Sentimenti patriotik dita dites po zbehet tek shqiptaret

 

4. 09. 2020

Sentimenti apo ndjenjat e nderlikuara manifestohen tek ata njerze qe jane te prirur te perjetojne ndjenja te nderlikuara lidhur me ndonje objekt, ngjarje, vend, fenomen ose perfytyrim ne situata e ne rrethana te ndryshme.

 

Sentimenti patriotik qendron ne te perjetuarit e emocioneve te ndryshme sipas situatave e rrethanave ne te cilat gfjendet atdheu, popoulli , shteti  dhe institucionet e tij politike, fetare, kulturore, historike, shkencore, ekonomike, shendetesore, edukative, arsimiore, juridike dhe  rrethanave te institucioneve tjera me rendesi jetike per atdheun, per popullin dhe per shtetin.

 

Per ta demonstruar sa më objektivisht nivelin e sentimentit patriotik te nje popull apo tek shqiptaret, vlene pershkrimi real e objektiv sesa gezohemi, sesa mburremi e krenohemi me zhvillimin e perparimin e atdheut tone dhe popullit, sesa bejme perpjekje per ta zhvilluar e per ta mbrojte me çdo kusht perparimin e atdheut dhe popullit tone.

 

Mbeshtetur ne gjendjen ne te cilen kemi ra si popull, si shtet e si atdhe, mund te konstatojme se sentimenti yne patriotik si popull eshte zbehur bukur shume, aq sa i nenvlefteson  parimet baze te cilat mbeshteten ne themelet e forta mbrojtese, ne themelet e forta te zhvillimit e perparimit  te atdheut, te shtetit dhe te popullit si subjekt i te dyve.

 

Kur  e them kete mbeshtetem ne nivelin e pikellimit, zemrimit dhe revoltes si fakt e argument qe po e demonstrojme ne shqiptaret  para situatave kercnuse dhe rreziqeve te ndryshme qe po i kanosen, atdheut, shtetit dhe para situatave  qe e rrezikojne ekzistencen e jetes sone si popull,  i cila nuk eshte ne nivel te duhur.

 

Niveli i duhur i segmentit patriotik mund te tregohet tek ne shqiptaret, atehere kur jemi te gatshem te bashkohemi si nje trup unik per interesat tona te perbashkta kombtare, kur jemi te gatshem te bashkohemi per ta mbrojte atdheun me te gjitha mjetet qe i kemi ne dispozicion, kur jemi te gatshem te sakrifikojme edhe jeten per atdheun ne ato monte kur e kerkon  situata.

 

Tani per tani menyra e veprimeve, sjelljeve, bindjeve e besimeve tona rreth situatave qe po i kanosen atdheut, shtetit dhe popullit, nuk premtojne as per se afermi sjelljen e sentimentit patriotik qe e kerkon vendi, shteti dhe populli per aq sa ko nevoje te mbrohet e te zhvillohet atdheu dhe te perparon se bashku me shtetin e popullin, sipas kerkesave te kohes e sipas situatave momentale.

 

Kjo zbehje e sentimentit patriotik ka dale ne skenen tone popullore e kombtare, qe nga pushtimi i Ilirise e deri ne ditet e sotit, duke u thelluar zbehja e sentimentit patriotik edhe me shume. Nga kjo zbehje kemi humbur mbi 100 mij kilometra katror te teritorit tone  ne gadishgullin Ilirik, me siperfaqe te shtrire nga alpet Ilire qe gjenden tani nen çizmen e pushtetit slloven e deri te Janina e Çameria qe gjendet nen çizmen e pushtetit greke. Siperfaqe kjo  e pa shkeputur asku, por e populluar me grek, bullgar, maqedon, serb, malazez, kroat e slloven, te cilet i kane themeluar shtetet e veta ne teritorin tone te gadishullit Ilirik.

 

Sa e sa tmerret dhe padrejtesite i kemi perjetuar nga pushtusit tane 2000 vjeqar latino-romak, greko-bizantin, sllavo-oertodioks dhe turko-aziatik dhe sa e sa subestance njerezore kemi humb nga  40 milion banor qe kishte Iliria para 2000 viteve,  e tani ne ditet e sotit kemi mbete  ne më pak se 40 mije kilometra katror teritor e me pak se 5 milion banor ne te dyja shtetet shqiptare, pa e numruar substancen tjeter  te mergates sone  e cila eshte e tretur neper bote dhe po i akspozohet asimilimit sistematik. I juaj , mësuesi Isë

 

 

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lini një Përgjigje