Diagnostifikimi profesional i çrregullimeve psikike dhe stigmatizimi i tyre

9. 09. 2020
Ne kontekstin psikologjik stigmatizimi eshte nje komplet qendrimesh te pambeshtetura negative per personin qe e veçon si te papranushem me sjelljet e tij, duke e stigmatizuar si skizofren apo stigmatizime te shumta qe u behen njerzeve ne dem te potencialit te tyre si personalitete e si karaktere.
Stigmatizimet per tjeret vijne nga njerze jo kompetent per diagnostifikime rreth gjendjes shendetesore psiko-intelektuale, emocionale e shpirterore, qe mos te them nga njerze qe vete jane ne fund te pusit per nga tiparet njerezore, te cilet padrejtesisht e marrin guximin e neuro-psikiatrit, psikiatrit, psikologut, psikoterapeutit, pedagogut dhe sociologut, personalitete keto te pergatitur profesionalisht per diagnostifikimin e çrregullimeve psiko-emocionale e shpirterore dhe per trajtimin e shendetit intelektual, emociopnal, moral e social, qe ti stigmatizojne tjeret me nofka te ndryshme nga ma te ultat qe dalin prej fallgjinjeve, klerikeve fetar dhe kategorise se intelektualeve te ketyre niveleve e më te ulte se ta.
Diagnostifikimi profesional e shkencor rreth skizofrenit dhe kategorive te ndryshme te njerzeve me çrregullime psikike, e ne kete raste rreth skizofrenit, konsiderohet nje forme e rende e çrregullimit ne te cilen personaliteti ne fjale duket si i dezintegruar. Perceptimet e tije tersisht jane ilozore, emocionet e mpira apo te perqara mes veti ne rast perjetimi te nje ngjarje qe nuk kane asgje te perbashket me realitetin. Mendimet i kane te habitshme, te pakjarta dhe qe nuk perputhen me realitetin te cilin e pershkruajne. Gjuha e skizofrenit eshte jo koherente ashtu si emocionet qe nuk perputhen me situaten dhe sjelljet psikomotorike mund ti kete te çorjentuara skizofreni.
Tek skizofreni jane te zakonshme halucinacionet te cilat i perfshijne perceptimet ndjesore te imagjinuara , te cilave skizofreni u beson sikur te ishin te verteta. Tek skizofreni jane te zakonshme edhe deluzionet apo bindje tersisht te genjeshterta dhe iracionale te tij rreth rasteve te ndryshme, ne mesin ku jeton ai.
Eshte abuzim i madh e stigmatizim i skajshem kur jo profesionistet, si fallgjinjte, prifterijnte, popadikat, hogjallaret e shehleret marrin guximin te “diagnostifikojne” dhe te trajtojne llojet e ndryshme te çrregullimit te personalitetit, çrrergullimet e ankthit, çrregullimet opsesive kompulsive, çrregullimet e disponimit, çrregullimet disociative dhe skizofrenin.
Duhet patur kujdese te shtuar te mos bijme viktime e stigmatizimeve qe vijne nga rrjeti jo profesionist duke stigmatizuar tjeret me lloj lloj nofke diagnostifikuse jo profesionale me synime fyese, perbuzese e nençmuese, aspak kompetente e as njerezore gjate kualifikimit apo diagnostifikimit jo profesional te tjereve. I juaj, mësuesi Isë
0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lini një Përgjigje