Si i menagjojme mendimet, emocionet dhe sjelljet e kemi menyren e te jetuarit dhe shendetin

Po si menagjuam si duhet mendimet, emocionet dhe sjelljet tona, ato do te na qojne ne rrugen e shqetesimeve te panevojshme nga gabimet qe i bejme gjate jetes, duke leshuar veten ne ngjarjet  mbi te cilat nuk kemi mundesi ti kontrollojme, edhe pse ato na rrembejn e na fusin ku mos, duke marr vrull te pamatur mendimet, emocionet dhe veprimet tona. Kjo pamundesi e menagjimit te mire, neve duhet te na shqeteson, sepse mendimet, emocionet dhe sjelljet tona marrin vale dhe dalin prej taktit duke na revoltuar per pamundesine qe ti ndryshojme gjerat, apo duke na joshur rrugeve te pa rruge dhe rrugeve te pandershme. Revolta e cila linde per ngjarjet ne fjale, shpeshhere mundet me qene subjektive per shkak te kendeveshtrimeve tona po ashtu subjektive, te ndikuara nga shume faktor, qe shpeshehere nuk jemi ne gjendje ta kuptojm ardhjen e atij ndikimi te imponuar nga jasht.E tere kjo revolte shkakton humbjen e kontrollit te mendimeve, emocineve e veprimeve tona, te cilat na sjellin problem ne gjendjen e shendetit fizik, psikik, emocional, intelektual, social, human, moral dhe ne menyren e te jetuarit, pa pas mundesi ti ndryshojme gjerat per te mire, por do te tretemi pas tyre duke dale jashte vetevetes.                                                                                                                                                                                                                                 Kjo qe u tha më larte, ka per qellim senzibilizimin qe t`i dallojme gjerat te cilat kemi mundesi t`i ndryshojme e cilat nuk kemi, qe mos te tretemi kote prapa gjerave te cilat nuk kemi mundesi t`i ndryshojme.                                                                                                                                                                           Per shkak te menagjimit jo te mire e produktiv te mendimeve, emocioneve dhe sjelljeve tona, na dalin prej doresh nje mori shansash, dhe talentesh qe i posedojme gjate jetes. Do te ishte zgjuaresi per ne, qe ti qasemi talenteve tona dhe ti zhvillojme ato me çdo kusht, te cilat do te jene te efektshme per nje jete te lumtur dhe per nje shendet te mire fizik e psikik.                                                                                                                                                                      Po iu qasem forcave tona qe i posedojme, vertete i kemi mundesite e pashtershme brenda vetit, ti bejme mrekullite per veten, per familjen dhe per kombin.                                                                                                                                                                                                                                                                   Nese nuk e perdorim drejte e mire forcen e mendimeve, emocioneve dhe veprimeve tona, do te na shuhen gjithnje e me shume talentetet qe i posedojme, shansat per te jetuar mire e me dinjitet, do te na shkaterrohet shendeti fizik, psikik, intelektual, social, human, moral dhe ai kombtar dhe do ta marrim anen e sjelljeve qe devalvojne tek ne çdo gje njerezore, humane, morale e kombtare qe e posedojme.                                                      Lexuesi im i dashur, pa menagjimin e mire te forces se mendimeve, emocioneve dhe sjelljeve tona, nuk do te mund te bejme organizim racional, produktiv, human e njerzor te jetes sone personale, familjare dhe kombetare, brenda mundesive e kompetencave tona qe i posedojme, nuk do te kemi jete te qete e te lumtur, jete te lire e te pavarur dhe shendet te duhur e te mire. I juaj, mësuesi Isë

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lini një Përgjigje