera dhe t`i permiresojme ato.
– Që mos të brengosemi me të kaluarën e pakthyeshme, e me të ardhmen e padukshme, është mirë të merremi me të tashmen, duke u pergatitur sa më shumë, që të ballafaqohemi më lehtë, më guximshëm, e të menqur me sfidat që na i sjell jeta, ne te tashmen.
Lexusi im i dashur, qe mos te brerngosemi tej mase dhe vend e pa vend per gjera e cikrrime te ndryshme, eshte mire qe sa do pak tu permbahemi rregullave te permendura me larte. I juaj, mësuesi Isë

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lini një Përgjigje