Karakterin tone e pasqyron menyra e te mesuarit si ta perdorim dhimbjen e kenaqesine

Per ta patur nen kontrolle jeten e veten, nuk duhet te lejojme te na kontrollojne e te na udheheqin rrugeve te kqija dhimbja e kenaqesija gjate jetes.
Kure mesojme ta perdorim miqesishte e ngrohtesisht dhimbjen e kenaqesine te veprojne ndaj nesh e ndaj tjereve, na nxisin vertete te bejme veprime te matura, e te marrim vendime te ndergjegjeshme per te prodhuar rezultate te reja, te favorshme e njerezore, per ne dhe per tjeret. Kjo menyre veprimi na detyron te marrim vendime te ndergjegjesuara per ta ndryshuar jeten dhe veten, te cilat ndryshime na sjellin kenaqesi, lumturi, dinjitet e begatij, neve dhe tjereve.
Ata qe mesojne ta largojne ndjeshmerine e dhimbjes, te cilen e perjetojne gjate jetes duke u perballur me te, permes deshires dhe vullnetit te forte, per ta larguar dhimbjen dhe zavendesuar ate me kenaqesine pa i demtuar tjeret pasqyron karakterin e tyre te forte, te formuar dhe edukuar si duhet.
Karakteri i forte, i formuar dhe i edukuar si e sa duhet, vertete na sjelle ndjenjen e kenaqesise se krenarise, rehatise, ndjenjen e kanaqesise se vetvleresimit dhe ndjenjen e kenaqesise per ta jetuar jeten njerezisht, moralisht dhe kombtarisht, ashtu s`iq e kemi planifikuar ne menyre te ndergjegjesuar.
Ka shume nivele te ndjeshmerise se dhimbjes e kenaqesise, s`iq ka edhe shume menyra te keqija e te mira te mesimit per perdorimin e tyre gjate jetes.
Keqperdorimi i dhimbjes dhe kenaqesise po deshmohet dita dites mes nesh.
Vertet eshte i shemtuar perdorimi i kenaqesise personale duke u shkaktuar dhimbje tjereve, ne vende qe te ndodhe e kunderta, ta perdorim kenaqesine per veten e per tjeret, pa i demtuar interesat e askujte. Kjo veti e mire eshte e mundeshme per njerezit qe kane karakter te forte e te edukuar si duhet, qe kane ndjenja humane e kombtare dhe qe kane ego te socializuar ne nivel te duhur. Per karakteret qe e kane mesuar keq menyren e perdorimit te kenaqesise e dhimbjes, eshte e padeshirueshme perdorimi i kenaqesise per vete dhe per tjeret, pa e demtuar aske.
Çdo dite jeta jone eshte e mbushur me dilema e luhatje te ndryshme gjate perzgjedhjes se mesimit se si ta perdorim ndjenjen e dhimbjes dhe kenaqesis, ne favor tonin e ne favor te tjereve, apo vetem ne favor tonin e ne dem te tjereve.
Lexusi im i dashur, nuk eshte mire ta mesojme menyren e keqperdorimit te ndjenjes se kenaqesise e te dhimbjes, sepse ne fund te fundit jo vetem qe u shkaktojme deme tjereve por edhe vetevetes. I juaj, mësuesi Isë

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lini një Përgjigje