Si i sheh qrregullimet psikike modeli psikologjik sjellor dhe modeli psikologjik njohes

Njeriu gjate jetes se tije i ekspozohet ndikimit te shume faktoreve natyror, shoqeror dhe atyre shpirteror, duke bere perpjekje ne menyren e tije personale ti kuptoi, ti pervetesoi, adaptoi, ndryshoi dhe ti persos ata per nevojat e veta.

Ne kete rrugtim te gjate njerezor nuk do te thot se ballafaqimi yne me keta faktore te ndryshem, te jete ballafaqim i qelluar, i pershtatshem i drejte dhe i duhur gjithehere per fatin tone personal, familjar dhe ate kombetar.

Keqpershtatja ne ballafaqim me faktoret e ndryshem natyror, shoqeror e shpirteror sjelle kokeqarje tek ne, sjelle stres, shqetesim, brengosje, konfrontim, frikesim, zemrim dhe hidherim, te cilet jane shkaktar nemer nje i qrregullimeve psikike.

Modeli sjellor psikologjik, te gjitha qrregullimet psikike i sheh si nje menyre e te mesuarit, pervetesuarit, perseritjes dhe perforcimit te atyre sjelljeve qe jane te disfavorshme per jeten tone.

Modeli psikologjik njohes, qrregullimet psikike i sheh nga menyra e ndijimit dhe e perceptimit tone, qe ua bejme faktoreve te jashtem natyror, shoqeror dhe aktoreve te brendshem fshpirteror.

Nga menyra e pervetesimit te sjelljeve dhe nga menyra e ndijimit dhe perceptimit tone, varet edhe menyra e funksionimit te botes sone psikike dhe asaje intelektuale njohse.

Te behesh kriminel, tradhtar, vrases, shpiun, i pa bese, i korruptuar, egoist, dhunues, i pamoralshem, trafikant dhe i droguar, behesh ne saje te pervetesimit te menyres se sjelljeve dhe ne saje te menyres se ndijimit e perceptimit te faktoreve te botes se jashtme dhe asaje te brendeshme qe ndikojne te behemi kategori e njeriut te mire apo jo te mireqe.

Sipas ketyre modeleve psikologjike, sjellje dhe njohje, edhe qmenduria mesohet, pervetesohet dhe perforcohet, sikur veprat tjera te shumta humane e njerezore.

Eshte mese e domosdoshme per ne, qe te kujdesemi gjate jetes, se qfare sjellje po pervetesojme dhe nga cili kenveshtrim po i ndiejme dhe po i perceptojme gjerat apo proceset e botes se jashtme natyrore e shoqerore dhe gjerat apo proceset e botes se brendeshme shpirterore, nese nuk deshirojme sjellje e veprime jo njerezore, sjellje e veprime te qmendura dhe kriminale.

Nese i ndiejme dhe i perceptojme gjerat apo fenomenet e proceset e ndryshme te botes se jashtme e botes se brendeshme nga kendveshtrimi simpatik, antipatik, nga kendveshtrimi i xhelozise e urrejtjes dhe nga kenveshtrimi i interesave personale, do te zhytemi tersishte ne boten iluzore te ndijimit dhe perceptimit.

Ndijimi dhe perceptimi yne, permes te cileve na mundesohet ta ndjejme dhe ta njohim boten e jashtme dhe ate te brendeshme, nese zhyten ne oqeanin e Iluzionit, na imponojne ndijim e perceptim te cilat e shtremberojne tersisht njohjen rreth realitetit te botes se jashtme e cila na rrethon dhe realitetit te botes se brendshme, ku ne baze te atyre ndijimeve e njohjeve i bejme edhe sjelljet tona. I juaj, mësuesi Isë

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lini një Përgjigje