Dallimi ne mes pozitives dhe negatives

Eshte shume veshtire te bejme dallimin ne mes pozitives e negatives, ne mes te drejtes dhe te padrejtes, ne mes reales dhe jo reales,ne mes te ndershmes e te pandershmes sepse bindjet, qendrimet dhe pikpamjet tona qe jane formuar nga femijeria e deri me tani, iu kane nenshtruar ndikimit te shume faktoreve qe na veshtiresojne te bejme dallimin ne mes pozi tives e negatives. Ajo qe eshte pozitive per mua, mund te jete negative per tjeret, ajo qe eshte e drejte per mua, mund te jete e pa drejte per tjeret, ajo qe eshte reale per mua, mund te jete jo reale per tjeret, ajo qe shte e ndershme per mua, munde te jete e pandershme per tjeret e keshtu me radhe. Nese e bejme me pare rishkrimin e pikepamjeve tona te formuara deri me tani dhe ti eliminojme negativitetet nga secila pekepamje e formuar deri me tani duke u mbeshtetur ne parimet univerzale njerezore dhe hap pas hapi te ballafaqohemi me ato parime, mund te kete zgjidhje drejte se mires. Kjo done pune, kjo done menquri, kjo nuk done nxitim, nuk don eufori, sepse edhe mendimet pozitive edhe mendimet negative, ka raste kur i kane te metat dhe perparesite e tyre.
Emocionet tona pozitive dhe ato negative jane parametra te barzpeshes se organizmit trupor dhe atij shpirtnor. Pa keta shtytes emocional, ekziston rreziku qe te na ze gjumi shekullor i mendimit pozitiv, apo te na digjet shpirti e trupi nga mendimi negativ. Edhe njeri edhe tjetri jane stimul qe na vetedijesojne per llojin e situatave qe na rrethojne. Sistemi nervor simptaik qe e posedon secili prej neve, bene ndezjen emocionale per ti kuptuar e per ti perjetuar situatat qe na rrethojne ashtu siq jane. Ndersa sitemi nervor parasimpatik i ndihmon gjendjes emocionale qe te stabilizohet dhe te kthehet ne gjendjen e me parshme. Kur kthehemi ne gjendjen e me parshme, i verejm reagimet tona se sa kane qene me vend e sa jo. Ne dasem nuk vajtohet, e ne raste morti nuk vallezohet. Kete dallim e bejne emocionet tona, sepse e pershkruajn gjendjen perafersisht ashtu siq eshte e jo siqe kemi deshire te jete. Ne asnjerin ekstrem nuk duhet te gjendemi. Po nuk iu frikesuam gjarprit, do te na helmoi, po u frikesuam nga gjarpni edhe ne shtratin tone te fjetjes, eshte e tepruar. Pra sipas situatave duhet vepruar, kjo eshte menquria. Per kete arsye bota ka konflikte kaqe te medha, sepse ka dallime ne mes pikepamjeve te njerezve. Dikush te bardhes i thot e zeze e dukush te zezes i thot e bardhe. Dikush beson ne Jezu Krishtin, dikush ne Hazreti Muhametin. Dikush ne katolicizem, ortodoksizen e dikush ne islamizen e budizem, me nje fjale konfrontim idesh e mendimesh deri ne perqarje vellavrasese e deri ne konflikte te pergjakshme luftarake.
Dhe per qudi secila pale mbrone pozitivitetin e bindjeve, qendrimeve dhe pikepamjeve te veta.Duhet te kemi kujdese te shtuar qe mos te gjendemi ne njeren ane te ekstremiteteve. Mesi eshte i arte.
Lexuesi im i dashur duhet te kemi kujdese te shtuar kur bejme dallime ne mes pozitives e negatives, sepse pikepamjet tona jane te ndikuara nga shume faktor dhe egziston rreziku i madh se mund te bejme gabime trashanike.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lini një Përgjigje