Nëse e vejme veteveten ne diskutim per ate qe mendojme, bindemi, besojme dhe per ate qe veprojme, më pak gabojme

25. 06. 2020

Ështe me rendesi te madhe ta kemi nje rregullore, mire te perpiluar, permes te ciles e analizojme, e gjykojme dhe e konkludojme ate qe kemi menduar, kemi besuar, jemi bindur, ate qe kemi vepruar dhe te analizojme , gjukojme e konkludojme si mund te permiresohemi duke vuar veten, mendimet, bindjet dhe veprimet tona ne diskutim, per ti permiresuar e ndryshuar ato gjera qe na dalin para si pengese.

Nese e perpilojme mire nje rregullore te tille, secili prej nesh ne detyren e popilitikanit, intelektualit, shkenctarit, edukatorit, sherusit, gjykusit, prindit, bashkshortit, drejtorit, udheheqesit, mesimdhenesit, ekonomistit, artistit, inxhinjerit e shume profesione tjera qe mund ti kemi ne pergjegjesi, nese i analizojme, gjykojme e konkludojme secili mendimet, bindjet, besimet dhe veprimet tona, e ti vejme ne diskuptim vlerat e antivlerat e tyre, perparesite e mangesite, nuk do te na ndodhin dukuri te shumta negative ne pergjegjesite tona qe i posedojme gjate jetes, por do te ndodhin ndryshime progresive e favorizuse per ne e per tjeret. Fatkeqesishte rralle here apo hiq e bejme nje veprim te tille!

Nese nuk nderhyjme sistematikishte ne permiresimin dhe ndryshimin e mendimeve, bindjeve, besimeve e veprimeve tona, do te mbyllemi hermetikishte ne sisteme te stervjetruara, me pasoja shume te medha jetesore ne politike, kulture, shkence, drejtesi, ekonomi, arsim, shendetesi, e ne fusha tjera te ndryshme jetesore.

Keto pasoja ne shoqerine shqiptare kane marr permasa tragjike rreth pengimit dhe shkatrrimit te proceseve te ndryshme jetesore, te cilat na qojne perpara dhe na barazojne me boten e civilizuar.

Ne vend te zhvillimit, perparimit, ndryshimit dhe civilizimit, ka marr hov te tmerrushem ne trojet shqiptare korrupcioni, familjarizmi, krimi i organizuar, narkomania, trafikimi me qenje njerezore, prostitucioni dhe tradhtia duke shitur pjese te atdheut tone! I juaj, mësuesi Isë

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lini një Përgjigje