Tekstet tona parauniverzitare e univerzitare nuk i plotesojne si e sa duhet nevojat e nxenesve dhe studenteve tane

Isa Thaçi
 29 Janar 2016

Tekstet parauniverzitare e univerzitare, si mjete dhe burim themelor i njohurive per nxenesit dhe studentet tane ne nivel kombtar, nuk ofrojne sa e si duhet njohuri per kerkesat bashkohore qe i synon shkollimi yne kombtar.

Tekstet ne fjale nujk hartohen knaqshem e si duhet ne perputhje me planeprogramet ekzistuese por më shume sipas tekave te profitereve qe u ka ardhe shanca per profit

Tekstet tona parauniverzitare e univerzitare nuk perpilohen knaqshem e si duhet ne mbeshtetje te parimeve didaktiko- metodike e ne ato pedagogjike e psikologjike, pa te cilat parime, tekstet tona mbesin shume te varfura dhe te papershtatshme per nxenesit e studentetet tane neper nivele te ndryshme te shkollimit profesional e te pergjithshem dhe nuk i plotesojne sa e si duhet nevojat e tyre.

Tekstet per te cilat po flitet nuk nuk hartohet e perpilohen sa e si duhet ne mbeshtetje te aftesive e moshes se nxenesve dhe studenteve neper nivele te ndryshme te shkollimit e aftesimit te tyre, sipas parashikimit te shkencave pedagogjike e psikologjike per ta ruajt shendetin dhe motivimin e nxenesve dhe studenteve per mesim e studim sistematik.

Tekstet tona parauniverzitare e univerzitare nuk hartohen e perpilohen knaqshem e ne perputhje sipas menyres se shkollimit dhe ndarjes se tij ne nivele shkollash te ndryshme profesionale, te pergjithshme dhe artistike e kulturore qe ti plotesojne si e sa duhet kerkesat e nxenesve dhe studenteve qe percaktohen neper profile te ndryshme.

Tekstet tona ne fjale nuk jane te paisura si e sa duhet me teknologji pedagogjike e psikologjike sipas kerkesave te kohes, pa te cilen teknologji e humbin kuptimin e vete cilesor e permbajtesor.

Permbajtjet e njesive mesimore neper tekstet tona paraunivezitare e univerzitare jane vjetruar, nuk i bejne balle kerkesave te kohes dhe nuk i plotesojne sa e si duhet kerkesat e nxenesve dhe studenteve tane, qe tu mundesohet atyre pergatitje me mire per nje te ardhme me te dinjitetshme.

Nga kompetentet dhe politikbersit e arsimit tone keto kerkesa e parime rreth hartimit e perpilit te teksteve qe u permenden më larte, nuk merren ne konsiderate aspak nga ana e tyre, enkas perpjekjeve qe po behen, gjaja per ta reformuar arsimin tone kombetar permes korikulave mesimore e permes trajnimit te mesimdhenesve.

Sipas gjendjes momentale qe e posedojne tekstet dhe literatura jone parauniverzitare e univerzitare, si burime ku marrin njohuri, shkathtesi, shprehi e edukim nxenesit e studentet tane, gjendja momentale ne arsimin e edukimin tone kombtar po tregone se permbajtjet mesimore-edukative ne to, nuk i plotesojne kushtet e parametrave pedagogjik e psikologjik, nuk i pershtaten knaqshem e si duhet e sa duhet moshes, interesave dhe kapacitetit te nxenesve e studenteve tane. Nuk i pershtaten si e sa duhet rangut e nivelit te shkollimit, natyres dhe parapergatitjes per te ardhmen profesionale e kerkesave shkencore edukative dhe nuk i pergjigjen objektivisht kohes, aftesimit e pergatitjes se nxenesve e studenteve tane per nje jete me te mire, me te begatshme, më konkurente ne treg e më te dinjitetshme.

Tekstet tona shkollore po presin me padurim qasjen e hartimit dhe perpilimit te tyre nga njerez kompetent, pergjegjes, serioz dhe profesionalist te pergatitur rrethe kesaje fushe, e cila eshte shume delikate dhe kerkon nje perkujdese te shtuar, serioz e shkencor, mbeshtetur ne kerkesat bashkohore te shkencave pedagogjike e psikolgjike. I juaj, mësuesi Isë

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lini një Përgjigje