Çfarë thonte Mulla Idriz Gjilani dikur para popullit te vete e çfarë po na thojne sote disa gazetar e intelektual fanatik e primitiv

29. 07. 2020

“Pa Shkollim nuk ka fe të mirëfilltë”, “Nxënësit tonë nuk duhet të mësojnë vetëm për leximin e Kur’anit, por edhe për njohjen e mjeshtërisë së shkrimit.Ata duhet t’i nisim në rrugën për të njohur islamin dhe jo për ta prezantuar si dicka statike”, “Të ndihmojmë njëri-tjetrin me fjalë, me penë, me pasuri, të duhemi si vëllezër”.

“Pa një atdhe të lirë feja nuk mund të mbahet kurrë, nuk mund të ushtrohet”, “Lexoni sa e mirë dhe sa e kuptueshme është feja islame, kur shpjegohet shqip e drejte në gjuhën e Zotit për shqipëtarët”.

“Kemi tri fe, por kemi një Atdhe të përbashkët, një gjak vëllazëror, një gjuhë, një diell e një Zot. Detyrë, mbi detyra e kemi bashkimin dhe mbrojtjen e Atdheut”, thonte dikur Mull Idriz Gjilani para popullit te vete.

E sote si shprehen shumica e klerikeve tane te feve qe u perkasin, si shprehen politikanet ne politike, si shprehen nje pjese e intelektualeve fanatik qe i perkasin njeres prej fese krishtene katolike apo ortodokse dhe fese islame muslimane, si shprehen disa gazetar qe i thojne vetit intelektual e gjysem intelektuale fanatik te ndryshme fetar e politik?! Jo kurr s`iq ishte shpreh dikur Mulla Idriz Gjilani, kombetarisht, fetarisht, butesisht, humanisht , vellazerisht dhe atedhetarisht, por fanatiket fusin perqarje, urrejtje dhe fyerje mbi baza fetare ne mes vellezerve shqiptar te nje gjaku, te nje gjuhe dhe te nje atdheu.

Lexusi im i dashur, Kombi mbi te gjitha, pastaj vijne tjerat me radhe.”Ta ndihmojme njeri tjetrin, me fjale , me pene, me pasuri dhe te duhemi si vellezer”, thonte Mulla idriz Gjilani.

Po ashtu ai thonte:” Pa nje atedhe te lire feja nuk mund te mbahet kurr dhe nuk mund te ushtrohet. Sa e mire e sa e kuptueshme eshte ajo kur shpjegohet shqip, ne gjuhen e Zotit per shqiptaret”. Mulla Idriz Gjilani thonte edhe ket:” Kemi tri fe, por kemi nje Atedhe te perbashket, nje gjak vllezeror, nje gjuhe, nje Diell e nje Zot. Detyre, mbi detyra e kemi bashkimin dhe mbrojtjen e Atedheut”.

Kete mesazh nuk u shkon ndermend te na japin ata qe ne gjak e ne shpirte e kane perqarjen fyerjen, shkatrrimin e unitetit kombtar,  pengimin e zhvillimuit te tij dhe te cilet jane shite per pak pare, tia bejne kete te zeze popullit shqiptar dhe atdheut te vete.                                                                         Paqin faaqen e zeze dhe i vfart gjaku i derdhur lum i shqiptare i madh e i vogel dhe gjaku i deshmoreve qe e dhane jete per liri e per atdhe! I juaj, mesuesi Isë

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lini një Përgjigje