Ne shqiptareve po na mungojne kogja shume tipare e virtyte njerezore

Per ta ruajte dhe per ta mbrojte lloijn dhe soijn e vete edhe kafshet edhe shpezet, edhe insektet behen bashk mes veti, qe ta ruajn e mbrojne veteveten. Ne shqiptareve si po duket po na mungon shume, uniteti, marreveshja, bashkpunimi, mirekuptimi, toleranca, respekti dhe dashuria mes nesh, po na mungon shume dashuria per vendin, per kombin dhe per lirine. Po na mungon shume dashuria per punen, per edukimin, diturine dhe per zhvillimin e shprehive dhe shkathtesive te kohes per te bere jete te qete, me dinjitet e ne liri e pavaresi, po na mungojne dhe tjera tipare te virtytshme perpos mburrjes vetmashtruse Iluzore. Per politike, fe, per edukim e arsim, per shendetesi e drejhtesi, gjithnje e me shume po tregohemi analfabet dhe shkurtepames tersisht. Ne kete drejtim pus Kosova edhe ma pus Shqiperia, pus e ma puse gjitha trojet shqiptare, brenda e jasht kufijeve, pus e faqja zeze kane mbete trojet e pushtuara shqiptare ne greqi, ne maqedoni, ne mal te zij e ne serbi, kurse ne sikur bosa po mburremi me vetmashtrime iluzore. Large shume large jemi per kah rregullimi i qeshtjes sone kombtare, per kah rregullimi i statusit jetesore ne raport me tjeret. Po ne kete nivel jemi large dijes, shkences, politikes, ekonomise, shendetesise, drejtesise, fese dhe zhvillimit te artit mbrojtes ushtarak, qe ta kemi ne nivel te duhur mbrojtjen nga shfarosja prej fqinjeve tane pushtues greko-sllavo-ortodoks dhe nivelin e te jetuarit si njerez, perpos vetmburrjes e mashtrimit iluzor, si popull trim e guximtar dhe si popull qe e done lirine dhe pavaresine e trojeve te veta.
Lexusi im i dashur vertete po na mungojne shume virtyte njerezore, ne nivel personal, ne nivel familjar e ne nivel kombetar, perpos vetmashtrimeve e vetmburrjeve permes iluzioneve qe e deformojne tersisht realitetin per te cilin flasim ne shqiptaret. Ne mungese te ketyre virtyteve, edhe metej do te tallet bota me ne, s`iq eshte talle ma pare dhe s`iq po tallet edhe tani. I juaj, mësuesi Isë

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lini një Përgjigje