Njerezit jane krijues te rrethanave te mira e te kqija qofshin ato

Çdo gje qe i ndodh kesaj bote, e mire apo e keqe qofte, qe i ndodhe nje populli, nje shteti, nje komune, tempulli fetar, organizatave te ndryshme punuese, enteve edukativo-arsimore, shendetesore, ekonoimike dhe juridike, qofshin ato shteterore e private, kulturore e shkencore, politike e historike, qofte familja si institucion, antaret e saje dhe vete individit, jane rrethana qe i kane krijuar individet, grupe individesh e kolektive te ndryshme, qe u perkasin fushave te veprimtarise njerezore.

Kjo bote perhere po deshmon se ne mesin e saje ka individe dhe grupe te ndryshme njerezish, qe më shume jane krijues te rrethanave jo te mira ne hapesiren e saje, te cilat shkojne ndesh me parimet njerezore, shkojne ndesh me humanizmin, moralin, drejtesine, barazin, shkojne ndesh me interesat kombtare dhe me lirine e nje vendi, nje shteti, nje atdheu, nje teritori, nje komune, nje organizate, enti dhe nje familje.

Nga kjo kategori njerzish qe u mugon edukata, dituria, njerzishmeria, humanizmi dhe morali njerzore, çdo veprim qe e bejne, e bejne duke mos perdorur asgje njerzore, asgje te ndershme e as humane, vetem e vetem per ti plotesuar interesat e ulta personale, qe bijne ndesh me ligjin dhe me rregullat njerzore per ti quar proceset e zhvillimit perpara.

Ne duhet ti falenderojme te gjithe ata individ, qofshin politikan, intelektual ne balle te pergjegjesive te ndryshme, qofshin grupe njerezish, qe e bejne te pamundshmen duke sakrifikuar ne dobi te kombit, ne dobi te organizates punuse, ne dobi te enteve edukative, arsimore, historike, kulturore e gjuhsore, ne do bij te familjes dhe ne dobi personale, pa prekur dhe pa i neperkombur interesat e tjereve dhe interesat e kombit, duke ecur rrugeve te cilat te qojne drejte forcimit e zhvillimit te virtyteve më te larta njerezore.

Ata qe e meritojne falenderimin e respektin e popullit, duhet me doemos ta ndjekim rrugen e tyre njerzore dhe te mos shkelim me asnje kusht e me asnje qmim, mbi idealin e tyre.

Fatbardhsisht nuk jane te pakt ne mesin tone kombetar ata te cilet e dhane punen, djersen, dijen, pasurine, karieren edhe jeten, per me i quar proceset e zhvillimit perpara, per me i luftuar padrejtesite, korrupcionin, amoralitetin, prostuticionin, krimin e organizuar dhe per ta luftuar vendosshmerisht edhe perhapjen e drogimit, varferise, sindromin e papunesise dhe injorancen e fodullakun mes nesh.

Do te ishte ne nderin tone personal, moral, human e kombtar, te behemi si ata individ, te cilet e dhane kontributin e tyre, e dhane pasurine, karieren, familjen, e dhane edhe jeten se bashku me veten, te krijohen rrethana dhe kushte sa me te mira, sa me te ndershme, sa më progressive ne meset tona ku jetojme e veprojme, brenda mundesive qe i kemi e jo te marrim rrugen e atyre individeve qe u mungon edukata, dituria, respekti, njerzishmeria, humanizmi dhe morali njerzor, sepse kategori e tille e njerzve e kane quar dhe e qojne ne humnere shtetin, kombin, shoqerine, komunen, organizatat e punes, entet e ndryshme edukativo-arsimorer, kultyror, shkencore shendetesore, ekonomike, juridike e politike. I juaj, mësuesi Isë

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lini një Përgjigje