Genjehemi qe jemi intelektual nese nuk ekuilibrohemi dhe rifreskohemi sipas kerkesave te kohes

26. 06. 2020

Shkalla e ekuilibrimit dhe rifreskimit te mendimeve, bindjeve, besimeve dhe veprimeve tona,e pasqyron sasine dhe cilesine e ngritjes dhe zhvillimit te karakterit dhe personalitetit tone intelektual, emocional, moral e kombtar.

Nuk mund ta konsiderojme knaqshem veteveten si nje intelektual i ekuilibruar dhe i rifreskuar nese nuk tregojme interesem sistematik qe ta ekuilibrojme dhe ta rifreskojme nivelin dhe cilesine e mardhenjeve tona me partnerin e jetes, me femijet tane , menyren se si i rrisim dhe i edukojme ata, si merremi dhe i trajtojme njerezit ne rrethin ku jetojme, ne kolektivin ku punojme, si i trajtojme projektet e ndryshme te punes profesionale, si i trajtojme e i krijome raportet nder familjare, si e ndertojme nivelin e njohurive profesionale dhe si i aplikojme ato ne praktiken e jetes se perditshme, si e ndertojme kulturen e njohurive shpirterore, emocionale, sociale, humane e morale.

Per ta kompletuar kenaqshem ekuilibrimin dhe rifreskimin e mendimeve, bindjeve, besimeve dhe veprimeve tona gjate jetes, eshte e domosdoshme te investojme sa e si duhet ne pervetesimin e metodave, teknikave dhe formave te ndryshme te permiresimit te sistemeve tona rreth menyres se organizimit te procesit jetesor neper fusha e kategori te ndryshme jetesore, sipas rendesise qe e posedojne ato.

Per arritjene e sukseseshme te ketyre nevojave te domosdoshme per secilin intelektual, do te ishte e nevojshme te lexohen sepaku dy atri libra serioze qe ofrojne te dhena te ndryshme shkencore:

– si per mardhenjet personale mes dashurise me partnerin, me femijen dhe me antaret tjere te familjes se ngushte e te gjere,

– si per dashurine, respektin, mirekuptimin, tolerancen dhe bashkpunimin mes miqeve,

– si per argtimin e avantura tjera te ndryshme me karakter argtus, qetesues e relaksues,

– si per cilesine e te jetuarit ne familje, ne rrethin dhe ne institucionin ku punon,

– si per mirembajtjen e shendetit fizik, intelektual, emocional, moral, human, social e kombtar,

– si per permiresimin e gjendjes se te jetuarit si intelektual, rreth permiresimit te cilesise dhe shpejtesise se te lexuarit e shpejtesise se te mesuarit, mbajtjes mend, permiresimit te koncentrimit te vemendjes, begatimit te jetes shpirterore e emocionale,

– si per ngritjen dhe persosjen e karieres per te cilen jemi percaktuar,

– si per zhvillimin dhe persosjen e talenteve dhe aftesive te ndryshme qe i posedojme,

– si per permiresimin e jetes si krijues, jetes familjare si dhe jetes ne komunitet dhe libra tjere qe ndihmojne e ofrojne pervoja te ndryshme rreth ketyre kategorive jetesore, te cilat e kompletojne sado pak jeten e nje intelektuali qe i premton vetes ekuilibrimin dhe rifreskimin sistematik gjate jetes, pa te cilat nuk mund te konsiderohet intelektual i kopletuar. I juaj, mësuesi Isë

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lini një Përgjigje