Mosekuilibri idit, egos e superegos mund te pasoj me devijime psikike

Modeli psikodinamik, devijimet psikike te personit i sheh nga shkaqet e brendeshme te tija, te cilat jane shkatar te devijimeve e qrregullimeve psikike.
Secili person ne brendine e tije shpirterore posedon me IDIN, EGON dhe SUPEREGON. Nese keto tri dukuri shpirterore nuk ekuilibrohen mire e si duhet gjate jetes, per shkaqe te ndryshme personale, mund te humb barazpesha  tyre dhe personin e qojne drejte devijimit apo çrregullumeve psikike.
Konstatimi psikologjik i modelit psikodinamik e ka definuar boten e IDIT si bote e pafundme deshirash te individit, EGON si bote e arsyes per te bere perzgjedhjen e deshirave te mundeshme, te lejushme, te drejta e te ndershme dhe SUPEREGON si bote e nivelit me te larte logjik qe ka kapacitetin te kontrolloj boten e deshirave qe dalin nga bota e IDIT te njeriut, ne bashkpunim me EGON dhe te bëj frenimin e atyre deshirave qe shkelin parimet e rregullave njerzore.                                                                                                                                                                                                                                       Nese keto tri botera e humbin barazpeshen dhe bashkpunimin mes veti, edhe individi e humb logjiken dhe dinjitetin e vete duke vrapuar pas deshirave prrallore, qe nuk kane te ngopur tek personi. EGOJA apo arsyeja e personit, bije viktime e deshirave prrallore te IDIT dhe nuk eshte ne gjendje ta bej dallimin mes realizimit te deshirave te lejueshme e jo te lejueshme, te ndershme e te pandershme, te drejta e te padrejta dhe deshirave te mundeshme e te pamundeshme. Me nje fjale, personi e humb tersisht kontrollin e nevojshem per ta mbajtur ekuilibrin e ketyre tri botrave ne fjale.
SUPEREGOJA kur vepron normalisht tek individi eshte nje shkalle me e larte e vetedijes apo nje logjike më në nivel e individit, i cili e ka te kjarte se parimet morale e njerezore qe i ka vuar shoqeria si rregulla te lejushme e te palejushme, sanksionuse e shperblyse, te cilat nuk eshte e ndershme e as njerezore te shkilen e te neperkemben per interesa te ulta personale, qe shkelin mbi interesat e tjereve dhe ato kombtare, sepse sanksionohesh moralisht, njerzisht e ligjesisht nga shoqeria qe i ka vuar  rregullat dhe i respekton ato.
Nese e humbim barazpeshen e ketyre tri fenomeneve shpirterore, bijme ndesh me parimet humane e njerezore dhe me te gjitha rregullat qe i ka krijuar njerzimi dhe shoqeria jone mes te ciles jetojme, duke perjetuar nje presion per brenda nga ndergjegja e vrare dhe nje presion nga jashte qe kemi shkele mbi rregullat e krijuara nga shoqeria, qe mund te jene tek ne shkatar paresor i devijimeve apo qrregullimeve psikeke.
IDI, EGOJA dhe SUPEREGOJA tek disa intelektuale, fetare dhe politikane, e kane humbur fare baraspeshen shpirterore dhe po shkelin me dy kembet ne rregullat, parimet dhe ne ligjet e shoqerise sone kombetare, te cilat jane vuar ne jete me punen e palodhshme, me sakrificen e madhe e me gjakderdhje te atyre qe synim e kishin lirine, ndergjegjen e paster njerezore per ta  fituar barazine, drejtesine dhe per ta vuar ne binare te drejte zhvillimin e pergjithshem kombtar.
Lexuesi im i dashur, eshte ne nderin tone te kemi kujdes te shtuar, qe ta ruajm baraspeshen e IDIT, EGOS, dhe SUPEREGOS, nese deshirojme jete te qete, te lumtur, te barabart, me dinjitet dhe pa qrregullime psikike. I juaj, mësuesi Isë

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lini një Përgjigje