Egoistet shpirtngushte dallojne shume prej atyre shpirtgjer

9. 06. 2020

Ata qe kujdesen ekskluzivisht vetem per veteveten karakterizohen njerze me shpirte te ngushte. Kategoria e njerezve me kete lloj shpirti, tere qenjen e vete fizike e shpirterore, emocionale e intelektuale, sociale e humane, morale e njerzore, e koncentrojne tersishte ne veprimet ekskluzive qe qojne drejte realizimit te interersave personale.

Shpirtngushtesia e njerzeve pason me veprime te pamatura egoiste qe i lejojne vetit veprime te atilla, te cilat ua mundesojne ti realizojne interesat e veta, ne dem te interesave te tjereve. Kjo kategori njerzish e paisur me shpirtngushtesi, nuk i zgjedhe kurre mjetet, format, menyren, teknikat dhe rruget e veprimit per ti plotesuar interesat e veta dhe nuk logorit fare demin qe ua shkakton tjereve.

Ndersa e kunderta e kategorise se njerezve me shpirtngushtesi jane njerzit shpirtgjere qe i karakterizon veprimi i matur e i natyrshem ne raport mes njerezve. Kategoria e njerezve shpirte gjere me asnje qmim, ne asnje rrethane interesat e veta nuk i realizojne ne dem te tjereve, perkundrazi ata interersat e veta i realizojne me perpjekje personale te cilat nuk perqendrohen ekskluzivishte ne egoizem personal.

Veprimet e tyre shpirtgjera realizimin e interesave personale e shohin edhe mes realizimit te interesave familjare, shoqerore e kombtare, pa devijuar per asnje qaste e ne asnje rrethane rrugen parimore te realizimit te interesave personale, familjare, shoqerore e kombtare, si procese parimore e te ndervarura mes veti.

Kategoria e njerezve shpirtgjere krahasuar me ata shpirtngushte, dallon rrenjesishte per nga perkujdesi i menyres se zgjedhjes se formave, teknikave, mjeteve dhe rrugeve, permes te cilave i realizojne interesat e veta, ku me asnje kushte e ne asnje rrethane nuk i lejojne vetit te shkelin mbi parimet themelore te realizimit te interesave personale, familjare, shoqerore e kombtare.

Shoqeria shqiptare e ka per detyre morale, njerezore e kombtare, te meos lejoj me asnje qmim, ne asnje rrethane ta mbizoterojne skenen tone politike, fetare, kulturore, shkencore e ideologjike ata njerze qe konsiderohen egoist shpirtngushte e destruktiv qe i shkaterrojne tersishte interesat e perbashketa kombtare, njerezore, kolektive, familjare e personale. I juaj, mësuesi Isë

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lini një Përgjigje