Derisa tek njerzit qendron nen erresire nevoja per ta mbajtur te balansuar shendetin fizik e intelektual, imponohet fshehurazi nje oreks vetshkaterrues i njerzimit

Derisa tek njerzit qendron nen hije apo erresire nevoja per ta mirembajtur te balansuar shendetin itelektual, social, human, moral, kombtare, me at fizik e biologjik, imponohet oreksi i pangopur per ta mirembajte vetem shendetin fiziko-biologjik dhe fatkeqesisht kjo mirembajtje po shnderrohet ne fatkeqesi te jetes personale, familjare, shoqedrore, kombtare e njerzore, drejte veteshkaterrimit permes gojes, dhembeve brejtes dhe gjuhes te ciles i kane marr permasa tragjike kunder botes intelektuale, emocionale, sociale, humane, shija e pangopshme e te embles, njelmtes, thartes e shija e te idhtes, per ta kaperdire çdo artikull ushqimor qe e sheh syri, e nuhat hunda dhe e shijon gjuha drejtuar ne stomakun e pangoper, duke lene te zbrazur boten intelektuale ne koke, boten emocionale te shfrenuar, boten morale te shkaterruar, boten humane te dehumanizuar dheboten  sociale te vetemuar. Rrethe kesaje qe u perpoqa te theme, po me duhet ta rikujtoi edhe Sgmun Frojdin, i cili ia ka rikujtuar njerzimit se njerzimi i ka te montuara ne egun e tij te brendshem kompleksin e vdekjes dhe te jetes dhe i perfiton gjate jetes edhe kompleksin e superioritetit dhe inferioritet, po nuk u balansuan keto dy komplekse ne fjale, nuk do te kete jete te balansuar njerezore, por lufte e pakuptimt mes kompleksit te vdekjes e kompleksit te jetes dhe mes kompleksit inferior e superior, per te shkaterruar ne menyre egoiste çdo gje qe e gjene perpara njeriu, si rrethin natyror, si at shoqeror e shpirteror dhe ate biologjhik.                                                                                                                                                                                                    Po i drejtohem lexusit tim me nje kerkes te vogel mniqsore, qe mos te mbyllet ne labirinthin  e vete te dijes,  por te hapen  dhe te behen  dashamire e perkrahes, edhe  te diturive qe i shperndajne tjeret, sepse dituria sa me shume shperndahet tek tjeret dhe merret dituri nga ata, ajo rritet e zhvillohet duke shperndar rreze drite neper vendet e erresuara te botes intelektuale, emocionale, sociale, humane e kombtare te njerzimit. Vetem kjo shperndarje e potencialit intelektuale mund ta socializoi, humanizoi, moralizoi, qenjen e vetedijshme njerezore. I juaj, mësuesi  Isë

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lini një Përgjigje