Ekstremistet fetar, politik, ideologjik e intelektual jane më te rrezikshem per kombin se sa te qmendurit psikik e skizofrenet


Nese e ndjekim shembullin e disa dijetareve tane te medhenje, kryesisht Rilindasit, edhe pse ishin fetare, intelektual e politikan, ishin personalitete te devotshme e te njohur ne bote, te dashur ne mesin e popullit, modest, aspak ekstremist, mburravec, mendjemdhej e lakmiqar. Ata me asnje kusht nuk i linin vende fese, politikes, ideologjise, interesave personale më pare se kombit dhe interesave te tije. Nuk e perqmonin, nuk e fynin, nuk e perqanin dhe nuk e ngatrronin kombin mes veti per interesat e tyre personale, fetare, politike, ideologjike e karieriste. Ata ne radhe te pare benin thirrje per unitet, per respekt, per tolerance, per mirekuptim, bashkpunim dhe per dashuri  mes nesh, ndaj atedheut e kombit, ku sipas nevojes preferonin, sakrificen per kombin, atedheun, lirine dhe bashkimin e trojeve e jo zhvatjen e pasurise kombtare dhe keqperdorimin e saje, si te qmendur e skizofren. Askush nuk mundet me qene fetare, politikan, ideolog dhe intelektual i devotshem, pa qene më pare atedhetar, kombetar, altruist e jo ekstremist, egoist, e lakmiqar. Ata qe e njohin mire kulturen, filozofine, fetare, politike, ideologjike, intelektuale jane adhurues te flakt te Atedheut dhe mbrojtes te guximshem te tije. Kush nuk e mbrone gjuhen e nenes, memedheun, lirine e tij dhe kush nuk mbrone kombin e vete, e genjen veten, Zotin dhe popullin se eshte fetar, politikan, ideolog dhe intelektual i mire.                                                                                                                                                       Secili prej nesh e kemi per detyre kombetare ne radhe te pare, intelektuale e morale ne radhe te dyte  dhe fetare, politike e ideologjike ne radhe te trete qe te mendojme, te flasim e te veprojme ne ate menyre qe t’i ulim gjakrat dhe emocionet, t’i eliminojmë urrejtjet dhe kundershtimet, ta bejm unitetin e jo perqarjen, ta rrisim dashurin, tolerancen, respektin, mirekuptimin dhe bashkpuniminne mes kombit tone, sepse ne te kunderten, do t’i humbim te gjitha nene sundimin e fqinjeve tane pushtus. Do ta humbim, gjuhen, kombin, atedheun, fene, perspektiven intelektuale, karieren dhe pasurine. Dhe ne fund fare do ten a mbetet te endemi rrugeve te botes si endacak te qmendur e si skizofrten.                                                                                                                                                                                                                                                             Eshte ne nderin tone personal, familjar, kombtar e moral, te kemi kujdese secili qe t`i eliminojme ekstremizmat e te gjitha ngjyrave, qe mos tia promovojme skenes tone politike, fetare, ideologjike, intelektuale dhe kombetare. Po e arritem kete synim ta bejme realitet, e kemi fituar betejen më te madhe e me te sukseshme kombtare dhe do te behemi me te pergatitur, më te menqur, më te dashur mes veti me te forte, më guximtar per ti mbrojtur fitoret tona kombetare e politike, per ta ngritur ekonomine, shendetesine, edukaten, arsimin, per ta ngritur e perfarcuar ushtarine,policine, te drejtesine, kulturen dhe shkencen  mbi baza te shendosha kombetare.                                                                                                                                          Lexuesi im i dashur, do te shpetojme, personalisht, familjarisht e kombtarisht, nese e qrrenjosim nga shpirti e mendja jone çdo ekstremizem, qoft ai politik, qoft ai fetare, ideologjik e intelektual dhe ne vend te tije ta mbjellim altruizmin, ta duam atedheun, te punojme e te sakrifikojme per te, ta duam diturine e ta humanizojme ate, sepse aty do ta gjejme edhe dashurine  e perspektiven personale, familjare se bashku me perspektiven kombtare. I juaj, mësuesi Isë

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lini një Përgjigje