Menyra se si bashkpunon vetedija me nderdijen tone sjelle sukses apo mossukses

Secili prej neshe eshte i paisur me nje shkalle te vetedijes. Materiali i klasifikuar dhe i perzgjedhur i vetedijes sone percillet ne depon e madhe te nderdijes. Vetedija mbeshtetjen e saje e ka ne shqisat tona te cilat na lidhin me boten e jashtme natyrore e shoqerore dhe me boten e brendeshme personale. Me nje fjale, permes shqisave tona, vetdijes i mundesohet te komunikoi me boten e jashtme dhe ate te brendeshme.
Nga niveli i te perceptuarit te gjerave, fenomeneve dhe proceseve natyrore, shoqerore e shpirtnore, varet edhe niveli i vetedijes sone.
Çdo gje qe i dergohet nderdijes permes vetedijes sone, qofte e mire apo jo, nderdija si force krijues i pranon pa selekcion dhe udheheqe me te gjitha veprimet dhe sjelljet tona mbeshtetur ne lloin, nivelin e kualitetit apo cilesise se mendimeve, ideve dhe pikepamjeve te ndryshme kushtuar jetes, familjes, kombit, lirise dhe atedheut, per ti bere realitet sa ma pare ato permbajtje mendimesh e idesh.
Nderdia nuk zgjedhe dhe nuk klasifikon lloin dhe cilesine e mendimeve, ideve dhe pikepamjeve tona qe i dergohen permes vetedies, por ajo i pranon ashtu s’iqe jane derguar dhe me forcen e saje i bene realitet permbajtjet e tyre, duke udhehequr me sjelljet dhe veprimet tona, permes te cilave behet realizimi i atij realiteti.
Per shkak te kesaje marredhenie te ngushte dhe bashkepunimi, mes vetedies dhe nderdies sone, duhet te kemi kujdese te shtuar ne permbajtjen, lloin dhe cilesine e mendimeve permes te cilave i formojme idete dhe pikepamjet e vetdijes sone qe i dergohen tersisht nderdies e cila i bene realitet jetesore heret ose vone ato.
Çdo gje qe e paraqesim si realitet permes mendimeve dhe perjetimeve tona e ia dergojme nderdijes, nderdia e pranon ate realitet dhe te terin e inkuadrone ne pervojen tone, te cilin e perdorim ne praktike si menyre e te vepruarit, mbeshtetur ne energjine dhe menqurine personale.
Vetedia eshte kopshtari qe i mbjelle mendimet, idete dhe pikepamjet personale ne nderdije. Kurse nderdia eshte kopshti ne te cilen mbillen farat e vetedijes, ku pastaj mbijne, rriten dhe zhvillohen te gjitha ato qe jane mbjelle.
Lexuesi im i dashur, nese deshirojme t`jemi te suksesshem ne qeshtjet tona personale, familjare e kombetare, duhet ti zgjedhim me kujdese permbajtjet dhe kualitetin e mendimeve, ideve dhe pikepamjeve tona, qe te jene sa me te frytshme e te begateshme kur i dergohen nderdies sone.
I juaj, mesuesi Isë

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lini një Përgjigje