Zhvillimi trupore e shpirterore eshte domosdoshmeri per secilin njeri

S`iq ka nevoje trupi per zhvillim e kalitje te shendetit fizik po ashtu ka nevoje edhe shpirti per shendetin intelektual, emocional, social, moral e kombtar.
Po su morem me keto procese per ti mirmbajtur, zhvilluar e kalitur, secila prej tyre dalngadal dobesohen e vishken dhe sterkeqen dhe nuk funksionojne aqe mire, per te na sherbyer gjate jetes sone. Nuk eshte thene kote: ” Ne trup te shendosh edhe shpirti e mendja e shendosh”.
Ata qe e kane lene ne harrese zhvillimin e shendetit fizik dhe kalitjen e tyre trupore e shpirterore, intelektuale e morale, humane e sociale dhe edukimin estetik e punues, verehet lehte gjendja e tyre ne trup e ne fytyre, ne nivelin intelektual e shpirteror, estetik e punues, duke ia humbur kuptimin individit si qenje e vetedijshme dhe e arsyeshme shoqerore, ku ato mangesi manifestohen permes mendimeve dhe veprimeve, ne kundershtim me rregullat e pergjithshme njerezor e kombetar.                                                                                                                                                               Edhe trupi edhe mendja, edhe karakteri, edhe personaliteti ne pergjithesi, kane nevoje per zhvillim e kalitje te perhershme e te barabart dhe te formesohen ne baze te standardeve sa më njerezore, permes leximit, hulumtimit, studimit, analizes, krahasimit dhe veprimit mbeshtetur ne pervojen personale  dhe ne pervojat e ndryshme qe ka bota njerezore. Keto procese ne fjale, nuk zhvillohen vetevetiu, por duhet angazhim i perhershem per rriten e tyre sa me fisnike e sa me produktive per nevojat tona personale, familjare, kombetare e  më gjere.                                                                           Lloi i kalitjeve te proceseve psikike , ne mesin e shume proceseve tjera, perpos qe kane nevoje te kaliten e te sprovohen gjate jetes, kane nevoje edhe te pastrohen nga llumi dhe mbeturinat qe na futen perbrenda permes ndikimit te faktoreve te shumte, te cilet ndikojne ne menyren e rrites se tyre. Po ashtu te pastrohen edhe nga programime te strvjetruara, te cilat jo vetem qe nuk sjellin progres por edhe e pengojne progresivitetin.
Lexuesi im i dashur,  me pas nje trup te shendetshem e nje shpirt te paster, nje mendje te ndritur e karakter te fort e te mire dhe nje personalitet te zhvilluar e produktiv, eshte mese e nevojshme te merremi gjate gjithe jetes, ne menyre sistematike e te balansuar me zhvillimin dhe persosjen e tyre,  te funksionojme sa më ndritshem, sa më natyrshem dhe sa më njerezisht si qenje sociale, humane e njerezore gjate jetes. I juaj, mësuesi Isë

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lini një Përgjigje