Ne vend te pergjigjes se atyre matufeve dhe rrangallave te kohes te cilet fusin perqarje mes shqiptareve mbi baza fetare, politike e regjionale

8. 08. 2020

Krenar kush ishim dikure, turp kush kemi mbete tani! Sa shume kishim teritor, pasuri e menquri dikur e sa pak na ka mbete tani. Më te dijshmit ishim, më te padijshmit kemi mbete! Paraardhesit tane Pellazge e populluan te paret kontinentin toke, i dhane gjuhen dhe alfabetin e pare gjuhsor  botes dhe shkrimin. Sot shqiptaret kane mbete te fokusuar e te strukur ne nje qoshe te vogel te kontinentit toke, per te komunikuar me tjeret, na duhet me patjeter ta perdorin gjuhen angleze, franceze, gjermane, ruse dhe italiane, e jo gjuhen shqipe qe ishte nene e te gjitha gjuheve te botes!

Populli shqiptar sot i ndar e i coptuar ne gjashte pjese gjeografike, i sunduar, i nenshtruar, i poshtruar dhe i pushtuar nga grekerit, maqedonet, serbet dhe malazezet, ardhacak ne trojet e gadidhullit tone Ilirik, ne bashkpunim me matufet, koke rrangallat e tradhtaret e kohes qe gjendeshin e gjenden edhe tani mes nesh, ne te cilin kontinent nuk kishte grek, serb, bullgar, maqedon, malazez, boshnjak, kroat e slloven me prejardhje sllave, para se te pushtohet Iliria .

Populli shqiptare i ndar ne tri besime fetare, i perqar shume mes veti mbi baza fetare, mbi baza partiake, mbi baza teritoriale e mbi interesa grupore e personale, u treguar e po tregohet i pa afte te mbaj shtet e te formoi shtet, i dominuar nga lakmitaret dhe tradhtaret te cilet jane quar peshe kunder popullit shqiptar, kunder atdheut te dhe kunder shtetit te vet.

Matufet dhe rrangallat e ketij populli mburren dhe rrahin gjoks para nesh si njerze te gjith- dijshem, vizonar e largpames, kurse turprohen totalishte para botes si matuf e rrangalla te prishura, total pa kurrfar diturie ne koke. Jemi njeri nder popujt e botes qe aspak nuk e njohim veten e teritorin qe kishim dhe pranojme kualifikimin per veten tone qe na e bëne bota, e cila na ka pruar ne kete gjendje te katandisur, ne bashkpunim me matufet dhe rrangallat e zbrasta qe e kishim dhe e kemi fatin te gjenden ata ne mesin tone kombetar.

Kemi shume shkolla e univerzitete, professor, magjistra, doktor shkencash dhe akademik, por pak kemi adukate te shendosh e arsim te mirefillte. Kemi shume tempuj fetar te besimit krishten katolik, ortodoks e islamik, kuse  mesepaku ne bote e besojme Zotin, mese paku ne bote jemi unik, mese paku ne bote duhemi mes veti, mese paku ne bote solidarizohemi, mirkuptohemi, tolerohemi e bashkpunojme mes veti!

Shqiptaret pasardhes te arberoreve, ilireve dhe pellazgeve qe te paret e populluan kontinentin toke, qe te paret ia dhan njerzimit besimin, gjuhen, alfabetin dhe shkrimin, vet kane mbete ende me shume vese, trauma, strese, ankth e frike te pa arsyshme, nervoze, xhelozi, inatqor mes veti e te strukur si qyqare e si eshte më keq ndaj tjereve!

Sa shume na duhet perpjekje e dituri dhe edukate, ti izolojme matufet e rrangallat e kohes dhe ta pengojme veprimin e tyre djallezor qe te fusin perqarje, urrejtje dhe vellavrasje mbi baza fetare, politike, ideologjike, regjionale dhe mbi baza te interesave personale e grupore, qe ti mundesojme vetit te behemi ata qe ishim ne kohen e Pellazgjise dhe ne kohen e Iliris, para pushtimit te saj nga latino-romaket e heleno- bizantinet. I juaj, mësuesi Isë

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lini një Përgjigje