Ti menagjojme emocionet, jo ato neve

Emociopnet komunikojne me ne, edhe ne duhet te komunikojme sa me drejte me to. Po su morrem seriozisht me menagjimin e emocioneve tona, ato mund te vershojne e te naj marrin frejte e menagjimit dhe te udheheqin me ne, e jo ne te udheheqim me to.
Ne ato momente kur i vleresojme gjerat nga kendveshtrimi emocional i antipatise, i shohim vetem anet e zeza te atijij problemi qe veshtrohet, po ashtu i veshtrojme veten anet e zeza te njerzve ne momente te caktuara. Antipatija deshem apo nuk deshem, nese mbeshtetemi nga ai kendveshtrim, me doemos na imponon ti verejm vetem anet negative, vetem tmetat e asesi perparesite tek tjeret, apo tek nje realitet per te cilin flasim.
Ndersa e kunderta e antipatise si emocion eshte simpatija dhe nese nisemi nga kondveshtrimi i saje, nuk na lejon asnje mundesi, ti verejme t`metat e atyre qe i simpatizojme apo t`metat e asaje ngjarje qe kemi simpati ndaj saje.
Kendveshtrimi i mbeshtetur ne emocionin e simpantise, antipatise dhe gjelozise, na qone drejte qasjes jo te mirfillte per nje realitet te caktuar, i cili na sjelle vetem konfuzion e zhgenjim. Te shpetojme nga kjo dukuri negative e kendveshtrimeve, eshte mire te bejme perpjekje te perhershme gjate veshtrimit te dukurive te ndryshme, t`i konstatojme edhe te baradhat edhe te zezat per aq sa ekzistojne, sepse asgje ne kete bote nuk eshte aqe e perkryer apo aqe e prapambetur, sa te jete e mjaftueshme t`i shiqojme gjerat bardhe e zihe, sipas kendeveshtrimeve te antipatise, simpatise e xhelozise.
Ana tjeter e kendveshtrimit emocionale e cila eshte edhe më e deformuar se dy te parat, eshte xhelozija e cila  pasqyron ne disfavor vlerat tona personale, duke i mbiqmuar vlerat e tjereve me nje doze xhelozie. Nese vuajme nga xhelozija, i kemi humbur te gjitha shpresat ne vlerat tona personale dhe xhelozojme per tjeret, duke menduar se po na konkurojn me vlerat e tyre, duke na bllokuar frymarrjen e lirshme, duka na bllokuar besimin ne forcat tona vetanake dhe duke naj zvogluar shpresat per  konkurence dhe per jete te lumtur personale.                                                                 Te shpetojme nga kthetrat e kendveshtrimit mbeshtetur mbi ndjenjen e simpatise, antipatise dhe xhelozise, duhet ta kuptojme njehere e mire, se nuk ka rrethana e nuk ka njeri qe jane pa vlera apo te perkryer tersisht. Andaj, edhe ne personalisht, i posedojme perparesite dhe t`metat tona. Kur kete e kuptojme, duhet bere perpjekje t`i evidentojme perparesite e t`metat, qe t`ua japim mundesine e zhvillimit perparesive dhe t`i eliminojme t`metat sipas mundesive.
Kendeveshtrimet qe u ceken me larte, jane kenveshtrime te rrejshme ne raport me ralitetin tone per te cilin flasim dhe eshte e domosdoshme per ne ti korigjome ne vazhdimesi, nese nuk deshirojme te udhehiqemi nga euforia emocionale, por ti udheheqim ato  e t`i menagjome sa me drejte.
Lexuesi im i dashur, nese deshirojme t`i menagjojme mire e drejte emocionet tona, duhet te largohemi  nga perceptimi i gjerave mbeshtur ne kendveshtrimin antipatik, simpatik dhe nga kendeveshtrimi i xhelozise. Keto dukuri jane shkatar qe na qojne drejte urrejtjes, drejte fyerjeve e kundershtimeve, drejte perqarjes ne mes nesh si individ, si familje dhe si komb, ne raport me tjeret. Pra gjerat duhet shtruar drejte e sakt, ashtu siq edhe jane ne te vertete, pa u ndikuar nga simpatija, antipatija dhe xhelozija, si shkatar i te gjitha te kqijave qe na ndodhin gjate jetes. I juaj, mësuesi Isë

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lini një Përgjigje