Veshtiresit dhe pengesat qe dalin gjate zgjidhjes se problemeve neper situatave te ndryshme

Gjate zgjidhjes se problemeve personale, profesionale, familjare, institucionale, politike, fetare e  kombtare neper situata te ndryshme gjate jetes, nga aspekti shkencor psikologjiko-logjik eshte konstatuar se perpos problemeve qe na dalin gjate jetes dhe kerkojne zgjidhje, problemi me i madh eshte konstatuar vete individi apo grupe te vogla e te medha individesh, qe u qasen zgjidhjes se problemeve neper situata e fusha te ndryshme profesionale, politike, fetare, shkencore, kulturore, historike, humane, sociale e filozofike ne nivel personal, familjar e kombtar, po ashtu sa vete natyre e problemeve qe na delin para per tu zgjidhur.
Niveli i ulte i pergatitjes intelektuale, profesionale, kulturore i personit apo grupe te ndryshme personash që ta kuptojne drejte e sa me objektivisht, se si duhet zgjidhur nje situate problemore per te cilen jane edhe pergjegjes ta zgjidhin, sjelle pengesa e veshtiresi te medha per zgjidhjen e favorshme te problemeve neper fusha te ndryshme profesionale, shkencore, kulturore, historike, politike e kombtare, sepse problemet qe nuk kuptohen drejte, nuk zgjidhen perpos qe veshtiresohen edhe me shume.
Pengese tjeter e zgjidhjes se situatave problemore eshte skema e ngurte e murosur ne kokat dhe mendjen e atyre qe i qasen zgjidhjes se problemeve, ne vend qe skema te jete me fleksibile, me gjitheperfshirese, se sa skema e ngurtesuar, pa nje veshtrim kritik qe i eliminon tmetat e asaj skeme te murosur ne koke dhe ne menyren e te menduarit.                                                                                                                                                                                       Me shablone te murosura e me skema te ngurta neper kokat e mendimet e njerzeve, me mungese vullneti, guximi e kambngulesie, me mungese te pervojes dhe pergatitjes intelektuale e profesionale, me koka te individeve, grupeve te ndryshme shoqerore e politike ne te cilat dominon egoizmi, dinakeria, cinizmi, hipokrizija, tradhtia, amoraliteti, pa besia, karierizmi dhe lakmija e qoroditur, nuk jane zgjidhur kurr drejte e njerzisht e nuk zgjidhen problemet tona kombtare, shoqerore, institucionale, familjare, personale, profesionale e as shtenore.                                                                    Lexuesi im i dashur, eshte konstatuar shkencerisht se problemi me i madhe i zgjidhjes se situatve problemore, perpos pengesave tjera, jemi ne si individ, si grupe shoqerore e institucionale, si familje dhe si komb. Nese kjo qendron, duhet ti ndermarrim te gjitha masat sa më pare, qe ti eliminojme ne radhe te pare pengesat dhe veshtiresite te cilat ia sjellim vetevetes, familjes dhe kombit ne pergjithesi e pastaj te ballafaqohemi edhe me zgjidhjen e problemeve te ndryshme qe na vijne nga tjeret dhe nga vete natyra e problemit qe kerkon zgjidhje. I juaj, mësuesi Isë

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lini një Përgjigje