Menagjimi, kuptimi dhe vlersimi i drejte i kohes sjelle rezultate te lakmueshme gjate te jetes

Me bere vepra te mira kapitale dhe me i arrite e shfrytezuar rezultatet e frytshme te tyre, duhet kohe, duhet kuptuar, vleresuar dhe menagjuar sa më mire ate. Kohen qe e percaktojme per arritjen e veprave kapitale dhe rezultatet e fryteshme qe i presim nga ato, krahas kohes duhet shoqeruar edhe perpjekjet, vullnetin, deshiren, menqurine, guximin, kembngulesine, qendrushmerine dhe dashurine qe i mundesojne te behen realitet synimet rreth veprave e  sukseseve tona. Per ta bere realitet kete qe u tha më larte, eshte mese i domosdoshem durimi afatgjate, kembngulja dhe qendryshmeria per ti gjete shkaqet qe pengojne, menyren per ti eliminuar pengesat dhe tejkalimin e tyre. Ky realitet mbetet vetem deshire nese nuk kemi besim, vullnet, perkushtim, guxim dhe dashuri te mjaftueshme qe te ecim perpara pa u ndalur, edhe perkunder pengesave qe na dalin para per t`i arrite veprat dhe rezultatet e mundeshme, te deshiruara dhe te planifikuara te arrihen, per gjate asaje kohe te percaktuar.
Pa marr parasysh forcen e pengesave qe na dalin para dhe na ngadalesojne procesin e realizimit te qellimeve tona, dorzimi eshte fatal, te cilin nuk guxojme ta pranojme me asnje qmim. Forca jone kembengulese, qendrueshmeria, paluhatshmeria, vullneti, menquria, guximi dhe dashuria e mjaftushme per te ecur perpara drejte realizimit te qellimeve tona, do ta gjunjezoi secilen force qe na pengon.
Nese e kuptojme, e vleresojme dhe e menagjojme mire e si duhet kohen, ajo nuk do te behet armike e jona, por aleate dhe mike e fuqishme e cila na mundeson ti perballojme edhe stuhite më rrenqethese, te cilat na dalin para si pengese ne arritjen e synimeve dhe sukseseve tona gjate jetes.
Veprat kapitale njerezore dhe deshirat synimet e planifikuara, nuk arrihen kurr brenda nje nate, duke vrapuar shkel e shko neper kohe. Ato meritojne kohe, menagjim te mire, angazhim e perkushtim te duhur. Disa rezultate e suksese jane te dites, disa te javes e muajt, disa te viteve e dekadave, sepse sipas vlerave qe kane ato, u duhet edhe kohzgjatja te arrihen. Po vepruam ndryshe me kohen  dhe po abuzuam me te, ajo do te na kthehet si bumerang kunder nesh, duke na shkaterruar shendetin fizik, psikik, intelektual, moral, social dhe gjitha vlerat njerezore qe i posedojme dhe i synojme.
Nese kohen e manipulojme, abuzojme dhe nuk e vlersojme si e sa duhet duke u mashtruar pas  kenaqesive afatshkurtera qe nuk kerkojne menquri, perpjekje e angazhime te medha, me doemos do te perfundojme ne vuajtje e dhimbje afatgjata vete shkaterruese.
Veprat kapitale njerezore e kombetare, nuk arrihen kurr permes vleresimeve dhe planifikimeve afatshkurtera.
Popujt me te perparuar te botes siq eshte populli amerikan, gjerman, anglez dhe ai japan popuj tjere te perparuar po deshmojn perdite e me shume, se e kan kuptuar mese miri thelbin dhe rendesine e faktorit kohe, menagjimit, vleresimit  e planifikimit te saje neper fushave te ndryshme, si ne ekonomi, drejtesi, shendetesi, arsim, mbrojtje te vendit, ne teknologji ushtarake e teknologji tjera, ne mbrojtje te rendit publik, ne investime kapitale te shkencave te ndryshme dhe te domosdoshme per te qene ne balle te zhvillimeve njerezore dhe investime te medha ne ngritjen e kapitalit njerzore, human, social, kulturor, historik e kombtar.
Lexuesi im i dashur, ka ardhe momenti tash ose kurr ta vleresojme e menagjojme kohen sa me shume, e sa me mire, te mos abuzojme me te, nese deshirojme te arrijme rezultate dhe vepra kapitale njerezore, humane,sociale, morale, kombetare, familjare dhe personale. I juaj, mësuesi Isë

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lini një Përgjigje