Te menqurit i vejne ne dyshim xhepurat e kesaje bote dhe i injorojne ato

 

12. 2020

 

Per tu aftesuar si ti injorojme dhe ndryshojme rregullat, bindjet dhe besimet qe jane programuar ne kokat tona, te cilave u ka skaduar koha, më pare duhet te kuptojme se shumica e pikepamjeve, ideve, bindjeve dhe besimeve qe i posedojme lidhur me ecurite  e botes dhe lidhur me organizimin e proceseve tona jetesore bazohen ne xhepura, te cilat jane percjelle tek ne nga brezi ne brez, edhe pse u ka skaduar koha moti.

 

Shume prej te vertetave te kesaje bote pas te cilave ne kapemi e vrapojme, eshte mire nga ana jone tua vejme ne pikepyetje e ne diskutim sasine e cilesine e vlerave te tyre qe mund ti posedojne apo nuk i posedojne fare, sepse ne si qenje te vetdijshme shoqerore e njerezore ekzistojme njekohsisht ne dy botra te se vertetes. Ne boten fizike te se vertetes absolute dhe ne boten e pejsazhit kulturor te se vertetes relative.

 

Te gjitha idete, bindjet dhe besimet qe per momentin na flejne ne zemer, mund te mos jene gje tjeter pos konstrukte mendore qe ne kemi zgjedhur tu besojme. Sipas Vishen Lakhianit:” Te gjitha konstruktet mendore, shume prej tyre jane thjeshte opinione qe ne u besojme, sepse na jane ngulitur qe kur ishim femij dhe pranoheshin ato nga kultura ne te cilen jemi rrite e edukuar”.

 

“Nese nuk mund te fitoni, ndryshoni rregullat. Nese nuk mund ti ndryshoni rregullat, injoroni ato”. Keshille e dhene nga Vishen Lakhiani, ne Kodin e mendjes se jashtzakonshme.

“Kush eshte më budalla? Budallai vete apo budallai qe e ndjek ate? Pyet Obi- Uan Kenobi,  lufta e Yjeve. I juaj, mësuesi Isë

 

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lini një Përgjigje